Dodaj do ulubionych

Sprawa Zenona Bajdasa!

12.12.10, 08:43
Pan Zenon Bajdas mieszka w Częstochowie. Ma 77 lat. Całe życie pracował ciężko w hutnictwie. Jest bardzo schorowany. Z trudem się porusza. Pan Zenon uważa, że został oszukany w 2006 r. przez Jurajski Bank Spółdzielczy w Niegowie oddział w Częstochowie, od którego uzyskał kredyt. Okoliczności jego wypłaty nie były standardowe, gotówka w kwocie 24.000 zł nie trafiła do jego rąk i kiedy się zorientował, co się stało, trzeba było już kredyt spłacać.
Zenom Bajdas powiadomił o swoich podejrzeniach Prokuraturę w Częstochowie. Trafił na początku na prokuratora Zbigniewa Jelonka, który dwukrotnie odmówił wszczęcia postępowania. Potem wielokrotnie składał różne doniesienia, ale nie mając nikogo, kto by mu w tym uczciwie pomógł, był zbywany przez prokuratorskich i sądowych funkcjonariuszy.
Zenon Bajdas uważa, że Prokuratura Rejonowa Częstochowa - Północ w Częstochowie zapewniała ochronę takim właśnie praktykom stosownym przez dawny Jurajski Bank Spółdzielczy w Niegowie /oobecnie Krakowski Bank Spółdzielczy/, kóre jego naraziły na poważne szkody. Odpowiedzialnością za ten stan obarcza dawnego dyrektora oddziału JBS w Częstochowie Aleksandra Starczewskiego.
W sierpniu 2010 r. Zenon Bajdas skierował wniosek do Prokuratury Rejonowej Częstochowa -Północ w Częstochowie o ponowne wszczęcie jednego z postępowań, uzasadniając swój wniosek nowymi okolicznościami. Nie mógł się doczekać decyzji w tej sprawie i złozył wizytę Prokuratorowi Rejonowemu Tomaszowi Mielczarkowi. Ten zachowując się w sposób lekceważący petenta i starszego człowieka, mylnie go instruował i tłumaczyl, że przestępcy w Polsce mają większe prawa od ofiar, unikając odpowiedzi na to, dlaczego formalnie złożony wniosek nie jest podejmowany? Dopiero po interwencji Prokuratuy Okręgowej w Częstochowie Prokuratura Rejonowa - Częstochowa - Północ w Częstochowie podjęła temat złożonego wniosku, lecz nie w formie postępowania, lecz opinii Zastępcy tejże Prokuratury Iwony Malyski.
Obserwuj wątek
    • Gość: frogman no świetnie, ale gdzie najważniesze IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.10, 10:22
      opisałeś super aferę, podałeś nazwiska, pięknie to wygląda jak u Pani Jaworowicz, Starszy człowiek, pokrzywdzony.
      Dla mnie najważniesze: kto dostał pieniądze ?? dlaczego nie starszy Pan??
      Bo to że Pan Zenon uważa że został oszukany, dla mnie niewiele wnosi.
      Jeśli napiszesz jak przebiegała wypłata pieniędzy to bedziemy wiedzieć czy było oszystwo, jak nie to znaczy kolejne głupie bicie piany i narzekanie jaki to świat zły jest.
      Jakie były te nowe okoloczności ???
      Po co bić pianę bezpodania faktów??
      • andrzejdziaba Re: no świetnie, ale gdzie najważniesze 12.12.10, 11:09
        Spokojnie frogman! Nie bądź w "gorącej wodzie kąpany". Właśnie to chcemy wyjaśnić z pomocą Prokuratury, a ona nie chce. Ja nie jestem śledczym, nawet dziennikarzem śledczym. Oni biorą pieniądze podatników, aby takie sprawy wyjaśniać.
        Ja mógłbym napisać z autopsji o nieprawidłowych praktykach w JBS, kiedy miałem kontakt osobisty z wymienionym na początku dyrektorem i podać nazwiska pół tuzina prokuratorów, którzy go chronili i jednego sędziego, który mógł być z nim spokrewniony, ale tego nie zrobię w tym wątku. Reprezentuję w określonym trybie Pana Zenona Bajdasa.
        • Gość: frogman Re: no świetnie, ale gdzie najważniesze IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.10, 17:45
          Jak nie jesteś śledczym to po co piszesz ??
          Dla mnie sprawa wydaje się prosta. Żeby wziąść kredyt trzeba podpisać wniosek, złożyć dokumenty. Chyba starszy pan przy tym był ??
          Piszesz niestadardowa wypłata : Jaka ??? Przecież musiał się zgodzić.
          Pewnie wziął kredyt dla kogoś i ten go wykiwał, proste.
          Nie rób afery tam gdzie jej nie ma, albo od razu podaj dane.
          • Gość: gość Re: no świetnie, ale gdzie najważniesze IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.10, 17:54
            Andrzejku chyba robisz sobie jaja z durnowatych internautów.Mam kogoś jeśli masz problem.Ale frogman pisze rzeczowo .Rodzinka pana starszego go wykiwała.I to jest ból.Lub bliski znajomy.Faktycznie nadaje się do Jaworowicz.
            • andrzejdziaba Re: no świetnie, ale gdzie najważniesze 12.12.10, 19:02
              Gość portalu: gość napisał(a):

> Andrzejku chyba robisz sobie jaja z durnowatych internautów.Mam kogoś jeśli mas
              > z problem.Ale frogman pisze rzeczowo .Rodzinka pana starszego go wykiwała.I to
              > jest ból.Lub bliski znajomy.Faktycznie nadaje się do Jaworowicz.

Radzę sobie bez Twoich znajomych. Jak śledczy przesluchają nie tylko rodzinkę, sprawa się wyjaśni. Mogę im pomóc, aby czegoś nie pominęli.
              Programy Pani Jaworowicz są po to, aby ludzie mogli co najwyżej kontestować rzeczywistość, ale jej nie zmieniać. Mnie to nie interesuje. Narzekanie, że jest źle, nie rozwiązuje problemu.
              Problem Pana Zenona Bajdasa nie rozstrzygając jeszcze o tym, jak było faktycznie, powinien zostać zbadany w trakcie rutynowego postępowania przez organy ścigania, ale te nie tylko w Częstochowie są uwikłane w przestępczym ustroju III RP. Ten ustrój trzeba zmienić ferujący przedwczesne wnioski Gościu.
              N.t. przestepczego ustroju III RP mógłbym wykladać na niejednym uniwersytecie.
          • andrzejdziaba Re: no świetnie, ale gdzie najważniesze 12.12.10, 18:50
            Gość portalu: frogman napisał(a):

> Jak nie jesteś śledczym to po co piszesz ??
            > Dla mnie sprawa wydaje się prosta. Żeby wziąść kredyt trzeba podpisać wniosek,
            > złożyć dokumenty. Chyba starszy pan przy tym był ??
            > Piszesz niestadardowa wypłata : Jaka ??? Przecież musiał się zgodzić.
            > Pewnie wziął kredyt dla kogoś i ten go wykiwał, proste.
            > Nie rób afery tam gdzie jej nie ma, albo od razu podaj dane.

Piszę po to, aby zajęli się tym Ci, którzy biorą za to pieniądze z podatków obywateli. Już Ci to napisałem. Pozostałe okoliczności chcemy usatlić, ale bez gotowości prokuratury nie będzie to możliwe. Ktoś, kto wziął pieniądze za starszego Pana i być moż się podzielił z bankowcami, uciekł do Anglii. Bez wznowienia umorzonego postępowania nie da się nawet przesłuchać tej osoby, a cóż dopiero sprowadzić do Polski. A wznowienie blokuje kierownictwo PR Cz-wa Północ. Znam te praktyki z autopsji.
            Nic więcej nie mogę powiedzieć. Wyciągasz zbyt pochopne wnioski.

• Gość: frogman Re: no świetnie, ale gdzie najważniesze IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.10, 22:06
              rzucasz nazwiskami, wiem jak łatwo oczernić ludzi w necie.
              Napisz rzecz podstawową, w jaki sposób, komu, gdzie i za czyją zgodą wypłacona została kasa.
              proste
              Niestety z beczynnoścą policji czy prokuratury sam się spotkałem, jak nie złapiesz przestępcy sam, na goracym uczynku, potem jeszcze nie zmusisz go do przyznania się, nikt palcem nie kiwnie.
              Najlepiej jakbyś jeszcze sponsorowal jego pobyt w więzieniu.
              Poje ..ny kraj.

Ale daleki jestem by ciskać mięsem i nazwisakmi
              • andrzejdziaba Re: no świetnie, ale gdzie najważniesze 13.12.10, 08:24
                Gość portalu: frogman napisał(a):

> rzucasz nazwiskami, wiem jak łatwo oczernić ludzi w necie.
                > Napisz rzecz podstawową, w jaki sposób, komu, gdzie i za czyją zgodą wypłacona
                > została kasa.
                > proste
                > Niestety z beczynnoścą policji czy prokuratury sam się spotkałem, jak nie złapi
                > esz przestępcy sam, na goracym uczynku, potem jeszcze nie zmusisz go do przyzna
                > nia się, nikt palcem nie kiwnie.
                > Najlepiej jakbyś jeszcze sponsorowal jego pobyt w więzieniu.
                > Poje ..ny kraj.
                >
                > Ale daleki jestem by ciskać mięsem i nazwisakmi
                Nikogo nie oczerniam, operuję nazwiskami, ale nie rzucam mięsem. Dla dobra śledztwa, które powinno zostać wznowione, nie podam więcej szczegółów. Jeśli prokuratura nadal będzie blokować wyjaśnienie prawdy, ujawnię wszystkie szczegóły.
                Samo narzekanie nic nie da. Trzeba naciskać na nich, aby rzetelnie wykonywali swoje obowiązki. Jeśli nie, trzeba doprowadzać do usuwania z zawodu takich, jak wymieniłem i mogę wymienić jeszcze więcej.
    • andrzejdziaba Aleksander Starczewski 13.12.10, 23:02
      Jurajski Bank Spółdzielczy w Niegowie z jego oddziałem w Częstochowie nazwałem w jednym z pism na początku tej dekady "Bil Bank II". Bez wątpienia byłego dyrektora częstochowskiego oddziału JBS Aleksandra Starczewskiego można by określić rynkowym "wydaniem" ś.p. Stanisława Bila.
    • Gość: mki Re: Sprawa Zenona Bajdasa! IP: *.2.9.177.tvksmp.pl 14.12.10, 17:33
      Z. J. - umorzył moje dochodzenie. Jednak ja będąc pewnym swoich racji złożyłem prywatny akt oskarżenia do sądu. Pół roku czekam na termin ale jestem cierpliwy.
      • andrzejdziaba Re: Sprawa Zenona Bajdasa! 14.12.10, 20:27
        Gość portalu: mki napisał(a):

> Z. J. - umorzył moje dochodzenie. Jednak ja będąc pewnym swoich racji złożyłem
        > prywatny akt oskarżenia do sądu. Pół roku czekam na termin ale jestem cierpliw
        > y.
        To dobrze, że walczysz. Jeśli im się odpuszcza, czują się jeszcze bardziej bezkarni. Życzę powodzenia. A.D.
        • Gość: oi Re: Sprawa Zenona Bajdasa! IP: *.rev.masterkom.pl 14.12.10, 20:45
          Pisałem wcześniej tylko ktoś usunoł.
          Życze szczęścia choć w tym burdelu prawnym ręka ręke myje.
          • andrzejdziaba Re: Sprawa Zenona Bajdasa! 14.12.10, 21:42
            Gość portalu: oi napisał(a):

> Pisałem wcześniej tylko ktoś usunoł.
            > Życze szczęścia choć w tym burdelu prawnym ręka ręke myje.
            Ale oni już wiedzą, że my się organizujemy i nie pozwolilmy się bezczelnie oszukiwać, okradać i niszczyć. Organizujemy na razie stowarzyszenie.
    • andrzejdziaba Re: Sprawa Zenona Bajdasa! 20.12.10, 21:37
      Pan Zenon Bajdas zażądał od Z-cy Prokuratora Rejonowego Częstochowa - Północ w Częstochowie Iwony Małyski wydania postanowienia na jego wniosek o wznowienie postępowania, a nie wyrażanie opinii przez nią. To jest naganne postępowanie Pani Prokurator Rejonowej naruszające przepisy kpk. Kopie pisma zostały skierowane do Prokuratury Oręgowej w Częstochowie i Generalnej w Warszawie.
      • andrzejdziaba Re: Sprawa Zenona Bajdasa! 21.12.10, 20:49
        Postraszylismy też Krakowski Bank Spółdzielczy, który jest następca prawnym nieuczciwego Jurajskiego Banku Spółdzielczego Komisją Nadzoru Finansowego oraz Urzędem Ochrony Konsumentów i Konkurencji. KBS nie był w stanie przedstawić rozliczenia wpłat dokonywanych do JBS przez komornika Jerzego Zająca. To przecież skandal!
        • andrzejdziaba Prokurator Mariusz Margol! 20.03.11, 07:38
          Wciąż nie jest załatwiona przez konstytucyjne organy III RP. Robią wszystko, aby nic nie zrobić, a w sposób szczególny robi to nie tylko w tej sprawie kolejny "as" tym razem Prokuraury Okręgowej w Częstochowie Mariusz Margol.
    • andrzejdziaba Re: Sprawa Zenona Bajdasa! 08.01.11, 21:01
      Dojdzie zapewne do sporu kompetencyjnego, gdyż Prokuratura Rejonowa Częstochowa - Północ w Częstochowie przesłala dokumenty sprawy do Prokuratury Okręgowej, aby ta podjęła decyzję, co uczynić z wnioskiem o wznowienie postępowania, a Prokuratura Okręgowa oczekuje, aby tę decyzję podjęła Prokuratura Rejonowa. Ciekawe, co na to Prokuratura Generalna? Oj będzie się działo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka