Dodaj do ulubionych

RSH Hutnik Ustawa o Spółdzielniach Mieszkaniowych

29.09.10, 08:12
Prawa członków spółdzielni mieszkaniowej
lex.pl/bap/notariusz/Dz.U.2003.119.1116.html

Art. 8(1) ust. 3
Statut spółdzielni mieszkaniowej, regulaminy, uchwały i protokoły obrad organów spółdzielni, a także protokoły lustracji i roczne sprawozdanie finansowe powinny być udostępnione na stronie internetowej spółdzielni.

Tymczasem na stronach Spółdzielni, na próżno szukać ww. informacji.
www.spoldzielnie-mieszkaniowe-administracje.czestochowa-firmy24.pl/spoldzielnie-mieszkaniowe-administracje/czestochowa/b%C5%82eszno-administracja-osiedla-rsm-hutnik.676130/
Co na to Ministerstwa Infrastruktury
cyt.: "(...)W opinii Ministerstwa, oznacza to, że jeżeli spółdzielnia mieszkaniowa taką stroną dysponuje, powinna na niej umieścić wymienione dokumenty(...)".

Co na to Rzecznik Praw Obywatelskich
Nawet sam RPO, po pierwotnym złożeniu wniosku o uznanie za sprzeczny z Konstytucją zapisu nakładającego na spółdzielnie obowiązek informowania jej członków o ww. dokumentach na stronie internetowej pismem procesowym z dnia 23.10.2008 r. cofnął swój wniosek i wniósł o umorzenie postępowania z uwagi na dużą liczbę pism od obywateli, krytykujących Rzecznika za zakwestionowanie konstytucyjności tych właśnie regulacji, które przez zainteresowanych odbierane są jako korzystne dla członków spółdzielni mieszkaniowych.
www.rpo.gov.pl/pliki/1199979374.pdf

Co na to Redakcja GW ?
Co na to członkowie RSM Hutnik ?
Co na to Władze RSM Hutnik ?
Obserwuj wątek
    • Gość: johan Re: RSH Hutnik Strona Internetowa IP: *.net.stream.pl 29.09.10, 09:58
      Jak czytam te wypociny RPO to mam wrażenie że żyję w średniowieczu. Jak można kwestionować wybór do składu rad nadzorczych osób z odpowiednim poziomem wykształcenia i doświadczenia np w prawie cywilnym czy administracji. Mamy 21 wiek. Jak można kwestionować założenie strony internetowej przez spółdzielnie popierając to ustawą o ochronie danych osobowych. Przecież wiadomą sprawą jest że jeżeli decydenci będą mieli odpowiednią wiedzę i będą współpracować ze specjalistami (których pewnie brakuje no i pewnie niewyobrażalnie kosztują) to zgodnie z prawem nigdy informacje osobowe nie dostaną się w niepowołane ręce. Czy RPO nie wie co to są protokoły zabezpieczające lub coś takiego jak LOGIN lub HASŁO ? Informacje podstawowe już dawno powinny być umieszczane poprzez internet i ogólnodostępne, wszyscy wiedzieliby jakie inwestycje prowadzi każda ze spółdzielni, NA CO są wydawane pieniądze ze składek i czynszów, KAŻDY miałby możliwość łatwego kontaktu i zgłaszania podstawowych spraw i bardzo ważne KAŻDY znałby wysokości czynszów we własnym mieście i nie miał wrażenia że jest naciągany !!!, wiadomo byłoby jak kształtuje się liczba mieszkańców poszczególnych spółdzielni. Straszenie udostępnianiem zadłużeń czy innych informacji osobowych każdemu jest po prostu śmieszne. Jeżeli jest to rzeczywiście dokument RPO po przeczytaniu go odebrałem to jako wypowiedź staruszka który nie korzysta z internetu, jest to dla niego NIEPOTRZEBNE lub po prostu ma dużo znajomych prezesów spółdzielni mieszkaniowych, którym nie na rekę jest dbanie o rzetelną informację dla lokatorów i członków: A NIECH SIĘ PRZEBIJAJĄ TE CZYNSZOWCE przez mój GĄSZCZ URZĘDASKÓW i załatwiają swoje pierdo... do usr... śmierci :) im mniej wiedzą TE LUDZIE tym lepiej DLA MNIE he ? :). Ktoś po prostu wystraszył się że za mała premia będzie bo parę tysiaczków pójdzie na faceta od INTERNETA a i może ktoś po kielichu wrzuci na stronę że KOWALSKI wisi 1000 zł za czynsz ;) a ja z miłą chęcią dam kilka zł więcej do swojego czynszu na wyzwolenie się spółdzielni z ery kamienia łupanego. Zobaczcie jak np informuje o wszystkich inwestycjach na stronie ZGM TBS Częstochowa, sa druki do pobrania, ustawy, terminy, wnioski, ogłoszenia, możliwość logowania, skład rady nadzorczej itd (oczywiście ilość informacji podanych i użytecznych jest daleeeka od doskonałości) czy to kosztowało jakieś wielkie pieniądze - NIE.
      • Gość: Sąsiad Re: RSH Hutnik Strona Internetowa IP: *.warszawa.mm.pl 30.09.10, 09:00
        Johanie, na szczęście poprzedni RPO Janusz Kochanowski (n.b. pochodzący z Częstochowy!) podpuszczony najpierw przez swoich o wątpliwej wiedzy ( a raczej stronników prezesów spółdzielni) fachowców przemyślał sprawę i wycofał swoj wniosek do TK. Wiem również z dobrych źródel, że na jego decyzji skierowania sprawy do TK zaważyło również masowe wysylania do niego pism niby spoldzielców z takim żądaniem W rzeczywistości pisma powstawały z inspiracji prezesów. Z drugiej strony tj. autentycznych spółdzielców, takiej akcji nie było. I to jest nasz bląd, że tego nie robimy. Oczywiscie prezesi mają znacznie większe mozliwości "organizowania" głosu ludu niż my ale to nie powinno usprawiedliwiać naszej bezczynności. Najlepszym tego dowodem jest słabe jak do tej pory zainteresowanie niniejszym wątkiem bardzo na ogół aktywnych w internecie Częstochowian.

J. Kochanowski odszedł (zginął pod Smoleńskiem) ale w biurze RPO pozostali nadal pracownicy, ktorzy są wrogami spółdzielców o czym świadczą udzielane przez nich odpowiedzi na liczne skargi spółdzieców kierowane do tej instytucji.
    • Gość: akira Re: RSH Hutnik Ustawa o Spółdzielniach Mieszkanio IP: *.net.stream.pl 30.09.10, 11:14
      bardzo słuszny wniosek.
      od kilkudziesięciu już lat jestem członkiem RSM Hutnik , niestety nieświadomym na co są wydatkowane moje pieniądze. to zarząd oraz administracja osiedla wie, jakie są moje potrzeby bez obowiązku informacji.

spółdzielnia i jej filie -adminstracje- mentalnie pozostały w okresie sprzed 20 lat- urzędnik lepiej wie co dla mieszkańca jest dobre, żeby choć ten "lepiej wiedzący" był także czynszowcem RSM "Hutnik", lecz to rzadkość.

zwracam uwagę,że zarzut może być odparty przez władze spółdzielniane argumentem, że jest co roku spotkanie i rozliczanie , w którym np ja nigdy nie uczestniczyłam.

Internet jest wymarzony do takiego celu jestem za.
      • Gość: Sąsiad Re: RSH Hutnik Ustawa o Spółdzielniach Mieszkanio IP: *.warszawa.mm.pl 30.09.10, 11:48
        Spółdzielnie same z siebie się nigdy nie zmienią - to tak jakby liczyć na to, że notoryczny złodziej dobrowolnie odda skradzioną rzecz.

Jeśli jako członkowie nie zmusimy spółdzielni do zmian, to nawet najlepsze prawo tego nie zrobi. Jak również inne instytucje, do których stale piszemy różne pisma i prosimy o pomoc. Dobrze, że Akira chyba zrozumiała, że nie uczestniczenie większości z nas w spółdzielczych zebraniach to po prostu nic innego jak przyzwalanie przez nas na dalsze trwanie spółdzielczej patologii.
        • Gość: acotopo Re: RSH Hutnik Ustawa o Spółdzielniach Mieszkanio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.10, 12:08
          jako prezes mówie nic Wam do tego - zbieram na nowy samochód!!!
          Buduje dom - więc wprowadzxam ryczałt za ogrzewanie łazienki bo cholera niektórzy z Was nie grzeja w łazienkach i mam za mało przychodów.....
          • Gość: ona Re: RSH Hutnik Ustawa o Spółdzielniach Mieszkanio IP: *.159.48.129.static.crowley.pl 21.02.11, 16:45
            Planuję kupić mieszkanie należące do tej spółdzielni. Chcecie powiedzieć że do dnia dzisiejszego nie mają swojej strony internetowej?!! Właśnie szukałam na necie jakiejś ich stronki żeby poczytać troszkę o tej spółdzielni, opłatach itd. ale nic nie znalazłam. Obecnie mieszkam na północy i tam normalnie mogę wejść na stronę internetową spółdzielni i dowiedzieć się co się dzieje, jakie będą zmiany, inwestycje itd. To przykre płacić i nie wiedzieć za co...
            • Gość: gość Re: RSH Hutnik Ustawa o Spółdzielniach Mieszkanio IP: *.217.146.194.generacja.pl 22.02.11, 17:41
              W "Naszej pracy" podobnie. Nie mają swojej strony www. Jedynie ofertę kablówki i internetu
    • Gość: lokator Re: RSH Hutnik Ustawa o Spółdzielniach Mieszkanio IP: *.net.stream.pl 02.03.11, 13:20
      ustawa nr 125 z dnia poz.873 z 13.sierpnia 2007 r. o spoldzielniach mieszkaniowych reguluje dostepnosc do wszelkich materialow ktore powinny byc powieszone na stronie internetowej. niestety na stronach naszej spoldzieli ich nie ma bo czlonkowie /czli wlasciciele/nie potrafia sie zebrac aby razem walczyc o nalezne prawa.zgodnie z ta ustawa spoldzielnia ma obowiazek prowadzic ewidencje kosztow eksploatacyjnych ,remontowych dla kazdego budynku odzielnie.kazdy z czlonkow spol. ma prawo wgladu do tych dokumentow po wczesnijszym zwroceniu sie do zarzaduo wglad.termin powinien byc ustalony w ciagu 7 dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka