Dodaj do ulubionych

klubokawiarnia dla mam i maluszków

28.02.11, 23:30
Witam, zastanawiam się czy w Częstochowie jest potrzeba otwarcia klubokawiarni dla mam z maluszkami w której mamy mogą spokojnie usiąść i wypić kawę lub sok ze świeżych owoców, porozmawiać a w tym czasie ich maluchy uczestniczą w ciekawych zajęciach i warsztatach...
Obserwuj wątek
    • kid111 Re: klubokawiarnia dla mam i maluszków 01.03.11, 10:45
      Bardzo potrzebna. I nie tylko dla mam. Dla rodziców, którzy chcą wyjść z dziećmi na kawę i spotkać się ze znajomymi. Bez stresu, że dzieciaki zakłócają spokój innych klientów.
    • www.rodzicwczestochowie.pl Re: klubokawiarnia dla mam i maluszków 01.03.11, 12:15
      Na pewno- sama zastanawiałam się kiedyś nad takim pomysłem.
      • olazula Re: klubokawiarnia dla mam i maluszków 01.03.11, 13:10
        Więc widzę, że w naszej szarej Częstochowie jednak brakuje takiego miejsca jak właśnie Mama mia czy Figa z makiem!!!
        Strasznie się cieszę bo myślę, że po trudach porodu, codziennych obowiązkach związanych z maluszkiem, przychodzi potrzeba wyjścia do ludzi. Zwłaszcza gdy mama była wcześniej aktywna zarówno zawodowo jak i towarzysko! A kto nas tak zrozumie, tylko druga mama! W gronie opętanych dziecięcym światem kobiet będziemy mogły bez skrępowania gadać godzinami o "pieluchach" :) a w tym czasie nasze pociechy będą zajęte zabawą..
        To właśnie tam będziemy mogły przyjść z wózkiem czy "brzuszkiem" i dowiedzieć się ciekawych rzeczy odnośnie laktacji czy powrotu do formy po ciąży przy pomocy fizjoterapeuty!
        I ani śladu po wyrzutach sumienia, że zostawiłyśmy maluszka w domu a same korzystamy z dobrodziejstw życia towarzyskiego! Idziemy tam razem i wszyscy świetnie się bawimy!!!
        Mam nadzieję, że pomysł się przyjmie..może same macie jakieś sugestie?! Może jest ktoś chętny do współpracy?! Razem możemy więcej!!
        Pozdrawiam Mamuśki
        • www.rodzicwczestochowie.pl Re: klubokawiarnia dla mam i maluszków 01.03.11, 19:55
          Wydaje mi się, że tutaj kluczową rolę będzie odgrywać lokalizacja. Duże osiedle lub centrum miasta- na codzień niewiele mam dysponuje autem aby dotrzeć w jakieś odległe miejsce. Też zachwyciłam się Mama mia. Ale to lokal dość luksusowy i po wstępnym podsumowaniu kosztów spasowałam. Niemniej jednak- nie zniechęcam, wręcz zachęcam:)
          • olazula Re: klubokawiarnia dla mam i maluszków 01.03.11, 20:26
            klub Mama mia tworzą 3 fajne babki, więc nie powiedziane, że odpowiedzialność w tym także finansowa musi spoczywać na jednej osobie...:)

fajnie byłoby połączyć siły i kreatywnie coś zrobić.

Mam mnóstwo pomysłów z funduszami gorzej ale liczę na pomoc AIP i dofinansowania..
            • www.rodzicwczestochowie.pl Re: klubokawiarnia dla mam i maluszków 01.03.11, 22:33
              To nie pozostaje mi nic innego jak tylko mocno trzymać kciuki żeby się udało.
              Pozdrawiam w imieniu całej redakcji www.rodzicwczestochowie.pl
            • 230808r Re: klubokawiarnia dla mam i maluszków 01.04.11, 11:44
              marzyło mi się takie miejsce, ale trudności lokalowe ...
              chciałam otworzyć spółdzielnie socjalną ale nie znalazłam chętnych do współpracy
    • e-matkawariatka Re: klubokawiarnia dla mam i maluszków 24.07.11, 13:52
      Takie miejsce to moje marzenie jako matki która zmuszona jest wrócic po urlopie.kolorowy lokal,najchetniej z ogrodem w cichym miejscu,pełnym zabawek(połączenie małpiego gaju,kulek,z kawiarnia dla mam)lokal gdzie mamy się znają i wpadaja jak do najlepszej koleżanki,może nawet jakieś specjalne spotkania....marzyłam,marze o tym,żeby móc pracować tam a jednocześnie zabierać ze soba dziecko,nie być skazaną na rzedszkole.szukałam,rozglądałam się-problemy lokalowe to największy kłopot:gdzie?dlaczego tak drogo? nie wszystkie spełniały moje wymagania...no i kasa,kasa kasa....chyba bałabym się takiego ryzyka finans.przy małym dziecku minimalnym wsparciu innych osób...
      ale popieram i jak komuś się uda to chyba mnie zazdrość zeżre:)
    • ptasiemleczko81 Re: klubokawiarnia dla mam i maluszków 20.02.12, 21:19
      Ostatnio byłam właśnie w takim miejscu w Częstochowie, nazywa się Rodzinna Cafe na ul. Waszyngtona. Niewielkie, przytulne miejsce, w którym można i napić się kawy i spokojnie poplotkować z przyjaciółkami. A dzieci spokojnie można zostawić pod opieką pracujących tam przemiłych pań.
      • youmou Re: klubokawiarnia dla mam i maluszków 29.02.12, 18:42
        Super, fajnie wiedzieć, że takie miejsce jest. Przy najbliższej okazji pójdę sprawdzić.
        Również jestem pod wrażeniem warszawskich klubokawiarni (ja akurat byłam w Mamma Mia, Kolonia Ochota i Kalimba) czy krakowskiej Cafe Culca. Mam nadzieję, że u nas to też nie bedzie tylko kawiarnia, ale miejsce, w którym coś się jeszcze będzie działo... Jakieś warsztaty? Spotkania?
        • kwiatuszek138 Re: klubokawiarnia dla mam i maluszków 30.05.12, 18:28
          A ja się dowiedziałam, że to miejsce jest na sprzedaż. Szkoda bo bardzo brakowało u nas takiej kawiarenki ale jedna z właścicielek wraca do pracy i zdecydowały się to zamknąć.Były tam warsztaty dla dzieci i miały być takie pogaduchy dla mam.Może znajdzie się ktoś kto to poprowadzi dalej.Ilość pomysłów na takie miejsce jest naprawdę nieograniczone tylko kasy brak.
    • annakott Re: klubokawiarnia dla mam i maluszków 26.02.12, 01:16
      Witam,

Mam pytanie co sądzicie o klubie zygzak? słyszałam różne opinie a chciałam gdzieś wyskoczyć w te ponure dni?
      Tutaj znalazłam jakeś info na temat klubu na razie mało wpisów o miejscach dla dzieci ... szczególnie dla małych :-((( - dziecko częstochowa
      • siaka-laka klubokawiarnia dla mam i maluszków 22.03.12, 11:55
        nie nie nie i jeszcze raz nie! zygzak na promenadzie to porażka..przynajmniej dla mnie. może komus pasuje-mnie sie wydaje,ze to nie dla dzieci małych,raczej dla takich 6-7lat +

moje dziecię ma 4lata,jest dość sprawne fizycznie ale tam są takie labirynty,że dziecko nie wie jak wyjść i wpada w panikę.a najgorsze,że gniazdka elekrtyczne są poniszone i wystają kabelki:/ ogólnie całe miejsce takie jakby nie doinwestowane...a najbardziej mnie zniechęciło podanie kawy w plastikowym kubeczku przeźroczystym :0 no mało esetycznie.
        ja polecam miki klub w plejadonie na 4piętrze(?) nowopowstały klub urwisów-przy zjeżdzie na olsztyn,nowy szklany biurowiec po prawej(świetne miejsce)... magiczna kraina przy tramwajach na przeciwko zajezdni...i co tam jeszcze...aha-moja córka kocha małpi gaj!!mireckiego 26a bodajże(www.malpigaj.czest.pl-sprawdz adres bo nie mam pewności) może i stare,może i są nowsze ładniejsze ale zarówno ja jak i moje dziecko czujemy się tam najlepiej.mało dzieci(w weekendy masa imprez) i widać,że właścicielka ma serce do dzieci i tego miejsca.fajna atmosfera
      • e-matkawariatka zygzak 09.12.12, 16:17
        a ja polecam.moja córka mając 2,5roku nie dawała tam rady,teraz ma 4 i jest super.w zeszłym miesiącu robiliśmy tam jej urodziny i z 15gości,żadne nie miało problemów w zabawie. polecam MAŁPI GAJ na mireckiego-zmienił się właściciel i jest pzyjemniej. co prawda dojazd kijowy ale moje dziecko chce bawić się tylko tam :)
    • matula84 Re: klubokawiarnia dla mam i maluszków 26.07.12, 22:16
      Jest potrzeba, mam 2 - 7 i 3 lata, chętnie bym korzystała z takiego miejsca.
    • odnarodzin_pl Re: klubokawiarnia dla mam i maluszków 26.01.13, 14:38
      Klubu raczej u nas nie będzie mimo powierzchni 1000m2 brak miejsca. Chyba że......
      Przy klubie nie chodzi o kasę bo są ludzie którzy mają jej więcej lub mniej, problem jest że musi się to zwracać i zarabiać a z tym ciężko. Czasami słyszę że kawa w knajpie jest droga bo 6zł ale napić się kawy to nie tylko w przypadku domu koszt wody, cukru i kawy ale i amortyzacja, krzesła klimat, czynsz bla bla.
      Jest w Częstochowie 6 lub więcej małpi gajów, posiadam trójkę dzieci i byłem w każdym ale tak naprawdę żaden nie jest przystosowany dla maluchów, pełzających i raczkujących, wszystkie są da biegających dzieci, może dziewczyny się dogadajcie i napiszcie emalia do każdego że brakuje miejsca dla tych najmłodszych.
      My już dawno planowaliśmy warsztaty i jakoś to umierało bo …... tamto .
      Teraz piłeczka po waszej stronie. W 25-26 maja 2013 odbędzie się 1 taka impreza w waszym mieście.
      1 Targi dziecięce z konferencja dla kobiet w ciąży i młodych rodziców.
      Jak będzie to wyglądało jest uzależnione od was, czekamy na uwagi i sugestie.
      informacje na www.facebook.pl/targidzieciece
    • tata3dzieci Re: klubokawiarnia dla mam i maluszków 13.03.13, 19:31
      A co powiedzie na kącik kawowy w sklepie dziecięcym w częstochowie?,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka