refrakcja Re: Kto zapłaci Panie rzeczniku? 25.02.04, 03:20 Osobiście jestem przeciwny hurtowym i populistycznym zabiegom jakie Magistrat Nam proponuje w sprawie zmiany nazwy ulic. Doczytałem z zaprezentowanego przez Pana uzasadnienia że "Nadawane nazwy ulic w większości wypadków mają charakter porządkujący,pozwalający nadać nowe nazwy ulicom powstałym podczas rozbudowy miasta. Ich nazwy proponowane odpowiadają nazwom ulic istniejących w sąsiedztwie, utrzymując tym samym osiedlową specyfikę określeń topograficznych." Szanowny Panie - Jakkolwiek nie chcę umniejszać tu roli Czesława Niemena czy pewnego świętego zwanego Piotrem jest dla mnie populizmem kanalizowanie społecznego zainteresowania na obszary mniej istotne dla funkcjonowania miasta. Miałem pewną nadzieję, że "proces sprawiedliwości dziejowej" zakończono usuwając tablice niesłusznych patronów za poprzedniej kadencji Pana Wrony. Cóż, myliłem się najwidoczniej. W świadomości większości ludzi "ul.gen.Siwickiego" funkcjonuje pod skróconą nazwą "Siwickiego". Lepiej niech już niepamięć pokryje niechlubną prowieniencję jej patrona niźli znów wyciągać historyczne upiory z szafy. Przeoczyliście Panowie Siwickiego w pierwszej kadencji - taki lajf. Niepamięć też jest karą. Jest w zacytowanym życiorysie ciekawa z historycznego punktu widzenia konstatacja. Z przyczyn oczywistych komunistyczną Armię Czerwoną pomijam. Pozostawiając na boczku emocje narodowe stawiałbym raczej na walor pragmatyczny z punktu widzenia polityki. Po równo miano agresora należałoby się wówczas i Sowietom i Polakom. Mówiąc wprost obie polityki były agresywne : Piłsudskiego z jego ideą federacji i Lenina, dla którego wojna z "pańską Polską" była testerem siły bolszewików.Oczywistym jest, że problem to natury akademickiej, nadal mnie jednak dziwi nasz narodowy mesjanizm. Skoro jednak moje ambicje zmierzają w stronę pragmatyzmu, pomówmy o kosztach. pod adresem miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,1907817.html wyczytać można było biadolenie Zarządu Dróg o mizerii finansowej Miasta. Wyliczono, że "za tablicę z najtańszą, kiepską folią trzeba zapłacić 90 złotych, za najlepszą, superodblaskową trzeciej generacji - 266. Do tego słupek (60 zł), zaczepy (17), (...)". Zawsze byłem kiepski z matematyki więc biorąc poprawkę na moje nieuctwo policzyłem za tablicę 100 zł, do tego do tego słupek (60 zł) i zaczepy (17) VATu i robocizny nie wyliczałem z przyczyn przytoczonych wyżej. Tak sobie radośnie sumując wyszło 167 PLN za tablice. Ma ulica Siwickiego 9 skrzyżowań z ulicami ją przecinającymi, tak więc do oznakowania potrzebnych powinno być 2 razy tyle tablic jako że tak to się robi. 18x167 zł =3006 PLN + Vat+robocizna, tak lekką ręką z 4 tysiące wyjdzie Przyjmijmy, że oszczędzając, na długachną Promenadę przeznaczymy również 18 tablic w kosztach wyżej wliczonych.Mniej Nas zapewne kosztował będzie prof.Józef Wójcicki, czy skwer Gen. Władysława Prażmowskiego-Beliny choć kilka setek nie w kij dmuchał. Bardzo to kosztowna troska Włodarzy Miasta o komfort jego mieszkańców. A mówiąc wprost, taka ekstrawagancja kosztować będzie samorząd minimum kilka tysięcy złotych. To akurat tyle ile przydałoby się schronisku dla zwierząt lub innym celom społeczności lokalnej. Bo chyba nie zaprzeczy Pan , że temu z założenia miał służyć samorząd terytorialny? Przy okazji byłbym wielce zobowiazany, gdyby zechciał Pan wskazać miejsce na stronie internetowej Urzędu Miasta, w którym znajdę podsumowanie wydatków poniesionych przez częstochowski Magistrat na wojaże służbowe naszych reprezentantów.Uprzejmie zaznaczam, że tego rodzaju publiczne przyrzeczenie raczyła złożyć pani Prezydent Rozpondek w dniu 7.01.2004 o godz.18:18 na niniejszym forum.Przypomnę tylko, iż zadałem pytanie" W jakiej wysokości samorząd Miasta Częstochowy sfinansował wyjazd Prezydenta Miasta p.Tadeusza Wrony wraz z towarzyszącymi mu urzędnikami do Watykanu.? Jakimi kryteriami posłużono się typując osoby towarzyszące w tej szczytnej misji?.Nieodłączne z tym wydaje mi się pytanie- Ile razy i gdzie Szanowny Pan Prezydent oraz osoby reprezentujące Urząd Miasta odbywały podróże zagraniczne? Jakie koszty poniósł samorząd z tego tytułu. Na tak sprecyzowane pytanie otrzymałem równie jasną odpowiedź cyt:"Informacje , o które Pan pytał zostaną niebawem przedstawione Radzie i mieszkańcom Częstochowy w sprawozdaniach z wykonania budżetu miasta za 2003 r. oraz działalności Prezydenta. Będą tam rzetelne dane związane z tym, kto, kiedy, gdzie i za ile reprezentował nasze miasto poza granicami kraju." Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
refrakcja Quiz dla uważnych czytaczy ;) 25.02.04, 03:34 Osoba która wskaże ewidentny błąd w moim rozumowaniu otrzyma możliwość przedpremierowego zapoznania się z zestawieniem chronologicznym wyjazdów "służbowych" Naszych wielkich ;)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacoobs Re: Quiz dla uważnych czytaczy ;) 25.02.04, 08:04 Czy refrakcja to iwona, czy iwona to refrakcja. Towarzysze my forumowicze zaczynamy się gubić. Określcie się jasno kto jest kto. Wiem notowania coraz niższe i czas zejść do konspiry, ale bez przesady... Odpowiedz Link Zgłoś
refrakcja Re: Quiz dla uważnych czytaczy ;) 25.02.04, 08:21 To już o schronisku napomykając można załapać miano zwolennika Iwony? ;))) Hmm ;))))) Dołóż mi jeszcze etykietkę żem komuch i Twoja egzystencja na powrót stanie się prosta i nieskomplikowana ;)) Kolego Jacoobsie, czytaj posty na forum i wyciągaj wnioski. Tyle mam współnego z Iwoną co z Tobą. A Refrakcja to Refrakcja ;)) Z szacuneczkiem dla Twoje osoby Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muniek idź sie chopie leczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 00:11 jaki ty jesteś chłopcze prosty - udajesz że ktos czyni tajemnice z informacji ktorą przedstawiła juz gazeta wyborcza i inne gazety. czytając twoje wpociny mózgowe powtórze sie na tym forum - komunizm to choroba umysłowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędnik Do refrakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 18:43 Sesja podsumowująca wszelkie wydatki samorządu za 2003 r. w tym także wyjazdy Prezydenta odbędzie się 26 marca i wtedy stanie się to informacja publiczną Odpowiedz Link Zgłoś
refrakcja Przyjąłem do wiadomości ;)) 25.02.04, 18:58 Gość portalu: urzędnik napisał(a): > Sesja podsumowująca wszelkie wydatki samorządu za 2003 r. w tym także wyjazdy > Prezydenta odbędzie się 26 marca i wtedy stanie się to informacja publiczną Dziękuję za odpowiedź. Prawdopodobnie zbytnią wagę przyłożyłem do użycia przez Panią Prezydent słowa niebawem. Wobec powyższego poczekam do końca marca. Pozdrawiam Refrakcja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Do refrakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 07:34 Urzędniku, nie 26 marca, tylko 29, bo sesje odbywają się w poniedziałki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Kto zapłaci Panie rzeczniku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 00:21 ten dupek najwyraźniej sie nudzi w pracy - musi pracowac w biurze na Nowiejskiego. Oni tam przez całe dnie obmyslaja jak by tu obsrać Wronę. Z bezsilności chyba dostaja już świra.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI PANU/PANI REFRAKCJA_IWONKAA IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 26.02.04, 14:21 Rozumiem, iż mówiąc o populiźmie ma Pan/Pani na myśli wydźwięk, jaki wywołują te zmiany. Wynika z tego, że nie cieszy się Pan z ich rozgłosu i pozytywnego przyjęcia i na postawionej kropce należałoby tu właściciwe poprzestać. 1. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że nazwy mają kogoś honorować i nadaje się zwykle nazwiska osób popularnych i godnych – to TAK – zawsze nadawanie nazw jest zabiegiem populistycznym. Pomijam ten „chlubny” okres PRL-u, gdy nadawało się nazwy „wybitnym rodakom, synom ludzkości”: Lenina, Siwickiego czy Dzierżyńskiego. 2. Rzeczywiście nie dokończono procesu usuwania nazwisk szkodzących Polsce czy wręcz zdrajców, tak jak to było w przypadku „Siwickiego”. Rozumiem, iż chciałby Pan mieszkać przy ulicy nazwanej imieniem zdrajcy – to rzadka przypadłość, cechująca przede wszystkim tych, którzy podobne tablice wieszali – ale przedłużanie tego stanu rzeczy nie powinno być brane pod uwagę. Lepiej naprawić ten błąd czyli zmienić nazwę, później niż wcale. 3. „Po równo miano agresora należałoby się wówczas i Sowietom i Polakom” – tak: ta teza często występuje w radzieckich podręcznikach historii. 4. Rzeczywiście, w wyliczeniach kiepsko z matematyką i z logiką - tablice z nazwami ulic wiesza się na murze lub na ogrodzeniu, a nie na słupkach. Źle wyliczona kwota, którą wg Pana należałoby wydać jest rzeczywiście szokująco niska – zapewniam jednak, że to zaledwie część kwoty, którą wydano w roku poprzedzającym wybory np. na meble do jednego z gabinetów wiceprezydenckich... 5. W skali roku wydatki na podróże służbowe obecnej ekipy są mniejsze, niż poprzedniej. To wydatki na obsługę Targów, misje gospodarcze promujące Częstochowę oraz kontakty w ramach związków i miast bliźniaczych. Te dane od dawna mają dziennikarze, pisała o tym Gazeta. Informujemy o tym opinię społeczną na bieżąco. 6. U Ojca Świętego nie było „delegacji”: służbowo był tylko Prezydent wręczający dar od Częstochowian. Wszyscy pozostali obecni podczas uroczystości w Watykanie byli tam za własne pieniądze w ramach urlopu – czyli pielgrzymki i wycieczki po Włoszech – o tym również prasa pisała. Rozumiem że nie chce Pan przyjąć tych informacji do wiadomości, gdyż nie pasują do wizerunku jaki chce Pan swymi wypowiedziami stworzyć. Rozumiem także, że Pan nie chce Papieżowi, honorowemu Obywatelowi Częstochowy czegokolwiek i kiedykolwiek darować. Z taką opinią się nie dyskutuje lecz przyjmuje do wiadomości. Problem polega na tym, że jest Pan w tym poglądzie w znakomitej mniejszości. Ireneusz Leśnikowski Rzecznik prasowy Urzędu Miasta PS. Na utrzymanie schroniska i jego modernizację (zlecenie dla Tow. Opieki nad Zwierzętami) gmina przeznacza w ciągu roku kilkaset tysięcy złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
refrakcja logika rzecznika? 27.02.04, 12:51 Gość portalu: I.LEŚNIKOWSKI napisał(a): (...)" 4. Rzeczywiście, w wyliczeniach kiepsko z matematyką i z logiką - tablice z nazwami ulic wiesza się na murze lub na ogrodzeniu, a nie na słupkach. " No łaskawco - pojechał Pan na tym zarzucie ;)))))) Dla chętnych do wyrobienia sobie zdania o logicznej sprawności mojego interlokutora zapraszam na skrzyżowanie ulic: Dekabrystów z Szajnowicza-Iwanowa. Na samiusieńkim skrzyżowaniu przy sygnalizatorze wjazdu od Szajnowicza w górkę widnieje taki sobie oto słupek barwy szarej z umieszczoną na jego szczycie granatową tablicą na której widnieje co??? Tak. Zgadliście napis barwy białej o treści "Szajnowicza-Iwanowa" ;))) Gdyby jednak Pan Panie Leśnikowski odważył się zanegować rzeczywistość po raz kolejny, służę innymi przykładami.;)) Pozdrawiam Pana bardzo serdecznie Refrakcja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Kto zapłaci Panie rzeczniku? IP: *.icsr.agh.edu.pl 27.02.04, 14:02 Idea nazwania Promenady imieniem Czeslawa Niemena obroni sie sama bo to bardzo dobry i sensowny pomysl. A rzeczy dobre warto pochwlalic i popierac ich realizacje. Siwicki patronem tej drugiej ulicy nie mzoe byc. A nazwa Sw. Pawla ? Jestem w Krakowie, ktory niektorzy tak tutaj stawiaja na forum na wzor. Tutaj pelno jest takich ulic: Sw. Anny, Sw. Marcina itd. Sw. Pawel nie jest takim zlym pomyslem. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Kto zapłaci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 15:38 Nie iesz ? Ta Pani zapłaci, ten Pan zapłaci , Ci Państwo zapłacą!!!!!!!!! Pozdro Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: Kto zapłaci? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.04, 21:38 Wrona naprawia błędy młodości z okresu wczesnej pierwszej prezydentury patrz artykuł, ja mam w piwnicy czołg z Chochriakowa niech przyjdzie mi zabrać tę zabawkę i przerobi na kolejny pomnik najlepiej swój własny ulica będzie się nazywała Niezłomnego Tadeusza Odpowiedz Link Zgłoś
refrakcja Magistracki rzecznik dał głos...... 26.02.04, 22:23 pisząc że: "Rozumiem, iż mówiąc o populiźmie ma Pan/Pani na myśli wydźwięk, jaki wywołują te zmiany. Wynika z tego, że nie cieszy się Pan z ich rozgłosu i pozytywnego przyjęcia i na postawionej kropce należałoby tu właściciwe poprzestać." Proszę Pana - tak , właściwie na kropce mógłby Pan poprzestać. Pan zechciał napisać że pan rozumie, choć lektura Pana wypowiedzi raczej na to nie wskazuje. Napisałem, że "osobiście jestem przeciwny hurtowym i populistycznym zabiegom jakie Magistrat Nam proponuje w sprawie zmiany nazwy ulic." NIe odkrył Pan Ameryki - zamiast tego usiłował natomiast stworzyć takie wrażenie. Tytuł tematu jaki nadał Pan swej wypowiedzi bynajmniej nie przynosi panu zaszczytu. Mam nadzieję, że nie jest Pan zawodowym dziennikarzem. Ani tu dociekliwości, a i prawdę mówiąc styl niezbyt pasujący rzecznikowi instytucji publicznej. Uniknąłby Pan tego błędu, gdyby zestawił moje wypowiedzi oraz Iwonki z którą tak niefortunnie mnie Pan połączył. Pan chciałby bym za wszelką cenę bronił Siwickiego? Pańska argumentacja w tym względzie wykorzystuje nielojalne chwyty erystyczne.Nie mogę jednak przejść bez komentarza nad kilkoma poruszonymi przez Pana kwestiami. Z Pańskich wypowiedzi wynika, iż rzeczywiście wiele Pan rozumie. Wytacza Pan armaty i w jednym szeregu łączy Pan Lenina i Dzierżyńskiego, pakujac pomiędzy nich Siwickiego. W takim towarzystwie każde nazwisko otoczy fetor. Proszę Pana czy Pan rozumie również pojęcie zdrada? Pan rozumie, że chciałbym mieszkać na ulicy nazwanej imieniem zdrajcy i stawia mnie w jednym szeregu z tymi którzy te tablice wieszali. Ciekawe skąd pożywka dla takich wniosków, skoro argumenty takowe w mojej wypowiedzi nie padły? Manipuluje Pan odczuciami forumowiczów, jest Pan może wieszczem, czy też zwyczajnie konfabuluje? Pan proszę Pana, wychowany na radzieckich podręcznikach historii, najwidoczniej nie wyniósł ze szkoły nawyku czerpania wiedzy z wielu źródeł. Być może to Nas różni?. Może to oraz fakt, iż ja mam swiadomość własnej niewiedzy w wielu dziedzinach. Pan niepotrzebnie, Panie rzeczniku uchyla się od odpowiedzi na w gruncie rzeczy niewinne pytanie o koszty poniesione przez Magistrat na wyjazdy zagraniczne. Dlaczego? Czy obawia się Pan niepoprawnej politycznie interpretacji? Pan odpowiedział na pytanie którego nie zadałem: jak w skali roku kształtują się wydatki obecnej i poprzedniej epoki;))) To niestety Pan urabia do tego ideologię. Swym zachowaniem daje Pan powód do podejrzeń, że szafie Urzędu schowany jest brzydko pachnący truposz któremu na imię........ Pan rozumie tak wiele, że w swojej rozumności wie co chcę lub czego nie chcę przyjąć do wiadomości;) >"gdyż nie pasują do wizerunku jaki chce Pan swymi wypowiedziami stworzyć.". A to ciekawe, jaki wizerunek według Pana chcę stworzyć, skoro zadałem pytanie o sumę kosztów dla całości Magistratu. Pan nawet zrozumiał, że nie chcę Papieżowi czegokolwiek i kiedykolwiek podarować. Litości- gdzie Pan wyczytał moją wypowiedź wskazująca na takie nastawienie?? Toż to populistyczna zagrywka. Coś Pan "zrozumiał", przypisał mi wysnuty stąd wniosek i zaklasyfikował jako przypadek mniejszości. Pan powołuje się na znane przypadki prasowych doniesień w interesującej mnie kwestii kosztów poniesionych przez samorząd. Proszę więc o wskazanie konkretnych artykułów relacjonujących owe koszty. Z pana słów wynikałoby, iż wiedza o tych kosztach jest powszechnie znana. Pozdrawiam Refrakcja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auu Re: Magistracki rzecznik dał głos...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 07:19 Refrakcjo sprawdź ile się nawoził i w jakie niepotrzebne miejsca poprzedni zarząd! i dopiero wtedy dyskutuj. Chyba, że jesteś jednym z tych komuchów, co to za swój cel w życiu wzięli Wronę. Odpowiedz Link Zgłoś
refrakcja Re: Magistracki rzecznik dał głos...... 27.02.04, 08:39 A dlaczego mam sprawdzać poprzedni zarząd???? To już uczynili wyborcy. Wyraz dezaprobaty dla poprzedniego zarządu dałem głosują na T.Wronę, teraz oczekuję spełnienia obietnic wyborczych. Widzisz, ja również oczekuję przejrzystości w życiu publicznym. Nie mam jednak zamiaru słuchać peanów rzecznika grzecznie potakując. Skoro zabiera tutaj głos niech mówi o konkretach. Ile? Konkretnie ile wydano na takie a nie inne przedsięwzięcie, kto konkretnie podejmował się tych a nie innych czynności?. Proszę o suche fakty, abym mógł samodzielnie wyrobić sobie opinię. A kolega rzecznik wyciąga z kapelusza sprawę mebli. Upubliczniono tę kwestię i dobrze - wyrobiłem sobie zdanie i bez dydaktycznych zabiegów Leśnikowskiego. Dlaczego więc i w kwestii mnie interesującej manipuluje opinią internautów przypisując mi poglądy których nie wyznaję? Każdy głos w tej kwestii jest jednak dla mnie istotny kolego z kilku powodów. raz-że wnosić może nowe spojrzenie, dwa- nawet jesli jest tylko zarzutem komuszenie przeze mnie - winduje wątek w górę umożliwiając zapoznanie się z nim innym internautom. Dziękuję i pozdrawiam Refrakcja Odpowiedz Link Zgłoś