harry1983
16.03.13, 11:32
W takie rzeczy trzeba było inwestować od dawna - modelowanie 3D ma przyszłość w przemyśle samochodowym chociażby - i do tego dostosować program nauczania. Co z tego, że TRW czy Brembo nawiązały dawno temu współpracę z PCZ, jak program, którym chociażby ja szedłem na Fizyce Technicznej nie był pod to dostosowany - zabrano nam z przedmiotów obowiązkowych kurs Auto Cada (co i tak na dzisiejsze czasy już nie jest aż takim halo, bo teraz się robi wszystko w 3D) i dano nam za to... podstawy ekonomii. Kursy Autocada czy Catii były, ale płatne - 500 zł za semestr, jeśli dobrze pamiętam - kogo na studiach było na to stać ? Conajwyżej dzieci bogatych rodziców, a takie niekoniecznie ciągną do wiedzy.
Skutkiem powyższego takie TRW sobie ściągnęło kadrę ze Szczecina np.
Program nauczania na uczelniach technicznych nie jest wogóle dostosowany do tego, co jest potrzebne - nauka na przestarzałych sprzętach albo oprogramowaniu, którego się już nie używa. Dając nam kurs Katii czy innych programów z listy Trw czy Brembo w standardzie przez 5 lat - po studiach przynajmniej niektórzy znali by ten program na tyle, żeby po dodatkowym doszkoleniu pod konkretne potrzeby zacząć robotę w branży. A tak to połowa pojechała szukać szczęścia w kraju gdzie rosną tulipany a druga do tego z ruchem lewostronnym. Nieliczni co zostali i gdzieś się załapali jeszcze tu są.
Jak już się robi inwestycje za grube miliony, to pasowałoby przemyśleć całe otoczenie - bo to, że sobie kupimy drukarkę 3D to jeszcze nie znaczy, że będzie rzesza ludzi, która to będzie umiała obsłużyć. To samo było od dawna z operatorami maszyn CNC. Prawda jest taka, że większość przedmiotów, z jakimi miałem doczynienia nie przydała się wogóle w branży w jakiej obecnie pracuję poza... wiedzą z zakresu fizyki podstawowej z zakresu szkoły średniej / początku studiów + język.
I tak w związku z powyższym artykułem mam jeszcze pytanie - kogo tam będziemy szkolić - za darmo studentów w ramach zajęć, czy jak zwykle tego typu kursy będą płatne i kosztować tyle, że człowiek zdolny, a biedny nie będzie w stanie się na nie załapać ?