artutitu2
22.09.10, 22:21
Inicjatywa Dnia bez samochodu -bardzo fajna -niestety MPK nie stanęło na wysokości zadania - dzisiaj rano wsiadam do autobusu, podchodzę do kierowcy z dowodem rejestracyjnym swojego auta i proszę o wydanie biletu zerowego -kierowca był zupełnie zaskoczonym moja prośbą i pyta na jakiej podstawie ma wydać ten bilet. Tłumacze, mu, że jest Dzień Bez Samochodu dzisiaj i pasażerowie z dowodem rejestracyjnym jeżdżą za darmo. Kierowca odpowiada, że w takim razie dowód pokaże przy okazji ewentualnej kontroli biletowej - na co ja znowu tłumacze, że na stronie internetowej MPK jest napisane, że trzeba pobrać bilet zerowy -kierowca pomyślał chwile i w końcu wydrukował ten bilet.
MPK chyba nigdy się nie nauczy, że pracowników trzeba informować o takich akcjach i ewentualnych zmianach organizacji ruchu.
A tak poza tym to bardzo trafne spostrzeżenia autora artykułu. Dziwi mnie czemu do tej pory rozkłady jazdy nie zostały skorygowane, nie wprowadzono taktu i autobusy cały czas jeżdżą "stadami" -przecież system informacji pasażerskiej działa już długo i chyba właśnie po to ludzie przykładają te karty do kasowników, żeby na tej podstawie układać rozkłady.