Dodaj do ulubionych

Cmentarze się zmieniają tak, jak nasze zwyczaje

01.11.11, 11:33
Ostatnio jak się wypowiadałem na forum najechał na mnie pewien " danka" i stwierdził że muszę się przewietrzyć . Dziś , jak w inne dni się przewietrzyłem i zobaczyłem to samo co potwierdza moje słowa . Ludzi , którzy załatwiają swoje interesy na cmentarzu przy grobie rodzinnym (jak posłowie PO),dzieci które biegają po pomnikach gdzie brakuje liter lub krzyża bo były z mosiądźu, handlarzy z balonami , chrupkami i fajerwerkami , którzy mało zarobili w tygodniu lub na odpustach to łapią okazje nic nie robiąc sobie z powagi dzisiejszego dnia . Nawet gdy się idzie do mogił żołnierskich to nie widać harcerzy , jak dawniej . I obiecują nam gruszki na wieżbie , jak wszyscy znawcy mówią że następny rok będzie jeszcze gorszy od tego .
Obserwuj wątek
    • Gość: ziobro stanislaw Re: Cmentarze się zmieniają tak, jak nasze zwycza IP: *.net.stream.pl 01.11.11, 12:50
      idz sie przewietrz :)
      • Gość: Maks Re: Cmentarze się zmieniają tak, jak nasze zwycza IP: *.play-internet.pl 01.11.11, 13:01
        To jest tragedia ci się dzieje na cmentarzach,zamiast zadumy,poszanowania i modlitwy,śmiechy głosne rozmowy nawoływania.Kultura ostała w kurnej chacie.
        • Gość: pepe Re: Cmentarze się zmieniają tak, jak nasze zwycza IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 01.11.11, 13:50
          i te paniusie w futrach gdy jest +15 C, no bo trzeba sie przecież pokazać, bo co jak rodzina zobaczy, albo ktoś z pracy wypatrzy z tłumu... i te miniówy okropne...zero wyczucia. a Kolesie? głośny śmiech, gadanie przez komórkę no i jak Szwagier jest też przy grobie to czemu na boku nie omówić sobie jak interesy idą nasze, i kiedy kase odda... żal... Dużo osób musi się pokazać na cmentarzu... nie dla zmarłych bliskich... ot tak.. bo co ludzie powiedzą... a znicze? ten daj tam a ten tu... nie tu bliżej, a ten czerwony w góre..ooo.... ( jakby to miało k znaczenie)... A ten czerwony to od Krzyśka chyba... a ten niebieski taki jakiś dziwny.. to musi być od Wieśka... albo od Jaraśinkich oni zawsze takie dziwne coś... a kto tą wiązankę kupił, nie wiesz? taka jakaś mała... Patrz o o tam Jabłkowscy idą... wyprostuj się.. wyprostuj się !

*%$&#*@&# (cenzura)
          • kubububu Re: Cmentarze się zmieniają tak, jak nasze zwycza 01.11.11, 14:53
            A mnie paniusie, które chcą się pokazać nie przeszkadzają. To już ich prywatny problem, że może jest im za ciepło przy +15 stopniach. Co do zachowania na cmentarzu, to 1 listopada zawsze był taki. Może nie było komórek i znicze bardziej do słoików podobne, ale reszta... bez większych zmian. A zachowanie to jednak znak czasów... tak żyjemy, tacy jesteśmy, na cmentarzu i poza nim, a inaczej to może było ale przed wojną! Jak chcecie zadumy i modlitwy i nie macie potrzeby "pokazania się" to kto Wam zabroni wybrać się na cmentarz w pozostałe 364dni w roku???

PS. A tak nawiasem mówiąc, jak już będziesz po tej drugiej stronie, to naprawdę będzie Ci przeszkadzać, że jakaś fajna dziewczyna paraduje koło Twojego grobu w za krótkiej spódniczce???
            • Gość: Pepe Re: Cmentarze się zmieniają tak, jak nasze zwycza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 21:02
              Tradycja wymaga zadumy ciszy itp 1 listopada, jak chcesz pooglądać laski to idź na disco co piątek sobotę a nie na cmentarz... szpanować idź sobie do baru, ulicę itp . Takie kmiotki popsuły tradycję . Właśnie twoje podejście typu " a mi nie przeszkadza" sprawia że wszystko idzie ku byle jakości i totalnej wolności typu usa smród brud i mix wszystkiego . Totalna masakra, jak nie podoba Ci się tradycja to fruu to usa albo uk... tam masz wolność. TU jest polska i Ci którzy ją budowali wkurzają się jak im jakaś pinda dupę pokazuje a ty zamiast myśleć o tym co zrobili wolisz gapić się na dupke dziewuchy niż uklęknąć i pomodlić się i rozważyć co możesz zrobić żebyśmy zachowali tradycję i kulturę. dziękuję dobranoc kmiotku !
              • Gość: xx Re: Cmentarze się zmieniają tak, jak nasze zwycza IP: *.icis.pcz.pl 01.11.11, 21:36
                Na razie przynajmniej żyjemy w Polsce, a nie w jakieś niewiadomej "polsce".
              • kubububu Kultura 01.11.11, 21:53
                Właśnie pokazałeś kulturę i polską tradycję! Jak brakuje argumentów to "kmiotka" nadużywasz! A że w obliczu takiej SZTUKI jak Ty trudno kulturę zachować, to masz rację, milsza mi d_u_p_a kogokolwiek niż klękanie z tobie podobnym pełnym hipokryzji fanatykiem w jednym rzędzie, bo właśnie takie klękanie na pokaz 1 listopada sto razy jest gorsze i bardziej zakłamane...
              • angrusz1 Masz rację pepe 01.11.11, 22:33
                tępić takich kmiotków .
              • eve_line1 Re: Cmentarze się zmieniają tak, jak nasze zwycza 17.11.11, 12:03
                Pepe!
                Gwoli ścisłości 1 listopada jest dniem wszystkich świętych, a dzień zadumy, czyli zaduszki, to 2 listopada. Z tymi futrami to lekko przeginasz, może kiedyś tak było, nie teraz.
                PS. Mnie denerwuje traktowanie grobów jak choinki bożonarodzeniowe, na zasadzie im więcej, tym lepiej. A spotkania rodzinne mi nie przeszkadzają, no cóż, okazja do porozmawiania, proza życie. Przecież w każdym innym dniu można samemu pomedytować, bo rzeczywicie warunki 1-listopadowe nie sprzyjają.
          • Gość: dede Re: Cmentarze się zmieniają tak, jak nasze zwycza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 18:35
            a co cię obchodzi plotkarzu jak się ktoś ubiera widać że włazisz w czyjeś życie z buciorami,patrz na siebie i swoją rodzinę a nie plotkuj na temat innych
            • Gość: pepe Re: Cmentarze się zmieniają tak, jak nasze zwycza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 20:54
              przeszkadza mi...nie lubię indywidualizmu... a to w takim razie jak wyjdę na cmentarz goło to też się nie wtrącaj w moje życie i nie przeganiaj mnie :)
          • magda.p1982 Re: Cmentarze się zmieniają tak, jak nasze zwycza 01.11.11, 21:13
            Gość portalu: pepe napisał(a):

> i te paniusie w futrach gdy jest +15 C, no bo trzeba sie przecież pokazać, bo c
            > o jak rodzina zobaczy, albo ktoś z pracy wypatrzy z tłumu... i te miniówy okrop
            > ne...zero wyczucia. a Kolesie? głośny śmiech, gadanie przez komórkę no i jak Sz
            > wagier jest też przy grobie to czemu na boku nie omówić sobie jak interesy idą
            > nasze, i kiedy kase odda... żal... Dużo osób musi się pokazać na cmentarzu..
            > . nie dla zmarłych bliskich... ot tak.. bo co ludzie powiedzą... a znicze? te
            > n daj tam a ten tu... nie tu bliżej, a ten czerwony w góre..ooo.... ( jakby to
            > miało k znaczenie)... A ten czerwony to od Krzyśka chyba... a ten niebieski ta
            > ki jakiś dziwny.. to musi być od Wieśka... albo od Jaraśinkich oni zawsze takie
            > dziwne coś... a kto tą wiązankę kupił, nie wiesz? taka jakaś mała... Patrz o
            > o tam Jabłkowscy idą... wyprostuj się.. wyprostuj się !
            >
            > *%$&#*@&# (cenzura)

hmm i ty to wszystko tak dokładnie rejestrujesz taki zadumany, cichy i spokojny w worku pokutnym nad tym grobem?
            • Gość: qrw Re: Cmentarze się zmieniają tak, jak nasze zwycza IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 02.11.11, 00:56
              tak rejestruję to wszystko bo tak się z TYM NOSICIE i szpanujecie
        • Gość: pepe Re: Cmentarze się zmieniają tak, jak nasze zwycza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 20:56
          dokładnie. Kultura upadła. a Ci którzy piszą " moje zycie, nie wtrącaj się, co Cie obchodzi jak wyglądam" to poprostu irytują się bo sami przychodzą szpanować i gdzieś mają tradycję... przez nich kultura upada , kmiotki zaplute.
    • angrusz1 Jednak cmentarze to 01.11.11, 22:29
      miejsca pochówku naszych bliskich .

Zdecydowana większość te miejsca szanuje ale zdarzają się i przypadki negatywne :

stary człowiek - nas oko ok 70 letni , latem gorąc , on idzie po wodę ale w połowie goły , , od pasa w górę .
      inny idzie sobie jak na spacer po parku z psem ,
      jeszcze inny jedzie rowerem - i to nie młody chłopak
      kolejny pali papierosa
      a inny spluwa na ziemię .

Tak też bywa , bo tak też są wychowani Polacy .
      • Gość: pepe Re: Jednak cmentarze to IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 02.11.11, 00:57
        tak jest popieram
        • Gość: KASA Z GROBU Uwaga na ceny na cmentarzach Nie dajcie sie okrada IP: 212.23.103.* 17.11.11, 02:02
          UWAGA PRZEPISUJE DOKLADNIE Z GAZETY

ANGORA NR. 44 (3.XI.2002)
          "KASA Z GROBU"

DZIENNIK BALTYCKI NR 224 (25IX)

"""Murowane grobowce sa jak domy. Tylko raz placimy za 'Dzialke' i za prawo postawienia na niej budowli.
          Kierujacy cmentarzami zinterpretowali prawo na swoja korzysc i zadaja co dwadziescia lat nowych oplat.
          Henryka G. Z Gdyni siedem lat temu wypowiedziala wojne urzednikom. Teraz przed Sadem Rejonowym w Gdyni toczy sie w tej sprawie postepowanie.
          -Syn zmarl w 1976 r- mowi Henryka G- Pochowalam go w zwyklym ziemnym grobie. Ale kazdy chce dla swojego dziecka jak najlepiej. Nawet po smierci. Dlatego przenioslam go do grobowca murowanego, bo kiedys chce przy nim spoczac.
          Kobieta zaplacila 1000 zlotych. W marcu 1977 roku stanowilo to dwudziestokrotność obowiazujacej w tym czasie stawki za miejsce na cmentarzu.
          - Zaplacilam im za 200 lat – dodaje gdynianka. –Ale to nie jest najistotniejsze. Od siedmiu lat gmina pobiera oplaty za grobowce murowane, choć nie ma do tego prawa.
          Dlaczego?
          W 1995 roku na podstawie Uchwaly Zarzadu Miasta Gdyni, gmina zazadala ponownej opłaty od Henryki G. za grobowiec murowany. Tym razem 1400 zlotych.
          -Zlamano prawo – oburza się Henryka G.- Przeciez ustawa mowi wyraźnie, ze opłaty okresowe dotycza jedynie grobow ziemnych.
          Kobieta o pomoc zwrocila się do rzecznika obywateli przy Urzedzie Miejskim w Gdyni.
          Tam uslyszala, ze ma racje. To samo powiedziano jej w URZEDZIE Ochrony Konkurencji i Konsumentow.
          Potwierdzilo to MinisterstwoSpraw Wewnetrznuych i Administracji.
          Sprawa grobowca trafila tez do Naczelnego Sadu Administracyjnego.
          Gdynianka jednak spoznila się z wniesieniem skargi na uchwale gminy i z powodow formalnych zostala ona odrzucona.
          NSA udzielila kobiecie jednak wyjaśnienia, ze racja jest po jej stronie.
          Pani Henryka zlozyla pozew do sadu rejonowego w Gdyni.
          Skarzy gmine o wprowadzenie przepisu, który nakazuje ponowna oplate za groby murowane.
          Proces trwa (…)

I DRUGI ARTYKUL, ALE NIE WIEM Z JAKIEJ GAZETY

RADZI PRAWNIK
          PRAWO DO GROBU
          ELZBIETA BANASIAK PRAWNIK
          -Od śmierci mamy minely 24 lata. Grob, w którym została pochowanajuz nie jest opłacony, bo nie mam na to pieniędzy.W mojej miejscowości opłaty te sa wysokie i wynoszą 600 zl za 20 lat albo 300 za 10 lat, a ja mam 600 zl rentyi ciagle brakuje mi pieniędzy na najpilniejsze wydatki.Podobno jeśli nie ureguluje tej opłaty, to w grobie mojej mamy pochowają kogos innego. Czy rzeczywiscie może się tak zdarzyc i czy byloby to zgodne z prawem? – Maria
          Polskie prawo dzieli groby na: zwykle, murowane, rodzinne i katakumby.
          Kazdego rodzaju dotycza nieco inne przepisy. Jeśli kogos pochowano w grobie ziemnym, krewni mogą być pewni, ze przed upływem 20 lat grob ten nie może być uzyty do ponownego pochowania. Okres ten liczy się od daty wpisu w księdze cmentarnej i uiszczeniou opłaty za pochowanie.
          Aby miejsce,w którym znajduje się grob, nie zostało uzyczone innej rodzinie, po upływie 20 lat nalezy zglosic na cmentarzu zastrzeżenie przeciw ponownemu pochowaniu i uiscic oplate. Jednak jeśli upłynie 20 lat, a osoby zainteresowane nie zglosza takiego zastrzeżenia i nie wniosa opłaty, wówczas zarząd cmentarza może legalnie pochować w tym grobie inna zmarla osobe.
          Natomiast członkowie rodziny pochowanej w grobie murowanym- czyli tym wymurowanym od srodka – nie muszą po upływie 20 lat przedluzac tego prawa przez zastrzeżenie i nie wnosza opłaty.
          A to dlatego, ze w grobie murowanym, nie mogą być chowane zwloki osob nie mających do tego grobu uprawnienia.Tym samym wiec zarządowi cmentarza nie przysługuje prawo dysponowania wolnymi miejscami w grobie murowanym ani przed, ani po upływie 20 lat od pochowania.
          A oplata należy się dopiero w razie chowania każdych następnych zwlok w wolnych miejscach
          w grobie murowanym.

wydrukowac i zachowac, bo sie moze przydac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka