Dodaj do ulubionych

Poród po operacj kręgosłupa

20.06.13, 19:47
Proszę o radę...
W zeszłym roku miałam operacje kręgosłupa ledzwiowego (przepuklina na poziomie L5/S1; pozostałe dyski nie wyglądają najlepiej ale nie wymagały operacji; rezonans wykonany po operacji wykazał wciąż istniejące ognisko zapalne i znaczna blizne pooperacyjna w obrębie tego odcinka).
Jestem w 28 tyg. To moja druga ciąża. Synka rodzilam 7 lat temu. Poród SN bez komplikacji.

Jakie rozwiazanie byłoby wskazane w tej ciąży?
Ja bardzo boje się porodu naturalnego z uwagi na kregoslup...
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: Poród po operacj kręgosłupa 20.06.13, 21:55
      Zależy - może Pani przedyskutować to z neurologiem/ortopedą. Poród naturalny nie obciąża kręgosłupa, jeśli ma się podczas niego możliwość swobodnego zachowania i przyjmowania wybranych przez siebie pozycji. Sama będzie Pani mogła regulować obciążenie wybierając najwygodniejszą pozycję. Gorzej, jeśli poród przebiega na leżąco, a całkiem źle kiedy trzeba przeć w tej pozycji. Czyli dobrze byłoby pogadać z lekarzem lub rehabilitantem, który zna Pani sytuację i dowiedzieć się czy to, co napisałam powyżej odnosi się także do Pani. Jeśli chodzi o cc, to wprawdzie podczas porodu nie ma problemu, bo to trwa dość krótko, ale podczas połogu może być kłopot, bo poruszanie się z obolałym brzuchem i kręgosłupem, który wymaga ostrożności może być bardzo trudne. Pozdrawiam serdecznie :)
      • cynamonowomi Re: Poród po operacj kręgosłupa 20.06.13, 22:14
        Dziękuje za odpowiedz.

Konsultowalam to z neurochirurgami i z ortopeda, i zdania są podzielone.

Ci którzy doradzają SN wymijajaco odpowiadają na pytanie o ewentualne powikłania ("bo wie Pani po cesarce tez są powikłania").
        Ci którzy doradzają cesarka nie dają zaświadczenia na CC tylko "pozostawiają decyzje poloznikowi".
        Poloznik oczekuje jasnej informacji na piśmie od neurochirurga.
        Czyli nikt nie chce podjac decyzji.

A ja jestem skolowana...

wolałabym SN bo po poprzednim porodzie już po dwóch godzinach poszłam pod prysznic i czułam się swietnie ale....tyle się w ostatnich latach wycierpialam przez kregoslup, ze płakać mi sie chce jak pomyśle, ze to może wrócić, ze może być jeszcze gorzej...

Teraz doczytalam, ze znieczulenie zarówno do SN jak i do Cc może być problematyczne więc zaczynam panikowac.

• katarzynaoles Re: Poród po operacj kręgosłupa 24.06.13, 22:43
          Zwykle jak zdania są podzielone to znaczy mniej więcej tyle, że sytuacja nie jest jednoznaczna. Dlatego radziłabym - po zapoznaniu się z opiniami lekarzy, co już Pani zrobiła - posłuchać się własnej intuicji i wybrać tak, jak Pani ma ochotę. Znieczulenie cc będzie potrzebne na pewno, sn może Pani przejść wspomagając się naturalnymi metodami - być może to też jest jakiś argument. Podrawiam serdecznie i życzę dobrej, zgodnej z Pani odczuciami, decyzji :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka