Dodaj do ulubionych

Radnym kryzys niestraszny

12.05.10, 16:34
Oto elita quasi polityczna naszego miasta - z małą poprawką bo jak na radnych
to fotografia mocno nieaktualna - crême de la crême.
Nie mylić z elitą intelektualną miasta - to antypody z małymi wyjątkami.
Czy to miasto ma szansę być miastem inteligentnym, skoro o biegu spraw
decydują, w większości, ludzie pozbawieni jakiegokolwiek talentu?
A w ślad za takim towarzystwem, piekielnie ostro pilnującym swego interesu,
idzie administracja zdominowana przez typy matołowate, biurokratycznie
napięte, bez wiedzy, polotu, elegancji...
Ale posłuszna kolejnym wybrańcom lub nominatom.
Wszystko do czasu. Inne miasta nie zasypiają gruszek w popiele...
Obserwuj wątek
    • Gość: m... Już niedługo miezkańcy Czestochowy znowu IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 17:30
      ufundują niektórym OBYWATELOM miasta 4-ro letnie płatne wczasy .
    • Gość: DD Re: Radnym kryzys niestraszny IP: *.rev.masterkom.pl 12.05.10, 17:45
      Lata lecą a ciągle te same mordy przy korycie .... jak to Boguś
      powiedział w Psach ... "czasy się zmieniają a pan jest ciągle w
      komisji" ...
      Takie zaściankowe miasta jak Cz-wa są po prostu przejęte przez takie
      osoby i ich rodzinki ... mają tutaj wszystko ... lukratywne stołki,
      funkcje, rozkręcone biznesy itd. Co kolejne wybory ... bez względu
      na szczebel ... oni ciągle są .... zawsze na topie ... "elyta" ...
      • Gość: hala Re: Radnym kryzys niestraszny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 14:59
        mordy te same od lat,czekają od wyborów do wyborów obiecując rzeczy z których
        nigdy się nie wywiązują,bo dla nich liczy się koryto i możliwośc załatwiactwa
        dla rodzinki,kolesiów i innych kumotrów dlatego trzeba stawiać na młodych
        nieuwikłanych jeszcze w kliki i układy
    • jankomuzykant.dwa Radnym kryzys niestraszny 12.05.10, 17:54
      chyba tylko w republikach bananowych są takie dysproporcje w
      zarobkach, oczywiście hasło wszystkim po równo jak za poprzedniej
      epoki nie ma racji bytu, ale kto to widział aby dyrektor szpitala
      zarabiał ponad 200 tyś rocznie!!! w czasch gdzie państwowa służba
      zdrowia ledwo zipie,
      zgodzę się z poprzednikiem że od kilku lat te same ryje przy
      korycie, ale nic prostrzego, wystarczy chodzić na wybory
      • Gość: DD Re: Radnym kryzys niestraszny IP: *.rev.masterkom.pl 12.05.10, 18:03
        Wiesz janko ... się chodzi i jakoś nie da się tego robactwa
        wyeliminować ... to jest kolego właśnie ten paradoks ... ktoś tych
        typów w kółko wybiera ..... stały elektorat fanów i fanek ... tylko
        ciekawe dlaczego :))
        • Gość: zgred Re: Radnym niestraszny- boją się tylko utraty kor IP: *.net.stream.pl 12.05.10, 18:47

Odpowiedzi na tak postawione pytania są b. proste.

Wystarczy aby obywatele posiadający tzw. świadomość obywatelską zaczęli chodzić
          na każde wybory - to wówczas będzie rzeczywiste odzwierciedlenie preferencji
          wyborczych a "jakość" wybranych samorządowców (poprawa jakości poprzez
          konkurencję) ulegnie znacznej poprawie. Nie będzie możliwości czarowania obietnicami
          - bo ludzie będą weryfikować i "eliminować" takie "r........"
          Nie chodząc na wybory podświadomie dajemy przyzwolenie na budowanie
          różnych "układów" i "układzików" kręcących przysłowiowe lody a pretensje
          możemy mieć sami do siebie.

Nieprzewidywalny wynik referendum zaskoczył (zaszokował pewne towarzystwo)
          praktycznie wszystkich dając sygnał, że tylko poprzez należytą mobilizację oraz
          właściwą samodyscyplinę obywatelską możemy mieć REALNY wpływ na wyniki
          wyborów.
          Szczególnie młodzież powinna wreszcie zrozumieć, że to właśnie oni mogą
          stworzyć solidne podstawy swojej przyszłości i wpływać na demokratyzację
          samorządów - nie pomogą żadne apele lecz samodzielne myślenie i trochę
          inicjatywy.
          Nawet historia ludzkości pokazuje, że to właśnie młodzież stała na czele
          wszelkich przemian i rewolucji.
          Tylko "młode wilczki" są w stanie pokonąć uwikłanych w "układy" przywódców
          wszelkiej maści mafii i doprowadzić do oczekiwanej normalności.
          • Gość: lolek Re: Radnym niestraszny- boją się tylko utraty ko IP: *.chello.pl 12.05.10, 18:52
            Byle nie wilczki od czerwonej mamusi - wilczycy!!!!!
      • Gość: `anulka Re: Radnym kryzys niestraszny IP: 195.205.148.* 13.05.10, 09:50
        a nie łaska pracować za mniej!!! oni dużo a pracownik ma grosze!!!
        tak pracuje słuzba zdrowia !!! w prywatnym gabinecie zarobi a
        pielęgniarki to nie potrzeba im niech głodują dać im tyle co one i
        kazać przeżyć kwartał!! ale średnia wyliczaja z tych wysokich pensji
        i wychodzi nam dużo tylko nie w naszych kieszeniach !!! zwykłych
        pracowników!!! zawsze było dobrze tym co przy korycie i trzymają sie
        wszystkim co się da aby przy nim być, ale wyliczanka że srednia jest
        taka jest nie zgodna z tym co mamy w kieszeni!!!!!!!!!!!
    • Gość: rysiek Re: Radnym kryzys niestraszny IP: *.chello.pl 12.05.10, 18:58
      To chyba jedna z ostatnich fotek . Tym radnym wkrótce podziękujemy!
    • Gość: Igor Re: Radnym kryzys niestraszny IP: 212.87.246.* 12.05.10, 19:34
      To dobrze świadczy o radnych, że potrafią zarobić pieniądze szkoda tylko że
      nijaki Pankiewicz w ramach oszczędności w swoim szpitalu który się zadłuża parę
      milionów miesięcznie zarabia ponad 200 tysięcy złotych.
      Najgorsi są ci co pracują w spółkach miejskich
      • Gość: agnicha Re: Radnym kryzys niestraszny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 20:37
        Ja też wolę radnych z ustabilizowana sytuacją finansową,niż takich którzy w
        radzie zaczną się dorabiać - tak jest zresztą w całym cywilizowanym swiecie
    • Gość: V.I.T.R.I.O.L Re: Radnym kryzys niestraszny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 20:44
      Szanowni Państwo!

Często krytycznie patrzę na częstochowskie "podwórko polityczne", ale to
      może się zmienić, jeśli ktokolwiek z was wyjdzie z politycznych gierek i układów
      i wyjaśnicie pewien problem ... Oto on:

Ogłoszenie z serwisu UW z ubiegłego roku:

Nieruchomości do zbycia z majątku komunalnego:

ul. Gazowa 29 ; Obr. 301; Dz. 36 KW Nr CZ1C/00008920/3

587 metrów kwadratowych

Nieruchomość zlokalizowana w dzielnicy Bór.
      W aktualnym stanie użytkowania nieruchomość stanowi teren zabudowany
      dwukondygnacyjnym budynkiem mieszkalnym wielorodzinnym kwalifikującym się do
      rozbiórki. Przedmiotowa nieruchomość jest położona przy drodze częściowo
      utwardzonej i posiada podstawową dostępność do urządzeń infrastruktury
      technicznej. Zgodnie z aktualnym sposobem zagospodarowania. Sprzedaż w drodze
      przetargu ustnego nieograniczonego. ----------------------------------- Nie
      niższa niż 39 500 zł (słownie: trzydzieści dziewięć tysięcy pięćset złotych
      00/100)

W październiku 2009 r. pojawiło się to ogłoszenie. Pomyślałem - RUINA! I
      pojechałem na Gazową 29 ponieważ chciałem sobie udowodnić, że wszystko w moim
      mieście jest w porządku. Okazało się, że budynek został "przygotowany" do
      przetargu. Wyciągnięto i ukradziono dobre okna - tak mówili mieszkańcy. Sam
      budynek okazał się naprawdę nie warty wyburzenia. Wręcz w niezłym stanie.
      Okoliczni powili mi, że ktoś sobie to przygotował! No, ale PRZECIEŻ KTOŚ DOKONAŁ
      OGLĘDZIN TEGO BUDYNKU I OCZYWIŚCIE WIE, ŻE TA BUDOWLA MUSI ZOSTAĆ ZBURZONA! STĄD
      TAK NISKA CENA. Tak jest w dokumentach.

W lutym 2010 roku pojechałem na Gazową 29 wcześniej przypominając swoim
      znajomym, że wspominałem im, o "przygotowaniu" nieruchomości zarządzanej przez
      ZGM do sprzedaży. Oznajmiłem, że sprawdzę czy się myliłem, że budynek pewnie
      jest już sprzedany i pewnie nie jest zburzony - wręcz mieszkają w nim ludzie ...
      czyli powiedziałem im jak się robi w wielu gminach interesy na mieniu komunalnym.

Nie muszę dodawać, że byłem pewny - a empirycznie zobaczyłem, że budynek stoi,
      kwiatki w oknach i NIKT NAPRAWDĘ NIE BURZY BUDYNKU.

Mam w związku z tym PYTANIE:

Skoro widziałem w UM operat TEGO BUDYNKU, który przypisuje zużycie wszelkich
      stropów, dachu, konstrukcji nośnych na 90 - 100 % to jakim cudem sprzedany
      BARDZO ATRAKCYJNY TEREN ZE 120 - 140 METROWYM BUDYNKIEM Z KAMIENIA I CEGŁY, JEST
      TERAZ ZAMIESZKANY I NIE ZMIENIŁ SIĘ NIC Z WYJĄTKIEM DODANIA OKIEN.

Jak to jest, że taki budynek i działkę w bardzo dobrej, bo przemysłowej
      dzielnicy [587 metrów kw] sprzedaje się w cenie wywoławczej 39 500 PLN?????
      Zastrzegam, że nie znam ceny końcowej, ale ustalenie tego faktu nie stanowi
      problemu.

Teraz pytanie do Radnych mojego miasta: Czy ten cazus nie przypomina Państwu
      wyprowadzenia kilku jeszcze nieruchomości komunalnych? Czy zamierzacie COKOLWIEK
      zrobić, aby wyjaśnić kto i w jakim celu przygotowuje takie operaty, które
      stanowią o tak niskich wycenach. Jak widać nieprawdziwych.

Moja nadzieja w kontroli wewnętrznej zleconej przez komisarza Piotra Kurpiosa.
      Udowodnijcie wszyscy Państwo, że ZALEŻY WAM NA MŁODYCH LUDZIACH, KTÓRZY TO WIDZĄ
      - JAK SIĘ ZARZĄDZA I PO PROSTU UKŁADA W NASZYM MIEŚCIE I DLATEGO to właśnie
      miasto się wyludnia.

z poważaniem

Czy znajdzie się odważny dziennikarz w NASZYM mieście i napisze wreszcie o
      PRZEKRĘTACH ponadpartyjnych układów w NASZYM MIEŚCIE? Państwo dziennikarze - czy
      wiecie czym jest ETOS pracy dziennikarza? Nie zasypujcie mnie akcjami czy
      zapalić świeczkę żołnierzom radzieckim. WY NAPISZCIE JAK przejmuje się mienie
      komunalne!

• Gość: obserwator Re: Radnym kryzys niestraszny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.10, 22:16
        Toż to nikt inny, tylko pan Wrona dawał na to zezwolenia, nie
        dziwota,że chce wrócić do Częstochowy, dobrze mu tu było!!!
      • Gość: plumb Re: Radnym kryzys niestraszny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 22:47
        zbadajcie zlodzieje tę sprawe! do roboty radni! Gazowa 29 sprawdzić tę aferę
      • Gość: kolega VITRIOLA Re: Radnym kryzys niestraszny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 13:03

to co czytam jest SKANDALEM! Dlaczego domy do wyburzenia są sprzedawane za małe
        pieniądze i później się ICH NIE BURZY????

TO kto przygotowuje takie operat? Przecież to jest KRADZIEŻ w biały dzień!

GAZOWA 29

JAK WYPROWADZIĆ DZIAŁKĘ I KAMIENICZKĘ Z MAJĄTKU KOMUNALNEGO?????????

BANDYCTWO ci którzy to przygotowali! Panie Kurpios niech Pan coś
        zrobi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: hutmen A radny, populista Kasprzyk Jacek Franciszek ? IP: *.centertel.pl 12.05.10, 20:58
      To wyjątkowo niezaradny człowiek więc na pewno jego kryzys dopadł.
      Prawda czy fałsz ?
      • Gość: qwe Re: A radny, populista Kasprzyk Jacek Franciszek IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 12.05.10, 21:29
        A ja chcę do RADY, albo na prezesa, albo... Ja też chcę kaaaaassssyyyyy!
        • Gość: radny Re: A radny, populista Kasprzyk Jacek Franciszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 21:43
          Nikomu drogi nie zamykamy! Spróbuj - może wygrasz w wyborach
      • polnocniak A jak tam Sabat? 12.05.10, 21:46
        Obleciał wszystkie miejskie spółki, począwszy od Wodociągów aż trafił do Agencji
        Modernizacji Rolnictwa i wciąż nie może znaleźć swojego miejsca. Ciekawe czy
        umiejętność krążenia,podobno bardziej zbliżona do rozpychania się łokciami
        między tymi podmiotami, idzie w parze z wiedzą związaną z różnymi przecież
        dziedzinami życia.
        Chociaż jak by nie patrzeć można łączyć oba zagadnienia. Weźmy np. takie szambo
        wylewane do kanalizacji a gnojownice wylewaną na polu. O to samo przecież
        chodzi, bo i tematy pokrewne.Baa i wiedza przecież pana radnego, chyba
        wszechstronna...gratuluję kadr Platformie,bo raczej na pewno nie oddam głosu na
        tego pana, choć zamierzam głosować właśnie na to ugrupowanie.
        • Gość: ooo Re: A jak tam Sabat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 22:42
          Jeżeli platformersi krytykuja swoich,a tak wynika z postu to - to źle!Sabat
          wyciagnij wnioski
    • Gość: angrusz1 Bogaci ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 22:04
      mogą sobie w Polsce pozwolić na politykę
      • Gość: nie polityk Re: Bogaci ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 23:03
        Dokładnie angruszu tak ! W całym swiecie na polityke moga sobie pozwolić tylko
        bogaci ludzie
      • Gość: "NIE" Re: URBANizacja IP: *.net.stream.pl 13.05.10, 09:50

Swojego czasu (początek lat 80-tych) J. Urban powiedział, że 'rząd się sam wyżywi' - prawie "święte słowa".
        Okazuje się,że społeczeństwo nadal jest biedne a "wszelka władza" ma się całkiem dobrze - to co uległo zmianie po 30 latach ?
        Zastał jedynie "rozkradziony" narodowy majątek - stąd fortuny rożnych cwaniaków (na pewno nie ludzi 'Prawych' i 'uczciwych'). Wszystko zgodnie z procedurami (tak jak katastrofa pod Smoleńskiem).

A biednemu zawsze wiatr w oczy !!!

Zawsze należy pamiętać przy wyborach - wszelkie "zasługi" i różne "gnidy"...
    • Gość: andrzej Re: Radnym kryzys niestraszny IP: *.prenet.pl 12.05.10, 22:17
      który z redaktorów / gamoniów / dał to zdjęcie / tam nie ma części
      obecnych radnych , nawet inny jest prezydent
    • Gość: bilder Re: Radnym kryzys niestraszny IP: *.dclient.hispeed.ch 13.05.10, 07:24
      To jest standart najlepiej zarabia sie na narodzie patriotyzmie i
      polityce.Panowie do rzadzenia a holota do placenia...
    • acqh Radnym kryzys niestraszny 13.05.10, 10:47
      Obiektywny to ten artykuł nie jest. Widać to po układzie tekstu. Najpierw w
      pierwszych zdaniach o radnych lewicy, środek o radnych lewicy, pod koniec o Po
      i w ostatnich 2-3 zdaniach, niejako "małym druczkiem" o PiS.
      Ale ciemny lud to kupi.
    • jaaca40 Radnym kryzys niestraszny 13.05.10, 11:10
      Ku**a!!!mać!!!..chory kraj!!!Ludzie biedują,oszczędzają na gazie energii.Nie
      kupują sobie nic nowego,a te CH*JE tyle kasy łykają...Jak to może być że
      lekarzyna rocznie zarabia ponad 200 patpli a pielęgniarka ma krocie mniej? Jak
      szpital ma się utrzymać jak taki B*r*n..<a> taką pensję bierze...K*R*A!!chory
      kraj!!!A jeszcze ile łykają za to że są "radnymi"...a radnymi powinni być
      ludzie ze społeczeństwa,którzy będą rozumieli potrzeby przeciętnego
      mieszkańca.A tak te CH*J* zarabiają krocie....
      • Gość: *** Re: Radnym kryzys niestraszny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 13:31
        Radnymi są ludzie ze społeczeństwa , bo są wybierani. A jacy - to już inna sprawa
    • Gość: ciekawy Re: Radnym kryzys niestraszny IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.10, 21:38
      Pan Marcin Maranda prowadzi cykliczną audycję w radiu Jasna Góra.
      Dlaczego nie ma o tym żadnej wzmianki w wykazie dochodów? Pracuje
      za darmo?
      • Gość: pipi Re: Radnym kryzys niestraszny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 22:39
        no dla kosciola to za bog zaplac. A ty co myslales?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka