31.10.13, 12:38
Co ważniejsze ? testament czy księga wieczysta? w sprawach spadkowych po śmierci rodziców.
Obserwuj wątek
    • phillipine Re: spadek 31.10.13, 20:26
      Co masz na myśli pisząc o księdze wieczystej?

Właśnie jestem po sprawie spadkowej na podstawie testamentu- bez problemu. Za zmianę nazwiska w księdze- 150 zł.
      • speleus Re: spadek 01.11.13, 07:45
        Dzięki. Moi teściowie zakładają na stare lata / mają po 84 / księgę wieczystą no i OK. Ale nie chcą się dać przekonać co do testamentu. A chętnych na ich posesję i dom będzie z 20 osób. U mnie nie było tego problemu, była księga, ale i testament i znam ten proceder i też było bez problemu. Pozdrawiam
        • piesc_boga Re: spadek 01.11.13, 08:20
          Testament testamentem, ale jest jeszcze w tym kraju beznadziejne prawo do zachowku. Czy to testament czy darowizna zachowek sie należy. Wydziedziczenie dzieci powoduje że prawo do zachowku przechodzi na wnuków. Trzeba wydziedziczyć wszystkich spadkobierców aby testament był w pełni mocy. I trzeba mieć do tego podstawy aby wydziedziczeni nie mogli tego podważyć.
          • speleus Re: spadek 01.11.13, 08:56
            Dzięki ale w tej kwestii to jeden z wnuków będzie drążył temat. A kurcze niech ci moi teściowie żyją i 1000 lat już nie 100, ale jak ich przekonać, że muszą to zrobić.
          • japanka2 Re: spadek 04.11.13, 09:47
            Czytałam ostatnio na Wyborczej - wyborcza.biz/biznes/1,100897,14785959,Wazne_dla_spadkobiercow__Zachowek_i_przedawnienie.html co do zachowku, kiedy się przerywa bieg przedawnienia , że każdorazowe przerwanie tego biegu przedawnienia jakby uruchamia termin cały na nowo...
            masakra wg mnie, no ale to pewnie zależy od sytuacji w jakiej człowiek się znajduje, dla jednych koszmar, ale innym na pewno się to przyda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka