Dodaj do ulubionych

Inwestycja w naukę w Częstochowie: Wydrukuj sob...

16.03.13, 11:32
W takie rzeczy trzeba było inwestować od dawna - modelowanie 3D ma przyszłość w przemyśle samochodowym chociażby - i do tego dostosować program nauczania. Co z tego, że TRW czy Brembo nawiązały dawno temu współpracę z PCZ, jak program, którym chociażby ja szedłem na Fizyce Technicznej nie był pod to dostosowany - zabrano nam z przedmiotów obowiązkowych kurs Auto Cada (co i tak na dzisiejsze czasy już nie jest aż takim halo, bo teraz się robi wszystko w 3D) i dano nam za to... podstawy ekonomii. Kursy Autocada czy Catii były, ale płatne - 500 zł za semestr, jeśli dobrze pamiętam - kogo na studiach było na to stać ? Conajwyżej dzieci bogatych rodziców, a takie niekoniecznie ciągną do wiedzy.

Skutkiem powyższego takie TRW sobie ściągnęło kadrę ze Szczecina np.
Program nauczania na uczelniach technicznych nie jest wogóle dostosowany do tego, co jest potrzebne - nauka na przestarzałych sprzętach albo oprogramowaniu, którego się już nie używa. Dając nam kurs Katii czy innych programów z listy Trw czy Brembo w standardzie przez 5 lat - po studiach przynajmniej niektórzy znali by ten program na tyle, żeby po dodatkowym doszkoleniu pod konkretne potrzeby zacząć robotę w branży. A tak to połowa pojechała szukać szczęścia w kraju gdzie rosną tulipany a druga do tego z ruchem lewostronnym. Nieliczni co zostali i gdzieś się załapali jeszcze tu są.

Jak już się robi inwestycje za grube miliony, to pasowałoby przemyśleć całe otoczenie - bo to, że sobie kupimy drukarkę 3D to jeszcze nie znaczy, że będzie rzesza ludzi, która to będzie umiała obsłużyć. To samo było od dawna z operatorami maszyn CNC. Prawda jest taka, że większość przedmiotów, z jakimi miałem doczynienia nie przydała się wogóle w branży w jakiej obecnie pracuję poza... wiedzą z zakresu fizyki podstawowej z zakresu szkoły średniej / początku studiów + język.

I tak w związku z powyższym artykułem mam jeszcze pytanie - kogo tam będziemy szkolić - za darmo studentów w ramach zajęć, czy jak zwykle tego typu kursy będą płatne i kosztować tyle, że człowiek zdolny, a biedny nie będzie w stanie się na nie załapać ?
Obserwuj wątek
    • Gość: xx Re: Inwestycja w naukę w Częstochowie: Wydrukuj s IP: *.icis.pcz.pl 16.03.13, 13:14
      Udostepnienie studentom mozliwosci szkolenia i korzystania w zakresie takiego oprogramowania jest rzeczywiscie bardzo wazne.

My ze swojej strony dalismy studentom PCz (i innych uczelni w Czestochowie tez) mozliwosci zdalnego (oczywiscie bezplatnego) dostepu do takich pakietow jak Autocad, Ansys, Adina, Adobe i innych za pomoca platformy obliczen kampusowych wdrozonej w Projekcie PLATON:

pcz.cloud.opinier.net.pl

Mozna korzystac rowniez w domu, w dzien i w nocy :)

Jesli chodzi o Catie, to ograniczenia licencyjne nie pozwolily nam zakupic tego pakietu dla calej Czestochowy, ale sprobujemy udostepnic go dla studentow PCz, jesli tylko jest taka mozliwosc przewidziana przez producenta.
      • Gość: S Re: Inwestycja w naukę w Częstochowie: Wydrukuj s IP: *.prenet.pl 16.03.13, 14:26
        Jestem studentem i doskonale wiem jak to wygląda. Jest dostęp rzeczywiście darmowy do wielu fajnych aplikacji, ale nie w dostępie leży problem.

Każdy może nawet nie całkiem legalnie, może sobie taką aplikację zainstalować w domu, nie chodzi o dostęp tylko o NAUKĘ OBSŁUGI. Niestety jeśli na jakąś aplikację poświęcony jest aż 1 semest (5 miesięcy) to jest bardzo dużo.

Nie ma konkretnych kierunków pod konkretne potrzeby pracodawców.
        • Gość: xx Re: Inwestycja w naukę w Częstochowie: Wydrukuj s IP: *.146.246.163.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.03.13, 22:15
          Kazdy powinien robic swoje - jeden zapewnic legalny dostep do aplikacji (szkolic mozna tylko na legalnym sofcie), a inny uczyc jak juz korzystac z tych aplikacji.

Taki zdalny dostep do aplikacji w chmurze
          pozwala zmniejszyc koszty dla tych co ucza i korzystaja z aplikacji.
      • Gość: czewa_inz Napinać się to mozna... IP: 204.45.133.* 16.03.13, 15:13
        Komunikat z przeglądarki.
        Nie odnaleziono serwera
        Firefox nie może odnaleźć serwera pcz.cloud.opinier.net.pl.
        • Gość: xx Re: Napinać się to mozna... IP: *.146.246.163.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.03.13, 21:55
          sorry za literowke

pcz.cloud.pionier.net.pl

prosze wpisac - dziala - sprawdzilem przed chwilka.

• Gość: czewa_inz Napinajmy się dalej... IP: 204.45.133.* 16.03.13, 15:35
        Inwestycje w wysokie technologie w Częstochowie...
        Częstochowski Park Technologiczny:
        Może 3 firmy...w tym hurtownia drewna, i sklep z kafelkami chyba...
        Zakłady:
        Upadająca od lat huta...
        Szwalnia TRW...
        BREMBO w starym sypiącym się przeciekającym baraku...
        ze starymi maszynami z włoch.
        No i obiekt marzeń: Ośrodek badawczy TRW... (to żart chyba jakiś z tymi badaniami, tam się programuje mikrokontrolery )
        Sląskie centrum zaawansowanych technologii :D
        - za byłym metalem, proponuję obejrzeć jak to wygląda w wydaniu PCz...

• Gość: czewa_inz Z perspektywy 20 lat... IP: 204.45.133.* 16.03.13, 16:00
      Mam okazję śledzić od lat to co się dzieje w Częstochowie i jak wygląda "rozwój" tego miasta.
      W szczególności również poziom częstochowskiej "nauki". Nie mówię, że wszyscy, ale ogromna większość pracowników PCz się chyba poddała nie widząc perspektyw rozwoju czy jakiegoś awansu finansowego. ( Co też jest istotne )
      Idą na "przeczekanie" do emerytury, i karierę najmniejszym kosztem.
      Dla wielu innych PCz to tylko płatnik zusu. Ważniejszy jest własny biznesik...
      Nie mówię że wszyscy, bo są jednostki zaangażowane, ale na kilku zdolnych pozycji się nie zbuduje. Ci zresztą nie mają wiele do powiedzenia.
      Może dlatego właśnie PCz tak się chwali w prasie każdym małym sukcesikiem. Szkoda, że nie swoim...
      Proszę mi podać JAKIKOLWIEK sukces, który odniósł ktoś z kadry PCz na zewnątrz?...
    • harry1983 Re: Inwestycja w naukę w Częstochowie: Wydrukuj s 16.03.13, 20:15
      Kadra na PCZ nie jest zła - no przynajmniej ta, z którą ja miałem do czynienia - co do zarobków - nie wiem jak ci wyżsi stopniem, ale doktoranci to słyszałem, że marnie i nawet nie na umowę o pracę a na coś w rodzaju stypednium podczas studiów doktoranckich - jeden znajomy doktorant, który nawet tam wykładał, spotkany przeze mnie na ulicy w ok. rok po studiach spytany co tam słychać na wydziale stwierdził, że już tam dawno nie pracuje, bo się z tego nie da wyżyć - nauka nauką, ale zarabiać trzeba. Problem leży też chyba w mentalności co niektórych - nie wiem jak jest teraz, ja uczelnię opuściłem pod koniec 2007 roku, więc trochę czasu minęło, ale już za moich czasów proponowaliśmy ówczesnemu dyrektorowi Instytutu Fizyki w luźnej rozmowie podczas zajęć jakie przedmioty by się przydały (właśnie Auto Cad, jakieś programy tego typu, angielski TECHNICZNY) i niestety efektu nie było, głównie z braku finansów - których chyba też do końca aż tak bardzo nie brakuję, bo czytam sobie w parę lat po studiach artykuł w GW pt. "Niech studenci dumają z papieżem" - gdzie zamiast kupić oprogramowanie, opłacić wykładowcę od przedmiotów specjalistycznych czy kupić sprzęt - stawia się oto taki twór:

natablicy.pl/odslonieto-popiersie-jana-pawla-ii-na-terenie-politechniki-czestochowskiej,artykul.html?material_id=4e8aaa5716f1da7816000000
      jeszcze z napisem "Wiara i rozum" - każdy kto ma rozum wie, że jedno wyklucza drugie.

I tu leży problem. Gdybyśmy inwestowali (nie tylko w mieście, nie tylko w Polsce, ale także na świecie) tyle pieniędzy w naukę i technikę, co inwestuje się w religie (wszelkie), to z domu do pracy byśmy się teleportowali, zamiast jeździć rozklekotanymi autobusami, kupionymi bo Warszawie się bardziej niż złomować opłacało nam sprzedać, a jakiś idiota kupił.
    • przem0_25 Inwestycja w naukę w Częstochowie: Wydrukuj sob... 18.03.13, 11:38
      Oj drodzy koledzy inż. jakbyście życia nie znali i dopiero z pod piersi matki wyszli (czyli szkoły pokończyli , albo nadal się uczycie) aby coś mogło mieć ręce i nogi w dzisiejszym świecie potrzeba kasy. Oprócz tego sami stwierdziliście i wszyscy wiedzą trzeba mieć co skopiować i być pewnym że w czasie kopiowania nasz sprzęt nie nawali . Jeśli kopiarka 3D zrewolucjonizuje przemysł to zniknie przemysł drobny . A zatem co będziesz kopiował ? Skąd weźmiesz adidasa , gdzie znajdziesz kubek , jak będą pracować tylko inż. od obsługi kopiarki . Jeśli kopiarka z kolei będzie służyć do nielicznych wydruków to firmie nie będzie opłacać się trzymać inż. i będą trzymani na umowach o dzieło , lub badawczo. Czyli śmiechu warte. Z kolei jeśli w drukarce zepsuje się jakaś część lub w komputer wda się wirus nieznanego pochodzenia jest to koszt ogromny i tu sponsor (właściciel ) dopiero dowiaduje się co to kopiowanie w 3D.
      • Gość: xx Re: Inwestycja w naukę w Częstochowie: Wydrukuj s IP: *.147.232.47.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.03.13, 13:37
        1. Kasa w dzisiejszym swiecie jest i to duza kasa - trzeba tylko miec pomysl. Dobrze ze ktos ro chce zrobic w Czewie.

2. Druk 3d to kolejny przelom technologiczny - ze wszystkimi plusami i negatywami - jednym da prace a innym moze zabrac.
    • romanwat Inwestycja w naukę w Częstochowie: Wydrukuj sob... 27.05.13, 21:47
      "Bliski jest więc czas, kiedy człowiek, chcąc kupić adidasy, wejdzie na odpowiednią stronę internetową, ściągnie projekt 3D, za pomocą którego wydrukuje sobie te buty w fizycznej postaci, idealnie pasujące do jego nogi."
      Jeśli są to rojenia dziennikarza to pół biedy.
      Jeśli wypowiada je pan Palus to strach się bac, gdyż ta wypowiedź świadczy o bardzo małej wiedzy jej autora, wręcz ignorancji, na temat dziedziny, którą się zajmuje.
      "Jak tłumaczy Palus, częstochowski park technologiczny będzie klastrem jednostek czy firm o charakterze bardziej badawczym i wdrożeniowym, korzystającym z pomieszczeń udostępnianych przez spółkę.
      Niestety, 3D-Proto nie obiecuje utworzenia w Częstochowie licznych miejsc pracy. Główny koszt inwestycji to bowiem osprzęt."
      Przyznaję, że nie bardzo pojmuje czym właściwie ta firma ma się zajmowac.
      Oprogramowaniem? Może, ale jak dogonic konkurencję która zajmuje się tym od dawna i wydaje na to grube miliony.
      Konstruowaniem drukarek? Też nie, bo na to przodujący w tej dziedzinie wydali już miliardy i są w przodzie o lata świetlne.
      Wychodzi, że firma chce drukowac jakieś modele czy prototypy.
      Tyle, że robi to co najmniej kilka firm w kraju i nikt im do interesu nie dokładał i nie dokłada.
      Mnie to wszystko pachnie brzydko.

• Gość: paju Re: Inwestycja w naukę w Częstochowie: Wydrukuj s IP: *.42.13.203.alfanet24.pl 27.05.13, 22:02
        To ja poproszę o wydrukowanie 2 dziadzinych pistoletów kaliber 9mm już wiem komu z obecnych władz w tym rządzie trzeba łeb odpalić dla przykładu.
        • romanwat Re: Inwestycja w naukę w Częstochowie: Wydrukuj s 27.05.13, 22:53
          Twojego pomysłu nie popieram, ale już wydrukowali kałasznikowa. Można było oddac z niego tylko jeden strzał. Podobno niektórym dało to bardzo do myślenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka