Dodaj do ulubionych

Bezpłatna komunikacja miejska

28.03.13, 18:48
biznes.onet.pl/zory-chca-wprowadzic-bezplatna-komunikacje-miejska,18571,5455699,1,news-detal
Myślę że to jest strzał w dziesiątkę! Poprawmy komfort życia w Częstochowie. Znam trochę częstochowskie MZK, i jestem pewien że miasto utrzymuję tą firmę. Nie umiemy stworzyć miejsc pracy to zróbmy chociaż COŚ żeby ktoś miał jeden powód żeby TU zostać i założyć rodzinę! Jest kryzys itd... szmery bajery ale powiedzmy że jest... miasto może zejść z podatków, dać ziemię w dzierżawę na dobrych warunkach (podpierając się umową o warunkach zatrudnienia) Powinno się zrobić WSZYSTKO (za wszelką cenę)żeby zaprosić inwestorów do naszego miasta!!! W innym przypadku zostanie wojsko urzędników ... ale petentów już nie będzie bo zostaną sami nieudacznicy... czarny scenariusz ale bardzo realistyczny. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: iwonnkaa Re: Bezpłatna komunikacja miejska IP: *.204.24.163.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.03.13, 18:53
      gdzie w Częstochowie można kupić dobre wino do 10 złotych?
      • 81_marek Re: Bezpłatna komunikacja miejska 28.03.13, 19:01
        :-)
        • Gość: Adam Re: Bezpłatna komunikacja miejska IP: 212.87.246.* 28.03.13, 19:27
          Powinno się zrobić WSZYSTKO (za wszelką cenę)żeby zaprosić inwestorów do naszego miasta!!!

Ależ inwestycje są, chociażby rozbudowa Parku Miniaturo-Gigantur :D

gdzie w Częstochowie można kupić dobre wino do 10 złotych?

W Lidlu.
          Jeśli lubisz musujące to polecam Michel z Biedronki za niecałe 6zł :)
          • Gość: Tomek Re: Bezpłatna komunikacja miejska IP: *.net.stream.pl 28.03.13, 20:16
            W Biedronce za 9,99zł jest też Kadarka, Château de Jabol, rocznik bieżący ;-)
            • Gość: Adam Re: Bezpłatna komunikacja miejska IP: 212.87.246.* 28.03.13, 22:40
              W Biedronce za 9,99zł jest też Kadarka, Château de Jabol, rocznik bieżący ;-)

Święta tuż, tuż. Brzmi kusząco :)
    • liber007 Re: Bezpłatna komunikacja miejska 29.03.13, 14:31
      bezpłatna czyli na koszt wszystkich? zaj... pomysł :)
      już teraz każdy z nas dotuje sporymi kwotami nierentowną komunikację miejską...
      • Gość: ja Re: Bezpłatna komunikacja miejska IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.13, 14:46
        Żeby zarobić to trzeba zainwestować! Taka bezpłatna komunikacja byłaby inwestycją w przyszłość Częstochowy która się wyludnia w tempie zastraszającym. Oczywiście na pierwszym miejscu są nowe miejsca pracy o które trzeba zadbać tzn. stworzyć ku temu warunki! Tak czy siak to coś wypadało by zmienić bo za 30 lat Częstochowa może zostać GMINĄ z dużym kościołem :-)
        • liber007 Re: Bezpłatna komunikacja miejska 29.03.13, 14:55
          jakie realne korzyści przynosi nierentowna komunikacja miejska?

ja nią nie jeżdżę od lat bo:
          - samochodem wychodzi niewiele drożej
          - nie tracę czasu
          - nie marznę na przystanku w zimę
          - nie smażę się na przystanku w lecie
          - nie dociera do wielu miejsc gdzie potrzebuję dotrzeć

i mnie się nie podoba że MPK jest nierentowna i z moich podatków miasto dokłada do jej funkcjonowania miliony co roku, dla firm które nie zarabiają na siebie nie ma przyszłości, nawet w socjalizmie.
    • Gość: gościuuu Re: Bezpłatna komunikacja miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 15:39
      "bezpłatna komunikacja" - brzmi pięknie, ale za darmo to już nawet w pysk ciężko dostać. Będzie darmowa komunikacja - nie będzie łatania dziur po zimie. Z MPK nie korzystam, więc jestem przeciwko temu pomysłowi!
      • Gość: robak Re: Bezpłatna komunikacja miejska IP: *.centertel.pl 29.03.13, 15:59
        np. dziadowskie tesko czy auchan ma komunikacje darmowa i idac twoim tokiem myslenia to tez powinny byc bilety bo "nie ma nic za darmo" podobnie miasto dajac cos "za darmo" stanie sie atrakcyjniejsze dla nowych mieszkancow i moze inwestorow
        • Gość: gościuuu Re: Bezpłatna komunikacja miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 09:11
          Gość portalu: robak napisał(a):

> np. dziadowskie tesko czy auchan ma komunikacje darmowa

Nie bądź śmieszny! Po pierwsze tesco czy auchan to prywatne firmy i mało mnie obchodzi co robią ze swoimi pieniędzmi, a po drugie, za "darmowe" autobusy tesco czy auchana płacą klienci tych marketów robiąc tam zakupy. Markety część zysków przeznaczają na utrzymanie komunikacji i robią to tylko dlatego, że ciężko by było dojechać do nich inaczej (MPK tam nie dociera). I tak samo jest z miastem - część budżetu pożerała by "darmowa" komunikacja. A budżet to moje pieniądze dlatego się na to nie godzę. Wolę płacić miesięcznie 100zł niż po roku przeczytać w gazecie, że dziur po zimie nie załatają bo brakło kasy, a w tym czasie utrzymanie MPK kosztowało xx mln zł. Lepiej te pieniądze przeznaczyć na modernizację MPK, bym płacąc nie narzekał na opóźnienia, kierowców chamów, ścisk w godzinach szczytu etc, etc.
          Nie sądzę również, by zjechały się do nas tłumy inwestorów i mieszkańców tylko dlatego, że mamy "darmową" komunikację. Po co im ta komunikacja, jak nie będą mieli gdzie nią jeździć (brak pracy)? O emigracji zarobkowej to ja słyszałem, ale o emigracji dla darmowych autobusów to nie.
          Kolejny argument przeciw - MPK jest fatalnie zarządzane i tak samo by było po przekształceniu w "darmowe MPK". A to by mogło doprowadzić do tego, że jeśli przybędzie im 10-30% klientów, to w autobusach i tramwajach będą takie tłoki, że i tak ludzie będą woleli swoje auta.
          Następny argument - ja do pracy dojeżdżam 4km autem i zajmuje mi to 10-20 minut. Korzystając z MPK, nawet darmowego, musiałbym jechać dwoma autobusami przez godzinę, bo innego połączenia brak. Pomijam fakt, że autem dojeżdżam od drzwi domu do drzwi pracy.

Podsumowując, jestem za darmowym MPK pod kilkoma warunkami.
          1. Solaris, Mercedes, Pesa czy też inne firmy za darmo dostarczają nam autobusy i tramwaje, za darmo je serwisują i za darmo wymieniają stare na nowe.
          2. Lotos za darmo dostarcza paliwo, Tauron prąd, Wodociągi wodę.
          3. Pracownicy pracują charytatywnie.
          4. Miasto rezygnuje z pobierania podatków od nieruchomości należących do MPK.
          Tyle w temacie.
    • Gość: marek Częstochowa-województwem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 09:29
      Zapraszamy wszystkich go "grupy" -ZROBIMY WSZYSTKO ABY CZĘSTOCHOWA WRÓCIŁA NA MAPĘ POLSKI- ((((((( może macie pomysł jak to zrobić ???? )))))))
      www.facebook.com/groups/176237512464825/
    • Gość: ja_corka Dla was kochaniutcy życzenia IP: *.30.54.2.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.03.13, 13:52
      Wielkanoc 2013 pobielona

Wiosenna aura śmietanką przyprószona
      Ja rozedrgana i mocno podniecona
      Samcze jajka pięknie owłosione
      Moc swoją okazują i chuć mą wzmacniają.

Życzenia moje dla forumowiczów
      Wokół seksu krążą
      I o więcej orgazmów
      Ludzi wszystkich proszę.

ja_corka
    • Gość: asd Re: Bezpłatna komunikacja miejska IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.13, 14:09
      Nie ma czegoś takiego jak DARMOWA komunikacja, tak samo nie ma darmowych obiadów dla dzieci - za wszystko płaci podatnik.
      Może niech się wszyscy składają na paliwo do mojego auta?
      • Gość: ja_corka Do anuska IP: *.30.54.2.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.03.13, 14:18
        Do anusa

Analny seks mnie nie przeraża
        Lubię jak twardy penis się tam wdraża
        Rozkoszy wachlarz mnie ogarnia
        Wiem, że jestem jedyna i niebanalna

Gdy świt nadejdzie całuję jego jajka
        Wypręża się wtedy ta cudowna fajka
        Orgazmów moc już czuję w sobie
        Dziś w spermie chyba się utopię

ja_corka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się