Dodaj do ulubionych

Ile za blachy?!!

IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.04, 22:01
Czy wiecie ile kosztuje rejestracja samochodu przywiezionego Niemiec?
660 zł!!!!!
Dla porównania krajowy ok.150. Może ktoś mi wytłumaczyć skąd ta różnica.
Wcześniej też była różnica w cenie, ale wynosiła około 100 zł.
Obserwuj wątek
    • Gość: xx Re: Ile za blachy?!! IP: 129.88.69.* 28.05.04, 09:27
      Bo krajowy zostal wyprodukowany w Polsce, dajac prace ludziom, podatki do
      budzetu itd.

To naturalne ze rejestracja zagranicznego musi kosztowac drozej.
      • tomziczek Re: Ile za blachy?!! 28.05.04, 09:51
        Chyba jednak sie mylisz... Autor postu przez pojecie krajowy rozumie raczej, ze
        jest to samochod do tej pory zarejestrowany w Polsce a nie wyprodukowany w
        Polsce. O ile sie orientuje kraj produkcji auta nie ma zadnego wplywu na kupno
        tego samochodu. Jesli wiec cena za rejestracje auta kupionego w Niemczech jest
        kilkakrotnie wyzsza od tego kupionego w Polsce to jest to zwyczajne chamskie
        wyciakanie pieniedzy (zeby nie nazwac tego po prostu wyludzaniem). Dodatkowo
        jest to dyskryminacja towaru z innego kraju Unii, co podobnie jak akcyza jest
        bezprawne.
        Taka polityka wplywa jedynie ochrone rynku "jezdzacych po Polsce zlomow".
        • Gość: xx Re: Ile za blachy?!! IP: 129.88.69.* 28.05.04, 10:05
          Nie udawajmy niewiniatek - samochody przywozone z zagranicy w przewazajacej
          wiekszosci nie sa wyprodukowane w Polsce.

Kazde panstwo stara sie chronic swoj rynek. Polska tez. I to jest zrozumiale.

• tomziczek Re: Ile za blachy?!! 28.05.04, 10:46
            olbrzymia czesc samochodow sprzedawanych w Polsce tez nie.
          • tomziczek Re: Ile za blachy?!! 28.05.04, 10:50
            Co sie tyczy zas ochrony rynku.
            Jesli chcesz kupic auto powiedzmy za 3000 zlotych to zapewniam Cie ze to ktore
            kupisz za te kwote w Polsce lepiej zezlomowac a w to miejsce przywiezc auto z
            Niemiec czy z Holandii. Ktos kogo stac na wydanie 3000 zlotych na auto na pewno
            nie kupi nowego z salonu. O jakiej ochronie rynku wiec mowisz??? Mowisz po
            prostu o ochronie dziadostwa.
            • Gość: xx Re: Ile za blachy?!! IP: 129.88.69.* 28.05.04, 10:55
              W Polsce te auto juz jest i nikt tego nie zmieni juz.

Co innego auta sprowadzane do Polski wlasnie teraz.

Po prostu generalnie oplaca sie chronic wlasny rynek bo wtedy jest np. nadzieja
              ze ktos powazny tutaj zainwestuje. Wlasny duzy rynek to duzy atut Polski i nie
              powinnismy go zbyt latwo trwonic.
              • tomziczek Re: Ile za blachy?!! 28.05.04, 11:00
                tylko ze nie koniecznie lupiac swojego biednekgo i tak juz obywatela. Taka
                ochrona to tylko pozory, kompletnie nieistotne dla tego co masz na mysli.
                • Gość: dim Re: Ile za blachy?!! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.05.04, 11:57
                  w polsce mając 15 tys. nie kupie nowego samochodu, więc jasne, że i tak nie dam
                  nikomu pracy. Dałem zarobic Polakowi, który to auto mi sprowadził. On za w ten
                  sposób zarobione pieniądze kupił art. budowlane w polskiej hurtowni. Hurtownik
                  za zarobione pieniadze kupił produkty na bazarze i dał zarobić. Zastanów się
                  teraz xx jakie sa efekty mojej decyzji i czy nadal uważasz, że wszystko jest
                  o.k.
                  • Gość: xx Re: Ile za blachy?!! IP: 129.88.69.* 28.05.04, 12:51
                    Nie jest to wszystko takie proste - sa korzysci krotkoterminowe i sa
                    dlugoterminowe. Kazdy kij ma dwa konce.

Ale jesli w Polsce nie sa lokowane duze fabryki produkujace samochody, to po
                    czesci wynika z braku odpowiedniej polityki chrony rynku (realizacji tej
                    polityki rowniez).

A Twoje argumenty latwo jest zbic - sume pieniedzy masz ograniczona i zawsze ja
                    na cos wydasz -jak Cie nie stac na nowe auto, to kupisz cos innego, albo
                    pojdziesz na koncert jakiejs fajnej grupy lub wyjedzisz nad morze i tez dasz
                    zarobic :))

Pozdrawiam,

• Gość: dim Re: Ile za blachy?!! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.05.04, 12:02
      zapomniałem: dałem jeszcze zarobić państwu - 660 + akcyza + znaczki skarbowe
      itd. Dałem prace wszystkim tym urzędnikom, których spotkałem na mojej drodze.
      • Gość: xx Re: Ile za blachy?!! IP: 129.88.69.* 28.05.04, 12:52
        Dales nie tylko urzednikom, ale np. nauczycielom w szkole, bo oni z tego zyja.
        • Gość: expertum credere p wazne IP: *.intern.wittmann / *.dip.t-dialin.net 28.05.04, 16:39
          jesli ktos wie to prosilbym o podanie podstawy prawnej tak wysokich oplat. Dla
          mnie jest to wazna sprawa bo zamierzam podarowac kobiecie na 1 czerwca swoja
          mazde, a ma ona ewidentnie nie polskie blachy.
          gratiae millae
          expertum credere potes

ps. po Europie jezdzi duzo furek majacych elementy wytwarzane w Czestochowie
          (brembo i inne firmy moto), osobliwie wszelkie odmiany cienkich i
          cinkocienkich. Cholerna globalizacja.
        • Gość: Witek Re: Ile za blachy?!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 16:42
          Co Wy za brednie wypisujecie,a gdzie są polskie samochody to jeżdżące złomy już
          z salonu. Jaki rodzimy rynek?Szaleju opiliście się i tyle, zaorać te ciemnote i
          tyle albo wywołać wojnę USAi się poddać !!!!!!!!!!!!!!!!!!11
          • Gość: xx Re: Ile za blachy?!! IP: 129.88.69.* 28.05.04, 17:18
            Prosty przyklad - Ople z Gliwic, z najnowoczesniejszej fabyki Opla - maja
            tutaj dodatkowo pzreniesc czesc produkcji z Miemiec - minivany.

Nie mowie o Fiacie.

Prawie polowa silnikow Diesla w Europie jest wytwarzanych w Polsce.

Fabryka Volksvagena pod Poznaniem.
            Autobusy w kliku miejscach, akcesoria TRW w Czestochowie - jest tego troche.

Ale na pewno mogloby byc wiecej.

• tomziczek Re: Ile za blachy?!! 29.05.04, 10:30
              No to stary sam sobie przeczysz. Jesli polowa silnikow Diesela jest
              wyprodukowana w Polsce to w takim razie jest bardzo duze prawdopodobienstwo, ze
              taki wlasnie silnik trafi do mnie w samochodzie kupionym na przyklad w
              Niemczech. Tym bardziej nie ma podstaw do dyskryminacji.
            • Gość: Witek Re: Ile za blachy?!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 17:06
              Ja mówię o technologiach od początku do końca polskich, nie napływowemu
              zachodniemu inwestorowi a tak wogóle to *963,widać tą myśl techniczną w postaci
              ekologicznych samochodów rozpadających się po trzech latach . A gdzie te tanie
              oply,, fiaty co Wy gadacie POLSKIEJ MOTORYZACJI NIE MA I NIE BĘDZIE AMEN
              • Gość: xx Re: Ile za blachy?!! IP: *.icis.pcz.pl 31.05.04, 15:42
                A mi nie przeszkadza ze bedziemy miec samochody produkowane w Polsce w
                zagranicznych fabrykach.

W Wielkiej Brytanii tez nie ma w ogole brytyjskich (angielskich) fabryk
                samochodow.

Takie jest wspolczesny swiat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka