gary.go.home 10.08.12, 21:59 Docelowo - ale nie wiadomo kiedy - ma on zostać przedłużony: na wschodzie do ul. Rędzińskiej, Którędy? Na tyłach huty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pet Super ! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 10.08.12, 23:35 bardzo mnie cieszy ta wiadomość... mieszkam przy skrzyżowaniu Dąbrowskiego/JP II i mam dość tych tirów.. mam nadzieję że część z nich wybierze drogę przez Północ ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
sadbu-ttrue Zaczęła się budowa korytarza północnego 11.08.12, 06:17 A mnie to nie cieszy.Poszłam z synkiem na spacer do lasu od strony Makuszyńskiego nie wiedząc nic o budowie drogi.Zrobiłam się chora.Dziesiątki wyciętych pięknych zdrowych drzew.Kłęby kurzu.Niewiem czy warto tak niszczyć przyrodę dla jakiejś jezdni.Uważam że nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zaczęła się budowa korytarza północnego IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.12, 06:28 wybieracie, głosujecie i do tego macie nową piękną wieże ze stacją bazową heh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Zaczęła się budowa korytarza północnego IP: *.96.244.39.tvksmp.pl 11.08.12, 09:59 O korytarzu mówi się od dawna i o tym, że budowa ruszyła też było wiadomo już od 2 tygodni, ale nie wszyscy czytają prasę, a potem podczas spacerów się dziwią, że coś tam budują i niszczą przyrodę. Dobrze, że ta droga powstaje, bo będzie sporym udogodnieniem dla mieszkańców Północy! Odpowiedz Link Zgłoś
artutitu2 Re: Zaczęła się budowa korytarza północnego 12.08.12, 21:50 Gość portalu: mm napisał(a): > O korytarzu mówi się od dawna i o tym, że budowa ruszyła też było wiadomo już o > d 2 tygodni, ale nie wszyscy czytają prasę, a potem podczas spacerów się dziwią > , że coś tam budują i niszczą przyrodę. > Dobrze, że ta droga powstaje, bo będzie sporym udogodnieniem dla mieszkańców Pó > łnocy! O samej budowie tej drogi co prawda mówi i piszę się dużo. Niestety nie wiele mówi się o tym co tą drogą (i nie tylko tą) będzie jeździć! A mianowicie to ma być droga tranzytowa co oznacza, że ulicami: Pilceckiego, Fieldrofa-Nila, al. Wyzwolenia,ul. Szajnowicza -Iwanowa do ul. Okulickiego pojadą TIRy i ciężkie ciężarówki - a to dla przeważającej większości mieszkańców Północy i Tysiąclecia nie jest żadnym udogodnieniem tylko ogromnym utrapieniem. Przez 24h na dobę w dzień i w nocy przez największe sypialniane dzielnice Częstochowy będzie przejeżdżała ogromna liczba ciężarówek. Hałas będzie ogromny - szczególnie przy krzyżowaniach, gdzie ciężarówki będą musiały najpierw przyhamować, a potem przyspieszać. Gratuluję głupoty decydentom, którzy pozwolili na ruch tranzytowy przez Północ i Tysiąclecie. Mam nadzieję, że choć odrobinę rozsądku mają i ta decyzje o ruchu tranzytowy cofną. Pamiętajcie niedługo będą wybory, a mieszkańcy Północy i Tysiąclecia Wam tego nie wybaczą!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i super i dobrze IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 11.08.12, 11:54 a co ! tylko ja mam mieć syf i ruch a wy lasy i ptaszki ?! NIE ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Zaczęła się budowa korytarza północnego IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 11.08.12, 16:37 Z całym szacunkiem, ale jak masz wypisywać takie "mądrości" na temat rozwoju układu komunikacyjnego miasta, to może następnym razem zostań w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgahaha Re: Zaczęła się budowa korytarza północnego IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 11.08.12, 23:47 hahaha hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do tego wyżej do tego wyżej IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 11.08.12, 23:50 z całym szacunkiem a co popierasz koncepcję utrzymania ruchu ogromnego w centum czyt (Jana Pawła II) bez obwodnicy miasta ?! czy Ty wychodzisz z domu ? ;) przez takich jak ty centrum jest zakorkowane i niebezpieczne a miejsce gdzie powinna być obwodnica czy ulice odciążające centrum a nie lasek-łączka i 30 letni spokój mieszkańców północy... ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A-LFA Re: Zaczęła się budowa korytarza północnego IP: *.net.stream.pl 11.08.12, 10:38 Dwie sprawy. Sprawa pierwsza to jak sie ma budowa korytarza pólnocnego do planowanego przekształceai DK - 1 w płatną A-1 co an 100% spowoduje spadek ruchu na tej drodze? Moze najpierw powinno się wykonać łacznik do ul. Rędzińskiej? Sprawa druga - to drobne pytanie - czy ktoś zrobił symulacje analizy ruchu w dz. pónoc jaki powstanie w chwili oddania korytarza pólnocnego? Czy też nagle sie okarze iż al. Wyzwolenia zmieni sie w al. JPII a skrzyzowania koło M-1 stana sie bliźniakami al. JPII z Al. AK? I bedzie wielkie zdziwnienei ze skrzyózwanei ma za mała przepustowosc? Moze warto mysłeć o tym teraz a nie w chliwi kiedy pod M-1 pojawia sie kawalkady TIR -ów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 30-latek Re: Zaczęła się budowa korytarza północnego IP: *.96.241.102.tvksmp.pl 11.08.12, 11:02 Poruszyles wazna kwestie, o ile zwiekszy sie ruch ulicą Fieldorfa i aleją Wyzwolenia. Chyba zdecydowana wiekszosc kierowcow jadacych dotychczas DK-1 i skrecajaca w aleje JPII wybierze trase korytarzem polnocnym. Niestety sa duze szanse ze tiry rozjada Polnoc. Moim zdaniem powinno od razu sie zbudowac caly korytarz, albo w ogole nie zaczynac inwestycji. Wszyscy wiemy jaka jest sytuacja gospodarcza w Polsce i jaka jest w Częstochowie. Na kolejny odcinek korytarza polnocnego z braku pieniedzy w budżecie miasta poczekamy sobie zapewne wiele lat... Ciekawy jest ponizszy fragment artykułu: Nie wiadomo jeszcze, w jaki sposób będzie finansowana inwestycja. W budżecie miasta zarezerwowano na ten cel 18,5 mln zł, ale Częstochowa stara się o fundusze europejskie. Jeśli nic z tego nie wyjdzie, do drogi dołoży się Ikea, z którą podpisano w tej sprawie umowę (szwedzka firma kupiła grunty opodal węzła przy Makuszyńskiego, więc nowa ulica jest jej na rękę). Jesli to prawda to jak to swiadczy o naszych urzednikach? Zlecaja inwestycje nie majac pewnosci ze dostana kase od UE, albo licza ze Ikea dolozy? Pewnie jak wiekszosc mieszkancow Polnocy chce by byla to spokojna i cicha dzielnica, wiec mam nadzieje ze ta inwestycja opozni sie maksymalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he TIRY północ IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 11.08.12, 11:57 i bardzo dobrze niech rozjadą północ ! już dość ponad 30 lat spokoju tam macie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Re: Zaczęła się budowa korytarza północnego IP: *.ip.netia.com.pl 11.08.12, 13:03 Taką inwestycję to powinna w całości sfinansować IKEA bo to dla niej same korzyści. Mnie nikt (miasto)nie dokłada się do mojej inwestycji a wręcz utrudnia wybudowanie dojazdu do posesji. Odpowiedz Link Zgłoś
artutitu2 Re: Zaczęła się budowa korytarza północnego 12.08.12, 21:59 Gość portalu: 30-latek napisał(a): > Pewnie jak wiekszosc mieszkancow Polnocy chce by byla to spokojna i cicha dziel > nica, wiec mam nadzieje ze ta inwestycja opozni sie maksymalnie. > Szczerze powiedziawszy jako mieszkaniec Północy nie mam nic przeciwko tej inwestycji i w cale nie musi się opóźniać. Mam tylko nadzieję, że ktoś z władz pójdzie po rozum do głowy i zaniecha pomysł puszczania ruchu tranzytowego ciężarówek przez Północ i Tysiąclecie do czasu ukończenia "całego korytarza Północnego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Zaczęła się budowa korytarza północnego IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 11.08.12, 11:56 O to chodzi żeby tam tiry jechały. mi się to bardzo będzie podobać. Niech ruch się rozłoży -część pojedzie Jana Pawła a część korytarzem północnym... podzielmy się troszkę a nie że jedni mają laski ptaszki i spokój a drudzy urwanie dupy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
artutitu2 Re: Zaczęła się budowa korytarza północnego 12.08.12, 22:02 Gość portalu: pepe napisał(a): > O to chodzi żeby tam tiry jechały. mi się to bardzo będzie podobać. Niech ruch > się rozłoży -część pojedzie Jana Pawła a część korytarzem północnym... podziel > my się troszkę a nie że jedni mają laski ptaszki i spokój a drudzy urwanie dupy > !!! Rozumiem Twój żal bo przez tyle lat mieszkasz przy ruchliwej ulicy, ale tak na prawdę dużo się Tobie nie polepszy - zaryzykuję stwierdzenie, że nawet tego nie odczujesz. Natomiast mieszkańcom Północy i Tysiąclecia komfort życia się pogorszy zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Zaczęła się budowa korytarza północnego IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.12, 17:30 mam nadzieje że korytarza odciązy choć w niwielkiej częśći JPII !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marko Re: Zaczęła się budowa korytarza północnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.12, 20:17 Jeszcze nikt nie poruszył tego że lasek aniołowski od lat był złączony z górami kawimi tworząc mały las w mieście w prawdzie na obrzeżach ale zawsze.Jęki ludzi tam mieszkających(a sam tam mieszkam) są nie w pełni uzasadnione bo droga została zaprojektowana w latach 70 tych.TYLKO LASÓW ŻAL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do eko Re: Zaczęła się budowa korytarza północnego IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 11.08.12, 23:56 a ch z lasami ! a NIe ŻAL WAM mieszkańców przy JP II którzy żyją przy naprawdę ciężkiej ulicy ?! nie... bo las ważniejszy od ludzi... i takim właśnie pseudo ekologom mówie stanowcze PRECZ ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Do mieszkańców północy IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 11.08.12, 23:54 też na to Liczę ale widać mieszkańcy północy chcieliby kolejne 30 lat spokoju kosztem naszego życia i naszych dzieci... ja niestety musiałem się wychowywać przy budowanej JP II w 1995 i nikt k...wa nie pytał się moich rodziców czy zgadzają się na ruch przeogromny i na to że będę wdychał syf i spaliny i na to że będę przez 6 lat podstawówki i 3 lata gimnazjum przechodzić przez 6 pasów JPII !? a północ śmie mi tutaj jakieś fochy stawiać ?! a siedzieć tam cicho w tych M3-M4 i tak mieliście już 30 lat spokoju - bobudka sypialnio częstochowy ! do roboty ! a nie tylko łączki,ptaszki, pieski, łączki, kwiatuszki a drudzy mają TIR za TIREM 24/6 i smród i hałas !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starter Re: Do mieszkańców północy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.12, 08:24 Dyskusja czy Tiry powinny jeździć korytarzem północnym czy JPII jest bez sensu. Tiry w ogóle nie powinny wjeżdżać do miasta. Trzeba wszystkie siły skierować na budowę obwodnicy miasta i niech Tiry jeżdżą omijając Częstochowę. Odpowiedz Link Zgłoś
xkx2 Re: Do mieszkańców północy 12.08.12, 09:47 Genialne rozwiażanie w swej prostocie. Tyle tylko iż : Po 1 - obwodnicy brak. Po 2 - ta co ma być (autostradowa) niewiadomo kiedy powstanie a jak powstanei najprawdopodobniej bedzie płatna. Jak obwodnica i A1 w która zmieni sie DK-1 stanei sie płatna to dopiero wtedy zobaczymy TIR-y w dziwnych miejscach jak np na Ludowej czy na Łódzkiej czy na Kisielweskiego. I dopiero wtedy bedzie wesoło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opp Re: Do mieszkańców północy IP: *.play-internet.pl 13.08.12, 04:18 A kto ci kaze mieszkac przy JP? Czy Twoi rodzice mieli tam przykazane mieszkac? Na siłe? Teraz narzekasz? aaaa wiemmm, zazdrośc cie zzera ze ktos ma lepiej niz ty. TO dla ciebie nie miła wiadomosc: ta droga to tylko skrawek północy. Pozostanie jeszcze kawał lasu, łąki na ktorej spiewaja ptaszki, biegają pieski... i tak przez kolejnych 30 lat. A ty bedziesz mieszkał dalej tam gdzie mieszkasz i wdychał to co wdychasz. Odpowiedz Link Zgłoś