Dodaj do ulubionych

Ulica Orkana - zero informacji

03.05.11, 17:52
A dokładniej - zero RZETELNYCH informacji. Oficjalne info wyglądały tak:

1. Kiedy ulicę zamykano (19 sierpnia 2010) była mowa o otwarciu jej przed zimą.

2. Zima przyszła pod koniec listopada - "wykonawcy zabrakło tygodnia, dwóch by dokończyć ulicę"
3. w styczniu śnieg stopniał, zrobiło się ciepło - prac nie wznowiono, a wykonawca twierdził, że "przecież jeden pas jest częściowo dopuszczony do ruchu"
4. w marcu wzięto się za układanie chodników, mieszkańców poinformowano, że do końca kwietnia, najwyżej do połowy maja Orkana będzie otwarta
5. kwiecień - na Orkana NIC SIĘ NIE DZIEJE. Kilku pracowników Krak-Toru malowało szyny na odcinku 100 metrów
6. kwiecień się skończył, Orkana nadal nieskończona. Obie jezdnie mają na razie tylko podkładową warstwę asfaltu, szyny leżą na betonowych płytach i rdzewieją, mieszkańcy już prawie rok trenują skakanie przez przeszkody.

kompletnie nie wiadomo:
- kiedy ulica zostanie otwarta dla wszystkich pojazdów
- jakie autobusy będą nią jeździć zanim pojadą tramwaje
- czy docelowo będą tam tylko tramwaje czy też i autobusy, i jeśli tak, to jakich linii
- czy zaplanowano wyłącznie jedno przejście dla pieszych w połowie długości ulicy
- czy pomiędzy torami będą barierki zmuszające pieszych do wędrowania 200 metrów do przejścia
- czy jadąc tramwajem z Błeszna na Północ trzeba będzie się przesiadać, bo tu ma jeździć nowoczesny tabor a torowisko w Al. Niepodległości jest dość zdezelowane

Czy ktoś z Was zna odpowiedzi na te pytania?
-
Obserwuj wątek
    • verbox Re: Ulica Orkana - zero informacji 03.05.11, 20:08
      To, co chyba wiem (aczkolwiek - proszę nie brać tego za prawdę oczywistą, wszystko się może pozmieniać :P ) z Pani pytań, to:

- zanim pojadą tramwaje - podejrzewam, że wrócimy do sytuacji sprzed sierpnia poprzedniego roku
      - jak już pojadą - prócz tramwaju ma być jedna linia, która będzie jeździć pewno w okolice Galerii, pl. Biegańskiego itp. Jednak - z mniejszą częstotliwością. W ogóle tutaj może się wszystko pozmieniać, jak będzie trzeba wyrzucić autobusy z Alei.
      - nowoczesny tabor (który i tak w całości nie starczy na linię na Błeszno, więc raz na jakiś czas będzie musiał pojechać "stary" tramwaj - jednak ze względu na torowisko nie powinno być jakoś znacząco mniej wygodnie) będzie jechał z Błeszna na Północ - żadnych przesiadek.

Co do reszty - nie zagłębiałem się w temat, bo to się pewno jeszcze ze sto razy zmieni.

Też wpienia mnie to, że ulica miała być zrobiona przed końcem roku, a nadal budują. Rozumiem - zima i te sprawy, ale można było chociaż asfalt wylać, żwir wysypać (patrząc na Jesienną, nie byłby to problem dla komunikacji) i puścić autobusy, resztę zamykając. A tak - znów będą wymówki, że zima w maju ;).

Mam nadzieję, że do końca maja zostanie zrobione i skrzyżowanie z 11 Listopada, i skrzyżowanie z Jagiellońską, by uruchomić ulicę Orkana chociaż dla autobusów.
      • pi.asia Re: Ulica Orkana - zero informacji 03.05.11, 21:57
        dzięki za info. Przerażające jest tylko to że znów spadł śnieg i będzie kolejna wymówka..
        • Gość: olka Re: Ulica Orkana - zero informacji IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.11, 22:36
          Spoko.
          Przecież koordynatorem inwestycji jest facet pod tytułem K.A. który zawsze spieprzył wszystko czego sie dotknął a teraz udowadnia że jest w stanie spieprzyć coś co jest niemozliwe do spieprznia. A My mu za to płacimy. I tyle!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: A-LFA Re: Ulica Orkana - zero informacji IP: *.net.stream.pl 04.05.11, 07:23
          Jeśli al. NMP nic nie będzie jeździło a ponoć (według artykułu w Dz. Zachodnim) tak ma być to autobusem dojedzie się jedynie w rejony pl. Daszyńskiego i być może od drugiej strony przez Stradom i Dz. 3 Wieszczy w rejony pl. Biegańskiego. Z tym, iż częstotliwość tych linii ma być max 2 na godzinę, czyli niezbyt często, jeśli się porówna z jadącymi w tym kierunku liniami 26, 27 czy 24. Zresztą trudno w tej chwili prorokować, co i jak będzie dokładnie, bo z chwilą otwarcia linii tramwajowej na Błeszno ma się zmieni całkowicie układ linii autobusowych w Cz-wie. Jeśli do tego dojdzie zamkniecie al. NMP i znaczne ograniczenie ruchu na ulicach przecinających al. NMP to może być różnie. Na razie trudno coś powiedzieć, bo jak dokładnie będzie wyglądał układ komunikacji publicznej za półtora roku jak znam życie nie wie na razie nikt. Osobiście spodziewam się raczej cięć i oszczędności.
    • Gość: mieszkaniec Orkana Re: Ulica Orkana - zero informacji IP: *.play-internet.pl 04.05.11, 14:45
      > - czy zaplanowano wyłącznie jedno przejście dla pieszych w połowie długości ulicy

Patrząc na plany w plikach PDF zamieszczone na portalu Tramwaj na Błeszno dokładnie 2 przejścia zaplanowano. Na dystansie Jagiellońska - 11-go Listopada
      1 - na przeciwko szkoły, tuż przed przystankami patrząc od strony ul. Jagiellońskiej
      2 - na samym końcu Orkana tuż przed skrzyżowaniem z ul. 11-go Listopada
      Jakby na to spoglądać od strony praktycznej to masz całkowitą rację na całej ulicy Orkana jest przewidziane tylko jedno przejście. Genialne w swoje prostocie :-D. Jako mieszkaniec Orkana też się "cieszę" jak...

Co do informowania to kiedyś GW pisała jak to wspaniale jest oznaczony objazd. G... prawda, dostawcy Biedronki czy Inter... zatrzymują się TIR-ami pod moim domem i pytają jak mają dojechać do sklepów. Ja się nie dziwię, że nie wiedzą, ja mam problemy z zawiezieniem dziecka do przedszkola bo ulica (Orkana czy 11-go Listopada) otwarta częściowo dziś nie musi taka być jutro, oczywiście zero informacji znakowej. Losowo zamykany jest wlot z Źródlanej do Orkana, ustawić znak dla wjeżdżających od strony Niepodległości, a po co niech frajerzy jeżdżą przez całą Źródlaną żeby nawracać przed samym Orkana z pianą na ustach. Poza tym znaki postawione do tej pory są ze sobą całkowicie sprzeczne, bez jeżdżenia ulicami oznaczonymi zakazem skrętu lub zakazem ruchu nie dało by się po prostu dotrzeć do domów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka