Dodaj do ulubionych

6 % polskie obligacje

17.11.11, 12:51
tyle musi rząd płacić za każde 100 złotych obligacji sprzedanych przez polski rząd .

Rząd włoski 7 % - przy takim oprocentowaniu rząd grecki stał się niewypłacalny .
A jak będzie z polskim rządem ?
Poczekamy zobaczymy . Łatwo nie będzie .
Obserwuj wątek
    • Gość: !!!!!!!!!!!! Re: 6 % polskie obligacje IP: 31.174.174.* 17.11.11, 18:48
      Największy fachowiec od gdybania????
    • Gość: kst666 Re: 6 % polskie obligacje IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 19:33
      Nowy minister skarby jest ponoć z wykształcenia ...archeologiem !!!
      Wykopie skarb 1000-lecia i oprocentowanie obligacji państwowych spadnie do ....0,6%.
      Wtedy będą sią mogli zadłużyć na 1000% wartości skarbu, który wykopią.
      Eh, żyć nie umierać !
      Świetlana przyszłośćprzed nami:))))
      • Gość: ricardo.53 Re: 6 % polskie obligacje IP: 91.210.242.* 17.11.11, 19:42
        A może tylko 5,82 % ?

I się utrzymuje przy wzroście oprocentowania na Węgrzech, w Czechach oraz w Niemczech i we Francji, oraz spadku oprocentowania we Włoszech.
        • Gość: kst666 Licznik długu przekroczył już 900 miliardów.... IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 19:52
          ..spłacając chociaż po 30 miliardów rocznie trzeba 30 lat.
          Ile lat zajęło dojście do tych 900 miliardów i ile tysięcy kilometrów autostrad, torów szybkiej kolei, lotnisk, fabryk, szpitali, szkół , mieszkań itp, itd zbudowano ?
          Czy kto wie na co poszło te 900 miliardów ?!
          • Gość: Niewodniczański Re: Licznik długu przekroczył już 900 miliardów.. IP: *.apus-net.pl 17.11.11, 20:28
            Ty nie głosowałeś na PO więc się nie martw jak będzie.

Jeśli nie widzisz ile powstało dróg, jak się zmieniły miasteczka, ile dalej się buduje to Twoja sprawa.
            Jeśli nienawiść i brak wiedzy przesłania logikę to też Twój problem.
            • Gość: kst666 Re: Licznik długu przekroczył już 900 miliardów.. IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 20:39
              Piszesz o tym asfalcie co to wylali na wiadukcie na Olsztyn i po tygodniu juz zrywają ?.....
              • Gość: Niewodniczański TeK. IP: *.apus-net.pl 17.11.11, 20:46
                Tak, wykonawcy robią to w ramach gwarancji.
                Nadzór zadziałał prawidłowo.
                Czasami warto przeczytać nie tylko tytuł
                • the-only-bodzio Re: TeK. 17.11.11, 21:46
                  Niewoda ty niepoprawny optymista.Wiem co się buduje ,bo sam buduję.Ale w środku tygodnia zostałem wygnany na urlop, bo za szybko buduję.Trzy słowa budujące.17 i do dzisiaj przelewów nie dostałem z części wypłaty.I to jest fajne bo przelewy teoretycznie do 10.I nikt się nie pyta za co żyjesz Niewoda i co ci do życia potrzeba.Napisałeś nie ty głosowałeś na PO i jaki wybór.Nie głosowałem, więc żyję inaczej niż wyborcy Platformy .Nie muszę zaciskać pasa i spłacać dług.I wiem po co mam ten urlop ,by pracownicy patrzyli ,jemu też się nie przelewa.
                  • Gość: fachura Polacy mają masę forsy na kontach, zrobi się inf.. IP: *.ice-net.pl 17.11.11, 22:10
                    Polacy udają "dziadów" a mają masę forsy zakitrane na kontach. Wystarczy zrobić się sztuczną inflację, która zeżre te zasoby na książeczkach, obetnie się jedno zero i gitara. A jak się się kolejki ustawią pod bankami, to się banki zamknie, wywiesi kartę "awaria systemu" i będzie git.
                    wystarczy poczytać sobie historię ekonomii. tak zrobił Stalin w ZSRR. w ciągu jednej nocy ludzie stracili oszczędności na kontach.
                    ludzie książek nie czytają i gów... wiedzą i wszystko im dziwne i myślą, że coś nowego przeżywają. wszystko to było. Nie takie kryzysy, nie takie wojny i pomory. Tylko trzeba czytać i uczyć się.
                  • Gość: Niewodniczański Bodzio ma rację IP: *.apus-net.pl 17.11.11, 22:36
                    Ależ Bodzio !!!
                    Ja się z Tobą zgadzam w 100%, to, że CI nie zapłacili na czas to zwykłe świństwo.
                    To, że mają w d... czy dożyjesz do wypłaty, to też wielkie świństwo.
                    Ale kogo za to trzeba winić?
                    Pracodawcę?, czy Tuska?
                    Ja nie mam wątpliwości.
                    Prawo jest winne prawo, a przy nim wszyscy manipulują bez względu na formację.
                    W moim odczuciu Platforma najmniej.
          • Gość: angrusz1 Re: Licznik długu przekroczył już 900 miliardów.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.11, 22:31
            Kst666 pisze :".spłacając chociaż po 30 miliardów rocznie trzeba 30 lat.
            Ile lat zajęło dojście do tych 900 miliardów i ile tysięcy kilometrów autostrad, torów szybkiej kolei, lotnisk, fabryk, szpitali, szkół , mieszkań itp, itd zbudowano ?
            Czy kto wie na co poszło te 900 miliardów ?! "

Dodać należy jeszcze kasę ze sprzedaży polskich fabryk i banków i wtedy wyjdzie skala nieodpowiedzialności rządzących ale i też wyborców, bo to oni wybierali takie rządy .

Dawniej chłop trzymać ziemię, nawet skrawek ziemi , pazurami .Teraz , a jakże już w większości miastowi , z dużych miast, wykształceni !! wyprzedali prawie wszystko i zadłużyli kraj . Ot taka nowoczesna postawa obywatela , nowoczesnego patrioty - takie to ... europejskie !!

A co do ostatniego twojego pytania , nie chcąc być zanadto złośliwym , boć i to nie jedyny cel , na który poszły te pieniądze : dotacje do ZUS - od lat , co rok po ok 20-30 mld zł ,aby nasi " starsi, ba starzy i schorowani " wyborcy mogli spocząć po długich latach ciężkiej pracy , ba !!! po harówce .Przecież prawie od 20 lat ZUS zbiera mniej składek niż ma wypłat .

Ale czy któryś rząd , któryś mąż stanu , któryś mężyk sprzeciwił się temu nieustannemu naciskowi ?
            Nikt .
            Każdy wolał jakoś doczłapać do końca kadencji i problem przekazać następcy .
            No , ale się skończyło - tak jak w Grecji .
    • Gość: frogman zobaczymy co będzie ... IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.11, 22:37
      Co będzie z polskim rządem - zobaczymy.
      Co jest z Twoja głową - widzimy.
      By pisać coś o niewypłacalności trzeba znać strukturę i wielkość zadłużenia.
      6% inaczej będzie bolało kogość którego dług to np 50% dochodów rocznych a inaczej tego który jest zadłużony na 120 % swoich dochodów, takie proste a tak trudne do wypowiedzena przez różnych gamoni którzy nie wiedza o czym mówią.
      Teraz zanim zaczniesz coś pisać o czym nie masz pojęcia poczytaj i popytaj mądrzejszych.

I wcale nie jestem zwolennikiem PO wręcz przeciwnie tylko wkur..ia mnie takie ględzenie dla samego ględzenia.
      Była moda na chore świnie, chore krowy, chore ptaki, chorego franka a teraz przyszła moda na chory kryzys.
      A niestety z kryzysem to jest tak że przychodzi od chorego gadania...
      Sobie go w kocu wygadamy ale nie zawsze może być na górce ..
      • Gość: angrusz1 Re: zobaczymy co będzie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.11, 07:42
        Do frogmana :

Piszesz , że coś nie tak z czyjąś głową ?
        Do kogo adresujesz te słowa , bo dyskutantów tu na tym wątku jest już trochę i każdy ma głowę .
        Ja na swoją nie narzekam .
        A do tego , jeśli dyskutant coś wspomina o kwalifikacjach dyskutanta od razu na początku to od razu widać, że chce nieuczciwie dyskutować , bo najpierw chce pognębić dyskutanta a potem dopiero coś merytorycznego pisze .

Dalej frogman pisze :"Co będzie z polskim rządem - zobaczymy.
        Co jest z Twoja głową - widzimy.
        By pisać coś o niewypłacalności trzeba znać strukturę i wielkość zadłużenia.
        6% inaczej będzie bolało kogość którego dług to np 50% dochodów rocznych a inaczej tego który jest zadłużony na 120 % swoich dochodów, takie proste a tak trudne do wypowiedzena przez różnych gamoni którzy nie wiedza o czym mówią.
        Teraz zanim zaczniesz coś pisać o czym nie masz pojęcia poczytaj i popytaj mądrzejszych"

Czytałem mądrzejszych i dlatego te moje obawy .

Bo taki gwałtowny wzrost oprocentowania polskich obligacji może spowodować , że zaciąganie długu przez polski rząd może okazać się bardzo kosztowne i może spowodować szybki wzrost polskiego długu a w konsekwencji przekroczenie progu ostrzegawczego : 55 % pkb.
        Wtedy - jak wiadomo - musi nastąpić szybka redukcja wydatków budżetowych - o co apeluję tu od lat .
        Czy uważasz , że to nieprawda , że to bzdury - takie przewidywania ?
        Owszem , to nie musi nastąpić ale tylko może .

Oprocentowanie rośnie , bo tak pożyczkodawcy polscy oceniają polską gospodarkę i polski rząd .
        Może się mylą .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka