hot-wings 06.05.10, 09:20 Ciekawy jestem w jakim czasie te połamane drzewa zostaną sprzątnięte z lasów przez nasze służby leśne ;) pewnie połowa zgnije. Według zasady psa ogrodnika - tak trzymać :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zdzich Re: Lasy pod kontrolą IP: 188.33.94.* 06.05.10, 12:22 gdyby zgniły było by to z pożytkiem dla przyrody. Raczej leśniczy wszystko sprzeda na opał. W zeszłym roku widziałem co się działo lasach liściastych. Wszystko co się dało cieli i sprzedawali jako drzewo kominkowe. Jeszcze 10/20 lat i zostaną same młodniki. Pieprzyć taką ochronę środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOGO Re: Lasy pod kontrolą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 14:15 Za drewno opałowe leśnicy życzą sobie od 150 do 180 złotych. U pośrednika na allegro to samo drewno, już porąbane z dowozem do domu 10-20 złotych taniej. Na opał nie pójdzie, prędzej do tartaków. A w lesie faktycznie, gnije, a drwale rąbia ostro zdrowe dorodne drzewa. Niedawno byłem w lasach mirowskich. Wycięte całe hektary w pień, a co ciekawe gdzieniegdzie zostały kilkuty drzew połamanych przez śnieg. Tych pan lesniczy już nie wyciął, bo za takie w tartaku pod stołem nie płacą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dadek Re: Lasy pod kontrolą IP: 212.87.245.* 06.05.10, 22:08 Ciekawy jestem ile kosztuje 1m2 drzewa przygotowanego przez samego siebie?.Jest może ktoś kto przerabiał ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: Lasy pod kontrolą IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.10, 22:18 Tak, tak, niech gnije. Niech się zamienia na nawóz, przynajmniej lepiej będą rosły następne drzewa. Bo dotychczas większość lasów to tak naprawdę tylko uprawy leśne sadzone pod sznurek, z prawdziwymi lasami mające tyle wspólnego co łan zboża z bujna łąką. Widziałem skutki. Otóż większość to powalone sosnowe tyczki + gaje brzozowe. Starodrzewia wywróciło niewiele, maksymalnie 1-2%. I uważam ze bardzo dobrze się stało, dzieło leśników to czysta żałość. Niestety nieszczęściem będzie jeśli panowie leśnicy posadzą dokładnie to samo co wywróciła okiść, szadź i lód (tak tak, wystąpiły wszystkie te 3 czynniki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z-Gaga Re: Lasy pod kontrolą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 07:12 Ktoś Ty? Piszesz całkiem do rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Lasy pod kontrolą 07.05.10, 16:24 Dadek! Widzę, że w piz...u poszły pieniądze przeznaczone na Twoje kształcenie. Zostaw Ty ten komputer w spokoju i weż się za lekcje!!!! Od kiedy to objętość oblicza się w m2?! Nie będzie Cię wstyd, jak syn zobaczy Twój wpis na monitorze?! Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dadek Re: Lasy pod kontrolą IP: 212.87.245.* 07.05.10, 23:04 No dobrze.Chodziło mi o metr przestrzenny.Jeżeli kogoś uraziłem przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Lasy pod kontrolą 08.05.10, 10:59 Ależ " dadek"; Toż Ty mnie nie obraziłeś jeno Cię ostrzegam przed kompromitacją przed dziećmi. Ponieważ zaś odpowiedż Twoja była "na poziomie" - to Ci jeszcze zdradzę tajemnicę: Objętość mierzymy w metrach sześciennych, piszemy w skrócie " m3 " a dodatkowo fachowcy liczą drewno w "kubikach". Pozdrawiam, Dyzio. ps. "kubik" natomiast- to "m3". Dopóki Unia nie zabroni.......! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słomka Re: Lasy pod kontrolą IP: 212.87.240.* 08.05.10, 18:23 A ja mam dla Ciebie lepszą propozycję, chcesz drzewa, sorry drewna, to mówisz i masz. Na pniu ono tylko, trzeba sobie je tylko położyć, pociąć i zwieź. Nie ma "problema", i nawet blisko jest, bo obok Kłobucka. Oczywiście wszystko zgodnie z prawem i kwity leśniczy też wyda.Coś mnie kiedyś podkusiło i sobie las kupiłam, teraz jeżdżę tylko na policję żeby zgłosić kradzież, albo szukam takiego co sobie te wiatrołomy wytnie i za godziwą cenę zabierze. Odpowiedz Link Zgłoś
doriandorian Las 01.01.11, 20:22 Witam niewiem jak gdzieindziej ale las w Rędzinach czy w Mirowie moim zdaniem jest w złym stanie same wycinki zniszczone podłoże przez maszyny pracujace przy wycinaniu drzew a przy tym i zwierzyna cierpi juz od jakiegos czasu niewidac saren itp. Na innych forach wspominaja o zalesianiu w tych rejonach ja nic niezauwarzylem niewiem co ci lesniczy robia czy działaja na rzecz lasu czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś