angrusz1 11.07.13, 14:26 Niech Kościół nie liczy na aprobatę przez wiernych hasła : wybaczamy i prosimy o wybaczenie . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ja Re: Wołyń IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.13, 14:39 Angrusz Ty nie jesteś katolikiem. Bo domeną katolików to wybaczanie i nadstawianie drugiego policzka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Wołyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.13, 15:58 To nie nowa religia to: chrześcijaństwo vendettowe albo dintojrowe ! Taką samą religię wyznawał w 1965 roku komitet centralny PZPR! Myślałem , że wyginęli ale nie ,są cały czas . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Wołyń IP: 78.250.167.* 11.07.13, 16:56 Gość portalu: Q napisał(a): > To nie nowa religia to: chrześcijaństwo vendettowe albo dintojrowe ! Nic to z chrześcijaństwem nie ma wspolnego. Dlatego tak przekornie napisal Q. A to oznacza, ze bandycko zaczniemy się mścić zbrodniczym nalotem na ziemie zajmowane przez Rzeczypospolita, dawniej zamieszkiwane przez kilka narodow, dzis nalezace do Ukrainy. I w ogole jakim prawem Angrusz wypowiadasz sie w imieniu wspolnoty laickiej Kosciola? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rew tylko rodziny zamordowanych mogą wybaczać lub nie IP: *.arbelon.com.pl 11.07.13, 19:03 tylko rodziny zamordowanych mogą wybaczyć lub nie. KK może wybaczyć za zamordowanych księży. ani politycy ani KK nie mają mandatu społecznego do przebaczania lub nie w imieniu kogokolwiek. sprawa przebaczenia to sprawa sumienia a nie debat ogólnospołecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: tylko rodziny zamordowanych mogą wybaczać lub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.13, 19:20 No niestety nie masz racji . Była to czystka etniczna , więc potraktowana jako atak na ludzi jednej narodowości przez drugą narodowość może być wybaczona wspólnie. No chyba , że za wszystko trzeba wybaczać osobiście ale chyba nie, co , ja takiej zasady nie znam ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Q Gdyby Ci dziecko przebili widłami.... IP: *.arbelon.com.pl 11.07.13, 21:18 "może być wybaczona wspólnie" Gdyby Ci dziecko przebili widłami a ojca przecięli na pół piłą, miałoby dla Ciebie znaczenie, że obecnie jacyś anonimowi ludzie "przebaczają" w Twoim imieniu, często nie wiedząc gdzie jest Wołyń? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Gdyby Ci dziecko przebili widłami.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.13, 21:27 Dlatego napisałem o wybaczenie jednego narodu drugiemu ! Jeżeli ktoś czuje się poszkodowany jako Polak to może wybaczyć Ukraińcom, oczywiście może ale nie musi , tak jak każdy pojedynczy człowiek nie musi wybaczyć drugiemu . I nie epatuj mnie dziećmi przebitymi widłami , bo akurat tak się składa że jeden z członków mojej rodziny ocalał z takiej rzezi i bardzo dobrze znam te historie z pierwszej ręki . Odpowiedz Link Zgłoś
magda.p1982 Re: Gdyby Ci dziecko przebili widłami.... 11.07.13, 21:37 Różnica jest jednak taka że ten członek z Twojej rodziny jednak OCALAŁ z takiej rzezi...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Gdyby Ci dziecko przebili widłami.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.13, 21:48 Przeczytaj to co napisał mój poprzednik : " gdyby ci dziecko przebili widłami " , czyli pisał o tych co przeżyli !!!!!! Rozumiesz to co czytasz , czy nie do końca??? Członek mojej rodziny ocalał bo schował się w krzakach a jego matka napchała mu usta ziemią żeby nie było słychać krzyków , gdyż niestety z tych krzaków widać było jak Ukraińcy rąbali siekierami jego ojca i brata . To oczywiście jeszcze nie koniec opowieści o nim ,ale podobne relacje można sobie przeczytać w internecie , więc sobie daruje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. oherowy berecik Głosami polityków PO i Ruchu Palikota IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.13, 13:41 Sejm przegłosował Wołyń to nie ludobójstwo.Tak się kręci lody w Polsce.12 lipiec 2013 kolejny dzień pohańbienia Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q gó...any berecik tchórz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.13, 13:47 Oczywiście gó...any berecik stchórzył i nie pojawił się w miejscu gdzie chciał mi dać " w ryja " ale co zrobić ,cykorki już tak mają !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Q Re: gó...any berecik tchórz IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.13, 13:54 Idiotów nie sieją sami się rodzą . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: gó...any berecik tchórz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.13, 13:56 No następnym razem będziesz chyba już ważył słowa co , cykorku ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Q i berecieka moglibyście zakonczyć te kompromitujące kłótnie IP: *.arbelon.com.pl 12.07.13, 14:45 swoimi dziecinnymi kłótniami "zawalacie" wątek i obniżacie wartość dyskusji. proponuję zasadę: "mądrzejszy ustępuje głupiemu" albo 'nie dyskutuj z idiotą ludzie mogę nie dostrzec różnicy". wstawicie kilka mądrzejszych wpisów a potem głupkowate spory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: moglibyście zakonczyć te kompromitujące kłótn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.13, 15:38 No to ja ustępuję idiocie i tchórzowi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z trollem się nie Re: moglibyście zakonczyć te kompromitujące kłótn IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.13, 17:20 rozmawia ,trolla się niszczy .Uczepił się jak rzep psiego ogona.Następne spotkanie na estakadzie rakowskiej i dureń poleci.Bo ja mam 15 lat krótkie spodenki i majtki w kropki .Gość Q i pierre dollinsky rżnie parcha na forum.Można policzyć ile robi wpisów.Neoplus adsi.tepnet.pl lub internet desi.tepnet pl.Bryka po wszystkich forach od rana do wieczora.forum.gazeta.pl/forum/w,94,97613067,97654152,neoplus_adsl_tpnet_pl.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q gó...any berecik tchórz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.13, 18:34 Co boli tchórzostwo ??????:))) hahah języczek się plącze z nerwów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. oherowy berecik Ks.Isakowicz -Zaleski IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.13, 14:14 W sejmie wygrali przeciwnicy prawdy.I to kilkoma głosami . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Wołyń 12.07.13, 14:21 Zobaczcie co pisze BBC na swojej stronie internetowej "Poles later retaliated and the conflict killed up to 100,000 people in total." Stąd można wyciągnąć wniosek , że w sumie Polaków i Ukraińców zginęło 100.000 . Może ktoś to sprostuje w stosownym miejscu . Tutaj jest całość www.bbc.co.uk/news/world-europe-23267472 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. oherowy berecik Re: Wołyń IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.13, 19:04 Pamiętam, że w późnej podstawówce miałem w podręczniku do polskiego wiersz Romana Gorzelskiego „Otoczaki”. Mówimy słowami okrągłymi jak otoczaki zamiast morderstwo-pozbawienie życia zamiast dom starców-dom pogodnej jesieni zamiast wiara w Boga-wyznanie zamiast ludobójstwo-faszyzm,despotyzm,hitleryzm zamiast Boże Narodzenie-Wesołych Świąt zamiast alkoholik-ten,co lubi wypić - i tak sobie mówimy słowami jak środki nasenne a problem choć otoczony milczeniem nie przestaje istnieć Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Wołyń 12.07.13, 22:21 Dziwna jest ta notka BBC Angrusz, bo trudno nazwac ja artykulem. Na wstepie tej notki pisza o 40 tys. ofiar. I tak jak piszesz Angrusz, z dalszej czesci tekstu wynika iz 100 tys. ofiar to liczba zamordowanych Polakow i Ukraincow. Zupelny brak rzetelnosci dziennikarskiej i falsz historyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAAAAAAA Re: Wołyń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.13, 17:28 Jak zwał tak zwał - czy to ludobójstwo, czy czystka etniczna czy pogrom ....... faktem jest że ginęli tutaj niewinni ludzie czyli było to jednak zawsze ludobójstwo ......... ludzie nie czepiajmy się słówek ...... każdy wie o co leci ...... a patałachy w sejmie robią z tego wielkie halo i mnożą podziały ....... A prawda jest taka że to wszystko miało uwarunkowania historyczne i było dodatkowo podjudzane przez Niemców podczas II wojny światowej ....... Fajna książka jest "Kaci Hitlera" można poczytać co oprócz Ukraińców wyczyniali np. Łotysze, Litwini, Chorwaci, Węgrzy, Rumuni itd. Wszystkim tym narodom coś obiecywano i dawano swobodę. Plus Polaków jest taki, że polskiej dywizji SS nie było ....... i to się chwali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. oherowy berecik Nie patałachy Q czy jak ci tam IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.13, 18:01 Znowu masz zmienne.Jesteś na etacie GW? I nie zwał ,bo to było ludobójstwo.Milczano o tym przez lata.Ale dzisiaj się fetuje sowieckiego namiestnika Jaruzelskiego.Ubeckiego Kiszczaka.Fraternizuje się Urbana najbardziej znienawidzonego rzecznika rządu komunistycznego.Gloryfikuje się Baumana politruka z Informacji wojskowej .To po której stronie stało ZOMO?Kiedy po straszliwej katastrofie smoleńskiej ,znaleźli się ludzie. Nawet w dniu, zaczęli wykluczać winę Rosjan.To gdzie stało KGB.Mordercy Popiełuszki wolni .To gdzie stała SBecja?To jawna piąta kolumna ,która wszystko zohydza .Oni wraz z Q urzędującym tu od lat chcą zniszczyć katolicyzm ,polskość. Dlatego uchwała o Wołyniu nie weszła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q gó...any berecik tchórz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.13, 18:37 Polacy , są znani z odwagi ty dzisiaj robiąc kupę w majtki na promenadzie pokazałeś , że podobny jesteś raczej tchórzowi , cykorku :)))) "To jawna piąta ko > lumna ,która wszystko zohydza .Oni wraz z Q urzędującym tu od lat chcą zniszczy > ć katolicyzm ,polskość. Dlatego uchwała o Wołyniu nie weszła." ot i słowa debilka i tchórza !!! Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Nie patałachy Q czy jak ci tam 12.07.13, 18:41 Słuchaj " moherowy": Naucz ty się najpierw zasad pisowni ze szczególnym uwzględnieniem stylistyki bo bez specjalnego tłumacza trudno zrozumieć o co ci chodzi. To po pierwsze; Po drugie; - nie zabieraj głosu w imieniu całego społeczeństwa, bo nie masz na to takiego mandatu. Po trzecie w końcu, - za głupiś by oceniać historię tego okresu. Módl ty się jedynie o zdrowie bo o rozum już za późno. Tak będzie lepiej. Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
bramaadama Gdzie jest moderator dla tego kretyna Quasi 12.07.13, 21:03 Wzywa do ustawki .To kibol <.Te czerwony dyzma w jednym szeregu siedzisz .Nie napinaj mięśni bo oczadziejesz .Musisz się przyzwyczajać do zaniku pamięci .Tu ci przypominam i zastrzegam logo.forum.gazeta.pl/forum/w,55,134889471,134923447,Re_Ale_mi_sie_czosnkiem_odbilo.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ob Re: Gdzie jest moderator dla tego kretyna Quasi IP: *.vibiznes.pl 12.07.13, 21:21 miglanc, bereciku, januszku, bramaadama i inne tam... czy moglbys przestac ublizac forumowiczom???? Grozic im ze ich pobijesz, dasz w morde itd.???? Jesli tylko nie zgadzasz sie z czyimis pogladami to wulgarnie ublizasz ich autorom badz straszysz pobiciem. I naucz sie pisac po polsku!!! Kazdy ci zwraca uwage, ze nie mozna zrozumiec o czym piszesz! Poza ublizaniem i straszeniem pobiciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Gdzie jest moderator dla tego kretyna Quasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.13, 21:28 Niestety tylko straszy - jak dzisiaj udowodniłem, ta cieplutka paróweczka nie dosyć ,że głupia to jeszcze tchórzliwa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Gdzie jest moderator dla tego kretyna Quasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.13, 21:31 Sorry-nie mnie oceniać tym bardziej wybaczać. Na początku lat siedemdziesiątych jako licealista po raz pierwszy usłyszałem o ludobójstwie na Wołyniu. Im więcej dociera do mnie faktów tym bardziej poraża mnie skala wynaturzenia tej rzezi. Za zbrodnie odpowiadać powinien zarządca terytorium na której się wydarzyła. Dzisiaj jako płatnik podatków wymagam aby państwo zapewniło mi bezpieczeństwo. Za Jedwabne nie powinien przebaczać Kwaśniewski bo zarządzali nim Niemcy. Wołyń w 43 i 44 był ziemią niczyją i dlatego przedstawiciele jednej nacji -Ukraińcy odkryli w sobie ciemną stronę księżyca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Gdzie przeczytałeś ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.13, 21:36 Gdzie wyczytałeś , że była to ziemia niczyja ?? Odpowiedz Link Zgłoś
bramaadama Re: Gdzie przeczytałeś ? 12.07.13, 21:47 Quasi jest z z zasady ciekawy.Zaczyna badać przeciwnika ,jak lekarz pierwszego kontaktu.Szkoda ,że tylko umie się ustawiać na ustawkach.Następca Tuska ,Gowin Jarosław głosował za ludobójstwem.Ten z Jury Coghen wan Der przeciw .orka.sejm.gov.pl/Glos7.nsf/nazwa/45_14/$file/glos_45_14.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Gdzie przeczytałeś ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.13, 22:26 Fakt była to- Rzeczpospolita ale bezkarnie łaziły po niej dwie armie a i Ukraińcy rościli sobie pretensje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Gdzie przeczytałeś ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.13, 22:40 W tamtym czasie teren te były pod administracją tzw: Komisariatu Rzeszy Ukrainy - więc nie była to ziemia niczyja,a na pewno nie Rzeczpospolita ! A czystki etniczne - które dla mnie są tym samym co ludobójstwo , miały charakter nacjonalistyczny, mniej więcej Ukraińcy mordowali Polaków - w imię teorii która powstała długo przed II wojną światową . Przypomnę że w czasie II Rzeczypospolitej na terenach Czechosłowacji istniała ukraińska organizacja terrorystyczna dokonująca zamachów na Polaków i nie tylko itd.... historia prosta i tragiczna - mająca mało wspólnego z tym kto akurat rządził w tamtym czasie na tych terenach , prędzej czy później do tej czystki by doszło . Odpowiedz Link Zgłoś
bramaadama Niech sobie Quasi przeczyta 12.07.13, 22:43 I niech rżnie pawiana.Bo to nie tylko ludobójstwo .To rzeź.Polaków sąsiadów mordowali ich przyjaciele sąsiedzi Ukraińcy.Niech Quasi przeczyta .Niech nie udaje głupca i idioty ukrytego z FCZ.Bo zacznie mi się znowu odbijać.wolyn1943.eu.interii.pl/artykuly.html Odpowiedz Link Zgłoś
bramaadama I rzygać mi się chce na te wasze wypociny 12.07.13, 22:51 O wszystkim i o niczym .To udawanie inteligencji wiejskiej.To obmacywanie i smaganie batem tych co myślą bardziej inteligentnie.Ten link wpisz sobie to notesika Quasi ,bo jak będziesz umierał .To przekażesz bliskim .Tu masz wszystko podane na tacy.Ale takie badziewie nie zasługuje na to/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Gdzie jest moderator dla tego kretyna Quasi IP: *.icis.pcz.pl 13.07.13, 18:27 No jasne - my Polacy zawsze bylismy swieci i niewinni. Chodzace aniołki, ktorych wszyscy wokol gnebia i ... nie lubia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stonka Re: Wołyń jak było? IP: *.centertel.pl 16.10.13, 14:20 Ukraińcy ratowali Polaków z rzezi wołyńskiej?! tak jak nie wszyscy niemcy byli źli Ci zwykli szeregowi pomagali ludziom Jak Ukraińcy ratowali Polaków z rzezi wołyńskiej Odpowiedz Link Zgłoś