nesta319 14.06.12, 21:39 "(...)Co zatem z dziećmi podczas wakacji? Mogą się bawić w sąsiedztwie, przy ul. Hubermana. (...) -to faktycznie po sąsiedzku:))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aaaa Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.12, 21:48 Chyba zafunduje autorowi plan miasta. Według tego co pisze trzeba by było gimbusa wynająć aby przewozić dzieci z Czecha na Hubermana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni IP: *.96.237.254.tvksmp.pl 14.06.12, 22:05 Plan miasta to dobry pomysł ale dla Spłódzielni Mieszkaniowych, Urzedu miasta, itp. z zaznaczeniem gdzie były place zabaw no bo na "Północy" to standart , żeby zlikwidować. pamiętam za młodych lat przy każdym bloku jak nie huśtawka, drabinki to karuzela i piaskownica a teraz jeden plac na "jednostkę" a dzieciaczków na nim że ho ho... Odpowiedz Link Zgłoś
harry1983 Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni 14.06.12, 23:27 > Chodziło o to, że w dzień dzieciaki wrzeszczą i grają w piłkę No straszne, po prostu straszne - a najbardziej przeszkadza starym, sk... łym dewotom. A co te dzieci mają robić ? Od tego jest dzieciństwo, żeby wrzeszczeć i grać w piłkę. Za czasów mojego dzieciństwa jakiś idiota zrobił dokładnie to samo - najpierw poustawiono w śródmieściu masę koszy z napisem w stylu "postawiono przez Urząd Miasta Częstochowa" czy coś w tym rodzaju, wszyscy się cieszyli, wreszcie było gdzie grać, bo taki kosz był na prawie każdym podwórku. Starym dewotom przeszkadzało, że młodzi ludzie grają, po paru latach wszystkie te kosze zdjęto. Młodzież zamiast grać zaczęła pić i drzeć ryja po nocach. Wspaniały efekt wychowawczy - ale dewoty poniekąd same tego chciały. Za to jakby ktoś chciał na tym placyku postawić kolejnego betonowego cielca albo kolejnego Darth Vadera jak na Daszyńskiego, to pewnie nagle by nie zagrażało bezpieczeństwu. Pogratulować. "Róbta tak dalej". Głupota urzędników nigdy nie przestanie mnie zadziwiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni IP: *.96.237.78.tvksmp.pl 18.06.12, 21:28 Na budynkach umieszczono napis, że gra w piłkę jest zabroniona. Ale nikt go nie respektuje, a przykład idzie z góry. Gdyby rodzice pilnowali, żeby dzieci nie waliły piłką non stop o te metalowe okucia balkonów, życie byłoby dużo przyjemniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel.obludy Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni 18.06.12, 21:31 Proszę podać podstawę prawną dla takiej tabliczki (nie mówię o waleniu piłką w balkony). Zakaz grania w piłkę (ciekawe jak to zdefiniować) jest bezprawnym ograniczaniem swobód obywatelskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni IP: *.96.237.78.tvksmp.pl 18.06.12, 21:50 Nie wiem, czy jest podstawa prawna, nie jestem prawnikiem. Na pewno jest tabliczka, którą ktoś oczywiście zamazał w akcie wandalizmu. Wydaje mi się, że kwestię tę reguluje Regulamin Wspólnoty, ale oczywiście nie mam żadnych dowodów. Pragnę tylko uświadomić, że jak jest gra w piłkę, to prędzej czy później musi się pojawić walenie w balkony, bo taka jest specyfika samej gry. Miejsce między blokami jest po prostu zbyt wąskie i niestety działa jak studia, gdzie dźwięk zamyka się między budynkami. Odpowiedz Link Zgłoś
aha123 ...nie BOISKO!!! 18.06.12, 22:12 Szanowni Państwo, walczymy o powrót PLACU ZABAW a nie o boisko!!! Uspokójmy emocje, trzeba się skupić na rzeczowych argumentach....- przed nami jutrzejsze spotkanie. Oto treść pisma jakie zostało dziś wysłane mailem do TBS, Prezydenta Miasta, GW....: Jako najemcy lokali mieszkalnych przy ul. Czecha 2a, b i c zwracamy się do Zarządu ZGM TBS Sp. Z o.o. z żądaniem poinformowania nas co stało się z: cegłami z rozebranej piaskownicy, tartanowymi płytkami, drewnianym domkiem/podstawą dla zjeżdżalni oraz dlaczego sprawna równoważnia (wymieniona wiosną tego roku na nową ) została pocięta piłą na kawałki a nie wykorzystana na innym placu zabaw? Ciekawi nas, dlaczego nikt nie zapytał nas/tudzież nie poddano pod ew. Konsultacje, wszelkich ruchów Spółki dotyczących zmian godzących w dobro najemców. Skwapliwie informujecie nas Państwo o podwyżkach czynszów, wznowieniu opłat za ogrzewanie klatek, przeglądach itp.... Brak zapytania w tak ważnej kwestii jaką jest dla nas bezpieczny plac zabaw usytuowany na wprost okien naszych mieszkań, godzi w najsłabszych i bezbronnych – DZIECI... NIE WYRAŻAMY ZGODY NA MONTAŻ MONITORINGU, kosztami którego zapewne obciążycie Państwo nas...- mamy nadzieję, że będziemy mieli szansę wypowiedzenia się w tej kwestii. Żądamy natychmiastowego przywrócenia placu zabaw pomiędzy blokami 2b/c, w stanie sprzed "demolki" z początku czerwca, oraz zabezpieczenia podjazdu dla wózka inwalidzkiego lokatorki z mieszkania przy Czecha 2c (w sposób uniemożliwiający użytkowanie go przez "osoby trzecie" np. tak samo jak ma to miejsce na balkonach usytuowanych na parterze). Gwoli przypomnienia dołączamy kopie pism z ubiegłego roku z obietnicami bez pokrycia.... Pismo kierujemy do wiadomości Prezydenta m. Częstochowy, któremu (jak mniemamy) leży na sercu los dzieciaków i rodzin. Liczymy iż skoro znalazły się fundusze na sponsorowanie IN VITRO – znajdzie się odrobina dobrej woli by zrobić coś dla już egzystujących dzieciaków. Mieszkańcy.... Widzimy się jutro o 15:30 na P.O.W. - mam nadzieję, że będzie nas co najmniej tyle co w sobotę... Jeśli jeszcze coś przychodzi Wam do głowy - PISZCIE na forum/maila.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: ...nie BOISKO!!! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 21.06.12, 10:22 ŁAAAAAAŁŁŁŁŁŁŁ, super Państwo pojechaliście :)))). Popieram w 100% mimo tego, że z Północy nie jestem. To prawda, że nasze miasto raczej nie przejmuje się dobrem dzieci. Większość przedszkoli źle wyposażonych, place zabaw na ogrodach przedszkoli - hmmmmmmm ...... pożal się Boże. Place zabaw na większość osiedli innych niż północ ograniczone do jednej huśtawki i pisakownicy. Ja akurat mieszkam w pobliżu Sz.P. nr 1, uwieżcie mi Drodzy Mieszkańcy Północy, że i tak macie o niebo lepiej niż my. Jest taki piękny plac obok szkoły, na którym mógłby stanąć plac zabaw z prawdziwego zdarzenia, ale niestety, ważniejszy jest wybieg dla piesków załatwiających swoje potrzeby fizjologicze. JA WAM ZAZDROSZCZĘ, że macie aż tyle miejsc hdzie mogą bawić się Wasze dzieciaki. A o plac zabaw przed Waszymi blokami WALCZCIE. Pozdrawiam i trzymam kciuki :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brak słów Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.12, 00:55 leczyć się...nie pamięta się jak się było dzieciakiem co?chyba że się siedziało w metalowej klatce z zaklejonym dziobem...teraz to wychodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni IP: *.96.234.63.tvksmp.pl 14.06.12, 21:52 Będzie w linii prostej około 1 km:) Odpowiedz Link Zgłoś
asterix1986 Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go nie ... 15.06.12, 05:22 Ja Proponuje Zamknąć i Wyburzyć Wszystkie Szkoły bo przecież na przerwach dzieciaki też biegają i wrzeszczą a przecież komuś z sąsiedztwa może to przeszkadzać ;] ręce opadają Psy szczekają źle , małe dzieci hałasują źle :( Odpowiedz Link Zgłoś
tbesiak Mieszkania TBS 15.06.12, 07:09 Zainteresowanym mieszkaniami tbs polecam tbs24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
braxu Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go nie ... 15.06.12, 08:47 Standard, swoje dzieci wychowali na tych placach, a teraz inne dzieci przeszkadzają. Pamiętam jak wychodziłem z 3 letnim synem pograć w piłkę i jednemu z sąsiadów przeszkadzało i pod oknami na trwaniku posadził drzewa. Interwencja w spółdzielni niewiele pomogła ( miał znajomości ). Zapytałem co na to przepisy p.poż na drugi dzień drzew nie było. Proponuje się zjednoczyć i potrząsnąć ZGM Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel.obludy ZGM-TBS jak zwykle mija się z rzeczywistością 15.06.12, 09:19 No to jedziemy po kolei z obłudą ZGMu: - urządzenia nie były zdewastowane. Brakowało ślizgu w zjeżdżalni (od roku (sic!)) ale po zabezpieczeniu brakującej barierki dzieci wykorzystywały urządzenie jako wieżę do zabawy. Urządzenia nie wymagały ponownego montażu i kotwienia do podłoża. - urządzenia nie zostały zabrane. Sprawna, drewniana, atestowana huśtawka typu "waga" została porżnięta na kawałki i zapakowana na tylne siedzenie Poloneza Panów Robotników - można ją było chyba wykorzystać w całości gdzie indziej? - Odwodnienie piaskownicy zostało spaprane przez wykonawcę (lub zaniechano jego wykonania celowo). Tak samo jak spaprane jest odwodnienie trawników wokół placu zabaw - po każdym deszczu stoi na trawnikach woda po kostki. - "Na dawnym placu zabaw ma urosnąć trawa, żeby dzieci mogły sobie po niej biegać" - w takim razie dlaczego zerwano tartan? Po tartanie biega się lepiej. W tej chwili plac wygląda jak pobojowisko. Jest błoto, wielka dziura po piaskownicy, wszystko nie zabezpieczone (stan taki trwa od dwóch dni) - Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego już został powiadomiony o tym fakcie. Dobrze byłoby gdyby gorliwa Straż Miejska udała się w to miejsce. - Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie mówi wyraźnie: "W zespole budynków wielorodzinnych objętych jednym pozwoleniem na budowę należy, stosownie do potrzeb użytkowych, przewidzieć place zabaw dla dzieci i miejsca rekreacyjne dostępne dla osób niepełnosprawnych". W związku z powyższym likwidując plac zabaw ZGM-TBS zlikwidował infrastrukturę , która była KONIECZNA do uzyskania pozwolenia na budowę i pozwolenia na użytkowanie obu bloków - To jest już jawne łamanie prawa. Oczywiście Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego zostanie o tym niezwocznie poinformowany. - o sprawie zostaną również poinformowania projektanci tego zespołu budynków - panowie Andrzej Duda i Henryk Zubel z biura architektonicznego Inarko. Z pewnością się ucieszą, że przedstawiciel ZGMu oficjalnie w mediach zarzuca im "znane od początku" błędy w projekcie. Zapewne ucieszy ich również samowolna ingerencja ZGMu w całość koncepcji objętej ochroną praw autorskich. Cała administracja ZGM-TBS od zawsze stosuje metodę odwracania kota ogonem i czarowania rzeczywistości. Niestety zawsze okazuje się, że przedstawiane "argumenty" albo są nieprawdziwe albo nie mają poparcia w przepisach. I to wszystko pod szyldem spółki miejskiej. Straszne i smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: ZGM-TBS jak zwykle mija się z rzeczywistością IP: *.play-internet.pl 15.06.12, 15:11 Dokładnie tak. Nic nie można załatwić spokojnie w ZGM. Każdy czuje sie jak intruz który przeszkadza w urzędowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
aha123 Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go nie ... 15.06.12, 11:09 ...sprawą zajmowałam się tuż po tym, jak ukradziono ślizg zjeżdżalni.... - chodziłam z petycją dot. placu po blokach przy Czecha 2a, b i c - sąsiedzi pewnie pamiętają... ZGM wypiął się na nas zwalając na cienki strop, kotwienie itd.... Gazeta nie była zainteresowana tematem, nadzór budowlany również. Odpuściłam... W pogodny dzień na podwórku można doliczyć się ok.20(bywa i więcej) dzieciaków w wieku 2-12.... Teren jest ogrodzony, bezpieczny, dzieci "na oku"... Na nieszczęście rodziców i dzieci w bloku "c" mieszka małżeństwo WYJĄTKOWO wyczulone na decybele(sugerowałabym dom na wsi gdzie cisza i spokój, bo w blokach będzie ciężko); rodzice dzieci grających w piłkę są karani mandatami przez straż miejską -100 zł(?!?!?!) Mamy przywiązać zakneblowane dzieciaki do krzeseł w domach??? Nie wiem kim są Ci Państwo i jakie jeszcze MOŻLIWOŚCI/POMYSŁY względem mieszkania i terenu "wokół" mają i wdrożą... LUDZKA GŁUPOTA JEST BEZKRESNA !!! Sugeruję żeby TBS wypowiedział nam umowy najmu i stworzył w tych blokach dom spokojnej starości - oazę ciszy i spokoju.... tylko trzeba będzie zadbać o usunięcie ławek, żeby "LOKATORZY" chcący odpocząć po wyczerpującym spacerze nie mieli gdzie usiąść.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egle Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.12, 12:47 Mieszkam na osiedlu Wyczerpy. I jeżeli chodzi o place zabaw to dopiero tu jest koszmar. Spółdzielnia Górnik budując te osiedle zapomniał chyba, że mieszkają w tych blokach przeważnie ludzie młodzi mający małe dzieci. Na osiedlu nie ma prawdziwych placów zabaw jedynie przy każdym bloku jest piaskownica dla małych dzieci. Dzieci starsze nie mają żądnej możliwości gry w piłkę nożną czy siatkową itp. Brak jest jakiegokolwiek miejsca wytyczonego (placu) gdzie dzieci mogłyby grać w rożne zabawy czy gry. Następnym problemem jest to, że dzieci w każdym wieku nie mają możliwości bezpiecznej jazdy na rowerach, rolkach czy hulajnodze. Spółdzielnia budując bloki budowała je tak ciasno, blisko siebie że nawet chodniki są bardzo wąskie, ze nawet samochody nie mają gdzie zaparkować. A jak się komuś już uda to ludzie nie za bardzo mogą przechodzić. Więc gdzie tu mowa o bezpiecznej jeździe. No i oczywiście też problem wiecznie krzyczących sąsiadów, że dzieci krzyczą , grają w piłkę pod oknami czy też niszczą zieleń. U was na osiedlu północ są chociaż boiska, czy też ścieżki rowerowe a u nas nie ma nic. A strach pomyśleć co dzieciaki będą robić w wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
nicki234 Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go nie ... 15.06.12, 22:51 Pracownicy administracji nie zdają sobie sprawy jak wiele dzieci tu mieszka. Może na ich podwórkach powinni likwidować place zabaw. A starsza pani powinna się zająć swoimi sprawami, sama chyba nigdy nie miała dzieci albo już zapomniała jak to jest. Też tu mieszkam i szczerze mówiąc nigdy nie widziałam tu żadnych wandali. Wieczorami jest spokój i nikt nie przesiaduje na ławkach. Na podwórku zapada cisza po godz 20 (większośc dzieci ma poniżej 10 lat). Myślę że osoby, które apelowały o likwidację placu chyba nie zdają sobie sprawy, że jak będzie "posadzona trawka" to dopiero dzieciaki będą miały super boisko do gry. I co wtedy zrobią? Może niech ogrodzą to wszystko, zrobią metalowe kraty i niech starsza pani zrobi sobie ogródek. Drodzy sąsiedzi zawsze możemy wystawiać swoim dzieciom plastikowe piaskownice, zjeżdzalnie i inne przenośne elementy placu zabaw, zróbmy dzieciakom prawdziwe wesołe miasteczko, przecież nikt nie może nam zabronić wchodzić na teren pomiędzy blokami do tego przeznaczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Adres do korespondencji dla rodziców dzieciaków IP: *.96.233.196.tvksmp.pl 16.06.12, 13:59 z naszych bloków: czecha2abc@gmail.com Prześlijcie proszę swoje adresy e-mail'owe. Prześlę dane do logowania. Tutaj będzie do pobrania pismo do TBS'u. JUTRO o 19.00 piknik rodzinny na zgliszczach placu zabaw.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama... Place zabaw i prawo.... IP: *.96.233.196.tvksmp.pl 17.06.12, 23:06 Kochani - musimy się podszkolić z przepisów. § 40 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie: 1. W zespole budynków wielorodzinnych objętych jednym pozwoleniem na budowę należy, stosownie do potrzeb użytkowych, przewidzieć place zabaw dla dzieci i miejsca rekreacyjne dostępne dla osób niepełnosprawnych, przy czym co najmniej 30 % tej powierzchni powinno znajdować się na terenie biologicznie czynnym, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej. 2. Nasłonecznienie placu zabaw dla dzieci powinno wynosić co najmniej 4 godziny, liczone w dniach równonocy (21 marca i 21 września) w godzinach 1000-1600. W zabudowie śródmiejskiej dopuszcza się nasłonecznienie nie krótsze niż 2 godziny. 3. Odległość placów i urządzeń, o których mowa w ust. 1, od linii rozgraniczających ulicę, od okien pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi oraz od miejsc gromadzenia odpadów powinna wynosić co najmniej 10 m. Poniżej kilka przydatnych linków: www.actum.pl/aktualnosci/plac-zabaw-dla-dzieci-a43.html www.placezabaw.uokik.gov.pl/download/pl_kompetencje_organow_nadzoru_budowlanego.pdf prawo.wieszjak.pl/forum/thread/100627,usytuowanie-placu-zabaw-przy-bloku.htm forum.gazeta.pl/forum/t,zabawa,523,Wspolnoty_mieszkaniowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
aha123 NA nasz adres przesłałam kopie korespondencji 18.06.12, 00:06 NA nasz adres: ( Czecha2ABC@gmail.com ) przesłałam kopie korespondencji prowadzonej przeze mnie z TBSem od kwietnia do lipca 2011(pamiętacie Państwo zbieranie podpisów ?). Zainteresowanych odsyłam do poczty, lub proszę o podanie swoich adresów email. W wolnej chwili podeślę kopię(P. Steihagen ma ją już na mailu). Pozdrawiam Sąsiadów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: NA nasz adres przesłałam kopie korespondencji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.06.12, 09:54 Zgadzam się, że dzieci powinny mieć plac zabaw na którym mogłyby bezpiecznie się bawić. Natomiast zakaz gry w piłkę tuż przy naszym bloku nałozony przez TBS powinien być bezwzględnie respektowany. Odbywa się to rzeczywiście pod oknami w odległości kilku metrów od szyb. Przecież jest możliwość bezpiecznej gry w piłkę nożną - przeznaczone są to tego celu boiska szkolne położone nieopodal czy orlik 15 minut drogi od nas. Mieszkając w bloku wielorodzinnym należy respektować prawa wszystkich jego lokatorów, w tym ludzi którzy po ciężkiej pracy chcą w spokoju odpocząć we własnym mieszkaniu. W zeszłym roku byłem świadkiem interwencji policji w Niemczech. W sobotę na osiedlu młodzież grała w piłkę przy blokach na terenie do tego nie przeznaczonym i posypały się mandaty w wysokości 150 euro a tam weekend to rzecz święta. Należy respektować prawa wszystkich mieszkańców. Jestem również zbulwersowany że plac zabaw dla najmłodszych dzieciaków został zlikwidowany. Natomiast jestem przeciwny grze w piłkę pod blokiem - istnieją boiska w dwóch nieodległych szkołach , raptem 5 min spacerem. Ciekawy jestem kto będzie odpowiadał czy płacił za wybitą szybę. A poza tym ja też chcę mieć chwilę spokoju po ciężkim tygodniu pracy. Argument o spokojnym domku na wsi jest o tyle śmieszny co niepoważny i działa dwustronnie - jeżeli ktos ma ochotę grać tuż przy domu może też powinien o takim pomyśleć koniecznie z dużą własną działką ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: NA nasz adres przesłałam kopie korespondencji IP: *.ids.czest.pl 18.06.12, 13:45 Podzielam opinię mieszkańca. Nie moze tak być że grupa kilku mieszkańców uzurpuje sobie prawo do reprezentowania wszystkich. Mamy fantastyczne stadiony, piękne orliki ale plac przy bloku powinien służyć do odpoczynku a nie do rozgrywania meczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: NA nasz adres przesłałam kopie korespondencji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.06.12, 15:26 Ja jestem zbulwersowana bandyckimi metodami działania grupy mieniącej się obrońcami placu zabaw. Cel szczytny ale ludzie w to zaangażowani ... szkoda komentować .... W sobotę publicznie grozili że poniszczą starszym lokatorom rośliny balkonowe. Dzisiaj sąsiadka zawołała mnie i pokazywała poniszczone i poprzecinane rośliny. Bandytyzm to chyba delikatne słowo. I to wszystko słuchają i widzą ich dzieci. Przeraża wychowanie dzieci w duchu agresji - za kilka lat nie chciałabym się z takim "dzieciakiem" spotkać się w ciemnej uluczce ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: NA nasz adres przesłałam kopie korespondencji IP: *.96.237.166.tvksmp.pl 18.06.12, 16:15 pani Zofia chyba trochę przesadziła, niestety to ta biedna sąsiadka nie przebierając w słowach wyzywa nasze dzieci, straszy je i obraża rodziców. Radzę poczekać aż trawka urośnie może towarzystwo podpitej i przeklinającej młodzieży będzie biednej sąsiadce bardziej odpowiadało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braxu Re: NA nasz adres przesłałam kopie korespondencji IP: *.net.stream.pl 18.06.12, 16:47 Nie mają placu zabaw to głupoty w głowie Odpowiedz Link Zgłoś
barbie280 Re: NA nasz adres przesłałam kopie korespondencji 18.06.12, 17:34 Gość portalu: Zofia napisał(a): > Ja jestem zbulwersowana bandyckimi metodami działania grupy mieniącej się obroń > cami placu zabaw. Szkoda komentowac slowa Pani Zofii,skoro nie miała na tyle odwagi wyjśc w sobote i zainteresować się czego dotyczy ten konflikt a może wygodniej obrażać Nas-Rodziców i określać jako bandycką grupę?A może to Pani Zofia jest człowiekiem pokroju "biednych,starszych a moze wręcz zastraszonych ludzi???? Ci "starsi,biedni ludzie" to para wyrachowanych,zgorzkniałych,bezwzględnych emerytów których celem życia jest knucie,wypisywanie bzdur na innych,pisanie donosów jak to określił ten "biedny,starszy Pan",ubliżanie małym pięcio-sześcioletnim dzieciom,do tego mają odwagę,ale do tego żeby zwrócić uwagę młodzieży która z podjazdu dla niepełnosprawnych zrobiła sobie swoistą agencję towarzyską to już nie???.A wracając do tematu to dwa lata temu Ci Państwo a może też i Zofia i Zbyszek i Mieszkaniec nie podpisali się pod zgodą na stworzenie boiska obok śmietnika,tym samym wyrazili zgode na gre w piłkę nożną pod blokami a my Rodzice walczymy o PLAC ZABAW a nie o BOISKO!My do tej pory byliśmy za grzeczni ,za spokojni ,za ustępliwi,gdybyśmy od początku reagowali na wulgarne ,chamskie zachowanie tych chorych z mściwości ludzi względem naszych dzieci to dzisiaj plac zabaw nadal by stał a Ci "biedni ludzie" już by tu dawno nie mieszkali.Ale mam nadzieję,nawet to wiem że My jako Rodzice jesteśmy w większości i że nie pozwolimy aby jednostka rządziła ogółem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel.obludy Re: NA nasz adres przesłałam kopie korespondencji 18.06.12, 18:01 Ta pani sama to zrobiła, żeby lepiej wyglądać jako uciśniona staruszka (z jadem i wyzwiskami na ustach gdy dzieci są same) ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Re: NA nasz adres przesłałam kopie korespondencji IP: *.96.233.196.tvksmp.pl 18.06.12, 21:42 Pani Zofio, piękne imię powinno zobowiązywać.... Używanie słów "bandycki", zwrotu "bandyckie wychowanie" nijak się ma do tego w jaki sposób sprawa jest rozwiązywana. Słownictwo (zapewne) Pani i Pani sąsiada/ów używane w stosunku do naszych małoletnich dzieci, wywodzi się wprost z rynsztoku... Proszę więc, jeżeli chce Pani zabierać głos i dyskutować, zdecydowanie dorównać do poziomu dyskusji i działań prowadzonych przez nas - rodziców. Jeżeli jest prawdą to, że zniszczono Pani kwiaty/rośliny, to nie oznacza nic innego, że albo ktoś wykorzystał okazję i wyrównuje z Panią zaszłości, albo ktoś dorównał do Pani poziomu "dyskusji".... Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel.obludy Klasyczne TBSowe wykrecanie kota ogonem. 18.06.12, 17:56 Chodzi o likwidację placu zabaw DLA DZIECI a w szczególności nawierzchni tartanowej. Na tej trawie co tu ma wyrosnąć będzie się grało w piłkę jeszcze lepiej. Proszę podać podstawę prawną zakazu gry w piłkę. W Regulaminie porządkowym nie ma ani słowa na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel.obludy Re: NA nasz adres przesłałam kopie korespondencji 18.06.12, 17:58 Proszę podać podstawę prawną zakazu gry w piłkę. W regulaminie porządku domowego nie ma ten temat ani słowa. A jak komuś się marzy germańśki ordnung to przecież granice są otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: NA nasz adres przesłałam kopie korespondencji IP: *.96.237.78.tvksmp.pl 18.06.12, 21:35 Absolutnie podpisuję się rękami i nogam pod wypowiedzią Mieszkańca. Lepiej bym tego nie ujęła. Dodajmy jeszcze, że podczas gdy w piłkę padają bardzo niewybredne komentarze, wyzwiska i przekleństwa, i z pewnością nie pochodzą one od dzieci poniżej 10 lat. Wydaje mi się, że chłopcom,bo to oni głównie grają w piłkę, po prostu nie chce się pójść na boisko położone dalej. Dziwię się, że mają siłę kopać piłkę, ale brak im chęci i wigoru, aby przejść się np. boiska licznie rozlokowane w okolicy, np. na promenadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościuuu Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 16:46 "Docierało do nas bowiem bardzo dużo skarg lokatorów na plac - mówi Elwira Jezierska. - Ludzie chcieli, żeby go zlikwidować." Rozumiem, że zapytano o zdanie wszystkich mieszkańców w/w bloków i ponad połowa była za likwidacją? Czy może było inaczej? Przyszedł znajomy i powiedział "Elwirka, weź no zrób coś z tym placem bo przez gó...arzerie okna nie mogę otworzyć bo się drą cały dzień" Elwirka na to "ale jak? Podstaw nie ma" "Oj, coś wymyślisz, że woda, że garaż ... no pomyśl coś kochanieńka". I pomyślała. Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel.obludy Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni 18.06.12, 18:00 Oczywiście. Jedna aspołeczna jednostka z zamiłowaniem do obfitej korespondencji z administracją zastraszyła cały ZGM który "dla świętego spokoju" złamał prawo i przepisy. A spokoju nie ma i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
barbie280 Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go nie ... 18.06.12, 17:44 I jeszcze jedno,może Zofia,Zbyszek i Ci "Biedni" to jedna i ta sama osoba której pomaga pisać komentarze dorastający wnuk? I moze Oni sami po nocy poświęcili swoje roślinki podcinając je żeby oczerniać Nas i przedstawiać jako mściwych,zawziętych ludzi jakimi są Oni sami. Żenada Drodzy Państwo,żenada!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel.obludy Prawda, prawda 18.06.12, 17:54 Tym bardziej, że przy Straży Miejskiej sama "proponowała" żeby te rośliny usunąć. Więc sama to zrobiła żeby grać uciśnioną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zapraszam na FB Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni IP: *.96.232.58.tvksmp.pl 18.06.12, 20:26 www.facebook.com/BylyPlacZabaw. Odpowiedz Link Zgłoś
rivka.north rivka 18.06.12, 22:20 brak słów. tymi dwoma słowami mogłabym określić całą sprawę. panowie "robotnicy" którzy likwidowali plac pocieli piłą konika, który na innym placu mógłby z powodzeniem posłużyć. dzieci zamiast zjeżdżalni miały budkę, zabitą deską (jak mniemam TBS DBAŁ o ich BEZPIECZEŃSTWO <lol2>). powierzchnia na którą wydano kupę kasy, w kilka godzin po prostu znikła. chłopcy gdzieś grać muszą. ważne żeby uważali, aby nie wybić okna. Ludzie którzy są wyrozumiali, grzecznie zwrócą uwagę i poproszą aby troszkę uważali. A jak posadzą teraz trawę to chłopaki będą mieli boisko. I BARDZO DOBRZE. Szkoda tylko tych maluszków, dla których "budka", "konik" i piaskownica to była jakaś rozrywka. osobiście nie mam dzieci, ale mam nadzieje że wygracie i pokażecie że nie można dać się podporządkować jednej osobie, która powinna zajrzeć do słownika i przeczytać takie hasła jak: -Tyrania -Totalitaryzm -Despotyzm -Dyktatura. pozdrawiam mieszkańców 2B,C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świadek Re: rivka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.06.12, 23:15 Byłem świadkiem sobotniej awantury ze strażą miejską. Z przykrością muszę stwierdzić, że niektórzy ludzie nie dojrzeli by być rodzicami. Szczególnie jedna sąsiadka z jednym sąsiadem wykazywali duży poziom agresji obrazając starszych ludzi, sąsiad głośno nawoływał by zniszczyć rośliny balkonowe starszym ludziom - z wcześniejszych wpisów wnioskuję że do tego doszło. A wszystko to w .... obecności własnych dzieci dając im przykład jak nie szanować drugiego człowieka. Szczególnie sąsiadka wykazała szczyty hipokryzji opowiadając jak starszi ludzie żle odnoszą się do dzieci a sama bez skrepowania obrażała starszych naszych sąsiadów. Chętnie będę świadkiem gdyby któryś z tych starszych ludzi zdecydował się na oskarżenie z powództwa cywilnego,podpowiadam że pewnie też istnieje protokół w straży miejskiej. Jestem przerażony. Dzieci tych sąsiadów stojące obok wyniosły ciekawą lekcję życia od swojej mamusi i tatusia. Można być wulgarnym, agresywnym, nie szanować starszych, obrażać ich. Obawiam się, że niezależnie co będzie na placu pomiędzy blokami : czy plac zabaw, trawnik czy betonowe pole to tylko kwestia czasu kiedy posłuży do niszczenia, aktów wandalizmu i wyładowania agresji dzieciom tak agresywnie nastawionych do innych ludzi rodziców. Uwazam że o dzieci trzeba dbać, najmłodsze powinny mieć swój plac zabaw z piaskownicą, starze boiska do gry w piłkę, możlwośc rozwijania zainteresowań i talentów. Ale będąc świadkiem wspomnianej awantury stwierdzam, ża niektórzy ludzie nie dorośli żeby być rodzicami i obawiam się na kogo dziaciaki wyrosną mając tak negatywne wzorce w swoich rodzicach Odpowiedz Link Zgłoś
belfer57 Re: rivka 19.06.12, 00:02 Jeżeli takie agresywne i niekulturalne było zachowanie rodziców w obecności swoich dzieci to być może powinno sie powiadomić instytucje dbające o prawidłowy rozwój dzieciaków. Przy restrykcyjnym w tym względzie prawie skandynawskim ci "rodzice" straciliby już prawo opieki nad nimi. A tak na marginesie : Polska w pigułce - jedni chcą mieć spokój , inni chcą się bawić, jeszcze inni grać w piłkę, jeszcze inni wymyślą coś innego. Bardzo mnie znismaczyły, jak czytam metody walki niektórych rodziców ( być może nawet w słysznej sprawie ) : agresja, obrażanie innych, brak poszanowania praw drugiego człowieka, niszczenie mienia. Metody rodem z Dzikiego Zachodu a przecież żyjemy w środku Europy i jest XXI wiek. A potem oglądamy migawki sprzed stadionów, gdzie kibole biją ludzi, też w ich mniemaniu w słysznej sprawie, bo są fanami przeciwnej drużyny .... Jeżeli taki fakt obrażania, agresji i niszczenia mienia miał miejsce powinny odpowiednie słyżby odpowiednio zareagować. Odpowiedz Link Zgłoś
nicki234 Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go nie ... 18.06.12, 23:02 Szanowni Państwo Wzajemne oskarżanie się kto był za a kto przeciw, podpisał czy nie podpisał niczego już nie zmieni w naszej sytuacji. Rozumiem osoby którym przeszkadza uderzanie piłką o kraty, ale wystarczyłoby wyjść na balkon i zwrócić chłopcom uwagę. Nie sądze że któryś z nich by nie posłuchał tym bardziej że większość z nas zna te dzieciaki, jeśli nie osobiście to z widzenia. Ale dlaczego pozbawiono placu zabaw najmłodze z naszych pociech, to prawdziwa żenada. TBS tłumaczy się złym podłożem, do tej pory przez 5 lat istnienia tych bloków podłoże było odpowiednie i nic się nie działo. Są urządzenia montowane na innych placach zabaw typu małe koniki na sprężynkach, które nie wymagają 2 m betonowego dołu. A co do starszych Państwa proponuję nie kometować tego tematu na forum bo robimy z nich tylko parę skrzywdzonych staruszków. Czy faktycznie ktoś zniszczył pani rolślinki? To przykre, bo z całą złością jaka mam do tej pani, to jej roslinki dodawały trochę uroku tym betonom w którym mieszkamy. Powiniśmy skupić się na walce z administracją, czy tez próbą przekonania Prezydenta Miasta do poparcia naszej sprawy a nie odgrywaniem się na " starszej pani", która musi być bardzo "nieszczęśliwa" skoro przeszkadza jej śmiech i radość bawiącyc się dzieciaków. Mam nadzieję że jutrzejsze spotkanie wniesie odrobinę nadzieji w tej walce. Odpowiedz Link Zgłoś
tez-rodzic Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni 19.06.12, 00:58 Nie rozumiem dlaczego autorzy petycji nie wrażają zgody na montaż monitoringu. Mam nadzieję, że nie z takiego powodu, że chcecie ukryć swoje zachowanie lub swoich pociech. Większość lokatorów jest za monitoringiem bo to podniesie poziom bezpieczeństwa. Proszę występować w swoim imieniu, ewentualnie podpisać "część lokatorów" a nie "lokatorzy". Monitoring przydałby nam się, chodzi o bezpieczeństwo nasze i naszych dzieci. Jak rozmawiałem z sąsiadami - są też podobnego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rivka Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni IP: *.96.239.128.tvksmp.pl 19.06.12, 09:08 moim zdaniem monitoring to bardzo dobra sprawa, tak dla dzieci, jak dla dorosłych. tylko czy administracja naprawdę go zamontuje, czy to tylko kolejna obietnica, która nie będzie mogła być spełniona. Odpowiedz Link Zgłoś
nicki234 Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go nie ... 19.06.12, 07:54 Proponuję aby pani która zajęła się pisaniem pisma przeszła się po wszystkich mieszkaniach po podpis. Załączyliście Państwo liste osób z ubiegłego roku. Nie byłam przeciwna modernizacji placu, ale swojego podpisu tam nie widzę. Szczerze mówiąc to nawet nie kojarzę żeby ktoś u mnie z takowym pismem był. Jeśli to ma mieć sens to pismo musi trafić do wszystkich lokatorów i musi sie tym zając przynajmniej jedna osoba z każdego bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
aha123 Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni 19.06.12, 09:48 ...na pisanie pism i zbieranie podpisów w zeszłym roku poświęciłam swój prywatny czas chodząc po WSZYSTKICH lokatorach z bloków 2a,b,c. Jeśli kogoś nie było w domu, lub mi nie otworzył drzwi - po prostu nie podpisał się.... Każdy zainteresowany kojarzy mnie z tej "akcji" - łatwo jest krytykować czy wszczynać hałas po likwidacji, gdy był czas na zajęcie się sprawą PANI ZABRAKŁO.... Co do monitoringu - pisałam to, o czym mówiliśmy na sobotnim zebraniu - czy pani również na nim zabrakło??? Informacja o terminie spotkania wisiała na wszystkich klatkach.... Mam nadzieję, że TBS zacznie w końcu liczyć się z nami, traktować nas po partnersku i pytać o zdanie w ważnych kwestiach(za monitoring zapłacimy WSZYSCY i nie będą to małe pieniądze....) a nie podejmować decyzje ZAOCZNIE i ZA NAS.... Odpowiedz Link Zgłoś
p.12 Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni 19.06.12, 10:06 Najpierw zacznicjie wychowywac swoje dzieci jak należy klatki pomazane, drzwi zakmnąc nie umieją za sobą . i można tak dalej opisywac i opisywac Odpowiedz Link Zgłoś
nicki234 Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni 19.06.12, 11:08 Ja pani wcale nie krytykuje. Po prostu uważam że ta walka ma sens jeśli wszyscy sie pod tym podpiszemy. Bardzo sie cieszę że pani sie tym zajęła. Bo pewnie wiele z nas pozostawiłoby to wszystko tak jak jest. Tak samo uczestniczę w spotkaniach. Uważam że to wszystko zaczyna iść w kierunku gdzie każdy z nas zamiast walczyć o ten plac to oskarża innych o złe wychowywanie dzieci, za wulgaryzmy itp. Nie o to chodziło w tej całej inicjatywie. Powinniśmy walczyć z TBS a nie między sobą. A tak na marginesie to proponuje wszystkim troche mniej emocji a więcej chłodniejszego spojrzenia na to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wikary Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni IP: 212.87.229.* 19.06.12, 13:36 Niestety taka już natura Polaka, że tego dystansu i chłodnego podejścia do sprawy zawsze brakuje. Spójrzcie Państwo nawet na wpisy osób broniących placu, niby w większości rzeczowe i wyważone..., ale - jawi się w nich wyraźny obraz beztroskich dzieciaczków, miłych i grzecznych oraz niedobrych sąsiadow, którzy zabraniają im się bawić, no i ta uwaga o in vitro i ochronie już "egzystujących" dzieci, też taka lekko sarkastyczna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni IP: *.96.233.196.tvksmp.pl 19.06.12, 13:40 NICKI234 - Jeżeli Pani/Pan dysponuje wolnym czasem i nie ma dzieci, to proszę "przejść się" po wszystkich mieszkaniach!!!!! Paplanie na forum przy jednoczesnym skrajnym lenistwie i niechęci do wyjścia jest najlepszą metodą. Krytykanctwo i "nic nie robienie" jest też dobrą metodą - typową dla większości. Najpierw proszę cokolwiek zrobić, dać coś od siebie, a dopiero później podnosić wrzawę i wytykać innym co zrobili źle, czego nie zrobili, a co mogli zrobić inaczej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.12, 14:41 Czytając to wszystko to myślę że zrobiliście Państwo z tej sytuacji wielki cyrk. Złożmy pismo podpisane przez wszystkich i Czekajmy na dalszy tok wydarzeń. Pani która zajęła się pismem, niech pani nie będzie tak nerwowo nastawiona, ludzie próbują pani pomóc w całej tej sytuacji, każdy w mozliwy sposób. Jeśli ktoś daje pani radę to niech pani jej wysłucha. To formu jest po to żeby każdy z nas mógł wyrazic swoja opinię. Sama pani zaproponowała że zajmie sie napisaniem pisma, taka już rola "liderów grup", że przyjmują na siebie dobre i złe opinie. A to wszystko zakońzcy sie tak, że trzy bloki ludzi skłócą się ze sobą a TBS posieje nam trawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel.obludy Papiery są napisane 19.06.12, 14:59 podpisy w trakcie zbierania. Nie ma co na forum bić piany, bo jednostki aspołeczne zaczynają przekłamywać rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Papiery są napisane IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.06.12, 18:23 Człowieku o ksywce tropiciel.obludy czytam twoje wpisy i stwierdzam że sam jesteś wielką aspołeczną obłudą. Cytuję : "Zakaz grania w piłkę (ciekawe jak to zdefiniować) jest bezprawnym ograniczaniem swobód obywatelskich." "A jak komuś się marzy germańśki ordnung to przecież granice są otwarte." Człowieku przyjmij do wiadomości że żyjemy w demokratycznym kraju, twój punkt widzenia niekoniecznie musi odpowiadać innym. A jako najemcy płacący regularnie czynsz mamy takie same prawa i obowiązki których trzeba przestrzegać. Chcesz grać w piłkę - proszę bardzo, nikt ci tego nie zabrania. Ale jest od tego boisko a nie ulica, trawnik pod oknami czy chodnik pod blokiem. Na zasadzie twojego toku myślenia komuś zamarzy się stworzenie orkiestry która regularnie w ciągu dnia będzie ćwiczyć pod twoimi oknami - też powiesz, że regulamin tego nie zabrania...? Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel.obludy Drogi gościu 19.06.12, 19:20 jak mi przeszkadzają łebki grające w piłkę to wychodzę i zwracam im uwagę. Proste, banalne, skuteczne. Nie uciekam się do doprowadzenia do zdewastowania całej przestrzeni w imię "prawdy najmojszej". A co do "zakazu gry w piłkę" to podaj mi proszę definicję. Czy dwie siedmiolatki rzucające piłką podpadają już pod ten zakaz? Czterech trzynastolatków grających w piłkę nożną? Jedno kozłujące dziecko? Podaj również podstawę prawną takiego zakazu. Podpowiem, że w regulaminie porządku domowego nie ma na ten temat ani słowa. Jest natomiast zapis o odpowiedzialności finansowej rodziców za szkody wyrządzone przez dzieci. A tak w ogóle to idzie o idiotyczne zdewastowanie placu zabaw i nawierzchni a nie o granie w piłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
aha123 ...po spotaniu.... w TBS... 19.06.12, 23:44 Witam ponownie.... dla zainteresowanych na naszym mailu jest oferta z firmy PROFESJONALNIE zajmującej się projektami i wykonawstwem placów zabaw. Ceny kosmiczne, ale przynajmniej wiadomo, że są urządzenia które nie wymagają głębokiego kotwiczenia w podłożu ( Firma przed wykonaniem wyceny kontaktowała się z projektantem naszych bloków), tak więc wiadomo, że można było to zrobić jak należy od początku... Ale mniejsza o to.... Póki co musimy zewrzeć szyki i wymyślić jak namówić urząd miasta na dofinansowanie naszego wymarzonego placu....? Ew. jak pomóc w zbiórce pieniążków - osobiście mam już kilka pomysłów :) ale o tym na kolejnym zebraniu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ...po spotaniu.... w TBS... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.12, 08:16 Oferta placu świetna, ale faktycznie ceny kosmiczne. Jeśli udałoby sie nam uzyskać finanse to czy nie musimy mieć zezwolenia TBS? Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel.obludy Ceny powalają. 20.06.12, 09:34 sądząc po cenie "regulaminu placu zabaw" wraz z mocowaniem cały cennik jest kosmicznym przegięciem. Odpowiedz Link Zgłoś
aha123 Ceny powalają. 20.06.12, 13:09 Kosztorys faktycznie PORAŻA, ale nie o to chodziło..... ....projekt miał być dowodem na to, że MOŻNA taki plac wybudować a sposób montażu może być inny niż ten którego "uczepił się" TBS.... Po wczorajszym spotkaniu wiem, że TBS "rozważa inną lokalizację" (na nasypie) dla naszego placu, ale... brak jest pieniędzy na urządzenia - dlatego musimy pomyśleć jak zdobyć chociaż część funduszy - na pewno przyspieszy to uruchomienie inwestycji. Najprawdopodobniej tartanowa nawierzchnia wróci na swoje miejsce ale już nie jako "plac zabaw" a miejsce "rekreacji"... - decyzja ma zapaść jutro, po konsultacjach z prawnikiem. Pomyślcie Państwo czy macie znajomych rzemieślników którzy byliby gotowi zrobić nam takie urządzenia (stolarz/cieśla/ślusarz/spawacz/murarz) na pewno będzie taniej zrobić je, pomalować we własnym zakresie w ramach "czynu społecznego ;) dla naszych dzieci". Jeśli chodzi o certyfikację może okazać się to "najdroższą częścią imprezy", ale można to załatwić aby mieć pewność, że plac będzie bezpieczny: ckpz.org/index.php/cennik-uslugi-placzabaw Potrzebne będzie również ogrodzenie.... - myślcie Państwo może ktoś da radę coś niedrogo odkupić....? Każdy pomysł się liczy... Wakacje już za chwilę...... Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel.obludy Pisma złożone. 20.06.12, 09:33 Jeśli ktoś nadal uważa, że to akcja znikomej grupy rodziców powinien wiedzieć, że wszelkie pisma podpisali lokatorzy z 70 (słownie: siedemdziesięciu) mieszkań. Jaki to stanowi procent wszystkich mieszkań każdy sobie wyliczy. W tym świetle liczba 7 (słownie: siedmiu) aspołecznych jednostek, które zastraszył ZGM i doprowadziły do tych wszystkich zniszczeń jest żałosna. Popierali inicjatywę również ludzie nie posiadający dzieci w wieku "placo-zabawowym". Starsi, młodsi, wysocy i niscy. Wszyscy oburzeni dewastacją przestrzeni i totalną samowolą ZGMu. Odpowiedz Link Zgłoś
barbie280 zabawa na Herberta 20.06.12, 10:22 Każdy nas odsyła na plac zabaw na Herberta a przecież tam również może się znaleźć Pani/Pan którym dodatkowa,duża grupa dzieci zacznie przeszkadzać.Naszych dzieci jest około trzydziestka i konflikt gotowy,zaczną się pyskówki i przeganianie.A poza tym przecież tam są trzy bloki i mają wspólny plac zabaw i kolejne trzy bloki które mają kolejny plac zabaw.Nie rozumiem jednego-dlaczego mieszkańcy TBS-u są mierzeni inną miarą?Nasz plac zabaw TEŻ obejmował dzieci z naszych TRZECH bloków a teraz dostajemy "dobre rady" gdzie możemy z dziećmi chodzić.Najlepiej do lasu żeby Siódemce Nieprzystosowanych Ludzi do życia w społeczności NIE PRZESZKADZAĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzyk Re: zabawa na Herberta IP: *.gallus.pl 20.06.12, 12:07 "Elwira Jezierska z oddziału eksploatacji ZGM-TBS, który zajmuje się blokami przy ul. Czecha, wyjaśnia, czemu plac został zlikwidowany. Wszystko dlatego, że - zgodnie z pomysłem architektów - umieszczono go na stropie podziemnych garaży. Już w trakcie ich budowy przygotowano mocowania dla przyszłych zabawek. Huśtawki i zjeżdżalnię należałoby wymienić, bo zdewastowali je wandale, wyjątkowo aktywni w tej okolicy. - Niestety, żadna firma nie chce nam ich zamontować - tłumaczy pracownica ZGM. - Polska norma określa" Nie - ale według kilku agresywnych rodziców to nie wina wandali którzy zniszczyli zabawki na placu, to nie wina Zarządu TBS, tylko siedmiu lokatorów .... Żenada, kilku niespełnionych ,agresywnych rodziców podkręca atmosferę, napuszcza jednych na drugich, chce by się kłoćić.... to właśnie wy jesteście nieprzystosowani do życia w społeczności. "Naszych dzieci jest około trzydziestka i konflikt gotowy,zaczną się pyskówki i przeganianie" - każdy twój post to zakładanie kłótni, agresji a może warto założyć że wystarczy spokojnie porozmawiać i wszyscy mogą być zadowoleni. Ludzie mniej agresji a więcej szacunku do drugiego człowieka... Uważam że sprawę niszczenia urządzeń rozwiązałby monitoring ale słyszałem że też jesteś przeciw. PS Barbie jest miłą laleczką, rozumiem że ten nick to na zasadzie przeciwieństw .... Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel.obludy Re: zabawa na Herberta 20.06.12, 12:18 Przeczytaj mój pierwszy post. Urządzenia nie były zdewastowane (poza brakiem ślizgu w zjeżdżalni - koszt 100zł). ZGM TBS czaruje rzeczywistość a teraz nawet sama pani Jezierska wypiera się swych słów twierdząc, że GW napisała nie to co ona mówiła. Tartan też nie był zdewastowany. Ciekawe jaki będzie gnój po nadchodzących burzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pisma złożone. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.12, 11:54 Czy te 7 osób to tacy, którzy definitywnie odmówili podpisania czy po prostu nie udało sie ich zastać? Jakby na to nie patrzeć przewaga liczebna na razie nic nam nie dała. Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel.obludy Re: Pisma złożone. 20.06.12, 12:14 7 osób to ci którzy wydeptali w ZGM dewastację terenu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Re: Pisma złożone. IP: *.ip.netia.com.pl 20.06.12, 15:59 A moja teoria jest taka - że to autorzy pisma o którym jest tu mowa. Zniszczyli i zdewasowali plac. Teraz są przeciwko montoringowi - byłyby niepodważalne dowody, kto chuligańsko zniszczył urządzenia na placu zabaw za które wszyscy w czynszu zapłacilismy Odpowiedz Link Zgłoś
p.12 Re: Pisma złożone. 20.06.12, 16:13 ale po co ten plac zabaw przecież i tak zaraz go zniszczą te grzeczne dobrze wychowane dzieciaczki.Obok herberta 1 jest śmietnik przy którym stoi pojemnik z piaskiem dzieci te grzeczne oczywiście rozsypują piasek na chodnik nawet jak rodzice patrzą i o dziwo nikt się nie odezwie żeby tego nie robiły bo po co . W końcu to są dobrze wychowane i grzeczne dzieci a dzisiaj rano starsza kobieta o mały włos nie wywaliła by się na tym piasku. I jaki z tego morał co?????. AAAA proponuje też monitoring na klatkach wtedy będzie wiadomo które grzeczne dziecko pomazało ściany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Re: Pisma złożone. IP: *.ip.netia.com.pl 20.06.12, 16:52 Zgadzam się z Tobą. Dewastacja klatek oraz otoczenia bloku jest straszna. Ci rodzice nie zgadzają się na monitoring bo musieliby płacić za czyny swoich dzieci a tak .... zaplacimy wszyscy w czynszu, tak jak do tej pory. Podobno w sobotę ziajali agresja i m.in. grozili że zniszczą sąsiadom rosliny. Grożby spelnili !!!!!! widzialam poprzecine lodygi kilkuletnich pnaczy przy balkonie sasiadow z parteru - rosliny usychaja i sa do wyrzucenia ... analogicznie pewnie jak plac zabaw - sadze ze to robota tych samych osob monitoring.... kary wiezienia i finansowe, dlaczego za wybryki, (mysle że tylko pojedynczych) agresywnych mieszkanców musimy placic wszyscy, gdyby bylo spokojnie pewnie czynsz bylby nizszy ... Odpowiedz Link Zgłoś
sasiad2b00 Re: Pisma złożone. 20.06.12, 17:00 Brawo, ktos wreszczie poruszyl ten temat. Czynsze sa wysokie, placimy je wszyscy w takich samych wysokosciach. Kazdy ma sie prawo wypowiedziec. Wszyscy placimy i za plac zabaw i za ewentualny monitoring i za niestety dewastacje poczyniona przez jednostki. A moze powinny zaplacic wyzszy czynsz tylko ci ktorzy niszcza ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śliwa Re: Pisma złożone. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.06.12, 18:17 Bicie piany. Wszyscy jesteśmy za tym by piękny plac zabaw dla najmłodszych dzieków u nas instniał. I nawet gdyby wymagało to kilkuzłotowej podwyżki najmu to wszyscy będą za . Przeciw grze w piłkę myślę, że większość jak rozmawiam jest przeciw - też raz byłem zirytowany, kiedy czytałem książkę a tu nagle bum w mój balkon. Monitoring - ja jestem za.To dobry pomysł ponieważ można wyłapać i ukarać wandali. Zniszczenie roślin sąsiadom - powinno się surowo ukarać tego złoczyńce, wszyscy słyszeli, kto do tego gorąco namiawał - zwykły bandytyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
aha123 sasiad2b00 20.06.12, 18:42 sasiad2b00, Julia i p.12 - uspokoję Was, BĘDZIE MONITORING czy to się komu podoba, czy nie i macie rację - ZAPŁACIMY za niego wszyscy, szkoda, że jeszcze nie wiadomo ile(?).... Mam nieodparte wrażenie że będzie "działał" tak samo jak grzejniki zimą w klatkach .... Każdy kto miał do czynienia z monitoringiem np. w centrum handlowym - wie o co chodzi... Jeśli jesteście tacy PRAWI skąd wasze milczące przyzwolenie na: - wysypywanie piachu przez dzieci; - niszczenie kwiatów; - inne akty wandalizmu??? ZGŁASZAĆ na Policję i Straż Miejską - też chcemy ładnie i bezpiecznie mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: king kong Re: sasiad2b00 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.06.12, 22:56 Mnieostatnio ktoś porysował samochód na parkingu przed blokiem, też w nocy. Może to ten sam sprawca, który zniszczył sąsiadom rośliny. Napiszcie kto tym przy świadkach groził. Malowanie błotnika kosztowało mnie pięć stów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: sasiad2b00 IP: *.96.237.187.tvksmp.pl 21.06.12, 09:25 A może Panie "king kong" jesteś synem tej chorej na głowę staruszki, która powinna być pod stałą opieką psychiatryczną? Jeśli tak, to zamiast wymyślać niestworzone historie powinieneś zadbać o zdrowie swojej matki i ojca - zapewnić im prawidłową opiekę medyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admin_of_internet Re: sasiad2b00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 10:18 przecież king-kong, śliwa, jeden z "gości", świadek, mieszkaniec i zbyszek z Huty to jedna osoba (a zapewne jeszcze kilka innych) ależ to musi być męczące takie klepanie w telefonie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: sasiad2b00 IP: *.gallus.pl 21.06.12, 11:23 Pewnie ten co zniszczył kwiatki i samochód to ten sam koleś. Może zniszczył też plac zabaw.Jeżeli mówił o tym przy świadkach to podać go na policję - mocny tylko w tłumie i w nocy ...... Zwykły tchórz a przy tym pospolity bandyta powinien ponieść karę. Chuligańskie wybryki powinny być surowo tępione, również przez nas samych, zaczyna się od pobłażanie za kwiatki i samochód, małych dewastacjach a kończy na eskalacji agresji i na koniec tragedii.... A ogólnie. Każdy z nas był kiedyś dzieckiem , każdy będzie starszym - proponuję obustronnie więcej szacunku i wyrozumiałości, wnioskuje z wcześniejszej lektury, że brakuje tego szczególnie jednej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admin_of_internet Re: sasiad2b00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 11:34 I następny ze schozfrenicznego zestawu dyskutujących sami ze sobą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: sasiad2b00 IP: *.96.230.203.tvksmp.pl 21.06.12, 11:56 Drodzy Państwo!Nie będę anonimowa jeśli powiem że jestem jedną z Mam zbierającą podpisy i jestem po prostu wstrząśnięta tym co czytam.Chciałam tylko podać do ogólnej wiadomości że podczas zbierania podpisów nie spotkałyśmy się z żadną agresją,szanujemy opinie każdego lokatora który miał odwagę otworzyć nam drzwi i porozmawiać.Oczywiście biorąc pod uwagę to że wielu z lokatorów nie było w tym czasie w domu zaledwie dwie osoby były przeciwne i szanujemy to że miały odwagę wyrazić swoją opinię.Przykro czytać teraz takie komentarze,które świadczą o tym jak wiele osób tak naprawdę nie wie o co w tym wszystkim chodzi :( Chodzi tylko o plac zabaw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: sasiad2b00 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.06.12, 12:25 Oczywiście i wszyscy jestesmy za placem zabaw i jak najbardziej popieramy tą inicjatywę. Dyskusja została sprowadzona zupełnie niepotrzebnie na boczne tory, myślę że to tylko jedna rodzina jest tak nieprzystosowana do naszej społeczności a robi wiele złego naszej inicjatywie niby aktywnie ją popierając. Uderz w stół a nożyce same się odezwą - przeczytałem tylko ostatnie wpisy : Na wpis : "Mnie ostatnio ktoś porysował samochód na parkingu przed blokiem, też w nocy. Może to ten sam sprawca, który zniszczył sąsiadom rośliny." była natychmiastowa i niestety delikatnie nazywając niekulturalna odpowiedż : "tej chorej na głowę staruszki, która powinna być pod stałą opieką psychiatryczną", "I następny ze schozfrenicznego zestawu". Myślę że to ten sam sprawca niszczy nam kwiatki, samochody a pewnie i nasz stary plac zabaw i ten sam sprawca aktywnie działa tu w necie zamiszczając wulgarne i szydercze wpisy. Myślę, ze wystarczy sprawę zgłosić na policji - po IP komputera i innych dowodach zozstanie szybko zidentyfikowany, oskarżony i osądzony. Szkoda, bo jedna taka aspołeczna jednostka kładzie cień na naprawdę dobrej i ważnej dla nas inicjatywie a przecież chodzi o reaktywacje placu zabaw dla naszych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admin_of_internet Re: sasiad2b00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 12:36 O i kolejna osobowość z zestawu :) Dla niepoznaki częściowa zmiana frontu. Zabawne i interesujące z socjologicznego punktu widzenia. Ale naprawdę nie warto. Wszyscy zainteresowani wiedzą, jaka jest prawda. I teraz się już nie uda zmienić faktów z przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: sasiad2b00 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.06.12, 13:16 Szkoda komentować fakty. Niech każdy sam wyrobi sobie opinie czytając poszczególne wpisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: sasiad2b00 IP: *.ids.czest.pl 21.06.12, 13:58 Przeczytałam wpisy i mam wyrobione zdanie. Brawo Aga za inicjatywę i rozsądek. Admin_of_internet trochę mniej egoizmu i sarkazmu - nie ty żyjesz jedyny na tym świecie i musisz przyjąć do wiadomości że inni ludzie mogą mieć odmienne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
p.12 Re: sasiad2b00 21.06.12, 14:04 za monitoring zapłacicie Wy czyli mieszkańcy bloków gdzie go założą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orwell 1984 Re: sasiad2b00 IP: 69.163.40.* 21.06.12, 14:20 Po założeniu monitoringu ktoś, gdzieś, będzie wiedział kto kiedy wyszedł, kiedy przyszedł, z kim wyszedł z kim przyszedł, kiedy jest w domu a kiedy go nie ma i tak dalej. Jak można z własnej woli dać sobie założyć takiego szpiega? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admin_of_internet zbyszek, to ty? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 14:06 Nie wiesz jakie mam zdanie. Nie wiesz czy nie przyjmuję do wiadomości, że inni ludzie mogą mieć zdanie odmienne. Ja tylko tępię pisanie przez jedną osobę jako osób wiele. Sztuczne robienie tłumu. Zafałszowywanie. Kłamstwa. Kalumnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jankomuzykant.dwa Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go nie ... 21.06.12, 16:32 tylko się nie pozabijajcie tam, bo chyba z małego problemu zrobiła się niesamowita afera, ale oto polska własnie, gdzie ludzie są agresywni, podli, zawzięci i chyba głupi, a kto tam najwięcej miesza, może podajmy do publicznej wiadomosci ich nazwiska, niech sie troche wstydza, Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel.obludy NTL Radomsko - krótka relacja o placu 25.06.12, 11:12 Tutaj jest audycja częstochowska NTL Radomsko Pod koniec materiał o placu. Świetnie wypadł Pan Sebastian Rozpondek, któy lekko drżącym głosem powiedział: Niestety nie chcemy narażać dzieci na niebezpieczeństwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UP Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni IP: *.net.stream.pl 27.06.12, 22:30 . Odpowiedz Link Zgłoś
aha123 Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni 18.07.13, 12:26 ...no, moi drodzy współmieszkający... UDAŁO SIĘ, trochę to trwało ale chyba było warto. Dziś rozpoczęto prace przy tworzeniu "naszego" placu zabaw :) Mam nadzieję, że jeszcze przed pierwszym szkolnym dzwonkiem dzieciaki będą mogły się nim nacieszyć. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni IP: *.96.240.44.tvksmp.pl 26.07.13, 15:11 mają jakąś pauzę chyba ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni IP: *.96.240.44.tvksmp.pl 30.07.13, 15:01 podbijam pytanie, czy ten plac zabaw na tym nasypie będzie w końcu czy nie, żądna budowa nie ruszyła Odpowiedz Link Zgłoś
aha123 Re: Przy ul. Czecha był plac zabaw, ale już go ni 30.07.13, 15:06 ...na razie wysłałam KOLEJNEGO maila z zapytaniem i czekam grzecznie na odpowiedź TBSu... Odpowiedz Link Zgłoś