Dodaj do ulubionych

Emerytury po polsku

31.03.12, 13:51
Emerytury po polsku:
1. 75 lat pracy i bez względu na wiek.
2. Jak żyć na emeryturze ? – krótko.
3. Francuski emeryt siedzi na lazurowym wybrzeżu z butelką szampana,
Niemiecki emeryt ze sznapsem w ręce wypoczywa w Alpach,
Angielski emeryt z butelką Jasia Wędrowniczka szaleje po Europie,
Polski emeryt z butelką moczu siedzi w kolejce do laboratorium analiz .
Obserwuj wątek
    • Gość: hehe Tak niewielu wydoopcyło tak wielu, he he IP: *.ice-net.pl 31.03.12, 13:54
      Chyba jeszcze nigdy w historii tak niewielu wydoopcyło tak wielu. Polakom zlikwidowali emeryturki. wraca normlaność. "Przecież Polacy to mądry i wielki naród". "Grozi nam kaczyzm" he he
    • Gość: Niewodniczański Sieroty IP: *.apus-net.pl 31.03.12, 14:02
      Ze sprawozdania za 2011

Szacuje się, że na urlop za granicą w tym roku zdecydowało się ponad 7 mln Polaków - wynika z danych Instytutu Turystyki.
      • Gość: do Niewodn... a powinni w burce tyrać za miskę ryżu? IP: *.ice-net.pl 31.03.12, 14:07
        Panie Niewodniczanski, jasne
        kto to widział, zeby komuś takiemu jak Polacy urlop się należał? Jeszcze zagranicą. Polacy mają założyć burkę i tyrać za miskę ryżu na międzynarodwą finansjerę. a jak ktoś osłabnie to dobić na izbie przyjęć. bron Boże, nie może miec sił zajść do ZUSu z wnioskiem o emeryturę.
        Tak Panie Niewo..... wszyscy kochamy PO i jej wybitne pomysły! zadowolony?
        • Gość: Niewodniczański Re: a powinni w burce tyrać za miskę ryżu? IP: *.apus-net.pl 31.03.12, 14:10
          wszyscy kochamy PO i jej wybitne pomysły!

A ilu Was jest?
          • Gość: obserwator Re: a powinni w burce tyrać za miskę ryżu? IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 31.03.12, 14:16
            @Niewodniczański
            Ile osób kocha PO? ... Tusk myśli, że jest zwycięzcą - Kadafi też tak myślał

• Gość: obserwator Re: Sieroty IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 31.03.12, 14:09
        @Niewodniczański
        Witaj Panie Niewodniczański!
        W jakim Pan żyje świecie?... wirtualnym?...
        Wygląda na to, żeś Pan oderwał się od realiów dnia codziennego. No, może być jeszcze jedna przyczyna: zarabiać można i na postach pisanych na zlecenie. Sadzę, że jednak tak nisko Pan nie upadł, więc proszę mi wyjaśnić skąd i dlaczego wystąpiło to oderwanie Pana od realiów występujących w Polsce.
        Pozdrawiam
        • Gość: Niewodniczański Re: Sieroty IP: *.apus-net.pl 31.03.12, 14:50
          Szanowny Panie Obserwatorze!

Gdyby Pan mógł określić na jakie realia się powołuję bo nie bardzo wiem od czego się oderwałem.
          • Gość: obserwator Re: Sieroty IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 31.03.12, 18:12
            @Niewodniczański
            Cytat: "Gdyby Pan mógł określić na jakie realia się powołuję bo nie bardzo wiem od czego się oderwałem."

Odpowiedź: Od ziemi Panie, od ziemi.
            Przejdź się Pan ulicami naszego miasta, skorzystaj ze środków komunikacji miejskiej i z usług służby zdrowia w ramach NFZ, porozmawiaj z ludźmi (zarówno z młodymi jak ze starszymi), z tymi normalnymi, "zwykłymi zjadaczami chleba", a zobaczysz nędzę i ubóstwo, rozpacz i beznadziejność, brak perspektyw i krzywdę ludzi.
            Zobaczysz Panie także coś innego: mądrość życiową tych ludzi i trzeźwość spojrzenia na otaczający nas świat. To inny świat Panie, to świat realny, to nie ten obraz świata, który chcą nam wmówić politycy iż nas otacza. I zrozumiesz Pan o czym piszę i dlaczego uparcie tak o tym piszę.

Nie bój się Pan, Panie Niewodniczański,
            tego zwykłego świata i ludzi w nim żyjących.
            To tutaj, na ziemi, znajdziesz serce, i zrozumienie, a także pomoc gdy zajdzie potrzeba. Świat wirtualny, świat polityki, pełen kłamstw i obłudy, złudnych obietnic, jest tylko abstrakcją. Człowiek jest tu i teraz. Tak więc tu i teraz potrzebuje drugiego człowieka, i to nie w celach, do jakich chcą nas przeznaczyć politycy. Człowiek nie jest żywym robotem, nie da się go w taką hybrydę zmienić. A to, co się dzieje na naszych oczach - zarówno w Polsce jak i w innych krajach - zastanawia i... przeraża każdego zdrowo myślącego człowieka. Bezwzględne próby i działania mające na celu podporządkowanie sobie drugiego człowieka by móc żyć jego kosztem, nie prowadzą do niczego dobrego. To wielka moc, niszczy wszystko po drodze. I tego się bój Panie Niewodniczański, tego. A moc tego ujrzysz niebawem: nim tegoroczny śnieg zimowy pokryje naszą ziemię łzy ludzkie zroszą ją obficie.
            • Gość: Niewodniczański Re: Sieroty IP: *.apus-net.pl 31.03.12, 20:02
              Panie obserwatorze szanowny!

Chyba mieszkamy w innym mieście.
              Chodzę ulicami widzę odnowione eleganckie budynki choćby na Dąbrowskiego.
              Jeżdżę komunikacją miejską większość to niskopodłogowe Mercedesy, czasem się trafi jaiś rozklekotany Ikarus, widziałem nowy tramwaj.
              Bywam u lekarza, po odstaniu w kolejce otrzymuję pomoc.

A rozmowa z ludźmi to mój obowiązek zawodowy, doskonale wiem co ich trapi,
              Ci "zwyczajni zjadacze chleba" doskonale orientują się w naszej rzeczywistości.
              Jest natomiast grupa umownie zwana "nawiedzeni", Ci widzą to czego nie ma.
              Ci mają pretensje do wszystkich i wszystkiego. Ci zawsze będą niezadowoleni bo tak ich stworzył Pan Bóg.

Nie wiem jakimi uliczkami tego miasta Pan chadza skoro widzi tego czego nie ma.

P.S. Czy jest Pan w stanie określić czym jest bieda w Pana pojęciu?

• Gość: obserwator Re: Sieroty IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 01.04.12, 12:34
                @Niewodniczański
                Po pierwsze:
                Wygląda na to Panie Niewodniczański, że Pan widzi to, co chce widzieć. Można i tak żyć, czemu nie.
                Po drugie:
                Rozbawił mnie Pan swoim pytaniem, cytuję: "Czy jest Pan w stanie określić czym jest bieda w Pana pojęciu?" Ma Pan specyficzny sposób "podpuszczania" ludzi, co da się zauważyć w wielu Pana wpisach, zresztą w realu (w życiu codziennym) także, nieprawdaż?...
                Jeśli chodzi o samo pytanie o znaczenie słowa "bieda", stawiane przez Pana, to pytanie szokuje bo... postawił je Pan. Czyżby początek demencji?...
                • Gość: Niewodniczański Re: Sieroty IP: *.apus-net.pl 01.04.12, 14:27
                  Skoro Pan , Panie Obserator pisze o biedzie której niema, to chcę wiedzieć czym jest ta bieda w Pana pojęciu.
                • angrusz1 Re: Sieroty . Do obserwatora 01.04.12, 21:38
                  Obserwator pisze :"Rozbawił mnie Pan swoim pytaniem, cytuję: "Czy jest Pan w stanie określić czym jest bieda w Pana pojęciu?" Ma Pan specyficzny sposób "podpuszczania" ludzi, co da się zauważyć w wielu Pana wpisach, zresztą w realu (w życiu codziennym) także, nieprawdaż?...
                  Jeśli chodzi o samo pytanie o znaczenie słowa "bieda", stawiane przez Pana, to pytanie szokuje bo... postawił je Pan. Czyżby początek demencji?.."

Taak, najpierw trzeba określić to , co jest biedą .
                  Dla jednych bieda to brak dachu nad głową , brak miski ryżu i brak kapotu w nocy na grzbiet . Wtedy ktoś kto w Polsce ma mieszkanie , ciepłą wodę i gaz jest już bogaczem .
                  Dla bezrobotnego w Niemczech takie warunki to ubóstwo , bo on w ramach bezrobocia wyjeżdża do Hiszpanii na zimę .
                  Czy to dociera obserwatora ?
                  Ja już nie mówię o wartościach , jakie się uznaje . I tu mogą być kolosalne różnice w ocenie biedy i bogactwa .
            • Gość: Niewodniczański Re: Sieroty IP: *.apus-net.pl 01.04.12, 14:39
              a zobaczysz nędzę i ubóstwo, rozpacz i beznadziejność, brak perspektyw i krzywdę ludzi.

Statystyki mówią cos zupełnie innego;
              wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Ilu-Polakow-jest-szczesliwych-Zaskakujacy-wynik-badania,wid,13608162,wiadomosc.html?ticaid=1e31e
              • Gość: obserwator Re: Sieroty IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 01.04.12, 17:36
                @Niewodniczański
                Statystyki?... oj, Panie Niewodniczański, Niewodniczański. Tyle lat żyjesz na tym świecie, a jeszcze w bajki wierzysz?
                Zapewne uczono Ciebie w młodości, że jeżeli umiesz liczyć to licz na siebie. I dane statystyczne są tego przykładem. Wynik będzie taki jaki potrzebuje zleceniodawca.
                Cóż, niechęć do matematyki skutkuje dziecinną wiarą w prawdziwość danych statystycznych. Można więc ludziom wciskać, co się da. Uwierzą. Tak samo uwierzą jak uwierzyli w latach 90-tych ubiegłego wieku. Pod pozorem zmiany formy, kształtu, istniejącego ustroju, wymieniono cały ustrój. Wykorzystano nieznajomość definicji; nieznajomość, że demokracja = forma = kształt. A wiadomo z fizyki, że ciała w stanie płynnym lub gazy by zachowały swój kształt muszą być poddane działaniu siłom zewnętrznym. Przybiorą wtedy taki kształt, jaki chcemy by przybrały, np. woda w szklance ma inny kształt niż przelana do butelki, itd. A układ społeczny (tzw. ustrój społeczny)?... jego formę, kształt, czyli demokrację, też określają siły zewnętrzne. Nic więc dziwnego, że jeżeli rządzący chcą utrzymać demokrację czyli konkretny kształt, taki jaki sobie założyli, że będzie, to muszą oddziaływać siłą by to utrzymać.
                A potem?... końcowe lata 90-te?... pod znane powszechnie pojęcia podstawiono inną treść uwiarygodniająca ich działania. A teraz?... powtórka z rozrywki?... może w innym wydaniu, lecz metody te same. A najpierw coś wmówić. Kłamstwo powtarzane 100 razy staje się prawdą, zwłaszcza, że myślenie boli... matematyka taka trudna,...

• angrusz1 Re: Sieroty .Do obserwatora 01.04.12, 21:19
                  dotyczy postu z 17.46 .
                  Z takim sposobem myślenia możesz dotrzeć do innych .
                  Do mnie nie .
                  Ja kończyłem politechnikę i tam szczególnie doceniano obliczenia .
                  Kończyłem też studia w akademii ekonomicznej a tam był przedmiot : statystyka .
                  Też ceniono tam osiągnięcia tej nauki .
                  Coś mi z tamtych lat zostało .
                  • Gość: obserwator Re: Sieroty . Do angrusz1 IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 02.04.12, 00:51
                    Panie "angrusz1",
                    widzieć, słyszeć, czytać na dany temat, a zajmować się czymś, to duża różnica.
                    Miło, że na uczelniach - o których Pan pisze - ceniono sobie statystykę.
                    Szkoda tylko, że Pan się nią nie zainteresował dogłębnie. Nie popełniałby Pan teraz aż tylu błędów w swoich wypowiedziach.
                    Cóż, tak na dobrą sprawę mogę te błędy Panu wybaczyć. Ostatecznie, Pan nie pierwszy i nie ostatni nie rozumie statystyki. To nie jest łatwa dyscyplina naukowa. W swoim czasie miałem "przyjemność" z przerażeniem w oczach zauważyć, że szanowne sławy naukowe w zakresie statystyki powielają błąd zrobiony 40 lat wcześniej. A ja?... też przez trzy lata tego nie zauważyłem gdy się nią zacząłem zajmować. Dziwiłem się tylko, że mi badania naukowe dają jakieś dziwne wyniki. Mogę teraz, z perspektywy czasu napisać, że młodość ma swe prawa: chce koniecznie wierzyć w to, co jest napisane, zwłaszcza gdy piszą to znane w świecie osoby. Ja też wierzyłem. Myślałem, że to ja popełniam gdzieś błąd. Okazało się jednak to, co napisałem wyżej. Czy czuję z tego tytuły jakąś satysfakcję?... nie, po prostu zwykłą ludzką radość z dobrze wykonaj pracy. Ot, mam po prostu naukowy wkład w rozwój światowej statystyki.
                    • angrusz1 Re: Sieroty . Do obsereatora !! 02.04.12, 06:57
                      Szanowny panie obserwatorze :

Raczył pan napisać :"Szkoda tylko, że Pan się nią nie zainteresował dogłębnie. Nie popełniałby Pan teraz aż tylu błędów w swoich wypowiedziach. "

Taak ma pan rację . Moje zainteresowania statystyka nie były dogłębne a do tego większy kontakt z nią był dość dawno .
                      Ale może raczy pan podać przykład mojego błędu i na czym on polegał oraz jak powinno być prawidłowo .

Tak zwykle robi się w pismach np księgowych : przekreśla złą liczbę i pisze obok na czerwono poprawną .

W przeciwnym razie takie Pańskie pisanie zakwalifikuje jako zwykłe wodolejstwo .
                      • Gość: obserwator Re: statystyka a życie codzienne IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 02.04.12, 10:54
                        @angrusz1
                        Jest Pan dorosłym człowiekiem. Czy zaakceptuje Pan moją wypowiedź odnośnie statystyki czy też nie, to już Pańska sprawa. Wiedza kosztuje, wymaga czasu. Zgodnie z lansowaną przez Pana tezą na częstochowskim forum nie ma nic obecnie za darmo. Proszę więc samemu posiąść stosowną wiedzę lub... z niej zrezygnować.
                        • angrusz1 Re: statystyka a życie codzienne 02.04.12, 17:33
                          Obserwator pisze :"Jest Pan dorosłym człowiekiem. Czy zaakceptuje Pan moją wypowiedź odnośnie statystyki czy też nie, to już Pańska sprawa. Wiedza kosztuje, wymaga czasu. Zgodnie z lansowaną przez Pana tezą na częstochowskim forum nie ma nic obecnie za darmo. Proszę więc samemu posiąść stosowną wiedzę lub... z niej zrezygnować. "

Czyli odgrażał się , odgrażał a teraz pęka . Wiedzy statystycznej nie poda .
                          Ale specem od niepełnosprawności chce być ?
                          Może od doznań osobistych . Ale ja już o tym pisałem - pisz pan książkę .
                          Tu dyskutujemy o niepełnosprawności statystycznie i od strony finansowej - ile to zjawisko kosztuje nasze państwo .
                      • Gość: nie Re: Sieroty . Do obsereatora !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.12, 13:36
                        niestety księgowości też angrusz nie znasz,czerwony kolor jest tylko w korektach in minus a nie zwykła poprawka ,którą oczywiście trzeba zaparafować
      • Gość: odim Re: Sieroty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 11:21
        panie Niewod... czy pan już dzisiaj poobcierał wszystkie tyłki platformersom?
    • Gość: obserwator Re: Emerytury po polsku IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 31.03.12, 14:02
      @njurek7
      Gratuluję umiejętności tak rzeczowego ujęcia rzeczywistości.
      • angrusz1 Re: Emerytury po polsku 31.03.12, 19:47
        Do obserwatora :

czy wiesz waść jak się oblicza emeryturę , albo zasady ?

Bo jak ktoś ma niską emeryturę , to oznacza , że ktoś mało zarabiał ( niskie składki płacił ) i ma krótki staż pracy .
        To chyba uczciwe .
        Więc dlaczego ja mam żałować kogoś , kto się całe życie oszczędzał - po prostu nie pracował - i ma minimalny staż pracy wymagany do emerytury i do tego może udowodnić , że miał niskie zarobki ?

Albo dlaczego ma żałować kogoś , kto pracował zarejestrowany i płacący składki minimalną ilość lat a resztę na czarno ( pod stołem dostawał znacznie więcej ) ?

Wyjaśnij mi waść dlaczego ja mam żałować takich ludzi ?
        To nie były pojedyncze przypadki .
        Każdy sam pracuje na własną emeryturę .
        • Gość: gościu Angruszu czasami mnie osłabiasz IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.12, 20:51
          Swoim pouczeniem i wykształceniem.Mam małe pytanie, umowy śmieciowe jarzysz?Ty jak chrabia jak, pytania kierujesz do dyzia vel ancymonka.Co żałować 42 lata pracy ,różne umowy?Praca non stop.Do tego roku trza kombinować, bo pomostówka znika.A pracy nie ma.I łapska opadają waściu.Jestem zaniepokojony ,czy właściwie postawiłem :kropki i przecinki.
          • angrusz1 Re: Angruszu czasami mnie osłabiasz 31.03.12, 21:37
            Do gościa :

Taak, masz rację . Umowy śmieciowe to plaga i patologia .
            Ale to dość nowy wynalazek .

Za komuny takich umów prawie nie było a i w ostatnich latach też niewiele .
            Więc osoba , która jest na emeryturze od niedawna , to chyba sama zapracowała na swoją emeryturę i śmieciowe umowy nie wpłynęły zasadniczo na wysokość emerytury .
            Wszak do wysokości emerytury bierze się pod uwagę np 10 najlepszych lat z kolejnych 20 i porównuje się te zarobki ze średnimi zarobkami w tym konkretnym roku . Ten stosunek odpowiednio potem mnoży się przez kwotę bazową .
            Państwo ma tylko wpływ na tzw kwotę bazową .

No ale młodzi ?? Hmm, tak młodzi już mają problemy .
            Problemy będą jeszcze większe , jeśli obciążenia pracy różnymi narzutami , w tym i składką emerytalną , będą coraz większe .
            A przecież muszą być większe , bo dziura w ZUS osiąga niebotycznych rozmiarów : jedni liczą na 40 mld zł a inni ( może coś jeszcze dodają ) na 90 mld zł .

Tego i ZUS i budżet nie wytrzyma .
        • Gość: ? Re: Emerytury po polsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 11:30
          a czy marniutki nauczyciel pt.angrusz nie wie o tym że jest mnóstwo emerytów z ponad 35 letnim stażem pracy o bardzo niskich świadczeniach? jak tego też angrusz nie wie to znaczy że jest gorszym niedoukiem niż jego niektórzy uczniowie
          • angrusz1 Re: Emerytury po polsku . Do ? 01.04.12, 21:28
            niejaki ? pisze :"a czy marniutki nauczyciel pt.angrusz nie wie o tym że jest mnóstwo emerytów z ponad 35 letnim stażem pracy o bardzo niskich świadczeniach? jak tego też angrusz nie wie to znaczy że jest gorszym niedoukiem niż jego niektórzy uczniowie "

A możesz powiedzieć skąd się to wzięło ?

Emerytury liczy się - od pewnego czasu , nie od zawsze - na postawie zarobków UDOKUMENTOWANYCH - i stażu pracy - UDOKUMENTOWANEGO .

Zajrzyj sobie na strony ZUS i tam poczytaj jak to się liczy .

Trudno , żeby osoba zarabiająca przez 35 lat mało , miała wysoką emeryturę .
            Na pewno nie ma najmniejszej , bo za każdy rok jest taki mnożnik 1,3 % .
            Ja starałem i staram się pracować , legalnie na umowę o prace i dbam o to by mieć na to kwity , dlatego może moja emerytura nie będzie najgorsza .
            Ale fakt , na dyrektorskie lub podobne stanowisko się nie załapałem, bo jakoś nie miałem dostatecznego poparcia ... politycznego . A to głównie temu zawdzięcza się karierę .
            Jakiś czas temu wystarczył " styropian " . Teraz już inne układy liczą się .
            No ale są i takie stanowiska i ludzie , którzy wymagają, żeby pracownik coś umiał , coś więcej no i żeby chciał coś robić a często coś więcej niż musi .
            Ja staram się o jedno i drugie i mimo , że jest trudno to jakoś radzę sobie .
        • Gość: obserwator Re: Emerytury po polsku IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 01.04.12, 12:56
          @angrusz1
          Panie "angrusz1",
          znam zasady obliczania emerytur, i to całkiem dobrze.
          Zam również z autopsji jak wyglądała praca za tzw. "komuny", jak wyglądała po zmianie ustroju, i jak wygląda to obecnie.
          Dużo musiałbym pisać, nie o to chodzi w tym poście. Powiem tylko, że nie do końca prawdziwe jest Pana zdanie, cytuję: "Bo jak ktoś ma niską emeryturę , to oznacza , że ktoś mało zarabiał ( niskie składki płacił ) i ma krótki staż pracy."
          Byli także ludzie - teraz tez tacy istnieją - którzy kosztem innych (wykorzystując tzw. luki prawne) zabezpieczyli sobie wysokie emerytury.
          Jedno jest pewne - dotyczy to czasu przeszłego jak i obecnego - uczciwą pracą nikt sobie wysokiej emerytury nie wypracował, i nie wypracuje!
          Smutne jest to, co napisałem, lecz prawdziwe. Może Pan, Panie "angrusz1", w to, co napisałem nie wierzyć, zanegować. Kiedyś Pan to zrozumie, oby nie za późno.
          Serdecznie pozdrawiam.

• Gość: tyle Nie opłaca się obecnie płacić składki emerytalnej IP: *.ice-net.pl 31.03.12, 20:12
      Obecnie przeciętny wiek zgonu to 67 lat.
      więc nie opłaca się odprowadzać do panstwa składki emerytlanej.
      pracować na umowę o dzieło lub w szarej strefie, ubezpieczając się jedynie zdrowotnie. po co płacić co miesiąc kilkaset złotych na emerytalne skoro i tak się ich nie odbierze. przypuszczam, że wydłużenie wieku emerytalnego poskutkuje rozrośnieciem się szarej strefy czy płaceniem pracownikom pod stołem.
      • Gość: Niewodniczański nowu nieprawda IP: *.apus-net.pl 31.03.12, 21:20
        W 2008 r. w Polsce mężczyźni żyli przeciętnie 71,3 lat, natomiast kobiety 80 lat. W porównaniu z początkiem lat 50. ubiegłego stulecia jest to o ok. 15 lat więcej dla mężczyzn i ok. 18 lat więcej dla kobiet – podał Główny Urząd Statystyczny.

Korzyści wynikające z rozwoju nowych technologii medycznych i nowoczesnych metod diagnostycznych oraz poprawa kondycji zdrowotnej Polaków realizowana przez prozdrowotny styl życia, mają swoje odzwierciedlenie w trwającym już od ponad 15 lat spadku natężenia zgonów, a tym samym wydłużaniu przeciętnego trwania życia.
        • Gość: obserwator Re: nowu nieprawda IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 01.04.12, 17:44
          @Niewodniczański
          A gdzieś to Pan wytrzasnął informację, że nastąpiła "poprawa kondycji zdrowotnej Polaków" ???
          Czemuż Pan nie napiszesz o tym, co jest. Dlaczego nie podasz, że co 4-ta osoba w Polsce to osoba niepełnosprawna?... i to jest ta "poprawa kondycji zdrowotnej Polaków", o której tak piszesz Panie Niewodniczański.
          • angrusz1 Re: nowu nieprawda 01.04.12, 21:15
            Obserwator pisze :" A gdzieś to Pan wytrzasnął informację, że nastąpiła "poprawa kondycji zdrowotnej Polaków" ???
            Czemuż Pan nie napiszesz o tym, co jest. Dlaczego nie podasz, że co 4-ta osoba w Polsce to osoba niepełnosprawna?... i to jest ta "poprawa kondycji zdrowotnej Polaków", o której tak piszesz Panie Niewodniczański."

Ocena zdrowotności jest dość subiektywna , więc trudno o jakąś mierzalną ocenę oprócz tej, że dłużej żyjemy - ale to taki trend a nie wynik działania w jakimś konkretnym i krótkim okresie .

Wiesz obserwatorze - z tymi niepełnosprawnymi jest trochę tak jak w szkołach z dyslektykami .
            Za mojej młodości ich nie było a teraz na maturze jest pełno dyslektyków, dyskalkulików i innych dys ... Skąd ?

Ano stąd bo są ludzie , którzy na prawo i lewo wydają takie zaświadczenie a one pomagają różnym uczniom łatwiej zdać maturę .
            Wiesz , jak ktoś ma pewne doświadczenie życiowe to nie da sobie ciemnoty wciskać .
            Więc obserwatorze nie próbuj .
            • Gość: obserwator Re: nowu nieprawda IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 01.04.12, 23:08
              @angrusz1
              Panie "angrusz1",
              temat osób niepełnosprawnych, ich problemy oraz problemy ich rodzin, dane mi było poznać aż do bólu. Nie pozwoliłbym sobie na podanie czegoś nieprawdziwego, czegoś co wypaczałoby rzeczywisty obraz tych ludzi.
              Proszę, nie wypowiadaj się Panie "angrusz1" w temacie, który zupełnie nie znasz.
              I wiesz co, Panie "angrusz1", życzę Tobie abyś nigdy tego tematu nie poznał. Bo widzisz to jest tak: widzieć coś, słyszeć o czymś, to nie znaczy, że się wie o co tak naprawdę chodzi, że się temat zna. Dlatego też napisałem: nie życzę Tobie abyś ten temat poznał. Bo kiedy byś ten temat poznał?... kiedy sam zostałbyś osobą niepełnosprawną lub zostałaby to osoba bliska Twemu sercu, np. Twoja matka lub Twoje dziecko.
              • angrusz1 Re: nowu nieprawda . Niepełnosprawność 02.04.12, 06:52
                Hmm, Panie obserwatorze !!
                Przykro jest obserwować niepełnosprawność osobiście a tym bardziej jej doznawać na sobie ale to jeszcze nie upoważnia do jakiegoś całościowego oceniania tego zjawiska .
                Jeszcze w 1998 roku było rencistów - którym ZUS wypłacał renty - w Polsce ok 2,7 mln .
                Czy to znaczy, że były to osoby niepełnosprawne ? - w rozumieniu pańskim ?
                W pewnym wieku u prawie każdego można znaleźć jakiś niedostatek , no ale aż taka liczbę - w żadnym innym kraju nie obserwowaną . teraz już ta liczba spadła do ok 1 mln . Czy to oznacza, że tak poprawiła się ochrona zdrowia ?
                Nie .
                Po prostu ktoś oszukiwał .

Stąd ja wnioskuję, że może tak być i z niepełnosprawnością - podobnie jak z dysleksją .
                Ja nie neguję potrzeby wykrywania i dysleksji i niepełnosprawności .
                • Gość: obserwator niedobrze Panie "angrusz1", niedobrze się stało IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 02.04.12, 11:07
                  @angrusz1
                  Cytat: "Przykro jest obserwować niepełnosprawność osobiście a tym bardziej jej doznawać na sobie ale to jeszcze nie upoważnia do jakiegoś całościowego oceniania tego zjawiska."

Panie "angrusz1",
                  prosiłem Pana: nie wypowiadaj się w tym temacie. Prośby nie spełniłeś, MOCE uruchomiłeś. Zdarzeń nie powstrzymasz. Poznasz temat. Współczuję.
                  Biały Mag

• angrusz1 Re: niedobrze Panie "angrusz1", niedobrze się sta 02.04.12, 17:30
                    Do obserwatora : wal waść - ale statystykę , bo interesuje mnie to zjawisko ilościowo .
                    Ale nie zwierzaj mi się z przeżyć .
                    To opublikuj w książce , jeśli masz taką potrzebę i sfinansuj jej wydanie .
        • Gość: vvv Re: nowu nieprawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.12, 13:43
          uważaj niewodnicz...bo twoja kondycja zdrowotna może się skończyć natychmiastowym zgonem,nikt nie wie co mu pisane,więc nie mędrkuj
      • angrusz1 Re: Nie opłaca się obecnie płacić składki emeryta 31.03.12, 21:28
        Napiszę dosadnie ale prawdziwie .
        Skoro są tacy durnie jak" tyle " ( średni wiek zgonu 67 lat !!! ) , to niech sobie będą , niech robią po swojemu ale niech nie śmią żądać pomocy z MOPS-u na starość .
        • Gość: do angrusza do ciebie jeszcze mi daleko IP: *.ice-net.pl 31.03.12, 21:34
          angrusz, no do takiego durnia jak ty, to jeszcze mi daleko. muszę się jednak postarać, może ci kiedyś dorównam. wiem, lata pracy. miłej lektury Niedzieli.
          • angrusz1 Re: do ciebie jeszcze mi daleko 31.03.12, 21:43
            Widzisz tyle na czym polega twoja durnota ?

Ty bierzesz średni wiek życia np mężczyzny i to jest błąd , bo do obliczeń zobowiązań emerytalnych ZUS bierze pod uwagę średni wiek życia osoby na emeryturze .
            I ten wiek to ok 18 lat dla mężczyzn .
            Tyle lat przeciętnie mężczyzna bierze emeryturę i na ten okres ZUS musi mieć pieniądze .

Średni wiek życia mężczyzn - może teraz gdzieś ok 69 lat - wynika ze wysokiej śmiertelności mężczyzn w różnym okresie życia np zaćpany narkoman umiera w wieku 17 lat a nachlany oszołom jadący nad ranem z dyskoteki ginie w wieku 19 lat .
            Takich przypadków jest na tyle dużo, że one znacząco obniżają tę średnią . Kobiety są bardziej rozsądne i ostrożne i żyją dlatego znacznie dłużej .

Ale możesz robić jak uważasz . Nie licz na starość na pomoc społeczną .
            • Gość: do angrusz angrusz, mistrzu-durniu uczę się od ciebie IP: *.ice-net.pl 31.03.12, 21:48
              angrusz, mistrzu, nie denerwuj się. nie wszyscy są tak pojętni, jak ty. i tak szybko durnoatości się od ciebie nie nauczę.
              Jego eminencji Wielki Durniu
              przyjm mnie czeladnika, niech twą durnowatość posiądę.
            • Gość: Niewodniczański Re: do ciebie jeszcze mi daleko IP: *.apus-net.pl 31.03.12, 21:53
              Witam panie Andrzeju!

Cieszy mnie, że coraz częściej stajemy w jednym szeregu.
              I zastanawiam się dlaczego dajemy się wpuszczać takim nawiedzonym co piszą
              z jakiegoś herbacianego serwera.
              Ten człowiek jeszcze nigdy nie napisał coś pozytywnego.
              Zapewne stwórca pozbawił Go tego uczucia.
              • Gość: he he o, wsparcie od duszka Niewodniczanskiego IP: *.ice-net.pl 31.03.12, 22:00
                o, i Niewod..... się wmieszał, duszek dobra rada. szczęśliwiec, co to mu w życiu tak wszystko wyszło.
                Panie Niewod... angrusz sobie poradzi, wprawdzie nerwy puszczają i ludzi od durnych wyzywa. może obawia się biedaczek o emeryturkę. a on sobie może u stwórcy 100 lat życia wymodlił. a teraz się obawia, kto tą emeryturkę będzie płacił?
                • angrusz1 Re: o, wsparcie od duszka Niewodniczanskiego 01.04.12, 07:36
                  Cenię mądrych , toleruję normalnych , tępię głupców
                  • Gość: angruszu Totalna załamka ty wstapiłes w szeregi PO. IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.12, 09:39
                    Tak samo kłapiesz jak oni .Polacy żyją dłużej.Opieka zdrowotna lepsza, tylko składki wyższe.Drogi piękne ,pracy nie brakuje .Oczywiście jak kto chce pracować.Chodzę sobie po mieście tak jak Niewoda i widzę piękne galerie handlowe i samochody.Piękne nowe tramwaje i autobusy.A później się budzę i patrzę dzisiaj 1kwietnia i nie prima aprilis gaz podrożał .Lecę do pośredniaka pojutrze ,bo na poniedziałek nie ma już numerków.Idę przez szare ulice dlaczego ludzie mają takie smutne oczy?I dlaczego się zamykają w domu?Święta Wielkiej Nocy dobrze że krótkie .Dwa jajka starczą ,a na poniedziałek kupię sobie pistolecik na wodę.Powinien wystarczyć .I jak tu żyć waściu?
                    • njurek7 Re: Totalna załamka ty wstapiłes w szeregi PO. 01.04.12, 09:57
                      Gość portalu: angruszu napisał(a):
                      I jak tu żyć waściu?
                      Jeszcze raz odpowiem :KRÓTKO !
                      • miglanc86 Re: Totalna załamka ty wstapiłes w szeregi PO. 01.04.12, 10:07
                        Emeryci popierajcie Polskę czynę ,umierajcie przed terminem.Angrusz jak chce pracować do 70 lat to niech pracuje i pierdzi w stołek .Jego sprawa.Tusk to kompletny ignorant.Nie musi się konsultować z narodem .Bo naród ma w rzyci.On jest premier tylko wybranym przez elity.A elity mają już odłożone .Więc polecam panu premierowi wybranemy przez elity,by do 67lat wisiał na kominie.Jak wywalą z urzędu.
                        • Gość: jasio Re: Totalna załamka ty wstapiłes w szeregi PO. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 11:42
                          Tusku nawet nie malował kominów,bo tego też nie potrafił,cała ta mistyfikacja z malowaniem to wymysł Płażyńskiego bo to on w swojej firmie zatrudniał nieroba ryżego i chciał mu zrobić pr na tle komina
                    • angrusz1 Totalna załamka ty wstapiłes w szeregi PO.Do do 01.04.12, 21:06
                      Do do :

Nie ja nie wstąpiłem do PO ale zwykłem patrzeć trzeźwo i uczciwie oceniać , bez względu na to kto rządzi i co się dzieje .
                      Staram się nie stosować metody oceny Kalego .
                      A co do emerytur , to ja tu na forum od dawna o tym piszę : trzeba coś zrobić aby ZUS miał zrównoważone finanse ( i to nie poprzez dotacje budżetowe ) i trzeba zlikwidować olbrzymi deficyt budżetowy i zacząć spłacać długi publiczne .

Kierownictwo PiS twierdziło w kampanii wyborczej , że Polska jest najważniejsze .
                      Więc ja piszę o tym , co dla Polski jest najważniejsze a że to czasem mija się z tym , co mówią czołowi politycy PiS ,to już nie mój problem .
                      Każdy pracuje na swoją wiarygodność .
                      Ja staram się dbać o swoją wiarygodność .
                      JP 2 apelował w Skoczowie o ludzi sumienia . Staram się swojego nie zagłuszać i oceniać w zgodzie z moim sumieniem a nie zaleceniami kierownictwa partii .
                      Czy uważasz, że to źle ?

• Gość: bratek Re: o, wsparcie od duszka Niewodniczanskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 18:39
                    czy już rozpocząłeś u siebie proces tępienia głupoty?
        • Gość: zyta Re: Nie opłaca się obecnie płacić składki emeryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 11:37
          to dlaczego nauczyciele ciągle wyciągają łapy po podwyżki ?takich roszczeniowych a jednocześnie leniwych belfrów zagonić trzeba do cięzkiej pracy fizycznej,tam nie trzeba używać rozumu,a tego waść ci brakuje
          • miglanc86 Nie piszmy już o przywilejach nauczycieli 01.04.12, 13:47
            przysłowie chińskie:aby być mądrym nie wystarczy mieć wiele ksiąg,osioł dziwigający te księgi też nie jest mądrzejszy.Rząd Polski nic nie robi w temacie podwyżek .Zwalając to na wolny rynek ,ustrój kapitalistyczny i monopol.Rząd tego kraju robi pod siebie i do siebie.
            • Gość: obserwator Re: Nie piszmy już o przywilejach nauczycieli IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 01.04.12, 17:56
              @miglanc86
              Zgadzam się z Pana wypowiedzią.
              Byłem dzisiaj w Alejach zobaczyć ten Jurajski Wielkanocny Jarmark. Cóż, tłoku nie ma. Cen z Księżyca. A ludzie?... jakoś smutni, radości nie uwidzisz, a słońce świeciło...
              Postawiłem znajomym - spotkanym dzisiaj na spacerze - pytanie odnośnie biedy w Częstochowie, o której to biedzie pisał w tym wątku Pan Niewodniczański, że jej w Częstochowie nie uświadczysz.
              I jaką odpowiedź uzyskałem odnośnie biedy w Częstochowie?... na chwilę obecną 85% mieszkańców Częstochowy żyje w nędzy!!!
              • angrusz1 Re: Nie piszmy już o przywilejach nauczycieli 01.04.12, 21:11
                Obserwator pisze : " ...na chwilę obecną 85% mieszkańców Częstochowy żyje w nędzy!!!

Masz jakieś dokładniejsze dane na potwierdzenie twojej tezy czy tylko tak sobie oceniasz wg własnej opinii .
                Ja siebie do nędzarzy nie zaliczam ale zapewne z niektórymi mieszkańcami Częstochowy może to tak wyglądać .
                Bo bogatych i bardzo bogatych jest w Częstochowie sporo . To także widać - domy , auta ale jak zwykle część bogactwa jest poukrywana . Tego nie sprawdzimy .

No to obserwatorze !! czekam na jakieś dane statystyczne , wiarygodne , bo lanie wody i ble, ble mnie nie interesuje .
                • Gość: gościu Re: Nie piszmy już o przywilejach nauczycieli IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.12, 21:23
                  Przejdż się bogaty nauczycielu.Bo tyle wiem ,że Niedzielę promujesz ,ale katolikiem z krwi i kości nie jesteś .Napewno na etacie tej gazety pl jesteś .I Dyzmę popierasz.Bo ten się trudzi niesamowicie, we wszelakich tematach.Wspiera go ancymonka ,ale to jej broszka .Od Jasnej ,taka pielgrzymka Solidarności do Katedry.Najlepiej wieczorem ,to zobaczysz to bogactwo.Normalnie bogaty nauczycielu łapska z <bulu utrudzonego opadają>
                  • angrusz1 Nie piszmy już o przywilejach nauczycieli.Do gości 01.04.12, 21:30
                    Gość pisze :"...ale katolikiem z krwi i kości nie jesteś " .
                    Masz rację . Jestem marnym grzesznikiem .
                    • Gość: realista Re: Nie piszmy już o przywilejach nauczycieli.Do IP: *.net.stream.pl 02.04.12, 07:01
                      Jesteś też marnym ekonomistą co pokazałeś wielokrotnie.
                      Piszesz, że to czyjaś wina że dostaje małą emeryturę, dokładnie tak! bandyckiego ustroju komunistycznego który zbudował piramidę (ZUS) i zutylizował pieniądze przyszłych emerytów zamiast je inwestować tak, żeby mogli jak Niemcy czy inni wysoce opłacani emeryci jeździć po świecie i spędzać wakacje pijąc szampan do kawioru.
                      Niestety u nas mają tak tylko pracownicy bezpieki a w przyszłości jeszcze politycy popiso bolszewi, ty się niestety nie załapiesz bo jesteś tylko marnym przydupaskiem ekipy z pierwszych najlepiej opłacanej z naszych pieniędzy linii.
                      • angrusz1 Re: Nie piszmy już o przywilejach nauczycieli.Do 02.04.12, 17:40
                        Masz pewną rację .
                        Bo to za komuny , kiedy chwilami ZUS miał poważne nadwyżki finansowe , to rząd przejmował je do wydatków budżetowych a komuniści chcąc pozyskać zwolenników ( aby utrzymać się przy władzy ) rozdawali przywileje emerytom : wczesne górnicze , hutnicze też , nauczycielom - to chyba w 1982 roku .
                        Aż trend się odwrócił i wydatki na emerytów zaczęły przewyższać wpłaty składek .
                        Tylko, że taka sytuacja jest już od wielu lat a nie ma już jedynej rządzącej partii PZPR ale pełna swoboda i rządy różnych partii i polityków .
                        Tylko znowu, żaden z tych polityków nie miał ochoty narażać się elektoratowi , co mogłoby skutkować utratą " ukochanej " władzy .
                        Tacy to " mężykowie " stanu .
                  • Gość: gościu Taki mały temacik ,tania rodzina bez dzieci IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.12, 21:35
                    Wedle Platformy Obywatelskiej .Czy to ma związek z kościołem ,czy nie ?Bardzo jestem zestresowany jak za dawnych lat ,na dyktandzie z języka polskiego.
                    • Gość: gościu widzę że nie pogadam IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.12, 22:04
                      Taka mała męda jak Palikot woli zajmować się Rydzykiem, niż odyseją emerytalną Polaków.To wszystko zmierza do tego, po co my mamy dyskutować .Jak nie ma z kim.Babcia umarła w wieku 80lat i podnosimy ten wiek umarłych.Dziadek 90 lat i jeszcze pali .Dajemy sobie ten plusik.Jest jeszcze jedno wyjście .Zamykamy zus ,robimy więcej dzieci i mordujemy starców ,którzy mają byle emeryturę.I jesteśmy prawdziwymi Polakami.Wolni to nasze hasło.
                      • Gość: konrad Re: widzę że nie pogadam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.12, 07:08
                        Co do likwidacji ZUS jestem absolutnie na TAK.
                        Szlag mini trafia jak przez wszystkie ptzypadki się odmienia ile to mi ZUS da tej emerytury.
                        ZUS nic nie daje- zrozumcie to kochani rodacy- co najwyżej zwraca wanm część waszej krwawicy.
                        Sporą część musi zdefraudować na samozaspokojenie się.
                        Niewydolny , utopijny solidaryzm społeczny oparty na zasadzue ,,wspólnego wora,, zamieńmy na solidaryzm pokoeniowy zwany RODZINA.
                        Wolałbym żeby ewentualnie dutkały mnie moje dzieci niż p-osłowie na Wiiejskiej.
                        • angrusz1 Re: widzę że nie pogadam 02.04.12, 17:35
                          Konrad pisze :"Sporą część musi zdefraudować na samozaspokojenie się."

A masz waść jakieś dowody tej defraudacji ? Jeśli tak , to zgłoś przestępstwo do prokuratury .
                          Jeśli nie , to zaprzestań chlapać ozorem po próżnicy .
        • Gość: obserwator Re: Nie opłaca się obecnie płacić składki emeryta IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 02.04.12, 11:30
          Warto wiedzieć, że: Co trzeci Polak nie dożyje emerytury - dane na dzień 02.04.2012 r.
          Rządowa reforma emerytur ma swoją mroczną tajemnicę, o której politycy nie chcą nam mówić. Co trzeci z nas, mimo że odkłada całe życie składki na emeryturę, nie zobaczy jej na oczy. Bo nie dożyje 67 lat. Żyjemy znacznie krócej niż Europejczycy na Zachodzie - i to nie polityczne ataki opozycji, ale twarde dane naukowe.
          @angrusz1
          @Niewodniczański
          W 2010 roku żyło zaledwie 63 procent Polaków urodzonych w 1946 roku - podaje Główny Urząd Statystyczny. A Komisja Europejska dorzuca, że aż 40 procent mężczyzn w naszym kraju umiera przed 65. rokiem życia.
          Co to oznacza? Po pierwsze, że nawet do emerytury na starych zasadach nie dożywa u nas 4 na 10 mężczyzn. A ponad jedna trzecia Polaków i Polek w ogóle.
          Brzmi jak koszmar?! Owszem. W takim razie jak nazwać pomysł rządu, by ten wiek emerytalny wydłużyć?

Zaklęcia polityków, że będziemy żyli coraz dłużej i coraz lepiej - jak w krajach zachodnich - też można między bajki włożyć. Dlaczego? Naukowcy obliczyli, że aż 68 procent Polaków w wieku 65-74 lata uskarża się na przewlekłe dolegliwości. Dane Naczelnej Rady Lekarskiej są jeszcze bardziej szokujące - aż 40 procent Polaków w wieku 65-74 lata nie ma już żadnych zębów.

I to się prędko nie zmieni, bo Polak zarabiający średnio trzy razy mniej niż np. Niemiec, nie ma za co dbać o swoje zdrowie. Większość pieniędzy wydajemy na mieszkanie, rachunki i jedzenie, a na leki, rehabilitację czy urlopy nieustannie nam brakuje. W dodatku dziś w Polsce wiele produktów jest już droższych niż na Zachodzie - jedzenie, napoje, chemia gospodarcza, kosmetyki czy ubrania...

Polacy odchodzą na emeryturę nie dlatego, że są leniwi. Po prostu nie są w stanie już dłużej pracować lub nie ma dla nich pracy. - I dłużej nie pracują ci, którzy nie mają gdzie pracować, albo mają naprawdę ważne powody zdrowotne, rodzinne lub inne. Jest bardzo nieduża grupka tych, którzy co się właściwie ich określa, są lenie, że nie chcą pracować - tłumaczył w radiu PIN ekonomista Ryszard Bugaj (68 l.).

Premier i jego świta wciskają nam jeszcze jeden kit: że należy wydłużać wiek emerytalny, bo wkrótce nie będzie miał kto pracować na emerytury przyszłych pokoleń. Premier Donald Tusk (55 l.) mówił wprost o "drastycznym braku rąk do pracy". A to bzdura! Nawet rządowy GUS podał ostatnio, że po raz kolejny wzrosło bezrobocie - do 13,5 procent. Bez pracy jest już 2 miliony 168 tysięcy osób. A idą nowe zwolnienia. 289 zakładów w niedługim czasie planuje zwolnić kolejne 22 tysiące pracowników!

Panie premierze, czy im wszystkim też pan powie, że są leniami i pętakami, którym nie chce się pracować na emeryturę. A może wreszcie pan przyzna, że wydłużanie wieku emerytalnego ma jedynie wspomóc kasę państwa. A dla zwykłych Polaków niczego nie zmieni, bo i tak dostaną groszowe emerytury, jeśli w ogóle do nich dożyją?!

• Gość: student nie pieklić sie. IP: 212.87.227.* 02.04.12, 12:25
            Proszę Pana.

Pogodni żyją dłużej !!!!

Jeśli Pan się wścieka na wszystko i wszystkich to naprawdę ma małe szanse na udział w swojej emeryturze.
            • Gość: zawsze-inna Re: nie pieklić sie. IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.12, 12:37
              zobaczymy czy ty studencie bedziesz taki pogodny jak bedziesz musial zaiwaniac na 3 zmiany ciężko i fizycznie i w wieku 55 lat (jesli dozyjesz) bedziesz ponierwierał sie po szpitalach i cale swoje chorobowe wynagrodzenie tracił na leki i pewnego dnia się poddasz i zamkniesz oczy nie dozywszy swojej wymarzonej tak ciężko zapracowanej emerytury!
              • angrusz1 Re: nie pieklić sie. 02.04.12, 17:23
                Do zawsze - innej :

Nie ma w Polsce przymusu pracy a tym bardziej pracy takiej, której się nie chce , bo szkodzi zdrowiu .
                Jeśli w wieku 55 lat dojdę do wniosku, że zaiwanianie fizyczne jest dla mojego zdrowia tak szkodliwe, że muszę leżeć w szpitalu to wcześniej szukam coś lżejszego . Może czyjeś wnuki będę na spacer wyprowadzał do Lasku Aniołowskiego ale jakąś inną niepełnosprawna osobę - i tak minie 12 godzin po niewysokiej stawce ale z jedzeniem i w cieple u kogoś innego , oszczędzając w domu .
                Dlatego powiem otwarcie : wciskasz kit .
                • Gość: zawsze-inna Re: nie pieklić sie. IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.12, 07:02
                  ręce opadają.juz bedzie czekać na wszystkich lekka praca.ale zyczę ci tego angrusz1 z całego serca jesli uwazasz ze bawienie dzieci to lekka praca, gdzie dostajesz 5zł na godzinę bez rejestracji to twoje zdanie.tylko nie byc taki pewien swojej osoby bo w wieku 66-67 lat ciebie moze trzeba bedzie wozic na wózku i tobie moze trzeba bedzie zmieniać pampersy.
                  • angrusz1 Re: nie pieklić sie.Do zawsze inna 03.04.12, 16:14
                    Zawsze inna napisała :"ręce opadają.juz bedzie czekać na wszystkich lekka praca.ale zyczę ci tego angrusz1 z całego serca jesli uwazasz ze bawienie dzieci to lekka praca, gdzie dostajesz 5zł na godzinę bez rejestracji to twoje zdanie."

Opiekę nad dzieckiem można zarejestrować .
                    A czy ciężka czy lekka to zawsze jest to ocena subiektywna . Na Promenadzie widzę dziadków spacerujących z wózkami . Widocznie musi to nie być dla nich zbyt ciężka praca, skoro to robią .

5 zł na godzinę . Hmm każdy chce więcej , to normalne . Ale pomyśl ci pracownicy , którzy w różnych fabrykach w Polsce ( ale szczególnie w Europie Zachodniej ) domagali się wyższych płac , potracili prace , bo fabryki zostały przeniesione do Chin .

Trzeba więc patrzeć dalekowzrocznie a nie tylko myśleć o kolejnym miesiącu .
                    Ci którym jeszcze brakuje 2-3 lata do wieku emerytalnego powinni się cieszyć z jakiejkolwiek legalnej pracy ( wszystkie zusy płatne ) .
                    Takie czasy . Ja na to niewiele mam wpływu .

Ale jako nauczyciel łapałem każdą pracę i nawet taką , gdzie szkoła była na Śląsku czy Zagłębiu .

Dalej autorka postu pisze :

" tylko nie byc taki pewien swojej osoby bo w wieku 66-67 lat ciebie moze trzeba bedzie wozic na wózku i tobie moze trzeba bedzie zmieniać pampersy"

Zapewniam ciebie, że pewien nie jestem i liczę się z takim obrotem sprawy .
                    Ale ja , wiedząc o takiej możliwości , pracowałem legalnie długie lata i kiedy zdrowie mi się popsuje , to mogę starać się o rentę . Owszem o utracie zdrowia decyduje lekarz orzecznik - sporne sprawy można załatwiać w sądzie .

Ale widać nie wszyscy w Polsce są tacy chętni do pracy i tacy rozsądni .
                    Już w ewangelii jest powiedziane , co robi się z " pannami głupimi " .
                    • Gość: zawsze-inna Re: nie pieklić sie. IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.12, 17:44
                      do angrusz1

ok rozumiem ale daję głowę obciąć ze gdy widzisz dziadka z wózkiem nie jest on w pracy (najprawdopodobniej wyszedł na spacer z wnuczkiem)
                      po drugie czy ty dałbyś swoje np 8miesieczne dziecko na 8-10h pod opiekę 67 dziadka?wiesz ile zabawy z dzieckiem potrzebuja sprawności fizycznej od drugiej osoby?masz dzieci?bo po twoich wypowiedziach twierdze ze nie i nie masz zielonego pojecia na temat ich wychowania i zapewnienia opieki i bezpieczenstwa.znam mlode osoby które chetnie podjęłyby sie pracy przy dzieciach ale nie zrobią tego ze strachu bo to ogromna odpowiedzialność! Piszesz że jesteś nauczycielem a więc nie dźwigasz cegieł,nie przerzucasz tony piachu ,nie machasz łopatą w syfie i brudzie,myślisz tylko o sobie,pomyśl o ludziach,którzy pracują ciężko i fizycznie często w warunkach szkodliwych,nie mających predyspozycji aby opiekować się np. dziećmi.
                      • Gość: paszołwon Re: nie pieklić sie. IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.12, 12:37
                        do angrusz1

Nie wciskaj się w wątek na forum katowice i wypisuj swoje mecyje na niezależnej.
                        Juz i tak wprowadzili nam rejestrowanie czyli tzw knebel medialny.
                        Ty widzę masz wprawę we wprowadzaniu zamieszania bezkarnego .

Daj sobie spokój i pracuj w swoim ogródku drogi krasnoludku.
          • angrusz1 Re: Nie opłaca się obecnie płacić składki emeryta 02.04.12, 17:28
            Obserwator napisał :" W 2010 roku żyło zaledwie 63 procent Polaków urodzonych w 1946 roku - podaje Główny Urząd Statystyczny."

No widzisz , nawet jeśli spora grupa Polaków ( czy Polek też ? ) nie dożywa lat emerytalnych , to jednak mimo wszystko jest niesamowita dziura w finansach ZUS . Co by to było , gdyby wszyscy dożywali do emerytury ?
            Składki na emeryturę tylko musiałyby zostać wywindowane do 40 % .

Ale i chyba - obserwatorze - dawniej też wielu ludzi nie dożywało do emerytury .

Czyli argument żaden . Żaden , bo i tak trzeba zbilansować finanse ZUS , tylko nie kosztem dotacji budżetowych , bo i budżet państwa już ma od lat olbrzymie niedobory , uzupełniane długami .
            • Gość: konrad Re: Nie opłaca się obecnie płacić składki emeryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.12, 19:05
              Wróciłem z pracy to pozwole sobie jeszcze ,,pochlapać ozorem,, jak określił to gardłujący na tym forum angrusz1.
              Moja propozycja żebyśmy zrezygnowali z instytucji ,,wspólnego wora,, jest rewolucyjna ale przecież nie nowa bo od czasów kiedy zeszliśmy z drzewa do czasów Bismarka funkcjonował solidaryzm pokoleniowy zwany RODZINĄ.
              Wrzucamy daniny do wspólnego wora ale ich dystrybucja jest bardzo droga i nie zawsze sprawiedliwa.
              Wiele grup społecznych nic nie daje ale czerpie pełnymi garściami.
              Podobnie jest z składkami zdrowotnymi .
              Tylko pare procent idzie na efektywne leczenie resztę pochłania biała armia funkcjonująca w ramach socjalistycznej służby.
              Tylko że socjalistyczną służbe zdrowia wymyślił niejaki Stalin który miał talent organizatorski w dyscyplinowaniu personelu tejże armii.
              Teraz bez odpowidniego załącznika pacjent jest przedmiotem i mimo że mógł 40 lat wrzucać swoją krwawice do wspólnego wora nie ma pewności że będzie leczony czy tylko leczenie będzie pozorowane.

Wiem,wiem angrusz1-jak mam na to dowody to mam to zgłosić do prokuratury.
              Ale ja naprwde wolałbym sam decydować o swoim losie .Chcemy budować państwo obywatelskie to musimy mieć więcej zaufania do obywateli.
              Ludzie mają dużo instynktu samozachowawczego i potrafią się zatuszczyć o siebie i swoją rodzine. Trzeba tylko dać im szanse nie dudkać daninami ich do spodu.
              • angrusz1 Re: Nie opłaca się obecnie płacić składki emeryta 02.04.12, 21:15
                Konrad napisał:

"Wiele grup społecznych nic nie daje ale czerpie pełnymi garściami. "

O widzicie , już jest jeden , który prawdą po oczach wali .

Są tacy , którzy odpowiednich składek nie zapłacili , ale emeryturę mają , mają tę najniższą ale oni i na tę najniższą nie zasłużyli i teraz budżet musi do tych najniższych emerytur dopłacać . Poseł Rosati w swoim przemówieniu ocenił te dopłaty na kwotę ok kilkunastu miliardów . Ale taki emeryty na różnych spotkaniach z tym czy tamtym politykiem zawsze mówi jak on to harował i jak długo a ma tylko głodową emeryturę .

A tu taki Konrad zakwestionował takie - a jakże bardzo asertywne - twierdzenia .

I widzisz Konradzie , dlatego nie możesz mieć swobody ale przymus płacenia na ZUS , bo takich emerytów jest spora grupa i oni zawsze znajdą takiego polityka , który "pochyli się" nad ich " biedą " i zażąda dopłat albo pomocy z MOPS-u .

Ale zdarza się , że " tacy " emeryci za młodu przehulali swoje pieniądze - jeśli zarabiali na czarno - a teraz zgłaszają się do MOPS-u , no albo mają pretensje do ZUS-u.

Gdyby była całkowita swoboda , to " takich " emerytów byłoby miliony .
    • angrusz1 Re: Emerytury po polsku 03.04.12, 08:26
      Tutaj jest link : jak się oblicza renty . Powtórzę i podkreślę : bierze się pod uwagę staż pracy zarobki no i obecnie obowiązującą kwotę bazową ( inaczej średnią płacę w kraju w dniu przyznawania renty ) .

renty.wieszjak.pl/wysokosc-renty/88261,Jak-oblicza-sie-wysokosc-renty-z-tytulu-niezdolnosci-do-pracy.html
      Stąd jasno widać , że tylko ktoś kto krótko pracował i mało zarabiał ( niskie składki płacił ) ma małą rentę .

Z emeryturami jest podobnie .

Niech więc nikt nie kłamie o harowaniu przez 40 lat i najniższej emeryturze . Bo taki ktoś łże jak bura suka .
      • Gość: wnuczek emeryta Re: Emerytury po polsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.12, 17:01
        Ale czasy nastały ,żeby człowiek musiał siedem lat dłużej pracowac od przeciętnego chińczyka.translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.pl&sl=zh-CN&tl=pl&u=http://money.163.com/12/0116/08/7NSKGI3R00253B0H.html&usg=ALkJrhgOLp2apNsbidf7Ct4jQAsULtJK9g
        • Gość: Kazimierz Re: Emerytury po polsku IP: *.apus-net.pl 03.04.12, 17:25
          Wnuczku szanowny!

Jak narazie to Chinach wogóle nie ma emerytur, pni dopiero o tym myślą.
          • miglanc86 Re: Emerytury po polsku 03.04.12, 18:11
            Co porównujemy Chiny i Białoruś.Proszę w tych dniach udać się PUPu i zobaczyć oblężenie częstochowskiego urzędu przez bezrobotnych.Dobrobyt wkracza pod osłoną PSL i PO.Tylko PSL dba o rolników.A reszta niech zdycha.Nie ma tak. by przewodnia partia sama sobie wybierała co dobre jest dla rodaków.250 gadów z PO ,26 PSL i dwóch gadów nie zrzeszonych.Galla z mniejszości niemieckiej oraz Jagiełło były pisowiec.42 Paligupów wstrzymało się.I referendum nie będzie.Bo Tuskowi łobuzkowi nie chodzi o to by pracować do 67 lat ,ale o wypłacanie emerytur .On się nie martwi ,że 67latek nie będzie miał pracy i będzie wegetował.Tylko to żeby krótko pobierał emeryturę .A później umrze i po kłopocie.Stopa bezrobocia na styczeń 2012 wynosiła13,2% ,a miesiąc wcześniej12,5%.I ciągle rośnie.Utrzymanie pałaców zsów i ich urzędników to miliardy zł w skali kraju.Przez 20 lat nie naprawiono systemu emerytalnego.Premier AWS Jerzy Buzek gwiazda Platformy główny w tych latach reformator sytemu emerytalnego zaplikował Polakom sknoconą reformę.Ile Pan Buzek teraz zarabia w Brukselii 21 tyś euro i pensja automatycznie rośnie co dwa miesiące.Każdemu urzędasowi Unii .A u nas w kraju łupić biedaków ile się da.
            • Gość: obserwator Re: Emerytury po polsku IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 04.04.12, 09:02
              Narodowy Bank Polski w porozumieniu z rządem zgłosi kandydaturę Jana Krzysztofa Bieleckiego na prezesa Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju. Bielecki jest dziś najbliższym doradcą premiera Tuska. Także minister ds. europejskich Mikołaj Dowgielewicz wybiera się do pracy za granicę. A wtajemniczeni mówią, że w jego ślady podąży ostatecznie i sam Tusk, któremu marzy się stanowisko szefa Komisji Europejskiej.
              Opozycja twierdzi, że podwyższanie wieku emerytalnego w Polsce ma zwiększyć szanse jego (czytaj: Tuska) kandydatury, bo taka reforma jest mile widziana przez eurokratów i do takich zmian wzywała kanclerz Niemiec, która miałaby promować w UE kandydaturę Tuska.
              Dla stołków zrobi się wszystko?
              • Gość: gościu Re: Emerytury po polsku IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.12, 09:20
                Już dawno pisałem wynocha z Polski .Jak można było pozwolić mu rządzić drugą kadencję.Kompletnie nieprzygotowany rząd. Niewypały z refundacją leków ,dróg i stadionów.Bezprawie w sądach i prokuraturze.Nie odebranie przywilejów esbekom i ich dzieciom .Niewypał w sprawie ACTA.Drożyzna niesamowita.Bo rząd łupi nas w benzynie .Zwalając na wysokie ceny paliw na świecie.A sam trzyma akcyzę ,w łapie.Zarobki urzędasów ,polityków,preziów i innych ,oraz ich odprawy wzięte z kosmosu.Brak pracy, umowy śmieciowe i wynagrodzenie za ta lichą pracę nie w czasie.To życie codzienne statystycznego Polaka i Polki.Wynocha.www.fakt.pl/Na-luksusy-ZUS-bedziemy-harowac-az-do-smierci,artykuly,153349,1.html
                • angrusz1 Re: Emerytury po polsku. No gościu 04.04.12, 09:32
                  sporo tych grzechów wymieniłeś ale przecież jeszcze kilka miesięcy temu były wybory i można było wybrać .
                  Kto i dlaczego tak wybrał ?
                  Ale wybrał i niech ponosi tego konsekwencje .
          • Gość: wnuczek emeryta Re: Do Kazimierza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.12, 18:13
            Wiem że system emerytalny w chinach jest w powijakach ,ale tam reformę emerytur partia zaczęła od siebie .Dygnitarz partyjny ma pracowac dłużej niż dziesięc lat.
            • Gość: mądry inaczej Re:Czy warto zminić płeć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.12, 19:29
              Angrusz1
              W jednym z powyżej postów napisałeś;
              cenie mądrych,toleruje przeciętnych, tępie głupców..
              Wiem że z swoim zapytaniem jestem w kategorii trzeciej ale widze że jesteś uczony w piśmie znasz się na kruczkach ZUS to z pewną nieśmiałością pytam;
              Mam 57 lat.
              jak potraktował by mnie ZUS gdybym pozwolił wyciąć sobie jaja i zmienił płeć-czy warte to jest zachodu?
              • angrusz1 Re:Czy warto zminić płeć? 04.04.12, 20:22
                Do mądrego inaczej :
                Rozczaruję ciebie . Nie jestem specem od interpretacji sytuacji prawnej po ucięciu jaj .
                Ja należę do PiS a spece od tych spraw są w innej partii .

Szukaj dalej .
                • Gość: gościu Re:Czy warto zmienić płeć? IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.12, 17:01
                  Warto ,tylko po co sobie jaja ucinać.Zmienić płeć i do Palikota na salony.Tusk zwolnił swojego 60 letniego fotografa ,a zatrudnił młodszego za większą kasę.Co innego gada ,co innego robi .Czy te oczy mogą kłamaćwww.youtube.com/watch?v=E9pMFfxy1p4
                  • miglanc86 Nawet nie miał kto gadać na konferencji prasowej 20.04.12, 20:06
                    Tusk i podsekretarze stanu .Bo reszta wypieprzyła by nie słuchać pretensji dziennikarzy .Nawet Pawlak to olał.
                    • Gość: obserwator @miglanc86 IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 20.04.12, 23:43
                      Zostawiłem dla Ciebie wiadomość w wątku: Potrzebne wsparcie - trzeba zagłosować !!!
                      Pozdrawiam
                      • yerodin Re: @miglanc86 21.04.12, 11:53
                        Jestem na innym kompie jak można zagłosować ,bo nie ma aplikacji.
                      • miglanc86 Re: @miglanc86 21.04.12, 13:14
                        Trochę za późno podałeś te dane ,bo głosowanie zakończone szkoda.
                        • Gość: gościu Dziękuję Donaldowi Tuskowi i reszcie tego rządu IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 11:15
                          Że do końca swoich dni będę pracował na chwałę Polski i reszty Unii.Dziękuję ci tusku.
                          • angrusz1 Do gościu : to trzeba się cieszyć 22.04.12, 20:02
                            Gość portalu: gościu napisał(a):

"Że do końca swoich dni będę pracował na chwałę Polski i reszty Unii.Dziękuję ci tusku."

To rzeczywiście trzeba się cieszyć , bo skoro gościu będzie pracował do ostatnich swoich dni , to oznacza , że będzie miał siłę pracować no i że będzie miał pracę .
                            A przecież będzie spora grupa ludzi , którzy nie będą w stanie pracować no i tacy którzy nie będą mieli pracy .
                            • Gość: gościu Re: Do gościu : to trzeba się cieszyć IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 20:40
                              Przestań pieprzyć angruszu.Napisałem w przenośni .Z moją fachowością nie ma pracy.Firma padła i przestała płacić.Nawet odprawy nie dostałem,a co tu gadać o reszcie.Cuda tuskowe to nikt nie wierzy.Tylko zmiana tego rządu da jakieś nadzieje na przyszłość i te wszystkie pójdą do kosza.W Częstochowie i okolicy firmy padają jak muchy .Jak tu żyć.
                              • Gość: do gościu gościu, jak życ? krótko i intensywnie IP: *.ice-net.pl 22.04.12, 20:51
                                gosciu,
                                w większości domach w garażu bryka stoi, a na scianie plazma dom rozswietla. jak zyc?
                                Długi weekend się zbliża, już majdrują w komputerach jaka pogoda, grill, wóda się leje. pewnie zakopianka jak co roku będzie zakorkowana. jak życ?
                                za kilka miesięcy okres wakacyjny, na lotniskach torby na kółeczkach, przejśc sie nie da. jak zyc?
                                komunie w maju, podstawowa "nagrada" laptop z 2000 tys. zł, z zegareczkiem nie wyskakuj bo się ośmieszysz. jak życ?
                                jakoś głodnyh nie widzę i wychudzonych twarzy też nie, chyba że ktoś chory. w komputerach majdrują jaka dieta, jak tu schudnąc, żeby się na plaży w majtkach pokazac, bez wałków tłuszczu. jak życ?

jak nie wiesz jak życ? jak rokendrolowiec. krótko i intensywnie. co uzyjesz, twoje. a Donek, Kaczor i reszta sobie poradzą. nie trzeba się nimi tak przejmowac.

• angrusz1 Tu ciekawy 03.05.12, 22:52
            artykuł - BBC - państwowa telewizja brytyjska

"With changes to state and company pensions, the road to retirement is getting longer. But in agriculture, a growing number of men and women are already working well into their 70s and even late 80s. "

www.bbc.co.uk/news/magazine-17537153
            • Gość: kicha3 Re: To ciekawe IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.12, 09:36
              I jak tu żyć panie premierze bez boga.W tym kraju gdzie moherom każą pracować do 67 lat.A młodzi się byczą na bezrobociu i z nudów plują na kościół.Jak tu żyć panie premierze z Ukrainą gdzie swobody obywatelskie są zabronione ,a pan z nimi piłeczkę kopie .Jak tu żyć w tym kraju panie premierze gdzie ciągłe podwyżki i drożyzna ,a pan swoim urzędnikom daje premie.Jak tu żyć panie premierze gdzie prezydent Polski najeżdża na swoich obywateli ,a miał być dla wszystkich.Jak to zrobiono panie premierze i kto maczał palce ,by tak skłócić naród.I takie podziały na lepszych i gorszych.Jak tu żyć .
              • miglanc86 Re: To ciekawe 04.05.12, 22:07
                kicha się rozpisał i cisza w eterze.Lepiej pobrykać w innych postach .Tych dla ludu.Gdzie pysk rozgadany i czerwony od emocji .
              • Gość: Lumumba to proste IP: *.apus-net.pl 05.05.12, 23:01
                Zmień gazety Kicha 3, odrazu poczujesz się lepiej.
                • Gość: kicha3 Re: to proste IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.12, 10:13
                  Czytam od dechy do dechy Gazetę Wyborczą,zwłaszcza wydanie wtorkowe.Fakty i Mity.NIE też fajne.Oglądam TVN z wypiekami na twarzy.Słucham doradcę Tomka Nałęcza i serce kuje mnie coraz bardziej.To się nie sprawdza.Muszę zmienić swoje kryteria .
    • Gość: obserwator To nie prawo, tylko kpina IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 06.05.12, 11:23
      Brak dopłat zamyka chorych w domach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka