martyna122 16.03.05, 10:34 Słyszałam, że lepiej jest urodzić dzieckow 7 miesiącu niż w 8? Czy to prawda? Jak tak to dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koala.mb Re: Czy to prawda? 16.03.05, 10:56 Słyszałam od moich pacjentek te opinie i jak do tej pory nie udało mi sie wyjasnić dlaczego miałoby tak być. 7 miesiąc ciąży to okres pomiedzy 28 a 32 tygodniem ciąży, a wiec taki w którym w przypadku zagrozenia porodem przedwczesnym konieczna jest stymulacja płuc płodu, natomiast jeśli urodzi się wczesniak czesto trzeba podawać mu surfaktant - substancję niezbedną do podjecia przez płuca swoich funkcji. Wraz z rozwojem ciąży, a więc czym dziecko jest starsze tym wiecej układów i narządow ma rozwinietych w sposob umożliwiajacych samodzielne bądź wspomagane pozamaciczne życie. Powyżej 34 tygodnia ciąży ( a wiec w połowie 8-go miesiąca) statystycznie rzadziej dochodzi do zespołu RDS (zaburzenia oddychania)oraz innych powikłań związanych z wczesniactwem niż u mlodszych noworodkow. Bardzo sama jestem ciekawa , bo żadna logiczna odpowiedź nie przychodzi mi do głowy. Ale w końcu czlowiek uczy się całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś