Dodaj do ulubionych

Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce!

15.10.13, 20:53
Krzysztof Bukiel:
"Dziel i rządź" to stara zasada rządzenia polegająca na wzniecaniu wewnętrznych konfliktów między poddanymi i występowaniu jako rozjemca zwaśnionych stron. Jako pierwsi zastosowali ją Rzymianie. Od lat jest główną zasadą rządzenia w naszym kraju. Jest przydatna zwłaszcza w tych dziedzinach, w których rządzący zupełnie sobie nie radzą. Na przykład w służbie zdrowia. To nie jest przypadek, że od paru już lat trudno o dzień bez wiadomości, że w jakimś szpitalu jakiś pacjent nie otrzymał właściwej pomocy, a winę za to ponosi lekarz. Nie przez pomyłkę minister zdrowia w czasie "protestu pieczątkowego" z ubiegłego roku oskarżał lekarzy, że chcą być "całkowicie bezkarni" i nie odpowiadać za swoje działania. Lekarze obwiniani są o wszystko: że nie chce im się pracować ani dokształcać, że są chciwi i brak im empatii, że są leniwi, skorumpowani i nieodpowiedzialni. lekarz jest zły, gdy pracuje za dużo i jest zmęczony (bo przez własną chciwość naraża chorych) i zły, gdy nie chce dyżurować (bo przez własne lenistwo pozbawia chorych pomocy). Jest zły, gdy jeździ na konferencje naukowe( bo na pewno bierze łapówki od firm farmaceutycznych) i zły, gdy nie jeździ (bo mu się nie chce uczyć). Śledząc doniesienia medialne można by pomyśleć, że ludzie w Polsce umierają już tylko przez lekarzy, a nie dlatego, że chorują i się starzeją. Różne gazety raz po raz podliczają, ilu to Polaków umarło wskutek działań lekarzy, nie przejmując się zbytnio ani rzetelnością danych, ani metodologia ich uzyskania. Nie ma wątpliwości, że rządzący chcą zohydzić lekarzy w oczach społeczeństwa, chcą podważyć społeczne zaufanie do nich, wzmacniając przy tym postawy roszczeniowe wśród pacjentów. Im większy niedobór pieniędzy przeznaczonych na lecznictwo i drastyczne oszczędności, tym większa zachęta kierowana przez rządzących do pacjentów, aby domagali się leczenia na najwyższym poziomie i patrzyli na ręce lekarzom, czy aby ich nie oszukują. Im więcej biurokratycznych obowiązków zrzucanych na lekarzy, tym ostrzejsza wobec nich krytyka, że nie poświęcają chorym odpowiedniej ilości czasu, nie zwracają uwagi na skargi, nie mają empatii ani życzliwości dla swoich pacjentów. Jaki jest cel tej obłędnej polityki? Wojna między pacjentami a lekarzami jest rządzącym bardzo na rękę. Odwraca uwagę od rzeczywistych problemów, a zwłaszcza od osób odpowiedzialnych za ten stan rzeczy. Lekarze, którym społeczeństwo nie ufa, przestają być autorytetami nawet w tych sprawach, w których z natury rzeczy są. Kto teraz uwierzy lekarzom, że upominają się o dostęp do określonego leku dla chorego, a nie dlatego, że dostali łapówkę od firmy farmaceutycznej, albo, że nie chcą pracować w określonych warunkach (jak w Nowym Targu lub Częstochowie), bo stanowi to zagrożenie dla chorych, a nie z własnego wygodnictwa? Rządzący chcieliby nas zagonić do narożnika, abyśmy ze wszystkiego się tłumaczyli, wszystkiemu czuli się winni, abyśmy wręcz wstydzili się, że jesteśmy lekarzami. Wówczas w ewentualnym sporze z nami są na pozycji z góry wygranej.
Już dość tego pomiatania zawodem lekarza w Polsce. Czas najwyższy aby każdy z nas powiedział "im" zdecydowanie: Jestem lekarzem, pomagam ludziom i jestem z tego dumny!!!"
Obserwuj wątek
    • Gość: lebowsky Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.42.12.175.alfanet24.pl 15.10.13, 23:07
      Wiesz czym różni sie lekarz od Boga? ........
      ...... temu drugiemu nie wydaje się, że jest lekarzem! (?);-) pozdro!
      • 5fretek Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 16.10.13, 01:27
        hmmm... tylko czemu pacjenci od lekarza oczekują boskich przymiotów???
      • dyziek_o Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 16.10.13, 02:00
        No wiesz - maverick!?
        Czy Ty naprawdę masz społeczeństwo za idiotów?!
        Znaczy - uważasz, że wszystkie przedstawiane w mediach "afery" w których udział biorą
        przedstawiciele Twojego środowiska - to wyssane z palca rewelacje?!
        No to gratuluję dobrego samopoczucia.
        Znaczy - równasz do podobnych zachowań, jakie charakteryzują przedstawicieli kościoła katolickiego w kwestii przypadków pedofilii w szeregach członków tej instytucji.
        Niektórzy określają ten typ zachowań - hipokryzją.
        A inni jeszcze dosadniej. Np. skur........stwem.
        Dlatego ze szczególnym upodobaniem oglądam serial "Daleko od noszy"!
        Lustrzanym odbiciem pracy naszych medyków on ci jest.
        No! - może ździebko "podrasowanym". Ale na moje oko - niewiele.
        Więc proszę, - nie wciskaj kitu społeczeństwu. Ludzie naprawdę idiotami nie są.
        Aby nie być gołosłownym co - podejrzewam - zaraz mi zarzucisz, jeden skromny przykładzik.
        Jeszcze się nie zdarzyło, a z racji wieku bywam często w swojej przychodni, - by jakiś lekarz przyszedł do pracy - uwaga! - PUNKTUALNIE!
        Tera uważaj, - przez omal 70 wiosenek - nigdy nie spotkałem się, by było inaczej.
        Ale to tak na marginesie.
        Pozdrawiam serdecznie,
        Dyzio.

p.s
        Do przychodni łażę jedynie, by mi mój nadworny medyk receptę wystawił.
        Bo niektórych leków bez takowej nie kupię.
        Natomiast gdy naprawdę mi coś dolega, z czym samemu sobie poradzić nie mogę, muszę
        zapier.....ć do prywatnego gabinetu. A przecież już raz za tę przyjemność zapłaciłem.
        • Gość: l Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.play-internet.pl 16.10.13, 09:00
          Swięta racja
        • maverick9991 Do Dyzia 17.10.13, 12:57
          Dyziu!
          Nie mam społeczeństwa za idiotów, dlatego wpisałem tu artykuł Bukiela. Też nie jestem zachwycony, gdy słyszę, jak to medyk nie przyjął dziecka, bo nieubezpieczone i w dodatku romskie...Wiesz, co myślę o takim lekarzu?Że najwyraźniej priorytety się baranowi pomyliły.Bo lekarz jest od leczenia, a od pogoni za ubezpieczeniem jest pracownik administracyjny. Ale widać niektorzy są mało mądrzy. Uważam jednakże, że genaralizowanie bardziej szkodzi sprawie niż jej służy. Nie wszyscy bowiem lekarze są debilami, tak jak nie wszyscy księża pedofilami (maverick jest ateuszem ),jak nie wszyscy policjanci kolaborują z przestępcami itp.Przykłady można mnożyć. Każdy ma takiego nadwornego medyka, Dyziu, ja również :-)))))
          Chodzi mi jedynie o zasadę. Za chwilę wezmą się za duuupeę nauczycielom. Bo inteligencja to wróg publiczny jak w latach 50-tych. ...Pozdrawiam!
          • Gość: xxx Re: Do Dyzia IP: *.static.reseler.com 18.10.13, 07:49
            )))
            > Chodzi mi jedynie o zasadę. Za chwilę wezmą się za duuupeę nauczycielom. Bo int
            > eligencja to wróg publiczny jak w latach 50-tych.

nie myl inteligencji z chamem co skończył szkołę.

I za takich wszędzie powinni się zająć.
            Modyfikując zasadę Pareto na 20 porządnych lekarzy przypada 80 konowałów.
      • Gość: Ja Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.13, 09:48
        Gość portalu: lebowsky napisał(a):

> Wiesz czym różni sie lekarz od Boga? ........
        > ...... temu drugiemu nie wydaje się, że jest lekarzem! (?);-) pozdro!

A wiesz czym się różni bóg od Spidermana?
      • Gość: zdrowy Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.13, 16:55
        strzał w dziesiątkę ! wielkie ukłony
    • Gość: XYZ Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.play-internet.pl 16.10.13, 09:28
      Brawo -Świetne przemówienie na wiec wyborczy.
    • Gość: hanka Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.13, 09:30
      Te wszystkie afery z udziałem lekarzy, dziwnie pojęta zawodowa solidarność wobec konowałów którzy więcej zła wyrządzili niż dobra, ta buta i arogancja odbiła się czkawką na całym środowisku,sami doprowadziliście do tego że pacjenci dla was to zło konieczne,nie rwijcie szat, to środowisko białych fartuchów z wyciągniętą łapą po łapówkę jest zdemoralizowane
      • Gość: jawa Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.13, 11:22
        Polacy są zdemoralizowani !
        • Gość: zdrowia życzę Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.ice-net.pl 16.10.13, 12:41
          Jeszcze trochę i będzie wspaniale !!
          www.polityka.pl/rynek/1556017,1,jak-sie-leczyc-za-granica-za-publiczne-pieniadze.read
          • kairav83 Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 16.10.13, 13:07
            Nie jestem lekarzem, stoję po tej drugiej stronie i w 100% zgadzam się z Maverickiem. W ostatnim czasie moja sytuacja zdrowotna tak się poukładała, że z powodu niby błahego wypadku zmuszona byłam odwiedzić naszą częstochowską służbę zdrowia.

To z czym się spotkałam, a raczej z jakimi warunkami pracy lekarzy i przyjmowaniem pacjentów było tragiczne. Przytoczę może jeden przykład z wielu.

SOR - zostałam przywieziona z wypadku - zwyczajny dzień tygodnia, godzina 16:00. W poczekalni szpitalnej około 30 osób, tłok ścisk, krew się leje, kończyny ludzi eksponowane są w różnych dziwnych konfiguracjach - widok dla osób wrażliwszych co najmniej średni. Brak większej ilości miejsc do siedzenia. Ludzie z rożnymi urazami zmuszeni są stać i czekać co najmniej godzinę na przyjęcie (i to w optymistycznym wariancie) - nawet Ci, którzy zostali przywiezieni przez pogotowie z pierwszeństwem przyjęcia. Tłok, ściśk, podirytowanie. Za ścianą harmider, jeden lekarz, dwie pielęgniarki i rejestratorka. Telefon dzwoniący co kilka minut - chyba z oddziału, co chwilę ktoś z poczekalni wchodzi nie proszony do środka aby ponaglić lekarza lub zapytać o coś, przerywając nieustannie proces diagnozy obecnego pacjenta. Każdy czuję się tak jak by to jego przypadek był najpilniejszy, najważniejszy a TEN ZŁY lekarz robi mu na złość bo pewnie specjalnie tak wolno przyjmuje bo mu się nie chce. Poziom irytacji i komentarzy sięga zenitu. Atmosferę zagęszcza fakt, iż szerokość poczekalni to na moje babskie oko około 2 metry, bez okien. Z higieną osobistą czekających osób też jest różnie.

Po dwóch godzinach czekania przyszła moja kolej, wchodzę a raczej skaczę na jednej nodze do środka - lekarz lat ok 45 -50 z twarzy wyglądał na bardziej chorego i przemęczonego od tych wszystkich ludzi w poczekalni. Co do pokoju przyjęć to raczej można by to nazwać piwnicą, z lekko zdezelowanym sprzętem i wyposażeniem medycznym (aczkolwiek tutaj znawcą nie jestem ważne aby spełniał swoje zadanie). Już od samego siedzenia w tym miejscu człowiekowi robi się gorzej.

Zaczął się wywiad medyczny, nie zdążyłam nic jeszcze wydukać a tu już pilnie Pan doktor do telefonu proszony, w między czasie kolejna osoba z poczekalni wchodzi i zadaje milion pytań desperacko próbując za wszelką cenę zostać przyjętą bez kolejki. Najlepiej pewnie już od razu zaraz obok mnie - a co!!! Niech lekarz przyjmuje dwóch a nawet trzech pacjentów na raz bo skoro jeden nieprzytomny leży na łóżku w drugiej części sali to się nie liczy a będzie szybciej...!!! Pielęgniarki "fruwają" w tę i z powrotem, co chwilę wracając do przyjmującego mnie lekarza po kolejne dyspozycje medyczne, telefon dalej dzwoni... Mimo tego całego chaosu lekarz jeszcze ma siłę na rzucenie dowcipu dla rozładowania stresu, który był chyba bardzo widoczny na mojej twarzy.

Summa summarum - pomimo tego całego chaosu, zamieszania i rozpraszania uwagi lekarza z różnych stron, tak poskładał sobie otrzymane wyniki diagnostyczne, że pomimo, iż przyjechałam z podejrzeniem innego urazu wyszłam z odkrytym dosyć poważnym nie mającym związku z wypadkiem drugim schorzeniem, wymagającym dosyć pilnej specjalistycznej operacji - operacji której nasz Częstochowski oddział nie wykonuje... w innym państwowym specjalistycznym szpitalu na śląsku termin zabiegu w ramach NFZ został mi zaproponowany na 2015 rok pomimo, iż wykryte schorzenie miało charakter postępujący!!!

Zabieg został w końcu wykonany w prywatnym szpitalu, specjalizującym się w tego typu urazach i schorzeniach, metodą jaka nie została mi nawet zaproponowana na NFZ ze względu na brak możliwości szpitala. O standardzie jaki tam panował, kulturze personelu i warunkach medycznych, sanitarnych i empatii w stosunku do pacjenta mogłabym dużo napisać bo jak dla mnie był to wzorzec do jakiego każda placówka medyczna powinna dążyć. Nie przesadzę, gdyż mam porównanie z uwagi na częste podróże, iż standard świadczonych usług był tam na światowym poziomie. Komfort psychiczny lekarza, który pracuje w takich warunkach i posiada dostęp do takiego zaplecza medycznego i farmakologicznego na pewno ma również przełożenie na komfort pacjenta, który nie czuje się tylko jak kolejny wywoływany numerek.

Drodzy Państwo, zanim zaczniemy wieszać psy na lekarzach przypomnijmy sobie, że każdy kij ma dwa końce. Lekarze to tylko ludzie, z krwi i kości. Nie są multifunkcyjnymi cyborgami na baterie. Ja rozumiem, że każdy z nas chciałby aby to wszystko wyglądało inaczej, organizacja i dostęp do państwowej służby zdrowia była inna, lepsza, szybsza, sprawniejsza, bardziej specjalistyczna. Jednak wydaje mi się, że w równym stopniu zależy na tym samym również samym lekarzom - jednak nie od nich to zależy!!! Oni wykonują swoją pracę najlepiej jak się da, w warunkach takich a nie innych, w warunkach takich jakie są im dane, biorąc pełną odpowiedzialność za nasze zdrowie oraz życie. Ja za nic w świecie nie chciałabym być lekarzem i pracować w takim miejscu jak nasz częstochowski szpital, w takich warunkach i w takim natężeniu stresu, ludzkich roszczeń i chaosu.

Lekarz medycyny to zawód wysokiego zaufania publicznego, moim zdaniem obciążony sporą presją odpowiedzialności psychicznej. Poprzedzony czasem wieloletniej nauki. Ja w swojej pracy jeżeli pod presją czasu czy ogólnego zamieszania popełnię błąd to raz dwa mogę go usunąć naciskając np klawisz "del" w excelu, a lekarz...???

Oczywiście zdarzają się wyjątki w środowisku medycznym, którym materializm i pogoń za finansowymi korzyściami przysłaniają Przysięgę Hipokratesa ale czy jeżeli np: kilku Polaków ukradnie w Niemczech samochód to od razu cały polski naród musi być nazywany złodziejami???

Niestety ogólnie rzecz ujmując ciężko jest stworzyć "coś" z "niczego" aczkolwiek czasami takich "magików" w naszym częstochowskim środowisku medycznym chyba szukamy... a zanim kolejny raz zaczniemy personalnie uderzać w lekarzy przypomnijmy sobie, że nad całą organizacją ich pracy stoi najbardziej w tym wszystkim "CHORY SYSTEM"!!!
            • Gość: pik Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: 212.87.246.* 16.10.13, 18:33
              a zgadzasz się na podniesienie składki na ubezpieczenie zdrowotne?
              Wiesz, więcej pieniędzy lepsza jakość.
              Chyba jednak nie.
              Lekarze dostają ogromne pieniądze za swoją pracę. Te pieniądze powinny iść na sprzęt i na leki a nie na uposażenia.
              Poza tym liczba lekarzy nie wzrasta bo młodzi blokowani są przez sitwy i nie mogą zrobić specjalizacji. Także to samym lekarzom zależy na takim dziadostwie (broń boże nie płacowym) jakie obecnie panuje w służbie zdrowia.
              • Gość: On Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.13, 19:40
                Gość portalu: pik napisał(a):
                > Lekarze dostają ogromne pieniądze za swoją pracę. Te pieniądze powinny iść na s
                > przęt i na leki a nie na uposażenia.

Dokładnie. Zwolnić lekarzy nakupić sprzętu i leków. Zrobić samoobsługę.
                Sprywatyzować służbę zdrowia. Firma żony płaci mi ubezpieczenie zdrowotne jakieś 560zł miesięcznie. Jak potrzebuję skorzystać wszystko mam w klinikach bez kolejek (usg,tomograf,rezonans) konsultacje w prywatnych gabinetach też obejmuje. Za pobyt w szpitalu dostaję odszkodowanie.
                • Gość: pik Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: 212.87.246.* 16.10.13, 20:32
                  nie zwolnić tylko ograniczyć zarobki.
                  • 5fretek Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 16.10.13, 21:03
                    Jasne lemingu, w UE lekarz zarabia na ETACIE średnio 300% średniej krajowej, w Polsce 80%... I jak tu się dziwić że w ciągu niespełna 10 lat od wejścia do UE z Polski wyparowała 1/4 anestezjologów...
      • Gość: do w/w Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.13, 19:08
        Gość portalu: hanka napisał(a):

> Te wszystkie afery z udziałem lekarzy, dziwnie pojęta zawodowa solidarność wobe
        > c konowałów którzy więcej zła wyrządzili niż dobra, ta buta i arogancja odbiła
        > się czkawką na całym środowisku,sami doprowadziliście do tego że pacjenci dla
        > was to zło konieczne,nie rwijcie szat, to środowisko białych fartuchów z wyciąg
        > niętą łapą po łapówkę jest zdemoralizowane

Haniu pięknie to ujęłaś!
        A im się wydaje, że już Bogami są!
        • Gość: nie pacjent Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.13, 21:42
          Doktorzy w Cz=wie to porażka, lepiej nie pisać, pokażcie mi dobrego - to odpowiem , ale nie takiej możliwości!
          • Gość: pacjent Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: 5.174.95.* 16.10.13, 22:49
            Jak już nie-pacjencie staniesz się pacjentem to ich poznasz, najłatwiej pluć anonimowo na necie jakież to polskie i zaściankowe
        • maverick9991 Re: do w/w 17.10.13, 23:12
          Ja to jestem nawet bogiem wojny!!!
    • medalik111 Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 16.10.13, 21:46
      Powinno być:
      DOŚĆ POMIATANIA POLAKAMI.
      • Gość: pacjent Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.13, 21:58
        Nie pomiatajcie wy lekarze swoim zawodem i co najważniejsze zachowaniem,a będzie dobrze
        • Gość: xxx xxx IP: 67.213.218.* 16.10.13, 22:55
          xxx
          • Gość: yyy Re: xxx IP: *.rdns.100tb.com 16.10.13, 22:56
            yyy
            • Gość: zzz Re: xxx IP: *.190.158.72.static.midphase.com 16.10.13, 22:57
              zzz
              • Gość: do ma verlika Re: xxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.13, 23:33
                Ty gosciu sam poniewierasz swoją lekarską osobę zaczynając taki wątek-właśnie lekarze nie mają co robić to piszą głupoty na forum - wstyd i jeszcze raz wstyd ! dla maverlika i jakiegoś tam i innych -,wstyd zajmijcie się pacjentami
                • 5fretek Re: xxx 16.10.13, 23:38
                  Masz rację dyskusja o lekarzach to głupoty, prawdziwe mądrości to tylko w Modzie na Sukces i Pierwszej Miłości, więc wracaj do swoich seriali i nie zaśmiecaj forum, Pudelek na Ciebie czeka...
                • Gość: głupek Re: xxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.13, 23:40
                  Nikt na tymf orum tak nie sponiewierał lekarzy,jak niejaki mavesslik, śmiszny złośliwy gość, szacunku do lekarzy dzieki tobie nigdy nie uzyskam, a że leczyć sie musze, byle nie u ciebie!!!!!dupku maverjakiś!
                • Gość: uuu Re: xxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.13, 23:45
                  To są częstochowscy lekarze, ale nie wszyscy tacy bylejacy jak mavert jakiś -on zajmuje sie wpisami na forum ,a nie nie leczeniem. Hm ....... doktorf???
                  • 5fretek Re: xxx 16.10.13, 23:54
                    masz roztrojenie jaźni?
                    • Gość: swiadek Re: uczyc sie nie chcialo IP: *.42.5.163.alfanet24.pl 17.10.13, 00:28
                      wiekszego tzw. lekarskiego dziadostwa jak w Czestochowie nie ma w całym Kraju !
                      • Gość: czewianin Re: uczyc sie nie chcialo IP: *.42.12.78.alfanet24.pl 17.10.13, 08:31
                        Dzisiejsze pokolenie częstochowskich lekarzy, to dzieci cinkciarzy i badylarzy, którzy bez rodzicielsko-dewizowego poparcia. nawet nie dostaliby sie na studia, nie wpominając o ich ukończeniu! ...... gdyby nie powszechna w Polsce korupcja i kumoterstwo, dzisiaj podlewaliby goździki w szklarni albo stali na kasie w tatusiowym kantorze!..... z nielicznymi wyjątkami, to niedouczone pazerne i zakompleksione dupki!
                        • maverick9991 Re: do czewianina 17.10.13, 13:08
                          Po Żydach, cyklistach, lekarzach znalazleś sobie cinkciarzy i badylarzy? Kogoś jeszcze nie lubisz mały,zakompleksiony krasnoludku? W mojej grupie na studiach było dwóch studentów z prywatnej inicjatywy. Na trzydziestu... Jak firma staje się bogatsza, to zaczyna inwestować w wizerunek :przenosi się do bogatszej dzielnicy, zakłada ładniejszy i większy szyld, remontuje biura, wreszcie właściciel buduje większy dom, kupuje limuzynę i posyła dzieci do lepszych szkół. To prawidłowość znana od wieków na całym świecie, a nie tylko w Częstochowie. Już kiedyś napisałem i nie bedę powtarzał,że styl zależy od człowieka, a nie od jego pochodzenia!
                          • Gość: czewianin Re: do czewianina IP: *.42.12.121.alfanet24.pl 17.10.13, 13:19
                            Zgoda, pod warunkiem, że potencjał ekonomiczny idzie w parze z potencjałem intelektualnym! Nie opowiadaj tu farmazonów o "lepszych szkołach' bo do "tamtych czasów" nie da sie tego odnieśc, chyba, że tatuś był "kacykiem" i dziecko posłał za granice, co w odniesieniu do tematu niczego nie zmienia i niech zgadnę jednym z tych dwóch byłeś Ty?!

p.s. do Żydów nic nie mam, a cyklistów nie lubie tylko wtedy kiedy przejeżdżają na pasach dla pieszych! lub jadą jezdnią równoległą do drogi rowerowej! .... te "fobie" chyba nie odstaja od normy? ;)
                            • maverick9991 Re: do czewianina 17.10.13, 14:24
                              Nie zgadłeś.Moi rodzice reprezentowali inteligencję pracującą podówczas. Dziś są emerytami budżetówki. A prawo i medycyna obok AGH,Politechniki Śląskiej, Wydziału Budowy Okrętów, SGH oraz paru innych były uważane przez Polaków za tzw "lepsze szkoły ".Co do potencjału ekonomicznego i intelektualnego, zważ może do kogo się zwracasz, bo paru uczciwym ludziom robisz krzywdę. Uogolnianie jest sporym złem!
                      • kicha.3 Re: uczyc sie nie chcialo 17.10.13, 15:25
                        Gość portalu: swiadek napisał(a):

> wiekszego tzw. lekarskiego dziadostwa jak w Czestochowie nie ma w całym Kraju
                        > !

Dokładnie.
                        Pokaż lekarzu co masz w garażu a napisze ci kim jesteś.
                        • 5fretek Re: uczyc sie nie chcialo 17.10.13, 19:30
                          "> Pokaż lekarzu co masz w garażu a napisze ci kim jesteś."
                  • maverick9991 Re: xxx 17.10.13, 14:41
                    Jak mam wolną chwilę to się zajmuję! Ty możesz się onanizować -nie zabraniam.
                    • Gość: do w.w. Re: xxx IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.13, 22:21
                      maverick9991 napisał:

> Jak mam wolną chwilę to się zajmuję! Ty możesz się onanizować -nie zabraniam.

ty masz widać w tym doświadczenie lekarzyno z koziej łaski!!!
    • angrusz1 Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 17.10.13, 07:51
      Maverick tak napisał :

"Jestem lekarzem, pomagam ludziom i jestem z tego dumny!!!"

Taak, są i tacy lekarze .

Ale są i tacy , którzy mówią : jestem lekarzem, robię dużą kasę i jestem z tego dumny !! .
      • maverick9991 Do Angrusza 17.10.13, 14:33
        Oczywiście! W każdym zawodzie jest pewien odsetek imbecyli. Powinniśmy to zmieniać. Od tego są przeróżne samorządy korporacyjne. Widziałeś taki, który spełnia ten obowiązek? Bo ja tylko w amerykańskich filmach widziałem, jak kogoś wywalili z izby lekarskiej albo palestry. ..
    • Gość: aaaaaaaaaaaaaaaaa Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.13, 12:43
      ja chcę lekarzy Hindusów a nie niedouczone polskie dzieci lekarskie ....... tyle w temacie ....... Jak się coś nie podoba to spadówa do Indii albo to trzeciego świata. Ja chcę lekarzy Hindusów w Polsce zamiast polskich "lekarzy"
      • Gość: mirek Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: 212.59.254.* 17.10.13, 13:30
        a ja chcę pielęgniarki murzynki, ładnie wyglądałyby w białych fartuszkach
      • pudelek255 Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 17.10.13, 13:37
        ja też chce hindusów i to takich którzy jak czytałam nie muszą używać do operacji narzędzi tylko wyciągają wyrostek, jelita czy wątrobę gołą ręką przez skórę, to jest fajne bo do tego nie potrzeba uśpienia tylko trochę hipnozy i jest się w transie
        • Gość: Adamecki Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.13, 14:18
          a ja nie chcę hindusów lekarzy niech leczą w Kalkucie
          nie chcę za pielęgniarki murzynki wolę japoneczki mniej pyskate i pracowite
          ale chciałbym żeby w Częstochowie leczył mnie lekarz który nie rozmawia przez komórkę 25 min.
          żeby nie był chamem łapówkarzem i nie robił mi łaski że mi na zadane pytanie odpowie
          żeby pielęgniarka była fachowa i miła i gdy ją poproszę przyjdzie do pacjenta
          i oni mają w każdym gabinecie dyżurce sali powieszone krzyże to jakieś jaja
          Dlaczego lekarze na Śląsku mają bardzo złą opinię o o personelu medycznym a w szczególności o częstochowskich lekarzach
          czemu w C.C.S.w Zabrzu prof.Zębala Gąsior Poloński nie mówię o zwykłych doktorach czy lekarzach którzy dla pacjenta znajdą chwilę czasu gdy ten zapyta się
          nie mówiąc o p.pielęgniarkach które są na każde "zawołanie"pacjenta
          tam są fachowcy o wielkiej osobistej kulturze i wiedzy medycznej
          tu konowały dla których pacjent jest tylko do nabijania kasy
          wyszlajałem się po wielu szpitalach ,klinikach i to co piszę znam z autopsji

• maverick9991 Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 17.10.13, 14:52
            A ja chcę, aby nie sądzono całego środowiska na podstawie jednego poznanego cymbała lub,co gorzej, czyjejś kłamliwej relacji.Bo maverick zna wielu bardzo uczciwych i pracowitych częstochowskich lekarzy, którym nieustannie ubliża się na tym forum! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: gosc Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.13, 15:11
              maverick9991 napisał:

> A ja chcę, aby nie sądzono całego środowiska na podstawie jednego poznanego cym
              > bała lub,co gorzej, czyjejś kłamliwej relacji.Bo maverick zna wielu bardzo uczc
              > iwych i pracowitych częstochowskich lekarzy, którym nieustannie ubliża się na t
              > ym forum! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mam 55 lat, jeszcze takiego nie spotkał żem!!!!
              I przestań śmiecić to forum pajacu!!
            • Gość: obserwator Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 17.10.13, 19:45
              @maverick9991
              A ja tym razem poprę Twoją wypowiedź! Nie wolno pochopnie uogólniać, przenosić swojego żalu do jednej osoby na całe środowisko zawodowe.

maverick9991,
              piszę to starając się być obiektywnym lecz w pełni szczerym.
              Dzisiaj powiedziałem do swojego lekarza rodzinnego: gorzej boli upokorzenie z jakim spotykam się w służbie zdrowia jako pacjent niż ból powodowany chorobą.
              A choroba?... poważna, spowodowana złymi lekarstwami, które przepisywali mi lekarze po operacji na tętnicy w grudniu ubiegłego roku.

maverick9991,
              lubię i szanuję swojego lekarza rodzinnego. Wiesz za co?... za uczciwość. Nigdy nie gra wszystkowiedzącego. Jest normalny, a przez to WSPANIAŁY! I cieszę się, że jeszcze tacy lekarze istnieją.

maverick9991,
              źle się dzieje, źle. Lekarz powinien być tą osobą do której się idzie z pełnym zaufaniem. Niestety, skończyły się czasy, kiedy lekarz był lekarzem. Obecnie gro tzw. lekarzy to tylko dystrybutorzy firm farmaceutycznych. Jednakże spotyka się lekarzy z prawdziwego powołania. To są wspaniali ludzie, świetni specjaliści. Także w Częstochowie są tacy. Spotkałem takich.
              Jest jednak ich garstka!

maverick9991,
              problem narasta. Popełniliście błąd jako ludzie, jako środowisko lekarskie, i to kilka lat temu.
              Swoje sprawy (w tym związane z wynagrodzeniem) staraliście się załatwiać rękoma pacjentów. Odnieśliście zwycięstwo, to fakt. Niestety, to wasze zwycięstwo jest pozornym zwycięstwem bo... NIKT przy zdrowych zmysłach nie podcina gałęzi na której siedzi!
              Nie dziw się, że ludzie piszą to, co piszą. Mają rację!

maverick9991,
              środowisko lekarskie samo musi teraz rozwiązać istniejące problemy, i to jak najszybciej, dla własnego dobra. Pacjentów w to nie mieszajcie, bo przegracie z kretesem.
              Cokolwiek będziecie robić jako lekarze, a chcecie by było dobrze, normalnie, to musicie pamiętać o jednym: pełnicie funkcję usługową (taki wybraliście zawód) i TO WY JESTEŚCIE DLA PACJENTÓW A NIE PACJENCI DLA WAS!!!
              • n.u.d.a zgadzam się z Tobą, obserwatorze :) 17.10.13, 20:46
                obserwatorze, rzadko zdarza nam się zgadzać, ale tym razem zgodzę się z Tobą, a w zasadzie już to zrobiłem we wcześniejszych moich postach. Pisałem, że lekarze rodzinni często są bardziej komunikatywni i kulturalni niż niektórzy (!) szpitalni specjaliści. Zgodzę się też że żalu do jednej osoby na całe środowisko zawodowe przenosić nie wolno. Co jednak w przypadku gdy wielu reprezentuje podobne podejście? nawet na forum znajdziesz opinie jak pacjenci są traktowani przez niektórych lekarzy.
                A z całą resztą Twojej wypowiedzi - zgadzam się w 100%.
                • Gość: obserwator Re: zgadzam się z Tobą, obserwatorze :) IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 17.10.13, 23:16
                  @n.u.d.a
                  Dobrze, że tym razem mamy podobne zdanie. Oznacza to, że problem służby zdrowia jest coraz bardziej zauważalny i rozumiany przez ludzi o różnych poglądach i oświadczeniowych życiowych.
                  Pozdrawiam.
              • maverick9991 Re: Do obserwatora 17.10.13, 22:45
                Ja również poprę Twoją wypowiedź, choć sprawy, które poruszasz mają swoje drugie, trzecie i kolejne dno...

Degradacja zawodu lekarza nie zaczęła się kilka lat temu od wystąpień płacowych. Ona trwa nieprzerwanie od zakończenia wojny i z czasem się pogłębia. A zaczęło się od promowania partyjnych debili i dopuszczania do głosu czysto polskiej zawiści. Tylko miejscami poczciwy człowiek mógł przebić się przez takie meandry, awansować i nadawać ton swojemu środowisku. A ton bylejakości nadawały z lubością uczelnie medyczne ze swoim partyjniactwem i nepotyzmem. Powrót demokracji powinien w jakiś sposób zmienić obyczaje. Powstałe samorządy lekarskie stanąć miały na straży moralności, etyki, naukowości, honoru i czego tam jeszcze sobie zażyczymy. Wiesz jak działają dzisiaj? Są klubami towarzyskimi, których członkowie zasiadając w majestacie rozdają sobie wzajemnie ordery chlebowe, dyskutują nad dni swoich rolą, zapraszają polonię medyczną, zwłaszcza ze wschodu, bo na tym tle wypadają nieco bardziej elegancko, choć już niekoniecznie mądrzej... A ideał sięgnął bruku...
                Nikomu już nie zależy na wykształconym i etycznym lekarzu. Wykształcony lekarz wymaga nakładu kosztów na unowocześnianie parku maszynowego i zwiększenia finansowania nowoczesnej farmakoterapii oraz inwestycji w kształcenie zespołu. Lekarz etyczny jest natomiast trudnym przeciwnikiem, na którego zabrakło przysłowiowego haka... Dlatego otoczeni publiczną tajemnicą łapówkarze mają się świetnie, chyba, że nadepną na odcisk komuś bardziej ustosunkowanemu, a wtedy wkracza CBA i zaczyna ich wyliczać z... zegarków i długopisów... jak w kabarecie...
                Firmy farmaceutyczne korumpują natomiast najlepiej na szczytach. Od kilku lat już niewiele maja do zaproponowania poradnianym czy szpitalnym doktorkom. Szpital przecież kupi wyłącznie to, co musi lub to, co jest najtańsze, a w poradeńkach już niezbyt chętnie rozdaje się długopisy i karteczki do notatek. Ktoś natomiast musi wprowadzać na rynek farmaceutyki i trudno za każdym razem nazywać lekarzy dystrybutorami firm lub wypisywaczami recept... Ale prawdą jest, że niektórzy lekarze przez cały miesiąc przepisują ten sam specyfik, bez rozgraniczeń sraczki od żółtaczki...
                Co do załatwiania niektórych rzeczy rękami pacjentów, cóż... to tylko część prawdy, czy też raczej drogi do celu. Sejm stanowi złe prawo. Konsultacje środowiska są fikcją, samorząd korporacyjny jest martwy, a jednostki administracji państwowej począwszy od ministra mają wszystko w tyle...To, jak Ci się wydaje? Jak można coś załatwić?
                Obserwuję już jakiś czas działania polityczno- administracyjne w ochronie zdrowia. Mój drogi! Komuna była ustroje wymarzonym dla miernot, teraz jedynie miernoty się zmieniają... ustrój nie... Kiedyś przecież pogotowie ratunkowe "zamordowało" Przemyka, dziś wygodnie jest tłumaczyć, że bylejakość jest wyłączną winą lekarzy... Mówisz o braku komunikacji, upokorzeniu... W całej mojej karierze medycznej, nikt nie zaprosił mnie na wykład o osiąganiu porozumienia z pacjentem, choć takie wykłady wygłasza się... na spiczach rocznicowych, półprywatnych świętach. Bywają doskonałe!
                To nie my przegrywamy z kretesem. To społeczeństwo polskie przegrywa z kretesem i wymaga szybkiego wdrożenia programu naprawczego. Padły już wszystkie autorytety. Lekarz- zawód zaufania publicznego, nauczyciel, ksiądz, policjant... Ferment jest gwarantem spokoju dla wierzchołków... A brak punktów odniesienia tylko "szczęśliwie" przyspieszy rozkład tego, co jeszcze zostało...
                Możesz mi odpowiedzieć na jedno pytanie? Kilka dni temu "mój" dyrektor wysłał donos "na nos od nich"... do Naczelnego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej, że zwalniając się z roboty, łamiemy Art.2 Kodeksu Etyki Lekarskie: Powołaniem lekarza jest ochrona życia i zdrowia ludzkiego, zapobieganie chorobom, leczenie chorych oraz niesienie ulgi w cierpieniu... a ONI się zwalniają... O paru rzeczach chłopina zapomniał. W tym samym artykule stoi jak byk, że "Największym nakazem etycznym dla lekarza jest dobro chorego... Mechanizmy rynkowe, naciski społeczne i wymagania administracyjne nie zwalniają lekarza z przestrzegania tej zasady"...
                Lekarze , jak piekarze , szewcy oraz wszystek ludek pracujący podlega Prawu Pracy...A to znaczy, że mogą sobie pójść precz, jeśli tylko im nie pasuje, po złożeniu stosownego wypowiedzenia. Nie wiem tylko, jakim to sposobem, moje powołanie ma przeprowadzać badania zepsutym tomografem, jakim cudem moje powołanie będzie leczyło sepsy przy braku antybiotyków, jaką metodą powołanie mavericka ma leczyć ból przy braku leków p/bólowych? A za chwilę moje powołanie, jak żołnierz Legii Cudzoziemskiej będzie miało jedynie do dyspozycji "opatrunek osobisty" (cokolwiek to znaczy) w środku spalonej słońcem pustyni...
                • Gość: obserwator Re: Do obserwatora IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 17.10.13, 23:11
                  @maverick9991
                  Zmieńcie Dyrektora!
                  • maverick9991 Re: Do obserwatora 17.10.13, 23:15
                    O to również walczymy...
                    • n.u.d.a zmiana dyrektora? 17.10.13, 23:38
                      przecież od czerwca jest nowy dyrektor. Więc to może nie jest problem dyrektora? swoją drogą - dlaczego w szpitalach dyrektorami są ludzie ze środowiska medycznego a nie z umiejętnościami zarządczymi? menedżerowie?!

Z pustego i Salomon nie naleje. Trzeba zrewidować budżet i zracjonalizować wydatki. Oczywiście wiąże się to także ze zwolnieniami i renegocjacją warunków płacowych. Pewien problem może pojawić się z zwolnieniami grupowymi, kiedy to pracodawca zobowiązany jest wypłacać znaczne odprawy. W związku z tym, że część lekarzy złożyła wypowiedzenia - sprawa jest trochę mniej skomplikowana, bo te wypowiedzenia trzeba byłoby przyjąć, a potem częściowo wymienić personel na nowych warunkach, o ile poprzedni personel nie zgodzi się z renegocjacją warunków. A zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na lekarstwa i sprzęt. Skoro i tak nie ma lekarstw i sprzętu i jak twierdzą lekarze - nie da się leczyć to tak naprawdę możemy tylko zyskać. Prawda?
                      • kangur50 Re: zmiana dyrektora? 18.10.13, 00:07
                        Może należałoby zacząć od odchudzenia kadry "menadżerskiej" szpitala. Dyrektor i jego sześciu czy siedmiu zastępców z wysokimi pensjami dyrektorskimi chyba dochodu nie przysparzają ...?
                        • n.u.d.a Re: zmiana dyrektora? 18.10.13, 00:14
                          O, proszę - jest i kangur50 :) tak, masz rację - myślę jednak, że trzeba najpierw ustalić ilu dokładnie jest tych dyrektorów, bo teraz podajesz 5 lub 6, a któryś podawał, że kilkunastu, czyli 2 razy tyle :D a nie sądzę, by po naszych forumowych rozmowach kilku zwolniono. Ale tak - zgadzam się, że wydatki należy racjonalizować a pracę reorganizować :)
                          • kangur50 Re: zmiana dyrektora? 18.10.13, 00:37
                            Swoją drogą to dziwne że wicedyrektorów jest tak dużo, że nawet nie można ich się doliczyć.
                            Może jak zostałoby dwóch lub trzech to szpital sporo zaoszczędziłby np. na zakupy leków.
                • n.u.d.a Świadectwo 17.10.13, 23:26
                  maverick9991, najlepsze świadectwo wystawiasz Ty sam wyzywając i ubliżając innym. Nic więcej nie trzeba :(
                  Piszesz: "Nikomu już nie zależy na wykształconym i etycznym lekarzu". Brednie! Wszystkim zależy na wykształconym i etycznym lekarzu! A już na pewno zależy pacjentom. Brak nowoczesnego sprzętu nie zwalnia lekarza z obowiązku działania w oparciu o dostępne środki, bo za to dostaje pensję. A już na pewno nie zwalnia lekarza z obowiązku poszanowania innego człowieka i kultury osobistej(!).
                  Skoro to prawo jest problemem to wytłumacz mi jedną rzecz: dlaczego w jednym mieście publiczny szpital ma kolosalne długi, a w innym publiczny szpital dobrze prosperuje? przecież prawo jest takie samo?! dlaczego w jednym mieście lekarz potrafi normalnie rozmawiać z pacjentem, a w innym traktuje pacjenta arogancko? prawo tego nie reguluje! a na studiach zakładam, że mieliście przedmiot zwany "etyką".
                  Tak, społeczeństwo przegrywa z kretesem, bo zgadzamy się na bylejakość i tak poziom bylejakości coraz bardziej się pogłębia. Kiedyś trzeba będzie powiedzieć dość i zacząć oczekiwać normalności (nie tylko w medycynie).
    • Gość: Uwek Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.96.236.129.tvksmp.pl 17.10.13, 17:21
      Ponownie rozmawiając o lekarzach doszliśmy do zarobków ... chcesz zarabiać jak lekarz idź studiować medycynę. Chciałbym aby lekarz zatrudniony na etacie w pełnym wymiarze godzin zarabiał 10 000zł brutto.
      Znajomy elektryk zarabia tyle bez jakichkolwiek "fuch", znajoma nauczycielka również ale to kwota z "korkami", których udziela popołudniami, znajoma właścicielka małego sklepiku również bez trudu tyle zarabia, jak również znajoma księgowa, która prowadzi PKPiR kilkunastu firmom.
      Pytanie:
      - jaką odpowiedzialność ma lekarz a np. wymienieni przeze mnie przedstawiciele innych zawodów ?
      - który z wymienionych pracuje jednym ciągiem ok. 30 godzin i to na sprzęcie, który często powinien być już zezłomowany.

Nauczycielka, podobnie jak lekarz pracuje bezpośrednio z ludźmi i przywykło się za to szanować nauczycieli, ponieważ "praca z ludźmi" jest najcięższą, najbardziej niewdzięczną i zawsze znajdzie się jakiś niezadowolony. Proszę o tym pamiętać, bo gdy kupujecie np. kawałek kurczaka to jest to dla was ten jedyny kurczak, a dla sprzedającego kolejny, niczym nie różniący się kurczak - spróbujcie zrozumieć drugą stronę ...
      W tym wątku pięknie opisała to kairav83 - każdy z nas chciałby aby zbadano go np. w ramach SOR jak najszybciej, najdokładniej itd. Jest to możliwe ale nie przy kilkudziesięciu osobach na poczekalni, z których każda uważa, że jej sprawa jest najważniejsza. Jest to możliwe ale nie przy obecnych nakładach na usługi medyczne, gdy 1 dzień pracy SOR jest wyceniony przez NFZ na 5 000zł co średnio przy 50 pacjentach daje ...
      100zł na pacjenta !!!
      I za te pieniądze lekarz powinien wykonać wszystkie potrzebne badania m.in. RTG, TK, badania laboratoryjne itd.
      Wrócę do słów Krzysztofa Bukiela zacytowanych na początku:
      "Im większy niedobór pieniędzy przeznaczonych na lecznictwo i drastyczne oszczędności, tym większa zachęta kierowana przez rządzących do pacjentów, aby domagali się leczenia na najwyższym poziomie i patrzyli na ręce lekarzom, czy aby ich nie oszukują. Im więcej biurokratycznych obowiązków zrzucanych na lekarzy, tym ostrzejsza wobec nich krytyka, że nie poświęcają chorym odpowiedniej ilości czasu, nie zwracają uwagi na skargi, nie mają empatii ani życzliwości dla swoich pacjentów. "
      Uporządkowanie spraw związanych z leczeniem pacjentów zależy (niestety) wyłącznie od polityków. Polityków to jednak nie obchodzi, gdyż wiąże się z mało popularnymi decyzjami i tym samym utratą elektoratu ... :(
      • Gość: mieszkaniec Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.ice-net.pl 17.10.13, 18:05
        Służba zdrowia w Częstochowie (wspominał już wcześniej Dyzio) to wiernie odtworzony obraz pracy lekarzy i pielęgniarek w serialu komediowym "Daleko od noszy".Tylko to nie jest śmieszne gdy dotyczy pacjenta na co dzień w szpitalu!!!!!!
        • medalik111 Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 17.10.13, 18:15
          Wszyscy co tak narzekają powinni przestać chodzić do lekarza jak zachorują.
          Jak nasi medycy są tacy do du..y to napiszcie do episkopatu, żeby co dwa tygodnie organizowali seanse z Bashaworą on was wyleczy ze wszystkiego. Na ch.j wam chodzić do lekarza, lepiej do znachora.
      • Gość: obserwator Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 17.10.13, 18:47
        @Uwek
        Cytat:
        "Uporządkowanie spraw związanych z leczeniem pacjentów zależy (niestety) wyłącznie od polityków. Polityków to jednak nie obchodzi, gdyż wiąże się z mało popularnymi decyzjami i tym samym utratą elektoratu ... :("

Uwek,
        nie rozumiem dlaczego teraz piszczysz. Masz przecież to, co chciałeś by było. Lekarze chcieli PO przy władzy.
        Teraz winę zrzucasz na polityków, których sami wybraliście! Nie ładnie, nie ładnie.
      • Gość: xxx Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.static.reseler.com 18.10.13, 08:12
        Pytanie:
        > - jaką odpowiedzialność ma lekarz a np. wymienieni przeze mnie przedstawiciele
        > innych zawodów ?

Ano taka ma że jak coś elektryk spapra to musi za zniszczony materiał zapłacić. Jak nie daj boże coś zrobi nie zgodnie ze sztuką i kogoś prąd "kopnie" i będzie wypadek ma prokuratora z zarzutami na głowie. Znam takie przypadki.

Podaj mi jeden przypadek odpowiedzialności karnej lekarza!!!!!
        chronicie się korporacyjnie i jesteście w większości paprochami.

Więcej odpowiedzialności ma kierowca w autobusie lub w ciężarówce. Jego ryzyko i odpowiedzialność idzie w tysiące istnień ludzkich i na pewno jak coś będzie z jego winy poniesie tego konsekwencje w odróżnieniu od lekarza
    • n.u.d.a Dość pomiatania pacjentem 17.10.13, 20:38
      Kampanii PR-owej ciąg dalszy widzę :) oczywiście obowiązkowo na swój sposób kulturalny ;) maverick9991. Jest też 5fretek. A i medalik111 się wypowiedział. Brakuje jeszcze kilku zasłużonych, zaprawionych w artystycznej działalności PR-owej loginów, ale pewnie jeszcze wszystko przed nami, bo i apel ckliwy, łatwo przemawiający do potencjalnego chorego petenta. Zasada działania ta sama - jednodniowe nicki przemawiające w obronie lekarzy, a i lekarze (lub lekarz pod kilkoma nickami) udający nie-lekarza. Najbardziej rozbawił mnie UWEK swoim postem oderwanym od rzeczywistości :)
      Co prawda również jestem za tym, by lekarz za pełny etat (w tym dyżury) otrzymywał 10.000 zł brutto, o ile na to zasługuje sumienną pracą. A teraz po kolei:
      a) znajomy elektryk zarabia 10.000 brutto bez fuch? w którym zakładzie? znam ludzi pracujących w Tauronie, znam przedsiębiorców elektryków i jeszcze nie spotkałem się z takim co zarabiałby 10.000 zł. Może któryś z forumowiczów zna?
      b) nauczycielka zarabia 10.000 zł? tutaj to przebiłeś nawet elektryka. Nauczyciela obowiązuje "karta nauczyciela" i choćby nie wiem ile korków udzielał to nie sądzę, by był w stanie choćby 60% z tego co piszesz wyciągnąć (już nie mówię o tym, że korki to co najwyżej z języka, matematyki czy fizyki - reszta może zapomnieć o korepetycjach)
      c) właścicielka małego sklepiku zarabia 10.000 zł? to musi mieć rewelacyjny produkt lub lokalizację. Bo naprawdę przy obecnych marżach handlowych trudno o takie zyski. Ale skoro to Twoja znajoma to nie będę dyskutował, bo nie znam sytuacji. W każdym razie gratuluję przedsiębiorczości znajomej,
      d) natomiast zastanawiam się jakim cudem księgowa obsługująca kilkanaście firm w zakresie KPiR jest w stanie choćby przychodu uzyskać na poziomie 10.000 zł???? zakładając 15 firm to (pod kątem przychodów!a nie dochodu) dawałoby ok. 650 zł netto (bo przecież księgowa jest z pewnością VATowcem). Nie wierzę, że ktoś za KPiR płaci takie kwoty (może mając kilkunastu pracowników i do tego kilkanaście transakcji dziennie, ale aż tak dobrze większość przedsiębiorców nie ma). Większość przedsiębiorców, których znam płaci 100-300 zł za KPiR brutto.

Ale wniosek UWEK jest jeden z Twojego postu: lekarze powinni zakładać małe sklepiki jeśli chcą zarabiać 10.000 zł :D :D :D :D :D nie będą musieli się trudzić i kasy będą mieli... a jak się rozwiną i założą drugi, trzeci sklepik.... o rany! co robić z taką kasą :D :D :D :D :D szkoda, że rzeczywistość wygląda inaczej. W biznesplanie lekarza prowadzącego sklepik w słabych stronach często pojawi się jednak jeden aspekt: brak umiejętności komunikacji z klientem. A to chyba jednak podstawa w usługach (do których zalicza się także medycyna).
      • kangur50 Re: Dość pomiatania ludżmi 18.10.13, 00:53
        telewizja Katowice, PAP :
        "140 lekarzy z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. NMP w Częstochowie cofnie wypowiedzenia pod dwoma warunkami, jednym z nich jest odwołanie wicedyrektora ds. lecznictwa. W czwartek spotkali się z dyrekcją szpitala - poinformował dr Grzegorz Zieliński.
        O złożeniu wypowiedzeń lekarze Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. NMP informowali kilkanaście dni temu. Argumentowali wówczas, że ma to związek ze stanem sprzętu, który nie jest serwisowany i przeglądany, wskazywali również na problemy z zaopatrzeniem w leki.
        W czwartek w szpitalu odbyło się spotkanie komitetu przedstawicieli lekarzy z dyrekcją szpitala. Dr Grzegorz Zieliński poinformował PAP, że lekarze nadal domagają się dymisji wicedyrektorów ds. lecznictwa i ds. ekonomicznych, ponieważ to oni - ich zdaniem - są odpowiedzialni za problemy z lekami i sprzętem oraz za „atmosferę w pracy”. „Stan sprzętu i dostępność leków są to dwie najważniejsze sprawy, które decydują o kondycji szpitala” - powiedział Zieliński. Dodał, że „warunkiem odstąpienia od wypowiedzeń” jest realizacja dwóch pierwszych punktów, czyli odwołanie wskazanych wicedyrektorów
        .…………
        Obie strony podkreślają, że czwartkowe rozmowy przebiegły spokojnie. Zdaniem Zielińskiego „widoczne są pierwsze efekty protestu”. Wyjaśnił, że chodzi m.in. o „częściowe porozumienie w kwestii leków” oraz rozpoczynające się przeglądy urządzeń. Dodał, że przeglądane będą m.in. inkubatory dla wcześniaków i noworodków.
        Było to drugie spotkanie lekarzy z dyrekcją częstochowskiego szpitala. Kolejne rozmowy zaplanowano na początek listopada."
        • pudelek255 Re: Dość pomiatania ludżmi 18.10.13, 11:38
          to doktorzy musieli zagrozić wypowiedzeniami żeby wreszcie były leki w szpitalu i był serwisowany sprzęt ?
      • Gość: Uwek Re: Dość pomiatania pacjentem IP: *.96.236.129.tvksmp.pl 18.10.13, 13:08
        n.u.d.a. odbiegając od tematu, ale skoro rozpoczęłaś polemikę:
        a) elektryk współwłaściciel prywatnej firmy wykonującej kompleksowo instalacje elektryczne, liczne uprawnienia w tym dozorowe, pracuje zazwyczaj 7-8 godzin dziennie
        b) nauczyciel dyplomowany 5300zł brutto, ok. 60 godzin korepetycji (niektóre po 2 osoby) - min. 4800zł
        c) mały sklepik w Centrum Promenada - średni utarg dzienny ponad 3000zł
        d) główna księgowa zatrudniona w dużej firmie + działalność o której pisałem, często wykonywana w godzinach pracy etatowej

Co do "W biznesplanie lekarza prowadzącego sklepik w słabych stronach często pojawi się jednak jeden aspekt: brak umiejętności komunikacji z klientem" - właśnie o tym wcześniej napisałem ...
        Komunikacja to proces dotyczący więcej niż tylko jednej osoby. Jeżeli pacjent będzie nastawiony wyłącznie roszczeniowo (ja muszę być pierwszy, ja jestem najważniejszy, ja ...) to na pewno nie spotka się z sympatią lekarza i zazwyczaj taka sytuacja skończy się konfliktem, tym bardziej, że empatia, nie tylko lekarza, ale również pielęgniarki czy sanitariusza bardzo szybko wyczerpie się w warunkach ostrego dyżuru.
        Do tego dochodzi jeszcze jeden aspekt - dostępność. Jeżeli coś jest łatwo dostępne to jest nadużywane i nieszanowane.
        Zbyt łatwa dostępność (np. 3 dni temu miałem uraz palca ale po co mam iść do poradni skoro jest SOR) jest przyczyną wielu niepotrzebnych porad, a to skutkuje wydłużaniem kolejek. Osobiście nie spotkałem się z tak łatwym dostępem do lekarza np. POZ w żadnym kraju europejskim, który dane mi było poznać, a możliwość uzyskania porady lekarskiej (bo np. boli mnie gardło) o dowolnej godzinie w nocy, w ramach tzw. nocnej opieki lekarskiej to kuriozum ("osobliwość wywołująca wielkie zdziwienie"), na które stać za granicami naszego kraju wyłącznie najbogatszych ...

Polska to biedny kraj, którego nie stać na bezpłatny dostęp do wszystkich świadczeń medycznych. Schorowany pacjent nie jest w stanie zrozumieć, że długie terminy oczekiwania na wizytę u specjalisty wynikają głównie z reglamentacji świadczeń medycznych i sztucznie narzucanych przez NFZ limitów, że brak środków na refundację leków powoduje, że lekarzowi narzucono ograniczenie ich stosowania wyłącznie do wskazań z charakterystyki produktu leczniczego itd. Tego nie usłyszymy od polityków czy z mediów. To tematy niewygodne - łatwiej mącić oraz napuszczać na siebie lekarzy i pacjentów.
        Przez szereg lat zbudowano tak skuteczną atmosferę wzajemnej niechęci, że nawet gdy 140 lekarzy składa wypowiedzenia nie ze względów finansowych lecz dlatego, że m.in. brak jest leków i sprzętu niezbędnego do pomocy pacjentom, a osoby za to odpowiedzialne nic nie robią, to mimo tego znajdą się tutaj tacy, którzy i tak będą chcieli wyłącznie zajrzeć tym lekarzom do garażu ...
        • n.u.d.a Re: Dość pomiatania pacjentem 18.10.13, 14:43
          no to nawiązując do tego eldorado, które mają wszyscy poza lekarzami w Polsce :D :D :D :D :D
          a) elektryk - współwłaściciel firmy - zakładam, że skoro pracuje 7-8 godzin dziennie to ma pracowników od wykonywania pracy, a on zajmuje się jedynie nadzorem. Tym bardziej, że ma liczne uprawnienia w tym dozorowe. Dodatkowo jest VATowcem. Jeżeli nie ma zbyt wielu kosztów to płaci podatek VAT + podatek dochodowy. Realnie - nie chciałbyś być na jego miejscu.

b) nauczyciel dyplomowany, UWEK to o ile nie ma "pleców" jest niepożądany w samorządach, bo pochłania znaczną część budżetu płacowego. Np. w Warszawie zaniża się stopień nauczycielski, żeby w ogóle mieć pracę. 60 godzin w miesiącu tzn. 2 godziny dziennie? poważnie znasz takiego nauczyciela? jaki przedmiot, że ma tylu chętnych na korepetycje - przecież to co dziennie 2 godziny pracy z uczniem (zakładam 30 osobową klasę).

c) to co ona sprzedaje, że dzienny utarg wynosi 3000 zł???????? no ale co tam. Mały sklepik w Centrum Promenada - policzmy: utarg dzienny 3000 zł*25 dni = 75.000 zł przychodu brutto miesięcznie. Z uwagi na przekroczone kryterium przychodowe - obowiązkowy VAT. Z 75.000 zł orientacyjnie zostanie 60.000 zł przychodu (!) brutto. Ale przecież czymś trzeba handlować, więc i zakupy trzeba zrobić. Założę MEGA DOBRĄ marżę handlową 50%. Zostaje 30.000 zł. Do tego podatek dochodowy, wynajem pomieszczenia sklepowego, zatrudnienie kolejnej osoby do obsługi, dowóz towarów. Jeżeli handluje żywnością musi doliczyć straty związane z zepsuciem towaru. Nie sądzę, by w jakikolwiek sposób dawało to kwotę 10.000 zł dochodu (a nawet jeśli to 10.000 zł dochodu brutto nieVatowca a Vatowca to zupełnie inne kwoty). Ale niech tam - jak już pisałem: świetny deal, więc lekarze słuchajcie: słyszałem, że w Galerii Jurajskiej jest dużo pomieszczeń do wynajęcia, a warzywniaka nie kojarzę :D :D :D :D No bo przecież na Promenadzie nikt miejsca nie zwolni skoro zarabia więcej niż lekarz, prawda?
          A no i oczywiście do kosztów musi dorzucić te kilkaset złotych, które musi oddać księgowej z pkt. d) :D :D :D :D :D :D
          d) hmmm a jak tutaj policzyć dochód? z etatu? czy z samej działalności?

No tak czy siak - aż mi się żal zrobiło, że lekarze w Polsce jeszcze żyją to cud! A z czego oni te samochody czy nieruchomości mają kupować?! Panie premierze, jak żyć? :D :D :D :D :D

A handlowiec to myślisz, że tylko uśmiechniętych klientów ma? uczniowie całują nauczyciela po rękach? elektryk - prowadzący działalność gospodarczą nie zabiega o każdego klienta? a może księgowa jest tylko jedna w Częstochowie i wszyscy się biją, by skorzystać z usług, choć ma wszystkich w nosie? wszędzie wymagana jest komunikacja. I wszędzie znajdują się ludzie kulturalni i aroganccy. Niemniej handlowiec, przedsiębiorca, księgowa, czy nauczyciel (a może tym bardziej nauczyciel) musi sobie z tym problemem poradzić sam, a nie tłumaczyć swoje niestosowne zachowanie czy arogancję zachowaniem innych. Od lekarzy pacjenci wymagają wiedzy, zaangażowania w pracę i kultury osobistej. To tak wiele?

UWEK, odejdź ze szpitala, załóż prywatny gabinet i daj sobie spokój z sztuczną reglamentacją świadczeń przez NFZ :D :D :D
          Za wizytę będziesz brał np. 50 zł, wizyta 10 a niech tam 15 minut, czyli 200 zł na godzinę. Popracujesz 8 godzin dziennie i już 1600 zł przychodu. 20 dni w miesiącu i przychodu masz 32.000 zł/m-c Słaby punkt tej teorii: liczba pacjentów :( No ale przecież mamy wolny rynek :) :) :)
          • Gość: Uwek Re: Dość pomiatania pacjentem IP: *.96.236.129.tvksmp.pl 22.10.13, 12:45
            n.u.d.a. - wyciągasz błędne wnioski, nie tylko dotyczące przykładów, które wcześniej przytoczyłem ale również tego, że jestem pracownikiem szpitala ...
            • Gość: Uwek Re: Dość pomiatania pacjentem IP: *.96.236.129.tvksmp.pl 22.10.13, 12:47
              n.u.d.a. - zawsze możesz wrócić do analizowania IP ...
              Oczywiście słyszałeś też o aplikacjach do zdalnej pracy na innym komputerze ... ?!
              Proponuję np. TeamViewer :)
            • n.u.d.a Re: Dość pomiatania pacjentem 22.10.13, 16:36
              jeśli tak to mnie popraw (wykazując poprawne wnioski i obliczenia :) ), bo to Ty wykazałeś te dochody.
              Ponadto, maverick kiedyś pisał, że dochód lekarza z uwzględnieniem dyżurów przekracza 10.000 zł, a pensja to nie jest sama podstawa.
        • n.u.d.a Re: Dość pomiatania pacjentem 18.10.13, 14:59
          a swoją drogą będąc elektrykiem przedsiębiorcą można mieć fuchy? fucha kojarzy mi się z robieniem czegoś poza normalnymi godzinami pracy. Dla przedsiębiorcy w dziedzinie usług każde godziny są godzinami pracy.

Żeby była sprawa jasna, oczywiście, że jest możliwe, aby elektryk zarabiał 10k, nauczyciel 10k (podobno jest 400 bezrobotnych nauczycieli w Częstochowie :( ) czy księgowa lub sklepikarz zarabiali 10k. Tyle tylko że to zaprawne są wyjątki. A co jest wyjątkiem u lekarzy? dochód miesięczny powyżej czy poniżej 10k (licząc podobnie jak tą księgową - ze wszystkich źródeł dochodów)?
          UWEK, to wszystko co podajesz (poza nauczycielem, choć i tutaj wskazałeś na korepetycje) to sektor prywatny. Działaj! Potrzeba nam nowych miejsc pracy :) Szpital to publiczne pieniądze, a więc wszystkich ludzi. Większość lekarzy bez szpitalnego etatu - nie jest w stanie funkcjonować. Daleki jestem od określania, że lekarze mają leczyć za średnią krajową. Powinni zarabiać więcej niż średnia krajowa i to znacznie, ale społeczeństwo wraz z pewnymi przywilejami oczekuje sumiennej pracy i odpowiedniego traktowania pacjentów. A zobacz jak Wasze środowisko jest postrzegane... opisy masz na forum.
          • basia659 Re: Dość pomiatania lekarzem 18.10.13, 15:44
            Wszedzie na świecie specjaliści są dobrze opłacani. Elektryk może zacząć swoją karierę tuż po szkole średniej, właściciel sklepu również i już zarabia, nauczyciel musi skończyć studia, trwa to trochę dłużej, lekarz musi skończyć studia, potem rok stażu, następnie kilka lat specjalizacji w czasie których co zarobi musi wydac z własnej kieszeni na dojazdy na obowiązkowe staże i szkolenia na terenie całej Polski ( odbywa się to kosztem rodzin). Jak już zda egzaminy ma 35 lat i może dopiero zająć się pracą ( w tym czasie elektryk i właściciel sklepu przez 15 lat pracy zdążyli już się czegoś dorobić).W szpitalu na etacie zarobi niecałe 3 tys., resztę na dyżurach i w gabinecie znowu kosztem rodziny i wolnego czasu. Naturalnie każdy pracując dodatkowo poświęca swój czas i swojej rodziny ale w przypadku lekarza zanim do tego dojdzie upływa sporo lat. Na całym świecie jest to doceniane, mniej u nas a już osobnik o ksywie nuda wyjątkowo chlapie błotem i pomyjami na to środowisko. Zresztą przeczytałem w innym wątku że podobnie oczernia nauczycieli, strażaków, policjantów, urzędników ...
            • Gość: przystanek Re: Dość pomiatania lekarzem IP: *.42.13.30.alfanet24.pl 18.10.13, 16:08
              na "całym świecie" ... to przez pół zycia spłaca kredyt studencki albo odrabia na Alasce! ;-)) .... a u nas bidule dopiero po 35 roku zycia zarabiaja 20tys oj bidule bidule! .... hydraulik zarabia tyle przez rok! a nie znam lekarza, który poradziłby sobie bez tegoż hydraulika!
              • Gość: Janusz Re: Dość pomiatania lekarzem IP: 5.174.126.* 18.10.13, 16:55
                " 20tys hydraulik zarabia tyle przez rok!"
                Chyba nigdy nie robiłeś remontu w domu . mój hydraulik za gruntowny remont wykonany w tydzień wziął 5 tys plus materiał. Jest to fachowiec ale się ceni ....
                • Gość: przystanek Re: Dość pomiatania lekarzem IP: *.42.12.194.alfanet24.pl 18.10.13, 17:08
                  Tak masz racje, jesli jest dobrym fachowcem i działa na własną rękę, jeśli pracuje u kogoś to dostanie 1,5 i ma sie cieszyć! ...... ale chyba te same zasady powinny dotyczyć lekarzy? nie sądzisz?
              • Gość: miu Re: Dość pomiatania lekarzem IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.13, 17:53
                przystanek .........i na odwrót.
            • n.u.d.a Re: Dość pomiatania lekarzem 18.10.13, 16:12
              przynajmniej mam potwierdzenie, iż zgodnie z moim przypuszczeniem jedna osoba używa wielu nicków :) (wiele z tych nicków jest jednodniowych, do prowadzenia kampanii PRowej przez lekarzy) i cieszę się, że "przeczytałeś" moje posty, basia659 :) ciekawe, czy ze zrozumieniem :)

Mylisz się - jako pacjenci- bardzo doceniamy kulturalnych, zaangażowanych i merytorycznych lekarzy. A opisywanie zachowań lekarzy nie jest obrzucaniem ich błotem, a opisem rzeczywistości. Nie będę pisał, że czarne jest białe skoro nie jest.
          • Gość: obserwator Re: Dość pomiatania pacjentem IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 18.10.13, 21:18
            @n.u.d.a
            No, tym razem ja napiszę: zgadzam się z Twoją poprzednią i tą wypowiedzią. Świetnie wyliczyłeś - zgodnie z istniejącymi realiami - przychody, dochody, VAT, itd. poszczególnych grup społecznych.

n.u.d.a,
            rację też masz pisząc o zakresie odpowiedzialności jaką ponoszą ludzie pracując w konkretnych branżach, w różnych zawodach.
            Jako przykład podany został w tym wątku elektryk. Dobry przykład. Pełna 100%-wa odpowiedzialność za wykonywaną pracę. Nie spotkałem jeszcze przypadku by ktoś darował elektrykowi spartaczenie roboty. A nie daj Boże gdyby ktoś ucierpiał w jakiś sposób fizycznie w wyniku wykonanej pracy przez elektryka. Niechybnie, jedynie co mogłoby spotkać wtedy elektryka to więzienie.
            A lekarze?... wprowadzili takie ciekawe określenie: błędy medyczne Służba zdrowia okiem prawnika.
            Ale czy to ma ich zwalniać z odpowiedzialności?...

• wlokniarzfan Re: Dość pomiatania człowiekiem 18.10.13, 21:51
              Ja kibicuję naszym doktorom.
              Dla gości powyżej typu nuda, obserwator ważna jest tylko kasa : "zgadzam się z Twoją poprzednią i tą wypowiedzią. Świe
              > tnie wyliczyłeś - zgodnie z istniejącymi realiami - przychody, dochody, VAT, it"
              Niech się w niej pławią, skoro taki jest ich cel - cały czas o niej piszą.
              Ja myślę że w życiu są ważniejsze rzeczy niż pieniądze.
              Trzymajcie się doktory - fanklub jest za wami
              • Gość: obserwator Re: Dość pomiatania człowiekiem IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 19.10.13, 00:11
                @wlokniarzfan
                Cytat:
                "Ja myślę, że w życiu są ważniejsze rzeczy niż pieniądze."

wlokniarzfan,
                ja też tak myślę!
                • Gość: tata Re: Dość pomiatania człowiekiem IP: *.net.stream.pl 19.10.13, 09:48
                  od czasu jak pogotowie zawiozło w nocy córkę do tych super cudotwórców a pan doktór nie zbadawszy jej z tekstem : za rodzinnego lekarza robić nie będę- to jestem za wymianą tego personelu.
                  Będzie szansa ze nowi nie będą tak zmanierowani.
                  • chlop4 Re: Dość pomiatania człowiekiem 19.10.13, 10:27
                    tak sobie myślę, że może szpital jest od leczenia innych chorób jak lekarze rodzinni a nieuzasadnione wezwanie pogotowia powinno być odpłatne, więcej byłoby wtedy na leki ?
                    Ja poszedłbym dalej. Wymieńmy wszystkich pracowników banków - raz niesłusznie nie dostałem pożyczki chociaż bardzo chciałem i jestem wkurzony, wszystkich pracowników sklepów - raz pani nie uznała mi zwrotu towaru, choć raptem koszulę miałem dwa razy na sobie i nie była bardzo przepocona, wszystkich pracowników fabryk - pralka zepsuła się po 8 miesiącach a przecież tylko trochę przeciążałem ją przeładowując bęben, wszystkich policjantów - dali mi niesprawiedliwie mandat, a tylko trochę jechałem zbyt szybko w mieście, wszystkich nauczycieli - niesprawiedliwie córka dostała dwóje a przecież nie mogła nauczyć się bo dzień wcześniej była z nami w galerii ... a my będziemy sobie mieszkać w jaskiniach i polować na bizony.
                    • Gość: obserwator Re: Dość pomiatania człowiekiem IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 19.10.13, 19:28
                      @chlop4
                      Zapętliłeś się w swoim rozumowaniu. Wyszło śmiesznie, a rozwiązania istniejących problemów nie dało.
                      Życzę przyjemnego wieczoru.
                      Pozdrawiam.
                      • Gość: Łubicz Re: Dość pomiatania człowiekiem IP: *.42.6.69.alfanet24.pl 20.10.13, 08:02
                        Dosc pomiatania lekarzami lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,14805694,Lekarze_pomylili_nogi__Zoperowali_prawa_zamiast_lewej.html#BoxSlotII3img
                        • Gość: do w/w Re: Dość pomiatania człowiekiem IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.13, 08:43
                          m.in. czytam:
                          "anestezjolodzy nie mogli wkłuć się w kręgosłup" to są jakieś kosmiczne jaja.
                          To są anestezjolodzy czy rzeźnicy?
                          Te konowały powinny być usunięte ze szpitala z wilczym biletem.

ręce opadają jakie matoły!!!
                          a szkoda, że nic na dalszy ich rozwój umysłowy nikt nic nie pisze.

• Gość: Józef Re: Dość pomiatania pacjentem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.13, 14:41
      witam
      niestety mimo wielu postów broniących częstochowskie środowisko medyczne
      tutaj chodzi w szczególności o lekarzy z "Parkitki" przegrywacie obrońcy
      maverick 9991 i kilku jeszcze innych forumowiczów
      większość postów jest odmiennego zdania niż wasze są to osoby które
      miały styczność z lekarzami pracującymi w Częstochowskich szpitalach
      z tego co czytam to 85% ma negatywne zdanie
      nie obronicie się
      będzie podobnie jak z księżmi pedofilami wystarczyło kilkunastu drani w sutannach i głupie wypowiedzi Michalika i pozamiatane
      podobnie jest z naszymi lekarzami opinię jest bardzo szybko stracić, lekarze pracowali na to całe lata i muszą być zmiany nawet personalne to są opinie ludzi którzy pracowali za czasów dyr. Pankiewicza i za jego czasów mieli się wszyscy świetnie ale nie pacjenci
      żeby pacjenci nabrali do lekarzy i pielęgniarek
      szacunek i zaufanie to też muszą minąć lata

• Gość: Jerzy Re: Dość pomiatania pacjentem IP: 212.59.254.* 20.10.13, 14:55
        Pisanie złośliwości, najczęściej nieprawdziwych za to anonimowo w samotności przed komputerem trwa sekundy.... dla niektórych jest to dużo prostsze niż wziąć się do roboty
    • maverick9991 Re: Dość pomiatania człowiekiem 20.10.13, 14:59
      No i co w związku z tym? Lekarze z Łodzi a nie z Częstochowy to po pierwsze. Po drugie pora iść do izby lekarskiej i do sądu. Będzie wyrok skazujący to odebrać prawo wykonywania zawodu czasowo lub na stałe. Istnieje jeszcze opcja komisji ds niepowodzeń czy też błędów w sztuce.
      Co do znieczulenia, to widzę, że wybitni anestezjolodzy zabrali głos. ..Z tego, co maverick wie o znieczuleniach, to wykonanie blokady centralnej, czyli tego uklucia w kręgosłup nie musi być takie proste. Wszystko zależy od stanu kręgosłupa pacjenta. Przy dużych znieksztalceniach lub zwyrodnieniach bywa to trudne bądź wręcz niemożliwe, a po zabiegach operacyjnych na kręgosłupie nawet przeciwwskazane. Ale może internetowi znawcy wiedzą lepiej.
      • Gość: do autora Re: Dość pomiatania człowiekiem IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.13, 15:34
        a coś się tak uczepił tego kręgosłupa!
        a że nie to kolano, że na śpiocha lub po czymś może mocniejszym zabrali sie do dzieła to nic nie wspominasz, a na marginesie, z pracy czy z domu nadajesz?
        • maverick9991 Re: Dość pomiatania człowiekiem 20.10.13, 16:31
          A Ty umiesz czytać? Napisałem, że trzeba do izby lekarskiej i do sądu. Bo płacze w gazetach nikogo nie karają, a może tylko niewinnych. Odszkodowań też nie płacą. A sąd zasądził,jeśli zarzuty potwierdzi. A pewnie potwierdzi, bo kobieta wie, którą nogę miała mieć operowaną.

Z domu piszę. Bo co?Mam sjestę, to chyba mi wolno?
          • Gość: do w/w Re: Dość pomiatania człowiekiem IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.13, 16:43
            wypróżnić się też ci wolno! (w pracy i w domu) ważne abyś kalesonów nie osrał sobie i przestań "sr..." swoimi bzdetami na tym forum.
            • hornblower-64 Re: Dość pomiatania człowiekiem 20.10.13, 16:56
              Na kalesony to chyba za ciepło. Ale może się pomyliłem. Dużo tam jeszcze macie takich chamów w tym świętym mieście?
              • Gość: do autora Re: Dość pomiatania człowiekiem IP: 93.154.187.* 20.10.13, 19:02
                hornblower-64 napisał(a):

> Na kalesony to chyba za ciepło. Ale może się pomyliłem. Dużo tam jeszcze macie
                > takich chamów w tym świętym mieście?

No widzisz, ale tak na marginesie, cham to może ciebie spłodził a ty tego nie wiesz.
          • Gość: do autora Re: Dość pomiatania człowiekiem IP: 93.154.187.* 20.10.13, 19:04
            maverick9991 napisał:

> A Ty umiesz czytać? Napisałem, że trzeba do izby lekarskiej i do sądu. Bo płacz
            > e w gazetach nikogo nie karają, a może tylko niewinnych. Odszkodowań też nie pł
            > acą. A sąd zasądził,jeśli zarzuty potwierdzi. A pewnie potwierdzi, bo kobieta w
            > ie, którą nogę miała mieć operowaną.
            >
            > Z domu piszę. Bo co?Mam sjestę, to chyba mi wolno?

a ty umiesz czytać, myśleć pozytywnie??
            do pracy się zabierz a nie do pyskówki ok!
            tylko z dumą pracuj aby się nie ośmieszać wiecej już na tym forum.
            • maverick9991 Re: Dość pomiatania człowiekiem 20.10.13, 19:28
              Na tym forum ośmieszasz się wyłącznie Ty. Jakoś to zniosę. Wszystko dla prawdy ;-)))))))))))) Inni chyba też.
              • n.u.d.a Re: Dość pomiatania człowiekiem 20.10.13, 20:08
                maverick9991, wulgaryzmy ze strony pracownika fizycznego jestem w stanie zaakceptować, choć ich nie popieram oczywiście. Wulgaryzmy ze strony lekarza to coś zupełnie nieakceptowalnego, a już obrażanie innych to coś, czego żaden pacjent nie powinien akceptować. Na tym forum - maverick, a w szczególności w ostatnich wątkach dotyczących lekarzy z Parkitki nikt tak się nie skompromitował jak TY!
                To co pokazałeś:
                a) język niestosowny do wykonywanego zawodu
                b) brak szacunku do innych
                c) brak czytania ze zrozumieniem (mam nadzieję, że dokumentację medyczną czytacie z większą wnikliwością i zrozumieniem niż posty na forum)
                d) buta, arogancja, ignorancja, roszczeniowa postawa względem Państwa i społeczeństwa, awanturnictwo
                e) zakładasz, że wszystko wiesz lepiej od innych, choć jest to oczywiście nieprawdą

"Wszystko dla prawdy"? powtórzę za Piłatem: "czymże jest Prawda?" Prawdziwy obraz jak postrzegają Was Częstochowianie znajdziesz na tym forum...
                • 1ot Re: Dość pomiatania człowiekiem 20.10.13, 21:57
                  Nie chce mi się ostatnio, n.u.d.o., z Tobą polemizować, bo wydajesz mi się odporny na jakiekolwiek argumenty, na zasadzie "jeśli teoria nie zgadza się z faktami, tym gorzej dla faktów".
                  Ale mi w oczy wlazło Twoje stwierdzenie "język niestosowny". Już kiedyś w jakimś wątku komuś pisałeś, że jego styl wypowiedzi nie licuje z wiekiem. Teraz wytykasz niestosowność z racji wykonywanego zawodu.
                  Osobiście - wkurza mnie takie podejście (możesz mnie obtańcować za "wkurza", a niech tam, może styl wypowiedzi niewłaściwy dla płci?). To jest forum. Nie gabinet lekarski. Tu nie ma zależności pacjent-lekarz. Tu można strzelić focha i wyjść stąd bez jakiegokolwiek ubytku na zdrowiu.

Przypomniał mi się post, w którym ktoś opisywał zepsucie się wiertarki (ortopedycznej?) podczas operacji. Jaki dialog byłby, Twoim zdaniem, na miejscu? Coś w rodzaju: "Będzie Pan uprzejmy, Panie doktorze, spojrzeć - chyba sprzęt nam odmówił posługi" "Zaiste, Panie doktorze, ma Pan absolutną słuszność".
                  Bo dla mnie całkiem na miejscu by było: "Osz, k...a, Mieciu, sp...o się" "O ja p....ę".
                  Stosownie do sytuacji.

Cokolwiek nie w temacie wątku, ale się nie mogłam powstrzymać :)
                  • n.u.d.a Re: Dość pomiatania człowiekiem 20.10.13, 22:17
                    1ot, mnie również nie chce się ostatnio z Wami dyskutować :)

Piszesz "To jest forum. Nie gabinet lekarski. Tu nie ma zależności pacjent-lekarz. Tu można strzelić focha i wyjść stąd bez jakiegokolwiek ubytku na zdrowiu. (...) Bo dla mnie całkiem na miejscu by było: "Osz, k...a, Mieciu, sp...o się" "O ja p....ę". "

Kultura to stan świadomości umysłu. Można udawać kulturalnego człowieka, a nim nie być. Można przedstawiać się jako miłośnik literatury. Wskazywać, że pochodzi się z rodziny inteligenckiej itp. Uwierz mi, że kulturalny człowiek nawet nie pomyśli tak jak napisałaś, a już tym bardziej tego nie powie. Oczywiście w sytuacjach skrajnie stresowych pewne hamulce puszczają, ale bez przesady - emocje można wyrażać na wiele sposobów, niekoniecznie używając wulgaryzmów.
                    • 1ot Re: Dość pomiatania człowiekiem 20.10.13, 22:32
                      Rozczarowałeś mnie okrutnie. Zdruzgotana jestem.

Skoro kulturalny człowiek nawet nie pomyśli, tak jak napisałam... To jakim cudem taki kulturalny człowiek domyślił się liter, które kropkami zastąpiłam? ;))
                      Czyżby jednak przekleństwa Ci przez myśl przelatywały? Fuj, fuj...

• n.u.d.a Re: Dość pomiatania człowiekiem 20.10.13, 22:40
                        znać wulgaryzmy a je używać to zupełnie różne kwestie. Nie jestem idiotą i obracam się wśród ludzi, co nie znaczy, że pochwalam ich stosowanie, choć nie jestem super kulturalnym człowiekiem.
                        A Ty mnie nie rozczarowałaś, w sumie spodziewałem się "łapania za słówka" :D
                        • medalik111 Re: Dość pomiatania człowiekiem 20.10.13, 22:57
                          n.u.d.a napisał:
                          < Nie jestem idiotą i obracam się wśród ludzi

Pierwszy raz poprawiłeś mi humor.
                          • n.u.d.a Re: Dość pomiatania człowiekiem 20.10.13, 23:01
                            liczyłem na post 1ot :D :D :D ale co tam - przynajmniej jeden z Was wychwycił mój podstęp :D :D :D to tak odnośnie drugiej części mojej wypowiedzi co do "łapania za słówka" :D :D :D :D
                    • Gość: lektor Re: Dość pomiatania człowiekiem IP: *.42.12.3.alfanet24.pl 21.10.13, 08:09
                      o stanie umysłu i świadomości, lepiej świadczy zdolność percepcji rzeczywistości (czyt: interpretacji faktów!) a Ty nuda masz z tym poważne problemy, co wielokrotnie udowodniłeś już w innych wątkach!... nudny jesteś i bezmyślnie uparty, (choc w tej akurat dyskusji, częsciowo się z Toba zgadzam!);)
                • maverick9991 do nudy 20.10.13, 22:12
                  Azaliż hrabino czy mogę wejść?Wejdź hrabio a zaliż... ;-)))))))))

Nudo, ręce więdną i opadają z szelestem...Ty mi chyba czegoś zazdrościsz. Że jestem lepszy w tej pisaninie od Ciebie? Od wielu jestem lepszy w,na szczęście dla mnie, nie od wszystkich, może nie popadnę w samozachwyt ;-))))))
                  Ale dedykuję Ci pewnąmodlitwę na nadchodzące długie, zimowe wieczory :
                  "Spraw już ażebym na zawsze umiał dziękować Ci Panie,
                  Że sobie rzępolę jak mogę, że daję Ci,na co mnie stać.
                  A jeszcze bardziej chroń mnie i od najmniejszej zawiści,
                  Że są gdzieś na świecie grajkowie pełni szumniejszych myśli..."
                  • n.u.d.a Re: do nudy 20.10.13, 22:21
                    maverick, owszem pokazałeś już w czym jesteś lepszy :D :D :D
                  • Gość: lektor Re: tak maverik! jesteś najlepszy!!! IP: *.42.12.3.alfanet24.pl 21.10.13, 08:15
                    ... przecież jesteś BOGIEM!!!!
                    • Gość: ślepy Leon nie jest nawet pół bogiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.13, 08:47
                      Czyżby na tym forum była tylko prywatna polemika
                      miedzy trzema lekarzami?
                      • Gość: GOŚĆ Re: nie jest nawet pół bogiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.13, 21:07
                        Panowie a może byście przeczytali przed snem jakąś literaturę fachową.Mam nadzieję że maveric jesteś osobą samotną bo gdybym miała takiego faceta w domu i zajmował się bzdurami na forum a nie mną to wyp...........a bym cię na zbity pysk.
                        • maverick9991 Re: mav do gościówy 22.10.13, 20:46
                          Z takim słownikiem to ja i na bezludnej wyspie nie chciałbym Ciebie...
                    • maverick9991 Re: tak maverik! jesteś najlepszy!!! 22.10.13, 01:58
                      Maverick Wszechmogący?
                      Kusząca propozycja! Ale..."jeśli,co daj Boże, Boga nie ma, to chwała Bogu! Ale jeśli Bóg jest,to niech mnie ręka boska broni! " ;-)))))))))
                      Chociaż patrząc wokół, miło byłoby strącić paru cymbałów do Tartaru...
                • Gość: Jerzyk Re: Dość pomiatania człowiekiem IP: *.xdsl.centertel.pl 26.10.13, 20:04
                  Nuda jesteś beznadziejny, totalnie żałosny,powinni tobą zająć się doktorzy z Katowic ( nasi nie dadzą rady - zbyt skomplikowany przypadek), symptomy Twojej choroby to:
                  > a) język niestosowny na tym forum
                  > b) brak szacunku do innych
                  > c) brak czytania ze zrozumieniem
                  > d) buta, arogancja, ignorancja, roszczeniowa postawa względem Państwa i społecz
                  > eństwa, awanturnictwo
                  > e) zakładasz, że wszystko wiesz lepiej od innych, choć jest to oczywiście niepr
                  > awdą
          • angrusz1 Re: Dość pomiatania człowiekiem 22.10.13, 06:58
            maverick9991 napisał:

>" A Ty umiesz czytać? Napisałem, że trzeba do izby lekarskiej i do sądu. Bo płacz
            > e w gazetach nikogo nie karają, a może tylko niewinnych. Odszkodowań też nie pł
            > acą. A sąd zasądził,jeśli zarzuty potwierdzi. A pewnie potwierdzi, bo kobieta w
            > ie, którą nogę miała mieć operowaną.
            >
            > Z domu piszę. Bo co?Mam sjestę, to chyba mi wolno? "

Taak, trzeba do sądu . Dobrze wcześniej mieć orzeczenie Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej i potem sądu lekarskiego .
            Ale znam przypadek , gdzie w/w instytucje już się wypowiedziały - negatywnie wobec lekarza - i sprawa jest w sądzie cywilnym , trwa już trzy lata - końca nie widać - a przedstawiciel szpitala ( radca prawny ) ciągle upiera się, że pozew jest bezzasadny .
            Rozprawy są ok 3-4 razy do roku .

Ale tak trzeba , nie popuszczać - szpitale są ubezpieczone .
      • Gość: becia Re: Dość pomiatania człowiekiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.13, 10:25
        Maverick9991 wymądrzał się na temat znieczulenia w kręgosłup, ale z tego co wiem nie każda operacja musi być wykonana w tym znieczuleniu. jeżeli pacjent ma "zwichrowanu" kręgosłup to po co zaczynać takie znieczulenie a nie od razu wykonać narkozę? Przecież zawsze przed zabiegiem przychodzi anestezjolog i przeprowadza wywiad i badanie wcześniej. Myślę, że gdyby kwalifikacje anestezjologiczną i znieczulenie wykonywał ten sam lekarz nie byłoby problemów. Nie każdy z nich umie się wkłuwać w kręgosłup. nie każdy umie założyć znieczulenie ZO (DO PORODU!!!).
        • maverick9991 Re: Dość pomiatania człowiekiem 22.10.13, 02:07
          Becia,jak czlowiek czegoś nie wie, to powinien zapytać.
          Nie każda operacja odbywa się w takim znieczuleniu, tylko niektóre od pasa w dół. A z tego, co zauważyłem, nie zawsze wiemy wcześniej, czy pacjent ma "zwichrowany "kręgosłup. Czasem jak mówią anestezjolodzy wychodzi to w "praniu ",czyli w czasie roboty. Widziałem przy takiej robocie wielu mistrzów i czasem kończyło się narkozą. Co do ZO, to może być ciągłe i wtedy trzeba założyć dren do kręgosłupa,a czasem nie bo do porodu możesz z jednego uklucia (żona mavera tak miała ).Wszyscy anestezjolodzy potrafią ukłuć kręgosłup.
          • Gość: becia Re: Dość pomiatania człowiekiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.13, 08:47
            maverick9991 uwierz mi nie każdy z anestezjologów pracujących na Parkitce umie założyć znieczulenie ZO . Wiem to z doświadczenia ;(. Wiem, że są specjaliści dla , których nie jest to żaden problem , jednak są i tacy , którzy tego nie umieją zrobić. Pacjentowi zawsze można wmówić, że się źle ułożył , że ma skrzywiony kręgosłup ( nawet jeżeli nie ma tego potwierdzonego w rtg) itd. Nikt się nie przyzna , że tego nie umie i nie poprosi kolegę o pomoc bo to dyshonor. Pacjent może siedzieć i cierpieć próby nakłucia przez 45 minut aż anestezjolog zadecyduje o znieczuleniu dotchawiczym.
            Jak wiesz znieczulenie ZO pozwala pacjentowi na monitorowa nienatężenia bólu po zabiegu , Zabieg zw zo może trwać dłużej niż w podpajęczynowym ponieważ istnieje możliwość dostrzyknięcia leku ale jest trudniejszy w wykonaniu.
    • Gość: kos Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.13, 08:31
      Może napiszecie ,że lekarz wam pomógł, wyleczył , i nie był konowałem. Jeśli tak nie było ,a dalej żyjecie , to znaczy ,że wielki bzik wam było i tylko zawracaliscie d... .
      • Gość: fakt Re: Mają teściową wyleczyli lekarze! IP: *.42.12.202.alfanet24.pl 22.10.13, 08:51
        W NIEMCZECH!
      • angrusz1 Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 22.10.13, 10:01
        Gość portalu: kos napisał(a):

>" Może napiszecie ,że lekarz wam pomógł, wyleczył , i nie był konowałem. Jeśli
        > tak nie było ,a dalej żyjecie , to znaczy ,że wielki bzik wam było i tylko zawracaliscie d... ."

Ależ oczywiście . Są lekarze , którzy mi pomogli, kiedy było ze mną źle . Prawie wszyscy .
        • Gość: do autora Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.13, 14:15
          angrusz1 napisał:

> Gość portalu: kos napisał(a):
          >
          > >" Może napiszecie ,że lekarz wam pomógł, wyleczył , i nie był konowałem.
          > Jeśli
          > > tak nie było ,a dalej żyjecie , to znaczy ,że wielki bzik wam było i tylk
          > o zawracaliscie d... ."
          >
          > Ależ oczywiście . Są lekarze , którzy mi pomogli, kiedy było ze mną źle . Praw
          > ie wszyscy .

Chciałeś cos konkretnego napisać czy tylko bąka w swe osrane kalesony puścić?
          • Gość: Uwek Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! IP: *.96.236.129.tvksmp.pl 24.10.13, 16:41
            Ręce opadają ...

Przebrnąłem ponownie przez wszystkie posty tego tematu, a ponieważ jest on w zasadzie polemiką - n.u.d.a. kontra lekarze, "zaznajomiłem" się jeszcze z kilkoma innymi tematami tego typu. Czytając je zauważyłem, że ty n.u.d.a. :
            1) nienawidzisz ludzi i na tym forum okazałeś to już w stosunku do nauczycieli, lekarzy, strażaków, policjantów, urzędników MOPS i PUP itd.
            2) nie przyjmujesz do wiadomości żadnych faktów, bo przecież i tak wiesz lepiej
            3) jesteś specem w każdej dziedzinie, a przede wszystkim w "odwracaniu kota ogonem"

Męczy mnie to słowne "kopanie się z koniem", więc zakończę cytatem dla n.u.d.y. i jemu podobnych :
            "Czasami zamiast wspinać się na barykady można je obejść i wtedy można dostrzec, że prawdziwy wróg nie jest tam gdzie sądziłeś."
            • n.u.d.a Dość pomiatania pacjentem w Polsce! 24.10.13, 18:13
              Rzeczywiście, ręce opadają... a dyskusja z Wami lekarzami przypomina kopanie się z koniem :(

Uwek, moim zdaniem jest Was max. 3 lekarzy (liczba loginów o niczym nie świadczy, zwłaszcza jednodniowych, wypowiadających się tylko w wątkach o lekarzach - to nic innego jak tylko kampania PRowa na forum GW). Natomiast ciekawy jestem jak doszedłeś do wniosków, które prezentujesz... rozumiem, że "sprostowania" poprzednich moich wyliczeń się nie doczekam? nie wykażesz mi tych "błędnych wniosków"? tylko same oskarżenie :)

Odniosę się do Twoich ostatnich zarzutów, choć jak zwykle wynikają one z zupełnego niezrozumienia postów (złej woli nie zakładam).
              1. Zarzucasz mi, że nienawidzę ludzi. Dlaczego tak sądzisz? bo domagam się poszanowania dla ludzi (pacjentów)? czy gdybym nienawidził ludzi byłbym przeciwnikiem kary śmierci? owszem, nie zgadzam się na bylejakość, korupcję i jeszcze kilka innych społecznie szkodliwych postaw. Ale nie wynika to z nienawiści do ludzi, a wręcz przeciwnie - chciałbym, by moje dzieci mogły żyć w normalnym Państwie, a niestety komunistyczne porzekadło "czy się stoi, czy się leży pensja się należy" nadal jest widoczne codziennym życiu.
              2. nie przyjmuję twierdzeń niezgodnych z rzeczywistością. Nie wykazałeś żadnych faktów. Twoje porównanie sytuacji wielu grup zawodowych i wykazanie jak to lekarze mają źle w Polsce jest zupełnie oderwane od rzeczywistości, czego nieprawidłowość zresztą wykazałem Ci na przykładach tego co napisałeś (zakładając nawet, że to co napisałeś jest prawdą). Dodatkowo potwierdza to wypowiedź mavericka, który podał Ci wprost przedziały dochodów lekarzy (zakładam, że raczej ich nie zawyżył :D :D :D :D :D), a uwzględniając dyżury są one wyższe niż Twoje postulaty :D :D :D :D :D
              3. patrz punkt 2 i odpowiedz na pytanie, który z nas jest specem w odwracaniu kota ogonem? :D Ale masz częściowo rację - staram się mieć szeroką wiedzę. Jednak na pewno nie jestem specem w każdej dziedzinie. Jak to mawiał jeden z moich profesorów: człowiek wie co wie, wie czego nie wie, ale pojęcia nie ma, że czegoś nie wie.
            • n.u.d.a zmęczenie 24.10.13, 18:25
              Uwek, jak normalnego człowieka coś męczy i nie musi tego czegoś robić to po prostu tego nie robi, więc jaki był sens Twojej wypowiedzi? nie napisałeś nic nowego... więc po co w ogóle się męczyłeś (tym bardziej, że jak piszesz "przebrnąłeś ponownie przez wszystkie posty tego tematu (...), zaznajomiłeś się jeszcze z kilkoma innymi tematami tego typu")? czego dotyczy Twoje kłamstwo: tego że nie ta dyskusja Cię męczy czy tego, że przeczytałeś znów wiele z moich postów? ja widzę w tym sprzeczność. Mylę się?
              • Gość: X Re: zmęczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.13, 23:10
                nuda! jesteś biednym zakompleksionym człowiekiem z wyraźnym defektem intelektualnym...
                daj sobie już spokój, bo żygać się chce od tych twoich wypocin...Żona ci poszła w długą czy co ? Idź już spać a rano do roboty do węgla czy tam na budowę do łopaty i wio... i nie katuj tego forum trolu śmierdzący...
                P.S. Nie jestem lekarzem, ale mnie w.k.u.r.w.i.a.s.z....
                • n.u.d.a Re: zmęczenie 25.10.13, 15:07
                  normalnie nie skomentowałbym tego postu (nie wchodzę w "pyskówki"), ale mój "wyraźny efekt intelektualny" stawia kilka pytań:
                  1. co tak bardzo Cię zirytowało, że postanowiłeś wypowiedzieć się w dyskusji, która zapewne o porze Twojego postu nawet nie znajdowała się na pierwszej stronie forum;
                  2. dlaczego Twój post pojawił się 6 minut po moim komentarzu w innym wątku? i dlaczego akurat w tym wątku? Uwek czy maverick?
                  3. piszesz, że nie jesteś lekarzem? po co? pisząc obraźliwy post, nie musisz stwarzać pozorów - chyba że chcesz odsunąć podejrzenia od danego środowiska, co tym bardziej budzi moje wątpliwości, że "odwracasz kota ogonem".
                  4. piszesz, że troluję? a na czym polega trolling? jak dla mnie jest to piszanie wulgaryznów, off-topów.
                  5. po co w ogóle zabierałeś głos w dyskusji skoro uważasz, że jest beznadziejna? zupełnie nic Twój post nie wniósł do dyskusji.
                  • Gość: Reniek Re: zmęczenie IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.13, 15:54
                    Musisz mieć końskie zdrowie , musisz być brzydka i zakompleksiona , bo przecież każda inna kobieta , oczywiście normalna , polatała by po sklepach, wpadła z kumochami na kawę do Skrzynki..........., albo wlazla z facetem na chwilę do łóżka, a ty biegiem do komputera !!! Mnie by się nie chciało tak pierniczyć na okrągło o doopie Maryny . Nigdy nie spotkałem kogoś równie upierdliwego. Ale gdyby się jednak okazało,że jesteś facetem, to już ręce całkiem opadają ! Omijam takie towarzystwo dużym łukiem !
    • Gość: Czekot Re: zmęczenie IP: *.Netcominternet.pl 25.10.13, 21:49
      Uwek zgodzę się z tobą - ręce opadają ...
      Cóż "polaczki" typu nudy to najaktywniejsze internetowe robactwo :(
    • Gość: Reniek Re: zmęczenie IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.13, 11:22
      Jaka jest płeć Nudy ......nie wiadomo tak do końca i nie o wyjaśnianie tego tutaj chodzi. Dodam tak przy okazji , nazwany już kretynem i ćwokiem, że gdybym był lekarzem to takie przypadki jak twój ,bez większych skrupułów, leczył bym arszenikiem.
    • Gość: Reniek Re: zmęczenie IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.13, 08:03
      Kretyn,ćwok,palant............Jaki zasobny język !? Dowal jeszcze coś.
    • angrusz1 Dość ... Panie Maver , dość 20.11.13, 09:46
      wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Tajemnica-z-ambasady-USA-w-Warszawie,wid,16184951,wiadomosc.html?ticaid=111b2a&_ticrsn=3
    • glean Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 22.11.13, 09:41
      serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/747651,nieformalny-kartel-lekarzy-jak-medycy-blokuja-zmiany-w-sluzbie-zdrowia.html
      • angrusz1 Dla wielu 22.11.13, 10:55
        lekarzy jest to świetna okazja do awansu .
        • kangur50 Re: Dla wielu 22.11.13, 13:30
          Pewnie dyrekcja szpitala i marszałek chcieliby wyprzedać rentowne oddziały, część zamknąć, resztę personelu zatrudnić na umowach śmieciowych ...- cóż za oszczędność , można sobie podwyższać pensje i przyznawać nagrody.
          Chorzy, pacjenci, pracownicy - dla nich ludzie nie liczą się ...
          Panowie Ci zapominają chyba że nie mieszkamy w Bangladeszu ( współczuć tylko tamtejszym mieszkańcom) ale mamy XXI wiek i od dziesięciu jesteśmy członkiem Unii Europejskiej.
          Pacjenci maja prawo do badań, leków i leczenia na najwyższym poziomie.
          Pracownicy maja prawo do godnego zarobku by nie musieli za chlebem emigrować za granicę - dotyczy to lekarzy, pielęgniarek, nauczycieli, budowlańców, pracowników usług i wszystkich innych pracujących.
          • n.u.d.a realia 22.11.13, 13:59
            kangur50, dlaczego w Częstochowie jest tak wiele prywatnych centrum medycznych (i powstają nowe), prywatnych gabinetów lekarskich itp.? skoro pacjenci mają prawo do badań, leków i leczenia na najwyższym poziomie?! co to znaczy? czy traktowanie pacjentów z szacunkiem mieści się w tej definicji? oczywiście mówimy tu o publicznej służbie zdrowia.

Co to znaczy "godnego zarobku"? socjalizm się skończył, kangurku. Poza budżetówką funkcjonuje rynek, popyt i podaż - także w sferze wynagrodzeń. Pracujesz za tyle za ile zgodziłeś się pracować. Przecież nikt nikogo nie zmusza do pracy. A jeśli uważasz, że teraz jest źle to poczekaj, aż trzeba będzie zacząć spłacać aktualny dług i wszędzie będą cięcia. Przecież trzeba będzie kiedyś zrównoważyć budżet państwa.
          • angrusz1 Re: Dla wielu 23.11.13, 07:44
            kangur50 napisał:

" Panowie Ci zapominają chyba że nie mieszkamy w Bangladeszu ( współczuć tylko ta
            > mtejszym mieszkańcom) ale mamy XXI wiek i od dziesięciu jesteśmy członkiem Unii
            > Europejskiej."

Mylisz się . To że mieszkamy w bogatej Europie nie oznacza, że sytuacja w Bangladeszu i innych ościennych krajach nie wpływa na Polskę . Miejsca pracy uciekły właśnie tam - do Azji Południowo Wschodniej i to te kraje wyznaczają standardy socjalne . Bogate kraje Europy próbują jeszcze chronić swój standard życia poprzez zadłużanie się . Ale to się skończy .

I dalej tenże kangur pisze :

" Pacjenci maja prawo do badań, leków i leczenia na najwyższym poziomie."

Głupoty opowiadasz . Pacjent - taki średni - może oczekiwać takiej ochrony życia na jaki wskazuje składka na ochronę zdrowia . Nikt nie będzie dopłacał do " najwyższego poziomu ".
            Ty masz problemy z elementarnym poczuciem rzeczywistości .

"Pracownicy maja prawo do godnego zarobku by nie musieli za chlebem emigrować za
            > granicę - dotyczy to lekarzy, pielęgniarek, nauczycieli, budowlańców, pracowników usług i wszystkich innych pracujących."

Pracownicy mają prawo do takiego zarobku , na jaki umówią się z pracodawcą .
            Pracodawca musi liczyć koszty swej działalności i w ten sposób nie może spełnić postulatu " godności " zarobków .
            Zresztą , godności nikt nie zabiera ale to nie oznacza, że praca będzie opłacana wysoko .
            Ponownie powtórzę , masz problemy z wiedzą ekonomiczną stąd piszesz głupoty .
      • t-t-13 Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 22.11.13, 20:23
        serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/747651,nieformalny-kartel-lekarzy-jak-medycy-blokuja-zmiany-w-sluzbie-zdrowia.html
        Fantastyczny artykuł!! Nareszcie ktoś rzeczowo i obiektywnie napisał, generalnie trzeba stwierdzić, ze opisany 'kartel lekarzy' to mafia, która jest zainteresowana tylko swoim prywatny interesem.
        Mało pieniędzy na lekarstwa w szpitalu- no tak tyle prywatnych gabinetów, to leków może brakować...
        mam nadzieję, że dyrekcja nie ulegnie i wypowiedzenia dojdą do skutku. A jak marszałek weźmie się do roboty to pomoże zabezpieczą szpital innymi lekarzami z naszego województw lub z innych. Sami lekarze dali wypowiedzenia to nareszcie jest szansa, żeby się ich pozbyć, może w końcu szpital na Parkitce będzie miał trochę lepsza opinie, bo teraz wiadomo, że bez znajomości lub bardzo grubego portfela nic się tam nie załatwi.
        • miloszhary Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 22.11.13, 21:45
          Obiektywnie nie wygląda to dobrze .
          Tomograf komputerowy do diagnozowania nie naprawiony od miesięcy - fakt który świadczy, że dyrekcja szpitala i urząd marszałkowski zupełnie nie przejmują się pacjentami.
          Leków brakuje - fakt. Dziwne, że marszałek i dyrekcja piszą, że tyle pieniędzy na nie wydają ... Gdzie więc są pieniądze lub leki i sprzęty skoro nie docierają na oddziały ?
          Mam nadzieję że odpowiedzialni za ten stan rzeczy zostaną rozliczeni, oby nie musiało wydarzyć się nieszczęście by do tego doszło ...
          Oby marszałek lub dyrekcja załatwili nam lekarzy do pracy, bo my mieszkańcy nie mamy zamiaru umierać na ulicach, choć szczerze w to wątpie - żaden szanujący się lekarz nie przyjedzie pracować na "prowincje" za pensje jak czytałem dwa tysiące i kilkaset złotych.
          • wlokniarzfan Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 22.11.13, 22:06
            czy ten artykuł na który powołuje się t.t.13 to nie przypadkiem tzw. artykuł sponsorowany zamówiony przez wrogów naszego miasta by obrazić nas i naszych lekarzy ?
          • n.u.d.a i co dalej? 22.11.13, 23:15
            2 tysiące pensji? miloszhary to jest za dyżur 24h :) realna pensja to pewnie ok. 9-13k ze szpitala. Akademie medyczne co roku kończy kilkuset lekarzy, idą na specjalizacje i potrzebują pracy. Myślę, że nie jest tak źle jak Ci się wydaje. Tym bardziej, że niższe pensje mogą oznaczać większe pieniądze na sprzęt.

Obiektynie miloszhary to jest idealna sytuacja do wymiany części personelu medycznego z możliwością zaoszczędzenia wydatków związanych z zwolnieniami grupowymi. Skoro w szpitalu jest - wg. lekarzy tak źle to przecież gorzej już być nie może. Jak twierdzą lekarze - leczyć się i tak nie da. Więc po co wyrzucać naszą kasę (publiczną) na coś co nie działa? żeby było jasne - nie jestem zwolennikiem likwidacji szpitala, ale jego reorganizacji, by realnie funkcjonował i świadczył usługi, do których został powołany, a pacjenci byli naprawdę zadowoleni z pomocy medycznej i obsługi.

Jeżeli takie porozumienie zostało zawarte to byłby dowód na to, że obecna "szopka" nie ma nic wspólnego z troską o dobro pacjentów.
            • pudelek255 Re: i co dalej? 22.11.13, 23:58
              nuda nieładnie tak publicznie okłamywać ludzi.
              pensja lekarza w szpitalu na etacie to pomiędzy 2 a 3 tysiące. jeżeli chce ktoś więcej pracować i zarabiać to bierze dyżury ale kilkaset złotych za całodobowy dyżur to kwota brutto od której trzeba odprowadzić podatek i pochodne, ciekawe ile zostaje. pomijam kwestie że dzieci nie widzą matki przez całe dnie i spędzają czas u mnie. ja nie chciałabym pracować po 24 godziny dziennie za żadne pieniądze, dla mnie ważniejsza jest rodzina. współczuje siostrze że wybrała taki zawód bo jak przychodzi z pracy to odsypia i dzieci znów nie mają matki. myślę że to zwolnienie wyjdzie jej tylko na dobre a szczególnie jej dzieciom
              • n.u.d.a ciekawe... 23.11.13, 00:12
                pudelek255, to za co jest ta pensja?
                • 1kijas Re: ciekawe... 23.11.13, 00:23
                  Pewnie za pracę od poniedziałku do piątku w normalnych godzinach pracy.
                  Ja też współczuję Twojej siostrze, u mnie w firmie sekretarka więcej zarabia.
                  Ewentualnie niech siostra zatrudni się w Urzędzie Marszałkowskim tam średnia pensja przekracza 5 tysięcy plus nagrody, trzynastki i inne bonusy.
              • nastori Re: i co dalej? 23.11.13, 00:46
                A gdzie tatuś tych dzieci, no gdzie?
              • n.u.d.a Re: i co dalej? 23.11.13, 08:36
                pudelek255 napisał:

ja nie chciałabym pracować po 24 godziny dziennie za żadne pieniądze, dla mnie ważniejsza jest rodzina. współczuje siostrze że wybrała taki
                zawód bo jak przychodzi z pracy to odsypia i dzieci znów nie mają matki.

Pudelek, to jest kwestia priorytetów - widać Twoja siostra myśli inaczej niż Ty. Współczuć to chyba dzieciom powinieneś.
                • lan-cet Re: i co dalej? 23.11.13, 09:55
                  n.u.d.a jesteś wyjątkowo obrzydliwym trollem....
          • angrusz1 Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 23.11.13, 07:48
            Miłoszhary tak napisał :

" żaden szanujący się lekarz nie przyjedzie pracować na "prowincje" za pensje jak czytałem dwa tysiące i kilkaset złotych. "

Chyba się mylisz . Przyjdą i za taką pensję . Pod warunkiem, że będą mogli robić specjalizację bez problemów .
            I w ochronie zdrowia jest nadprodukcja lekarzy .
            • yetibetty Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 23.11.13, 09:39
              Angrusz1 piszesz bzdury na tematy o których jak widać nie masz pojęcia.
              Żeby młody lekarz mógł robić specjalizację musi istnieć działający oddział na którym uczy się on od starszych kolegów specjalistów, nawet NFZ nie przyznaje kontraktu gdy nie ma na oddziałach czy w poradniach określonej liczby specjalistów.
              "w ochronie zdrowia jest nadprodukcja lekarzy" - kolejna bzdura i slogan sprzed lat. Porównaj sobie dane ilości lekarzy na 10 tysięcy mieszkańców w Polsce, Niemczech,, Dani, Szwecji ... na Zachodzie jest dwukrotnie więcej a i tak potrzebują nowych ...
              Zresztą nieudolna polityka rządzących w tym względzie, duża emigracja młodych lekarzy na Zachód doprowadziła do przepaści pokoleniowej szczególnie w trudnych specjalizacjach zabiegowych, niebawem po odejściu lekarzy na emeryturę zostaniemy bez lekarzy ... podobna zresztą jest sytuacja z pielęgniarkami.
              Jedyne wyjście, by układ rządzących PO-PSL przedłużył wiek emerytalny do np. 99 lat .....
            • lan-cet Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 23.11.13, 09:52
              angrusz1 napisał:
              > I w ochronie zdrowia jest nadprodukcja lekarzy .

A skąd taka informacja? W Polsce jest najmniej lekarzy w całej UE, nie dość że liczba miejsc na AM spadła w ciągu 20 lat o połowę (nie liczę komercyjnych studentów - obcokrajowców) to jeszcze 1/4 absolwentów wyjeżdża natychmiast po ukończeniu studiów za granicę. Jeszcze 10 lat temu na Parkitce liczba stażystów podyplomowych dochodziła do 30 rocznie, teraz jest ich bodajże.... 8.
              • glean Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 23.11.13, 11:26
                Skoro jest tak jak piszesz to tym bardziej nie rozumiem działania Izby Lekarskiej która zastrasza ewentualnych następców lekarzy, którzy wypowiedzieli umowy o pracę.

Zawód lekarza jest czymś więcej niż tylko zawodem. Lekarze obok innych grup zawodowych stanowić mają elitę tego kraju. Niestety - w Polsce a w szczególności w Częstochowie mam wrażenie, że tym zawodem najbardziej pomiatają właśnie Ci ludzie, którzy ten zawód piastują. Jako pacjent jestem zmuszony do kontaktów z nimi, ale jednocześnie jestem wielokrotnie zażenowany ich brakiem profesjonalizmu, zorganizowania, empatii, kultury - nie oceniam tutaj wiedzy tzw. medycznej bo na tym się nie znam. Oceniam błędnie wypisane recepty, spóźnialstwo, brak kultury osobistej a nawet brak umiejętności wysłowienia się. Nie dotyczy to oczywiście wszystkich lekarzy.

Dlatego ludzie nie odnoszą się pozytywnie do takich demonstracji jakich jesteśmy świadkami - nie bronię tutaj Dyrekcji Szpitala bo każdy widzi jak ten szpital działa. Ale ciężko uwierzyć w czystość intencji lekarzy, szczególnie w kontekście takich artykułów jaki wypłynął w Gazecie Prawnej (a którego to żaden z udzielających się tutaj lekarzy nie pokusił się skomentować - ale nie dziwię się 100000 to kupa kasy...).

Najlepszym wyjściem wydawałby się zewnętrzny audyt w szpitalu i wymiana całej kadry i administracyjnej (mam na myśli kierownictwo) i lekarskiej.
                • kzet69 Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 23.11.13, 11:38
                  100000 ? czemu tak skromnie, dodajcie jeszcze z jedno zero będzie lepiej wyglądało, artykuł w GP to polityczna agitka na zamówienie PO, lekarz na Parkitce zarabia netto z etatu 2400-3500 PLN, a poza tym do cholery to nie jest protest o kasę tylko przeciwko degradacji szpitala, sprowadzanego przez rządzącą na Śląsku PO do roli powiatowego lazaretu... to jest protest w obronie możliwości leczenia Częstochowian w Częstochowie, czy wiecie lemingi że już w tej chwili jeśli waszemu dziecku przytrafi się nieszczęście w postaci cukrzycy to zostanie wysłane do Katowic? Pomimo iż świeże cukrzyce ustawiali częstochowscy pediatrzy z powodzeniem od 40 lat??? Bo tak zadecydował Śląsk i jego polityczne ramionka, takie same jak dr Morawiecki i p. Madowicz. Obudźcie się lemingi, bo o Was walczymy!!!
                  • glean Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 23.11.13, 12:02
                    Dziwna to walka o kogoś, kim w głębi duszy się gardzi. A na to wskazuje nazywanie kogoś "lemingiem". Jak jest tak źle (a jest), jeśli nie jest do końca jasna dystrybucja i przepływ kasy (a coś jest nie tak biorąc pod uwagę jaka kasa do szpitala trafia) to tak jak pisałem powyżej - niech to oceni zewnętrzna firma audytorska.

Protesty zaczęły się również po tym, jak próbowano wprowadzić kontrolę czasu pracy lekarzy, o czym pisały media. Rozumiem, że lekarze nie mają nic przeciwko temu i zaakcepują karty i system rejestracji czasu pracy?

Zasłanianie się, że artykuł był na zamówienie i to polityczna agitka? W taki sposób można skomentować wszystko.
                    • kzet69 Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 23.11.13, 12:09
                      "Protesty zaczęły się również po tym, jak próbowano wprowadzić kontrolę czasu pracy lekarzy, o czym pisały media. Rozumiem, że lekarze nie mają nic przeciwko temu i zaakcepują karty i system rejestracji czasu pracy? "

Oczywiście , pod warunkiem, że nie będzie to kosztowało 500 tys. , których szpital od prawie pół roku nie potrafi znaleźć na naprawę tomografu i jeżeli szpital zacznie płacić za rzeczywisty czas pracy lekarzy, bo w tej chwili jest tak, że po dyżurach mamy obowiązek zejść do godz. 9, jeśli zostajemy dłużej (na przykład kontynuując ratowanie życia pacjenta, czy zabieg operacyjny) robimy to za free...
                  • t-t-13 Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 23.11.13, 12:49
                    Jasne, walczycie o nas - nie zgadzam się, jestem przekonany, że lekarze walczą tylko i wyłącznie o swoje interesy. Dobrze, że przynajmniej jeden z Was oprzytomniał i udostępnił m.in. prasie umowy 'porozumienia' i inne dokumenty. Lekarze są pracownikami tak jak większość społeczeństwa nie wiem jak i od kiedy pracownicy wybierają sobie dyrektorów??? Wybierać sobie możemy władzę, za rok już pierwsze wybory nie podoba się PO to może uda się ich zmienić.
                    Kolejna sprawa, Izba Lekarska odmawia umieszczenia ogłoszeń, że potrzebni są lekarze do pracy w szpitalu - skandal, to jest jedna wielka szajka i lekarze z Parkitki chcę utrzymać swój monopol. Wprawdzie kilku lekarzy będzie szkoda, ale trudno podpisali wypowiedzenia ich problem.
                    Liczę na to że dyrekcji wystarczy determinacji i nie dadzą się zastraszyć!!!
                    • yetibetty Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 23.11.13, 13:14
                      Myślę, że nie walczą o ciebie, raczej na odwrót.
                      Jak dobrze zorientowany jesteś w porozumieniach, dokumentach.
                      Ciekawe którym z dyrektorów szpitala, których zwolnienia domagają się lekarze jesteś ?
                      Słyszałam, że lekarze i pielęgniarki dla ratowania budżetu szpitala zrzekli się trzynastki.
                      Jedyna kasta która tego nie zrobiła i opływa w kasę to kadra zarządzająca szpitala.... a tomograf popsuty nadal ...
                      • t-t-13 Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 23.11.13, 14:43
                        jak Ty jesteś tak zorientowany to powinieneś wiedzieć, że nie trzeba być dyrektorem by mieć taką wiedzę.. przez wiele lat miałem/mam do czynienia z tym szpitalem i takiej patologii nigdzie nie widziałem, nie ma co się dziwić, że wszyscy chcą się leczyć w innych szpitalach, im szybciej to się wypleni, tym lepiej.. dobrze, że ktoś się zainteresował tym szpitalem
                  • angrusz1 Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 23.11.13, 19:35
                    kzet69 napisał:
                    " Obudźcie się lemingi, bo o Was walczymy !!! "

Nie mam się za leminga , bo nie głosowałem za PO ale także nie mam zaufania do deklaracji tegoż kzet69 .
              • angrusz1 Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 23.11.13, 19:39
                lan-cet zacytował mnie i napisał:

> angrusz1 napisał: " I w ochronie zdrowia jest nadprodukcja lekarzy ."
                >
                " Jeszcze 10 lat temu na Parkitce liczba stażystów pody
                > plomowych dochodziła do 30 rocznie, teraz jest ich bodajże.... 8."

No właśnie , jest tak dużo lekarzy , że brak dla nich etatu i oni nie widzą szans na awans na zrobienie specjalizacji , bo szef ... nie widzi takiej potrzeby . Dlatego wolą wyjechać .
                Tylko, żeby w Niemczech leczyć to trzeba pozdawać specjalne egzaminy lekarskie i to po niemiecku .
                • maverick9991 Re: Do angrusza i pozostałych 23.11.13, 20:35
                  Jak się coś wypisuje, to trzeba się na tym znać!!!
                  Powiadasz angruszu, że jest tak dużo lekarzy, że brak dla nich etatu. Owszem, zatrudnienie w niektórych oddziałach spadło poniżej dopuszczalnego minimum. Ale to nie lekarze przyjmują do roboty, tylko dyrektor. Ilość miejsc rezydenckich po kresie rezydentury córki pani Kopacz i jej kolegów drastycznie spadła... Żeby mieć następców, jedynym wyjściem jest zatrudnić lekarzy na etat szpitalny i wykształcić ich sobie. Ale rezydentura jest dla szpitala tańsza, bo to ministerstwo płaci pensję. Dlatego dyrektorzy mają to gdzieś!!! Jeszcze 5 lat i kilka oddziałów na Parkitce umrze śmiercią naturalną, bo nie będzie komu trzymać skalpela w dłoni... Natomiast administracji ciągle przybywa!
                  Żeby leczyć w Niemczech, nie trzeba angruszu zdawać specjalnych egzaminów. Dyplomy nostryfikuje się wyłącznie za oceanem. Wystarczy znać język. A też nie wszędzie. W paru miejscach dostaję się tłumacza i czas na opanowanie języka. Doczytaj to może lepiej!!!
                  Nasze porozumienie nie powinno was obchodzić. Każdy może takie zawrzeć. Gdyby nie można było, już siedzielibyśmy za kratami. Tylko szczują was w prasie. Ono powstało przeciwko przekształceniu szpitala w spółkę prawa handlowego. Potem dopisano jeszcze niektóre rzeczy. Śledzicie może los tych dwudziestu kilku spółek, które już funkcjonują? Pewnie nie, bo Polacy nie lubią czytać. Głównie przekształcono nieduże powiatowe szpitale, oddłużając je trochę lub dzieląc na kilka części z długiem w którejś z tych części. Wszystkie generują znowu wysokie długi. W tych spółkach , prezesi odpowiadają już za stan finansów. A czy słyszeliście, że któryś postradał pracę lub wolność? Nie ma takiego!... Prezesami są zwykle byli dyrektorzy, którzy administrowali nimi, gdy były państwowymi szpitalami. Co, nagle spłynął na nich błogosławiony talent ekonomiczny? Wszystkie spółki ograniczają działalność do leczenia chorób lekkich, łatwych i przyjemnych w terapii. Chyba, że za niektóre procedury, jak kardiologia inwazyjna, onkologia i dializoterapia, NFZ płaci krocie... Inne poważne schorzenia leczy się w państwowych szpitalach. Między innymi dlatego powstało porozumienie. Powstało tez na wypadek prób zatrudnienia za grosze lekarzy, ale to nie nowość i wolno zawiązać sobie takie porozumienie. Nie wykorzystując aneksów, lekarze pertraktowali z Urzędem Marszałkowskim od jesieni ubiegłego roku. Negocjacje NICZEGO nie dały! Urząd nadal utrzymywał na stołku ekonomistkę, która jest odpowiedzialna za wypuszczenie bez kontroli ponad 300 000,00PLN nie wiadomo na czyje konto!!! Szkoda że nie na moje... W ogniu obecnej walki wypuszczono ja z roboty na porozumienie stron bez konsekwencji!!! Urząd nadal utrzymuje na stanowisku dyrektora leczniczego faceta, który uważa, że najskuteczniejszą terapią jest leczenie wodą ze źródełka świętej Barbary oraz ampicylina i maść na szczury. Otóż nie jest to remedium na wszystkie schorzenia. Mało tego, gość wylatywał ze wszystk8ich swoich robót za wszczynanie wojen w personelem. Możecie zapytać w górach, w Radomsku. No! Biegiem! Nie da się pracować z człowiekiem, który wszystkich uważa za złodziei, pijaków, i narkomanów! I obnosi się z tym publicznie. Zamyka działalność niektórych oddziałów i możecie sobie radośnie popylać do Katowic, w końcu nuda wie najlepiej, gdzie dobrze leczą. Jak już im się nie chce, to przysyłają do Częstochowy... Ów dyrektor zabroniła jakiś czas temu konsultować noworodki kardiologicznie i okulistycznie w klinikach, znaczy w duuupie miał, czy wasze dzieci umrą na serce ,z powodu braku diagnostyki czy będą ślepe. Bo oszczędności są najważniejsze. Bo trzy stówy miesięcznie za sporadyczne konsultacje przy 15 milionowym budżecie miesięcznym szpitala to wydatek, że buty spadają... Za to klimatyzatory w dyrekcji zamontowano na biegu! Nie wiecie o czym dyskutujecie. Do tej dziury, nikt zdrowy na umyśle nie przyjdzie, albo mało kto... A lekarze zarabiają już w całej Polsce, najczęściej znacznie więcej niż na Parkitce... Latem zapadła decyzja o przekształceniu szpitala w spółkę. Nie wiedzieliśmy tego, bo samorządowcy są szalenie skryci. W sierpniu postanowiono sprzedać radiologię, dlatego Madowicz ociąga się z naprawa tomografu, a wasze badania pozostały w czarnej duuupie. Teraz wciska wam kit, że musi, bo lekarze się zwolnili. Jasne... W październiku. O tym tez dowiedzieliśmy się w ubiegłym tygodniu, przypadkiem...
                  • 2342gocha Re: Do angrusza i pozostałych 23.11.13, 21:30
                    Nie podoba się wam to wypad na Bermudy!!!!
                    I nie zasłaniać się pacjentami, bo wy ich i tak gdzies konowały macie!!
                  • t-t-13 Re: Do angrusza i pozostałych 23.11.13, 22:04
                    No cóż maverick, ma nadzieje, że od stycznia Twoje wypowiedzenie dojdzie do skutku a OIOM na Zawodziu nie będzie zainteresowany... Większość Twoich informacji nie jest prawdziwa, ale trzeba przyznać, że masz talent w sianiu zamętu.. respect ps. co do porozumienia to się jeszcze okaże jak ta historia się skończy..
                    • maverick9991 Re: Do t-t-13 23.11.13, 23:09
                      Ja też nie jestem zainteresowany. Tylko Bronek posiada wszystkie specjalizacje świata, na wszystkim się zna i może pracować na każdym odcinku. Ja niestety nie...
                      • t-t-13 Re: Do t-t-13 24.11.13, 00:41
                        nie bądź taki skromny :) na kilku kwestiach się dobrze znasz..
                        • kzet69 Re: Do t-t-13 24.11.13, 00:56
                          wiesz na twoim miejscu bym napisał, że jesteś pewien że nie będziesz potrzebował OIOM w ciągu najbliższego np. roku, oczywiście z podpisami twoich szefów z PO...
                        • maverick9991 Re: Do t-t-13 24.11.13, 10:10
                          Wiesz, bo ja jestem taki... więcej mądry... A jako więcej mądry, znam swoje ograniczenia, w przeciwieństwie do Bronka, Madowicza i Kleszczewskiego, a także większości dyskutantów tego forum...
                  • n.u.d.a porozumienie i intencje 23.11.13, 22:43
                    "Nasze porozumienie nie powinno was obchodzić."

Wręcz przeciwnie - bo pokazuje to Wasze prawdziwe intencje. No to możecie już sobie odpuścić ckliwe komentarze jak to rezygnujecie ze swojego dobrobytu (oj, przecież płacą Wam ponoć grosze za Waszą ciężką pracę) dla walki o dobro pacjentów.

Ciekawy jestem jak potencjalni pracodawcy spojrzą na "szopkę", którą odstawiliście na Parkitce. Zawsze pozostanie Wam indywidualna praktyka... lub wyjazd za granicę :) do końca roku niewiele czasu na przemyślenia :)
                    • kzet69 Re: porozumienie i intencje 24.11.13, 00:44
                      jesteś wyjątkowo obleśnym i żałosnym trollem...
                      • 2342gocha Re: porozumienie i intencje 24.11.13, 09:38
                        kzet69 napisał:

> jesteś wyjątkowo obleśnym i żałosnym trollem...

zastanów się czy ty większym trolem nie jesteś bo już rzygać się chce, nie podoba się to wyjazd na "czarny ląd" i tam hasać do woli.
                        • kzet69 Re: porozumienie i intencje 24.11.13, 10:00
                          oooo.... troll nuda jest wielonikowcem... i to żałosnym...
                          • n.u.d.a Re: porozumienie i intencje 25.11.13, 09:05
                            kzet, to nie mój styl i nie moja taktyka, by tworzyć bezsensownie nowe loginy i potwierdzać swoje wpisy. Co mam do napisania to mogę to napisać pod swoim nickiem, a po to go zarejestrowałem, żeby nikt się pode mnie nie podszywał.
                    • 1ot Re: porozumienie i intencje 24.11.13, 01:07
                      Uśmieszki w Twojej wypowiedzi by mnie może dziwiły, gdyby napisał to ktoś inny. Taki jesteś zadowolony, że nie będziesz miał w okolicy w miarę uniwersalnego szpitala? No tak, masz przecież pewność, że ze wszystkim, co się zdarzy w życiu Twoim i Twojej rodziny zdążysz dojechać na swój wychwalany Śląsk.
                      I jaki ucieszony jesteś ze zbliżającego się końca wypowiedzeń... Doprawdy, jak zawsze promienieje z Ciebie życzliwość.

Z mojego punktu widzenia sytuacja zrobiła się, pardon, gó...ana.
                      Lekarzom się nie można dziwić, bo kto by chciał osobiście odpowiadać za leczenie na niesprawnym sprzęcie?
                      Stanowisko dyrektora też jest w jakimś stopniu do zrozumienia - na zasadzie: teraz się ugnę, to mi później staną okoniem przy byle sprawie. Tyle, że proporcje są koszmarne - utrzymanie na stołku jednego (?) kolegi kosztem utraty 140 lekarzy, szpitala i zabezpieczenia zdrowia mieszkańców ćwierćmilionowego (?) regionu.
                      I co dalej? Impas? I niech wszystko pójdzie w cholerę, bo "nie ugnę się"? Bo się, skubane medaliki, porozumiały?

Czytam artykuł o tym porozumieniu i za cholerę nie mogę zrozumieć z czego ta sensacja. W marcu 2012 (czyli dłuuuugo przed całą akcją) podpisano jakieś porozumienie. Treści nie znamy, jest tylko przekaz. Paru prawników się czepia, że to porozumienie to i tak nie do końca ważne jest (co dla mnie w ogóle poddaje w wątpliwość sens robienia z tego niusa, poza sensem politycznym).
                      Trochę w tym artykule standardowej podniety niebotycznymi jakoby zarobkami, parę opinii z jednej i drugiej strony.
                      I żadnej sensownej wypowiedzi co do tego jak rozwiązać problem.

(W tym roku odpuść sobie petardy w Sylwestra, dobrze? Ja tak z troski...)
                      • gos-scc Re: porozumienie i intencje 24.11.13, 19:38
                        Panie dyrektorze tak trzymac,
                        a tych co trzeba na zbity pysk wywalic nalezy.
                        • donkichol Re: porozumienie i intencje 27.11.13, 05:40
                          żeby tylko się nikt nie zes..ał
                  • angrusz1 Re: Do angrusza i pozostałych 05.12.13, 12:28
                    W Niemczech każdy zagraniczny lekarz musi przedłożyć stosowne dokument na temat swoich kompetencji do urzędu niemieckiego do akceptacji .
                    Bez tej akceptacji nie leczy .
                    Co do tłumaczy - hmm, raczej niechętnie szpitale to robią - są trudności z porozumieniem się .
                    Ale superspecjalista może na to liczyć a nie zwykły lekarz .
                    Tam też liczą koszty , tam też są limity .

To z bezpośredniego źródła : lekarz z Nadrenii- Westfalii .
    • angrusz1 Bardzo słuszna zasada 02.12.13, 20:30
      www.radiomaryja.pl/multimedia/jak-my-to-widzimy-z-daleka-widac-lepiej-01122013-tv-trwam/
      Jesteś starszy , więcej chorujesz , to i więcej płacisz na ubezpieczenie zdrowotne .
    • angrusz1 Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 03.12.13, 08:41
      polskalokalna.pl/wiadomosci/swietokrzyskie/news/zawiadomienia-w-sprawie-nieprawidlowosci-w-szpitalu,1970470,230
      • maverick9991 Re: Dość pomiatania zawodem lekarza w Polsce! 03.12.13, 20:18
        No widzisz, angrusz! Ta Częstochowa nie taka najgorsza. Też walczyliśmy z wickiem niedojdą. A właściwie zbyt cwaną dojdą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka