kicha3 03.05.13, 19:49 pierwszym podejrzanym jest sam biskup,bo uważał że kasa trafi już nie do niego tylko do własciciela garażu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: roe Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural IP: 46.22.170.* 03.05.13, 20:18 W tym mieście dewastowane jest wszystko. Ani policja ani Straż miejska nie radzą sobie z tym problemem wogóle. Efekt ? Częstochowa jest paskudna i zdominowana przez społeczne bydło. Ile to jeszcze potrwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seni Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 22:34 to racja, bydło ze wsi się dorwie do miasta i myśli że mu wszystko wolno, tak niestety jest ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.13, 22:53 bydło ze wsi ma więcej rozumu niż ty buraku z miasta ! Palant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural IP: 217.97.174.* 04.05.13, 09:53 Zobacz czy na wsiach jest takie bydło co bazgroli po murach, poruszam się dużo po Polsce i widzę, że im bliżej miast tym więcej tych bazgrołów na ścianach. No oczywiście zdarza się na wsiach, a głownie przystankach od czasu do czasu jakiś napis w stylu Legia, Wisła, Widzew, ale to zostawia grupka przejezdnych super kibiców, co nawet znaku z nazwą miejscowości nie oszczędzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilith Re: Polskie średniowiecze forever!! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.05.13, 19:46 Kwiaty i znicze pod garazem, do tego pomazanym farbami, szok. I pomyslec, ze chrzescijanie rozpieprzali posagi bostw w starozytynym Rzymie, jako bluzniercze. Dzisiaj robia dokladnie to samo, tez buduja olbrzymie posagi swojego guru tyle tylko, ze poziomem intelektualnym nigdy nie dorownaja Rzymianom. Takie sliczne fotki jak ta w GW nalezy puszczac w swiat z adnotacja,-Wspolczesna-ultrakatolicka Polska-. Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: lilith 04.05.13, 20:48 Tak, na tej fotce widać jaka w Polsce jest tolerancja dla katolików. I taki podpis winien być pod tym zdjęciem, które należy wysłać w świat. Odpowiedz Link Zgłoś
gad_z_rakowa Re: lilith 04.05.13, 22:19 a jak uwazasz,m kto to pobazgral? buddysta czy muzulmanin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilith Re: lilith IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 05.05.13, 08:52 Wy katolicy nie szanujecie innych i siebie też. Znaczycie wspólna przestrzen swoimi malunkami i krzyzami, w doopie majac cala reszte. A jak ktos namaluje cos na olewanym przez psy garazu, albo nie umyjecie dokladnie szyby, to potem "modlicie sie do tego swietego wizerunku". Jak mozna, szanujac siebie i swoja religie, stawiac znicze i klasc kwiaty pod czyms takim?, obojetnie co to jest, nieumyta szyba, zasyfialy garaz, czy cos innego rownie "swietego", szok po prostu. I powiem Tobie, ze nie jeden prawdziwy ksiadz zgodzi sie ze mna. Ten malunek powinien byc traktowany jako kolejne grafitti, tyle ze lepszej jakosci, nic wiecej. Milego dnia i otrzezwienia zycze, zebyscie nie musieli drzec sie, ze was przesladuja. Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: lilith 05.05.13, 09:32 W jednym się z tobą zgadzam, ten malunek to grafitti, grafitti o treści religijnej. A dalej przez analogię, niszcząc autobus w barwach konkretnego klubu pokazujesz, atakując kibica tej czy innej drużyny oznajmiasz innym, że jesteś przeciw temu klubowi, czyli jesteś prześladowcą tych identyfikujących się z atakowanym klubem. Rozumiem, że częstochowskie kluby sportowe i zakład komunikacji nie mają dla ciebie szacunku, no bo eksponują publicznie swoje barwy. Zespoły muzyczne występujące na imprezach plenerowych nie szanują ciebie, wykonują przecież utwory, które mogą urazić nie jednego słuchacza. Wiem, że jesteś inteligenty i zaprzeczysz przywołanym przeze mnie przykładom. Tylko mi wytłumacz, czym cię obrażam czyniąc znak krzyża przed przydrożną "współczesną kapliczką". Mnie osobiście jako katolikowi symbole judaizmu, prawosławna cerkiew, sąsiedzi buddyści nie przeszkadzają. A wg wielu moich adwersarzy z tego forum, to ja jestem zacofany i ksenofob. Miłego dnia i większego otwarcia na otaczający nas świat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: lilith IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.13, 18:34 miejsce świętych obrazów jest w świątyni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierre_dollinsky Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.13, 21:56 Gość portalu: roe napisał(a): > W tym mieście dewastowane jest wszystko. Ani policja ani Straż miejska nie radz > ą sobie z tym problemem wogóle. Efekt ? Częstochowa jest paskudna i zdominowana > przez społeczne bydło. _________________________ Dokładnie. Tu nie nad jednym muralem trzeba płakać, tylko nad całym miastem. Jak spojrzeć na obrzygane sprayem elewacje budynków, to człowiek ma wrażenie, że mieszkają tu same męty i wandale. Rosną pokolenia jaskiniowców, zdziczenie i debilizm, że ręce opadają. Architektoniczno-kolorystyczna szpetota + śmieci, chaszcze, rozpadające się rudery, dziurawe drogi i dojący kasę z głupiutkich megakrasnal z tworzywa dopełniają obrazu nędzy i rozpaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amen Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural IP: *.42.5.170.alfanet24.pl 03.05.13, 20:25 prawdopodobnie jakiś czerwony fanatyk typu kicha, komu innemu mógł ten malunek przeszkadzać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicha3 Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 20:37 Na sto % dyzio lub inny dollinsky. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdziwakicha1 znowu chcesz seksa? IP: *.31.53.247.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.05.13, 20:41 Odpowiedz Link Zgłoś
kicha3 Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural 03.05.13, 21:18 Gość portalu: amen napisał(a): > prawdopodobnie jakiś czerwony fanatyk typu kicha, komu innemu mógł ten malunek > przeszkadzać Popaprańcu jeden-wyraźnie napisałem ze to był biskup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w88w Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural IP: *.rev.inds.pl 03.05.13, 21:56 - jaka kicha taka gazeta - szkoda se du..... zawraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural IP: *.42.2.66.alfanet24.pl 03.05.13, 20:54 Czerwona farba - wszystko jasne. Kolor czerwony króluje na Śląskiej i na Nowowiejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural IP: *.96.240.183.tvksmp.pl 03.05.13, 21:15 I niech króluje jak najdłużej. Bo gdyby nie oni to dzisiaj wszyscy mieszkańcy miasta musieli by śmigać w habitach Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural 03.05.13, 22:19 Zastanawia mnie, jakim prawem tych,którzy pomazali to malowidło farbą, nazwano wandalami?! A może to obywatele, którzy mają dość "świętych" symboli w każdym możliwym publicznym miejscu. Moim zdaniem, bez względu na treści tego typu malunków, działalność graficiarzy powinna być ustawowo zakazana i ścigana przez prawo. Bo jak wytłumaczyć, ze jedne bazgroły są be i policja karze ich "twórców" mandatami a inne, mające w sobie treści któregoś wyznania,- to już cacy?! Między nami: Co za dureń tworzy tego typu graffiti w kraju w którym z góry wiadomo,że stanie się owo"dzieło" powodem do konfrontacji ze względu na światopoglądowe podziały w społeczeństwie. Nawet, jeśli "twórcą" owego malowidła będzie artysta o znanym nazwisku. Dyzio. p.s Do palanta który podejrzewa mnie o "mazanie" po owym "arcydziele": Możesz być pewien, ze gdybym to ja byl sprawcą tego czynu, - pozwał bym autora artykułu do sądu za nazwanie mnie wandalem. Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural 03.05.13, 22:35 Czy jak będę miał dość nachalnych reklam umieszczonych w publicznym miejscu to mogę je niszczyć? Czy mogę bezkarnie zagłuszać publicznie wykonywane utwory nielubianych przeze mnie artystów? Czy to wg ciebie jest wolność? Zgodzę się z tobą, że karane winny być murale lub inne dzieła wykonane bez zgody właściciela nieruchomości. Ale w tym przypadku chyba tak nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicha 3 Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 23:39 Jak śmigali w habitach tak śmigają.Teraz wszyscy walą do pośredniaka .Ulubiona rozrywka mieszkańców miasta i okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
harry1983 Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural 04.05.13, 00:28 W tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,55,144004716,144004716,Obraz_Matki_Boskiej_na_tylach_garazu_Arcybisku_.html?s=1 napisałem: >Pamiętam taki przypadek z przed paru lat, u jakiegoś gościa się ukazała "matka boska >naszybna", oczywiście były czuwania, różańce, modły i śpiewy pod oknem, w końcu się >facet wk.... i wywalił kamieniem tą szybę. Tu wróżę podobnie, przyjdzie właściciel i >zamaluje. Albo zacznie pobierać opłaty :) Oczywiście ja nic nie sugeruje, ale gdyby to był mój garaż i by mnie ten obrazek drażnił to bym go zamalował. Może właściciel się zjeżył ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIŃA Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural IP: *.rev.inds.pl 03.05.13, 21:51 "kicha3" Tobie już nawet weterynarz nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
aludwik78 Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural pr... 03.05.13, 22:01 Wszystko zniszczą. Bez pomyślunku. Co to komu dało. Czy to taki mural czy inny - bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lumpy lumpy Zdziczenie tchórzliwych lumpów IP: *.arbelon.com.pl 03.05.13, 22:08 Matka Boska na garażu jednak była błędem. Społeczenstwo nie dorosło do sacrum na ulicach. Obraz był namalowany profesjonalnie i w cywilizowanym społeczenstwie mógłby zdobyc nawet nagrodę w kategorii najlepsze grafitti sacrum na jakiejś światowej wystawie i rozsławić miasto. Inne miasto z pewnością potrafioby zagospodarować tego typu obraz. Jednak zbyt wiele w tym społczenstwie lumpów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicha Re: Zdziczenie tchórzliwych lumpów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.13, 23:12 Przepraszam wszystkich za moje wpisy, obiecuję że się poprawię. Zdaję sobie sprawy ze swojej głupoty ale taki się urodziłem. Muszę chodzić raz w tygodniu do psychoterapeuty ale to ani leki nic nie dają. Nie mam znajomych dlatego jestem internetowym trollem i tak wyładowuję swoją frustrację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicha 3 Re: Zdziczenie tchórzliwych lumpów IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 23:32 Byłem i jestem idiotą ,trollem .Często zmieniam swoje ip na 31.53.247.nat.umts.dynamic.t-mobile pl.Sorrki to ja zamazałem ten obraz i zrobiłem sto wpisów na Biskupa Michalika. "kicha kawiorem dla mohera" Odpowiedz Link Zgłoś
kicha3 Re: Zdziczenie tchórzliwych lumpów 04.05.13, 17:16 Gość portalu: kicha 3 napisał(a): > Byłem i jestem idiotą ,trollem .Często zmieniam swoje ip na 31.53.247.nat.umts. > dynamic.t-mobile pl.Sorrki to ja zamazałem ten obraz i zrobiłem sto wpisów na B > iskupa Michalika. > Diabeł was opentał -fanatyki jedne i się podemnie podszywacie.Sami trolujecie ,a przez moje pisanie przemawia sam bóg. - > "kicha kawiorem dla mohera" > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
sadbu-ttrue Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural pr... 04.05.13, 08:51 Bohomaz na bohomazie.Nie rozumiem czym się tak wszyscy podniecacie.To wszystko jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
szary_user święta krowa 04.05.13, 09:12 A co to, obrazka z matką boską pomazać nie wolno? To tylko obrazek jak każdy inny. Odpowiedz Link Zgłoś
conn-x-5 jak dlugo mozna tolerowac debili jak ten malarz 04.05.13, 09:21 Chcesz se palancie malowac matke boska ? To zamaluj sobie jej wizerunkiem wszystkie sciany w swoim mieszkaniu z kiblem wlacznie I modl sie do zasranej swej smierci o zdrowe swe nogi gdyz modly o zdrowa glowe juz dawno dawno za pozno. Popaprancu jeden czyis garaz nie jest twoim bys tam wyladowywal swoja frustracje. Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: jak dlugo mozna tolerowac debili jak ten mala 04.05.13, 12:09 Frustratem to jesteś ty. Świadczy o tym twój wpis, w którym ciężko ci się powstrzymać od obrażania innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: święta krowa IP: *.42.5.85.alfanet24.pl 04.05.13, 09:58 żadnego fajnego murala nie należy zamazywać ośle Odpowiedz Link Zgłoś
gibbonzlodzi Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural pr... 04.05.13, 09:21 To na pewno Olbrychski. Raz już z szablą startował na arcydzieło. Tak nawiasem mówiąc to artysta czekał jak ktoś sprofanuje jego dzieło a on sam stanie się sławny. Odpowiedz Link Zgłoś
cezar85 i tak długo wytrzymał, to była tylko kwestia czasu 04.05.13, 09:27 jutro czarni będą grzmieć z ambony i winić każdego oprócz siebie Odpowiedz Link Zgłoś
maria20 Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural pr... 04.05.13, 09:35 Jakie wandale? Ktoś maluje jakieś bohomazy to mówi się artysta a jak ktoś zamaluje jakiś obrazek to wandal. Jak się nie ma rozumu i na garażu maluje niby jakieś świętości to należy się liczyć, że tak będzie!!! Gratulacje dla tego co to zamalował! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural IP: *.net.stream.pl 04.05.13, 11:40 Bardzo dobrze powiedziane. Kwiatki jeszcze stare capy posadziły ..... no comment, jak już tacy święci i chcą żeby było pięknie mogli posadzić kwiatki do końca garaży heheheheeeee Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: maria20 04.05.13, 20:53 To złóż jeszcze gratulacje tym co niszczą przystanki, kosze na śmieci i autobusy. Widzę, że w syfie czujesz się świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: kzet69 06.05.13, 06:22 Pomyśl, to nie boli. ... nadal nie wiesz, a umiesz dokonać wpisu bez posługiwania się inwektywami? Odpowiedz Link Zgłoś
marc_pl Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural pr... 04.05.13, 09:38 Codziennie w Częstochowie są demolowane wiaty przystankowe i nikt ani mieszkańcy ani służby porządkowe tym się nie przejmują. W całym mieście nie ma ani jednej całej wiaty przystankowej. Natomiast nad jakimś cudownym muralem takie ubolewanie że ktoś zamalował. Odpowiedz Link Zgłoś
public_enemy Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural pr... 04.05.13, 09:41 i bardzo dobrze, niedługo namalujecie ikonę w sedesie i nie będzie można już korzystać bo profanacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.13, 09:42 cha3 napisał(a): > pierwszym podejrzanym jest sam biskup,bo uważał że kasa trafi już nie do niego > tylko do własciciela garażu . - podejrzanym?- wykonawcą zamalowań? - może nie ale na pewno czołowym prowodyrem (prowokatorem) co udowodnił swoimi oświadczeniami(o ile art.w gw prawdę podaje). Odpowiedz Link Zgłoś
macwies Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural pr... 04.05.13, 09:46 KONKURENCJA - nie wandale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micha Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.13, 09:48 Powinien dostać z ministerstwa pieniądze na renowację sztuki sakralnej Odpowiedz Link Zgłoś
gato.pl Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural pr... 04.05.13, 10:00 Skoro znany jest z imienia i nazwisko i jak mniemam z adresu wandal malujący na ścianach budynków to czy został już ukarany, czy wystarczy namalować świętą postać aby być bezkarnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.13, 10:12 gato.pl napisał: > Skoro znany jest z imienia i nazwisko i jak mniemam z adresu wandal malujący na > ścianach budynków to czy został już ukarany, czy wystarczy namalować świętą po > stać aby być bezkarnym? W tym kraju rządzonym przez kler wszystko możliwe. Trzeba z tym walczyć wszelkimi sposobami a Polska bedzie niepodległa. Odpowiedz Link Zgłoś
harry1983 Re: Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural 04.05.13, 11:53 Gość portalu: Ja napisał(a): > W tym kraju rządzonym przez kler wszystko możliwe. Trzeba z tym walczyć wszelki > mi sposobami a Polska bedzie niepodległa. Obawiam się, że tym razem niepodległość od kleru trzeba będzie uzyskać zbrojnie. Ale ludziom już niewiele brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 jeden wandal zamazal mur drugi zamazal wandala 04.05.13, 10:11 dzielo..remis dla idiotow Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural pr... 04.05.13, 10:44 a czego innego się spodziewać po pryszczatych palikocich czy innych lewych chamusiach? Przecież nie do poszanowania czegokolwiek. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
buk-humor-dziczyzna a czy ten mural nie był aby cudowny?????? 04.05.13, 10:45 a czy ten mural nie był aby cudowny?????? Odpowiedz Link Zgłoś
crypolskocry Wandale pomazali Matkę Boską z garażu. Mural pr... 04.05.13, 10:57 wandal to namalowali ten obraz... jak mozna uprawiac graffiti na garazach ... kto mu dal prawo aby obsmarowywac sciany takimi szkaradztwami? nie dziwie sie ze ktos pomyslal ze jesli ktos namalowal to szkaradztwo i mu sie upieklo to dlaczego ja nie moge? sam biskup nawolywal aby nie szargac swietosci, wiec nie wiem dlaczego ten obraz jeszcze tam jest? powinien byc juz dawno zamalowany i widac ze ktos poczuł sie katolikiem i wzial słowa biskupa do serca. Odpowiedz Link Zgłoś
misiak1983 to gejzety wybiórczej wina 04.05.13, 10:58 celowo o tym trąbiliście tyle, żeby wasi wyznawcy to zniszczyli www.alterdemoty.pl/img/52/tak-prezydent-organizuje-swieto-flagi/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roe problem dewastacji IP: 46.22.170.* 04.05.13, 11:19 Akurat garaże przy Szajnowicza - Iwanowa to wielka galeria graffiti i nazwijmy to roboczo "murali". To jeden z ciekawszych elementów tej ulicy. Garaże jak to garaże są brzydkie ale te slepe ściany od ulicy wg mnie dobrze, że są jakoś zagospodarowane - nie są to jakieś bohomazy tylko ktoś się starał nad każdym więc trudno nazwać to dewastacją. Za to zamazanie dla zasady - bo tak, bo czemu nie, bo mi sie nie podoba - to już jest dewastacja. Jak ma pajac jeden z drugim problem, że coś sensownego jest namalowane to niech lepsze zrobi na tym ! To samo jest z przystankami, świeżo odnowionymi elewacjami itd. Te dewastacje sprawiają, że otoczenie traci sens. Doprawdy nie wiem co ze służbami odpowiedzialnymi za łapanie takich bezmózgów. Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: problem dewastacji 04.05.13, 12:16 Dobrze piszesz ale obawiam się, że nie trafi to do tych licznych tu antyklerykałów, co to nie potrafią dokonać jednego wpisu bez obraźliwych sformułowań. Po prostu dla nich wszystko co związane z kościołem jest złe, oni nie znają pojęcia tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwk Re: problem dewastacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.13, 13:37 dla ciebie "roe" to powinien na garażach całą drogę krzyżową nabazgrolić,może masz bliżej do tych blaszaków niż do kościoła a i na tacę dawać nie musisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roe Re: problem dewastacji IP: 46.22.170.* 04.05.13, 16:12 Chodzi o to żeby jak już chce zamalować to niech zamaluje to ale w lepszy sposób ! swoją drogą "gwk" - jak ktoś głupi to aż miło. Odpowiedz Link Zgłoś
goffer_pl było do przewidzenia ... 04.05.13, 11:43 to i tak dlugo jak na polskie warunki Odpowiedz Link Zgłoś
romikus .."metropolita abp Wacław Depo. Uznał malunek za " 04.05.13, 11:53 "...metropolita abp Wacław Depo. Uznał malunek za "prowokację, która dzieli, a nie jednoczy mieszkańców naszego miasta". Czy rozpasane i warcholskie życie duchownych jednoczy, czy dzieli wiernych? Czy duchowni tego nie widzą? Odpowiedz Link Zgłoś