Dodaj do ulubionych

Sukcesy i porażki komisarza

17.03.10, 10:35
Gratuluje panie Balt. Nareszcie ktoś nazywa sprawy po imieniu a nie owija je w sreberka
Obserwuj wątek
    • Gość: Vincent Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 10:42
      a dlaczego piszesz z IP kompa z biura czerwonych jar1.1??
      • Gość: czerwony Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.10, 11:28
        Bo jestem czerwony bystrzaku
    • Gość: od bytnica Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: 217.6.213.* 17.03.10, 11:00
      w czestochowie wszystko jest do dupy.
    • marco_10 Sukcesy i porażki komisarza 17.03.10, 11:05
      Raczej chodzi o sukcesy i porażki mieszkańców. Mam świadomość, że
      Stowarzyszenie rozpadło się i nie jest żadną realną siłą polityczną. Jest
      bytem sztucznym, już bez lidera i dyscypliny. Stracili zęby i pazury i tak
      naprawdę nie ma powodu ich się obawiać jak i zabiegać o poparcie. Miałem zły
      sen, że Wrona wygra listopadowe wybory. Partie rozproszą i podzielą wyborców,
      a Tadziu swoje 2o% ugra.Częstochowo raczej nie wstawaj z kolan...
    • Gość: Zośka Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: 212.87.241.* 17.03.10, 11:08
      tak wiele sie zmieniło, a nic się nie zmieniło
      • Gość: kaja Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 11:13
        Dla mnie te wypowiedzi poszczególnych polityków to początek kampanii wyborczej.
        Już widzę jak ludzie ze Wspólnoty chwalą komisarza, to samo tyczy się Lewicy -
        przecież wiadomo kto będzie ich kandydatem w wyborach. Generalnie to wygląda też
        tak jakby mieli pretensje, że nie wprowadził zmian proponowanych przez ich
        ugrupowanie Myślę, że trudno jest posprzątać po poprzedniej władzy, zwolnić
        urzędników (a jak wiadomo w administracji to nie jest takie proste)i naprawić
        wszystko to co było nie tak przez ostatnie kilka dobrych lat w 100 dni. Np gdy
        ostatnio się dowiadujemy, że przez kilka lat nie było prognozy ruchu, nie
        wiadomo po co i na jakiej zasadzie się w Czewie drogi buduje.Na plus Kuripiosowi
        przychodzi mi do głowy:
        - zmiany w Urzędzie
        - próba pozbycia się ludzi poprzedniego prezydenta
        - konsultacje z mieszkańcami itp itd
        - rezygnacja z budowy nowego pomnika
        - rozmowy z Operatorem ARP
        - rezygnacja z Tour de Pologne na rzecz Rakowa
        - przekształcenia w MZD
        - uwolnienie informatów
        Na minus:
        - mimo zmian ciągle na wielu stanowiskach ludzie poprzedniej władzy
        - sprawia wrażenie człowieka mało zdecydowanego i stanowczego
        - nadal nie wiadomo co z pl Biegańskiego
        - brak wyciągniętych konsekwencji w sprawie Kamienicy Kupieckiej i tej
        nieszczęsnej apteki
        • mirage75 Re: Sukcesy i porażki komisarza 17.03.10, 11:42
          Mozna sie zgodzic z tym co napiasal.
        • Gość: czosnek Zarzuty z kosmosu wzięte i te z ziemi naszej... IP: *.116.81.93.tvksmp.pl 17.03.10, 20:53
          Przedmówca ma dużo racji. Ja zwracam uwagę na zasadność (a w zasadzie ich brak) argumentów przeciwników politycznych komisarza. Po pierwsze - bałagan zimowy. Pokażcie mi miasta w Polsce, które tej zimy były ładnie odśnieżone. Na palcach jednej ręki można policzyć. Pech chciał, że przyszła zima dekady, na którą żaden samorząd w tym kraju nie był przygotowany. Oczywiście wiele można było zrobić lepiej, ale z ręką na sercu, ciekawe jak poradziłby sobie komisarz z SLD, albo PiS.
          Po drugie - zarzut pozostawienia zbyt wielu ludzi Wrony na stanowiskach. I co? Źle? Tyle lat cały naród psioczył i lamentował, że jak przychodzi nowa władza wszędzie wstawia swoich na stołki. Przez 20 lat bujamy się z roszadami urzędniczymi, przez co żaden projekt wybiegający poza kadencję nie może być zrealizowany. Gdyby Kurpios faktycznie wywalił z roboty rzesze urzędasów, od razu panowie pokroju Balta płakaliby, że TKM pełną gębą, że kolesiostwo, itd... I tak źle i tak niedobrze.
          Plusy, to co napisał przedmówca. Minus to strach przed podejmowaniem radykalnych decyzji (remont alei, sraczka w sprawie kasyna) oraz zabawa w niekończące się konsultacje społeczne i rozważanie licznych wariantów, których jest tyle co mieszkańców naszej wsi. Dochodzi jeszcze kompromitacja w sprawie kamienicy kupieckiej, która dowodzi, że nie istnieje żadna spójna polityka dotycząca zagospodarowania centrum, a na dodatek nie ma wizji jak się z tym tematem uporać.

Osobiście uważam, że i tak jest całkiem nieźle. Jest jednak nad czym pracować. Zobaczymy ile się zmieni do listopada. Wtedy będziemy rozliczać.
        • Gość: Terl Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: 212.87.241.* 18.03.10, 23:12
          Na minus zaliczam Kurpiosowi:
          - zmiany w urzędzie (w zeszłym roku był to 2 w Polsce urząd w rankingach)
          - próba pozbycia się ludzi prezydenta (kto miałby ich zastąpić? 10 Biernatów??)
          - konsultacje z mieszkańcami (kompletny bezsens, konsultacje z mieszkancami trwały półtora roku)
          - rezygnacja z budowy nowego pomnika (zrezygnujmy z historii wogóle będzie taniej)
          - rozmowy z operatorem (w końcu to koledzy)
          - rezygnacja z Tour de Pologne (największy wyścig kolarski w Polsce, promocja na całą Europe)
          - przekształcenia w MZD (na konkurs zjawił sie 1 kandydat, to nawet nie jest śmieszne, mogłem sie złgłosić - mój błąd)
          - uwolnienie infomatów (wole uwolnić Krasnale ogrodowe)
          • Gość: Gilotyna Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: 109.243.125.* 19.03.10, 01:13

> Na minus zaliczam Kurpiosowi:
            > - zmiany w urzędzie (w zeszłym roku był to 2 w Polsce urząd w rankingach)
            > - próba pozbycia się ludzi prezydenta (kto miałby ich zastąpić? 10 Biernatów??)
            > - konsultacje z mieszkańcami (kompletny bezsens, konsultacje z mieszkancami trw
            > ały półtora roku)
            > - rezygnacja z budowy nowego pomnika (zrezygnujmy z historii wogóle będzie tani
            > ej)
            > - rozmowy z operatorem (w końcu to koledzy)
            > - rezygnacja z Tour de Pologne (największy wyścig kolarski w Polsce, promocja n
            > a całą Europe)
            > - przekształcenia w MZD (na konkurs zjawił sie 1 kandydat, to nawet nie jest śm
            > ieszne, mogłem sie złgłosić - mój błąd)
            > - uwolnienie infomatów (wole uwolnić Krasnale ogrodowe)

Nie ma ludzi niezastąpionych,choć jak wiadomo,nie można od razu wyciąć w pień
            tego TWA,przyzwoitość pewna i pragmatyzm należy zawsze dostrzegać.
            Tak swoją drogą,uważam,że też powinieneś wylecieć,bo wiele osób wie kim jesteś :)

Co do pomników to nie tylko należy wstrzymać budowę nowych pomników w naszym
            mieście za publiczne pieniądze (jak ktoś chce znaleźć i deklarował zresztą
            sponsora,to proszę bardzo),ale osobiście uważam,że należy przenieść ten szpetny
            pomnik niby przedstawiający papieża w inne miejsce,najlepiej na plac przed
            Katedrą i tak nosi imię Jana Pawła II.
            Plac Daszyńskiego powinien być zagospodarowany pod kątem przestrzeni publicznej
            a nie miejscem chronicznego smutku.
            Z OPERATOREM na minus? :) W sumie zawsze można było zamknąć teren a
            potencjalnych zainteresowanych odsyłać z kwitkiem,jak to było do tej pory.
            Co do kadry,tej niby niezastąpionej Tadzia...zostawię to bez komentarza jeżeli
            przyjrzeć się poziomowi wykształcenia niektórych osób itp.,ale tak jak
            wspominałem wcześniej pewien pragmatyzm,zdrowy rozsądek przewiduje żeby na
            razie... itd.

Uwolnić krasnale? Nie,ja myślę,że Ty powinieneś być nie tyle uwolniony,co zwolniony.
            • Gość: Terl Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: 212.87.241.* 19.03.10, 23:03
              @ Gilotyna Nie ma ludzi niezastąpionych,choć jak wiadomo,nie można od razu wyciąć w pień
              > tego TWA,przyzwoitość pewna i pragmatyzm należy zawsze dostrzegać.
              > Tak swoją drogą,uważam,że też powinieneś wylecieć,bo wiele osób wie kim jesteś
              > :)

Wiele osób wie kim jestem :-)) bardzo mnie to cieszy :-)) nie sądziłem, że jestem taki znany :-))

Nie zostawiaj wykształcenia bez komentarza bo to nieładnie, też znasz wszsytkich bez wykształcenia?? Ty to masz wiedze...
              • Gość: TWA Do Terl.. IP: 109.243.156.* 20.03.10, 13:44
                > Nie zostawiaj wykształcenia bez komentarza bo to nieładnie, też znasz wszsytkic
                > h bez wykształcenia?? Ty to masz wiedze...

Nie szczekaj tyle. Jak dla mnie jesteś zerem i powinieneś wylecieć na zgnity
                ..dziub wroni.

Pisałem o poziomie o wykształcenia,co oznacza jakie uczelnie niektórzy kończyli
                itp.,więc z łaski swojej mnie nie wk.. i nie przekręcaj tego co napisałem.
                Czas pokaże.. i żebyś się nie zdziwił wroni kundelku
                • Gość: Terl Re: Do Terl.. IP: 212.87.241.* 27.03.10, 19:43
                  @ TWA

Niezły z ciebie prymityw...
          • Gość: kaja Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 21:59
            > Na minus zaliczam Kurpiosowi:
            > - zmiany w urzędzie (w zeszłym roku był to 2 w Polsce urząd w rankingach)
            chyba 2 w Polsce pod względem ilości zatrudnionych osób, która nie przekładała
            się na jakość...
            > - próba pozbycia się ludzi prezydenta (kto miałby ich zastąpić? 10 Biernatów??)
            nie wiem kto miałby ich zastąpić ale ja wyznaje zasadę ze jak ktoś się nie
            sprawdza na swoim stanowisku to powinno go na nim nie być, każdy powinien mieć
            szanse aż się znajdzie odpowiedni
            > - konsultacje z mieszkańcami (kompletny bezsens, konsultacje z mieszkancami
            trwały półtora roku)
            ja za poprzedniej władzy konsultacji nie widziałam, a tak
            zapomniałam....pamiętam te świetlane pół roku gdzie mieszkańcy naszego miasta
            mogli z 10 projektów wybierać jak będzie wyglądało centrum ich miasta, później
            zwycięski projekt był jeszcze poddany modernizacja tak aby spełniał pokładane w
            nim nadzieje mieszkańców a były prezydent był taki dumny ze robi coś dla
            częstochowian a nie dla pielgrzymów
            > - rezygnacja z budowy nowego pomnika (zrezygnujmy z historii w ogóle będzie tani
            nawet Jan Paweł II nie chciał pomników i są inne sposoby na upamiętnienie
            historii, tzw żywy pomnik ku pamięci zamordowanych przez Sowietów
            > - rozmowy z operatorem (w końcu to koledzy)
            chyba nie muszę tego komentować...
            > - rezygnacja z Tour de Pologne (największy wyścig kolarski w Polsce, promocja
            na całą Europe)
            no tylko zamiast ponad 300 000 zl które obliczyli na TdP Częstochowę by to
            kosztowało ponad 500 000 zł. już widzę szczęśliwych kolarzy na dziurawej
            Warszawskiej, może by w całości dojechali do mety a ten wspaniały wyścig
            transmitowała by TV na całą Polskę. w Częstochowie są ważniejsze wydatki niż
            organizacja TdP, jestem za jak Częstochowa byłaby miastem bogatym, dobrze i
            szybko się rozwijający a my nie musielibyśmy się wstydzić w swoim mieście np.
            dziurawych jak ser dróg
            > - przekształcenia w MZD (na konkurs zjawił sie 1 kandydat, to nawet nie jest
            śmieszne, mogłem sie złgłosić - mój błąd)
            do konkursu mógł stanąć każdy kto spełniał określone wymogi, czytałam wywiad z
            nowym dyrektorem - można się z nim nie zgadzać, ale sprawia wrażenie że zna się
            na tym, wie co mówi i ma jakiś pomysł. dodatkowo chodziło mi tez o to, że teraz
            tam będą zapadać decyzje o miejskim transporcie, faktem jest ze to wszystko
            odbyło się w niemiłej atmosferze i pośpiesznie ale taki prezent od byłego
            prezydenta z okazji odejścia
            > - uwolnienie infomatów (wole uwolnić Krasnale ogrodowe)
            no tak jak się nie ma do czego doczepić to potem takie krasnale wychodzą
    • Gość: wyborca Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: 217.6.213.* 17.03.10, 11:29
      ja to se myslalem, ze po 100 dniach w czewie to bedzie siec metra,
      stadion na 60 tys. widzow, druzyna pilkarska w extraklasie,
      bezrobocie 0% i 3 nowe szpitale.

a tu nic.
      • Gość: MIGI Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: *.alfanet24.pl 17.03.10, 19:27
        w zupełności zgadzam się, 100 dni... a tu NIC...KOMISARZ NIE ZROBIŁ
        PRZEWROTU.... NIE PRZENIÓSŁ STOLICY Z WARSZAWY DO CZ-WY .... NUDA I BRAK KOMPETENCJI
    • mirage75 Sukcesy i porażki komisarza 17.03.10, 11:40
      Nie da sie przemodelowac struktury dzialnia miasta w ciagu 100 dni,i
      tutaj trzeba byc obiektywnym,ale mozna bylo w tym czasie zrobic
      zdecydowanie wiecej,biorac jako przyklad doswiadczenie pf.prezydenta
      Lodzi ktory zabral sie do pracy poltora miesiaca pozniej.
      Niestety zaleznosci na zasadzie reka reke myje ograniczaja dobre
      intencje potencjalnego kandydata na ten fotel.Dlatego najlepszym
      wyjsciem bylby czlowiek zupelnie nie powiazany z panujacym
      ukladem,na zasadzie consensusu stron i wspolnej checi wyjscia z
      marazmu i destrukcyjnej drogi sprawowania wladzy poznanej za
      kadencji szczesliwie nam odwolanego bylego prezydenta T.W.

Nie mozna nie zauwazyc ze w miescie odczuwa sie jednak doplyw innego
      powietrza,mimo iz wydawac by sie moglo ze jest to tylko zawualowana
      zmiana.
      Najgorsze co moglo sie stac podczas poprzedniej kadencji,bylo to iz
      ludzi sklocono ze soba i przeciwstawiono ich idee,ktore jak by nie
      bylo,sa podobne,ale inaczej ubrane.
      Poprzez prowokacyjne dzialania zepchnieto mieszkancow do kata
      uswiadamiajac im,ze sa tylko figurantami,majacymi klaskac i sluchac
      sie jedynie slusznych decyzji.
      Dziwnym trafem poprzez niewytlumaczalne dzialnia zbroniono nam czuc
      sie we wlasnym domu,kazano sluchac melodi i slow przeznaczonych do
      kontemplacji i uswiecania w innych wlasciwych miejscach.Taka jest
      spuscizna poprzedniej kadencji i systemu sprawowania wladzy.

Tutaj powinien wykazac sie pf.prezydent,i ustawic wszystkich na
      odpowiednich i wlasciwych sobie miejscach.
      Widac jego starania i chec podjecia zmian,moze za malo
      efektywnych,widzac wszystkie pozorne i poziome przesuniecia malo
      zgrabnych postaci.Ale nie wolno zapominac ze kto mieczem wojuje od
      miecza ginie.
      Dogadanie sie miasta i rozpoczecie wspolpracy z Operatorem,czyli
      nielubianym aktorem na miejscowym rynku,w czasie kadecji odwolanego
      bylego prezydemta T.W,tez jest dobrym sygnalem.
      Chociaz chcialoby sie wiecej.I zamiast wiklac sie w wewnetrzne
      podjudzane przez pewne srodowiska wasnie,ten kierunek,zapewnienia
      przyszlosci miastu powinien byc priorytetowy.
      Niestety przegral pan Kurpios walke z zima,poprzez brak dobrych i
      rozsadnych decyzji ulatwiajacych nam zycie,szczegolnie na
      chodnikach,jezdniach.
      Mam nadzieje ze wszyscy wyciagniemy z tego wnioski i rok wczesniej
      zaplanujemy scenariusz prawidlowych i skutecznych dzialan w razie
      podobnego zjawiska ostrej zimy.

Prezydent musi byc mocna osobowoscia,ale nie skierowana na siebie i
      swoja osobe.Powinien posiadac umiejetnosc organizowania,korzystajac
      z umiejetnosci wspolpracy z mieszkancami warunkow do dobrego i
      zapewniajacego pewna przyszlosc,zycia na miejscu.Nie swiadomej i
      czasami wymuszonej ograniczenaimi emigracji wewnetrznej,co dotyczy
      szcegolnie populacji ludzi mlodych.

• Gość: Pablo__79 Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.10, 13:05
      Czerwoni wcale by nie zrobili więcej - a może zrobili by "więcej" -
      więcej nakradli ...hehehe...

Po co takie rzeczy komentować?
      Przy korycie wszystkie świnie takie same!!!
      • Gość: jajo Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 12:27
        jak do tej pory to najwięcej nakradli ci od zbycha,mira
    • idzielato Sukcesy i porażki komisarza Częstochowy 17.03.10, 13:21
      Jak na kogoś tymczasowego i tak nieźle sobie radzi w obowiązkach prezydenta.
    • begonia1234 Ludzie Wrony pod ochroną Kurpiosa 17.03.10, 13:31
      Co sprawia, że Kurpios nie chce się pozbyć nieudaczników Wrony? Pewnie stare
      układy Wrona-PO jeszcze obowiązują. I proszę nie pisać , że trzeba płacić
      odszkodowania za odwołania prezesów w spółkach. Stara wymówka, która nie ma
      pokrycia w prawie.
      • Gość: kos a mit Re: Ludzie Wrony pod ochroną Kurpiosa IP: *.net.stream.pl 17.03.10, 19:23
        Nieszczęście Pana Kurpiosa polega na tym, że nie był w stanie przewidzieć "bagna"(g..) w które przyjdzie mu wdepnąć.
        Nawet przy najlepszych chęciach i umiejętnościach porządny człowiek nie może poradzić sobie z krępującymi "łańcuchami" lokalnej polityki. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, iż solidnie budowana przez 7 lat "twierdza" nie rozpadnie się w ciągu kilku godzin czy dni. Na wzór "J G" ta magistracka "twierdza" wraz z żarliwymi "obrońcami profitów" - będzie się bronić do upadłego, rzucajac "na odlew" różne kalumnie na wszystkich porządnych lub pragnących przyzwoitości.
        Nawet najlepszy przywódca nie może zapobiec wyrafinowanej "kreciej robocie" i w konsekwencji "rebelii" - jeżeli "nienasyceni żądzą władzy" będą mu dyskretnie "robić koło pióra".

Potrójny pech polega na tym, że zastał to co zastał; uwzięła się zima (szczególny kataklizm > najbardziej odczuwalny w naszym regionie) i krótki okres "na wyprostowanie" spraw - nie mogły one sprzyjać NORMALNYM działaniom.
        A ogromne oczekiwania społeczne wobec "nowej władzy" spowodowały eskalację roszczeń rekompensujących poprzednie zaniedbania.
        Koniecznie trzeba sięgnąć po przykłady z historii, do okresu spuścizny po "stalinowskich rządach" oraz trudności związanych z powrotem do normalnego funkcjonowania społeczeństwa po "niewoli ducha i myśli" (chociaż "dżuma stalinizmu" nigdy nie została do końca wyeliminowana).
        Po takiej refleksji o wiele łatwiej będzie zrozumieć trudności, ostrożność i realizcję zrównoważonej polityki personalnej.

Istotnym czynnikiem może okazać się zbyt krótki czas na uporządkowanie spraw personalnych (wyeliminowanie rzeczywistego zagrożenia ze strony "miernych, biernych ale WIERNYCH", wprawionych w "partyzanckich wojenkach") - co może stanowić poważny problem w nadchodzących wyborach.
        Tylko te niuanse trzeba zrozumieć.

Pan doktor z racji swojej profesji powinien rozumieć zagrożenie jakie stwarza "nieleczona" gangrena lub nieusunięty wrzód.

Czekamy na właściwą diagnozę i odpowiednie leczenie. AMEN !
        Powodzenia !!!
    • Gość: xxzzyy Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: *.xdsl.centertel.pl 17.03.10, 14:10
      Osoba podpisująca się jako <jar1.1>pewnie jest w tej grupie Obywatelskie Stowarzyszenie Przyjaciół Częstochowy - oszołomów, (jak to ktoś na jednym z postów napisał).
      Członkowie OSPC nie mogą sie zgodzić że to nie oni rządzą Częstochową i to całe szczęście
      • Gość: gandi Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 15:05
        Niestety oceniam że porażek i bezładu jest znacznie więcej niż
        sukcesów. Żeby być dobrym komisarzem trzeba też mieć jaja.
    • chemik102 Sukcesy i porażki komisarza Częstochowy 17.03.10, 15:35
      BEGONIA masz całkowitą rację stare układy funkcjonują a najbardziej
      zaufani wrony mają się dobrze nawe sie z tym nie kryją ze zyskali
      przychylność PO ,tak jak dyrektor PUP w listopadzie bardzo blady,
      pokorny i strachliwy ,a juz w marcu z bardzo wysoko podniesioną
      głową . Panie komisarzu jesli Pan nie przyśpieszy tych operacji
      plastycznych dla wroniastych to przed wyborami będzie Pan już tylko
      pierwszym hamulcowym Częstochowy . Chciałbym w listopadzie
      zagłosować na Pana bez kaca moralnego .
      • Gość: do... Re: Sukcesy i porażki komisarza Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 12:32
        Wrona i PO to jedno,nie spodziewajmy się zmian na lepsze,bo w urzędach to ludzie
        byłego prezydenta oraz tuskomatołow,wszyscy dmią w jedną trąbę,byleby koryto
        było w zasięgu pyska,a układy są nadal
    • donald-marzy Sukcesy?? porażki komisarza częstochowy! wiele ich 17.03.10, 16:55
      Konrad Głębocki wystawił ocenę "na bardzo słabe trzy z minusem" - proszę
      zauważyć, że jest on wykładowcą na uczelni - a tam ocena "3-" to takie "2=" w
      szkole podstawowej czy średniej. Dno!

• Gość: Jaś Re: Sukcesy?? porażki komisarza częstochowy! wiel IP: *.54.170.130.tvksmp.pl 17.03.10, 18:43
        Jaki wykładowca taka ocena, jak wykładowca do d...y to czego się można spodziewać!!
        • Gość: Wojtek Re: Sukcesy?? porażki komisarza częstochowy! wiel IP: *.chello.pl 17.03.10, 21:42
          pewnie też skończyłeś prawo i ekonomię, i wykładasz na wyższej
          uczelni... z twoim słownictwem jest to niemal pewne
    • 1ninja Sukcesy i porażki komisarza Częstochowy 17.03.10, 17:04
      Bardzo dobrze niech ich wszystkich powyrzuca będzie święty spokój z
      Wroniastymi, ale jak i tak jeśli wogóle będzie startował to na niego nie
      zagłosuję - chłop jest za cienki.
      • Gość: Bronek Komorek Krpios sie nie nadaje bo nie wie czego chce! IP: 212.87.244.* 17.03.10, 17:47
        Panie Kurpios wracaj Pan do szpitala i weź się pana za to na czym się znasz.
        Proszę się nie kompromitować bo coraz mniej Pana szanuję!
        • Gość: seguła Re: Krpios sie nie nadaje bo nie wie czego chce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 18:15
          Podzielam zdanie poprzednika Bronka Komorka
          • Gość: pan-taxi Re: Krpios sie nie nadaje bo nie wie czego chce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 18:21
            Panie komisarzu jak byś pan zrobił prawo jazdy i samodzielnie
            jeżdził samochodem może bys pan wiedział dlaczego mieszkańcy od
            kilku miesięcy pomstują na urząd miasta i stan dróg w naszym mieście.
          • Gość: zjadliwa Re: Krpios sie nie nadaje bo nie wie czego chce! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.10, 18:25
            Pan Kurpios boi się władzy i to go dyskwalifikuje,jako zarządcę
            Miastem.Najlepszym zagraniem, bo mało odpowiedzialnym, to opowiadać
            ludziom,że on tak właściwie, to nie chce być prezydentem! I o to
            chodzi,panie doktorze.Niech pana stanowisko zajmie ktoś, kto nie boi
            się Wrony i sukcesów, bo jak tak dalej pójdzie, to będzie pan
            odpowiedzialny za rządy Lewicy w tym mieście.
            • Gość: aaaaaaaaaaaaaaaaaa Re: Krpios sie nie nadaje bo nie wie czego chce! IP: *.alfanet24.pl 17.03.10, 19:28
              Widze, ze szefowie klubów już rozpoczeli kampanię wyborczą:)
      • peta_0 Re: Sukcesy i porażki komisarza Częstochowy 17.03.10, 23:33
        Cienki hmm.. więc który Twoim zdaniem kandydat będzie "nie cienki"?
        • 1ninja Re: Sukcesy i porażki komisarza Częstochowy 18.03.10, 00:25
          Nie mam pojęcia póki co takiego nie widać może siedzi w ukryciu i przyjdzie nas
          zaskoczyć np. Wrona (oby nie).
    • 0407mat Sukcesy i porażki komisarza Częstochowy 17.03.10, 19:39
      PANIE komisarzu jesli się Pan boi wron i kruków proszę nakryć się
      czymś czarnym i udawać ze Pana tu nie ma i jakoś Pan dotrwa do
      jesieni ,a wtedy wykopią pana jak zagon kartofli
    • car50 Sukcesy i porażki komisarza Częstochowy 17.03.10, 20:02
      P.Kurpios nie ma niestety charyzmy i osobowaści do rzadzenia i
      najwyrazniej nie ma ochoty być prezydentem.
      Przesunięcie na inne odpowiedzialne stanowisko największego
      marnotrawcy miejskiej kasy nijakiego Augustyna świadczy o
      bezsilności i strachu Komisarza.Odnosnie zimy ,odsnieżania itp to
      zawracanie głowy poniewaz wszystkie umowy, prztargi były rozpisywane
      za czasów odwołanego prezydenta.
      • Gość: lol Re: Sukcesy i porażki komisarza Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 12:36
        przecież Kurpios jest marionetką w rękach Rozpondkowej a ona swojakom krzywdy
        nie zrobi
    • annagoldman Re: i porażki komisarza Kurpiosa 17.03.10, 21:39
      Ciekawe ile jeszcze "takich zim" Kurpiosowi "się przytrafi"?
      • Gość: vox populi Re: i porażki komisarza Kurpiosa IP: *.chello.pl 17.03.10, 23:27
        coorva ktoo wybiera lekarzy na rajców miejskich... ja p.e.d.l. kto
        wybiera lekarza na pełniącego obowiązki prezydenta miasta
        Częstochowy??????????????????????????
    • Gość: Gilotyna A jakie pomysły na miasto mają krzykacze? IP: 188.33.28.* 17.03.10, 23:45
      Tak czytam,czytam...nie dość,że wiosna to i kampania wyborcza chyba ruszyła.
      Same ogólniki,żadnych konkretów. Bezkrytyczny nikt nie jest.
      "Żadnych pomysłów na miasto", "Wroniaści w urzędach"...
      Kurpios tym różni się od poprzedników,że otwarty jest na dialog z mieszkańcami.
      Po tych wpisach widać,że chyba w Częstochowie tak naprawdę nikt nie ma pomysłu
      na miasto.
      Jak chcecie żeby Wasze miasto wyglądało za jakieś 10 lat?
      Ma być ośrodkiem badawczym,centrum przedsiębiorczości czy może centrum
      pielgrzymkowym?
      Gdyby "Gazeta" napisała,że Kurpios zwalnia masowo ludzi z urzędu to byłoby
      wielkie larrum,że czystki,że rozstrzeliwują itp.

Reakcję lewicy w jakimś sensie rozumiem. W momencie kiedy postanowiła umyć
      rączki od wzięcia współodpowiedzialności za Częstochowę,stało się jasne,że przez
      te kilka miesięcy Kurpios stanie się celem ataków politycznych.
      Przecież nie chcieli towarzysze czerwoni wiceprezydenta. Mieli by wpływ na
      zarządzanie i tym miastem.
      A tak to lepiej tupać,wrzeszczeć i po cichu choć otwarcie zastanawiać się jak tu
      wykorzystać jakieś słabe punkty w kampanii wyborczej.
      Dajcie im więcej artykułów o Kurpiosie,powstanie wianuszek wpisów na zamówienie :)

Radny Głębocki mógł się wykazywać z pomysłami na gospodarkę,gdy rządził Wrona.
      Trzeba było oceny wystawiać i punktować jak Tadzio zaprzepaścił np. szansę ze
      Specjalną Katowicką Strefą Ekonomiczną,bo takim ludziom chorym na silesjofobię
      nazwa "katowicka" przeszkadzała doktrynalnie.

Balt to niech lepiej martwi się o wewnętrzne prawybory w lewicowym
      korytku,ciekawie jak tam z poparciem...
      • Gość: diego Re:i porażki komisarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 23:58
        Przede wszystkim pomysł na miasto jako całość pwinien posiadać ten
        który w tym celu zasiada na fotelu komisarza/prezydenta i za to
        bierze kasę.
        Przy całej sympatii tutaj niestety go nie widać.
        Natomiast widoczny brak kompetencji komisarza jak i wicekomisarzy do
        decydowania o ćwiermilionowym mieście.
        • Gość: gilotyna Re:i porażki komisarzy IP: 188.33.28.* 18.03.10, 00:06
          Gość portalu: diego napisał(a):

> Przede wszystkim pomysł na miasto jako całość pwinien posiadać ten
          > który w tym celu zasiada na fotelu komisarza/prezydenta i za to
          > bierze kasę.
          > Przy całej sympatii tutaj niestety go nie widać.
          > Natomiast widoczny brak kompetencji komisarza jak i wicekomisarzy do
          > decydowania o ćwiermilionowym mieście.

Pomysły są i uruchomione zostały działania.
          Zaczęto od spraw gospodarczych,choćby uregulowaniem sytuacji z OPERATOREM
          ,poprzez otwarcie się wizję urbanistyczną i ład przestrzenny a nie chaos jak
          dotychczas a przede wszystkim otwarto się na dialog z mieszkańcami,co
          wielokrotnie Kurpios podkreśla.
          Nie wystarczy zarządzać,rozporządzać,trzeba jeszcze się wsłuchiwać w
          mieszkańców. Nie na zasadzie,że Kurpios jest be.. i dlatego go trzeba opluć jak
          tu na forum.
          Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie jak chcemy żeby wyglądała nasza
          Częstochowa. To my o tym decydujemy a nie wszechwładza tak jak było za Wrony.
      • Gość: obserwator Re: A jakie pomysły na miasto mają krzykacze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.10, 17:26
        udawanie społecznego dialogu prowadzi tylko do opóźniania w czasie
        podejmowania decyzji. Na dialog, to teraz jest za późno,to tak,
        jakby matka pytała się dziecka: synku co jest lepsze,żebyś poszedł
        dziś do szkoły,czy może wolałbyś zostać w domu?
        • Gość: Gilotyna Re: A jakie pomysły na miasto mają krzykacze? IP: 109.243.125.* 18.03.10, 23:01
          Gość portalu: obserwator napisał(a):

> udawanie społecznego dialogu prowadzi tylko do opóźniania w czasie
          > podejmowania decyzji. Na dialog, to teraz jest za późno,to tak,
          > jakby matka pytała się dziecka: synku co jest lepsze,żebyś poszedł
          > dziś do szkoły,czy może wolałbyś zostać w domu?

Jako mieszkaniec Częstochowy i w pełni akceptujący wyroki demokracji uważam,że
          dialog czy konsultacje społeczne w kluczowych dla miasta sprawach są lepsze niż
          tak jak do tej pory było za Wrony :Buta,arogancja,chodzenie z głową w
          chmurach,oderwanie od rzeczywistości,brak wyczucia czego chcą mieszkańcy.
    • Gość: xkx2 Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: *.net.stream.pl 18.03.10, 07:06
      Sukcesów nie ma, bo być nie może PO tak samo nie radzi sobie z
      rządzeniem Częstochową jak i z rządzeniem Polską. I tu i tu jest to
      samo, czyli bałagan i brak wizjo jak ma Polska czy miasto wyglądać.
      PO załatwiło jedynie zwiększenie ilości punktów z alkoholem (rzecz
      całkiem zbędną) a teraz pewne załatwiać będzie kasyno.
      To, że nie usunięto urzędników z poprzedniej ekipy to i dobrze, bo
      szkoda by zaprzepaszczać umiejętności fachowców tylko z tego powodu,
      iż wybrał ich pan Prezydent Wrona (zresztą bezsprzecznie najlepszy
      prezydent, jakiego kiedykolwiek miała Częstochowa).
      Z drugiej strony oceniając prace pana Kurpiosa trzeba brać pod uwagę
      fakt, iż jest on jedynie tzw. tymczasowym zarządca miasta a nie
      prezydentem z wyboru. Tak, więc nawet nie za bardzo wypada mu
      dokonywać jakiś szerszych ruchów kadrowych – decyzje w tym względzie
      faktyczne trzeba pozostawić panu prezydentowi Tadeuszowi Wronie – to
      on po ponownym objęciu funkcji Prezydenta Miasta Częstochowy będzie
      mógł podejmować decyzje kadrowe i pan Kurpios zdaje siebie z tego
      sprawę (już i tak pod naciskiem mediów odwołał dyrektora MZD i to
      naprawdę wystarczy).
      Ogólnie podsumowując pracę pana Komisarza Kurpiosa na plus mogę
      zapisać tylko jedno, iż nie zaprzepaścił całkowicie 7 lat rządów
      Pana Prezydenta Tadeusza Wrony, choć może powinien po prostu
      realizować to, co było zatwierdzone i uzgodnione a nie bawić się w
      jakieś dalsze konsultacje, które wiążą się z ryzykiem utraty
      funduszy unijnych. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji z przebudową
      centrum Częstochowy.
      Jako podsumowanie można jedynie napisać, iż Częstochowianie maja
      tylko to co chcieli. Skoro odwołuje się w śmiesznym referendum
      człowieka z klasą i wizją a zastępuje go komisarzem z nadania
      dodatkowo z wywodzącego się z ugrupowania, które od 3 lat pokazuje
      brak wizji swych rządów i umiejętność jedynie unikania zajęcia się
      problemami no to jest jak jest. Przez głupią decyzje i fakt iż
      Częstochowianie dali się podpuścić Kamienicznikom i Lewicy
      Częstochowa starci rok i być może straci fundusze unijne i może ta
      sytuacja będzie mimo wszytko dobra bo będzie nauczką dla tych którym
      zawsze jest źle. Przez ten rok Częstochowianie zobaczą i zrozumieją
      prostą prawdę i dla pana Prezydenta Wrony niema alternatywy w
      Częstochowie tak jak dla rządów PiS w Polsce a PO nadaje się
      niestety jedynie na śmietnik historii, tam gdzie jest miejsce tych,
      co nawet pod dojściu do władzy nie maja wizji jak rządzić i boją się
      podejmowania, jakich kol wiek decyzji. Czyli po prostu nie umieją
      rządzić a co za tym idzie nie powinni nigdy u władzy się znaleźć.
      • Gość: wolak Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 12:38
        popieram
        • Gość: sex Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: *.chello.pl 18.03.10, 15:40
          SEX!!!
      • Gość: Gilotyna do xkx2 IP: 109.243.125.* 18.03.10, 23:05
        Masz nikłą wiedzę o własnym mieście i najwyraźniej jesteś z wroniego gniazda,co
        widać po tonie wielbiącym Tadzia.
        Tak...Wrona wiecznie żywy jak Lenin i niezastąpiony.Śmieszny jesteś w tym co
        piszesz,ale czego można się spodziewać,bo wronim gnieździe żmij.
        Przyjdzie i czas na większe cięcia tego dna moralnego jeszcze z nadania Tadka.Od
        razu się nie da nic zrobić.proste jak budowa cepa towarzyszu.
        • Gość: xkx2 Re: do xkx2 IP: *.net.stream.pl 19.03.10, 07:22
          Jak to mawiają prawda boli. A prawda jest taka, iż Prezydent Tadeusz
          Wrona był najlepszym prezydentem Częstochowy. Dlaczego? Dlatego iż
          on miał wizje jak ma wyglądać Częstochowa - mniejsza już z tym czy
          dobra czy zła, ale przynajmniej On ją miał. Podobnie wizje jak ma
          wyglądać Polska miał PiS. PO niema żadnej wizji ani w prawo ani w
          lewo, dlatego ich rządy sprowadzają sie do marazmu, czyli do nic nie
          robienia. Bo robiąc cokolwiek można się komuś narazić. Dlatego jest
          jak jest.
          W Cz-wie ponoć powodem odwołania Pana Prezydenta Tadeusza Wrony był
          fakt, iż planował przekształcenie al. NMP tym, czym są w istocie a
          są i był droga na Jasną Górę i tego nic i nikt nie jest w stanie
          zmienić.
          Osobiście radze, więc się pospieszyć z remontem al., NMP wedle tego,
          co było uzgodnione i zatwierdzone, bo inaczej kasa przepadnie. A na
          przyszłość nie dać się podpuścić tym, którym nie konieczne jest
          potrzebne wyremontowane centrum Częstochowy.
          • Gość: Gilotyna Re: do xkx2 IP: 109.243.81.* 19.03.10, 12:43
            >A prawda jest taka, iż Prezydent Tadeusz
            > Wrona był najlepszym prezydentem Częstochowy.

łubudubu,łubudubu....wciąż widzę obrazek jakbym oglądał "misia" :)

Owszem Tadek miał wizję.Miasto wyłącznie dla pielgrzymów,których jest garstka a
            Częstochowa to ćwierć miliona mieszkańców.

"Ich rządy sprowadzają się do nic nie robienia" takie to górnolotne to co
            piszesz..zupełne oderwane od rzeczywistości.
            Ja widzę kraj,który pomimo światowego kryzysu,poradził sobie świetnie z kryzysem
            a wskaźniki gospodarcze są optymistyczne.A gospodarka to podstawa.
            Polska wybrała w 2007 roku nowy kierunek w polskiej polityce.
            Drogę spokoju,modernizacji kraju i godnego miejsca w świecie,bez kompromitacji
            międzynarodowej.Państwo dla obywatela nie zaś państwo przymusu,szukania haków i
            grzebania w przeszłości celem robienia show z historii.
            A co do miasta..obywatele ocenili rządy Wrony jednoznacznie.Częstochowianie nie
            potrzebują człowieka kruchty i szkodnika,który zaorał nam miasto.

• terl_1 do Gilotyny 19.03.10, 23:58
              @Gilotyna
              Widzę, że kreujesz sie na wielkiego znawce miasta :-) a ja cie widze jako pisaka forumowego. Mieszasz polityke samorządu z krajową, to oznaka braku wiedzy na obydwa tematy. Gdzie widzisz ten kraj który poradził sobie swietnie w czasach kryzysu?? nie zasłaniaj sie wzrostem kwartalnym PKB bo on i tak jest za dwa razy za niski by tworzyć miejsca pracy...Kierunek wybrny w 2007 roku narazie jest czasem oczekiwania na wybory prezydenckie czyli 2,5 roku gadania o Tusku czy będzie kandydował czy nie. 2,5 roku ogladania Palikota i jego kolejnych głupot.
              Tadek był najlepszym prezydentem jakiego miasto mogło mieć, nie ma polityka większego formatu w Czewie
              • Gość: xkx2 Re: do Gilotyny IP: *.net.stream.pl 20.03.10, 07:56
                Święte słowa PO nie robi nic bo nigdy w żadnej konfiguracji
                politycznej nic dobrego nie zrobiło.
                To tyle jeśli chodzi o PO w Polsce.
                Jeśli chodzi o Częstochowę to niestety podobnie jak w Łodzi grupa
                niezadowolonych z rozwoju miasta w mściciel określonym, ale
                konkretnym kierunku ogłosiła protest, po czym wystarczyło zebrać
                trochę podpisów i mamy referendum. Efekt odwołano człowieka, który
                miał wizje rozwoju miasta wizje ściśle uwarunkowaną historyczne, bo
                Częstochowa to Jasna Góra a al. NMP to czy się komuś podoba czy nie
                to waśnie VIA SACRA, czyli droga na Jasną Górę.
                Poprzedniemu prezydentowi postawiono sporo zarzutów a wszystkie były
                wyssane z palca. Bo jaki ma sens zarzut, iż chce z Częstochowy
                zrobić miasto pątnicze podległe pielgrzymom? A czy jest inna opcja?
                Czy Częstochowa ma się oddzielić murem od Jasnej Góry, która jest
                celem drogi milionów pielgrzymów roczne? To nic nie da bo
                pielgrzymki były są i będą a zatrzymywanie pielgrzymów w mięście
                mija się z celem oni nie zostaną bo oni przyszli na Jasną Górę cel
                osiągnęli i wracają do swych domów nic ich poza Jasną Góra nie
                interesuje bo i po co? Aqua Park często gęsto mają u siebie podobnie
                jak galerie handlowe i knajpki Jasna Góra jest jedna. To mieszkańcom
                Cz-wy trzeba tłumaczyć i ich nauczać, iż mieszkaniu w cieniu Jasnej
                Góry po prostu zobowiązuje i tyle. I trzeba swe prywatne interesy
                podporządkować roli służebnej wobec tych co na Jasną Górę
                przychodzą. I prezydent Tadeusz Wrona to doskonale rozumiał. I
                każdy inny, który znajdzie się na jego miejscu też to zrozumie to
                tylko kwestia czasu.
                Popatrzmy, co zrobiło PO przez 100 dni. Ano na początek zrobiono
                wszystko, aby alkohol można było dostać wszędzie teraz PO będzie
                budować w Cz-wie kasyno. Co dalej? Ano wywalono dyrektora MZD
                będącego fachowcem – zanim następca się wdroży będzie ileś tam
                miesięcy bałaganu. Najlepiej to było widać podczas tegorocznej zimy,
                kiedy miasto całkowicie sobie nie radziło z niczym. Co jeszcze
                zrobiło dobrego PO? A wydało zgodę na budowę kolejnego marketu tym
                razem na ul. Pułaskiego. I co jeszcze? Ano jest na dobrej drodze do
                zaprzepaszczenie ogromnej dotacji unijnej na przebudowę al. NMP. I
                co jeszcze nic, bo PO nie ma po prostu wizji i tak jak w przypadku
                Polski chce dotrwać do wyborów, czyli innymi słowy przez to że
                Częstochowianie dali się ogłupić mamy rok stracony. Mam tylko
                nadzieje, iż w najbliższych wyborach zostanie wybrany ponownie Pan
                Tadeusz Wrona i dokończy zbożnego dzieł a przebudowy i naprawy
                Częstochowy a przez pozostały okres PO i spółka nie zdążą za dużo
                popsuć.
                • Gość: kosa Re: do Gilotyny IP: *.net.stream.pl 20.03.10, 10:32
                  do xkx2

Szanowna "tubo" Tadeusza !

Jest takie stare powiedzenie, że "jak się świni odetnie ryj od koryta to strasznie kwiczy !"

"Produkowanie" swoich żalów po fakcie utraty "sponsora" profitów - to wielokrotnie przerabiana "stara śpiewka" i nic oryginalnego.

Jeżeli nawet można zgodzić się z pewnymi elementami "wywodów" to jednak całość argumentacji traci swój walor obiektywności i rzetelności. Przeszedłeś ACAN do opozycji i dopiero teraz stać Cię na krytykę - trzeba było wcześniej pohamować wizjonerskie "dewiacje miraży poronionych". Wówczas zapewne spotkałby Cię taki sam los jak tych co odważyli się myśleć inaczej niż "Słońce Jury". Każde takie "Słońce" ogrzewa "d....włazów" a jednocześnie "spala" NIEWIERNYCH.

A tak a'propos. Czy nie najlepszym wyborem byłoby udanie się po VIA SACRA do "świętych komnat doczesnego zacisza" - cele czekają a i "szczekanie" nabiera innej rangi !
                  Przy okazji można zabrać ze sobą i uszczęśliwić kilku "kumpli" z forum; "namaszczonych" nigdy nie brakowało...

Czasami forma przerasta treść; na takiej samej zasadzie, że pusty bęben wydaje najgłośniejsze dźwięki.

Życzę dalszego radosnego samopoczucia !!!

• Gość: xkx2 Re: do Gilotyny IP: *.net.stream.pl 20.03.10, 10:41
                    Pisze to co myśle. Lepsza osoba z wizją - i coś robiąca niż osoby
                    bez wizji nic nie robiące co by się nikomu nie narazić. Jak narazie
                    przez 100 dni nie zostało zrobione NIC poza zwiększeniem ilości
                    punktów z trunkami z procentami i wydaniem zezwolenie na budowę
                    kolejnego marketu w Częstochowie. No jak na 100 dni sucesy nie byle
                    jakie.
                    • Gość: kosa Re: do Gilotyny IP: *.net.stream.pl 20.03.10, 13:49
                      do xkx2:

Każdy myśli. Ale z tym (a właściwie TAKIM) "myśleniem" to chyba drobna przesada ... W "psychuszkach" też myślą; indyk też myślał; nawet Wałęsa myślał (jestem ZA a nawet PRZECIW ???, są plusy dodatnie i ujemne ???).

Słaba orientacja w temacie - otóż najwięcej WIZJI to mają właśnie ci z "psychuszek" i jest to traktowane raczej jako choroba umysłowa. Co innego oznacza "umiejetność rzetelnego i realnego spojrzenia na perspektywiczny rozwój".
                      "Nic nie robienie" jest trochę demagogiczną oceną, ponieważ wszelkie siły skupione są obecnie na "wyprostowywanie" pozostałości właśnie takich "wizji" (a nie logicznych projektów na bazie konsultacji i weryfikacji).
                      "CONSENSUS" - to było obce słowo dla poprzedniej ekipy (dominowały układziki i "obrywy"). A teraz trzeba prostować.

Temat ilości punktów sprzedaży alkoholu - to był właśnie taki drobny test na normalność i zasady demokracji. Kto nadal tkwi w epoce sztucznych (ale korupcjogennych) limitów, ten widocznie nadal tęskni za "gospodarką sterowaną celowym deficytem" (epoką łapówek i "ogonków").

Należy: MYŚLEĆ LOGICZNIE, MYŚLEĆ LOGICZNIE i jeszce raz MYŚLEĆ LOGICZNIE !!! A nie: zależnie od strony barykady !

Oczywiście nie zamierzam kogokolwiek urażać lub obrażać.
                      .
                    • Gość: Gilotyna Re: do Gilotyny IP: 109.243.156.* 20.03.10, 13:50
                      Gość portalu: xkx2 napisał(a):

> Pisze to co myśle. Lepsza osoba z wizją - i coś robiąca niż osoby
                      > bez wizji nic nie robiące co by się nikomu nie narazić. Jak narazie
                      > przez 100 dni nie zostało zrobione NIC poza zwiększeniem ilości
                      > punktów z trunkami z procentami i wydaniem zezwolenie na budowę
                      > kolejnego marketu w Częstochowie. No jak na 100 dni sucesy nie byle
                      > jakie.

Dobrze można mieć wizję,byle tylko nie narzucać jej większości społeczeństwa, bo
                      Częstochowa nie ma wcale ochoty klękać
                      Nie życzę sobie kołtunerii i dewocji rozdętej do rozmiarów monstrum tylko
                      dlatego,że ktoś jest nawiedzonym z odchyleniem na jedną stronę..
                      I patrz...nie muszę być komuchem,lewicowcem itp. żeby się nie zgadzać z wizją
                      Częstochowy nieważne czy biednej czy bogatej byle tylko katolickiej.
                • Gość: kos Re: węzeł gordyjski ? IP: *.net.stream.pl 27.03.10, 10:41
                  Polityczne "przepychanki" nigdy nie służyły samorządom - ale to co zrobił poprzednik, "szanowny wódz", to iście prawicowy "węzeł gordyjski". Trudno się nawet połapać; kto? co ? i dlaczego ? gdyż podstawowymi kryteriami były wierność, uległość i .... pewne "szczególne" predyspozycje ( z katalogu tzw. "kombinatorów").

Zarówno "jajko Kolumba" jak też problem "węzła gordyjskiego" można rozwiązać jedynie przy użyciu 'radykalnych metod''
                  Pan p.f. Prezydenta ma nie lada kłopot, bo w tym konkretnym przypadku można sobie i własnej partii bardzo zaszkodzić. Jako lekarz medycyny powinien zdawać sobie sprawę z tego, że samo usuniecie "wrzoda" jest nieskuteczne, gdy jednocześnie nie "oczyści się" przyległego otoczenia ....

Jednak "blizna" pozostaje na zawsze - i to jest cała tragedia !
              • Gość: Gilotyna do Terl IP: 109.243.156.* 20.03.10, 13:57
                Nie kundelku wroni,ja nie mieszam tematów. Jakbyś uważnie czytał to byś znalazł
                odpowiedź na dwie postawione wcześniej tezy i dlatego też pojawiają się dwa
                wątki w tej odpowiedzi.

Tadek..dobrze był,właśnie był dla takich dupowłazów usposobieniem
                wszech mądrości, był i nie wróci więcej.
                • Gość: Terl Re: do Terl IP: 212.87.241.* 27.03.10, 19:46
                  @ Glilotyna & TWA

Jesteś mega prymitywem...gratuluje
                  • Gość: micha Re: Wizje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.10, 10:26
                    Kto ma tutaj wizje, biskup zrobi im rewizje!:-)
                  • Gość: Gilotyna Re: do Terl IP: 94.254.160.* 28.03.10, 11:36
                    Ja prymitywny? Ależ skąd...wydaje Ci się..Ja zawsze mówię i piszę to co myślę.

Wyjaśnię Ci dlaczego tak napisałem o Tobie.

Jesteś zerem bo:
                    -nie masz własnego zdania
                    - masz mentalność poddańczą czyli parafiańską, co wyraziłeś w stwierdzeniu,że
                    tylko Wrona miał wizję i jest on niezastąpiony. Brzmi to prawie jak kult
                    jednostki: Stalina, Hitlera itp. szumowin
                    -ludzie tacy jak Ty na co dzień w żywe oczy,są gotowi świecić swoimi
                    małymi,fałszywymi oczkami nawet do tak znienawidzonych przez Was osób jak
                    Kurpios,zapewniając go,że jesteście lojalnymi pracownikami choćby i UM, w końcu
                    to szef tej instytucji,czy się to komuś podoba czy też nie.
                    Nie przeszkadza Wam tu szczekać na forach,musicie bowiem jakoś odreagować,bądź
                    co bądź w jakimś sensie upokorzenie Waszej "wroniastej dumy". W końcu ludzie o
                    mentalności poddańczej wchodzili w dup..o przez lata Wronie a ,że teraz
                    Częstochowa nie ma ochoty klękać to i Wy nie klękacie.
                    Tak tak towarzyszu Terl..wszystko jasne.Nie pisz mi o prymitywizmie, nie
                    wzruszają mnie wielkie słowa małych ludzi. Małych,bo tak jak napisałem
                    wyżej.Ludzie bez własnego zdania i mentalnie poddańczy,nie są uosobieniem cnót
                    wszelakich.
          • Gość: mit Re: do xkx2 IP: *.net.stream.pl 19.03.10, 13:29
            >>> do xkx2

"Poemat" jak za najlepszych czasów pewnego "NIEDOrzecznika" !!!

Bałwochwalców i apologetów nigdy nie brakowało, gdyż "kupczenie" profitami jest strategią obliczoną "na kupowanie" przychylności, szczególnie ludzików małego formatu, łasych na "kasę".
            Apologeci niejakiego Adolfa lub Wissarionowicza - również twierdzili, że mają oni wizję. Uważali, że są "nieomylni", nalepiej rządzą i doprowadzili "do rozkwitu". Toteż dlatego Goebbelsa uznano za "mistrza propagandy". Widzę, że nie wszyscy kojarzą i pamiętają jakie skutki wywołały takie STYLE rządzenia i WIZJE tychże "dewiantów". Wszelakiego rodzaju dyktatury kończą się zazwyczaj podobnie.
            WIZJE to może mieć każdy; natomiast trudniej jest kreować rozsądne i perspektywiczne plany rozwoju, korzystne dla ogółu lokalnej społeczności.

Pan Dr. Kurpios z racji swojego zawodu kieruje się podstawowym dygmatem lekarzy: "Primum non nocere". Ze względu na krótki okres jego kadencji taka zasada ma wiele racjonalnych przesłanek stosowania zachowawczej polityki. Jednakże ze względu na niepowetowane szkody wyrządzone przez poprzednią ekipę (szczególnie w sferze mentalności i niszczenia kreatywności działania "odmiennie myślacych") należałoby jednak "dogorywającego pacjenta" (niektóre organy) reanimować przy zastosowaniu bardziej radykalnych metod.

Każdemu trzeba dać szansę.
            Był czas na diagnozę - trzeba oczekiwać bardziej zdecydowanych działań.
            • Gość: xkx2 Re: do xkx2 IP: *.net.stream.pl 19.03.10, 23:29
              "Primum non nocere" - CZYLI PO PIERWSZE NIE SZKODZIC CZYLI NAJLEPIEJ
              NIC NIE ROBIC. WOLE TYCH CO POTRAFIA JEDNAK ZARYZYKOWAC. Zreszte to
              stwierdzenei ogólne dotyczy cąłej PO - oni wolą nie szkodzic czyli
              nic nie robia co by nie zaszkodzic. Dlatego widze ze niema
              alternatywy dla tych co wola czasem zaryzykowac ze zaszkodza aby
              cokolwiek zrobic. Dlatego w Cz-wiePrezydentem bedzie tadeusz Wrona a
              wybory tak do parlamentu jak i prezydenckie wygra PiS bo PiS
              ryzykuje a PO nie robi nic.
          • Gość: xx Re: do xkx2 IP: *.icis.pcz.pl 20.03.10, 13:57
            PiS mial wspaniala wizje - rzeczywiscie - podsluchiwanie i kablowanie na kazdego
            - sianie wzajemnej nienawisci wsrod Polaków.

• ekojaszczur Sukcesy i porażki komisarza Częstochowy 18.03.10, 16:30
      Uważam że jako komisarz Kurpios się nie sprawdził, wywalił bym go jak
      najszybciej
      • Gość: ja Re: Sukcesy i porażki komisarza Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 22:11
        A niby dlaczego się nie sprawdził????
    • Gość: danka Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.03.10, 13:13
      Podobno można mądrze milczeć, można głupio gadać...
      Wszystko można, byle być dobrym.

Do czego prowadzi zdominowanie życia samorządu miejskiego partyjniactwem - największą zmorą życia społecznego - widać wyraźnie po dyskusji na naszych forach internetowych.
      Forumowe kapralstwo w działaniu - takie ich zadanie - problemy miasta i ich rozwiązywanie to zwyczajne alibi... najważniejsze jest koryto. Stawka jest wysoka, wybory tuż, tuż... to być albo nie być dla plemiennych koterii na kilka następnych lat.
      Aż serce boli czym stało się lokalne (i nie tylko) życie publiczne, parada gwiazd - śmiesznych ludzików wspieranych rozumem "sponsorowanym".
      I słabą pociechą jest przykład Łodzi - daleko idące analogie z naszym miastem - gdzie "zabawa" trwa w najlepsze. Zabawa niebywale kosztowna w dłuższej perspektywie. Są na szczęście przykłady pozytywne miast, którym się udaje trwać, a nawet rozwijać : Poznań, Wrocław, Gdynia... Gdyby nie te nadzieje, trzeba by się zgodzić z opinią sexa na tym forum (18.03.10, 15:40) - pozostał nam tylko SEX!!!

Dla zainteresowanych koteryjnymi walkami:
      wyborcza.pl/1,75248,7682736,PO_i_SLD_bujaja_Lodzia.html
      • Gość: gekon Re: Sukcesy i porażki komisarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 19:30
        Do wyborów jescze kilka miesięcy.
        Na razie komisarz z ekipą ciągną notowania swojego ugrupowania na
        rynku lokalnym w dół.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka