Dodaj do ulubionych

Stara drukarnia do odbudowy

08.06.10, 23:58
sam nie wiem co o tym myśleć, ten budynek to nie była jakaś perła architektury, to był obiekt przemysłowy i w zamyśle architekta nie miał być piękny tylko co najwyżej estetyczny, w końcu to nie pałacyk, jego wartość w dzisiejszych czasach polegała na tym, że był zabytkowy, ale odbudowany od podstaw nie będzie już zabytkiem, osobiście wolałbym, żeby to co powstanie na jego miejscu nie byłą wierną kopią, ale raczej jakimś nawiązaniem do rozebranego obiektu, w każdym bądź razie takie miejsce w centrum miasta zasługuje na jakąś dobrą architekturę, ale o to w Częstochowie bardzo ciężko
Obserwuj wątek
    • Gość: luk Re: Stara drukarnia do odbudowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 00:10
      Mi się natomiast wydaje, że powstał on w czasach kiedy fabryki miały charakter reprezentacyjny jako wizytówka firmy. Do tego wtedy chyba generalnie bardziej ludzie mieli poczucie estetyki, bo starali się nawet przy obiektach przemysłowych, a dziś stawianie paskudnych bud w ścisłym centrum uchodzi płazem.
    • lisieniec Stara drukarnia do odbudowy 09.06.10, 00:57
      Nasuwa się tylko jeden komentarz oby więcej takich ludzi i takiego
      podejścia do miasta. Jeżeli zbudują coś w kształcie dawnej drukarni co
      będzie przypominało klimatem np. młyn Plitza przyklasnę im z podziwem.
      Niestety nadal mało jest ludzi podobnie myślących, dominują albo
      blaszaki, jakieś koszmarne przebudowy, lub bloczki, jakby nie można
      budować w centrum kamienic historyzujących lub odbudowywać
      nieistniejące a istniejącym przywracać dawny blask.
    • Gość: gość Re: Stara drukarnia do odbudowy IP: *.net.stream.pl 09.06.10, 07:38
      Poczekamy, zobaczymy.
      • szifty Re: Stara drukarnia do odbudowy 09.06.10, 08:38
        Wielkie mi co... Przez tyle lat stało i zaśmiecało "krajobraz" Częstochowy i to
        jeszcze obok Urzędu Miasta. Teraz ktoś poszedł po rozum do głowy i zaczyna
        inwestycje w typowo własnym interesie, pokazując dość oczywisty projekt.
        Tutaj nie ma nic do chwalenia, tylko jeszcze kary takim przedsiębiorcom
        przywalić za opieszałość i niszczenie miasta.
        Ale przez takich pismaków to jeszcze będziecie przyklaskiwać.
        A przypominam, że jest kilka takich budynków (opuszczonych fabryk) np. hotel na
        Piłsudskiego, to już prawie ruina.
    • jotkael w koncu 09.06.10, 09:18
      W KONCUUUUU,nie wierze ze dozylam tej chwili;) Aczkolwiek Merkury tez mial byc piekny i co... Mam nadzieje ze drukarnai bedzie piekna:) Szkoda ze tak pozno sie obudzil wlasciciel jak zostaly po niej zgliszcze:/ Tylko ten tandetny ryneczek,przepraszam Market na czerwonym tam szpeci centrum tez:/ Ale zycze powodzenia i wytrwalosci czekamy na efekty:)
      • Gość: hh Re: w koncu IP: *.rev.masterkom.pl 09.06.10, 12:57
        I tak trzymać ... myślałem już że zaś wybudują jakiegoś
        przeszklonego maszkarona .... stara zabudowa poprzemysłowa ma urok i
        powinno się ratować takie perełki .... mimo że nie renowacja to
        uważam to za dobrą inicjatywę ...
    • Gość: Miejscowy Re: Stara drukarnia do odbudowy IP: *.acn.waw.pl 09.06.10, 17:54
      No tak...czas się przebranżowić...odkąd mili panowie w kominiarkach z napisem
      CBŚ na plecach popsuli któregoś ranka paliwową sielankę...Jak widać wszystkiego
      nie znaleźli i coś na później zostało. A może stację benzynową tam postawić? Ta
      przy trasie jakby przymarła po wizycie owych panów.
      • Gość: czesto Re: Stara drukarnia do odbudowy IP: *.xdsl.centertel.pl 09.06.10, 20:38
        pełnomocnik A4 Blok mówił to samo sześc lat temu na łamach Zycia Częstochowy.
        Słowem - obiecanki cacanki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka