Dodaj do ulubionych

List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańców Czę

24.10.13, 20:57
List otwarty do Mieszkańców Częstochowy i Regionu Częstochowskiego

Lekarze większości oddziałów i poradni Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Częstochowie podjęli dramatyczną decyzję o odejściu z pracy z dniem 1 stycznia 2014 roku.

Po wyczerpaniu innych, wielomiesięcznych starań, nasza decyzja stała się ostatnim sposobem zwrócenia uwagi władz na ciężką chorobę naszego szpitala. Bardzo źle zarządzany, stał się miejscem, gdzie ignoruje się często potrzeby Waszego zdrowia i warunki godnego wypełniania naszego zawodu.

Nie mogliśmy dłużej godzić się z takim stanem rzeczy. Nie będziemy oszczędzać na podawanych Wam lekach, wykonywanych badaniach i diagnozowaniu.

Nasz protest w złym świetle stawia również władze województwa śląskiego, stąd ich słowa o "szantażu" uznajemy za obraźliwe dla nas, lekarzy i dla nas, mieszkańców Częstochowy i Regionu Częstochowskiego.

Jesteśmy jednymi z Was: tu mieszkamy, tu pracujemy, tu się leczymy - my i nasze rodziny.

Rozumiemy Wasz lęk przed przyszłością, czujemy go tak samo, ale zapewniamy, że zrobimy wszystko co w naszej mocy, by pozostały nam czas jak najlepiej wykorzystać, wskazując przyczyny zła i angażując się po stronie ich naprawy. Chcemy takiego rozwiązania problemów naszego szpitala, by móc pozostać przy łóżkach chorych w dniu 1 stycznia 2014 roku.

Prosimy Was o wyrozumiałość w tych trudnych chwilach i wsparcie naszych wspólnych dążeń.

Z wyrazami szacunku

140 Lekarzy Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Częstochowie

Cały tekst: czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,14833789,Lekarze_z_Parkitki_odpowiadaja_marszalkowi____Nie.html#ixzz2ifQqERWd
Obserwuj wątek
    • medalik111 Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 24.10.13, 21:06
      Maver. Czekam na komentarz n.u.d.y.
      • maverick9991 Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 24.10.13, 21:10
        Ja również...
        • n.u.d.a szkoda czasu 24.10.13, 23:04
          nie chciałbym Was zawieść :D ale temat jest tak długo omawiany, że szkoda mi po prostu czasu. Co miałem do powiedzenia - powiedziałem i nic nowego nie da się napisać.

Więc podsumowując:
          Wasze apele są żenujące, a kampania PRowa prowadzona na forum delikatnie mówiąc nieprzemyślana i przynosi raczej odmienne efekty od zamierzonych (moim zdaniem, maverick masz w tym największy udział).

Żeby była sprawa jasna - oczywiście, że chciałbym, aby w Częstochowie był sprzęt najnowszej generacji, pełny asortyment leków itp. Jednak sprzęt i leki to nie wszystko. Istotny jest również stosunek lekarzy do pacjentów! a to trudniej zmienić niż zepsuty sprzęt (chyba że wymieni się lekarzy, dlatego mam nadzieję, że ten "cyrk" zostanie przez dyrektora wykorzystany do wymiany przynajmniej części personelu). Poza tym to wszystko nie bierze się z próżni. To czysta ekonomia, a podstawowa zasada ekonomii mówi, że żeby komuś dać trzeba komuś zabrać (jeśli nie teraz to przyszłym pokoleniom - w przypadku życia na kredyt), ale przecież tego nie zrozumiecie, a nawet jeśli tak to i tak Was to nie obchodzi (to taka dygresja do poprzedniego strajku)... :( dobrej nocy!
    • Gość: gość Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.13, 21:57
      Byłby dyr.MADOWICZ głupkiem gdyby wszystkich zatrudnił na tych samych warunkach.Każdy następny problem w waszym szpitalu kończyłby się w ten sam sposób.Pistolet do głowy dyrektorowi w postaci wymówień- oczywiście w imię obrony pacjentów itd.Puknij się maveric w głowę-który lekarz w naszym kraju pracuje na nowoczesnym sprzęcie,który nauczyciel ma do dyspozycji takie mechanizmy nauczania aby twoje dzieci/jeżeli je masz/nie musiały chodzić na korki aby dobrze zdać maturę ,który policjant nie chciałby mieć na początku służby dobrego samochodu z pełnym bakiem paliwa aby gonić bandytów-i jeszcze z dobrym pistoletem lub paralizatorem,wreszcie ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,który pilot nie chciałby aby mógł lądować z prezydentem na pokładzie tylko na przyzwoitym lotnisku.Maveric wg mnie masz ok. 40-45 lat.Urodziłeś się w kraju wielkiej prowizorki -w takim kraju pracujesz i w takim kraju umrzesz.Napij się drinka-puknij żonę i idż spać.Ja tak zrobię.Pa.
      • chlop4 Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 24.10.13, 22:19
        Chybione argumenty :
        Pilot nie lądował na przyzwoitym lotnisku i wydarzyła się olbrzymia tragedia, policjant powinien móc doścignąć bandytę bo w przyszłości bandyta może niebezpieczny dla innych itd., lekarz powinien mieć możliwość leczyć dobrymi lekami i na nowoczesnym sprzęcie bo może chodzić o zdrowie i życie każdego z nas ( wypadki chodzą po ludziach) również Twoje lub Twojej rodziny - wtedy pewnie mówiłbyś inaczej.
    • Gość: beznadziejni Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.13, 22:39
      jestście beznadziejni, nie tylko z powodu waszej beznadziejności, ale także z powodu waszej beznadziejnej bezmyślmości,
      • 1ot Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 24.10.13, 22:55
        Co miało być po tym końcowym przecinku, coś równie błyskotliwego?
        Zdecydowanie pozostawiłeś niedosyt.
    • Gość: basia Re: jak to jest??? IP: *.rev.inds.pl 25.10.13, 00:32
      jak to jest ,że akurat teraz, jak kończą się Wam kontrakty w grudniu , nagle zaczęły wam przeszkadzać wszystkie braki, niedociągniecia, itp ??? a gdzie byliście przez te 4-5 lat ???
      pomijam cały bałagan panujący w tym szpitalu , spowodowany kolejnymi zmianami dyrektorów, kierowników i całym naczalstwem, co jak widzimy przynosi więcej szkody niż pożytku , bo nikt nie odpowiada za to co narozrabiał ---taki dziwny kraj !!!! co właściwie chcecie osiągnąć?---bo skończy się jak zawsze tak ,że dostaniecie do kieszeni kasę i wszystko umrze śmiercią naturalną.
      • Gość: Joanna Re: jak to jest??? IP: *.181.50.133.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.10.13, 00:51
        Basiu etaty które wypowiedzieli lekarze są na czas nieokreślony i wcale nie kończyły się w grudniu, styczniu czy lipcu. Ja rozumiem lekarzy, że skoro nie ma leków i sprzętu to w takich warunkach nie da się dalej pracować. Przecież nie chodzi o to , że na skutek braków wyprodukuje się krzywą śróbkę, ale chodzi o nas, nasze zdrowie i życie, nas potencjalnych pacjentów.
        • Gość: DDDDDD Re: jak to jest??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.13, 11:57
          Sprzęt i leki tak ale połowa łapiduchów won i tego pseudo lekarskiego personelu biurowego w białych fartuchach. Już tzw. św pamięci "Lepper" z tego szpitala - niejaki dr M. - mówił o tym ....... i nic się nie zmienia od lat ....... za dużo was tam państwowi utrzymańcy ..........
        • Gość: kasia Re: jak to jest??? IP: *.net.stream.pl 25.10.13, 19:42
          Ależ Joasiu, basi nie chodzi zapewne o etaty... Zapytaj, kiedy kończą się "kontrakty dyżurowe"???
          • angrusz1 Czy lekarz 25.10.13, 20:34
            skazany wyrokiem sądu lekarskiego też odchodzi ?
          • Gość: Lemur Re: jak to jest??? IP: *.xdsl.centertel.pl 26.10.13, 19:03
            Chyba dyżury są powiązane z etatami a te są za 2 tysiaki na łapę
        • Gość: becia Re: jak to jest??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.13, 10:47
          Ja zgadzam się z Basią. Przez długi czas nic nikomu nie przeszkadzało. Teraz gdy dyrekcja zastanawia się nad podpisaniem nowych kontraktów to lekarze sie obudzili i nagle nic im nie pasuje. Do tej pory większość z nich zarabiała miesięcznie ok 30 tysięcy ( etat + kontrakt) to nie szumieli.
          • Gość: ja Re: jak to jest??? IP: *.net.stream.pl 29.10.13, 12:22
            czy mogłabyś przedstawic kalkulacje w jaki sposob zarobic miesięcznie 30000 zł ,etat i dyżury?
          • maverick9991 Re: maverick do beci 29.10.13, 21:49
            Droga beciu, to forum wprost cuda czyni! Co wątek, to zarabiamy więcej! Otóż najwyższe dochody lekarskie to 14- 16 tysięcy złotych miesięcznie, pensja + kontrakt dyżurowy. tyle zarabia około 20 lekarzy, z których większość nigdzie indziej nie dorabia...

A co do myślenia dyrekcji o nowym kontrakcie, to:
            1) żeby myśleć, to trzeba mieć czym...
            2) nasza dyrekcja, jak większość nie zastanawia się, tylko podpisuje, co jej NFZ zaproponuje, wszak to ta sama partia...
            3) nie będzie nowych kontraktów, tylko aneksowanie starych, bo minister Arłukowicz nie wystosował Rozporządzenia Ministra Zdrowia dotyczącego przepisów koszykowych, a więc tego, za co i ile ewentualnie NFZ ma zapłacić, bo chłopak taki zarobiony, ze nie zdążył... A zatem figa z makiem z nowych kontraktów. Poza tym NFZ może zawierać kontrakty na czas nieokreślony, ale najczęściej kontraktuje na 3 lata. Nie było komu i do czego się budzić...
            4) kontrakty, to my chętnie oddajemy. Np. Bronx oddał kontrakt na chirurgię szczękową. Taki rozdawny synek jest. Po co nam szczękówka, wszak do Katowic bliżej...
            5) żeby zabierać głos, beciu, to trzeba mieć pojęcie, chociaż blade... Pozdro!!!
    • Gość: xxx Re: Re : do nudy IP: *.static.reseler.com 25.10.13, 08:47
      > Pisałem ci już won trolu ?

"nuda" masz całkowitą racje - szkoda czasu, jak widać - chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy.
      To samo z naszymi częstochowskimi lekarzynami.
      choć by nie wiem ile studiowali
    • jagoda_borowka Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 25.10.13, 12:46
      Każdy chciałby być leczony w ramach ubezpieczenia i to najnowszymi zdobyczami medycyny. Ale żyjemy tu, gdzie żyjemy. Niestety, osoby decydujące o podziale funduszy nie przykładają się należycie do swojej pracy. Pieniądze wydawane są bezmyślnie i często jest tak, że ważniejsze jest spełnienie jakichś szemranych obietnic międzynarodowych (zakup broni, Afganistan, Irak, samoloty z debilizmu, sorry, demobilu itd.), a nasze społeczeństwo może sobie czekać na końcu. Żaden z rządów nie zasługuje na miano gospodarza. Gospodarz dba o swoje w pierwszej kolejności. A naszym premierom, ministrom itd. zależy, żeby się podlizywać kolejnym prezydentom USA, Unii czy Niemcom w nadziei na jakieś osobiste profity lub lepsze stanowiska, mimo że widać, gdzie tak naprawdę mają nas ci prezydenci...
      To jest wkurzające na maksa.

Nie lekceważę i nie wyśmiewam waszych zarzutów, ale wy, lekarze, uderzcie się w pierś i przyznajcie, czy sami nie przyłożyliście się do takiej trudnej sytuacji szpitala. Chcecie dla siebie wszystko, a dla nas to, co zostanie.
      Kilka lat temu, przebywając dość długo na patologii ciąży, a potem na porodówce, miałam okazję poznać "popołudniowe życie" szpitala. Co robiły wasze prywatne pacjentki, nieprzebywające na leczeniu w szpitalu, w szpitalnych gabinetach diagnostycznych, na USG itd. po godzinie 16, gdy ordynator wychodził do domu? "Normalne" pacjentki szpitalne musiały czekać w kolejce na badania. Ja sama miałam porządne USG dopiero po wielu tygodniach pobytu w szpitalu i próbowano stawiać diagnozę "na oko". Mój syn urodził się 2 tygodnie po terminie i tylko dlatego, że mój mąż "porozmawiał" z jednym z lekarzy, ponieważ niepokoiły mnie wyniki KTG. Wcześniej słyszałam, że "czekamy, czekamy, nic złego się nie dzieje", a ja czułam, że coś jest nie tak. Po "rozmowie" mojego męża z lekarzem okazało się, że USG wykazało powody medyczne do przeprowadzenia cesarki i to niezwłocznie. Na szczęście synek jest zdrowy, ale co się napatrzyłam na waszą "fachową" i "pełną troski o pacjenta" robotę, to moje.
    • Gość: oj Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó IP: *.254.192.in-addr.arpa.static.bigbrainglobal.net 25.10.13, 14:48
      poco wam te listy skoro złożyliście wymówienia to odejdźcie z honorem.
      • wlokniarzfan Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 25.10.13, 17:14
        Lekarze odejdą, część wyjedzie za granicę, część do innych miast ale co z nami mieszkańcami ?
        Kolejki do tych co zostaną wydłużą się kilkakrotnie, będzie utrudniony dostęp , nie każdego stać na podróż do Katowic, tym bardziej że to wyprawa na cały dzień nawet z błahostką ....
        urząd marszałkowski traktuje nas mieszkańców Częstochowy zupełnie niepoważnie.
        tym bardziej, że czytałem, że chodzi o dwóch wicedyrektorów którzy doprowadzili do zapaści szpitala.
        dla urzędu dwóch ludzi o zawodzie dyrektor jest ważniejszych od 140 lekarzy i nas mieszkańców ?
        • Gość: WONpartyjniaki Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó IP: *.254.192.in-addr.arpa.static.bigbrainglobal.net 25.10.13, 18:24
          reszta ludzi też wyjeżdża z miasta dlatego proporcje zostaną zachowane. A wszystko przez to że nasz SLDowski prezydent NIE POTRAFI ściągnąć inwestorów dających pracę.
        • Gość: kasia Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó IP: *.net.stream.pl 25.10.13, 19:54
          tym bardziej, że czytałem, że chodzi o dwóch wicedyrektorów którzy doprowadzili
          > do zapaści szpitala.
          wlokniarzfan, nie pomnę od kiedy Morawiecki nastał, ale jakoś tak... niedawno, Witkowska niewiele wcześniej. Znaczy się - wcześniej było cudnie??? O cholera, to przegapiłam...
    • Gość: były manager Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó IP: *.96.226.83.tvksmp.pl 25.10.13, 17:56
      W służbie zdrowia porządku nie będzie tak długo, jak długo placówkami służby zdrowia będą zarządzać lekarze. Pieniądze, lekarstwa, sprzęt chociażby TIR-ami tam dowozić, to zawsze będzie im mało.

• kangur50 Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 25.10.13, 18:47
        Lepiej nie kupować w ogóle, nie naprawiać sprzętów, sprowadzić Kaszpirowskiego i różdżkarzy - jeden będzie liczył, inni będą machać gałązkami nad łóżkami chorych, przydałby się jeszcze jakiś tańczący szaman z buszu- będzie zdecydowanie taniej.
        Menadżerowie będą zadowoleni a NFZ wniebowzięty ( kupę szmalu zostanie na marmurowe siedziby i służbowe limuzyny) - w szpitalu będzie tanie leczenie.
        A co na to ludzie ?
        • dyziek_o Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 27.10.13, 05:07
          Ech! - kangur.
          A kogo taki dupek jak Ty czy ja obchodzi?!
          Kasa, - misiu, kasa......się liczy.
          I nic do tego nie ma kolor partii z jakiej pochodzi Prezydent - o czym wspomina jakiś "Wonpartyjniaki".
          Więc cała ta pisanina na tym forum psu na budę.
          Albo na Berdyczów.
          Dyzio.

p.s
          A wszelkie apele podobne temu, jaki wystosowali lekarze do społeczeństwa Częstochowy, - jedynie ubliżają naszej inteligencji. Przecież nikt normalny nie uwierzy, że im chodzi o nasze dobro. Tylko o ich pieniądze.
          • maverick9991 Re: do dyzia i dyziopodobnych 27.10.13, 06:23
            Pisarz Lem powiedział kiedyś, że dopóki nie włączono mu internetu, nie wiedział, że na świecie jest tylu idiotów... Miał rację... A największym internetowym durniem w okolicy jesteś ty...
            Mówiłem kolegom, żeby nie publikować tego listu, bo i nie ma do kogo... Ale uparli się, że społeczeństwo powinno wiedzieć, co się wyprawia. Może to i prawda w odniesieniu do społeczeństwa holenderskiego, niemieckiego, brytyjskiego. W tej szerokości geograficznej, pomiędzy Bugiem i Odrą nie ma żadnego społeczeństwa, tylko zbieranina małych, zawistnych, wrzeszczących i niedomytych goblinów, mających się za przedmurze nie wiadomo czego i "Europęzbaw"... I oczywiście nie posiadających żadnej inteligencji, nie tylko takiej, której można ubliżyć... czymkolwiek...

Wyobraź sobie taka sytuację: na bloku operacyjnym, w środku nocy lekarz musi założyć pacjentowi cewnik centralny (takie wkłucie do dużej głębokiej żyły), bo inaczej pacjent straci życie, jeśli nie zostanie pilnie zoperowany. Z oszczędności wprowadzonych przez Bronxa wynika, że takiego cewnika nie ma... Po szewskiej awanturze, która rozegrała się później, Bronx odpowiedział, że...odkryto taki cewnik w szpitalu na PCK... No, jak myślisz, dyziu? Lekarz zamiast zakładać ten cewnik łapie za słuchawkę i wydzwania do 30 oddziałów tego połączonego bajzlu (nie zapomnij o hutniczym) i odkrywa, gdzie tez może ktoś posiada jakiś ukryty cewnik centralny- 2-3 godzin, potem wysyła karetkę z pogotowia, żeby mu ten cewnik przywiozła ( może z Kucelinu), potem zakłada ten cewnik pacjentowi na...gromnicę, która wsadził mu w ręce wcześniej... A dyrekcja przyznaje sobie co chwilę premie i podwyżki... Tak, dyziu, masz rację... chodzi wyłącznie o pieniądze...
            Masz jeszcze jedna rację: nikomu, poza lekarzami może (nie twierdzę, że wszystkimi lekarzami) nie chodzi o twoje dobro. Przecież nie panu marszałkowi, bo jego elektorat jest na Śląsku, ewentualnie w Myszkowie dokąd wróci na dyrekturę szpitala, jeśli przewodnia siła narodu przerżnie wybory...

• Gość: no tak Re: do dyzia i dyziopodobnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.13, 08:51
              to od marszałka zależy założenie cewnika, zastanów się, a może lepiej poprawić wewnętrzną organizację
              • medalik111 Re: do dyzia i dyziopodobnych 27.10.13, 09:27
                Założenie cewnika nie zależy od marszałka, tu masz rację.
                Przeczytaj dokładnie co napisał maver, nie może być tak, że w trakcie operacji okazuje się, że nie ma potrzebnego środka zaopatrzenia, bo ta drobnostka czy dana rzecz jest pod ręką, czy trzeba ją sprowadzić, co niech zajmie tylko 10 minut, może decydować o życiu, a to żeby było pełne zabezpieczenie zależy od dyrekcji, a dyrektor jest partyjnym działaczem PO i tylko dlatego jest dyrektorem.
                A dyrektora powołuje zarząd województwa w drodze "konkursu", czyli de facto marszałek, którym to obecnie jest niejaki Sekuła, ten sam co zrobił z siebie idiotę w słynnej komisji "hazardowej".
                • angrusz1 Re: do dyzia i dyziopodobnych 27.10.13, 11:47
                  Medalik 111 tak napisał :

"A dyrektora powołuje zarząd województwa w drodze "konkursu", czyli de facto marszałek, którym to obecnie jest niejaki Sekuła, ten sam co zrobił z siebie idiotę w słynnej komisji "hazardowej""

Taak, podczas posiedzenia tej komisji hazardowej pokazał się z gorszej strony , ale to był jeden z najbardziej solidnych i zdolnych i dobrze zorganizowanych studentów na wydziale chemii Politechniki Śląskiej . Nie sądzę , że stracił te umiejętności .
                  A że jest jak jest to wynik chyba stanu finansów polskich .
                  Tego nie przeskoczymy a będzie jeszcze gorzej
              • maverick9991 Re: do dyzia i dyziopodobnych 27.10.13, 09:29
                A śledziłeś dokładnie nasze wpisy? Poniekąd od marszałka, bo to on utrzymuje osiołki na stanowiskach dyrektorskich. A osiołki uważają, że leczyć można dobrym słowem...
                W tym przypadku akurat odpowiadałem dyziowi, że jego losem nikt nie jest zainteresowany, no może poza mną, jeśli dyzio stanie się moim pacjentem. A ja nikomu nie życzę, żeby chorował!
                • medalik111 Re: do dyzia i dyziopodobnych 27.10.13, 09:36
                  Chyba Dyzio jest za stary na Twojego pacjenta, czyba że się mylę...
                • maverick9991 Re: do dyzia i dyziopodobnych 27.10.13, 09:49
                  Martwi mnie, że upartyjnienie Polski trafiło już na poziom schowka na szczotki. Szpitale, szkoły, domy pomocy społecznej, ośrodki sportowe są partyjnym łupem zwycięzców wyborów, którym nagradzać można "za wierną służbę" powiatowych klakierów. Dlatego tymi instytucjami, a zwłaszcza szpitalami rządzą zwykle polityczni kretyni! Głupota nowej siły przewodniej dawno już przeskoczyła głupotę zdychającej komuny, w jakiej przyszło mi wzrastać. ta droga, którą medycyna obecnie podąża jest najdłuższą drogą polskiej ochrony zdrowia od lat 60-tych ubiegłego stulecia do lat 60 ubiegłego stulecia.
                  Czy wy nareszcie zrozumiecie, że tym szpitalem dowodzą ludzie, którzy o dowodzeniu szpitalami nie mają bladego pojęcia?!!! Natomiast stanowią w prostej linii potomków filozofii Berii?!!!
                  Czy wy nie zauważyliście jak zmienił się świat od czasu wystąpienia telewizyjnego artystki Szczepkowskiej? Ideowość młodzieży zdechnie razem z moim pokoleniem! Właściwie już zdechła, bo trudno mnie nazwać młodzieżą, nawet wg kryteriów SLD... Tu, do tego szpitala nikt młody nie przyjdzie. Młodzi albo wyjada za granicę, nie tylko "za chlebem" , ale też za zwykłym poczuciem normalności, bez zdrajców, piętna wnuków sekretarzy, czy też smoleńskiej mgły! Albo wybiorą większe miasta, tam, gdzie można zrobić specjalizację i znaleźć pracę, wziąć spokojnie kredyt, kupić samochód, wybudować dom i mieć święty spokój!
                  teraz młodzi nie pytają, co mogą zrobić dla świata, tylko, jakie warunki świat im stworzył. Czy wy naprawdę jesteście ślepi?!!!
                  Gdyby dzisiaj Hitler napadł na Polskę, to zwyciężyłby " w cuglach". Nie byłoby Podziemnej Polski, ani Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata! Dzisiaj nikt nie wychowuje na Sienkiewiczu, który był mistrzem w wywracaniu kota ogonem. Jeszcze tylko pokolenie mavericka uczone było patriotyzmu, pracy u podstaw. Poczytajcie no trochę o żonie Marka Edelmana, pani doktor Alinie Margolis. Tamten, słusznie miniony ustrój, przy ugruntowywaniu swojej władzy pozbył się co mądrzejszych przedstawicieli społeczeństwa, aby głupkami i niedoukami łatwiej było rządzić. Dzisiaj nowo okrzepła, wybrana przez nas "demokratyczna władza" zrobi to samo! W Polsce nigdy nie będzie dobrze! Za dużo kundli ujada na rozstajach dróg, aby można było coś stworzyć. Już wam kiedyś mówiłem:" Dla Polaków da się czasem coś zrobić. Z Polakami... nigdy!..."
                  • taniarada Re: do dyzia i dyziopodobnych 14.06.14, 23:24
                    maverick nr.9991 napisał :> Gdyby dzisiaj Hitler napadł na Polskę, to zwyciężyłby " w cuglach.Oj mylisz się chłopczyku w białym kitlu.Dzisiaj młodzież jest tak samo patriotyczna ,jak przed wybuchem II wojny.I już Ci pisałem ,zależy kto ją wychowuje.Od Ciebie to by były ciągłe baty,a nie wychowanie.A tak na marginesie kto tu ciągle wojuje i szuka ciągle wrogów urojonych.
                • angrusz1 Re: do dyzia i dyziopodobnych 27.10.13, 11:39
                  maverick9991 napisał:

>" A śledziłeś dokładnie nasze wpisy? Poniekąd od marszałka, bo to on utrzymuje os
                  > iołki na stanowiskach dyrektorskich. A osiołki uważają, że leczyć można dobrym
                  > słowem...
                  > W tym przypadku akurat odpowiadałem dyziowi, że jego losem nikt nie jest zainte
                  > resowany, no może poza mną, jeśli dyzio stanie się moim pacjentem. A ja nikomu
                  > nie życzę, żeby chorował! "

Oczywiste jest , że nie da się leczyć bez pieniędzy i to dużych pieniędzy .
                  Ale tych pieniędzy nie ma i nie będzie . Popatrz Maverick , nawet bogate USA nie mają pieniędzy na Obamacare . W Polsce też już nie ma pieniędzy na leczenie i nie będzie i to musi dotrzeć do lekarzy .
                  Owszem , gdyby nie było tyle przekrętów w ochronie zdrowia to ileś tam operacji można by przeprowadzić więcej ale musi dotrzeć i do lekarzy i do wyborców = chorych , że pieniądze na ochronę zdrowia nie są nieograniczone .
                  • maverick9991 Re: do angrusza 27.10.13, 14:05
                    ty to naprawdę minąłeś się z rozumem w przedpokoju! Wydaje ci się, że ja te pieniądze kradnę? Co ma do lekarzy dotrzeć? Że ktoś kradnie po drodze, a oni mają to cierpliwie znosić, bo politycy są w potrzebie? Nie ma pieniędzy, bo co? Mniej pracujących, mniej składek? To niech się do cholery to polityczne bagno zajmie tworzeniem miejsc pracy, a przestanie mnie pouczać, co ja mam robić!!! Ty, durniu wiesz, że dyrektor spzoz-u, czyli publicznego szpitala wg prawa nie odpowiada za wynik finansowy swojej placówki? To dopiero przekręt finansowy jest. Nie lekarzy, tylko twórców prawa- twoich kumpli, angrusz! Co ma do społeczeństwa dotrzeć? A co się społeczeństwu powtarza?- Że ma mieć wszystko, czego zapragnie i ma to od lekarzy wyegzekwować!!! Za darmo? Jak sądzisz? Przecież USA tez nie stać na Obamacare... Na też nie stać, tylko nie ma takiego odważnego polityka, który społeczeństwu o tym powie! Ty może nie ucz studentów, bo niczego dobrego ich nie nauczysz! A jeszcze łapówkę za zaliczenie będą musieli zanieść!!!
                    • n.u.d.a szacunek? 27.10.13, 14:48
                      Maverick, nikt tak nie pomiata godnością lekarza na tym forum jak Ty swoimi wypowiedziami! Na nasze nieszczęście - one są autentyczne :( :( :( Aż dziwię się, że nie dostałeś od swojego przełożonego zakazu wypowiadania się publicznie...

Jedyna nadzieja dla Częstochowian, że dyrektor skorzysta z przysługującego prawa i wymieni część personelu z tych 140 wypowiedzeń, które otrzymał. Może nowi będą bardziej ludzcy i kulturalni.
                    • angrusz1 Re: do ( angrusza) mavericka 27.10.13, 18:32
                      maverick9991 napisał:

>" ty to naprawdę minąłeś się z rozumem w przedpokoju! "

Może się minąłem ale chyba jasne jest , że więcej pieniędzy na ochronę zdrowia nie ma i nie będzie i ilość usług medycznych trzeba do tego dostosować a nie odwrotnie .
                      To smutne ale rzeczywiste .

I dalej maverick pisze :
                      "Wydaje ci się, że ja te pieniądze kradnę? "

Nie wiem ale to nie jest wykluczone . Przekręty robią ludzie wszędzie . W szkole też .
                      Poczytaj sobie na forach o przekrętach szpitali - lekarzy - np zaliczanie przypadku ratującego życie a w rzeczywistości tak nie było .
                      Toi ty sądzisz , że ja mam wierzyć , że lekarze na różnych stanowiskach przekrętów nie robią ?

I dalej onże pisze :

"Co ma do lekarzy dotrzeć? "

Dotrzeć ma , że potrzeby ludzkie są nieograniczone ale środki materialne , jakie naród ma do dyspozycji są ograniczone .

I onże dalej :

" Że ktoś kradnie po drodze, a oni mają to cierpliwie znosić, bo politycy są w potrzebie? "
                      Nie, lekarze nie powinni znosić tego, że ktoś kradnie pieniądze . Jeśli to robią lekarze np na dyrektorskich stołkach to także inni lekarze mają reagować . Jeżeli kradną politycy , to są wybory co pewien czas i można starać wybrać się lepszych polityków .

I onże dalej :

" Nie ma pieniędzy, bo co? Mniej pracujących, mniej składek? To niech się do cholery to polityczne bagno zajmie tworzeniem miejsc pracy, a przestanie mnie pouczać, co ja mam robić!!! "

Rząd nie jest od tworzenia miejsc pracy - chyba, że w administracji . Rząd , Sejm może sprzyjać , może chronić miejsca pracy ale nie tworzy miejsc pracy w gospodarce .
                      Z miejscami pracy w gospodarce jest jak z pogodą .
                      Czy ty lekarzu takich oczywistości nie wiesz ? To jaka twoja wiedza ogólna ?

I onże dalej :
                      Ty, durniu wiesz, że dyrektor spzoz-u, czyli publicznego szpitala wg prawa nie odpowiada za wynik finansowy swojej placówki? "

A ma odpowiadać . Przecież ma konkretny kontrakt i nie powinien go przekraczać . Tak samo jest w innych krajach np w Niemczech .

A kto o tym decyduje ? Lekarze nie maja wpływu na polityków - np na ministra zdrowia , na posłów , nie spotykają się z nimi , żeby przekazać swoje opinie ?

I onże dalej :
                      " To dopiero przekręt finansowy jest. Nie
                      > lekarzy, tylko twórców prawa- twoich kumpli, angrusz! "
                      A twoich nie ? ja jestem nauczycielem nie politykiem .Polityką się interesuję .
                      Ale przypominam panie maverick , od 2007 rządzi PO z PSLem a ja popieram PiS .

I dalej :
                      "Co ma do społeczeństwa dotrzeć? "

Ma dotrzeć , że ochrona zdrowia kosztuje , że pieniędzy na ochronę zdrowia nie przybywa tak dużo jak by to społeczeństwo sobie życzyło i , że nie każdą chorobę da się wyleczyć , że każdy musi kiedyś umrzeć , że każdy winien dbać o swoje zdrowie no poprzez niepalenie i nie upijanie się wódą - a ile tego było dawniej i jeszcze jest .
                      Dotarło do mavericka ? czy dosadniej trzeba .

I onże dalej :
                      "A co się społeczeństwu powtarza?- Że ma mieć wszystko, czego zapragnie i ma to od lekarzy wyegzekwować!!! Za darmo? Jak sądzisz? Przecież USA tez nie
                      > stać na Obamacare... Na też nie stać, tylko nie ma takiego odważnego polityka,
                      > który społeczeństwu o tym powie! Ty może nie ucz studentów, bo niczego dobrego
                      > ich nie nauczysz! A jeszcze łapówkę za zaliczenie będą musieli zanieść!!! "

No widzisz , sam twierdzisz pod koniec postu , że nawet wielkie i bogate ale a jakże i bardzo zadłużone USA nie stać na Obamacare . No to dlaczego mi to zarzucasz wcześniej .
                      Taak, masz rację, że nie ma takiego odważnego polityka , który powie o ograniczonych możliwościach finansowych państwa polskiego . Ba !! przecież w wielu innych postach piszę o mężykach , którzy chcą tylko przypodobać się elektoratowi - pamiętasz obietnice Tuska - a nie ma męża stanu , który powie : dość zadłużania się, teraz trzeba zaciskać pasa .
                      Czy ty tych postów nie czytasz?
                      Szkoda .

A studentów nie uczę , bo nie pracuję na uczelni . Uczę uczniów od całkiem małych aż do maturzystów i to oni decydują, czy chcą z moich usług korzystać czy nie . Twoja opinia będzie się bardzo mało liczyła dla nich i ich rodziców .
                      • maverick9991 Re: do angrusza 27.10.13, 20:05
                        No widzisz, angrusz, niby się znasz, a jednak nie znasz...
                        1/ Pieniędzy na ochronę zdrowia więcej nie będzie. To tylko część prawdy. Obok składek wszystkich pracujących, państwo dokłada jeszcze pewien procent PKB, w Polsce jakieś 3,5%. Nie mówię, żebyśmy dogonili Holandię, bo musielibyśmy dać z pięć razy tyle, ale drugie tyle należałoby dołożyć, żeby było jako- tako... Nad tym powinny popracować kolejne rządy.
                        2/ Pieniądze z tzw. procedur "ratujących życie" to pieniądze, które na pewno zostaną zapłacone szpitalowi, więc dyrektorzy zabiegają o to, aby takich wpisów było jak najwięcej, bo nadwykonań NFZ nie płaci, albo płaci w kilku procentach. A za procedury ratujące życie musi. Jak myślisz, płaci je do kieszeni lekarzy, czy do kasy szpitala? To może dyrektorów zapytaj o przekręty!!!
                        3/ Co ma do lekarzy dotrzeć, ty filozofie? Lekarze od dawna wiedzą, że środki są ograniczone i dlatego naciskają na ministrów zdrowia, aby określili wreszcie koszyk świadczeń, czyli to, za co klientowi płaci państwo dopłacając do jego składek, a za co musi zapłacić sam!!! We Francji każdy uczestnik wypadku, który może dojechać sam do szpitala, jedzie tam taksówką. Dlaczego? Bo karetka kosztuje krocie dla takiego, który nie jest umierający... Tylko może ktoś to narodowi wytłumaczy. To takie niepopularne... Dlatego, że niepopularne, to maja to robić lekarze? To jest zasrany obowiązek urzędasów...
                        4/ Rząd i Sejm, baranku, ma tworzyć warunki, czyli prawo sprzyjające rozwojowi gospodarczemu. Nie powiedziałem, że ma utworzyć 200 miejsc pracy dla ślusarzy.
                        5/ Czy tobie się wydaje, że jak założymy kosy na sztorc i pójdziemy po Arłukowicza, to zmieni ustawę i nagle odpowiedzialność spłynie na dyrektorów spzoz-ów zaraz po mądrości? Dla kogoś tę ustawę stworzono. Właśnie dla partyjnych kretynów. Nie do lekarzy należy zmiana tego prawa, a postulujemy to od lat... Spróbuj, może tobie się uda! Nuże! Na Grunwald, przez te wiochę nad Wisłą!
                        6/ Ja mam wyjść na ulicę i wrzeszczeć, żeby naród nie chlał, nie palił i nie ćpał? Słyszałeś o demokracji? Każdemu wolno żyć i umrzeć jak mu się podoba!
                        7/ Obamacare nie wyjdzie, bo po pierwsze ich nie stać, po drugie sami tego nie chcą, po trzecie nas jeszcze nie prosili, żebyśmy to sfinansowali, ale jak poproszą, to my się z ochotą zgodzimy, zwłaszcza twoja partia! Taka mała przysługa dla Wuja Sama...
                        8/ Małe dzieci, ani duże dzieci nie decydują o zatrudnianiu nauczycieli, angruszku... Jeszcze nie... Nie wiadomo, czy to na szczęście, czy nie... Za to ich rodzice potrafią narobić prawdziwego bałaganu. A w Polsce od wielu lat nie zatrudnia się wg zdolności, tylko z zupełnie innych powodów... Nie udawaj pierwszego naiwniaka!
                        • angrusz1 Re: do angrusza 27.10.13, 21:45
                          maverick9991 napisał:

" 4/ Rząd i Sejm, baranku, ma tworzyć warunki, czyli prawo sprzyjające rozwojowi
                          > gospodarczemu. Nie powiedziałem, że ma utworzyć 200 miejsc pracy dla ślusarzy."

Przypominam ci mavericku twoje własne słowa z innego wpisu :

"To niech się do cholery to polityczne bagno zajmie tworzeniem miejsc pracy, a przestanie mnie pouczać, co ja mam robić!!! Ty, durniu"

Powtórzę : tworzeniem miejsc pracy .
                  • Gość: Uwek Re: do dyzia i dyziopodobnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.13, 09:56
                    angrusz1 -"W Polsce też już nie ma pieniędzy na leczenie i nie będzie i to musi dotrzeć do lekarzy."
                    Zgadzam się - w Polsce nie ma pieniędzy na darmową opiekę zdrowotną w pełnym zakresie, bo takich wydatków nie jest w stanie udźwignąć żaden kraj, ale to musi dotrzeć do wszystkich, a przede wszystkim pacjentów. Pomimo to politycy i media nie poruszają tematu niezbędnego współpłacenia za niektóre procedury medyczne (wzorem wielu krajów ościennych), tylko zajmują się szczuciem pacjentów na lekarzy, a najgorsze w tym wszystkim jest to, że osobiście nie widzę możliwości zmiany mentalności większości polaków, którym przecież "wszystko się należy" ...
            • 1ot Re: do dyzia i dyziopodobnych 27.10.13, 11:10
              Ej no, niektóre gobliny się myją :)
              Niuch, niuch... nie no, w porządku.

List jest bardzo ok. Osobiście - całą akcję popieram, powody uważam za zasadne, metodę protestu - za najwyraźniej jedyną możliwą; jakkolwiek boję się, czy będę miała się gdzie leczyć...

Ale - żadnym argumentem nie skłonisz do zmiany stanowiska ludzi, którzy po prostu z zasady lubią być na "nie"; ani takich, co wchodzą tu tylko po to, żeby uskuteczniać pyskówki (w Twoim drugim wątku "Dość...(...)" trwa licytacja, kto jest większym palantem); ani takiego, którego nakręca wpisywanie w każdym wątku zdania o nieczystych kalesonach; ani twórcy poezji analnej. Taki folklor i nie ma co brać tego do siebie.
            • n.u.d.a konsekwencja? 27.10.13, 14:33
              Dyziek, kangur50 to jeden z kilku lekarzy "kółeczka wzajemnej adoracji na forum" ;P
              więc to co piszesz - nie ma zastosowania do "swoich". Kto tam jeszcze?

Maverick, Twoi koledzy mają rację, że wybrali formę listu. Co mieli wybrać? petycję? wówczas musieliby latać po rodzinach i zbierać podpisy. No ewentualnie podpisaliby petycję aktualni pacjenci z obawy przed zemstą specjalistów.
              Niemniej maverick, potwierdziłeś wprost to co ja wywnioskowałem z Twoich wypowiedzi. Masz pacjentów (i ludzi w ogóle) za idiotów. Tylko jak Twoje wypowiedzi mają się do tego ckliwego listu?

Kangurku, maverick, złożyliście wypowiedzenia? to jak to ktoś słusznie napisał - odejdźcie z honorem (zakładam - maverick, że skoro uczyli Cię patriotyzmu to i określenie honoru nie jest Ci obce - choć oczywiście mogę się mylić).
              Ale oczywiście wszyscy wiemy, że nie odejdziecie. Bo niby gdzie? włókniarzfan a gdzie mielibyście pójść? za granicę? trzeba język obcy znać perfekcyjnie, no chyba że na zmywak ;) ; do innego miasta? a to tam brakuje lekarzy? no i dzięki takim szopkom co kilka lat jesteście znani w całym kraju... powodzenia! spakowani?
              Nie bój się włókniarzfan, nigdzie nie pójdą! Zresztą nawet jeśli to moim zdaniem tylko lepiej dla nas. Cywilizacja nie upadnie. A rynek nie akceptuje pustki. Jeżeli jest popyt - znajdzie się i podaż. W drugą stronę to nie działa.
              Zresztą Waszą troskę o pacjentów pokazaliście w przedostatnim strajku. Szpital finansowany jest z publicznych pieniędzy.

Kangurku, maverick - my wcale nie potrzebujemy Was bardziej niż Wy nas! Świadczycie usługi dla nas - Częstochowian. Gdybyśmy byli zadowoleni - nie musielibyście prowadzić tej PRowej kampanii na forum. Bo wystarczyłby jeden komunikat i od razu byłaby petycja podpisana przez co najmniej kilkadziesiąt tysięcy Częstochowian. To Wy nas potrzebujecie! A traktując nas jak idiotów raczej nikt dla Was nic nie zrobi. Maverick, już Ci kiedyś pisałem - możesz poszukać w postach: "Wy macie nas gdzieś i my rewanżujemy się tym samym".

Lekarze, może skomentujecie post jagody_borówka? :D :D :D :D :D to jest to co ja też już pisałem - trzeba przywrócić lekarzom motywację do pracy.
              Widzisz, Maverick - to wszystko już pisałem... nie chce mi się tracić czasu na teoretyczne dywagacje. Co jakiś czas po prostu skomentuję Wasze posty. Jednak wbrew temu co sądzisz - ludzie rozumieją, że prowadzicie tutaj na forum marketing polityczny, próbując wymusić na marszałku lub dyrektorze szpitala określone działania. Jak widać poparcia społecznego nie macie. Jak myślisz z czego to wynika? z zawiści? :P nie chcemy mieć tutaj porządne szpitale, porządnych lekarzy szanujących pacjentów, a nie traktujących nas jak idiotów!
              Maverick, skutecznie niszczysz czyjś misterny plan kampanii :) to jak z pewną partią polityczną: wódz się nie wypowiada - słupki rosną, wódz przemówi i znowu ostry zjazd :D :D :D :D :D inteligenty człowiek uczy się na cudzych błędach :)
              • n.u.d.a Re: konsekwencja? 27.10.13, 14:38
                Sprostowanie:
                "z zawiści? :P nie; chcemy mieć tutaj porządne szpitale, porządnych lekarzy szanujących pacjentów, a nie traktujących nas jak idiotów!"

Przepraszam, umknął mi ";". Niemniej na tyle istotny, że zmieniał kontekst mojej wypowiedzi, więc prostuję.
              • 1ot Re: konsekwencja? 27.10.13, 16:03
                Poczepiam się. Bo lubię.

> Maverick, Twoi koledzy mają rację, że wybrali formę listu. Co mieli wybrać? pet
                > ycję? wówczas musieliby latać po rodzinach i zbierać podpisy. No ewentualnie po
                > dpisaliby petycję aktualni pacjenci z obawy przed zemstą specjalistów.

List jest do mieszkańców. A petycja - do kogo by miała być? I jaka jest skuteczność petycji?
                Pod petycją przeciwko likwidacji porodówki podpisało się kilka tysięcy osób.
                www.wczestochowie.pl/kategoria/aktualnosci/6291,przeciwko-likwidacji-porodowki
                I coś z niej wynikło?

> Kangurku, maverick - my wcale nie potrzebujemy Was bardziej niż Wy nas!

Wprawdzie nie do mnie, ale - polemizowałabym. Okuliści doskonale dadzą sobie radę beze mnie, natomiast ja bez okulistów nie mogłabym czytać Twoich postów i zapewne umarłabym ze zgryzoty.

> Jak widać poparcia społecznego nie macie

Zachodzę w głowę na jakiej podstawie doszedłeś do takiego wniosku. Na podstawie części postów na forum? Wcale nie są jednostronne. A rozejrzyj się szerzej.
                Pewnie jest tego więcej, ale ja znam jedno miejsce w necie, gdzie ludzie dziękują lekarzom. Częstochowskim, wyobraź sobie. Z Parkitki.
                Linku tu nie podam, bo mi szkoda tego brukać.
                • n.u.d.a Re: konsekwencja? 27.10.13, 17:51
                  1ot, proszę Cię - w 230 tysięcznym mieście (pomijam okolice) zebrano TYLKO kilka tysięcy podpisów. Czym jest kilka tysięcy podpisów? jednak zdania kilkudziesięciu tysięcy wyborców zignorować nie można. A jaka jest ranga listu? żadna! i niby czemu ma służyć?

Lekarz świadczy określone usługi, a bez klientów nie będzie miał za co żyć. Więc sorry, 1ot, ale nie masz racji. Poza tym okulistów na rynku jest wielu. Niekoniecznie muszę akceptować aroganta, dla którego jestem idiotą. Rynek nie akceptuje pustki. Jeżeli będzie popyt na usługi okulistyczne o określonej jakości to znajdzie się i podaż. Tylko budżetówka rządzi się swoimi prawami. Kto powiedział, że lekarz jest ważniejszy od piekarza? lub pracownika fizycznego? ma inne funkcje społeczne, ale jako człowiek nie jest nikim lepszym wbrew temu co się maverickowi wydaje.

Na jakiej podstawie? rozmów, obserwacji i ... sama ją potwierdziłaś :) kilka tysięcy podpisów poparcia dla dobrej porodówki w Częstochowie. 1ot, nawet na Parkitce można spotkać ludzkiego lekarza, dlatego w moich postach często zaznaczam, że nie mówię o wszystkich. Niemniej ciekawy jest post jagody_borówki ukazujący brak motywacji do działania lekarzy. A jeszcze na forum też były inne wypowiedzi wskazujące, że bez "rozmowy" to trudno o profesjonalną pomoc. No i już nie będę się powtarzał.
                  • 1ot Re: konsekwencja? 27.10.13, 21:57
                    A nie przyszło Ci do głowy, że kilka tysięcy podpisów, to tylko w związku z tym, że podobnie jak ja - nie mieli pojęcia bladego, że petycja była do podpisania?
                    Przykład z porodówką poddałam Ci, bo napisałeś "petycję? wówczas musieliby latać po rodzinach i zbierać podpisy. No ewentualnie podpisaliby petycję aktualni pacjenci z obawy przed zemstą specjalistów. " Przyznasz, że 6 tysięcy jakby za dużo jak na wyłącznie lekarskie rodziny i aktualne pacjentki porodówki.
                    Zwłaszcza jeśli się porówna z wynikiem np. petycji w sprawie województwa bedzin.naszemiasto.pl/artykul/1442871,wojewodztwo-czestochowskie-ze-stolicami-w-czestochowie-i,id,t.html. Myślisz, że nie było większej liczby zainteresowanych niż 20 tysięcy?

Co do postu jagody_borówki - zapoznałam się, ciekawy. Jest sporo równie ciekawych opisów porodów w Częstochowie, również na Parkitce na forum f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4104544&start=4170.
                    Może nie czytaj. Ilość informacji okołociążowych może Cię zmulić. Pokrótce - niektóre kobiety decydują się rodzić na Parkitce i czasem nawet bywają z tej decyzji zadowolone :). Więc trudno opierać na jednym poście pogląd o motywacji lekarzy.
    • Gość: mastori WspomnIEniaZpaRyża IP: *.31.72.201.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.10.13, 09:41
      Ktos gdzies sobie wymyslil
      nie wiersz nie powiesc
      literki malowane mysla
      p o w i e w
      zamkniety sam sobie
      otwieram dziure czarna
      mym tylko znanym tajeM-N_y_M
      N-tyM gloseM
      p o w i e w kupy
      uwolniony od Mysli
      ktora ciazy
      sila spadkU jablka
      JebAnka tkana
      gdzie korzen gdzie konar
      nie powieM
      p o w i e w
      • Gość: Jerzyk Re: WspomnIEniaZpaRyża IP: *.xdsl.centertel.pl 27.10.13, 10:43
        Jestem za doktorami. Kiedyś bardzo mi pomogli
        • dyziek_o Re: WspomnIEniaZpaRyża 27.10.13, 12:00
          No i "wierzgnął" mawerick, gdy mu prawdę w oczka zarzuciłem.
          Zupełnie jak co poniektóry z proboszczów, gdy im się wytknie fakty.
          Co ty mi tu z jakimś cewnikiem wyskakujesz gościu, gdy ja nie spotkałem jeszcze lekarza, który by do roboty punktualnie przyszedł. A parę lat już na to uwagę zwracam.
          I nie jest to jedynie moje odkrycie. Poczytaj sobie parę wcześniejszych postów.
          Więc kto tu większy dureń?!
          Po za tym, ja osobistych wycieczek pod twoim adresem nie uskuteczniałem.
          Więc kto z nas większy dureń, a raczej prostaczek?! - hę?!
          A może to dla tego, żem ja nie doktor?!
          ........się cholera dałem wpuścić w dyskusję......!
          Dyzio.
          • Gość: no tak Re: WspomnIEniaZpaRyża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.13, 12:02
            A nie uważacie, że lekarz powinien wiedzieć, co mu do operacji potrzebne i zabezpieczyć sie wcześniej? A nie potem zwalać sprawę na innych.
            • Gość: Jerzyk Re: WspomnIEniaZpaRyża IP: *.xdsl.centertel.pl 27.10.13, 12:11
              Pewnie pod warunkiem że jest to planowy zabieg. Gdy liczą się sekundy i ratuje się komuś życie nie ma czasu na planowanie i wszystko powinno być po ręką. Tak to sobie wyobrażam. Ja sam kiedyś po wypadku jedną nogą byłem po drugiej stronie ... Dlatego wdzięczny jestem doktorom i jestem za nimi.
            • medalik111 Re: WspomnIEniaZpaRyża 27.10.13, 12:28
              Oczywiście...przywiozą gościa z wypadku, położą na stół i z góry wiedzą co się dzieje w środku zanim go otworzą, szczególnie gdy wynik badania nie jest jednoznaczny...
              A świstak siedzi i zawija sreberka.
          • dyziek_o Re: WspomnIEniaZpaRyża 27.10.13, 12:09
            P.s
            Jak Wam / lekarzom / się opinia jaką macie w społeczeństwie, nie podoba, - proponuję
            czarne owce ze środowiska wyeliminować, tak, by ludzie na szpitalnych schodach pod bokiem lekarza nie umierali co i rusz środki masowego przekazu pokazują.
            A nie mi tu z cewnikiem wyskakiwać!
            Wtedy nikt Wam zarzutów czynił nie będzie.
            A nie tylko na "koperty" oczekiwać. Nie każdego bowiem na to stać.
            Dyzio.
            • maverick9991 Re: do dyzia 27.10.13, 13:56
              Ludzie na szpitalnych schodach pod bokiem lekarza nie umierają. Czasem, rzeczywiście, jakiś idiota trzyma się idiotycznie idiotycznych przepisów, ale to skrajne przypadki i jest ich na szczęście niewiele. Tylko, jeśli nie ma się sprzętu, to trzeba tych idiotycznych przepisów się trzymać. No i powstaje takie błędne koło. Czy tobie się zdaje, że ja nie życzyłbym każdemu szpitalowi respiratora w izbie przyjęć? Życzyłbym... ale to wydatek rzędu 100 000,00 PLN... co najmniej. Nie każdy szpital stać. Dyrektorzy wolą się trzymać przepisów: na OIOM?- To na OIOM! I cześć!!! Co potem lekarz z taki zrobi? Zabierze sobie pacjenta do domu? No, pewnie, zawsze może wydrzeć gębę na dyrektora. Tylko nie każdego na to stać... Nie na tym tez polega życie... A nie przypominam sobie, aby koledzy pediatrzy opowiadali, że odsyłali gorączkujące dziecko przez 3 dni, aż zmarło... po drodze... Nie w Częstochowie! Oby tak dalej!

A teraz powiedz no mi, ile ty kopert wręczyłeś doktorom? Bo jeśli nie wręczyłeś, to nadstawiaj tyłek, dostaniesz kopa!
            • lan-cet Re: WspomnIEniaZpaRyża 27.10.13, 13:57
              Dyziu poczekajmy aż ty się znajdziesz na stole operacyjnym, nad którym wisi monitor gazów pokazujący stężenie O2 w powietrzu na poziomie 14% a stężenie tlenu w butli z tlenem na 120%, bo na takim sprzęcie pracujemy... kopara ci Dyziu opadnie...
              • dyziek_o Re: WspomnIEniaZpaRyża 27.10.13, 20:40
                I ponownie następny "lan-cet" napisał........co napisał.
                Naucz-że się człowieku czytać ze zrozumieniem:
                Nie ma urządzeń, nie ma cewników, nie ma pieniędzy...........itd,itd.
                To ja powiem Ci tak:
                Pierwszy stanę z Wami w proteście o zaopatrzenie placówek zdrowia w sprzęt i leki.
                Ale przed chwilą podano w telewizji / wprawdzie telewizja kłamie ale może nie stale /
                że w/g badań jakiegoś ośrodka,- nazwy nie zapamiętałem, - 70% leków podawanych pacjentom na przeziębienia i pochodne, to antybiotyki.
                Tymczasem, wiadomym ogólnie jest, że przeziębienia i inne grypopochodne historie są powodowane przez wirusy. Te zaś w du....żym poważaniu mają antybiotyki.
                Natomiast bacterius ma to do siebie, że przyzwyczaja się do antybiotyku i w sytuacji podbramkowej, gdy jest naprawdę potrzebny antybiotyk, ten, na skutek nadmiernego zażywania, staje się mało albo i wcale - skutecznym.
                Teraz mam pytanie:
                Kto odpowiada za taką formę leczenia ?!
                Pacjent?! - czy może lekarz któremu nie chciało się porządnie/uczciwie zbadać, co klientowi
                dolega.
                Sytuacja natomiast powoduje wzrost zużycia leków dzieki powikłaniom z powody niewłaściwych metod diagnostyki oraz całemu łańcuszkowi przyczyn wynikających z niefrasobliwości Pana Doktora.
                Znaczy, - rosną koszta leczenia...........etc,etc.
                To ja się pytam, czy za ten stan rzeczy odpowiada NFZ czy może
                "metody" stosowane przez lekarza?
                Co oczywiście w wielu innych przypadkach nie usprawiedliwia postępowania NFZ.
                Ale, jak mawiają radzieccy uczeni, od ziarka do ziarka..........!
                Zdrowia życzę,
                Dyzio.
                • lan-cet Re: WspomnIEniaZpaRyża 27.10.13, 21:10
                  "Pierwszy stanę z Wami w proteście o zaopatrzenie placówek zdrowia w sprzęt i leki.
                  Ale przed chwilą podano w telewizji / wprawdzie telewizja kłamie ale może nie stale /
                  że w/g badań jakiegoś ośrodka,- nazwy nie zapamiętałem, - 70% leków podawanych pacjentom na przeziębienia i pochodne, to antybiotyki. "

Dyziu o czym ty bredzisz i co to ma mieć wspólnego z Parkitką i naszym protestem ? ? ?
              • Gość: autor Re: WspomnIEniaZpaRyża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.13, 17:22
                Śmieszne bo zdawało mi się, że na Parkitce nie mają gazów w butlach )))
                Lancet chyba dawno Cię na bloku nie było.
    • Gość: Oświecony Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.13, 18:37
      Ja obawiam sie ze w Czestochowie marszałek z dyrektorem dąży do takiej samej sytuacji jak w Tychach czyli przekształcenie szpitala w spółkę czytaj prywatyzacja a zwolnienia lekarzy sa tu troche na reke nie ma komu leczyć to zamknąć szpital bo wątpie aby inni lekarze chcieli się pakować w takie bagno po tych zwalnianych. Nie ma fizycznej możliwości zastapienia 140 lekarzy to ludzie ze specjalizacjami której zrobienie trwa lata nie mówię już o doświadczeniu. Po ostatnim strajku w 2007r. mozna się było przekonać czym dla szpitala skończyło się złożenie wypowiedzeń 80 lekarzy gdzie trzeba było ewakułować pacjentów a co dopiero 140 wypowiedzeń. Dziwię się nam Częstochowianom bo zamiast bronic Naszego szpitala wszyscy krytykują lekarzy walczacych o nasze dobro i abyśmy nie musieli dodatkowo płacic za leki które powinny być a ich nie ma. Ten szpital jest marszałkowi nie na ręke same tylko problemy a dodatkowo dyrektor tez nie jest stad to co mu zależy czy szpital bedzie czy nie. Ale dla Częstochowian to jest być albo nie być bo nie sadzę aby ludzi któzy obecnie kożystają z finansowania NFZ-u stać było na podróże do szpitali na ślasku. Tak więc najeżdzajcie dalej ale nie zyczę nikomu aby on badz jego rodzina musieli skożystać z nie serwisowanego sprzetu bądz oddziału bez lekarstw. Z góry przepraszam za błedy
      • medalik111 Re: Do Oświeconego. 27.10.13, 19:09
        Przecież o tym pisałem na forum bodajże już w czerwcu.
        Prostym przykładem jest nienaprawiony tomograf, a w związku z tym sytuacja ludzi, którzy wypadli z kolejki.
        Obecnie tomografia komputerowa jest jednym z podstawowych badań diagnostycznych, a już w przypadku pacjentów onkologicznych wręcz niezbędna.
        Parodią jeszcze większą jest to, że w budynku przy PCK działa tomograf prywatnej firmy i zamiast szpital zarabiać na badaniach zarabia prywatna firma.
        • maverick9991 Re: Do nudy 27.10.13, 19:42
          Skoro tak ochoczo szermujesz tu pojęciem godności, byłbym niezwykle zobowiązany, gdybyś w kilku zdaniach zechciał mi zaprezentować, jak powinien zachowywać się z godnością lekarz. Może się jeszcze czegoś nauczę... Bo widzisz, ty może już nie pamiętasz, ale ja pamiętam, że był kiedyś taki serial "Daleko od szosy". W serialu tym pewien sympatyczny Leszek wspomniał coś o kulturze i sztuce...
          • n.u.d.a godność lekarza i szacunek dla pacjenta 27.10.13, 20:32
            maverick, to na studiach nie miałeś etyki? widzisz Ty chcesz wszystko w kilku zdaniach, a tak się nie da. Medycynę też studiowałeś ze skryptów lub notatek koleżanek? ale spróbuję w kilku zdaniach :) napisać Ci jak powinieneś postępować.

Tak dla przypomnienia:

"Przyjmuję z szacunkiem i wdzięcznością dla moich Mistrzów nadany mi tytuł lekarza i w pełni świadomy związanych z nim obowiązków przyrzekam:
            -obowiązki te sumiennie spełniać;
            -służyć życiu i zdrowiu ludzkiemu;
            -według najlepszej mej wiedzy przeciwdziałać cierpieniu i zapobiegać chorobom, a chorym nieść pomoc bez żadnych różnic, takich jak: rasa, religia, narodowość, poglądy polityczne, stan majątkowy i inne, mając na celu wyłącznie ich dobro i okazując im należny szacunek;
            nie nadużywać ich zaufania i dochować tajemnicy lekarskiej nawet po śmierci chorego;
            -strzec godności stanu lekarskiego i niczym jej nie splamić, a do kolegów lekarzy odnosić się z należną im życzliwością, nie podważając zaufania do nich, jednak postępując bezstronnie i mając na względzie dobro chorych;
            -stale poszerzać swą wiedzę lekarską i podawać do wiadomości świata lekarskiego wszystko to, co uda mi się wynaleźć i udoskonalić.
            Przyrzekam to uroczyście!

Pamiętasz to jeszcze?
            • maverick9991 Re: do nudy 27.10.13, 22:07
              No, proszę, jaki ty oczytany jesteś! Takie ładne to znalazłeś!
              A swoją drogą, to wielu częstochowskich lekarzy musi być naprawdę wielkimi ludźmi, aby po takiej paradzie pogardy każdego dnia wciąż od nowa wracać do swojej pracy i leczyć ciebie i tobie podobnych. Maver co prawda jest zaprzysięgłym ateuszem, ale ósme przykazanie w twoim wykonaniu powinno ruszyć z posad Jasną Górę jak sojuzy z kosmodromu Bajkonur :-))
              • n.u.d.a Re: do nudy 27.10.13, 22:53
                maverick, nie dyskutuj o tym, o czym nie masz pojęcia.

PS. nie musi - biorą pieniądze za to, że leczą :) Ale masz rację: wielu lekarzy jest wielkimi ludźmi, bo przestrzega przysięgi, którą złożyli i nie traktują ludzi jak idiotów. I takim lekarzom należy się szacunek.
                • Gość: kicia Re: do nudy IP: 5.172.252.* 27.10.13, 23:18
                  Nie podniecaj się tak nudus bo ci zylka pęknie
          • Gość: .. Re: Do nudy IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.13, 22:13
            maverick9991 napisał:

> Skoro tak ochoczo szermujesz tu pojęciem godności, byłbym niezwykle zobowiązany
            > , gdybyś w kilku zdaniach zechciał mi zaprezentować, jak powinien zachowywać si
            > ę z godnością lekarz. Może się jeszcze czegoś nauczę... Bo widzisz, ty może już
            > nie pamiętasz, ale ja pamiętam, że był kiedyś taki serial "Daleko od szosy". W
            > serialu tym pewien sympatyczny Leszek wspomniał coś o kulturze i sztuce...

a o kopertach nic nie wspominał???
      • Gość: 3r2t Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó IP: 212.87.246.* 27.10.13, 19:46
        jak będziesz pracować za 75% obecnych zarobków to nie zbiedniejesz a i w szpitalu będą pieniądze na sprzęt i leki.
        • maverick9991 Re: do 3r2t 27.10.13, 20:10
          Ja będę pracował za 75%, ale wiesz co się stanie z tymi pieniędzmi, które oddam? Dyrektorzy przyznają sobie nową podwyżkę, jak niedawno. Nie wierzysz? Zapytaj! :-)))))))))))))))))))))) Zatrudnimy kolejnego dyrektora tym razem ds. podziału łupów. Oraz z powodu trudnej sytuacji szpitala nadal nie będziemy kupować nowego sprzętu i lekarstw... Oj, naiwni, naiwni, naiwni... Jak ćma, co w ogień się pcha...
          • maverick9991 Re: do 3r2t 27.10.13, 20:11
            Ach, kupimy jeszcze kilka klimatyzatorów do dyrekcji, jak latem, żeby się wodogłowie nie zagotowało, bo mgła będzie gęstsza od smoleńskiej...
    • Gość: łoj Re: do 3r2t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.13, 22:27
      przeprzycie, oj pieprycie,a a prawdę każdy zna!
      • 1ot Re: do 3r2t 27.10.13, 22:51
        :)))))))))))))))
        Kląć trzeba umieć. Spróbuj jeszcze raz, może tym razem...
    • lan-cet Re: do 3r2t 28.10.13, 00:19
      e tego hajtera, wielonikowca spod znaku aero nie zabanowała po IP??? Gostek wrzuca od kilku tygodni hejty w każdym jednym temacie na forum Częstochowa, a moderacja śpi....
      • lan-cet Re: do 3r2t 28.10.13, 00:21
        "Jak to możliwe że tego hajtera, wielonikowca spod znaku aero"

*coś zżarło początek wpisu...
        • Gość: ja Re: do 3r2t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.13, 00:31
          na szczęście skończyło się szczekanie na forum, lekarzy, ktorzy tylko gadają
        • Gość: do autora [...] IP: *.free.aero2.net.pl 28.10.13, 07:44
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • 81jaga Re: do 3r2t 28.10.13, 18:31
            Widać że darmowe areo przyciąga różnych gburów i chamów, jak wyżej
            • Gość: do autora Re: do 3r2t IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.13, 19:42
              81jaga napisała:

> Widać że darmowe areo przyciąga różnych gburów i chamów, jak wyżej

cham to może cię spłodził chamie!
              a ty gburze tego nie wiesz.
              • maverick9991 Re: do o poranku 29.10.13, 00:32
                Istnieje ślubowanie lekarskie zwane też przysięgą Hipokratesa. Zazwyczaj składa się ją na dyplomatorium. Przytoczył ją nuda. Ale chyba nie miał pojęcia po co...
                • n.u.d.a Re: do o poranku 29.10.13, 09:50
                  Pozwolisz maverick, że zacytuję Twoje słowa:
                  "Skoro tak ochoczo szermujesz tu pojęciem godności, byłbym niezwykle zobowiązany, gdybyś w kilku zdaniach zechciał mi zaprezentować, jak powinien zachowywać się z godnością lekarz. Może się jeszcze czegoś nauczę... "

czyżbyś maverick osiągnął już ten wiek, że nie pamiętasz co mówiłeś wcześniej? w ten sposób zaprezentowałem Ci w kilku zdaniach, jak powinien zachowywać się z godnością lekarz.
                  • maverick9991 Re: przychodzi nuda do lekarza... 29.10.13, 16:13
                    ...a lekarz na to : "następny proszę "...
                    Tak należałoby potraktować nudę....
                    Drogi chłopcze, leniuszek z ciebie okrutny! Miałeś mi przedstawić swoją wizję idealnego medyka. A ty bezczelnie przepisałeś ślubowanie i wydaje ci się, że błysnąłeś intelektem. To duży nietakt, a jeszcze wiekszy tupet, napisać kodeksowe zasady postępowania człowiekowi, którego nie znasz i nigdy przy pracy nie widziałeś. Zaprezentowałeś tym typowy zespół paranoiczny, zwany zespołem Macierewicza...
                    • n.u.d.a kiepski żart 29.10.13, 17:06
                      maverick, tak właśnie moim zdaniem powinien zachowywać się lekarz. Tym bardziej, że złożył taką przysięgę, więc tej przysięgi powinien dochowywać. Postępujesz zgodnie z tym co przysiągłeś? jeśli tak - to jak ma się szacunek do ludzi i postrzeganie ich za idiotów?! Ty mówisz o nietakcie i tupecie obrażając ludzi na forum?! maverick - ja rozumiem, że na forum GW prowadzicie kampanię wizerunkową, ale tak naprawdę to Wasze posty świadczą o Was, a nie opinie innych. Wchodzicie w pyskówki z różnymi ludźmi (nie mówię o sobie) i te emocje przedstawiają Was w złym świetle.

Maverick, nie chce mi się z Tobą - dyskutować. Wybacz, ale mam ważniejsze rzeczy na głowie. Jeśli mogę Ci coś zasugerować - zamilcz i poproś kogoś z wiedzą marketingową o pomoc, a sam zajmij się tym co do Ciebie należy (bez tego żadna kampania nie przyniesie rezultatów!), a nie próżną twórczością artystyczną na forum. Żegnam!
                      • Gość: gosc Re: kiepski żart IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.13, 18:02
                        Mniemam panowie "dochtory" że to nie był żart!
                        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14864423,Lekarz_wyrzucony_z_pracy__Nie_udzielil_pomocy_i_zakazal.html?lokale=czestochowa#BoxWiadTxt
                        • maverick9991 Re: maverick do gościa 29.10.13, 21:51
                          Może zauważyłeś, ze to chodzi o doktora z Lidzbarka Warmińskiego?
                          Jeden debil jeszcze stanowi o całym środowisku lekarskim. A odpowiedzialności zbiorowej nie ma!!! Pozdro!
                          • angrusz1 Re: maverick do gościa 30.10.13, 22:31
                            maverick9991 napisał:

>" Może zauważyłeś, ze to chodzi o doktora z Lidzbarka Warmińskiego?
                            > Jeden debil jeszcze stanowi o całym środowisku lekarskim. A odpowiedzialności z
                            > biorowej nie ma!!! Pozdro!"

A nie zauważyłeś maverick9991 , że to przypadek jeden na... tydzień .
                            Czy nie znasz lekarza z twojego szpitala, który ma wyrok sądu lekarskiego ?
                            • ruda.2011 Re: maverick do gościa 30.10.13, 22:50
                              angrusz1 napisał:

> maverick9991 napisał:
                              >
                              > >" Może zauważyłeś, ze to chodzi o doktora z Lidzbarka Warmińskiego?
                              > > Jeden debil jeszcze stanowi o całym środowisku lekarskim. A odpowiedzialn
                              > ości z
                              > > biorowej nie ma!!! Pozdro!"
                              >
                              > A nie zauważyłeś maverick9991 , że to przypadek jeden na... tydzień .
                              > Czy nie znasz lekarza z twojego szpitala, który ma wyrok sądu lekarskiego ?

A ilu takich, co powinni te wyroki mieć i nie mają bo im się non stop "jakoś udaje"!
                              • maverick9991 Re: maverick do rudej 31.10.13, 01:14
                                Tak sobie dumam, że każden medyk powinien mieć wyrok już na starcie. W końcu jest potencjalnym przestępcą. Wtedy może ten naród byłby wreszcie zadowolony!!!
                            • maverick9991 Re: maverick do angrusza 31.10.13, 01:10
                              Naprawdę? Jeden na tydzień? To tylko 52w ciągu roku -bardzo niewiele! A tak poważnie to naprawdę bardzo niewiele, bo statystyki angruszu podają znacznie więcej... Nie zauważyłeś?
                              Czy znam lekarza, który ma w tym szpitalu wyrok sądu lekarskiego? Znam. Ale ten wyrok już zaskutkował karą, która się skończyła. Wg Ciebie powinien nosić tablicę z taką informacją na czole? Wyrok otrzymał, karę odbył. Akurat to jest wyjątkowo uczciwy lekarz, który jeden raz się potknął. Dałem mu szansę, zupełnie tak samo jak daję zlodziejowi.
                              • angrusz1 Re: maverick do angrusza 31.10.13, 06:37
                                maverick9991 napisał:

> Akurat to jest wyją
                                > tkowo uczciwy lekarz, który jeden raz się potknął. Dałem mu szansę,..."

Być może wyjątkowo uczciwy , ale przez ten błąd pewna osoba mogła nie żyć . A ten błąd był udowodniony na 100 % . A ile jest takich błędów , o których pacjenci nie wiedzą albo nie potrafią udowodnić . Tu też statystyka chyba nie określa dokładnie a liczby są większe niż się spodziewamy .
                                Oczywiście i ja daję mu szansę .A co do kary to była symboliczna .
                                • n.u.d.a do angrusza 31.10.13, 09:19
                                  angrusz, daj sobie spokój z dyskusją z człowiekiem, który ma problem z czytaniem ze zrozumieniem i wyciąganiem wniosków. Maverick pisze dla samego pisania, więc szkoda Twojego czasu. Najlepszą możliwą reakcją na posty mavericka jest brak reakcji. Niech sobie lekarze co jakiś czas dorzucą pochlebną opinię i niech myślą dalej, że społeczeństwo to idioci i nie wie, kto podbija wątek na forum ;)

Angrusz, dzięki 1ot (link do kafeterii) poznaliśmy opinię byłej stażystki z Parkitki (autorka o nicku Karaoke87) i nie odbiega ona zbytnio od opinii przedstawianych na forum. Zacytuję wypowiedzi wspomnianej Karaoke87:

"Ja odradzam Parkitkę. Nie rodziłam tam, ale miałam tam praktyki i wg mnie mimo, że jest to najbogatszy szpital w Częstochowie, personel pozostawia wiele do życznia. "
                                  (...)
                                  "Naprawde odradzam parkitkę, nie podobało mi się tam wogóle, lekarze oprsykliwi, uważają się za bogów, a tak podobno jest na każdym oddziale bo słyszałam od róznych osób."

PS. dla jasności - mój post skierowany jest tylko i wyłącznie do angrusza i nie wymaga komentarza innych osób.
                            • angrusz1 Re: maverick do gościa 02.11.13, 11:15

>
                              > A nie zauważyłeś maverick9991 , że to przypadek jeden na... tydzień .
                              > Czy nie znasz lekarza z twojego szpitala, który ma wyrok sądu lekarskiego ?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14879248,Lekarka_wyludzila_za__lewych_pacjentow__kilkaset_tysiecy.html#BoxWiadTxt
                              • maverick9991 Re: maverick do angrusza 02.11.13, 12:52
                                No widzisz, angruszu!
                                Wreszcie lekarze zaczynają zajmować poczesne miejsce w doborowym towarzystwie :wśród nauczycieli sypiajacych ze swoimi uczniami, wśród księży pedofili, wśród wiecznie pijanych posłów Rzeczpospolitej, wśród nepotycznych polityków...
                                • sabina69 Re: maverick do angrusza 02.11.13, 13:19
                                  Jak to zaczynają? A pedofil seksuolog z Częstochowy, stomatolog z Rakowa molestujący pacjentki?
                                • angrusz1 Re: maverick do angrusza 02.11.13, 15:23
                                  Mylisz się maverick ,

Żadne wreszcie . Oni już tam dawno są .

A podczas spotkań ze znajomymi na cmentarzach można było usłyszeć różne komentarze na temat pracy w Szpitalu - posłuchać o drugiej stronie medalu .
                                  • maverick9991 Re: maverick do angrusza 03.11.13, 12:18
                                    Nie wiem, skąd w Tobie takie przeświadczenie, że pośród ciemności i ciemnoty zalegających wokół, na oceanie rozpaczy powinna istnieć wyspa świętych pańskich pełna lekarzy? Angruszu, nie ma już Avalonu, nie ma Panteonu. Autorytety Polaków albo zniszczyła oczekiwana, ale źle pojęta wolność, albo zniszczyły się same...Pogrzeb ostatniego Autorytetu, ostatniego rozumnie Rozumnego Polaka właśnie trwa. Lekarze są tacy sami jak reszta społeczeństwa. A, zaręczam Ci, nikomu naprawdę nie zależy, aby było inaczej. Rządowi nie zależy,bo w kryzysie ma na kogo zgonic wszystkie winy. Dyrektorom szpitali nie zależy,bo dzięki temu mają środowisko w szachu. Społeczeństwu też nie zależy,bo tradycyjny wróg gotowy i w dodatku blisko...
                                    • maverick9991 Re: maverick do angrusza 03.11.13, 12:22
                                      Tym uczciwym lekarzom też za chwilę przestanie zależeć, bo ile lat i pokoleń można wsłuchiwać, że jest się darmozjadem, złodziejem i lekarską szmatą...

Nie ma odpowiedzialności zbiorowej!!!
                                      Każde uogolnianie jest z gruntu szkodliwe i niebezpieczne!!!
                                      • angrusz1 Re: maverick do angrusza 03.11.13, 13:26
                                        maverick9991 napisał:

> "Tym uczciwym lekarzom też za chwilę przestanie zależeć, bo ile lat i pokoleń można wsłuchiwać, że jest się darmozjadem, złodziejem i lekarską szmatą..."

Ale nawet takie ogólne wyzwiska nie zwalniają uczciwego z uczciwej pracy .

" Nie ma odpowiedzialności zbiorowej!!!
                                        > Każde uogolnianie jest z gruntu szkodliwe i niebezpieczne!!! "

Generalnie tak ale jednak takie ogólne stereotypy funkcjonują i oddziałują na społeczeństwo i jednostki np stereotyp o Cyganie .
                                        Ja wolę nie sprawdzać za każdym razem uczciwości Cygana , lekarza też wolałbym nie .
                                        • maverick9991 Re: maverick do angrusza 03.11.13, 20:10
                                          Rzeczywiście, różnimy się od siebie. Kiedy wybudowano pewien kanał, jeden mądry czlowiek powiedział, że należałoby raczej łączyć narody z narodami, a nie pustynie z pustyniami... Oczywiście nie mam na myśli łączenia narodów na sposób radziecki :-)))))))) Gruba kreska ma swoje złe i dobre strony. Po odzyskaniu wolności wszyscy powinni połączyć siły dla stworzenia nowoczesnej Polski. A tu rozpoczęła się licytacja, kto jest bardziej polskim Polakiem. Tak mijają miesiące i lata. A świat oddala się poza horyzont. Przykre to i niepotrzebne. Ale to nasza cecha narodowa. "Co by tu jeszcze spieprzyć, panowie, co by tu jeszcze "...
                                    • angrusz1 Re: maverick do angrusza 03.11.13, 13:22
                                      maverick9991 napisał:

> nie ma już Avalonu, nie ma Panteonu. Autorytety Polaków
                                      > albo zniszczyła oczekiwana, ale źle pojęta wolność, albo zniszczyły się same..
                                      > .Pogrzeb ostatniego Autorytetu, ostatniego rozumnie Rozumnego Polaka właśnie tr
                                      > wa."

Nie , mam inne zdanie .
                                      Kiedyś , 4.06.1992 była próba odsiania - może nie idealna ale jednak - plew od ziarna ale ktoś to zastopował w nocy . Teraz jeden z tych stoperów jest premierem a inny był wicepremierem .

Dlatego jednak różnimy się mavericku .
                                      • medalik111 Re: maverick do angrusza 03.11.13, 20:31
                                        angrusz1 napisał:
                                        > Kiedyś , 4.06.1992 była próba odsiania - może nie idealna ale jednak - plew o
                                        > d ziarna ale ktoś to zastopował w nocy . Teraz jeden z tych stoperów jest premi
                                        > erem a inny był wicepremierem .
                                        Zgadza się, może wtedy jeden z największych katolików w tym mieście nie byłby teraz członkiem rady duszpasterskiej, tylko jako TW Józef byłby skończony, a tak to Giżyński podpisuje z nim porozumienie o współpracy.
                                        To jest dopiero hipokryzja, poseł PIS współpracuje z byłym TW...ot Polska.
                        • maverick9991 Re: maverick o Lidzbarku Warmińskim 29.10.13, 22:19
                          Popieram Panią Dyrektor! Człowiek odpowiedzialny za ratowanie zdrowia i życia ma obowiązek to zdrowie i życie ratować! Nawet jeśli to życie nie pachnie fiołkami i nie nawiązuje z nami kontaktu. A może zwłaszcza wtedy!!!
                          Ale wypisywanie pod publikacją haseł "lekarskie szmaty" jest przestępstwem równie nagannym, bo pogardza innym życiem, które być może dąży gdzieś do ideału...
                      • maverick9991 Re: maverick do nudy 29.10.13, 22:12
                        Mój drogi rewolucjonisto!!!
                        Bądź uprzejmy nie odsyłać mnie do roboty, gdy w moim maverickowym wolnym czasie wybijam narodowi z podgolonych głów sarmacką mądrość! A ty sam trollujesz na tym forum 24 godziny na dobę. Pracujesz gdzieś hejterku? To brzydko tak pisywać na forum z roboty! Okradasz swojego pracodawcę! Czyli łamiesz 7 przykazanie. Że o ósmym "nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu"... to już nawet nie wspomnę... Nie znasz większości z nas! Nigdy nie towarzyszyłeś nam przy pracy! Nie masz prawa wypowiadać się na temat przestrzegania lub nie przestrzegania ślubowania lekarskiego, czy też przysięgi Hipokratesa, jak wolisz!
                        Nie masz pojęcia o emocjach lekarskich! A przestrzegałbym bardzo mocno przed idealizowaniem ludzi "BEZ EMOCJI"!!! Bez emocji TA PROFESJA NIE ISTNIEJE!!! Medycyna, mój hejterku, to stan umysłu. A pewnych rzeczy człowiek z zewnątrz nie zrozumie, a już na pewno, nie powinien wydawać pochopnie sądów i bezrozumnie pouczać!~
                        Kogoś z wiedzą marketingową poślij natomiast do dyrekcji, bo tak mi się widzi, że tam się bardziej przydadzą. Zgodnie z zasadą:" Kasa zatrudni zaraz króla Midasa!"...
                        No i zamów sobie wizytę u psychoterapeuty! Koniecznie w Katowicach!!!
                        • 15julka Re: maverick do nudy 30.10.13, 19:54
                          Lekarze ja i moja rodzina jesteśmy za wami, mamy dużo wdzięczności za ciężkie chwile
                          • anusia487 Re: maverick do nudy 03.11.13, 20:12
                            Ja tez mam wiel podziwu dla niektórych lekarzy stamtąd----szczególnie dla wspaniałej lekarki pani doktor Małgorzaty Chełmickiej która wyprowadziła mojego męża na prostą a był doslownie bliski smierci-lekarka oddana pacjentowi .Pani doktor --nie odchodż od nas.
    • Gość: o poranku Re: do nudy IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.13, 09:00
      Cały czas słyszę o przysiędze lekarzy, a podobno takiej nigdzie się nie sklada i mówi się o tym na studiach medycznych tylko w kontekście historii medycyny. Taka sama przysięga dotyczy nas wszystkich, bądź porządnym człowiekiem , a przecież więzienia są pełne , a forum pełne jest nienawiści i chamstwa.
    • bumbumik Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 04.11.13, 20:08
      Podobno lekarze złożyli wypowiedzenia dopiero wtedy,gdy dyrekcja ogłosiła plan zastąpienia świetnie płatnych dyżurów systemem pracy trzyzmianowej.Wcześniej fatalny stan sprzętu i braki w wyposażeniu aż tak im nie przeszkadzały.
      • maverick9991 Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 04.11.13, 20:30
        Kłamstwo! Nie było propozycji zmiany sposobu pracy!
    • bumbumik Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 04.11.13, 20:39
      Słychać tez plotki o "drobnych" zmianach w Zakładzie Diagnostyki Obrazowej,też są nieprawdziwe?
      • chlop4 Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 04.11.13, 22:46
        ja zmian nie widzę. Od kilku miesięcy dyrekcja i urząd marszałkowski nie kwapią się z naprawą tomografu. A ludzie czekają po kilka miesięcy i kolejka wydłuża się. Dla mnie to skandal i okazywanie jak bardzo dla urzędu nie liczy się chory człowiek
        • bumbumik Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 04.11.13, 23:04
          Zmiany mają być podobno od stycznia.Ale pewnie maverick wie więcej ale nie powie zbyt wcześnie,żeby się plebs nie buntował
          • agata.123456 Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 05.11.13, 17:48
            bumbumik napisała:

> Zmiany mają być podobno od stycznia.Ale pewnie maverick wie więcej ale nie powi
            > e zbyt wcześnie,żeby się plebs nie buntował

rzygać się już od tych dyrdymałów chce!!!!
            a niech spie......... w jasną cholre.
          • maverick9991 do bumbumika 06.11.13, 17:28
            Następny hejterek?
            O pracy zmianowej nie mówiono, bo w większości oddziałów brakuje na to lekarzy! Tak więc dyrekcja nie trafiłaby sobie paluszkiem do odbytu. Amen
    • basiecza50 Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 05.11.13, 19:03
      Szanowni Panowie Lekarze nie bierzcie nas częstochowian na litość i nie kłamcie. Zrobiła się grupa z pewną "czołówką", która by wyjść z twarzą zmusiła kolegów do decyzji wypowiedzeń. Większa część chciała się wycofać ,ąle musieliby zapłacić tzw. "karę" lojalnościową , a to nie małe pieniądze. Krzykaczami są głównie Ci, co za nowego dyrektora nie mogliby nadal "użyczać" szpitalnego sprzętu do prywatnych badań a robili to zawsze. To samo z lekarstwami. Niech Ci Panowie odejdą w siną dal !!! Przyjdą nowi, młodzi , nie skorumpowani i możę nareszcie będzie można się w tym szpitalu leczyć. Ja mam same złe opinie o tym szpitalu, tu leżała wiele razy moja mama, w nim umarła i wiem co mówię, Wiele widziałam, wiele doświadczyłam!! Nowy Panie Dyrektorze takich ludzi w Częstochowie nam potrzeba, nigdy nie dościgniemy lekarzy i pielęgniarek ze Śląska,ale może choć trochę się przybliżymy do nich. Niech Pan tak trzyma !!!
      • luiz.a89 Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 06.11.13, 12:45
        Popieram przedmówczynie.Dodam ze pracowałam w szpitalu co prawda nie na Parkitce a w innym i były stosowane takie praktyki gdzie to pacjent z gab,prywatnego był diagnozowany ambulatoryjnie na sprzecie szpitalnym po czym szedł do domciu z gotowa diagnozą i receptami.Inni musieli czekac w gigantycznych kolejkach.
        • maverick9991 do basieczy i luiz 06.11.13, 17:34
          Znacie tych lekarzy, którzy robią prywatne badania na państwowym sprzęcie i wydają tonami leki szpitalne prywatnym pacjentom?To ruchy, kluchy leniwe, do policji i prokuratury. A jak nie znacie tych,a tylko wam się wydaje, to milczeć i nie oskarżać bezpodstawnie. Bo jak jeszcze raz zobaczę taki durny post, to udam się do admina po dane, a potem do prokuratora!!!
          • bumbumik Re: do basieczy i luiz 06.11.13, 19:18
            Oj,mavericku,nerwowy się zrobiłeś:)Sam zacząłeś tą dyskusję a teraz straszysz prokuratorem tych,którzy mają inne spojrzenie na ciężką pracę lekarzy?
            • angrusz1 Re: do basieczy i luiz 06.11.13, 20:08
              bumbumik napisała:

>" Oj,mavericku,nerwowy się zrobiłeś:)Sam zacząłeś tą dyskusję a teraz straszysz p
              > rokuratorem tych,którzy mają inne spojrzenie na ciężką pracę lekarzy?"

Bo wychodzą szczegóły na temat tej " ciężkiej pracy " lekarzy a to już mało wygodne .
              Trudno mi ocenić nowego dyrektora , bo nie przyglądam się jego pracy ale inni to widzą i oceniają, że tenże dyrektor chce ukrócić pewne niecne praktyki " częstochowskich lekarzy " .

Taak, czy maverick słyszał to określenie : " częstochowscy lekarze " ?
              • 15julka Re: do basieczy i luiz 06.11.13, 20:36
                Wcześniej podobno" tenże dyrektor ukrócał pewne niecne praktyki tyskich lekarzy" i .. doprowadził do zamknięcia szpitala w Tychach.
                Czy angrusz1 słyszał to określenie : "tyscy lekarze" ?
                Czytałem też w dzisiejszym artykule że dyrekcja szpitala już o tym myśli by rozsprzedać majatek szpitala (nasz majatek) pewnie za bezcen : "powierzając ich prowadzenie zewnętrznym podmiotom - zdradza dyrektor. - Będą to firmy prywatne, być może nawet spółki "
                szpital przez dyrekcje będzie rozsprzedany firemkom, spółkom którym przychylna jest dyrekcja.
                Tylko kto dba tu o dobro pacjenta ?
                już jest w mieście kilka prywatnych firm medycznych i kogo na nie stać ?
                Będzie wybieranie pacjentów a reszta będzie odsyłana w siną dal jak miało to miejsce po sprywatyzowaniu szpitala w Blachowni ?

• bumbumik Re: do basieczy i luiz 06.11.13, 20:41
                  i pewnie stąd ten ból,nie ci kupią,co są na miejscu i też by chcieli
                  • kangur50 Re: do basieczy i luiz 06.11.13, 21:02
                    Ból jest w tym że do takiej wyprzedaży dochodzi.
                    Teraz rozumiem protest lekarzy.
                    Jakie konsenkwencje dla pacjentów przeynosi wyprzedaż szpitala też wiemy po wyprzedaży szpitala w Blachowni jak ktoś wcześniej słusznie zauważył.
                    Teraz rozumiem wcześniejsze nawoływania na forum popleczników dyrekcji że z każdą chorobą najlepiej trzeba jeżdzić do Katowic albo i dalej.
                    Tylko że my tu mieszkamy, pracujemy, odprowadzamy część podatków do urzędu marszałkowskiego i mamy prawo głosu.
                    Jak widać skutecznie dopiero jesienią w czasie wyborów.
                    niestety obawiam się że do tego czasu wyprzedają szpital i u paru osób powiększą się kieszenie
                    Pytanie do bumbumika :
                    " i pewnie stąd ten ból,nie ci kupią,co są na miejscu i też by chcieli' - więc którzy kupią , ci z katowic ? pewnie jesteś blisko szpitalnej dyrekcji i cos wiesz, kto ma się obłowić, więc uchyl rąbka tajemnicy
                    • bumbumik Re: do basieczy i luiz 06.11.13, 22:08
                      ja tam tylko sprzątam:)
                      Ale podobno to Diagnostyka Obrazowa ma być przehandlowana w pierwszej kolejności.
                      Usg,tomograf,rezonans-drogie badania i bardzo kosztowny sprzęt.Myślę,że nowy dzierżawca nie wpuści za darmo na oddział żadnego lekarza z prywatnymi pacjentami.
                      Nowy dyrektor,po tym co zrobił z Tychami,nie wzbudza zaufania, ale zauważ,że jeżdżenie na Śląsk w razie poważnej choroby było w Częstochowie normalne już od lat. Onkologia Parkitki stała się godna zaufania dopiero wtedy,gdy przyjechał dr Kałmuk z Gliwic i wprowadził swoje normy.
                      Hurtowe rzucanie wypowiedzeń na stół jest dla mnie formą szantażu,manipulowaniem ludźmi-kto nas będzie leczył,jak wszyscy odejdą,kto poskłada nasze połamane nogi i wytnie wyrostek ?Są jacy są,ale ich potrzebujemy.
                      Wyhodowaliśmy ich sobie na własnym łonie.Jakbyśmy chodzili z każdym ich zaniedbaniem,złą diagnozą, przejawem prywaty czy delikatną aluzją o sposobach obejścia kolejki do prokuratury(jak radzi nasz forumowy guru medycyny -maverick)to nie potrzebne byłoby ściąganie dyrektora z zewnątrz,bo sami by się pilnowali.
          • kicha.3 Re: do basieczy i luiz 06.11.13, 21:53
            maverick9991 napisał:

> Znacie tych lekarzy, którzy robią prywatne badania na państwowym sprzęcie i wyd
            > ają tonami leki szpitalne prywatnym pacjentom?To ruchy, kluchy leniwe, do polic
            > ji i prokuratury. A jak nie znacie tych,a tylko wam się wydaje, to milczeć i ni
            > e oskarżać bezpodstawnie. Bo jak jeszcze raz zobaczę taki durny post, to udam s
            > ię do admina po dane, a potem do prokuratora!!!

Bez emocji i straszenia!!
            czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,14902703,Protestujacymi_lekarzami_z_Parkitki_i_Tysiaclecia.html#LokCzeTxt
            Bo jak czytam "dohtory" to wami ci od prawa karnego chyba się zajmą!
            • luiz.a89 Re: szkoda czasu 06.11.13, 22:19
              Moja znajoma miała operacje tarczycy na NFZ w Klinice sw.Lukasza i jest bardzo zadowolona,wiec co za róznica gdzie pójdziemy się leczy
    • bumbumik Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 28.05.14, 23:30
      uwaga.tvn.pl/65615,news,,kto_rzadzi_czestochowskim_szpitalem,reportaz.html
      • kzet69 Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 29.05.14, 00:03
        no... a teraz jakieś własne wnioski, czy wierszówka z TVN za podbijanie staroci?
      • angrusz1 Po jesiennych wyborach 29.05.14, 11:26
        zacznie się duże czyszczenie szpitala . Niech wielu lekarzy już teraz rozgląda się za pracą na etacie .
        • angrusz1 Re: Po jesiennych wyborach 29.05.14, 11:33
          Może pan marszałek Sekuła był dobrym szefem NIK-u ale jako marszałek ma niewiele czasu i słabą polityczną sytuację swojego ugrupowania , żeby robić porządku . On może woli spokojnie dotrwać do końca kadencji i nie robić zmian jeszcze przed wyborami .
          Ale po wyborach kolejny marszałek będzie musiał tę sprawę rozwiązać .
          Nie można tolerować kartelu lekarzy .
        • ku-tz Po jesiennych wyborach ??? 29.05.14, 12:48
          Panie Andrzeju!

Dalej Pan naiwny, kolejne wybory wygra ta sama formacja.
          Po drugiej stronie jest p. Szymon który "jednoczy"
          Panie Andrzeju, w niedzielę miało zostać "próchno" z Platformy.
          I co ? - ósma przegrana Jarosława.
          • angrusz1 Re: Po jesiennych wyborach ??? 03.06.14, 20:47
            ku-tz napisała:

> Panie Andrzeju!
            >
            > Dalej Pan naiwny, kolejne wybory wygra ta sama formacja.
            > Po drugiej stronie jest p. Szymon który "jednoczy"
            > Panie Andrzeju, w niedzielę miało zostać "próchno" z Platformy.
            > I co ? - ósma przegrana Jarosława.

No i nie widzi pan tego próchna ?
            Przy takiej frekwencji oznacza to ,że na PO zagłosował żelazny elektorat . I ten elektorat może zagłosować jesienią i tylko ten , plus coś jeszcze . A frekwencja będzie o wiele większa niż 23 % .
            A pan Szymon jednoczy rzeczywiście . Już nie będzie dwu list . Należy spodziewać się sukcesu . Jak bardzo to mi to trudno powiedzieć .
            W skali województwa będzie podobnie . Na listach PO nie będzie już Buzka .
            Ale poczekajmy i bez nadmiernego optymizmu a już na pewno bez hura ...!!!
    • trambam Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 29.05.14, 11:32
      Witam. Z tym szpitalem mam same okropne wspomnienia...2 porody ( opieka pio cc tak fatalna, ze nawet nie będe się rozpisywać)..2 letnie dziecko , które przez pół roku chorowało naprzemiennie na oskrzela i płuca...wybrało tyle antybiotyków i zastrzyków naporzemiennie, ze jak sobie przypomnę to mam ciarki..przyjeżdzam do szpitala ilekarz do mnie " czego pani od nas oczekuje? i co mam temu dziecku zrobić?....nie przyjęli go na oddział a za dwa dni wylądowałam w opolu...dziecko na oiomie...ledwo przezyło... 5 letni drugi syn z jelitówką...czekał w bólach ponad godzinę na porzyjęcie, mimo iż nie było kolejki...lekarz nie zchodził z piętra wyżej...a rozmowy personelu dotyczące oacjentów to poprostu czyste chamstwo w najgorszym wydaniu. komentarze pt. "pewnie się gó...arze uczyć nie chce i sobie bóle głowy wymyśla " itd....zlecone usg jamy brzucha...znowu czekanie..przed nami chory z wypadku i dziewczyna z rakiem....pani z kawą przychodzi po 45 minutach...w szpitalu gdzie wszystko powinno być na cito!!!!!!!!!!...kolejny przykład....syn złamał dwie kosci nogi...niedziela...zanim pani doktor ( nie pamiętam nazwiska ale z dużą wadą wzroku- zezem ) bez jakiejkolwiek informacji, rozmowy przed i po składa dziecku noge .zlecają środki przeciwbólowe...nikt nic nie mówi- bo same niemowy na oddziale chirurgicznym...arogancja taka, ze ręce opadają...wypisuję syna na własne żadanie i jadę do krakowa do szpitala polsko- amerykańskiego. doc. sułko....jak zobaczył to nie mógł uwierzyc i naprawdę nie krył zbulwersowania...załozyli mu gips kompletnie nieprawidłowo, nie uwzględniając rany o której nota bene dowiedziałąm sie od niego...jak gipsowali dziecku nogę i usłyczeli , ze z częstochowy komentarz był nastepujący..." zawsze po nich poprawiamy robotę...zawsze"...reasumując...proszę nie powoływać sie na Matke Boską...bo to wy lekarze co rano powinniscie jako modlitwę recytowac przysięge hipokratesa..myslicie , ze nam uśmiecha się jeździć po krakowach . łodziach o katowicach? nie! ale przez waszą arogancje i myslenie przede wszystkim o kasie,sprawia ze musimy tam jeżdzic i leczyć się prywatnie, wiec proszę wybaczyc ale w takiej sytuacji wali mnie to , ze zamkną ten szpital...chociaz nie...byłabym szczęsliwa, bo moze zaoszczędzi to cierpienia wielu dzieci i ich rodziców.a prywatnie nikt do takich lekarzy sie nie uda.
    • trambam Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 29.05.14, 11:33
      p.s...jak będziecie szanowni lekarze z Parkitki szukać nowej pracy na śląsku<oby jak najdalej od nas> nie przyznawajcie się , że jestescie z cz-wy...bo to mówi samo za siebie.jesteście znani w całej Polsce...z wysokich cen, wysokich wymagań, niskiej kultury dla pacjenta i srednich umiejętnosci..może doczekam czasów gdzie tak jak np. w Centrum zdrowia Matki i dziecka w Warszawie od portierni, recepcji po przyjęcie przez Panie Prof. na każdym kroku człowiek czuje chęć niesienia pomocy dziecku .dziękuję.
    • trambam Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 29.05.14, 12:03
      Z tym szpitalem mam same okropne wspomnienia...2 porody ( opieka pio cc tak fatalna, ze nawet nie będe się rozpisywać)..2 letnie dziecko , które przez pół roku chorowało naprzemiennie na oskrzela i płuca...wybrało tyle antybiotyków i zastrzyków naporzemiennie, ze jak sobie przypomnę to mam ciarki..przyjeżdzam do szpitala ilekarz do mnie " czego pani od nas oczekuje? i co mam temu dziecku zrobić?....nie przyjęli go na oddział a za dwa dni wylądowałam w opolu...dziecko na oiomie...ledwo przezyło... 5 letni drugi syn z jelitówką...czekał w bólach ponad godzinę na porzyjęcie, mimo iż nie było kolejki...lekarz nie zchodził z piętra wyżej...a rozmowy personelu dotyczące oacjentów to poprostu czyste chamstwo w najgorszym wydaniu. komentarze pt. "pewnie się gó...arze uczyć nie chce i sobie bóle głowy wymyśla " itd....zlecone usg jamy brzucha...znowu czekanie..przed nami chory z wypadku i dziewczyna z rakiem....pani z kawą przychodzi po 45 minutach...w szpitalu gdzie wszystko powinno być na cito!!!!!!!!!!...kolejny przykład....syn złamał dwie kosci nogi...niedziela...zanim pani doktor ( nie pamiętam nazwiska ale z dużą wadą wzroku- zezem ) bez jakiejkolwiek informacji, rozmowy przed i po składa dziecku noge .zlecają środki przeciwbólowe...nikt nic nie mówi- bo same niemowy na oddziale chirurgicznym...arogancja taka, ze ręce opadają...wypisuję syna na własne żadanie i jadę do krakowa do szpitala polsko- amerykańskiego. doc. sułko....jak zobaczył to nie mógł uwierzyc i naprawdę nie krył zbulwersowania...załozyli mu gips kompletnie nieprawidłowo, nie uwzględniając rany o której nota bene dowiedziałąm sie od niego...jak gipsowali dziecku nogę i usłyczeli , ze z częstochowy komentarz był nastepujący..." zawsze po nich poprawiamy robotę...zawsze"...reasumując...proszę nie powoływać sie na Matke Boską...bo to wy lekarze co rano powinniscie jako modlitwę recytowac przysięge hipokratesa..myslicie , ze nam uśmiecha się jeździć po krakowach . łodziach o katowicach? nie! ale przez waszą arogancje i myslenie przede wszystkim o kasie,sprawia ze musimy tam jeżdzic i leczyć się prywatnie, wiec proszę wybaczyc ale w takiej sytuacji wali mnie to , ze zamkną ten szpital...chociaz nie...byłabym szczęsliwa, bo moze zaoszczędzi to cierpienia wielu dzieci i ich rodziców.a prywatnie nikt do takich lekarzy sie nie uda.
    • trambam Re: List otwarty lekarzy z Parkitki do Mieszkańcó 29.05.14, 12:05
      jeszcze jedno...jak będziecie szanowni lekarze z Parkitki szukać nowej pracy na śląsku<oby jak najdalej od nas> nie przyznawajcie się , że jestescie z cz-wy...bo to mówi samo za siebie.jesteście znani w całej Polsce...z wysokich cen, wysokich wymagań, niskiej kultury dla pacjenta i srednich umiejętnosci..może doczekam czasów gdzie tak jak np. w Centrum zdrowia Matki i dziecka w Warszawie od portierni, recepcji po przyjęcie przez Panie Prof. na każdym kroku człowiek czuje chęć niesienia pomocy dziecku .dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka