Dodaj do ulubionych

reklamacja wózka

28.11.11, 11:31
Witam, w kwietniu tego roku zakupiłam dziecięcy wózek spacerowy. Jednak po kolei zaczęło się w nim wszystko psuć, oprócz drobnych rzeczy, odpadła guma z koła, a na pozostałych lada dzień odpadnie, poza tym odłamała się jedna część od siedziska. Wózek jest na gwarancji, jednak oddałam go na reklamacji z ustawy konsumenckiej, z prośbą wymiany na nowy, gdyż w tym jest za dużo rzeczy do naprawy i jest wykonany niedbale, ze złej jakości materiałów co powoduje, że się w nim wszystko rozpada. Dzisiaj zadzwoniono do mnie z firmy produkującej wózki, że jedyne co mogą zrobić to wymienić koła na nowe za opłatą, koszt 50 zł, no a część od siedziska mogą wymienić w ramach gwarancji, gdyż koła są całe starte, a część zapewne urwałam ja podczas podnoszenia. Co można zrobić w tej sytuacji? Czy mają do tego prawo? Czy skoro nie jest możliwa wymiana na nowy, mogę się starać o obniżenie ceny lub zwrot gotówki? Czy jednak nie pozostaje mi żaden inny wybór jak tylko zgodzić się na naprawę? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: reklamacja wózka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 12:10
      ...a co na ten problem-Miejski Rzecznik Konsumentów - Częstochowa

Nazwa: Miejski Rzecznik Konsumentów
      Urząd: Urząd Miejski Częstochowa
      Miasto: 42-217 Częstochowa
      Adres: ul. Śląska 11/13
      Telefon: tel.: (034) 370 73 50
      Email: rk@czestochowa.um.gov.p
      może warto by tam chociaż zadzwonić? p
      • Gość: dubminator Re: reklamacja wózka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.11, 15:35
        Dziękuję, skorzystam.
    • Gość: q Re: reklamacja wózka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 12:34
      a generalnei to jaka jest decyzja?? czy wózek był wadliwy, zle wykonany etc czy zniszczenia zostaly dokonane w skutek złego uzytkowania (stad ty masz płacic za naprawe?? )..bo jezeli wina nie lezy po twojej stronie to po jakiego wała ty masz za to płacic??
      • Gość: dubminator Re: reklamacja wózka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.11, 15:34
        Dziękuję za odpowiedzi, no dowiedziałam się, że to sprzedawca a nie producent podejmuje decyzję w sparwie reklamacji z ustawy, więc w ogóle nie powinnam dostać takiego telefonu w sprawie naprawy. A Pan z którym rozmawiałam stwierdził, że koła są zdarte dając mi do zrozumienia, że to moja wina. No wiadomo, że się zużywają, ścierają, no ale że guma odpada z koła po 3 miesiącach od zakupu, a potem już następne ledwo się trzymają, to chyba coś jest nie tak?
        • Gość: Kasia Re: reklamacja wózka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.11, 16:43
          A gdzie kupilas ten wozek kto jest producentem
          • Gość: miłosz Re: reklamacja wózka IP: *.205.120.114.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.11.11, 17:03
            Wózek był zkładany z części wykonywanych w częstochowskim zakładzie LIMAK i z tąd cały problem!.W owej firmie produkuje się części na ilośc a nie jakośc i tu cały problem,nie jesteś pierwszą ofiarą.
            • looooooook Re: reklamacja wózka 28.11.11, 17:13
              składany urwa
              Składany!!!
        • Gość: www Re: reklamacja wózka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 17:16
          a od kiedy sprzedawca jest rzeczoznawca?? to rzeczoznawca podejmuje decyzje apropos tego czy wina lezy po stronie producenta czy Twojej..marszem do rzecznika ..mysla ze maja frajerów przed soba, nie daj sie i powodzenia..
          • Gość: dubminator Re: reklamacja wózka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.11, 19:24
            Nie dam się! Mam nadzieję, że się uda! Wózek nie był bardzo drogi, ale też nie należał do najtańszych, w każdym razie nie stać, mnie na naprawy, a tym bardziej na kupno nowego. Niestety wciskają ludziom szajs a potem wmawiają, że to ze złego użytkowania, no najlepiej w ogóle nie używać, wtedy napewno będzie chodzić bez zarzutu, ech...

• Gość: nie daj sie Re: reklamacja wózka IP: 46.115.16.* 28.11.11, 21:43
              nie daj sie zrobic w kuku.
              wozek jest przeznavczony do WOZENIA DZIECI anie lalek,
              Warunki jakie sa wiadomo, wozek nie jezdzi tylko po parkiecie w domu, lecz po uliczach w roznym stanie technicznym.
              Wozek powinien byc poddany testom na
              ciezar dziecka,
              na wstrzasy,
              na nierownosci podloza
              na mozliwosc podnoszenia go wraz z dzieckiem
              na wytrzymalosc siedziska
              podnozek,
              kol i opon
              WOZEK POWINIEN MIEC ATEST, bez wzgledu na cene.
              Jest to w koncu pojazd, ktory MUSI ZAPEWNIC 100 PROC. BEZPIECZENSTWO DZIECKA W CZASIE JAZDY i niezaleznie od tego czy jedziesz po asfalcie, czy po slawnej kostce w III ALEI, czy po polu.JEDZIESZ SZYBKO CZY WOLNO hustasz wozkiem bo taka jest potrzeba akurat
              DZIECKO MUSI BYC W NIM BEZPIECZNE

Ja kupilam wnusi wozek BEXA 3 i reklamacje peknietej opony facet zalatwil bez problemu wysylajac nowe kola do ANGLII bez zadnych kosztow.

KONIECZNIE PODAJ TU NAZWE PRODUCENTA TRZEBA SIE BRONIC PRZED DZIADOSTWEM I PRODUKCJA ZAGRAZAJACA BEZPIECZENSTWU DZIECI.
              WOZEK powinien sluzyc dla jednego dziecka a nawet dla dwoch!!!!!

PIETNUJMY NIERZETELNYCH PRODUCENTOW , TAK JAK WYCHWALAMY DOBRYCH
    • Gość: gosc Re: reklamacja wózka IP: *.ice-net.pl 28.11.11, 22:15
      Jeśli wymiana towaru na nowy jest niemożliwa albo wymagałaby nadmiernych kosztów (ze strony sprzedawcy) masz prawo do żądania obniżenia ceny albo do odstąpienia od umowy sprzedaży. Przy czym od umowy sprzedaży nie można odstąpić jeżeli wada jest nieistotna. zapis z ustawy na jaką się powołałaś
      • Gość: dubminator Re: reklamacja wózka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.11, 00:06
        Dziękuję wszystkim za wsparcie :-) Będę informować jak przebiega sprawa, może komuś się to kiedyś przyda, chociaż mam nadzieję, że nikogo nie spotka taka sytuacja. Póki sprawa się nie zakończy wolałabym nie podawać nazwy producenta. LICHO NIE Śpi!!!
        • Gość: rea Re: reklamacja wózka IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.11, 13:47
          I dlatego warto kupować wózki z dobrych firm a nie częstochowską tandetę z firmy no name.,szkoda pieniędzy i nerwów.Lepiej używany a firmowy.
          • Gość: lisa Re: reklamacja wózka IP: *.181.156.94.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.11.11, 15:32
            Popieram w 100%.Częstochowskie elemęty do wózków to jest tragedia.Mieliśmy wózek ,jak się okazało z części firmy Limak i od samego początku były problemy ,na reklamacje ,po odesłaniu do firmy szef stwierdził iż ich częśc są w dużej mierze rozsyłne po całym świecie i nikt się nie skarży i nikt nie reklamuje,dziwne co?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka