g35 13.05.05, 23:53 Mam corke chora na cf.jestem w ciazy z kojejnym dzieckie chcialam spytac czy dzieci chore na cf nie powinny przychodzic na swiat przez ciecie cesarskie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koala.mb Re: Porod a mukowiscydoza 14.05.05, 00:38 A czy mialaś wykonane badania prenatalne które potwierdziły mukowiscydozę u Twojego drugiego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
g35 Re: Porod a mukowiscydoza 14.05.05, 18:55 badan prenatalnych nie mialam robionych choc bardzo chcialam ,ale w kraju w ktorym mieszkam (Irlandia)nie robi sie na zyczenie matki .chcialam dodac ze jest male prawdopodobienstwo ze moje drugie dziecko urodzi sie zdrowe.tak mowili mi lekarze jeszcze w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Porod a mukowiscydoza 14.05.05, 19:39 Niestety jest wysokie prawdopodobieństwo, że rzeczywiście Twoje drugie dziecko takze bedzie chore. Nie ma jednak wskazań do rozwiazania Twojej ciąży droga ciecia cesarskiego. Przy płucnej postaci choroby w trakcie porodu dziecko nie oddycha płucami, a co wiecej płuca po porodzie nie sa zmienione chorobowo i ulegaja prawidłowemu rozpreżaniu. Dopiero w pierwszych miesiącach zycia pojawiaja sie zmiany chorobowe. Może równiez dojść u dziecka do smólkowego zapalenia jelit, jednak rozwiazanie droga ciecia cesarskiego nie zmniejsza ryzyka jego wystąpienia. Pozostaje mieć nadzieję, ze jednak dziecko będzie zdrowe. Trzymam bardzo kciuki, choć wiem, ze to na pewno mało. Odpowiedz Link Zgłoś
g35 Re: Porod a mukowiscydoza 15.05.05, 22:36 bardzo dziekuje za mile slowa otuchy :) Odpowiedz Link Zgłoś