marygirl 12.01.14, 20:50 Nie sądziłam że zadam takie pytanie z seri "głupich" ale czy zawarta w tonicu chinina nie zaszkodzi?to moja mega zachcianka :-D przynajmniej poł litra musze wypić a tu czytam że może powodować skurcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaoskarka18 Re: tonic w ciąży 13.01.14, 14:38 Ja również miałam ochotę na tonic. Piłam szklankę na o.k 1,5-2 tygodnie i mam zdrowe dziecko, ciąże też miałam książkową. Także można się napić ale beż przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: tonic w ciąży 14.01.14, 22:02 Nie obawiałabym się toniku bardziej niż na przykład coca-coli. Ilość chininy jest w toniku symboliczna i musiałaby Pani pić go w olbrzymich ilościach, żeby miała ona jakieś znaczenie zdrowotne. Niemniej jest to napój gazowany i słodzony - czyli niezbyt zdrowy nie tylko dla kobiet w ciąży. Nie wiem czy to "1/2 litra co najmniej" to codziennie? Bo jeśli tak, to chyba pomyślałabym o ograniczeniu tej dawki. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
martaa855 Re: tonic w ciąży 24.01.14, 10:46 Wydaje mi się, że po prostu trzeba znać umiar :) Niewielka ilość nie powinna zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś