sadbu-ttrue 04.01.13, 09:39 Częstochowie trzeba miejsc pracy ,mnóstwa nowych zakładów a nie kolejnego hotelu czy parku wodnego.Tu się nie da żyć stąd można tylko uciekać.To nie marudzenie ale realizm. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przem0_25 Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle na ... 04.01.13, 10:37 Po czym poznać nasze miasto ? Oczywiście po złych zarządcach. Mieliśmy panią Rozpondek - I co ona teraz robi jako posłanka tej ziemi dla miasta? . Mieliśmy pana Wrone - I co zrobił dla miasta?. I mamy pana Matyjaszczyka - Co robi ? To samo co poprzednicy, zadłuża miasto , doprowadza do ruiny i ośmiesza. Tu projekty z Niemcami , tu z Wrocławianami , tu z Warszawiakami , a czemu nie połączyć firmy inwestorów budowlanych z Częstochowy i im dać szansy . Dzięki temu zwiększyła by się ilość miejsc pracy w naszym regionie i Urząd miałby firmy pod kontrolą. Nie , bo rządzą nami tacy ludzie . Tak samo ,chcą rozreklamować miasto ale po co Ci turyści przyjadą jeśli imprez masowych nie będzie bo miasto nie chce podejmować się żadnym mistrzostw , żadnych memoriałów i innych większych wydarzeń bo nie ma zaplecza i nie może postarać się o pieniądze. Więc czym te miasto żyje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marczak Re: Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle n IP: *.internetia.net.pl 04.01.13, 13:02 nicesport.pl/zuzel/133605/polfinal-dps-w-czestochowie To jednak będzie trochę wieksza impreza, nie uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.13, 11:33 dokładnie tak - to realizm, a w zasadzie realistyczne wady Polaków. Wszystko jest źle. Coś ktoś powinien zrobić, żeby było lepiej! Oczywiście ktoś,a nie ja! każdy jest winny temu, że pracy nie ma, że firmy padają, że złodziejstwo, że ... wszystko inne. Co zrobiłeś sadbu-ttrue, żeby było lepiej? czy hotel lub aqua park to nie są miejsca pracy? może kamieniołomy będą lepsze.... ;) tzn. więcej miejsc pracy przy jednej inwestycji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szisza Re: Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.13, 16:02 nuda - nie odwracaj kota ogonem, przecież to właśnie my - obywatele wybieramy władze lokalne, to my płacimy urzędnicze pensje i oczekujemy by skutecznie wykonywali swoje zadania, których dobrowolnie się podjęli. Czy ktoś Matyjaszczykowi kazał, czy zmuszał by był prezydentem miasta? Nie pytaj zatem nuda każdego pojedynczego mieszkańca "co, zrobił by było lepiej?" - nie wciskaj swojej głupoty innym - większość z nas robi to, co do nas należy i najlepiej jak to potrafi, bo jednak płacimy regularnie coraz wyższe, niestety, podatki i opłaty lokalne - daniny, którymi żywi się lokalna podklasa urzędnicza i coraz większa grupa darmozjadów folwarku lokalnej "władzy". Na same wynagrodzenia (z pochodnymi) urzędoli w administracji publicznej "idzie" rocznie z budżetu miasta Częstochowy 45 melonów zł czyli prawie melon tygodniowo (wg projektu budżetu miasta, dział 750). Rozumiem nuda, że się zwyczajnie nudzisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda co ma piernik do wiatraka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.13, 17:57 szisza, ciemnotę to Ty wciskasz! ja zadaję konkretne pytania. Czy uważasz, ze to władza samorządowa powinna Ci zapewnić pracę? zgadzam się, że aparat urzędniczy jest mocno, bardzo mocno przeładowany, co nie zmienia faktu, że do zadań administracji państwowej nie należy bezpośrednie zatrudnienie podatników, aby walczyć z bezrobociem (swoją drogą to na chwilę obecną tak by to wyglądało :D ). O jakim zatem wykonywaniu zadań przez urzędników piszesz? Jeśli uważasz, że ktoś do władzy idzie po to, by służyć to NIESTETY naiwny jesteś :( nie jest to w żaden sposób przytyk w Twoim kierunku, a jedynie stwierdzenie faktu. To też wynika z naszych wad narodowych :( Reasumując: nie odwracam kota ogonem. Władza lokalna nie odpowiada za bezpośrednie zatrudnianie obywateli. Brak pracy nie wynika z rzeczywistego braku pracy, a raczej z braku wykwalifikowanych pracowników. Cechuje nas (Polaków) bylejakość. O pracę staramy się dopóki jej nie dostaniemy (zazwyczaj), dlatego tam gdzie jest potrzebny wykwalifikowany personel, rotacja pracowników jest tak duża :( Każdy chciałby żeby zarabiać kokosy najlepiej nic nie robiąc. Załóż działalność gospodarczą i zatrudnij choć jedną osobę. Bądź odpowiedzialny za siebie, za pracownika i jeszcze Państwo (w sensie ZUS i podatki). Obszar częstochowski to zagłębie szarej strefy. Większość ludzi oficjalnie zarabia najniższą krajową - reszta "pod stołem", więc i wpływy do ZUS i US są minimalne najczęściej. Więc nie pisz proszę jakimi to świetnymi obywatelami jesteśmy - tylko ta władza jest taka zła. Jeśli tak jest to znaczy, że ludzie są źli (ludzie w sensie sprawujących władzę, ale także wyborców i to nie tylko tych, którzy tą władzę wybrali). I nie bredź, bo czy będzie to przedstawiciel lewicy, prawicy czy jakiejkolwiek partii (czy nawet bezpartyjny to nic się nie zmieni... zmień siebie na lepsze to zmienisz świat na lepsze! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szisza Re: co ma piernik do wiatraka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.13, 20:25 nuda nie pierdziel wuju dobra rada i nie ośmieszaj się programem dla każdego mieszkańca pisząc: "załóż działalność gospodarczą i zatrudnij choć jedną osobę. Bądź odpowiedzialny za siebie, za pracownika i jeszcze Państwo (w sensie ZUS i podatki)". W Częstochowie w sektorze prywatnym prowadzi działalność gospodarczą blisko 26 tysięcy podmiotów, w tym ponad 20 tysięcy to osoby fizyczne prowadzące biznes. Nie jest źle, ludzie są przedsiębiorczy. Wskaźnik liczby zarejestrowanych podmiotów gospodarczych na 10 tysięcy mieszkańców plasuje miasto na około 31 miejscu wśród 65 miast na prawach powiatu - źle nie jest choć mogłoby być lepiej. Rzecz w tym, że nie ma nowych inwestorów oferujących wysokopłatne czy średniopłatne miejsca pracy - miasto ich nie przyciąga, miasto jest dla nich be... choć władza chwali się potencjalną atrakcyjnością inwestycyjną, to ta realna jest mizerna, a pożądani inwestorzy omijają miasto dużym łukiem - widocznie mają swoje kalkulacje, a nie kierują się pustymi banialukami nieskutecznej promocji gospodarczej miasta... Może coś wiedzą czego my nie wiemy, że np. miasto jest nieprofesjonalnie zarządzane, że "rządzi" partyjna nomenklatura, że miasto się wyludnia, że nie ma perspektyw rozwojowych, że są kiepskie szkoły i wyższe szkoły tylko z nazwy, że ludzie biedni są i słabo wyedukowani, że jest duże bezrobocie, które rodzi patologie i reprodukuje biedę, że władza samorządowa jest niestabilna (podobno już szykują referendum, ale to pewnie plotka?), że ludzie są wrogo usposobieni do innych, że nie ma współpracy środowisk miasta - realnej i skutecznej, a nie tej deklarowanej czyli bezproduktywnej etc. Może oni to wszystko wiedzą, kalkulują i wychodzi im że w Częstochowie nie warto inwestować, bo zbyt wielkie ryzyko nieopłacalności takiego przedsięwzięcia, a i miejskich atrakcji jakby mało. Może... A wracając do rozpanoszonej i liczebnie rozwiniętej, kosztownej miejskiej biurokracji - gołym okiem widać, że 1/3 z nich nudzi się niemiłosiernie albo zamierza, albo rodzi, albo urodziła dzieci i "odpoczywa" w domu. Rozumiem, że potrzebujemy dzieci, ale dlaczego tylko dzieci urzędniczych? Te z innych domów też by pewnie chciały rodzić, ale pracy nie ma, nie ma pewnego dochodu. a pracy nie ma, bo nie ma nowych inwestorów, nie ma rozwoju gospodarczego i koło się zamyka ... Więc nuda nie opowiadaj bajek, że każdy dorosły mieszkaniec ma prowadzić działalność gospodarczą - a poza tym nie wszyscy mają talent i walory by wyjść na ulicę i zarabiać, a tylko nieliczne zostają luksusowymi call-girl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: co ma piernik do wiatraka? IP: *.net.stream.pl 04.01.13, 21:56 Dziękuję, ze udowodniles moja tezę, ze Częstochowa nie jest tak tragicznym, zwijajacym się miastem (cokolwiek to znaczy),ze są ludzie przedsiębiorczy, którzy nie narzekają, ale rozwijają to miasto. Moim zdaniem tylko oni maja prawo narzekać, bo oni są czynni. Nie siedzą, narzekają i płaczą, ze pracy nie ma, bieda i trzeba z miasta uciekać. Idź, szukaj lepszego miasta. Przecież możesz nawet za granice jechać.... Zobacz ten "raj". Jeśli nie masz kwalifikacji, nie jesteś przedsiębiorczy, pracowity to wybacz, ale wszędzie będzie zle... Wiec pewnie wszędzie to wladza będzie tym złem... Tu chodzi o uczciwość kolego... Co zrobiłeś, by zmienić ta zła -jak twierdzisz- sytuacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szisza Re: co ma piernik do wiatraka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.13, 23:30 nuda rzeczywiście nudny jesteś jak flaki z olejem z tym pierd.oleniem na okrągło i pytaniem w kółko "co zrobiłeś, by zmienić tą zła sytuację?" - co może znamionować prymitywnego prostaka albo cyngla... Może zrozumiesz: - mam stabilne źródła dochodów i zlecenia na kilka lat do przodu - zawdzięczam to swoim talentom i szczęśliwym zbiegom okoliczności... - nie pracuję w szarej strefie - płacę regularnie, z roku na rok wyższe, podatki i opłaty lokalne... - korzystam ze swojej wolności i daję sobie prawo do krytyki "władzy" lokalnej, gdy ta marnotrawi pieniądze podatników, w tym moje, na chybione inwestycje, utrzymanie armii mało produktywnych urzędników z lichymi kompetencjami merytorycznymi, za kosztowny PR i promocję gospodarczą miasta, która bywa w zderzeniu z rzeczywistością kompromitacją (choćby ostatni filmik promocyjny czy "roadshow") etc. - niczego od tej władzy nie oczekuję ani ładu przestrzennego miasta - co było do spieprzenia spieprzono nieodwracalnie na lata cala i pokolenia, nie oczekuje wysokiego poziomu kształcenia w lokalnym systemie edukacji, ani sprawnego i taniego zbiorowego transportu publicznego, ani ... etc. - marzy mi się jedynie niezawodna i oddana potrzebującym służba zdrowia oraz poczucie bezpieczeństwa publicznego... Ale dostrzegam i wiem, że większość naszej społeczności nie ma tak dobrze, że większość zarabia marnie - sądząc po przeciętnych wynagrodzeniach, a bardzo wielu klepie biedę w skrajnym ubóstwie i dla nich zadanie samorządu naszego miasta: "przeciwdziałanie bezrobociu oraz aktywizacja lokalnego rynku pracy" - ma kapitalne znaczenie. Od jego skutecznego i efektywnego wykonywania przez instytucje samorządu miasta zależy często być albo nie być tych biednych ludzi... Jeśli zatem na administracje wydajemy z naszej wspólnej kasy te 44 miliony złotych rocznie, w tym blisko 600 tysięcy zł rocznie pochłaniają tylko wynagrodzenia wielkiej czwórki prezydenckiej, to mam prawo oczekiwać, że zadania których się podjęli wykonają odpowiedzialnie i jak trzeba z pożytkiem dla ogółu mieszkańców. nuda - nie wysyłaj nikogo za granicę czy do innego miasta, rząpie, nie odbieraj nikomu praw do narzekania - na szczęście nie ty jesteś dysponentem tych praw, nie bądź arbitrem cudzej uczciwości - bo następnym razem napiszę, żeś nuda dupek pospolity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: co ma piernik do wiatraka? IP: *.net.stream.pl 04.01.13, 23:42 Masz stabilne źródło dochodów i zlecenia na kilka lat.... W Częstochowie, gdzie jak twierdzisz- "wszystko co się dało zostało spiepszone"? No to jak to w końcu jest. Bo z jednej strony narzekasz, jakbys był bezrobotny, a potem piszesz, ze wszystko u Ciebie super, tylko innymi się martwisz... Jesteś moim idolem, jeśli cechuje Cię taki altruizm. Startuj w następnych wyborach- mój glos juz masz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szisza Re: co ma piernik do wiatraka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.13, 00:26 Widzisz nuda nie ogarniasz tego swoim rozumkiem, ale mimo wszystko za "głos" dziękuję. Zupełnie na marginesie - skoro już mnie cytujesz to rób to dokładnie: napisałem spieprzone, a nie "spiepszone" - jak raczyłeś zacytować. Spieprzyć - użyłem tu w znaczeniu: «zrobić coś źle, byle jak lub nieudolnie», a nie «oddalić się skądś bardzo szybko» - wyjaśniam, żeby uniknąć ewentualnych nieporozumień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: co ma piernik do wiatraka? IP: *.net.stream.pl 05.01.13, 01:29 Masz, racje... Nie ogarniam tego :( nie rozumiem nadmiernej polityki socjalnej. Nie rozumiem bezpodstawnych roszczeń. Nie rozumiem, dlaczego jako Polacy mamy bzika na punkcie naszej manii wielkości. Nie rozumiem jak można oczekiwać odpowiedzialności od innych niczego od siebie nie wymagając. Nie rozumiem ciągłego niezadowolenia i narzekania. Nie rozumiem, dlaczego ludzie są tak mało kreatywni. Nie rozumiem bierności połączonej z wygorowanymi oczekiwaniami. Nie rozumiem dlaczego ludzie starają się o prace dopóki jej nie dostana. Nie rozumiem narzekania na prace, place, szefa itp. Nie rozumiem oczekiwania wysokich i srednio wysokich plac. Nie rozumiem tego, ze ludzie nie chcą się rozwijać... :( ja tego po prostu nie rozumiem. Ale glos na Ciebie oddam. Ciekawy jestem, czy coś bylbys w stanie zrobic, czy nadmiernym socjalem do końca rozdziadujesz częstochowian... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szisza Re: co ma piernik do wiatraka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.13, 13:54 nuda - chłopino z bardzo małym rozumem nie dziw się, że tak wielu rzeczy nie rozumiesz i zadajesz głupawe pytania bez związku z tematem atrakcyjności inwestycyjnej miasta - po prostu długa droga przed tobą, chodź, obserwuj, myśl samodzielnie, jeśli potrafisz, rozwijaj się bo na razie - sądzą po twoich wpisach - jesteś na wczesnym etapie zdobywania doświadczeń życiowych i biznesowych... Tylko kretyn dyplomowany mógł zrozumieć, z prostych wydawałoby się tekstów, że zamierzam "nadmiernym socjałem do końca rozdziadować częstochowian"... Po pierwsze niczego nie zamierzam, bo mam swoja pracę i jej nie zamienię na żadną inną. Po drugie, twierdzę, że po to opłacamy armię urzędników - a zwłaszcza tych z nomenklatury - partyjnych nominacji, że powinniśmy, jako ich pracodawcy-podatnicy, oczekiwać należytego wykonywania zadań, których się podjęli. Oszczędności na wydatkach budżetu miasta na administrację rzędu 5 mln zł rocznie - bez żadnej szkody dla wykonywanych zadań (wystarczy zwolnić bezproduktywnych darmozjadów i nie zatrudniać kolesi bez kompetencji) - mogłyby zasilić budżet wydatków inwestycyjnych, które roztropnie wykorzystane, w kolejnych latach, poprawiałyby atrakcyjność inwestycyjną miasta. ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Administracja to największa bariera rozwoju przedsiębiorczości. - inwestycje to motor rozwoju gospodarki - a procedury wydawania pozwoleń na budowę długie, skomplikowane z korupcją w tle... - zwolnienia i ulgi z podatków i opłat lokalnych (podatek od nieruchomości, środków transportowych...) w wielu wypadkach uznaniowe, niezrozumiałe i swobodnie interpretowane kryteria ich przyznawania przez urzędników...etc - marnotrawstwo środków publicznych na PR i nieskuteczną promocję "gospodarczą" - rosną koszty potencjalnie utraconych możliwości... Ale i po naszej przedsiębiorców stronie są grzechy, w tym jeden główny - zatory płatnicze - aż 86 proc. przedsiębiorców mówi, że miało lub ma problem z nierzetelnymi partnerami handlowymi. Absolutny brak zaufania, z nikim nie można się umówić, żadnego bezpieczeństwa obrotu gospodarczego... A niska świadomość w zakresie ochrony własności intelektualnej? i wiele, wiele innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: co ma piernik do wiatraka? IP: *.net.stream.pl 05.01.13, 14:26 no właśnie chodzę, jeżdżę, a czasem biegam po osiedlu i jakoś nie widzę marności tego miasta. Cieszę się, że tutaj mieszkam, żyję, pracuję (nie na etacie ale też nie w szarej strefie). Nie widzę powodów do narzekania. Mnie żyje się tutaj dobrze! Nie nazywaj mnie kretynem, nie mając pewności, że sam nim nie jesteś, bo ja nie napisałem, że kogokolwiek rozdziadujesz. Napisałem tylko 2 możliwości: czy coś zrobisz, czy rozdziadujesz innych. Oczywiście skoro jesteś altruistą wykluczyłem, że sytuację, że nie zrobisz zupełnie nic i będziesz taki sam jak Ci, których krytykujesz... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szisza Re: co ma piernik do wiatraka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.13, 15:36 nuda ... biegaj dalej po osiedlu, patrz po nogi i nie narzekaj, że ktoś ma cię za dupka pospolitego. Są większe zmartwienia niż nuda nudy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: co ma piernik do wiatraka? IP: *.net.stream.pl 05.01.13, 15:43 Nie narzekam... :) nie lubię narzekać, bo nic z tego nie ma... Także więcej wiary i optymizmu życzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: co ma piernik do wiatraka? IP: *.net.stream.pl 04.01.13, 22:04 Swoja droga, bardzo ciekawe jest to, ze Ty nawet nie podałeś faktów negatywnych lecz wymieniłeś sytuacje, które MOGĄ być.... I to nie jest narzekanie? Odpowiedz Link Zgłoś
twojekomentarze Re: Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle n 04.01.13, 15:51 sadbu-ttrue napisała: > Częstochowie trzeba miejsc pracy ,mnóstwa nowych zakładów a nie kolejnego hotel > u czy parku wodnego.Tu się nie da żyć stąd można tylko uciekać.To nie marudzeni > e ale realizm. RE>>>>>>>>>własnie potrzeba .Czy założyłaś firmę i dałaś zatrudnienie ? Nie ? -to spadaj mądralo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szisza Re: Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.13, 16:05 twojekomentarze - czyżby kolejny bezmyślny cyngiel ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle n IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.13, 16:44 Inwestor aquaparku to widocznie bardzo odważny człowiek. Aquapark w Częstochowie długo nie pociągnie a nierentowny bedzie od samego początku. Co do Hoteli raczej tak samo, tego typu placówek jest u nas sporo i świecą pustkami. Jest jeszcze kwestia społeczeństwa które narzeka że nie ma Aquaparku jak zaczną budować to też będą narzekać a jak już wybudują to będzie narzekanie że za drogo. Narzekać mają prawo tylko Ci którzy wyszli na ulice jak likwidowano województwo reszta która pozwoliła się sprzedać winna jest milczeć i brać na bary co im Katowice serwują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.13, 18:09 ciekawa teoria: "Narzekać mają prawo tylko Ci którzy wyszli na ulice jak likwidowano województwo" Oczywiście, że mogą. Mogą także i inni. Pytanie tylko: co to da? Świetnie natomiast napisałeś o inwestorze Aquaparku. W sensie, że jest odważny. I byłby bardzo głupi, gdyby nie przemyślał przedsięwzięcia, choć moim zdaniem - taka inwestycja na pewno została poparta przemyśleniem i biznesplanem. Jeśli uważasz, że jest inaczej - to właśnie znalazłeś powód, dlaczego jesteś tam, gdzie jesteś. I jak sam napisałeś, że jest to społeczeństwo, które narzeka. Społeczeństwo to my. Chcielibyśmy, żeby ktoś inny brał odpowiedzialność za nasze życie, ale tylko tam oczywiście, gdzie jest nam wygodnie. To ktoś ma zapewnić nam pracę! Dlaczego te pensje takie małe?! wydatki takie duże? bilety takie drogie? po co iść z żoną do restauracji ("a co niech padają, jak głupki zainwestowały kasę i jeszcze ludzi zatrudniają"). Takie trochę przewrotne, roszczeniowe to społeczeństwo... :( mam nadzieję, że jednak upływ czasu zminimalizuje wpływ naszych wad narodowych. Więcej optymizmu i wiary życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-lfa Re: Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle n IP: *.net.stream.pl 05.01.13, 07:14 Inwestor to moze sobie chcieć - jesli to nie ejst inwestor z półwyspu arabskiego dla którego budowa takiego aquaparku to drobne każdy inny inwestor na 90% bedzie zmuszoony sfinansowć tego typu inwestycje z kredytu. A banki raczej niechętnie daja kasę na inwestycje o małym prawdopodobienstwie odniesienia sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle n IP: *.net.stream.pl 05.01.13, 11:41 No widzisz, to bank dodatkowo będzie weryfikował biznes plan inwestora, wiec nie boj się o niego :) widzisz ten inwestor nie narzeka, nie jeczy, ale działa i nie patrzy na forumowiczów GW, którzy juz wiedza, ze się nie uda, ze to nie ma sensu itp. A wiedzę opierają nie na wiedzy, tylko na przypuszczeniach, ze coś może jest czego "my nie wiemy". Odpowiedz Link Zgłoś
mistral75 Re: Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle n 05.01.13, 12:56 @nuda A co Ty wiesz o tym inwestorze? Masz jakies glebsze informacje? Jak czytam to co probujesz tutaj imputowac, mam wrazenie ze jestes takim chlopkiem roztropkiem, ktory poznal wszystkie rozumy i z chlopskim zaparciem nie chce na jote ustapic, broniac jakiegos chorego punktu widzenia o narzekaniu i jeczeniu na forum. To jest forum. Tutaj masz prawo powiedziec, wypowiedziec swoj punkt widzenia. Biznes realizuje sie w codziennej rzeczeczywistosci bez ogladania sie na glosy komentatorow. Znasz powiedzenie: -Twoj biznes, Twoje ryzyko. No chyba ze pracujesz dla Budzetowki, wiec nie przejmujesz sie czy budzet straci( w wiekszosci przypadkow). Wiec nie udzielaj sie tak aktywnie w pouczaniu jednostek, na ich punkt widzenia. Naprawde przygladajac sie dyskusji jaka prowadzisz nie ma w niej nic rzeczowego, natomiast populizmu wszelkiej masci, chorego liberalizmu a nawet komunizmu jest pod dostatkiem. Nie zapominaj, ze nie kazda osoba posiadajaca wyksztalcenie zobowiazana jest do realizacji swoich marzen w indywidualnym biznesie. Ale skoro masz takie spojrzenie na sprawe pracy, kariery, sukcesu i wolnosci wyboru, nie masz tak naprawde zadnego pojecia o funkcjonowaniu zycia gospodarczego, spolecznego i osobistego w tym swiecie. Przepraszam-kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle n IP: *.net.stream.pl 05.01.13, 14:31 myślę, ze mamy podobny zakres wiedzy o tym inwestorze - tyle, że ja doceniam to, ze chce coś działać, a wy już wiecie, że to nie ma sensu i znajdujecie powody, które "mogą" być przyczyną jego porażki - nic tylko wybierać, który jest ważniejszy :D i zasadnicze pytanie: co po w ogóle cokolwiek robić? po co tworzyć nowe miejsca pracy? i tak będzie źle... płace będą za niskie, warunki pracy słabe, szef głupek... no i czasu wolnego nie będzie, a i ponarzekać na forum by się przydało... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda populizm... ? IP: *.net.stream.pl 05.01.13, 14:58 "Naprawde przygladajac sie dyskusji jaka prowadzisz nie ma w niej nic rzeczowego , natomiast populizmu wszelkiej masci, chorego liberalizmu a nawet komunizmu jest pod dostatkiem." Nie używaj proszę słów, którego znaczenia nie rozumiesz... gdzie ja tutaj naganiam za jakąkolwiek partią polityczną? lub jakimkolwiek ustrojem politycznym czy gospodarczym? ja pokazuję tylko inny punkt widzenia... że można żyć bez narzekania! bez frustracji! pokazuję, że z narzekania nic nie ma, a do zmian potrzebne są działania. Odpowiedz Link Zgłoś
mistral75 Re: populizm... ? 05.01.13, 15:06 I znow dales przyklad ze Ty wszystko rozumiesz... 14 Twoich na 37 wpisow lacznie, jest podsumowaniem Twojej madrosci. Czasami 1, 2, 3, 4, wpisy wystarcza zeby uzyskac pelnie informacji, zrozumiec tresc i intencje piszacego. Wybacz mi te dygresje, ale ja nie rozumie co Ty chcesz tutaj przekazac? ''Zatrudniles sie'' jako naczelny optymista w tym watku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: populizm... ? IP: *.net.stream.pl 05.01.13, 22:08 no widzisz, niestety nawet te 14 wypowiedzi nie doprowadziły Cię do poznania moich intencji. Nie jest prawdą, że wszystko wiem i rozumiem, co wprost pisałem w tym wątku, a moją intencją było to, by choć jedna osoba zrozumiała, że narzekania, stękania, płacze, lamenty itp. bez działań są zupełnie nieefektywne. Od nich nic się nie zmieni. Zmiana wymaga działań... a my (Polacy) oczekujemy działań od innych, ale nie od siebie. Więc w pewnym sensie chodzi o uczciwość. Ktoś wczesniej napisał, że "większość z nas robi to, co do nas należy i najlepiej jak to potrafi". Sęk w tym, że to nieprawda! :( - wyjaśnienia podałem wcześniej. A nawet zakładając, że częściowo to prawda to tylko dowodzi tego, ze to "najlepiej jak potrafi" to jest stanowczo za mało. Kojarzą mi się słowa mojego kolegi, który z sarkazmem mówił, że dla ludzi z takim doświadczeniem i wiedzą nie ma pracy w tym kraju i żył z renty mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda bezrobocie i brak pracowników ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.13, 10:42 Najlepszy komentarz do tego co napisałem wcześniej: wyborcza.biz/biznes/1,100969,13159630,_PB___Mamy_600_tys__wolnych_miejsc_pracy.html#BoxBizTxt Tyle że ja te wnioski wysunąłem na podstawie obserwacji a nie badań... mało tego dodam, że nawet Ci zatrudnieni niestety często nie posiadają kwalifikacji do wykonywania obecnej pracy. Dlaczego? bo świat się zmienia, a my mamy tendencję do unikania zmian i nie chcemy podnosić swoich kwalifikacji... :( i dlatego w Polakach jest takie zamiłowanie do narzekania, bo to jest łatwiejsze niż ciągły rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
62maniek Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle na ... 04.01.13, 18:13 Te czerwone barany nic nie wybudowały i nic nie wybudują to stracone lata dla miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda oczekiwania... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.13, 18:27 powiedz proszę, czego byś pragnął? co te "czerwone barany" powinny wybudować, a zobaczysz jak "inne barany" Ci odpiszą: to niepotrzebne, to nierentowne, to kłopotliwe, to za drogie, to za tanie, to złej jakości, to spaprane, to przekopane, to dziurawe, to ... nieważne co będzie - i tak będzie narzekanie. Pozdrawiam, "jakiś baran (czyt. człowiek), ale nie czerwony, nie POwski, nie PiSowski, nie Palikotowski, itp." To nie jest rozmowa o partiach politycznych, ale o naszym mieście. Może podrzucisz coś kreatywnego? Odpowiedz Link Zgłoś
bramaadama Trzeba czasami rację przyznać Nudziańskiemu 04.01.13, 20:25 Bo w proteście przeciwko ustawie śmieciowej ,przed Urzędem Miasta .Tak ważnej dla mieszkańców ,zgromadziło się kilka osób.Lepiej na necie krzyczeć,precz z komuną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdfgh Re: oczekiwania... IP: 212.87.244.* 04.01.13, 21:18 Widzę kolego że lubisz filozofować i wiesz wszystko . Odpowiedz mi w takim razie. Jle trwa procedura administracyjna poawalająca powiedzmy wybudować od podstaw zakład produkcyjny zatrudniajacy do20 pracowników. Gdzie masz w Częstochowie grunty przemysłowe przygotowane pod inwestycje ( odpowiedni wpis w planie przestrzennego zagospodarowania, oraz uzbrojenie terenu. I na koniec powiedz mi jeżeli ty miałbyś być inwestorem gdzie byś zbudował swoja firmę w Częstochowie czy powiedzmy w Kleszczowie, Tarnowie Podgórnym, Radomsku ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: oczekiwania... IP: *.net.stream.pl 04.01.13, 21:46 Muszę Cię zmartwić, kolego- nie wiem wszystkiego :( a to co pisze pisze z uczciwości. Bo narzekanie czy przytakiwanie narzekaniu jest bezsensowne, jeśli samemu nic się nie robi, oczekuje się działania od innych, przerzuca na nich odpowiedzialność samemu od siebie niczego nie wymagajac. Gdybym robił jakikolwiek biznes, nawet nie zatrudniając nikogo, najpierw rozwazylbym wszystko i podejmował decyzje. I czynników jest bardzo, bardzo, bardzo dużo. Spośród wszystkich miast, które wymieniłeś Częstochowa jest najliczniejszym miastem, a to może być jakiś argument, nie sadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdfgbhn Re: oczekiwania... IP: 212.87.244.* 05.01.13, 12:31 Widzisz i tu sie mylisz ponieważ jak byś chciał rozważać za i przeciw to walnąłbyś łbem w mur administracyjny i stwierdziłbyś że to nie ma sensu i bezpieczniej jest pracować dla kogoś a najlepiej w jakimkolwiek urzędzie wtedy twoja odpowiedzialnosć jest ZERO. Ja akurat twierdzę że trzeba podjąc decyzję i ją realizować ja ja podjąłem 14 lat temu nie rozwazajac za i przeciw i ja konsekwentnie realizuje. W działalnosci na własny rachunek nie ma czasu na rozważania, rozważać możesz jak jesteś politykiem, samorządowcem itp. wtedy zazwyczaj kończy sie na rozważaniu i nic z tego nie wynika. Moim zdaniem kolejnośc powinna być taka. Najpierw samorządowcy tworzą warunki do inwestycji, uzbrojone tereny, szybkie decyzje administracyjne wcale nie potrzebne są ulgi podatkowe bo tylko przyciągna cwaniaczków, potrzebne są warunki do prowadzenia działalnosci, aby absolwenci szkół i uczelni mieli prace a co za tym idzie pieniądze wtedy wierz mi nie bedą spędzać czasu w markecie tylko pójda z dziećmi do acquaparku na rower do parku z knajpy kina i będą odpoczywac po pracy. Wtedy taka inwestycja ma sens. natomiast moim zdanierm w tym momencie jest to tylko podyktowane najbliższymi wyborami samorządowymi i chęcią zapewnienia sobie następnej kadencji. A teraz idę pobiegać bo to narazie najtańszy sport i dobry dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: oczekiwania... IP: *.net.stream.pl 05.01.13, 14:39 nie przemyślałeś decyzji tylko ją podjąłeś? A pracę na etacie porzuciłem kilka lat temu i szczerze powiem - nie chciałbym wracać do tej formy zatrudnienia. Każda decyzja wymaga przemyśleń, a dopiero później działań (w krótkim odstępie czasu, bo warunki zewnętrzne mogą się zmieniać). Zobacz, a ja mam czas na rozważania i jestem szczęśliwym człowiekiem. Warunki zewnętrzne mamy takie same, żyjemy w tym samym mieście, z tą samą władzą i ja nie narzekam, a wręcz mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że dobrze żyje mi się w tym mieście (nie oznacza to, ze wszystko jest super, ale z pewnością bierność i narzekanie nie prowadzą do niczego. Skoro jesteś na samozatrudnieniu to powiedz mi, czy ktokolwiek płaci Ci za bierność? musisz coś zrobić, żeby osiągnąć korzyść. Dlaczego zatem oczekujesz, że ktoś inny będzie ponosił odpowiedzialność za to, by inni- nic nie robiący, narzekający - mieli wypłatę za swoją bierność?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asdfgh Re: oczekiwania... IP: 212.87.244.* 05.01.13, 15:18 chyba się nie rozumiemy ja mówię o prowadzeniu firmy w Częstochowie i warunkach ku temu, długości procedur administracyjnych dostępności mediów prąd gaz szybki internet podaj mi choć jedna lokalizacje w Częstochowie tylko proszę cię nie mów o spółce Operator o jej terenach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: oczekiwania... IP: *.net.stream.pl 05.01.13, 15:39 Rzeczywiście, nie zrozumieliśmy się, wiec powtorze- nie wiem wszystkiego. Nie rozglądałem się pod katem konkretnej inwestycji, nie jeździłem po całej Częstochowie i okolicach w poszukiwaniu magazynów, czy działki pod ich budowę. Ale znam ludzi, którzy chcą coś robić i to nawet są w stanie zaryzykować całym majątkiem.... Nie płaczą, ze się nie da... Ale działają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manola oczekiwania... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.13, 15:42 Tak ? I co powstanie niedlugo ? Grunty od Operatora zakupione - nie byłam tam , ale pytanie. Czy osoby fizyczne czekaja tam na cos ? czy juz pootwieraly swoje firmy? Co sie tam dzieje? Nie mam na mysli wszystkich pochodnych od Huty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-lfa Re: Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle n IP: *.net.stream.pl 05.01.13, 07:08 Przyszedł kryzys i inwestorzy, co oczywiste zaczynają kalkulować. Nie sztuka postawić hotel - nawet 5 gwiazdkowy - sztuka go utrzymać. Bo hotel nie utrzymuje się jedynie z wynajmu pokoi (to tak mniej więcej 50% przychodu), ale dodatkowo z organizacji różnorakich zjazdów konferencji i wszelakich innych imprez. Pytanie brzmi czy w naszym mieście jest gwarancja na to, aby utrzymał się taki dość luksusowy obiekt? (Będę szczery ja mam, co do tego poważne wątpliwości, – choć mogę się mylić nie jestem fachowcem). Pytanie to jest bardzo istotne, bo od pozytywnej odpowiedzi na nie zależy nie tylko to czy powstanie hotel jak i to czy powstanie Aquapark czy ewentualne inne obiekty rozrywkowe. Każdy inwestor najpierw 2x policzy 3x przeprowadzi analizę rynku zanim zdecyduje się na ewentualną inwestycję. Zresztą w 95% przypadków na taką inwestycje bierze się kredyt a banki nie są chętne na wyłożenie kasy na inwestycje, która nie ma wysokiego prawdopodobieństwa, iż będzie inwestycją przynoszącą zysk. Prawda jest taka, iż gdyby tak pewność była już dawno był by u nas i Aquapark i ze 2 hotele tak 4 jak i 5 gwiazdkowe jak i jeszcze ze 2 - 3 centra handlowe w tym tak upragniona przez wiele osób IKEA. Liczenie na to, iż ktokolwiek zdecyduje się na poniesienie dużego ryzyka jest mitem. I to nawet być może i sam inwestor by zaryzykował, ale banki, co trzymają rękę na pieniądzach na to nie pozwolą - po prostu nie sfinansują niepewnego biznesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manoloa Jasne , że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.13, 14:39 Jak bedzie dobry menadzer , to hotel bedzie funkcjonowal.Bedzie zmienial ceny w zaleznosci od pory roku, robił bale , imprey, dobra dyskoteka , fajny klub nocny i szereg róznych atrakcji. Połozenie ma swietne , ale malo który z pielgrzynow sie tam zatrzyma. W zakonach pobliskich czy w kosciołach ten biznes rozwiniety jest wzorcowo:) gdyby było tam jeszcze fajne spa z basenem i saunami , na pewno pozyskalby jakis klientów.Taurus na Brzeznickiej dziala chyba preżnie.Trudno aby w tak duzym miescie był basen na Niepodleglosci (extra siłowani:))) , owszem z przemila obsługa , ale czassie tam zatrzymal w latach 70 i ten na Limanowskiego. Ale czy ten hotel powstanie ? Wystraczy dobrze przeczytac artykuł i wycuagnac wnisoski:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: Jasne , że... IP: *.net.stream.pl 05.01.13, 14:51 eeeeeeeee tam, przecież forumowicze już wiedzą, że to nie ma sensu (sarkazm ;) ) i żaden menedżer, lokalizacja, obsługa, ceny, jakość, promocja, kontakty nie mają znaczenia. Bo przecież już mamy tyle hoteli w mieście... Aquapark? po co mamy przecież kilka basenów w mieście... w sumie to czego w Częstochowie nie mamy? :D :D :D :D :D no przecież wszystko jest... a i tak jest źle i powody do narzekania :D :D :D :D :D czy wybudują czy nie = nieważne, bo i tak nie ma to znaczenia... zniknie jeden powód do narzekania, bo zatrudnią kilkanaście lub kilkadziesiąt osób to jakość pracy, pensje, obsługa, kierownictwo będą złe... lokalizacja będzie przeszkadzać... albo miasto wyda kasę na budowę infrastruktury do hotelu, czy aquaparku to pewnie władza skorumpowana.... tak czy inaczej będzie źle (sarkazm ;) ) i nie chodzi tylko o ten konkretny hotel czy aquapark.... :( My po prostu KOCHAMY NARZEKAĆ! :D :D :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnuczek emeryta Re: Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle n IP: *.strefa.com 05.01.13, 14:14 img2.demotywatoryfb.pl/uploads/201101/1295108920_by_sebe1996_600.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle n IP: *.net.stream.pl 05.01.13, 14:42 dobre :) ale musisz przyznać, że nierzeczywiste... więcej wiary i optymizmu życzę. Optymiści żyją lepiej i częściej odnoszą sukcesy. Dlaczego? bo działając sprawiają, że ich złe decyzje przynoszą dobre efekty- jak to mawiał mój profesor od zarządzania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasanka Re: Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.13, 16:28 Żałosne są te twoje kwękania na forum - "więcej wiary i optymizmu" - spod znaku "psychologii głębi" i "poradnikowego" zarządzania czyli zaklinania rzeczywistości... “Jak pięknie być sobą” - hasło reklamujące kosmetyki ASTOR. „Aby odnieść sukces należy wyglądać tak, jakby już się go odniosło.” „Kiedy zmienia się stan duszy, zmienia się także wygląd ciała i odwrotnie: kiedy zmienia się wygląd ciała, zmienia się jednocześnie stan duszy.” Pamiętaj przy tym, że “najlepszą strategią biznesową jest zadowolony klient”. „Najwięcej rzeczy, których się uczymy, uczymy się od klientów.” Pamiętaj! o zasadzie Pareto zgodnie, z którą 20% klientów generuje 80% przychodu. Czy masz już zaplanowany kalendarz? Jednym z najlepszych sposobów na budowanie trwałych i długofalowych więzi z klientami są wiadomości „follow-up” formie newsletterów, które są wysyłane automatycznie do wybranej grupy subskrybentów o wyznaczonej wcześniej dacie i godzinie. Twórz segmenty - behawioralnie albo na podstawie danych deklaratywnych - a nie będziesz posądzony o spam! „Uprzejmość jest jak dmuchana poduszka: mimo, iż pusta w środku, łagodzi ciosy, jakie otrzymujemy od życia.” „Ludzie kreatywni uważają siebie za takich, a pozostali myślą, że twórczymi nie są.” „Jedynie dwie rzeczy są nieskończone - wszechświat i ludzka głupota, z tym że co do pierwszej z nich nie mam pewności.” „Najważniejsze w rozmowie jest usłyszeć to, czego nie powiedziano.” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuda Re: Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle n IP: *.net.stream.pl 05.01.13, 21:59 żałosne jest to, że życzę ludziom dobrze? niech tak będzie skoro tak uważasz. Ja jednak pozostanę przy swoim i zamiast pisać "nie narzekaj" będę życzył wszystkim więcej wiary i optymizmu. I generalnie chodzi o uczciwość! Wszystko co pisałem o naszych wadach narodowych jest w 100% prawdą :( niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Hotel czterogwiadkowy pod Jasną Górą ciągle n IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 07.01.13, 16:15 szkoda Odpowiedz Link Zgłoś