Dodaj do ulubionych

Kto zapłaci?

25.02.04, 03:16
Obserwuj wątek
    • refrakcja Re: Kto zapłaci Panie rzeczniku? 25.02.04, 03:20
      Osobiście jestem przeciwny hurtowym i populistycznym zabiegom jakie Magistrat
      Nam proponuje w sprawie zmiany nazwy ulic.
      Doczytałem z zaprezentowanego przez Pana uzasadnienia że "Nadawane nazwy ulic w
      większości wypadków mają charakter porządkujący,pozwalający nadać nowe nazwy
      ulicom powstałym podczas rozbudowy miasta. Ich nazwy proponowane odpowiadają
      nazwom ulic istniejących w sąsiedztwie, utrzymując tym samym osiedlową
      specyfikę określeń topograficznych."

Szanowny Panie - Jakkolwiek nie chcę umniejszać tu roli Czesława Niemena czy
      pewnego świętego zwanego Piotrem jest dla mnie populizmem kanalizowanie
      społecznego zainteresowania na obszary mniej istotne dla funkcjonowania miasta.
      Miałem pewną nadzieję, że "proces sprawiedliwości dziejowej" zakończono
      usuwając tablice niesłusznych patronów za poprzedniej kadencji Pana Wrony.
      Cóż, myliłem się najwidoczniej. W świadomości większości
      ludzi "ul.gen.Siwickiego" funkcjonuje pod skróconą nazwą "Siwickiego".
      Lepiej niech już niepamięć pokryje niechlubną prowieniencję jej patrona niźli
      znów wyciągać historyczne upiory z szafy. Przeoczyliście Panowie Siwickiego w
      pierwszej kadencji - taki lajf. Niepamięć też jest karą.
      Jest w zacytowanym życiorysie ciekawa z historycznego punktu widzenia
      konstatacja. Z przyczyn oczywistych komunistyczną Armię Czerwoną pomijam.
      Pozostawiając na boczku emocje narodowe stawiałbym raczej na walor pragmatyczny
      z punktu widzenia polityki. Po równo miano agresora należałoby się wówczas i
      Sowietom i Polakom. Mówiąc wprost obie polityki były agresywne : Piłsudskiego z
      jego ideą federacji i Lenina, dla którego wojna z "pańską Polską" była testerem
      siły bolszewików.Oczywistym jest, że problem to natury akademickiej, nadal mnie
      jednak dziwi nasz narodowy mesjanizm.
      Skoro jednak moje ambicje zmierzają w stronę pragmatyzmu, pomówmy o kosztach.

pod adresem miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,1907817.html

wyczytać można było biadolenie Zarządu Dróg o mizerii finansowej Miasta.
      Wyliczono, że "za tablicę z najtańszą, kiepską folią trzeba zapłacić 90
      złotych, za najlepszą, superodblaskową trzeciej generacji - 266. Do tego słupek
      (60 zł), zaczepy (17), (...)".
      Zawsze byłem kiepski z matematyki więc biorąc poprawkę na moje nieuctwo
      policzyłem za tablicę 100 zł, do tego do tego słupek (60 zł) i zaczepy (17)
      VATu i robocizny nie wyliczałem z przyczyn przytoczonych wyżej. Tak sobie
      radośnie sumując wyszło 167 PLN za tablice.
      Ma ulica Siwickiego 9 skrzyżowań z ulicami ją przecinającymi, tak więc do
      oznakowania potrzebnych powinno być 2 razy tyle tablic jako że tak to się robi.
      18x167 zł =3006 PLN + Vat+robocizna, tak lekką ręką z 4 tysiące wyjdzie

Przyjmijmy, że oszczędzając, na długachną Promenadę przeznaczymy również 18
      tablic w kosztach wyżej wliczonych.Mniej Nas zapewne kosztował będzie
      prof.Józef Wójcicki, czy skwer Gen. Władysława Prażmowskiego-Beliny choć kilka
      setek nie w kij dmuchał.

Bardzo to kosztowna troska Włodarzy Miasta o komfort jego mieszkańców. A mówiąc
      wprost, taka ekstrawagancja kosztować będzie samorząd minimum kilka tysięcy
      złotych. To akurat tyle ile przydałoby się schronisku dla zwierząt lub innym
      celom społeczności lokalnej. Bo chyba nie zaprzeczy Pan , że temu z założenia
      miał służyć samorząd terytorialny?

Przy okazji byłbym wielce zobowiazany, gdyby zechciał Pan wskazać miejsce na
      stronie internetowej Urzędu Miasta, w którym znajdę podsumowanie wydatków
      poniesionych przez częstochowski Magistrat na wojaże służbowe naszych
      reprezentantów.Uprzejmie zaznaczam, że tego rodzaju publiczne przyrzeczenie
      raczyła złożyć pani Prezydent Rozpondek w dniu 7.01.2004 o godz.18:18 na
      niniejszym forum.Przypomnę tylko, iż zadałem pytanie" W jakiej wysokości
      samorząd Miasta Częstochowy sfinansował wyjazd Prezydenta
      Miasta p.Tadeusza Wrony wraz z towarzyszącymi mu urzędnikami do Watykanu.?
      Jakimi kryteriami posłużono się typując osoby towarzyszące w tej szczytnej
      misji?.Nieodłączne z tym wydaje mi się pytanie- Ile razy i gdzie Szanowny Pan
      Prezydent oraz osoby reprezentujące Urząd Miasta odbywały podróże zagraniczne?
      Jakie koszty poniósł samorząd z tego tytułu.
      Na tak sprecyzowane pytanie otrzymałem równie jasną odpowiedź cyt:"Informacje ,
      o które Pan pytał zostaną niebawem przedstawione Radzie i mieszkańcom
      Częstochowy w sprawozdaniach z wykonania budżetu miasta za 2003 r. oraz
      działalności Prezydenta. Będą tam rzetelne dane związane z tym, kto, kiedy,
      gdzie i za ile reprezentował nasze miasto poza granicami kraju."

Pozdrawiam
      • refrakcja Quiz dla uważnych czytaczy ;) 25.02.04, 03:34
        Osoba która wskaże ewidentny błąd w moim rozumowaniu otrzyma możliwość
        przedpremierowego zapoznania się z zestawieniem chronologicznym
        wyjazdów "służbowych" Naszych wielkich ;))

Pozdrawiam
        • jacoobs Re: Quiz dla uważnych czytaczy ;) 25.02.04, 08:04
          Czy refrakcja to iwona, czy iwona to refrakcja. Towarzysze my forumowicze
          zaczynamy się gubić. Określcie się jasno kto jest kto. Wiem notowania coraz
          niższe i czas zejść do konspiry, ale bez przesady...
          • refrakcja Re: Quiz dla uważnych czytaczy ;) 25.02.04, 08:21
            To już o schronisku napomykając można załapać miano zwolennika Iwony? ;)))
            Hmm ;))))) Dołóż mi jeszcze etykietkę żem komuch i Twoja egzystencja na powrót
            stanie się prosta i nieskomplikowana ;))
            Kolego Jacoobsie, czytaj posty na forum i wyciągaj wnioski. Tyle mam współnego
            z Iwoną co z Tobą.

A Refrakcja to Refrakcja ;))

Z szacuneczkiem dla Twoje osoby
            Pozdrawiam
        • Gość: muniek idź sie chopie leczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 00:11
          jaki ty jesteś chłopcze prosty - udajesz że ktos czyni tajemnice z informacji
          ktorą przedstawiła juz gazeta wyborcza i inne gazety. czytając twoje wpociny
          mózgowe powtórze sie na tym forum - komunizm to choroba umysłowa
      • Gość: urzędnik Do refrakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 18:43
        Sesja podsumowująca wszelkie wydatki samorządu za 2003 r. w tym także wyjazdy
        Prezydenta odbędzie się 26 marca i wtedy stanie się to informacja publiczną
        • refrakcja Przyjąłem do wiadomości ;)) 25.02.04, 18:58
          Gość portalu: urzędnik napisał(a):
          > Sesja podsumowująca wszelkie wydatki samorządu za 2003 r. w tym także wyjazdy
          > Prezydenta odbędzie się 26 marca i wtedy stanie się to informacja publiczną

Dziękuję za odpowiedź. Prawdopodobnie zbytnią wagę przyłożyłem do użycia przez
          Panią Prezydent słowa niebawem. Wobec powyższego poczekam do końca marca.
          Pozdrawiam
          Refrakcja
        • Gość: pp Re: Do refrakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 07:34
          Urzędniku, nie 26 marca, tylko 29, bo sesje odbywają się w poniedziałki
      • Gość: janek Re: Kto zapłaci Panie rzeczniku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 00:21
        ten dupek najwyraźniej sie nudzi w pracy - musi pracowac w biurze na
        Nowiejskiego. Oni tam przez całe dnie obmyslaja jak by tu obsrać Wronę. Z
        bezsilności chyba dostaja już świra....
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI PANU/PANI REFRAKCJA_IWONKAA IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 26.02.04, 14:21
        Rozumiem, iż mówiąc o populiźmie ma Pan/Pani na myśli wydźwięk, jaki wywołują
        te zmiany. Wynika z tego, że nie cieszy się Pan z ich rozgłosu i pozytywnego
        przyjęcia i na postawionej kropce należałoby tu właściciwe poprzestać.

1. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że nazwy mają kogoś honorować i nadaje się
        zwykle nazwiska osób popularnych i godnych – to TAK – zawsze nadawanie nazw
        jest zabiegiem populistycznym. Pomijam ten „chlubny” okres PRL-u, gdy nadawało
        się nazwy „wybitnym rodakom, synom ludzkości”: Lenina, Siwickiego czy
        Dzierżyńskiego.
        2. Rzeczywiście nie dokończono procesu usuwania nazwisk szkodzących Polsce
        czy wręcz zdrajców, tak jak to było w przypadku „Siwickiego”. Rozumiem, iż
        chciałby Pan mieszkać przy ulicy nazwanej imieniem zdrajcy – to rzadka
        przypadłość, cechująca przede wszystkim tych, którzy podobne tablice wieszali –
        ale przedłużanie tego stanu rzeczy nie powinno być brane pod uwagę. Lepiej
        naprawić ten błąd czyli zmienić nazwę, później niż wcale.
        3. „Po równo miano agresora należałoby się wówczas i
        Sowietom i Polakom” – tak: ta teza często występuje w radzieckich podręcznikach
        historii.
        4. Rzeczywiście, w wyliczeniach kiepsko z matematyką i z logiką - tablice
        z nazwami ulic wiesza się na murze lub na ogrodzeniu, a nie na słupkach. Źle
        wyliczona kwota, którą wg Pana należałoby wydać jest rzeczywiście szokująco
        niska – zapewniam jednak, że to zaledwie część kwoty, którą wydano w roku
        poprzedzającym wybory np. na meble do jednego z gabinetów wiceprezydenckich...
        5. W skali roku wydatki na podróże służbowe obecnej ekipy są mniejsze, niż
        poprzedniej. To wydatki na obsługę Targów, misje gospodarcze promujące
        Częstochowę oraz kontakty w ramach związków i miast bliźniaczych. Te dane od
        dawna mają dziennikarze, pisała o tym Gazeta. Informujemy o tym opinię
        społeczną na bieżąco.
        6. U Ojca Świętego nie było „delegacji”: służbowo był tylko Prezydent
        wręczający dar od Częstochowian. Wszyscy pozostali obecni podczas uroczystości
        w Watykanie byli tam za własne pieniądze w ramach urlopu – czyli pielgrzymki i
        wycieczki po Włoszech – o tym również prasa pisała. Rozumiem że nie chce Pan
        przyjąć tych informacji do wiadomości, gdyż nie pasują do wizerunku jaki chce
        Pan swymi wypowiedziami stworzyć.
        Rozumiem także, że Pan nie chce Papieżowi, honorowemu Obywatelowi Częstochowy
        czegokolwiek i kiedykolwiek darować. Z taką opinią się nie dyskutuje lecz
        przyjmuje do wiadomości. Problem polega na tym, że jest Pan w tym poglądzie w
        znakomitej mniejszości.

Ireneusz Leśnikowski
        Rzecznik prasowy Urzędu Miasta

PS. Na utrzymanie schroniska i jego modernizację (zlecenie dla Tow. Opieki nad
        Zwierzętami) gmina przeznacza w ciągu roku kilkaset tysięcy złotych.

• refrakcja logika rzecznika? 27.02.04, 12:51
          Gość portalu: I.LEŚNIKOWSKI napisał(a):
          (...)" 4. Rzeczywiście, w wyliczeniach kiepsko z matematyką i z logiką -
          tablice z nazwami ulic wiesza się na murze lub na ogrodzeniu, a nie na
          słupkach. "

No łaskawco - pojechał Pan na tym zarzucie ;))))))
          Dla chętnych do wyrobienia sobie zdania o logicznej sprawności mojego
          interlokutora zapraszam na skrzyżowanie ulic: Dekabrystów z Szajnowicza-Iwanowa.

Na samiusieńkim skrzyżowaniu przy sygnalizatorze wjazdu od Szajnowicza w górkę
          widnieje taki sobie oto słupek barwy szarej z umieszczoną na jego szczycie
          granatową tablicą na której widnieje co???
          Tak. Zgadliście napis barwy białej o treści "Szajnowicza-Iwanowa" ;)))
          Gdyby jednak Pan Panie Leśnikowski odważył się zanegować rzeczywistość po raz
          kolejny, służę innymi przykładami.;))

Pozdrawiam Pana bardzo serdecznie
          Refrakcja
      • Gość: xx Re: Kto zapłaci Panie rzeczniku? IP: *.icsr.agh.edu.pl 27.02.04, 14:02
        Idea nazwania Promenady imieniem Czeslawa Niemena obroni sie sama bo to bardzo
        dobry i sensowny pomysl. A rzeczy dobre warto pochwlalic i popierac ich
        realizacje.

Siwicki patronem tej drugiej ulicy nie mzoe byc. A nazwa Sw. Pawla ?

Jestem w Krakowie, ktory niektorzy tak tutaj stawiaja na forum na wzor. Tutaj
        pelno jest takich ulic: Sw. Anny, Sw. Marcina itd.

Sw. Pawel nie jest takim zlym pomyslem.

Pozdrawiam,

• Gość: Witek Re: Kto zapłaci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 15:38
      Nie iesz ? Ta Pani zapłaci, ten Pan zapłaci , Ci Państwo zapłacą!!!!!!!!!
      Pozdro Witek
    • Gość: historyk Re: Kto zapłaci? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.04, 21:38
      Wrona naprawia błędy młodości z okresu wczesnej pierwszej prezydentury patrz
      artykuł, ja mam w piwnicy czołg z Chochriakowa niech przyjdzie mi zabrać tę
      zabawkę i przerobi na kolejny pomnik najlepiej swój własny ulica będzie się
      nazywała Niezłomnego Tadeusza
    • refrakcja Magistracki rzecznik dał głos...... 26.02.04, 22:23
      pisząc że: "Rozumiem, iż mówiąc o populiźmie ma Pan/Pani na myśli wydźwięk,
      jaki wywołują te zmiany. Wynika z tego, że nie cieszy się Pan z ich rozgłosu i
      pozytywnego przyjęcia i na postawionej kropce należałoby tu właściciwe
      poprzestać."

Proszę Pana - tak , właściwie na kropce mógłby Pan poprzestać. Pan zechciał
      napisać że pan rozumie, choć lektura Pana wypowiedzi raczej na to nie wskazuje.
      Napisałem, że "osobiście jestem przeciwny hurtowym i populistycznym zabiegom
      jakie Magistrat Nam proponuje w sprawie zmiany nazwy ulic." NIe odkrył Pan
      Ameryki - zamiast tego usiłował natomiast stworzyć takie wrażenie.

Tytuł tematu jaki nadał Pan swej wypowiedzi bynajmniej nie przynosi panu
      zaszczytu. Mam nadzieję, że nie jest Pan zawodowym dziennikarzem. Ani tu
      dociekliwości, a i prawdę mówiąc styl niezbyt pasujący rzecznikowi instytucji
      publicznej. Uniknąłby Pan tego błędu, gdyby zestawił moje wypowiedzi oraz
      Iwonki z którą tak niefortunnie mnie Pan połączył.

Pan chciałby bym za wszelką cenę bronił Siwickiego? Pańska argumentacja w tym
      względzie wykorzystuje nielojalne chwyty erystyczne.Nie mogę jednak przejść bez
      komentarza nad kilkoma poruszonymi przez Pana kwestiami. Z Pańskich wypowiedzi
      wynika, iż rzeczywiście wiele Pan rozumie.
      Wytacza Pan armaty i w jednym szeregu łączy Pan Lenina i Dzierżyńskiego,
      pakujac pomiędzy nich Siwickiego. W takim towarzystwie każde nazwisko otoczy
      fetor. Proszę Pana czy Pan rozumie również pojęcie zdrada? Pan rozumie, że
      chciałbym mieszkać na ulicy nazwanej imieniem zdrajcy i stawia mnie w jednym
      szeregu z tymi którzy te tablice wieszali.
      Ciekawe skąd pożywka dla takich wniosków, skoro argumenty takowe w mojej
      wypowiedzi nie padły?

Manipuluje Pan odczuciami forumowiczów, jest Pan może wieszczem, czy też
      zwyczajnie konfabuluje? Pan proszę Pana, wychowany na radzieckich
      podręcznikach historii, najwidoczniej nie wyniósł ze szkoły nawyku czerpania
      wiedzy z wielu źródeł. Być może to Nas różni?. Może to oraz fakt, iż ja mam
      swiadomość własnej niewiedzy w wielu dziedzinach.
      Pan niepotrzebnie, Panie rzeczniku uchyla się od odpowiedzi na w gruncie rzeczy
      niewinne pytanie o koszty poniesione przez Magistrat na wyjazdy zagraniczne.
      Dlaczego? Czy obawia się Pan niepoprawnej politycznie interpretacji?
      Pan odpowiedział na pytanie którego nie zadałem: jak w skali roku kształtują
      się wydatki obecnej i poprzedniej epoki;)))
      To niestety Pan urabia do tego ideologię. Swym zachowaniem daje Pan powód do
      podejrzeń, że szafie Urzędu schowany jest brzydko pachnący truposz któremu na
      imię........

Pan rozumie tak wiele, że w swojej rozumności wie co chcę lub czego nie chcę
      przyjąć do wiadomości;)

>"gdyż nie pasują do wizerunku jaki chce Pan swymi wypowiedziami stworzyć.".

A to ciekawe, jaki wizerunek według Pana chcę stworzyć, skoro zadałem pytanie o
      sumę kosztów dla całości Magistratu.
      Pan nawet zrozumiał, że nie chcę Papieżowi czegokolwiek i kiedykolwiek
      podarować. Litości- gdzie Pan wyczytał moją wypowiedź wskazująca na takie
      nastawienie?? Toż to populistyczna zagrywka.
      Coś Pan "zrozumiał", przypisał mi wysnuty stąd wniosek i zaklasyfikował jako
      przypadek mniejszości.

Pan powołuje się na znane przypadki prasowych doniesień w interesującej mnie
      kwestii kosztów poniesionych przez samorząd. Proszę więc o wskazanie
      konkretnych artykułów relacjonujących owe koszty. Z pana słów wynikałoby, iż
      wiedza o tych kosztach jest powszechnie znana.

Pozdrawiam
      Refrakcja
      • Gość: auu Re: Magistracki rzecznik dał głos...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 07:19
        Refrakcjo sprawdź ile się nawoził i w jakie niepotrzebne miejsca poprzedni
        zarząd! i dopiero wtedy dyskutuj. Chyba, że jesteś jednym z tych komuchów, co
        to za swój cel w życiu wzięli Wronę.
        • refrakcja Re: Magistracki rzecznik dał głos...... 27.02.04, 08:39
          A dlaczego mam sprawdzać poprzedni zarząd???? To już uczynili wyborcy.
          Wyraz dezaprobaty dla poprzedniego zarządu dałem głosują na T.Wronę, teraz
          oczekuję spełnienia obietnic wyborczych. Widzisz, ja również oczekuję
          przejrzystości w życiu publicznym. Nie mam jednak zamiaru słuchać peanów
          rzecznika grzecznie potakując. Skoro zabiera tutaj głos niech mówi o konkretach.
          Ile? Konkretnie ile wydano na takie a nie inne przedsięwzięcie, kto konkretnie
          podejmował się tych a nie innych czynności?. Proszę o suche fakty, abym mógł
          samodzielnie wyrobić sobie opinię. A kolega rzecznik wyciąga z kapelusza sprawę
          mebli. Upubliczniono tę kwestię i dobrze - wyrobiłem sobie zdanie i bez
          dydaktycznych zabiegów Leśnikowskiego. Dlaczego więc i w kwestii mnie
          interesującej manipuluje opinią internautów przypisując mi poglądy których nie
          wyznaję?
          Każdy głos w tej kwestii jest jednak dla mnie istotny kolego z kilku powodów.
          raz-że wnosić może nowe spojrzenie, dwa- nawet jesli jest tylko zarzutem
          komuszenie przeze mnie - winduje wątek w górę umożliwiając zapoznanie się z nim
          innym internautom.
          Dziękuję i pozdrawiam
          Refrakcja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka