furb 28.07.11, 11:40 Ma ktoś jakieś namiary na dobre drewno do kominka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Drewno do kominka IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.11, 20:25 tak mam, biore tam od 5 lat jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Drewno do kominka IP: *.cdma.centertel.pl 28.07.11, 22:04 W drewno zaopatruje się tradycyjnie tj. zamawiam partię opału w nadleśnictwie. Ostatnio za niespełna 10m przestrzennych dębiny /po pocięciu, porąbaniu i ułożeniu na stojakach/ (6.5m3 wg asygnaty) zapłaciłem 950 zł. Zaokrąglając wychodziło po 100 zł/1 mp. Do tego jeszcze we własnym zakresie koszty transportu z lasu do domu (niemałe) i opłacenie kilku ludzi do załadunku (za kilkadziesiąt minut pracy to już stosunkowo niewiele). Potem własna praca (bezcenna :) , kilka straconych popołudni) na pocięcie pilarką, porąbanie i ułożenie. Dochodzą koszty paliwa do pilarki, oleju do łańcucha i ostrzenie (kilkadziesiąt złotych). Po dwóch latach sezonowania używam takiego drewna jako opału. Podsumowując otrzymuję produkt z uczciwego źródła (lasy państwowe) i nikt mnie nie kroi na ilości (obmierzam drewno przed załadunkiem). Może nie warto być jednak wielbłądem? Intrygują mnie oferty gdzie ktoś przywozi na miejsce pocięte i porąbane drewno (często nawet podsuszone) za sto paredziesiąt złotych za mp. Odpowiedz Link Zgłoś