Dodaj do ulubionych

dotacje z PUP - na rok 2011

12.01.11, 16:04
"Środki na podjęcie działalności gospodarczej"

Zmieniły się warunki w porównaniu do poprzedniego roku? Jakie stawki w tym roku? Wstępne info mam, nie znam cen. W zeszłym było ok. 18 .000.

I pytanie do tych co wzięli w zeszłym roku, jakie macie zdanie - jesteście zadowoleni czy tak średnio (pytam głównie o problemy z tym związane)?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rurafan Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 11:53
      Skorzystałem z dotacji w 2009 też był limit 18 000 zł.
      Problemy były ponieważ urzędnicy interpretują przepisy jak chcą. W naszym urzędzie to się zachowują jakby to oni z własnej kieszeni Ci płacili. Zatem musisz im być bardzo wdzięczny.
      Sporo formalności, traci się dużo czasu i nerwów.
      Najlepiej dowiedz się czy są środki i natychmiast składaj papiery na konkurs. Ponieważ dziś środki są jutro może ich nie być i ciężko jest wydobyć od kogokolwiek info kiedy będą i czy w ogóle będą - znam z autopsji.
      Musisz się liczyć z dokładną weryfikacją wydatków zgodnie z biznes planem i możesz zostać skontrolowany czy oby na pewno nie zrobiłeś jakiegoś wałka.
      Poza takim niesympatycznym uczuciem "bo każdy polak to złodziej" wszystko przebiegało bez większych zgrzytów.
      Na koniec trochę optymistycznie - Masz dobry pomysł, przemyślany i dopracowany biznes plan, czas na formalności itp POLECAM BRAĆ.
      • antek_anonim Re: dotacje z PUP - na rok 2011 13.01.11, 20:50
        "Najlepiej dowiedz się czy są środki i natychmiast składaj papiery na konkurs."

Nie wiem czy to też zalicza się do konkursu - www.pup.czestochowa.pl/index.php?urzad/srodki_podj_dzial
        ale z pozostałych raczej nie skorzystam, za mało realne szanse.

"Musisz się liczyć z dokładną weryfikacją wydatków zgodnie z biznes planem i możesz zostać skontrolowany czy oby na pewno nie zrobiłeś jakiegoś wałka."

Liczę się, wałków nie planuję. Zastanawiam się jak te kontrole wyglądają. Czy są zapowiedziane. Do czego zmierzam. Że mam biuro (tzn. wszystko dopiero planuję, narazie czysto hipotetycznie) ale pracuję sam. Robię dwie rzeczy, jedną w biurze drugą w "terenie". Najczęściej jestem poza biurem, które mam wtedy zamknięte i otwieram je głównie aby umówić się z klientem. To muszą wcześniej się skontaktować chyba?

Druga sprawa. Przed otrzymaniem dotacji, trzeba mieć już lokal. Lokal przychodzą odwiedzić urzędnicy, żeby zobaczyć jak to wygląda. Słyszałem, że wizyta jest niezapowiedziana. Czy to prawda? Czy ja tam mam siedzieć cały czas?

Czy lokal można zmienić w ciągu tych 12 miesięcy?

"Poza takim niesympatycznym uczuciem "bo każdy polak to złodziej" wszystko przebiegało bez większych zgrzytów."
        Nie dziwię się. Dużo osób pewnie kombinuje.

"Na koniec trochę optymistycznie - Masz dobry pomysł, przemyślany i dopracowany biznes plan, czas na formalności itp POLECAM BRAĆ."
        Pomysł jest dobry, kwestia czy się człowiek utrzyma.

A Tobie jak idzie? Dużo miałeś wkładu własnego?

• video_praca Dobry start na działalność "videofilmowanie" 10.10.11, 17:30
        Witam
        Post kieruję do osób, które zaczęły bądź zamierzają rozpocząć działalność o profilu videofilmowanie. Szczególnie do osób starających się o dotacje na rozpoczęcie tej działalności gdyż potrzebna jest inwestycja w sprzęt.
        Oferuję dobry start - szkolenie i pracę podwykonawczą od sezonu 2012.
        Wymagam sprzętu - kamera fullHD z zapisem na karty (minimum sony AX2000) wraz z osprzętem i rzecz jasna środka transportu.
        Szukam jednej, ale bardzo solidnej osoby do współpracy na kilka lat.
        Zlecenia wyłącznie na imprezy okolicznościowe (tylko weekendy).
        Ze względu na charakter tej pracy, nie szukam emerytów tylko osób w wieku 23 - 35 lat.
        Nie szukam też kamerzystów chcących uzupełnić sobie grafik - potrzebuję osoby dypozycyjnej w każdy weekend sezonu ślubnego.

Jeśli chcesz spróbować sił w tej branży, jesteś w stanie zainwestować w sprzęt, skontaktuj się ze mną mailowo.

video_praca@vp.pl
    • Gość: Bea Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 12:22
      Dotacje w tym roku wynoszą 19200zł,ale jeszcze nie wiadomo kiedy będą podobno zmieniły się jakieś warunki ,a pani w urzędzie nie potrafiła nic konkretnego mi odpowiedzieć,tylko tyle że będą ale kiedy to nie wie
      • antek_anonim Re: dotacje z PUP - na rok 2011 13.01.11, 20:56
        W zeszłym też było niby 19200 ale sugerowane jest 18.000 zastanawiam się skąd ta różnica. Pazerny nie jestem, ale brałbym bardziej 19.000. Zawsze to 1000 więcej w kieszeni. Tym bardziej że wkład własny chcę dołożyć od siebie.

Jak ktoś wie to dajcie znać chociaż na priva.
        • Gość: tommas Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: 195.116.132.* 15.01.11, 03:27
          wychodzi, ze w dalszym ciagu jest to 600% przecietnego wynagrodzenia czyli 19.218,48 zł. środków przeznaczonych na ten cel ma być mniej co przełoży się na procent otrzymujących dotacje
          www.psz.praca.gov.pl/main.php?do=ShowPage&nPID=867744&pT=details&sP=CONTENT,objectID,867779
          • antek_anonim Re: dotacje z PUP - na rok 2011 15.01.11, 10:50
            To z dwojga złego (wysokość dotacji a ilość osób do podziału) to chyba dobrze wybrali. Obawiałem się, że ograniczą wysokość do ok.12 tys. (4 krotność) a tak za to 18-19 tys. można już coś kupić sensownego.

• antek_anonim TEST1 13.01.11, 20:34
      Program : "Środki na podjęcie działalności gospodarczej"

Pytania są następujące:

1. Formalności - ile tak mniej więcej czasu to zajmuje?
      - Wniosek
      - Biznesplan (część opisowa i ekonomiczna -> bilans otwarcia firmy , przewidywalne przychody, koszty przy rozbiciu na 12 miesięcy, próg rentowności] )
      - Załączniki

2. Czy praca na umowę zlecenie wpływa na warunki przyznania dotacji? Czy chodzi tylko o wpis do ewidencji działalności gospodarczej?

3. Rejestruję się jako bezrobotny. Czy status bezrobotnego dostaję od razu? Czy muszę odczekać jakiś minimalny okres przed złożeniem wniosku?

4. Jeśli otworzę firmę to przez 12 miesięcy nie mogę podjąć innego zatrudnienia. Czy mogę prowadzić własną działalność i pracować dla kogoś na umowę zlecenie (wykonywać czynności niezwiązane z prowadzoną przez siebie działalnością)?

5.

"W okresie trwania umowy nie wolno zawieszać, likwidować czy zmieniać rodzaj działalności gospodarczej, na którą udzielono środki."

Zakładając pesymistyczny wariant. Otrzymałem dotację i założyłem firmę ale przez 12 miesięcy nie miałem ani jednego klienta ( błędnie przyjęte prognozy i założenia lub niespodziewana choroba uniemożliwiająca lub utrudniająca pracę ). Zero wpływów. Miesięczne koszty to:
      - wynajęcia lokalu
      - księgowość
      - bankowość (koszty prowadzenia konta)
      - ZUS

Przeliczając koszty (w moim przypadku) przez cały rok dają sumę zbliżoną do otrzymanej dotacji. Pytania następujące.

Sytuacja 1: Gdy nie miałem wkładu własnego albo był niski. To po kilku miesiącach plajtuję , robią się zadłużenia. Dotację mam oddać w dość szybkim czasie. Ponieważ jestem niewypłacalny - kasę ściągają z 2 osób, które poręczyły?

Sytuacja 2 : Mój wkład własny wynosił ok 6 tysięcy i starczy tylko na pokrycie 4 miesięcy. Czy mogę dokonać międzyczasie lub później dodatkowej wpłaty z własnej kieszeni żeby ratować firmę?

Sytuacja 3: Mój wkład własny wyniósł 18 tys. starczył na pokrycie miesięcznych kosztów, które wcześniej wyszczególniłem. Nie zarobiłem nic. Czy w tej sytuacji również są jakieś kary? Firmę utrzymałem przez rok, nie likwidowałem, nie zawieszałem.

6. W okresie 12 miesięcy nie mogę zmienić rodzaju działalności. Ale czy mogę wpisać z góry kilka i wykonywać np. 2 czynności równolegle bądź też zostawić sobie drugą jako plan awaryjny?

Przypuśćmy kupiłem komputer. Usługi typu A, które świadczę, nie przynoszą spodziewanych zysków. Czy mogę na tym samym sprzęcie wykonywać usługi typu B. Lub łącznie usługi typu A i B.
    • Gość: misia Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.11, 11:22
      Ciekawi mnie skąd PUP znajdzie takie pieniadze na dotacje, skoro nawet marnych 760 zł na staż nie posiada...
      • Gość: gość Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 16.01.11, 11:37
        UE.
      • antek_anonim Re: dotacje z PUP - na rok 2011 16.01.11, 17:11
        Misia,

Prosty rachunek.
        Staż trwa średnio ok. 6 miesięcy.
        6 miesięcy x 760zł = 4.560zł (nazwijmy to jednorazowe wsparcie)

Z drugiej strony jest osoba, która chce założyć własną działalność - jednorazowe wsparcie DO 19.200 zł.

~ 19.200 / 4.560 = ~ 4. Czyli osoba chcąca otworzyć działalność dostaje 4-krotnie większą dotację od osoby na stażu.

Założeniem programu jest minimalizacja bezrobocia. Ze stażami problem jest taki, że wielu pracodawców nie chce zatrudniać tych osób - za duże koszty. Wolą kolejną osobę na staż. Tak więc osoba po stażu znowu często staje się bezrobotna.
        Osoba, która chce otworzyć własną działalność ma większą szansę, że będzie pracować. W sumie to warunki narzucają na nią, że przynajmniej rok musi się utrzymać. Firma zacznie się rozwijać - być może zatrudni następne osoby.
        • Gość: misia Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.11, 17:27
          ja rozumiem Twój tok myślenia i zgadzam się, że po stazu marne sa szanse na przedłużenie umowy, ale PUP musi mieć pieniadze zarówne na jeden jak i drugi "program minimalizacji bezrobocia". A sprawa wygląda tak, że Urząd nasz otrzyma(ł) zaledwie 1/3 kwoty jaką dostawał co roku i zarówno na staż jak i na dotacje pieniędzy nie ma... a Panie pracownice mówią tylko, żę nie ma na chwile obecną i trzeba czekać...
    • Gość: animin Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.11, 20:18
      Hmmm i jak w końcu z tymi dotacjami ??? Podobno ma być trudniej je dostać, a kiedy będą ?
      • Gość: m. Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.play-internet.pl 25.02.11, 20:49
        juz sa
        www.pup.czestochowa.pl/index.php?urzad/srodki_podj_dzial
        • 230808r Re: dotacje z PUP - na rok 2011 25.02.11, 21:36
          wnioski przyjmowane są od 21 II do 4 III
          • Gość: milisent Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 14:06
            Ale to są chyba dotacje dla istniejących firm na zatrudnienie itp. bezrobotnych, czy sie myle ?
            • Gość: milisent Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 14:09
              A nie, przepraszam, nabór na dofinansowanie stanowiska pracy i działalność, a chcąc otrzymać dotacje w czerwcu nie będzie na to już szans ?
              • Gość: gość Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 02.03.11, 23:49
                Raczej nie będzie szans, regułą jest to że o dotacje trzeba się zacząć ubiegać zaraz jak tylko się pojawią. Chętnych jest zawsze sporo a fundusze są ograniczone.
                • Gość: aaa Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.alfanet24.pl 10.03.11, 11:38
                  czy ktos z was w tym roku starał sie o dotacje i ja dostał
    • Gość: eeeetaaam Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 14:31
      Wg mnie trochę bezsensu, że dotacje są tylko w jednym terminie, powinni rozłożyć je na cały rok, co pare miesięcy chociaż, bo tak naprawdę fajne projekty nie mają szans na realizację, a tak powstają setny : spożywczy, warzywniak, salon fryzjerski, zoologiczny, obuwniczy, sklep po 4 zł itp.

Do tego jeszcze zmienili w tym roku zasady przyznawania ... PORAZKA
      • Gość: automobilistka Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.11, 10:59
        Czy ktoś już został powiadomiony o wyniku oceny formalnej i wezwany na rozmowę z doradcą zawodowym?
        • Gość: aaa Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.alfanet24.pl 20.03.11, 20:08
          rozmowa z doradca jest w pierszej kolejności wiem bo bylem potem dopiero decyzja...
          • Gość: automobilistka Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.11, 11:03
            Tak, wiem, że najpierw jest rozmowa, a potem ewentualnie przyznanie środków. Wynika to z tego, że najpierw jest ocena formalna wniosku, a potem dopiero ocena merytoryczna, w której można uzyskać 1 pkt za, nazwijmy to, determinację do rozpoczęcia działalności itp, które ocenia doradca zawodowy. Dlatego pytałam, czy ktoś już był na tej rozmowie, ponieważ to by świadczyło o zakończeniu oceny formalnej. Póki co ja żadnych informacji nie dostałam, na stronie PUP tez pustka, więc zastanawiam się ile to wszystko jeszcze potrwa, skoro teoretycznie o. form. + o. meryt. = max 30 dni, a minęło już od ostatniego dnia przyjmowania wniosków ponad 2 tyg. i nawet nie ma wyników oceny formalnej... Może wypowie się ktoś, kto brał dotację w poprzednich latach - ile czekał na decyzję?
            • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 21.03.11, 15:12
              @ automobilistka-kieedy składałas wniosek?mnie wezwali po niecałych 3 tyg.I dostałem ocene pozytywną u doradcy.Jak kogoś nie zaproszą na rozmowe to znaczy że wniosek nie przeszedł.
              • Gość: aaa Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.alfanet24.pl 21.03.11, 17:14
                ja składełem wniosek 21.02. ok 15 byłem na rozmowie teraz czekam na decyzje. jeszcze maja 3 dni od złozenia wniosku. drogi kolega ... ile mieniło od spotkania z doradcą do decyzji pozytywnej i jak ja otrzymałes listownie czy telefoncznie??
                • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 21.03.11, 17:27
                  Niestety to jest mozliwe że dopiero w maju.
          • Gość: kassja Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.03.11, 17:15
            Jestem dziś po rozmowie z doradcą. Telefonicznie zawiadomiono mnie w piątek rano (18-go marca) o spotkaniu. Mam teraz czekać na wiadomość wysłaną listem poleconym. Słyszałam, że umowy będą podpisywane dopiero na początku maja. Czy to możliwe, że tak późno?
            • Gość: aaa Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.alfanet24.pl 21.03.11, 17:20
              możliwe ze tak długo dlatego że rok temu brał mój znajomy czekał na kasę 3 tygodnie.
              • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 21.03.11, 17:36
                o ocenie pozytywnej dowiedziałem sie w ten sam dzień od doradcy.ciekaw tylko jestem czy od takiej oceny daleka droga do dofinansowania.
                • Gość: aaa Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.alfanet24.pl 21.03.11, 17:42
                  doradca nic nie powiedział tylko że tydzień maja jeszcze na dokonanie oceny i odpowiedz będzie do 30 dni czyli do połow tego tygodnia... zobaczymy...
                  • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 21.03.11, 17:45
                    Trzeba czekać niestety:/Ciężko w tym roku o tą kase.
                  • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 21.03.11, 17:47
                    Ale wydaje mi sie że jak juz ktos był u doradcy i wydaje mu sie że wypadł dobrze to jest bliżej niż dalej do otrzymania kasy.Do wielu ludzi w ogóle nie dzwonili i nie zapraszali na rozmowe więc był duży odstrzał.
                    • Gość: aaa Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.alfanet24.pl 21.03.11, 17:52
                      a tobie kiedy upływa termin... maja mniej kasy niż rok temu wiec wieksze wymogi wobec kandydatów pozatym osoby które nie dostaną dotacji tez zostaną o tym poinformowane listownie... czyli tylko wypatrywać listonosza:P
                      • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 21.03.11, 17:57
                        ja składałem 24 więc w przyszłym tyg.dopiero bede miał odpowiedź.Znam kilka osób które naprawde miały super biznes plany ,ale nawet na rozmowe z doradca nie zostały zaproszone.Dlatego nie wiem jakim "kluczem" kierują się w urzędzie.I tak to prawda list dostanie każdy a te rozmowy sa dlatego że maja mniej kasy i chcą sprawdzić czy ktos po prostu nie ściemnia.
                        • Gość: aaa Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.alfanet24.pl 21.03.11, 18:38
                          w sumie mysle ze liczy sie doswiadczenie wykształcenie i umowy przedwstepne czas pokaze jak bede coś wiedział napisze ... jak przyjdzie Ci odpowiedz daj znac.
                          • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 21.03.11, 18:50
                            Wszystko sie liczy,ale doświadczenie nie zawsze dziwne to ale tak jest.Dam znać jak bede cos wiedział...
                            • Gość: Gościu Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.159.48.139.static.crowley.pl 21.03.11, 21:48
                              Po jakim czasie oddzwaniaja o rozmowie o doradcy.

Jak nie dzwonia to raczej sie nie dostało?

Dostał już ktoś listownie odmowe i uzasadnienie odmowy ?
                              • Gość: aaa Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.alfanet24.pl 21.03.11, 22:41
                                o rozmowę po 3 tygodniach oddzwonili
                                • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 22.03.11, 09:50
                                  Słyszałem że juz ludzie dostaja odmowy.
                                  • Gość: automobilistka Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.11, 16:41
                                    Ja składałam wniosek dopiero na początku marca i zastanawiam się, czy na rozmowy wzywają zgodnie z kolejnością składania wniosków, czy też rozpatrzyli wszystkie i jak kogoś nie zaprosili do tej pory to duża szansa, że już odpadł...

• Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 22.03.11, 18:00
                                      Zgodnie z kolejnością więc jeszcze mogą cie zaprosić,
                                      • Gość: ollle Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.alfanet24.pl 22.03.11, 19:00
                                        ja jestem ciekawy bo pojutrze mija 30 dni od złozenia mojego wniosku i czy jutro muszę dostać odpowiedz czy pup pojutrze moze dopiero wysłac list... bardzo sie denerwuje.
                                        • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 22.03.11, 19:21
                                          30 dni plus ewentualnie kilka dni na to aby list do ciebie doszedł,czasami wczesniej.Ja sie nie denerwuje bo wiem że szanse sa marne więc nie ma sie co napalać.
                                          • Gość: aaa Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.alfanet24.pl 22.03.11, 19:37
                                            co bedzie to bedzie ciekawe tylko jakie wybiorą pomysły. .... od kogo słyszałes ze dostał odmowe jak ten ktos chciał otworzyć typ działalności ja słyszałem ze firmy budowlane itp odpadały na dzien dobry
                                            • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 22.03.11, 19:53
                                              Szczerze mówiąc to nie wiem komu oni te pieniądze dadzą i moim zdaniem w tym urzędzie siedza jacyś niedorobieni ludzie .Niektóre uzasadnienia odmowy sa absurdalne.I na 100% skończą się pozwami do sądu bo jak wiemy odwołań do urzedu nie ma.
                                              • 230808r Re: dotacje z PUP - na rok 2011 23.03.11, 18:40
                                                wniosek złożyłam 3 marca, dziś dostałam telefoniczne zaproszenia na rozmowę z doradcą, na jutro!
                                                jako że środki okrojone są to liczę na cud :P
                                                pozdrawiam i życzę powodzenia składającym wnioski
                                                • Gość: mm Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.03.11, 18:46
                                                  Złożyłam wniosek 21-go lutego, rozmowa z doradcą 21 marca i czekam na list. Te 30 dni minęły 23 go marca. Więc do poniedziałku coś powinnam wiedzieć, chyba że listonosz pomyli skrzynki a to się u nas zdarza.... Powinni to ujawnić i wywieszać listę w Urzędzie. Pozdrawiam oczekujących.
                                                  • Gość: lola Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 26.03.11, 11:40
                                                    Dostał juz ktos pozytywną decyzje?
                                                  • Gość: aaa Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.alfanet24.pl 28.03.11, 11:02
                                                    tak ja haha:) ale kasa bedzie dopiero w maju:) i dostałem mniej niz wnioskowałem.
                                                  • Gość: .. Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.03.11, 11:16
                                                    Czy dużo mniej, możesz to określić procentowo?
                                                  • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 28.03.11, 14:28
                                                    Ile mniej dostałeś?
                                                  • Gość: aaa Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.alfanet24.pl 28.03.11, 18:22
                                                    dostałem 300zł mniej. A to wcale nie prawda ze się czeka 3 miesiące na kase!!! ja dzis byłem w pup do połowy maja pup musi zakończyć ta sprawę.
                                                    Jak się tylko człowiek odmota z żyratami i reszta papierów dostanie się pieniądze szybciej.
                                                    Tyle.
                                                    Pozdrawiam!
            • Gość: gość Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 28.03.11, 11:22
              Długo? Ja w zeszłym roku czekałem prawie dwa miesiące.
              • Gość: mm Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.03.11, 12:58
                Złożyłam wniosek 21 lutego, do dzis nie mam żadnej informacji, poza wezwaniem na rozmowę z doradcą. Trochę przeciągają.....Mogli by szybciej wysyłac te odmowy, cały czas ponoszę bezproduktywne koszty.
                • Gość: gość Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 28.03.11, 15:10
                  Radzę się przyzwyczaić, jak powiedzą Ci że potrwa to miesiąc to nastaw się na miesiąc, jak powiedzą że będziesz czekać dwa miesiące na pieniądze po podpisaniu umowy to tak będzie :). W moim przypadku tak było, biznes plan składałem w styczniu, środki pieniężne otrzymałem w maju.
                  • Gość: mm Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.03.11, 17:13
                    Po 5 miesiącach opłcania czynszu za lokal, wychodzi skórka za wyprawkę. Więc w grę mogą wchodzić działalności które nie potrzebują wynajmowanego lokalu do jej prowadzenia. Więc sklep internetowy lub pokój wynajmowany od rodziców na dzialalność produkcyjną. A bez posiadania prawa do lokalu nie ma co składać wniosku! Tak jest w Częstochowie.
                    • Gość: gość Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 28.03.11, 19:25
                      Wystarczy umowa przedwstępna najmu lokalu. Podpowiem że można zawrzeć też taką która nie jest w żaden sposób wiążąca, wystarczy że kolega który ma firmę podpisze z nami umowę że wynajmie nam lokal od momentu przyznania środków z dotacji. Ja miałem taką umowę, a po przyznaniu środków znalazłem sobie lokal taki który mi odpowiadał i wtedy zacząłem go opłacać.
                      • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 28.03.11, 20:08
                        Dokładnie ,wystarczy trochę ruszyć głową i podpisać taka umowę z kimś znajomym i nie bulić za lokal jak sie jeszcze działalności nie prowadzi.
                        PS;udało się uzyskałem dofinansowanie.Okroili trochę ale moim zdaniem tak powinni robić i dzieki temu więcej ludzi ma szanse na te pieniądze.
                        • Gość: aaa Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.alfanet24.pl 28.03.11, 20:13
                          no proszę drugi szczęśliwiec
                        • Gość: mm Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.03.11, 20:27
                          Fajnie jest mieć znajomego który podpisze umowę najmu lokalu, chyba o to chodzi o fikcyjny lokal, nie wpadlam na to. Szkoda, zawsze można się po przyznaniu środków wykręcić tym, że ta osoba wykiwała cię i wynajeła komus innemu, a ty musisz szukać lokalu na nowo. Wiem już jaka jestem naiwna, ale poddaje ten pomysł innym. Samemu napisać umowę przyrzeczenia najmu i już! Trudno, płacę i czekam na łaskę PUP-u. Pozdr.
                          • Gość: gość Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 28.03.11, 20:38
                            W urzędzie sami mówią że na etapie składania wniosku o dotację nie sprawdzają takich rzeczy, zresztą w ogóle nie sprawdzali czy wynająłem w końcu lokal czy nie, gdyby mieli wszystko sprawdzać to pewnie tylko tym by się zajmowali. Tak naprawdę nie miałem ani jednej kontroli, rozliczyłem się tylko z faktur i niedługo będę musiał dostarczyć papierki z zusu i us, podejrzewam że na tym się skończy. No chyba że sprawdzają wyrywkowo wybrane osoby.... Wynajęłaś lokal przed przyznaniem dotacji? Trochę szkoda pieniędzy, tym bardziej że dotacja to niewiadoma aż do czasu kiedy jej się nie dostanie.
                            • Gość: mm Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.03.11, 21:18
                              Mogłam podstawić fikcyjną umowę, bardzo żałuję swojej głupoty, trudno faktem jest że dopiero 35-y dzień czekam na decyzję urzędników, ile jeszcze?
                              • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 28.03.11, 23:01
                                miej cierpliwość,masz jeszcze szanse.!
    • Gość: ,.,. Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 29.03.11, 13:31
      też czekam - jutro będzie 37 dzień :/ mogą w urzędzie udzielić informacji czy wniosek został pozytywnie rozpatrzony -jeśli stawię się osobiście ?
      • Gość: mm Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.03.11, 14:07
        Dzięki za informację, już myślałam, że tylko jak tak długo czekam, a list zaginął. Powinni poinformować, to logiczne w każdym cywilizowanym kraju, ale czy u nas? Tym bardziej, że minęło 30 dni + 6 dni od dnia złożenia wniosku, więc powinni się choć wytłumaczyć.
        • Gość: QQ Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.alfanet24.pl 29.03.11, 21:03
          CZY ŻYRANTEM MÓŻE BYĆ OSOBA MAJĄCA DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ
          • Gość: gość Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 29.03.11, 21:56
            Osoba poświadczająca musi mieć zaświadczenie o zarobkach, rok temu minimum to było bodajże 1400 zł brutto. Najlepiej dowiedzieć się u źródła, czyli w UP.
          • Gość: tttt Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.2.143.192.tvksmp.pl 30.03.11, 10:53
            nie może być osoba mająca działalność gosp.tylko zatrudniona na um. o prace
            • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 30.03.11, 11:12
              Albo emeryt lub rencista
    • Gość: mm Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.03.11, 11:44
      No wreszcie dostałam, :)
      • Gość: forrest Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: 193.138.241.* 30.03.11, 14:19
        Witam, a czy jak nie zadzwonią ani nie wyślą powiadomienia na tą rozmowę to są jeszcze szanse?? Ktoś dostał jak nie był na tej rozmowie?? W poniedziałek mija 30 dni od ostatecznego terminu składania wniosków
        • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 30.03.11, 17:19
          Rozmowa z doradca to drugi etap weryfikacji wniosków ,jesli ktos na taka rozmowe nie został zaproszony to znaczy że wniosek został odrzucony z przyczyn formalnych.
          • Gość: forrest Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: 193.138.241.* 30.03.11, 17:55
            To już raczej nie ma szans na dotacje jak do dzisiaj nikt nie dzwonił ani nie przyszedł list z wezwaniem na rozmowe??
            • Gość: forrest71 Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: 193.138.241.* 30.03.11, 18:10
              Hej Automobilistka. Napisz do mnnie na forrest71@wp.pl mam pytania o tą dotacje.
      • Gość: ,.,. Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 30.03.11, 18:25
        witam w klubie:)
        • Gość: forrest Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: 193.138.241.* 30.03.11, 19:30
          Czesc ,.,. napisz do mnie na forrest71@wp.pl
          • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 30.03.11, 19:40
            Powien przyjśc list polecony!NIe ma innej opcji MUSI i koniec.
            • Gość: forrest Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: 193.138.241.* 30.03.11, 19:42
              może przyjdzie jutro? ja składałem prawie w ostatni dzień
      • Gość: forrest Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: 193.138.241.* 31.03.11, 11:31
        A czy Pani mm była na tej rozmowie i kiedy??
        • Gość: mm Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.03.11, 12:37
          wniosek składałam 21 lutego, rozmowa z doradcą 31 marca, a list polecony wysłano do mnie 25 go marca, otrzymałam 30 marca.
          • 230808r Re: dotacje z PUP - na rok 2011 31.03.11, 15:30
            a ja dalej czekam, po tej rozmowie to już nic sobie nie obiecuje:(
            • Gość: forrest Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: 193.138.241.* 31.03.11, 17:05
              dlaczego?? Tak zle Ci poszlo??
              • 230808r Re: dotacje z PUP - na rok 2011 31.03.11, 18:20
                nie znalazłam z panią wspólnego języka:) zobaczymy, jeszcze 22 dni okaże się...
                • Gość: forrest Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: 193.138.241.* 31.03.11, 19:13
                  A dlaczego 22 dni?? Tyle kazali Ci czekać?
                  • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 31.03.11, 22:42
                    22 dni?Raczej kilka dni bo w poniedziałek jest ostatni dzień.
                    • 230808r Re: dotacje z PUP - na rok 2011 01.04.11, 09:45
                      po rozmowie z doradca, pani poinformowała mnie, że: wniosek przejrzy jeszcze kilka osób i w ciągu 30 dni otrzymam listowną odpowiedź:) od rozmowy minęło 9 dni, czyli zostało 21.
                      wam inaczej na koniec rozmowy mówili?
                      • Gość: automobilistka Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.chello.pl 01.04.11, 13:09
                        Myślę, że to chodziło o 30 dni od dnia złożenia wniosku. Mnie tak na rozmowie powiedziano - że mają jeszcze tydzień (od rozmowy) , żeby się zmieścić w terminie 30 dni, co zresztą jest zgodne z informacja na stronie PUP (ocena form+meryt. powinna trwać max 30 dni).
                        • Gość: forrest Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: 193.138.241.* 01.04.11, 16:50
                          Przyszła dzisiaj odmowa. Napisali, że nie mam doświadczenia ani uprawnień. Chciałem montować oświetlenie LED. Nieudało się z datcją - będzie trzeba teraz bez :(
                          • Gość: automobilistka Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.chello.pl 01.04.11, 18:19
                            Przykro mi Forrest. Mam nadzieję, że uda Ci się bez dotacji, czego szczerze życzę.
                            • Gość: forrest Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: 193.138.241.* 01.04.11, 18:29
                              Dzięki Automobilistka na maila wyślę Ci to co ostatni robiłem :-)
    • allianz_czestochowa Re: dotacje z PUP - na rok 2011 01.04.11, 17:26
      Witam
      Jeżeli nie macie pomysłu na biznes, a nie boicie się założenia własnej działalności, to proponujemy Wam pomoc i rozwój firmy w oparciu o branżę finansowo-ubezpieczeniową.
      Osoby zaineresowane prosimy o zostawienie kontaktu na maila: allianz_czestochowa@gazeta.pl
      • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 01.04.11, 20:47
        Mam dwa pytania
        1-Czy ktoś został juz poinformowany kiedy maja przyjsc poręczyciele dopełnić formalnosci?
        2-Czy ktoś uwaza się za pokrzywdzonego decyzją PUP ,chodzi konkretnie o absurdalne uzasadnienia.
        • Gość: mm Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.04.11, 16:39
          Dopiero w przyszłym tygodniu będą gotowe wzory umowy, więc nie ma po co przychodzić z poręczycielami :(
      • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 01.04.11, 20:49
        @allianz_czestochowa-nie rób ludzi w konia.Nie dajcie sie nabrać na tą akwizycje!
        • Gość: az Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.alfanet24.pl 02.04.11, 13:24
          ja dostałam dotacje a nie moge znajsc zyranta wszyscy są zatrudnieni na najniższa krajowa w tych czasach wymagania z pup są takie ze osoba powinna zarabiac 1500zl brutto i miec umowe na 2 lata co najmniej do przodu. nie moze byc osoba z działalnoscia, ani emeryt i recista po 65roku życia! recista musi miec przyznana rete dozywonio... załamka
    • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.04.11, 13:31
      Czy już ktoś podpisywał umowę?
      • Gość: mb Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.11, 11:53
        Termin minął, czekam na list, a czas coraz bardziej się dłuży... Ciekawe, czy są już wydane wszystkie decyzję i tylko kwestia doręczenia, czy jeszcze nie... Osoby, które składały pod koniec - wiecie już, czy dostaliście dotację?
        • Gość: zenek Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 06.04.11, 12:53
          ja składałem w ostatni dzień, odmowe dostałem dziś, a data jej wystawienia ok 20 marca.

także sprytnie urząd listy polecone wysyła w obrębie miasta przez 2 tygodnie. ale patrząc na to jak sie tam pracuje to itak szybko im to poszło.

oferty pracy przez pół roku - ani jednej, na dotacje kasy nie mają, a setki ich tam siedzą i tylko patrzą jak tu bezrobotnego zje...ć i pozbawić super zasiłku 440zł.

pozdrawiam, ja będę składał dalej, czekam na kolejne przyjmowanie wniosków
          • Gość: mb Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.11, 13:36
            Dzięki za odpowiedz Zenek. Powodzenia następnym razem.
            • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 06.04.11, 19:08
              A myślicie ,że jeszcze w tym roku rzucą kase na dotację?Watpie...
              • Gość: forrest71 Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: 193.138.241.* 06.04.11, 20:07
                Ja byłem dzisiaj się "odchaczyć" i taka jedyna z niewielu miłych w tym urzędzie mówiła, że będą jeszcze pieniądze. Trzeba zaglądać na www. Ja jutro idę do Urzędu Miasta założyć działalność - nie udało się z dotacją zobaczymy bez :-).
                • Gość: forrest71 Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: 193.138.241.* 06.04.11, 20:08
                  A może jednak byłem się odhaczyć :-))
              • 230808r Re: dotacje z PUP - na rok 2011 07.04.11, 11:54
                dziś dostałam listowne potwierdzanie przyznania dotacji<lol>
                jeszcze tylko dopełnienie formalności
                zawarcie umowy i uruchomienie środków ok 17 czerwca
                pozdrawiam
                Angela
                • Gość: mm Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.04.11, 13:10
                  chyba do 6 maja, takie podpisalam oświadczenie
              • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 07.04.11, 12:12
                Czy ktos wie kiedy beda gotowe umowy dla poręczycieli?
                • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 07.04.11, 13:12
                  Do 6 maja maja dopełnic formalności,tak przynajmniej było napisane w mojej decyzji.
                  • Gość: mm Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.04.11, 19:53
                    A więc kolejne tygodnie oczekiwania, super!
              • Gość: Antoni Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.alfanet24.pl 15.02.12, 10:16
                Czy ktoś wie jak z dotacjami 2012 ?
                • klusecznik Dotacje z PUP - na rok 2012 15.02.12, 10:59
                  Poszukaj sobie na stronie PUP Częstochowa:
                  www.pup.czestochowa.pl/index.php
                  Szukanie nie boli ...
    • Gość: dziennikarka Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: 195.245.213.* 13.04.11, 10:58
      Szanowni Państwo,
      przygotowuję materiał dotyczący nieprawidłowości przy przyznawaniu dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Czy ktoś z Państwa czuje się "pokrzywdzony" przez PUP?
      A może odmowa przyznania środków wydaje się Państwu "abstrakcyjna"...
      Jakie mieliście problemy???
      Będę wdzięczna za odpowiedź, bo docierają do mnie informacje o szeregu nieprawidłowości w przyznawaniu dotacji...
      Myślę, że warto się tym zająć.
      • Gość: forrest71 Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: 193.138.241.* 16.04.11, 19:30
        Witam Dziennikarko. Mnie napisali "brak doświadczenia". Ahaaa, czyli według nich można tylko otwierać działalność w takiej dziedzinie w której się pracowało. Bez sensu. Ja na przykład chciałem montować ekonomiczne oświetlenie LED. Założyłem w rodzinie i u znajomych i wszystkim się podobało. Otworzyłem firmę i tak bez dotacji. Banda "biurw" tam pracuje.
        Pozdrawiam
        • Gość: mb Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.11, 11:41
          Czy ktoś już podpisał umowę? Ile czekaliście od złożenia zaświadczeń poręczycieli?
          • Gość: [u][/u] Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.04.11, 08:44
            No właśnie, czy komuś udało się podpisać umowę? Dlaczego jest to tak rozwlekane w czasie? Czy chodzi o to by był wyższy wskaźnik bezrobocia na koniec kwietnia i maja w statystyce, zanim dojdą absolwenci? Bo niestety, wiem że już nie uda mi się zarejestrować działalności w kwietniu! Wniosek złożony 21 lutego, mijają dwa miesiące i ciągle nic.
          • Gość: mm Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.04.11, 11:49
            No i czekamy na kasę, jedne święta minęły, teraz będą drugie, może przed wakacjami się wyrobią. Jakoś się im nie śpieszy.
    • Gość: Bursztynek Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.11, 15:34
      Witam Wszystkich.
      Ja załatwienie dotacji z Pup powierzyłam Kancelarii prawnej Legem.
      Wypełnili wniosek, sprządziloi Biznes plan a ja tylko uzyskaałm dotacje i zaniosłam wniosek.
      Jakby ktoś był chetny to podaje numer telefonu:783 832 483
      • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 27.04.11, 20:23
        A ja nie byłem frajerem i zrobiłem wniosek sam:)i zaoszczędziłem 500zł albo i więcej.Nie dajcie sie ludzie nabierac na takie watpliwej jakości reklamy wpisywane przez kogoś na forum.
        • Gość: xxx Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 23:04
          kancelaria prawna do wypełnienia wniosku?!?! błagam Cię, chociaż się nie przyznawaj bo WSTYD!
          • Gość: mb Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.11, 13:04
            Czy do kogoś dzwonili już w sprawie podpisania umowy? Przez telefon dowiedziałam się, że pierwsze umowy mają być podpisywane po weekendzie majowym...
            • Gość: 1234124 Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 09.05.11, 13:13
              ponawiam pytanie powyżej?
              • Gość: mm Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.05.11, 14:09
                już podpisałam i od razu były środki na koncie.
                • Gość: 1351 Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 09.05.11, 14:20
                  kiedy podpisałaś?
                  • Gość: samiecAlfa Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: 193.138.241.* 09.05.11, 15:09
                    co otwieracie?
                    • Gość: 22 Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 17:14
                      firmę:)
                • Gość: ww Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 10.05.11, 00:21
                  mm- kiedy podpisałaś?
                  • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 10.05.11, 10:20
                    Środki środkami, ale trzeba pamiętac aby założyć firmę:) Ja podpisuje w tym tygodniu.Ciekawe ile na kase bede czekał,
                    • Gość: ww Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 10.05.11, 15:31
                      ...- a dzwonili do ciebie , że napewno podpisujesz w tym tygodniu - czy tylko tak mówili że "raczej" w tym tyg??
                      • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 10.05.11, 16:39
                        Dzwonią i umawiają się na konkretny dzień i godzinę.
                        • Gość: ww Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 12.05.11, 10:43
                          ... - a powiedz mi czy masz może nazwisko zaczynające się jedną z pierwszych liter alfabetu? Chodzi mi o ty czy dzwonią sobie losowo do każdego czy alfabetycznie?.
                          • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 12.05.11, 14:10
                            Alfabetycznie nie bo ja raczej bym na końcu był,A pieniądze w 24 godziny były na koncie więc błyskawicznie to działa.
                          • Gość: mm Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.05.11, 14:11
                            Kolejność wynika chyba z terminu składania wniosków, składałam pierwszego dnia i ponad tydzień temu podpisywałam umowę, a nazwisko moje zaczyna się od litery, raczej z końca alfabetu.
                            • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 16.05.11, 16:28
                              No i jak ludzie ,udało wam się wszystko pozałatwiać?
                              • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.11, 17:21
                                wniosek składałem 20 któregoś lutego, na info o ostatecznym podpisaniu umowy czekam do dzisiaj :/ a dostawcy się niecierpliwią i mogą wyjść nieciekawe rzeczy z tego wszystkiego
                                • Gość: xxx Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.11, 12:23
                                  jak długo od czasu złożenia zaświadczeń/oświadczeń od poręczycieli czekaliście na podpisanie umowy? z góry dziękuję za odpowiedź.
                                  • Gość: ww Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 18.05.11, 23:44
                                    ponad miesiąc - ja podpisuję w następnym tyg
                                  • Gość: mm Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.05.11, 12:51
                                    Czekałam ok. 5 tygodni. Wniosek 21 lutego, ruszam od 1 czerwca. Taka jest rzeczywistość. Pozdrawiam.
                                    • Gość: warwa Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 20.05.11, 15:04
                                      ruszasz 1 czerwca, bo wtedy podpisujesz umowę, czy podpisałaś już i w umowie masz że zaczynasz dopiero od czerwca? Długo czekaliście aż wpłynie kasa no konto od momentu podpisania umowy?
                                      • Gość: mb Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.11, 12:47
                                        Wniosek 2 marca, podpisanie umowy w połowie maja, kasa była tego samego dnia, w którym podpisałam umowę.
                                        • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 22.05.11, 16:36
                                          Takie ogólne pytanie:Czy kupujecie dokładnie to co napisaliście we wniosku czy jesli wam zostało troche kasy na wydanie dokupujecie jeszcze cos?Wiadomo że nie liczy sie nigdy tak zeby było idealnie.Chodzi mi o to że zostanie mi troche kasy wolnej na wydanie i nie wiem czy moge dokupic rzeczy związane z działalnością ale nie wypisane we wniosku.Bo przeciez to są zmienne dane np.cena w poczatkowym założeniu była wyższa niz cena zakupu danego materiału.
                                          • Gość: 12312312 Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.net.stream.pl 23.05.11, 12:08
                                            jak wyżej ---> ???
                                          • Gość: mm Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.05.11, 14:33
                                            Wydaje mi się że jak kupisz coś taniej niż we wniosku zadeklarowane to mogą obniżyć środki o tę różnicę, a tym bardziej nie można ich wydać na coś innego. Lepiej kupić drożej to co sięe zadeklarowało niż taniej, bo obniżą dotację o tę różnice.
                                            • Gość: ... Re: dotacje z PUP - na rok 2011 IP: *.rev.snt.net.pl 27.05.11, 22:59
                                              MM opowiadasz jakies dyrdymały.Nie moga obizyc ci dotacji po tym jak ją otrzymasz.
    • video_praca Dobry start dla działalności "videofilmowanie" 10.10.11, 17:27
      Witam
      Post kieruję do osób, które zaczęły bądź zamierzają rozpocząć działalność o profilu videofilmowanie. Szczególnie do osób starających się o dotacje na rozpoczęcie tej działalności gdyż potrzebna jest inwestycja w sprzęt.
      Oferuję dobry start - szkolenie i pracę podwykonawczą od sezonu 2012.
      Wymagam sprzętu - kamera fullHD z zapisem na karty (minimum sony AX2000) wraz z osprzętem i rzecz jasna środka transportu.
      Szukam jednej, ale bardzo solidnej osoby do współpracy na kilka lat.
      Zlecenia wyłącznie na imprezy okolicznościowe (tylko weekendy).
      Ze względu na charakter tej pracy, nie szukam emerytów tylko osób w wieku 23 - 35 lat.
      Nie szukam też kamerzystów chcących uzupełnić sobie grafik - potrzebuję osoby dypozycyjnej w każdy weekend sezonu ślubnego.

Jeśli chcesz spróbować sił w tej branży, jesteś w stanie zainwestować w sprzęt, skontaktuj się ze mną mailowo.

video_praca@vp.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka