Dodaj do ulubionych

Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia d...

07.12.10, 22:52
Przepraszam bardzo, ale nie rozumiem dlaczego ci ludzie mają dostawać pieniądze z opieki ? Dlaczego z moich podatków ma być opłacana czyjaś nieodpowiedzialność ?! Oboje nie pracują, ale kolejne dziecko w drodze. A jeszcze mieszkanie większe się marzy... no to zarobić sobie ! Ja ani pieniędzy na życie ani mieszkania nie dostanę i nikt się nie będzie pytał czy mi starcza na wszystko.
Do tego prowadzi tak rozbudowany socjal - karze się ludzi pracujących i zarabiających.
Ani trochę nie jest mi żal takich rodzin. Brak odpowiedzialności i postawa roszczeniowa...
Kolejny podobny artykuł w ciągu kilku tygodni...
Obserwuj wątek
    • omam27 Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia d... 08.12.10, 00:21
      Takich ludzi należałoby edukować, żeby wiedzieli ile kosztuje wychowanie dziecka. To typowy przykład skarajnej nieodpowiedzialności. Dzieci to radość dla rodziców ale czy kolejne w przypadku biedy. Przed spłodzeniem kolejnego potomka wypadało wyliczyć możliwości finansowe i mieszkaniowe. Marzeniem było dziecko teraz marzeniem stały się pampersy.
    • Gość: jamnik Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.10, 00:39
      z całym szacunkiem, ale wkurzają mnie takie teksty.
      Myślę dokładnie jak przedmówca - z jakiej paki ta rodzina ma dostawać kase?
      Mnożą sie jak króliki - sorry - i teraz za własna nieodpowiedzialność obwiniają wszystkich tylko nie siebie. Sorki ale wole dać na schronisko dla bezdomnych zwierząt aniżeli płodnej rodzince, Mnie nikt nie daje a tez mam ciężko..gdyby tak każdy wyskakiwał..ehhh do roboty a nie żebrać!!
    • Gość: a-lfa Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.net.stream.pl 08.12.10, 06:24
      No cuż. Pomoc napewno jest potrzebna - ale.... No własnie "ale".... Czy u licha ci ludzie nie umieją myśleć? Wtakich warunkach zafundować sobie 4 dziecko - to lekka przesada. Trójka dzici to juz dużo w tych warunkach co opisano. Czwórka to już naprawdę lekka przesada. Czyżby kolejna rodzina z podejsciem: "Pan Bóg dał dzieci - an Bóg da i na dzieci"? Tu chyba prócz pomocy konkretnej - materialnej przydałby się jakiś nadzór i edukacja bo takie podejscie to z całym szacunkiem nieodpowiedzialność. Pytanei brzmi: Czy jesli takiej rodzinei się pomoże to czy przypadkiem nie zdecyduja sie na piątego potomka? A potem mmay sysuacjie kiedy trzeba tej czy tamtej rodzinei zabierac dzieci czy państwo musi wkraczać z ogromną pomocą bo rodzina całkowicie nie radzi sobie z ich utrzymaniem. Mimo ogromnego zrozumienia dla różnych sytuacji życiowych stwierdzam ze smutkiem iż zafundowanie sobie czwartego dziecka przez tę rodzinę w tej systuacji to dla mnie dowód jesli nie głupoty to ogromnej nieodpowiedzialności.
      • pall.mall Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia 08.12.10, 07:16
        Głupota to głupota - nie ma co się bać nazywać rzeczy po imieniu.
    • Gość: buba Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: 85.202.157.* 08.12.10, 08:26
      w pełni zgadzam się z przedmówcami. Kolejna akcja która, uczy następnych do życia bez pracy. Takie akcje przynoszą wielką szkodę pracującym po 16 godzin żeby żyć godnie. My niestety musimy kupić wszystko. Pozdrawiam wszystkich pracujących.
      • Gość: . Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.rev.masterkom.pl 08.12.10, 08:43
        Dużo racji jest w tym co piszą przedmówcy, ale... Może jest tak że Pani X zaszła w ciążę w czasie gdy Pan Y miał pracę i jak sami przyznali nawet im się dobrze żyło. Co nie zmienia faktu, że antykoncepcja powinna być w tym kraju bezpłatna
        • Gość: anka Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.ids.czest.pl / 192.168.0.* 08.12.10, 09:00
          Chyba wszyscy się zgadzamy. Też wolę dać na zwierzaka w schronisku. Mam czasami wrażenie, ze one są bardziej zmyślne niż niektórzy ludzie. Ale piła do cięcia jest najważniejsza!!!! Ja mam dwójkę dzieci i finansowo ledwo wiążemy koniec z końcem, więc nie wyobrażam sobie kolejnego dziecka akurat teraz. Przecież to jest wykonalne, aby nie zajść w ciążę. Szkoda tylko tych dzieci, bo rodziców to mi nie żal!!!!
        • pall.mall Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia 08.12.10, 09:12
          Matka tych dzieci jest chora nie od dzisiaj, poza tym od kiedy epilepsja wyłącza możliwość pracy ? Jak nie w zawodzie to w innym fachu.
          Poza odpowiedzialność to również, a może przede wszystkim, umiejętność przewidywania i brania pod uwagę różnych sytuacji w życiu.
    • Gość: nikt Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.gre.pl 08.12.10, 09:21
      Moze i rodzice glupi, ale co zawinily dzieci?? Nie maja rownych szans z rowiesnikami, zawsze beda gorsze i wytykane palcami, a pozniej stocza sie, bo nie beda mialy zadnych perspektyw. Wiec moze o nich troche pomyslec i zasponsorowac jakas zabawke?
      • Gość: A-LFA Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.10, 09:48
        Pomóc zwłaszcza z uwagi na nic nie winne dzieci trzeba. Ale głupota a w zasadzie bezmyślność rodziców tych dzieci jest niestety porażająca. Bo zdecydować się nawet na 3 dzieciaków przy jednej pensji to czyn delikatnie rzecz nazwawszy nierozsądny.
        • pall.mall Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia 08.12.10, 10:06
          Wiem, że co wrażliwszych to co napiszę zniesmaczy, ale... te dzieciaki nauczą się, że im się należy bo są biedne, że nie trzeba pracować bo ktoś da itd...
          Dzieciaki nic winne nie są, ale spora szansa, że wyrosną na równie "odpowiedzialnych" co ich rodzice.
          • Gość: a-lfa Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.10, 10:13
            Dlatego i pomoc powinna być na odpowiednim poziomie zapewniająca absolutne minimum. Zresztą działanie pomocowe zawsze było mieczem obusiecznym - owszem pomagało ale z drugiej strony jeśli pomoc była zbyt duża promowała bezradność - najlepsza jest pomoc warunkowa czyli warunkiem jej otrzymania jest spełnienie odpowiednich warunków np. podjecie pracy (jakiejkolwiek pracy). Wtedy pomoc ma sens.
      • Gość: nn Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.10, 09:50
        to jest bardzo dobra inwestycja moze urodzi sie jakis geniusz i podniesie cala rodzine na nogi Panstwo nie powinno dawac zapomog tylko prace a jak nie chce pracowac to niech sobie radzi sam.
        • Gość: wreszciewiosna Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 09:55
          Tak prokreacyjnej rodzinie powinien pomóc szczególnie kościół, choćby z przyczyn doktrynalnych.
          Może proboszcz ich parafii nie jest zorientowany w sytuacji rodziny a chętnie by się wykazał chrześcijańskim solidaryzmem?
          • Gość: a-lfa Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.10, 10:08

KK głównie działa w jedną stronę. Zresztą KK interesuje dziecko do momentu urodzenia po urodzeniu nie jest już poczęte tylko urodzone wiec KK przestaje się interesować jego potrzebami.
    • tati1977 Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia d... 08.12.10, 10:15
      a ja marzę o kolejnym dziecku tylko zanim przystąpimy z mężem do roboty to najpierw zastanowimy się za co je utrzymamy. Narobić dzieciaków - sztuka żadna - tylko co dalej. |Boli mnie że ja sobie potrafię czegoś odmówić aby dziecku kupić ciuch, zabawkę czy cokolwiek innego, a tutaj pojawi się Pani z MOPS'u, artykuł w gazecie i już dary płyną szeroką rzeką, bo przecież są ubodzy. A jakby tak Pan Jerzy zerknął do Gazety Wyborczej na zakładkę praca, poszedł do Urzędu Pracy i poczytał ogłoszeń to ja myślę że korona z głowy by nikomu nie spadła. Wiem że czasy są ciężkie ale jak się siedzi w fotelu i tylko płacze nad swoim ciężkim losem to nic dobrego z tego nie wyniknie. Jeszcze dzieci patrzą i się uczą że w zasadzie to nie ma sensu pracować skoro można wszystko dostać. Irytuje mnie taka akcja pomocy.
    • Gość: abc Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.10, 10:45
      popieram przedmowcow. Dac wedke, niech sami ryb nalapia. Epilepsja nie wyklucza z pracy, pracuje z epileptykiem. Mnie osobiscie uderzylo cos innego. Pila .... kurde rabie siekiera, klocki tne pila reczna i znajduje na to czas mimo, ze chodze do pracy.
      • Gość: aaaanka Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: 195.88.28.* 08.12.10, 11:07
        Jakoś nie mogę uwierzyć,że elektromechanik nie może pracy znaleźć. Chyba,że jej nie szuka...
      • navya Szok 08.12.10, 11:18
        Piła to chyba po to żeby wycinać drzewa z lasu na opał. Powiem Wam, ze wielu ludziom serdecznie współczuje ciężkiej sytuacji i często daję pieniądze na różnego rodzaju akcje-ale głównie dla chorych, bo choroba od człowieka nie zależy i to go po prostu spotyka. I wtedy warto wyciągnąć rękę.
        Ale jak czytam takie teksty jak wyżej to nie mogę się nadziwić. Dziewczyna wiedziała że ma epilepsję i nie moze pracować w zawodzie - dlaczego nie zrobiła sobie innego zawodu? z resztą nawet jeśli nie-dlaczego nie weźmie pracy np. sprzątaczki? W tym chyba epilepsja nie przeszkadza! i nie trzeba mieć wykształcenia...
        Dobrze że facet chociaz trochę pracuje sezonowa- ale teraz nie ma pracy tutaj? to może katowice?może Warszawa? tam praca na pewno jest!

No i wiedzieć że klepie sie biedę i nie zabezpieczać się? To mi się już w głowie kompletnie nie mieści. Nawet jak zrobili dzieciaka kiedy typ miał pracę - to i tak nie wierzę zeby pensja elektryka wystarczyła na utrzymanie 6-osobowej rodziny na normalnym poziomie!!!!

Marzą o mieszkaniu? Super! ja też marzę o mieszkaniu, może wyborcza to opisze? Większości rodzin i młodych ludzi na mieszkanie nie stać i biorą je na kredyt spłacając 100%więcej na przestrzeni 30 lat...

Nie to że jestem nieczuła na ludzką krzywdę bo jestem...ale głupoty nie zniosę!
        • pall.mall AAA Schronisko czeka na pomoc !!! 08.12.10, 15:38
          Jak się co kilkanaście miesięcy rodzi dzieci to ciężko o pracę...
          Zabawne, że do pracy to chora, ale do rodzenia dzieci to pierwsza.

Zastanawia mnie po co takie artykuły ?
          Przecież to tylko zniechęca do pomagania ludziom i krzywdzi tych którzy być może naprawdę potrzebują pomocy będąc w trudnej sytuacji bez swojej winy...

W związku z powyższym chciałbym POINFORMOWAĆ, że w dniach 19-23 grudnia, w Schronisku dla Zwierzaków przy ul. Gilowej będzie organizowana zbiórka dla podopiecznych.
          Przynoście wszystko; żywność, materace, śr. chemiczne - co tylko możecie !
          • ukashekk Re: AAA Schronisko czeka na pomoc !!! 08.12.10, 21:44
            Dziwi mnie powód braku pracy tej kobiety: epilepsja. Osobiście nie słyszałem ani nie spotkałem się z przypadkiem żeby przyszły pracodawca pytał o istniejące czy przebyte choroby. Nie przypominam sobie też żeby w CV np była konieczność zaznaczania tego faktu.
            Co innego pytanie: ma pani dzieci? I wtedy się zaczyna... a ile? a w jakim wieku? a planuje pani mieć więcej?
            Zawsze może powiedzieć, że więcej nie planuje. Pytanie tylko czy trójka już stąpających po ziemi była planowana? Obawiam się że to jest prawdziwy powód braku pracy tej pani.
            A chłopa na pampersy nie stać a o pile marzy? A później kolejny artykuł: "Pan X marzy o paliwie do piły i nowym łańcuchu"
            Krew się w żyłach gotuje jak czytam taki tekst po godzinie 21 po ciężkim dniu roboty. Zapewnienie cywilizowanych warunków dla jednego dziecka jest dla mnie wysiłkiem. Ta rodzina myśli tylko o wyrwaniu kolejnego becikowego a później to jakoś będzie...
        • Gość: Andrzej(ek) Re: Szok IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 08.12.10, 18:41
          Masz całkowitą rację. Jak bardzo trzeba mieć poryte w głowie, żeby w obliczu takiej biedy majstrować jeszcze jednego dzieciaka? Jak trzeba mieć nierówno pod stropem? Mnie się takie rzeczy nie mieszczą w głowie. Człowiek zapieprza, kombinuje, jak może, żeby sobie i bliskim zapewnić byt i nie robić nikomu krzywdy, a tu taka rodzinka w stylu "jakoś to będzie" jeszcze wyciąga łapę.
          Chcą większego mieszkania? Proszę bardzo! Tylko za co je utrzymają skoro już teraz nie dają rady? Trochę logiki! 18,50pln dziennie na życie - trzeba być hardkorem. Gość chyba uważa, że dzieci są na baterie, a tu niestety trzeba dać żreć, ubrać, oprać, wysłać do szkoły... No cóż, machnie się następne. Ale skoro dla tego gościa piła do drewna jest obecnie priorytetem to już wszystko tłumaczy. A siekierką nie łaska? Proszę bardzo - jeśli tylko ta piła i bajki na DVD zapewnią tej rodzinie dostatek, dzieciom dadzą uśmiech i -jak zostało napisane- będzie szansą na powrót do normalnego życia to mu ją zafunduję. Niech tylko skończą skamlać, bo i tak żyją za pieniądze podatnika. Dlatego nigdy nie pomagam ludziom, których cechuje taka bezgraniczna głupota...
        • Gość: abc Re: Szok IP: *.netcominternet.pl 12.12.10, 10:28
          ja bym sie nie posunal do tego, ze pila jest im potrzebna zeby krasc drewno w lesie. Raczej maja od lesniczego (bo przeciez nie ukradli bez wiedzy) i nie chce sie pociac recznie. Kup im pile i dorzuc jeszcze beczke etyliny 95 i ze 20 litrow oleju na mieszanke. Dorzuc ostrzalke do lancucha. Inaczej ta pila to bedzie kolejne obciazenie dla rodziny.
    • Gość: ... Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.multimo.pl 08.12.10, 11:33
      Szkoda że w Polsce nie wolno przeprowadzać sterylizacji.Wielu by się przydało.Mnie niestety na razie nie stać na dzieci więc ich nie mam.A taki zrobi i niech się państwo martwi.
      • Gość: leo Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.10, 11:48
        uwazaj bo moze Twoja miec bogatego kolege i ci pomoze
        • Gość: ... Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.multimo.pl 08.12.10, 12:01
          Wypowiedź oparta na własnych doświadczeniach?
        • Gość: hę Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 12:06
          a co może wiesz to z autopsji
    • Gość: gość Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.net.stream.pl 08.12.10, 11:58
      Panie Jerzy niech Pan za przeproszeniem nie pie....li, pracy jest w bród, owszem, nisko płatnej, ale w takiej sytuacji każdy grosz jest dobry.
      • Gość: ona Nieporadni życiowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 12:27
        Tyle w temacie. ja bym się wstydziła , gdyby o mnie pisali ,że nie mają z czego żyć, ale co rok to prorok.
      • Gość: aga Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: 3.1.* / 192.168.1.* 08.12.10, 14:12
        mój mąz też marzy o pile i wirtarce, niestety nikt nam nie zasponsoruje bo mamy oboje pracę, co za pech....
    • setpoint13 Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia 08.12.10, 15:20
      bajki na dvd...???
      piła....???
      nowe mieszkanie....???

już rozumiem, prośbę o dodatek do opału, żywność, koce, ciepłe ubrania...itd

ale bajki na dvd, piła, nowe mieszkanie??? to są najpotrzebniejsze rzeczy???

to ja się zgłoszę również, bo chcę dostać nowego lapcoka, prenumeratę GW na rok i golfa trójkę....i wszystko w tym temacie...
    • Gość: marco Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.2.8.146.tvksmp.pl 08.12.10, 17:07
      Popieram w całości...
      • Gość: gość Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 19:04
        Ta rodzina marzy o większym mieszkaniu.A kto bedzie wnosił opłaty,jeżeli teraz za małe nie płacą.Polska jest za bardzo wyrozumiała dla takich rodzin.Pan Jerzyczek pomyślał,że po co mu pracować.Jeżeli bedzie na zasiłkakch i zrobi jeszcze więcej dzieci,to państwo weźmie całą jego rodzinę na utrzymanie.O nie ,ja protestyję.Każdy misu wziąć odpowiedzialność za swoje zycie.Teraz utrzymujemy pięcioro,niedługo sześcioro a za kilka lat bieda wynikająca z lenistwa się znacznie powiększy.Będziemy utrzymywać rodziny tych pięciorga /może i chyba więcej/dzieci z tych ropdziców.Pomagać należy,ale osobom chorym,którzy nie z własnej winy nie mogą pracować.Tylko,że tacy ludzie mają więcej godności i nie wyciągają tych łap jak leniwi.Jak on może siedzieć w domu,nie pracować.Czy zna ktoś paten na zycie bez pracy?Chłopie szukaj pracy i do roboty.A może jeszcze powinniśmy się dowiedzieć dlaczeo stracił pracę?Nie nawidze leni i brudasów.
    • Gość: jasiu... Czy ktokolwiek zmusza kogokolwiek do dawania? IP: *.dip.t-dialin.net 08.12.10, 19:06
      Czytam te komentarze i nadziwić się nie mogę, jak to ci, którzy niczym w swoim życiu się nie podzielili, plują na tych, którzy swoim majątkiem dysponują tak, jak im się podoba.

Bo jeśli gościu wyjmie stuzłotówkę i w pubie podpali ją od świeczki, a następnie od tejże stuzłotówki odpali sobie papierosa, to każdy powie - ten to ma fantazję.

Ale jeśli papierosa będzie odpalał bezpośrednio od świeczki, a te 100 złotych odda na Caritas, czy kupi za nie cukierków dla dzieciaków z niezamożnej rodziny, to już zostanie zmieszany z pomyjami, bo psuje ludzi, bo uczy cwaniactwa, życia cudzym kosztem.

I nikt nie potrafi zrozumieć, że Bozia tak już ten świat urządziła, że każdy otrzymał od niej coś innego. Jeden ma talent muzyczny, inny pięknie rysuje, jeszcze inny potrafi odnaleźć się w naukach ścisłych, jest uznanym inżynierem. Ale jest też grupa ludzi, którzy od Bozi otrzymała jakby mniej. Są ludzie, nie boję się powiedzieć, społecznie upośledzeni, niezaradni, nie umiejący poradzić sobie we współczesnym świecie. To nie jest ich wina, że takimi się urodzili. Jedni sobie w życiu radzą całkiem dobrze, inni gorzej, a jeszcze inni w ogóle sobie nie radzą.

Jak myślicie, czy ojciec opisywanej rodziny nie chciałby mieć więcej, niż to, co ma? Czy nie chciałby, żeby ktoś dał mu pracę i godziwie za nią zapłacił? Czy obecna sytuacja tych ludzi wynika z lenistwa, czy po prostu z ich niezaradności?

Ktoś powie - bo nie myślą, fundując sobie kolejne dziecko, bo nie myślą, że mogliby inaczej funkcjonować w społeczeństwie, bo nie myślą, że mogliby rozejrzeć się za pracą, za lepszym bytem dla dzieci. Owszem - macie stuprocentową rację - nie myślą! A nie myślą dlatego, że nie potrafią myśleć w sposób, w jaki myśli większość funkcjonujących w społeczeństwie ludzi.

Czy trzeba im pomagać - moim zdaniem jak najbardziej tak. I uważam, że pomoc powinna iść dwutorowo. Po pierwsze, pomoc wynikająca z obecnej sytuacji życiowej. Te dziewczynki mają prawo do życia w godnych warunkach. One się na świat nie prosiły! Po drugie, ktoś powinien tej rodzinie uświadomić, że mogą wyjść z obecnej trudnej sytuacji, że mogą żyć inaczej. Problem w tym, że ludziom z podobnych środowisk trzeba dać konkretną receptę, poprowadzić ich za rączkę, wręcz wyprowadzić na tą nową ścieżkę w życiu. Oni sami sobie rady nie dadzą, bo nie potrafią. Ot Bozia tej wyobraźni, zaradności, życiowego sprytu im nie dała.

A kraść nie chcą. Wolą spytać, czy ktoś nie mógłby podzielić się tym, co ma w nadmiarze. Wolą wyciągnąć rękę, przecież nie do tych, których nie stać, ale do tych, którzy może sami dzieci nie mając, zechcieliby coś zrobić, by uśmiech zagościł na buźce dzieci w ich rodzinie. Oni nie żądają - oni proszą.

I nie czepiajcie się tej piły. Ot po prostu tak są sformułowane formularze, stąd to wyszło.

Jeszcze jedno chciałbym podkreślić. W polskim społeczeństwie wielką winą, za wiele ludzkich tragedii, spowodowanych biedą, ja bym obarczył wszelkie instytucje, zatrudniające tzw. pracowników socjalnych. Pracownik socjalny w Polsce jest po to, żeby stwierdzić ubóstwo i ewentualnie przyznać jakieś ochłapy zapomogi. Pracownik nic nie zrobi, by jego podopiecznym żyło się lepiej, nie porozmawia o przyczynach ubóstwa, nie będzie starał się wysondować, jak osobę podopieczną z tego stanu wyciągnąć. Pracownik socjalny nie załatwia pracy, nie próbuje wykorzystać swojej wiedzy i doświadczenia, by wprowadzić osobę podopieczną na nowe tory w życiu. Czy dlatego, że pracownicy socjalni, to najczęściej również osoby mało zaradne, którym ktoś załatwił fuchę w MOPSie? I koło się zamyka - nie ma kto pomagać, osoby ubogie dalej w swoim marazmie i ubóstwie egzystują. Czy da sie to zmienić? Czy jest szansa na jakieś systemowe rozwiązania, jakieś preferencje dla tych osób? Przecie gość z artykułu może mógłby założyć jakiś warsztat, zostać rzemieślnikiem i na własną rękę utrzymywać rodzinę. Tylko po pierwsze, kto go nauczy prowadzić firmę, kto mu pomoże na starcie, a po drugie - przecież jeśli on nie ma na piłę, to narzędzi do rzemiosła (choćby jako tzw. majster domowy) też sobie nie kupi. I koło się zamyka. Niestety!
      • segel Re: Czy ktokolwiek zmusza kogokolwiek do dawania? 08.12.10, 19:43
        Niestety, w naszym kraju do takiej rodziny nie przyjdzie nikt, kto da takim ludziom środki antykoncepcyjne i wytłumaczy, że robią krzywdę kolejnym dzieciom przychodzącym na świat, skazanym na życie w biedzie i ciasnocie.
        Nikt nie wytłumaczy tej kobiecie, że kolejne ciąże na pewno nie poprawiają jej stanu zdrowia i możliwości opieki nad kolejnymi dziećmi.
        Trzeba pomagać, bo co winne dzieci, że mają niezaradnych, lub nieodpowiedzialnych rodziców. Z drugiej strony pomoc takim rodzinom w niektórych przypadkach tworzy cwaniaków, którzy rzeczywiście uważają, że wszystko im się należy. Nie można nie pomagać, bo sytuacje życiowe są różne, choroba może przytrafić się każdemu.
        Błędne koło, tak źle i tak niedobrze.
        Ale też uważam, że należy pomagać, ale pod pewnymi warunkami. Pomóc poszukać pracy, dać zapomogę, ale sprawdzać, czy rzeczywiście przeznaczana jest na potrzeby dzieci.
        Jeśli się wyciąga rękę do państwa, to trzeba się pogodzić z tym, że państwo będzie nam zaglądać do garnków. Coś za coś.
        Faktem też jest, że można by zapytać lokalnego proboszcza, co dla takiej rodziny zrobił. Trzeba być konsekwentnym. Jak się walczy o poczęte, a nienarodzone, tym bardziej należy się pomoc narodzonym.
        Kilka dewotkom, co to "duchowo adoptują" poczęte dzieci też by warto zaproponować: Przyjdź, pomóż, zapłać za buty na zimę, kup lekarstwa, a nie klep tylko zdrowasiek, bo to najłatwiej.
        • Gość: a-lfa Re: Czy ktokolwiek zmusza kogokolwiek do dawania? IP: *.net.stream.pl 08.12.10, 20:19
          To samo napisałem wcześniej. Iż pomoc bezwarunkowa pomoc moze szkodzić a nie pomagać. W tym przypadku po za jakąs formą pomocy materialnej winna isć edukacja iż "robienie" kolejnych dzieci w sytuacji kiedy są problemy z utrzymaniem tych co już sa jest czymś mocno nierozsadnym.
          • Gość: pod wrażeniem kontener gum dla tego faceta nie piła !!! IP: *.net.stream.pl 08.12.10, 21:28
            jak im kupicie ta piłę to będa mieli cieplej i bedą robić jeszcze wiecej dzieci !!! kupcie im paczkę dużą gum i po sprawie i tak są lepsi od tych wykształciuchów po studiach co się szczypią z każdym groszem :) i tak ich geny bedą w większości a reszta może po prostu zdychać w mieszkaniach na kredyt i max 1 dzieckiem :)
            • Gość: Andrzej(ek) Re: kontener gum dla tego faceta nie piła !!! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 08.12.10, 23:05
              dobry masz pomysł. zapakuję im pakę gumek w paczce świątecznej i zaniosę na Rejtana. chętnie zobaczę zdziwioną gębę tej baby, co przyjmuje te paczki.
            • pall.mall Re: kontener gum dla tego faceta nie piła !!! 08.12.10, 23:16
              Jest taki flim... "Idiokracja"
      • pall.mall Re: Czy ktokolwiek zmusza kogokolwiek do dawania? 08.12.10, 23:38
        Hola, hola...
        Co mnie to interesuje, że "bozia im poskąpiła" ?
        Oczywiście, że tatuś z artykułu chciałby mieć więcej... ale chciałby mieć więcej nie dając nic od siebie ! Do pracy by ostatecznie poszedł, ale to jak ktoś by poprosił.
        Problem jest w tym, że nie uważam żeby było nas stać na utrzymywanie podobnych rodzinek, których są setki tysięcy w skali kraju... Nie rozumiem dlaczego im należy się pomoc, a mnie się nie należy ? Ba... ja mam płacić na nich. Dlaczego ? Tylko dlatego, ze bozia mi nie poskąpiła i pracuje żeby móc zapewnić sobie byt ? Jeżeli z tego powodu mam być karany to coś tutaj jest nie tak... Właśnie tak działa pomoc w chorej postaci.

Systemowe rozwiązania pomocy powinno się zaczynać od edukacji w sprawie antykoncepcji. Chociaż nie wierzę, że nie wiedzą do czego służą gumki, albo że można mieć tabletki. A jeżeli nie zgadza się to z ich "światopoglądem" to droga wolna - byle nie za pieniądze publiczne !
        • Gość: smogul Re: Czy ktokolwiek zmusza kogokolwiek do dawania? IP: *.cdma.centertel.pl 09.12.10, 04:16
          napierdzielić dzieci jak głupi klusków i wyciągać rękę po zasiłek każdy debil to potrafi jak ma penisa ale myśleć jak je potem wychować wykształcić to już trudniej po prostu żenada mnie jak jest trudno w życiu nikt nie zobaczy a oni piłę pampersy przecież to jest emocjonalny rozbój
    • Gość: redakcja_klobuck I tak skończą w domu dziecka IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 08.12.10, 23:09
      Mam nadzieję, że kiedys gazeta napisze o tych dzieciach, że skończyły w domu dziecka lub w rodzinie zastępczej, bo taki będzie finał całej tej szopki. Jak nie stać rodziców na dzieci, warunki fatalne to do domu dziecka... Nikt nie będzie pytał o jakieś zasrane paczki na święta tylko o to, czy stać ich utrzyma te dzieci. Tym bardziej, że niedługo wszystkie pójdą do szkoły i koszty wzrosną, a poza tym urodzi się kolejna gęba do wyżywienia przez podatnika
      • kasia.aaaaa Re: I tak skończą w domu dziecka 09.12.10, 15:26
        Gość portalu: redakcja_klobuck napisał(a):

"Mam nadzieję, że kiedys gazeta napisze o tych dzieciach, że skończyły w domu dz
        > iecka lub w rodzinie zastępczej, bo taki będzie finał całej tej szopki. Jak nie
        > stać rodziców na dzieci, warunki fatalne to do domu dziecka... Nikt nie będzie
        > pytał o jakieś zasrane paczki na święta tylko o to, czy stać ich utrzyma te dz
        > ieci. Tym bardziej, że niedługo wszystkie pójdą do szkoły i koszty wzrosną, a p
        > oza tym urodzi się kolejna gęba do wyżywienia przez podatnika"

Masz nadzieję ... ???????
        • Gość: redakcja_klobuck Re: I tak skończą w domu dziecka IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 09.12.10, 16:01
          mam, bo tak się pewnie stanie. i zobaczymy, czy gazecina wtedy się odezwie i czy znowu zacznie się skamlanie o kolejne paczki i pomoc
          • Gość: km Re: I tak skończą w domu dziecka IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.10, 21:52
            ciekawe jak ty skończysz!!!
            • Gość: kkk Re: I tak skończą w domu dziecka IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.10, 21:56
              Wielodzietna skromna rodzina nie równa się dom dziecka! Ja tej rodzinie życzę szczęścia w przeciwieństwie do niektórych po złych czasach zawsze są lepsze! Nie przejmujcie się tymi opinia to piszą jakieś nastolatki nieznający życia i ograniczający się tylko do tego co słyszą! DZIECI W DOMU BÓG W DOMU:)
              • pall.mall Re: I tak skończą w domu dziecka 10.12.10, 02:32
                Skromności to im raczej brakuje. Odpowiedzialności i rozumu też.
                Jak dzieci w dom-bóg w dom to niech on utrzymuje te dzieci zgodnie z tym, że "każde dziecko przynosi bochenek chleba do domu". Powodzenia życzę.
            • Gość: km Re: I tak skończą w domu dziecka IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.10, 22:01
              Nie wiedząc nic o ludziach już tak ich skreślać. A siebie uważać za ideal
            • Gość: redakcja_klobuck Re: I tak skończą w domu dziecka IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 11.12.10, 13:51
              o mnie się nie martw. ja już wyszedłem dawno na swoje
              • Gość: km Re: I tak skończą w domu dziecka IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 19:29
                Może materialnie. Bo w środku pustka.
    • Gość: sprzedawca pił Sprzedam brzeszczot IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 08.12.10, 23:12
      sprzedam brzeszczot idealnie nadający się do cięcia drewna. cena do negocjacji
    • Gość: job Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 08.12.10, 23:21
      Czy jest to może znane małżeństwo reżyserów chcących nakręcić kolejny odcinek "Piły"?
      Osobiście pieprzę takie żebracze akcje. Jak zwykle w okolicach świąt biedota daje znać o sobie... Nie dam, nie płacę, nie rusza mnie....
      • Gość: gość Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.10, 08:38
        Koniecznie do paczki prosze włozyć prezerwatywy.Dzieci moje i moich znajomych skończyły studia,zaczęły pracować,wzieli kredyt na mieszkanie.Łapy nie wyciągają do nikogo.Żyją skromnie spłacając raty kredytowe i nie narzekają.Na razie mają prawie wszyscy jedno dziecko.Nie bardzo mogą pozwolić sobie na następne.Planują,ale muszą najpierw więcej pracować,aby spłacić wcześniej kredyt.A te darmozjady siedzą w domu i marzą o większym.Tego małego mieszkania nie są w stanie utrzymać,a większe????????????Dzieci też się uczą żebrania od najmłodszych lat.I tak im to pozostanie.W niedalekiej przyszłości pomocy trzeba bedzie udzielić już kilku rodzinom /założą je dzeci poczęte przez tych obiboków/.Dlaczego dziennikarka nie napisała z jakiego powodu ten młody byczek został zwolniony z pracy.Jeżęli pomoc idzie z naszych podatków,to prosimy o więcej informacji na temat tych leni.I jeszcze propozycja do dziennikarzy - pokażcie rodziny przyzwoite,te które dzięki pracy żyją normalnie i żebrzą.Skandal,te n asze przepisy o pomocy społecznej.Od tych gamoni nic się nie wymaga,im się tylko daje.To marnotrastwo pieniedzy.Oni i tak nic nie rooozumieją.Ktoś dobrze napisał,jeżeli zabezpieczenie się przed ciążą kłóci się z ich światopoglądem,to niech idą po pomoc do kościoła.To jest właściwy adres.TGo księża,swoimi poglądami przyczyniają się do biedy takich rodzin.Niech więc wezmą za takie rodziny i ich dzieci odpowiedzialność.
        • Gość: gość Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.10, 08:40
          Przepraszam,miało być oczywiście i "nie żebrzą".
        • pall.mall Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia 09.12.10, 10:43
          Aporpos przepisów;

obserwując wypowiedzi na forum jak i opinie znajomych, rodziny - wszyscy mają zdanie podobne. Należy ukrócić rozdawnictwo publicznych pieniędzy. Tylko, że nikt się za uporządkowanie tego zabrać. Doszło do tego, że politycy boją się nie tych pracujących, ale tych nieproduktywnych....
        • kasia.aaaaa Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia 09.12.10, 15:19
          Leniem nazywać kogoś kto ma trójkę dzieci? Osoba to pisząca nie wie o czym pisze....
          • pall.mall Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia 09.12.10, 19:34
            Masz 100 % RACJĘ ! Z kapusty się nie wzięły przecież ! Ktoś nie wie co pisze...
            • Gość: kasia.aa Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.10, 21:16
              Nie o to mi chodziło nie jest tak łatwo wychowac dzieci i jakby chcieli za nic dostawac pieniadze to wychowanie trojki dzieci to nie jest nic to jest ciezka praca!!!
              • pall.mall Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia 09.12.10, 21:37
                Wyciąganie ręki, nie pracowanie, żerowanie na innych, brak odpowiedzialności - to nazywasz wychowaniem ?
                Może jeszcze mamy być im wdzięczni ? Dziękujemy, że robicie dzieci na które was nie stać, bierzcie nasze pieniądze - nam są nie potrzebne.
    • faget13 Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia d... 09.12.10, 10:59
      Ten facet to alkocholik i kawał gada! Ma dziesiątki pobytów na izbie wytrzeźwień,mieszkam niedaleko to wiem!!! Dajcie mu piłe to po pijaku potnie rodzine! Moje gratulacje za wybór rodziny!
      • Gość: Lwiątko Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.10, 21:50
        Ja też mieszkam niedaleko i nigdy go pijanego nie widziałam.
    • Gość: Ewa Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.adsl.xs4all.nl 09.12.10, 13:27
      Niestety rozumiem inne komentarze, bo choć nie znam tej konkretnej rodziny, to znam bardzo podobny przypadek, gdzie jest już 4 dzieci, żadne z rodziców nie pracuje a żyją dzięki pomocy MOPS-u i innych ludzi, bo wszyscy uważają ze tacy są biedni to trzeba im pomóc.
      Fakt faktem, że oni dobrze wiedzą jak wyciągać raczki po pieniądze innych, a sami się nic nie narobić. A dzieci - cóż to nie tyle wola Boga co wizja kolejnego becikowego w domowym budżecie. Szkoda mi tych dzieciaków, bo nie mają szans na dobra edukacje i start w życiu, ale takim rodzicom nie powinno się pomagać, bo skoro obecnie wielu ludzi nawet dobrze zarabiających nie stać na 2 dzieci i pozostają przy jednym, to jak można zafundować sobie 4 skoro nie stać ich nawet na 1. Ja też wolę pomagać zwierzakom - przynajmniej wiem, że ich los nie zależy od nich i nie oczekują od innych pomocy bo sami nie chcą pracować.
    • kasia.aaaaa Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia d... 09.12.10, 15:15
      Ja uważam, że różnie się życie układa i jest bardzo przewrotne. Ci wszyscy co krytykują tych ludzi są przekonani, że oni nigdy nie będą potrzebować pomocy od państwa lub od innych. Tak są pewni jak im się życie ułoży czy zawsze będą mieć prace i nigdy niczego od nikogo nie będą potrzebować. Ci ludzie mają mieć prawo ile chcą dzieci ich wolny wybór nie wiedzieli że nagle mąż starci praca.Może wybrali żyć skromniej bez luksusów, ale mieć więcej dzieci ich prawo. A tak na marginesie czy ci co maja dwójkę dzieci a kilka aborcji za sobą to są od nich lepsi bo ich stać na wszystko???? Znam osoby z rodzin wielodzietnych co teraz są dorosłymi wykształconymi ludźmi dobrze radzącymi sobie w życiu, a dookoła nas jest również dużo jedynaków co nie potrafią współżyć z innymi nie znają podstawowych zasad międzyludzkich żeby nam wszystkim się dobrze żyło.
      • pall.mall Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia 09.12.10, 19:38
        No to niech żyją sobie tak jak to sobie wybrali, a niech nie wyciągają ręki po państwowe !

Czy jestem pewny, że nie będę nigdy wyciągał ręki do państwa ?
        Tak jestem, bo są dziesiątki rzeczy które można robić by zarobić więcej niż dają w opiece.
        I niech nie gada, że pracy nie ma bo w każdym markecie przed świętami go przyjmą - no chyba, że pan tatuś nie przyjmuje rzeczywistości na trzeźwo...
    • Gość: hrabia Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: 193.138.241.* 09.12.10, 15:29
      w takich przypadkach powinna być przymusowa sterylizacja , wiele patologi powstaje i produkuje dzieci bo socjal na wódkę da , debilizm tej pary woła o pomstę , na...ać dzieci i oczekiwać pomocy od innych...
      • Gość: pod wrażeniem wazektomia IP: *.net.stream.pl 09.12.10, 15:59
        Kolego napisz do gazety że zastanowiłeś się i że zbierasz teraz na wazektomie z własnej woli zamiast na piłę. Będziesz miał jutro 2 patyki na koncie na zabieg a za odwagę kupią ci ze 2 piły jeszcze :)

Jak długo trwa operacja?

Operacja trwa około 20 minut, ale czas pobytu w klinice wynosi ok. 1 godziny. Osoba towarzysząca może czekać w poczekalni. Nie zaleca się prowadzenia samochodu po operacji. Nie należy pić alkoholu w dniu operacji.
        • Gość: Rajmund Wrotek Re: i lobotomia IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 09.12.10, 16:04
          za to tej kobiecie przydałaby się lobotomia czołowa. przecież i tak nie robi użytku z mózgu
          • Gość: gość Re: i lobotomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.10, 17:05
            Do kasia.aaaaa - jesteś zwykłą idiotką.Jak możesz mówić,że ktoś ma dwoje dzieci i liczne aborcje.Chyba to o ciebie chodzi.Masz rację,każdy ma prawo mieć tyle dzieci ile chce,ale nie ma prawa wyciągać łap do państwa o pomoc.Musi wiedzieć ile dzieci jest w stanie utrzymać.Czy rodzenie dzieci i skazywanie ich na nedzę jest humanitarne????No chyba nie.A co do pracy,tak każdy możę ją stracić,dlatego trzeba myśleć trochę do przodu.No nie wiem,czy ten byczek zdawał sobie sprwę,że nawet pracując nie jest w stanie utrzymać tak dużęj rodziny.Przecież wiesz ile kosztuje wychowanie dziecka .Wstydziłby się pozować do tego zdjęcia.Do roboty,byczku.
            • Gość: kasia.aaaa Re: i lobotomia IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.10, 21:11
              Nie mówię ,że wszyscy tak robią tylko są takie osoby a ich się nie oceniają inni?? A ciągniecie od państwa pieniędzy to są np. wandale niszczący przystanki, ludzie co nie płaca podatków bo ukrywają swoje dochody a nie rodzina chcąca wychować dzieci. Te dzieci dorosną i będą pracować na państwo!!!
              • Gość: a-lfa Re: i lobotomia IP: *.net.stream.pl 10.12.10, 10:21
                W dzisiejszych czasach podejscie "Pan Bóg dał dzieci - Pan Bóg da i na dzieci" dla mnie jest objawem iż coś tu jest nie tak (przynajmniej ze zdrowym rozsądkiem). Polska to nie RFN czyli Niemcy i nie Wielka Brytania iż za tzw. socjał mozna wygodnie zyć. W Polsce trzeba jeszcze umiec dobrze szukac i swe potrzby ograniczyć do minimum socjalnego. Ale widac niektóym to pasuje. Nikt w takich rodzinach sie nie zastanawia nad przyszłoscią jaką zapewnia dziecią bo najczesciej swiat przysłaniaja pospolite urzywki. A los dzici z takich rodzin - kwalifikujacych sie do okreslenia mianem patologicznych jest mało ciekawy i niestety nie raz sie słyszy iż kończy sie to zabraniem dzici do domu dziecka co raczej nie jest dobrym rozwiazaniem ale czasem jedynym możliwym.
    • Gość: Ania Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: 94.75.119.* 09.12.10, 17:50
      hihawa.pl najlepsze pomysły na prezenty na święta
    • Gość: rotflmao ja mu moge zasponsorowac piłe do drzewa IP: *.prenet.pl 09.12.10, 22:07

twoja-moja, poniewiera sie u nas na budowie
      • Gość: er_zet Re: ja mu moge zasponsorowac piłe do drzewa IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.10, 15:54
        Z takiego "piłowania" tematu nic nie będzie. Nawet jeśli człowiek miałby już pracę, za mało czasu, żeby zarobić na zwyczajne święta dla licznej rodziny. Warto się dzielić.
        • Gość: gosc Re: ja mu moge zasponsorowac piłe do drzewa IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 19:26
          Popieram.
    • Gość: tratatata Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.net.stream.pl 11.12.10, 20:07
      A ja jakbym wiedziała gdzie mieszkają, zawiozłabym im paczkę na ŚWIĘTA.
      • Gość: gość Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 23:43
        MNie zapomnij o prezerwatywach.
      • Gość: do tratatata Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.10, 09:08
        Jeśli już trąbisz, nie fałszuj!
        Kłania się Słownik poprawnej polszczyzny.
        • Gość: wujek antek co zrobił ksiądz proboszcz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.10, 12:27
          Chciałbym się dowiedzieć, co zrobił ksiądz proboszcz z parafii, do której nalezy ta rodzina, by jej pomóc???? A może nie zagląda do nich z wizytą po kolędzie, bo koperta pusta?
    • Gość: a-lfa Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.net.stream.pl 12.12.10, 20:04
      A co miał zrobić? Zapewne nic albo niewiele. KK działa głównie w jednym kierunku. Przepływ kasy jest przewidywany w jedną stronę.
      • Gość: zawsze-inna Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.10, 21:01
        ale jestem wkurzona,jak czytam takie coś! ode mnie mogliby dostac paczkę prezerwatyw z załączoną instrukcją obsługi.
        i nie pomyslcie sobie o mnie zle ale tez jest mi cięzko tez musze palic w piecu ,mops odmowil pomocy (gdy w zeszlym roku prosiłam o wegiel) ,tez mam jeden pokój z kuchnia,tez w starym budownictwie.mam jedno dziecko bo skoro kogos nie stać bo dzisiejsze czasy jakie sa kazdy wie to trzeba sie troche zastanowic zanim sie nogi rozłozy!!! . przepraszam.
        • Gość: gość Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.10, 21:18
          Popieram.Do roboty niech się gady wezmą,bedzie im lepiej.Ciekawe,czy ta paczka rozwiąże problemy tej rodziny.Ich trzeba wziąć na utrzymanie państwa.Ten młody byczek niech szuka pracy to odechce mu się robić kolejne dzieci.Wstrętny typ,ogierek.
          • pall.mall Re: Prezent na święta? Oni marzą o pile do cięcia 13.12.10, 13:54
            Pewnie nie ma pracy dla ludzi z jego wykształceniem...

podobny byczek : pl.tinypic.com/player.php?v=29e69v7&s=7
            • Gość: gosc Tu jest tragedia.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 19:43
              www.e-sochaczew.pl/sochaczew,w-malejacym-cieniu-dramatu,23023.html
    • Gość: jasiu... I po sprawie! IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.10, 20:04
      Właśnie wszedłem na stronę www.szlachetnapaczka.pl/

8200 rodzin znalazło chętnych na zasponsorowanie paczek. Nie każdy więc podziela opinie, przedstawione w tym wątku.

Na swojego darczyńcę czeka jedna rodzina. W całej Polsce tylko jedna, z woj. Kujawsko-Pomorskiego!

Częstochowska rodzina dostanie swoją piłę i potrzebne im w domu rzeczy. Ich święta będą weselsze, niż się to na początku wydawało.

www.szlachetnapaczka.pl/wybor-rodziny/action,step3,ids,4,sname,kujawsko-pomorskie,idw,41.html#position - myślę że i pani Monika, wraz z córkami doczekają się, jako ostatnia rodzina swojej szansy. Serdecznie im tego życzę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka