Dodaj do ulubionych

Budowa tramwaju utrudnia nam życie

05.09.10, 20:08
Ja też mam ten sam problem, ale go cierpliwie znoszę. Wiem, że niedługo będę
miała lepiej. Trzeba się spiąć, zmobilzować i przetrzymać, w końcu remont nie
będzie trwał wiecznie.
Obserwuj wątek
    • Gość: niedebil Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: *.net.stream.pl 05.09.10, 20:55
      A niby jak ten autobus miałby tam przejechać? Przecież połowa ulicy jest rozkopana, ciągle jeżdżą tam
      koparki, samochody ciężarowe...

Jeśli masz takie poważne problemy z MPK i nie wiesz do kiedy będą obowiązywać te objazdy to bardzo
      chętnie cię uświadomię - aż skończą się prace na Orkana i Jesiennej...

Boże... rozumie, demokracja, wolność słowa, ale dlaczego nieinteligentni mają prawo głosu ;/
      • Gość: czytelnik Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 23:13
        a gdzie to niby są te "ciągle jeżdżące koparki"? Super żart. Jak ten autobus
        miałby tam przejechać? Logiczne - tak jak teraz jeździ 34
    • Gość: zdziwiona merry Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: 195.205.171.* 05.09.10, 21:00
      Dac buractwu tramwaj i jeszcze narzeka.
      • Gość: harry Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.10, 21:07
        kazdy chce miec lepiej, ale nikt nie chce miec problemow przez same prace
        budowlane. u mnie po 15 latach budowali droge, prace trwaly ze 3msc- kurz, halas
        od rana do wieczora, pozniej ciecie kostki brukowej pilami spalinowymi -
        koszmar, ale zacisnalem zeby bo wiedzialem ze bedzie lepiej i teraz mam super
        chodniczek i asfalt przed domem, zero kurzu, zero halasu i swiety spokoj. pzdr
        • Gość: monika84 Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: *.2.142.31.tvksmp.pl 05.09.10, 21:23
          ja tez przez ileś tam lat miałam odcięte dojście do tramwaju i autobusów, bo
          budowano osiedle, musiałam dygać naokoło...kopary jeździły, śmieciły,
          brudziły...no "pełny serwis" bym powiedziała i co..pobolało pobolało i już nikt
          tego sajgonu nie pamięta...a teraz mamy parkingów, chodników i jest fajnie....
      • Gość: maruda Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.10, 14:00
        A o to i kultura wypowiedzi i szacunek dla bliźnich - i to w świętym mieście ...
    • Gość: wojtus11 Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 21:47
      Czego się czepiacie MPK ??!! Przecież MZDiT układa zakłady a MPK je realizuje !!
      ja szanowna gazeta.pl się nie zna to niech nie szuka sensacji !!
      • Gość: wojtus11 Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 21:47
        Czego się czepiacie MPK ??!! Przecież MZDiT układa rozkłady a MPK je realizuje !!
        jak szanowna gazeta.pl się nie zna to niech nie szuka sensacji !!
    • Gość: Ciekwski Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: *.chello.pl 05.09.10, 21:47
      Jestem ciekaw czy będzie to budowa na miarę XXI wieku, czy na miarę
      średniowiecza: ile kiliometrów barier dźwiękochłonnych będzie, czy poszerzone
      zostaną ulice/czy tylko stanie znak zakaz wyprzedzania i ograniczenia prędkości
      oraz zakazy skrętu w lewo - bo środkiem będzie tramwaj/, czy w związku ze
      zwężeniem jezdni będą dodatkowe miejsca parkingowe, czy torowiska zostaną
      wyciszone /tak jak np. w Krakowie/.
      • Gość: do ciekwskiego Re:dziwny temat IP: 188.33.59.* 05.09.10, 22:06
        Co najmniej dziwne pytania.Przecież tramwaj już w Częstochowie jeżdżi i ludzie
        żyją i mieszkają latami wzdłuż linii tramwajowej.
        • Gość: Ciekawski Re:dziwny temat IP: *.chello.pl 06.09.10, 22:22
          A mieszkasz w pobliżu linii tramwajowej? Ja go słyszę z kilkuset metrów. Ile trwało zrobienie płotków wzdłuż linii? Jaka jest prędkość tramwaju /krzywe szyny/, a rozjazdy? Wyobraż sobie ul.Orkana z tramwajem pośrodku i jedną nitką dla pojazdów, oczywiście zakaz wyprzedzania samochodów, zakaz skrętu w lewo. Dlaczego inne miasta mają bariery dźwiękochłonne?
      • Gość: trew Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.10, 14:22
        ... on jest ciekaw... Ja jestem ciekawy...
    • Gość: KomonSawa Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.09.10, 22:05
      Przecież to nie MPK układa rozkłady teraz tylko MZDiT. Nie ma co czytać gazety
      skoro nieprawdę podają co trochę. Żenada. Chociaż by sprawdzili przed
      opublikowaniem.
      • Gość: west Logika i życie IP: *.proxy.aol.com 05.09.10, 22:32
        Szkoda, że dopiero po ukończeniu linii tramwajowej w aktualnej wersji władze miasta ze
        zdziwieniem stwierdzą, że z tego nowego fragmentu korzysta max 20% mieszkańców dzielnicy.
        Reszta pobiegnie na autobus, który dowiezie ich do śródmieścia 15 min. szybciej. Nie każdy ma czas
        na zwiedzanie własnej dzielnicy dojeżdżając do pracy, oraz chęć dodatkowego jej obejrzenia
        wracając do domu.
        Delikatnie mówiąc, przebieg trasy tramwaju został zaprojektowany nieefektywnie i
        nieekonomicznie. Pisałem o tym wielokrotnie. Większość mieszkańców zaaprobowała obecny
        przebieg, będzie więc konsekwentnie tracić codziennie około pół godziny. Chyba, że protestując
        uważali, że tramwaj będzie dla innych, a oni nadal korzystać będą z autobusu.
        • Gość: święty Re: Logika i życie IP: *.net.stream.pl 05.09.10, 23:02
          Jak dojedziesz autobusem szybciej niż tramwajem to ja jestem święty. Przecież tamwaj ma pierwszeństwo. Mniej świateł itd
          • Gość: west Re: Logika i życie IP: *.proxy.aol.com 05.09.10, 23:32
            Przy całej twojej świętości chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że tramwaj będzie objeżdżał dzielnicę
            dookoła, zaś autobus nie musi tego robić. Stąd różnica w czasie przejazdu.
    • Gość: kierowca autobusu Masz 19-tkę więc nie truj babo. IP: *.net.stream.pl 05.09.10, 22:16
      j.w.
      • Gość: zdziwiona Re: Masz 19-tkę więc nie truj babo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 23:08
        a gdzie tą 19 niby mamy? Owszem - mieliśmy. Od września jest tylko 24, 35 i 34
        jeżdżące zmienioną trasą ale docierające do pętli końcowej
        • Gość: kierowca autobusu Re: Masz 19-tkę więc nie truj babo. IP: *.net.stream.pl 06.09.10, 10:23
          Jedzie przez Bohaterów Katynia.
    • Gość: zdegustowany Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 23:10
      Jak to mówią "głupich się nie sieje sami się rodzą". To raczej wszystko co można
      powiedzieć o "mieszkance" ( w sumie to się nie dziwię, że nazwisko znane tylko
      redakcji). Ale jakiż to głód tematów musi panować w GW, że zajmują się
      publikowaniem takich bzdur !!! A może ta "mieszkanka" to zwykły wymysł żeby było
      czym gazetkę zapełnić ? Żenada.
    • welonica Budowa tramwaju utrudnia nam życie 06.09.10, 07:23
      Ponieważ ta pani dużo korzysta z MPK,proponuję kupić bilet miesięczny-nie
      będzie musiała kasować jednorazowych.
    • Gość: a-lfa Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: *.net.stream.pl 06.09.10, 07:44
      Rzeczywiście trasa objazdu 19 czyli skrócenia trasy linii 26/27 spowodowała fakt iż na pętli /
      przystanku na ul. Jesiennej zapewne dość długo tych linii nie zobaczymy. Czy wrócą one tam po
      uruchomieniu tramwaju mam pewne wątpliwości. Co do zmiany trasy czyli puszczenia jednej z tych
      linii przez Bohaterów Katynia do krańcówki na Jesiennej to obawiam się iż takowa zmiana
      wymusiłaby zmianę rozkładu na całej trasie i mogła by być dość kłopotliwa samo skrócenie trasy
      zapewne powoduje iż przeróbka rozkładu jest mniej kłopotliwa. Nie mniej zawsze można próbować
      monitować w MZD i T o zmianę trasy jeśli podpisów pod petycją było by odpowiednio wiele
      zapewne zmiana zostanie wprowadzona.
      • Gość: Slammer Znakomite rozwiazanie dla Pani z petli - Myslenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 08:44
        Takie oto rozwiazanie dla Pani z dzieckiem. Podobno spacer nikomu jeszcze nie
        zaszkodzil, a nawet zdrowy jest. Kilometrow tez nie trzeba isc ;) A, ze w strone
        "do miasta" jest z gorki to juz w ogole zero problemow.

Mapka:

Klikamy tu i widzimy mapke

Legenda:

Smutna Twarz - Pani na poczatku drogi
        Zolta linia - trasa przemarszu
        Czarne strzaleczki - kierunek przemarszu
        Czarna strzaleczka z cyferka 27 - przystanek
        Wesola Twarz - Pani na koncu drogi ;D
        • Gość: Slammer Re: Znakomite rozwiazanie dla Pani z petli - Mysl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 08:46
          I zeby nie bylo. Ja mieszkajac na Lechonia robilem zawsze takie tup tup tup pod
          koscil na Orkana. Pozniej musialem robic takie tup tup tup pod KFC. Teraz robie
          tup tup tup na petle "Wrzosowiak". Co wiecej! W naszym miescie sa tysiace osob
          ktore musza zrobic takie tup tup tup zeby dojsc na przystanek! I niech pani
          sobie wyobrazi! Niektorzy codziennie musza sie przesiadac! Jak oni z tym zyja?!
          • Gość: www Re: Znakomite rozwiazanie dla Pani z petli - Mysl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 09:22
            No tak - jaśnie państwo Władzuchna Miasta zorganizowała nam i tramwaj i objazd i nowe rozkłady,
            więc wara wszystkim krytykantom, że mogłoby to być ewentualnie nieco lepiej zorganizowane. Jak
            w "Rejsie": trzeba tak, panie zrobić, żeby tej krytyki nie było. Bo ta krytyka, ja mam wrażnie, nikomu,
            panie nie służy.

I kolejna "złota myśl": Jak ja chodziłam/-em kiedyś daleko do przystanku, to niech teraz inni mają
            tak samo, jak ja miałam/-em! Po co komu ma być lepiej?!
            Przecie najlepiej, jak u wszystkich
            stara bida, a zwłaszcza jak bida innych większa, niż moja.
            • Gość: pytanie Re: Znakomite rozwiazanie dla Pani z petli - Mysl IP: *.chello.pl 14.09.10, 21:14
              Czy znajdzie się w końcu ktoś kto sensownie odpowie PO CO TEN TRAMWAJ?
        • Gość: Beti34. Re: Znakomite rozwiazanie dla Pani z petli - Mysl IP: 193.138.241.* 06.09.10, 09:56
          DOBRE!!! POPIERAM. Może więcej rozwiązań dla innych problemów...?;-) Pozdrawiam.
      • Gość: ww Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 09:26
        No jasne, że miana rozkładu byłaby kłopotliwa!
        Przecież to zamach na podstawy działalności wszelkich władz komunikacji naszego miasta i wykonawców
        ich poleceń!
        Zmodyfikować rozkłady 1 czy 2 linii na końcowych/początkowych kilku przystankach - toż to by
        wymagało zatrudnienia chyba specjalistów z samej UE! Albo i jeszcze lepszych. Na pewno
        kosztowałoby to więcej, niż sama budowa linii tramwajowej, więc niech już lepiej zostanie po staremu,
        bo przez ewentualne zmodyfikowanie części rozkładów nie starczy na te nowe tramwaje.
        I przez kogo ja się pytam? Jak zawsze przez nierozumnych krytykantów doskonałych działań naszej
        Władzuchny Najdroższej! Wstydźmy się!
    • Gość: lunch Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: *.ztm.waw.pl 06.09.10, 09:50
      Po prostu w tym mieście chcąc żyć normalnie, trzeba kupić samochód i tyle. To oczywiste, że jedna z linii 26 lub 27 powinna jechać na Jesienną. Tak tylko kręcą niepotrzebnie wielkie koła przez Rydza-Śmigłego, a Wrzosowiak też traci, bo wprawdzie ma obie linie, ale przez taki układ obie jadą naraz. No może dla niektórych osób z Orkana bliżej jest do południowej części Jesiennej (d. Południowej), ale jeszcze dwa tygodnie temu nic tam nie jeździło i było dobrze.
      Wiadomo, że nie da się tego lepiej zorganizować bez zwiększania kosztów, ale cóż - taka konieczność, należało to uwzględnić w kosztorysie budowy. Zwłaszcza że ostatnio sporo zaoszczędzono na drastycznym cięciu linii 14, 17 i 25 na wakacje.
    • Gość: aaa Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 16:15
      na Jesiennej nic nie robią. Zupełnie nic. To już kolejny dzień gdy nie widać żeby ktokolwiek tam coś robił. To po co ją rozgrzebano?
    • basiecza50 Budowa tramwaju utrudnia nam życie 07.09.10, 21:34
      Dla mieszkańców Rakowa tego starego, zapomnianego przez władze Częstochowy budowa linii tramwajowej jest na dzień dzisiejszy "dobra" z tego powodu,że dzięki objazdom możemy w bardzo dogodny sposób linią autobusu nr 19 dotrzeć do rakowskiego cmentarza!!
      Dlaczego ten autobus nie mógłby w taki sposób jeździć na stałe??? Czy nam się nie należy trochę normalnośći ?? Pozostawiam ten wniosek pod rozwagę MPK.
    • Gość: aneta Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 22:37
      moja mama, starsza osoba, często jeździła na rehabilitację do przychodni w okolicach Rynku Wieluńskiego. W tym momencie osoba, dla której dużym problemem jest wejście czy wyjście z autobusu - jest zmuszona dodatkowo przesiadać się na inny autobus. Tylko dlatego, że ktoś układający ten rozkład miał totalnie gdzieś mieszkańców bloków przy ulicy Bienia. Za to super komunikację z całym centrum zyskało trochę mieszkańców domków jednorodzinnych przy ulicy Jesiennej (w części Wrzosowiaka)
      • Gość: Aleandro Re: Budowa tramwaju utrudnia nam życie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.09.10, 13:26
        Jak dla mnie to ten tramwaj potrzebny jest jak sztuczna koszula co do d...y wchodzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka