Dodaj do ulubionych

Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni

IP: *.21.pl / 213.199.204.* 18.08.04, 20:28
A co "Solidarność ma na pociechę zwolnionym pracownikom?Bo jest to
oczywiste,ze w sytuacji kiedy zakaz zacząłby obowiazywać dość duża liczba
pracowników handlu zosałaby zwolniona.Oj nieładnie nie myśleć o ludziach.W
tan sposób tracicie swój elektorat!Mam jednak nadzieję,ze temat nie powróci,
przynajmniej do czasu kiedy naprawdę staniemy się krajem EUROPEJSKIM, bo jak
narazie jesteśmy takim tylko z nazwy!
Obserwuj wątek
    • Gość: kubek Żadnych zwolnień nie byłoby IP: *.chello.pl 18.08.04, 21:00
      Żadnych zwolnień nie byłoby, to tylko strachy na lachy rzeczników prasowych,
      coś muszą przecież zaszczekać. Więcej ludzi robiłoby zakupy w piątek, sobotę i
      inne dni tygodnia, więc te kasjerki które miałyby pracować w niedzielę
      siedziałyby w swoich pampersach na kasach w pozostałe dni tygodnia. Dlaczego
      porządni Niemcy nie handlują w niedzielę? Szanują się jako naród, a my?
      Przecież obce nacje będące właścicielami marketów nas nie uszanują.
      • Gość: Kubeck Re: Żadnych zwolnień nie byłoby IP: *.cmcpoland.com / *.cmcpoland.com 19.08.04, 07:35
        Ciekawe jak skomentujesz sytuację, żę w Radomiu nastąpiły zwolnienia
        pracowników w związku z zakazem handlu w niedziele? Zastanów się co ty piszesz
        bo chyba nie do końca zgłębiłeś temat albo za dużo spędzasz czasu słuchając
        Radio Maryja.
        • Gość: diwo Re: Żadnych zwolnień nie byłoby IP: *.21.pl / 213.199.204.* 20.08.04, 00:22
          jakie zwolnienia? kogo zwolnili?
      • Gość: Wlodek Re: Żadnych zwolnień nie byłoby IP: *.vf.shawcable.net 05.09.04, 01:29
        Odpowiadasz na :
        Gość portalu: kubek napisał(a):

> Żadnych zwolnień nie byłoby, to tylko strachy na lachy rzeczników prasowych

A moze wez olowek i policz ile "kasjerkogodzin" ubedzie w tygodniu jesli sie
        zamknie sklepy w niedziele.
        A przeciez nie tylko kasjerki beda krocej pracowac.
        Iles-tam roboczogodzin wyleci z grafiku.
        Piszesz o Niemczech?
        To moze napisz gdzie nadgraniczni Niemcy jezdza po zakupy w weekendy??
        Ja sie moge mylic, ale prasa chyba nie klamie, ze do nadgranicznych polskich
        miast.
        Niemcy i Francuzi skrocili tydzien pracy i zdaje, ze bezrobocie nie jest
        mniejsze, trzeba ciac socjal i w budzetach sa dziury, a biznesy uciekaja w
        cieplejsze strony.
    • Gość: katecheta Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.04, 21:03
      Pan Przewodniczacy "S" jak twierdzi ma kilku radnych ale nie ma wiedzy na temat
      procedury składania projektów przez nich. Bieda z kadrami to wielka bieda,
      panie "przewodniczący" "S-ki".
      • Gość: corka Re: Zakaz handlu: SOLIDARNOSC po pomoc do AlKaidy IP: *.prenet.pl 18.08.04, 21:47
        Pan Rzecznik odpowiedzial, Pan Prezydent Wrona powiedzial KONIEC Z DYSKUSJA.
        TEMAT ZAMKNIETY.....to te pare solidarnych radnych niech juz spocznie i w
        niedziele do kościolka.
        A niech was Bog Broni , zebym ktorego zobaczyla w niedziele w sklepie.
        Napluje do koszyka hahahahha /zartowałam, /
        Ale lepiej nie chodzić.
        A z jaka satysfakcja bede robila w niedziele zakupy tuz pod kosciolem
        wystawionym na dawnym Parku Jordanowskim na Mickiewicza w nowym supermarkecie
        LIDL....nawet tam pojde z reklamowka takiego sklepu w Niemczech o!!
        B R A W O PREZYDENCIE. I PANIE LESNIKOWSKI....
        SOLIDARNOSC JUZ DOSC NAROBILA złego!
    • Gość: MARIAN Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 21:44
      KUBEK JAK NIE CHCESZ KUPOWAĆ W NIEDZIELE TO NIE MUSISZ PALANCIE !!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: mareczek Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 22:39
      Brawo panie prezydencie, brawo, za własne zdanie na ten temat
    • Gość: czytelnik Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.08.04, 23:02
      Solidarność wbija gwożdzie do własnej trumny!!!
      Pan Wojcik wraz kolesiami z Solidarności zrobili popijawę u ZAGŁOBY przy Wojska
      Polskiego poczym delikatnie mówiąc zdemolowali knajpę, w efekcie czego
      wylądowali na izbie wytrzeźwień, wśród kolesiów był jeden z inmunitetem i ten
      wywinął się od odpowiedzialności.
      Dziwi mnie dlaczego nedja o tym milczą.
      • Gość: dociekliwy Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.21.pl / 213.199.204.* 20.08.04, 20:02
        Jestem tu nowy, uświadom mnie dlaczego P. Wójcik ma immunitet?
        i z kim zrobił zadymę ?
        wiesz czy tylko usłyszałeś od kolegów ?
      • Gość: dociekliwy Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.21.pl / 213.199.204.* 22.08.04, 17:15
        Czytelniku, widzę że jesteś bardzo mocny, ale w oczernianiu...
        Żadnych konkretnych dowodów nie przedstawiłeś.
        • Gość: vv Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 20:59
          dowody są w Dzienniku Zachodnim - HGazeta nawet nie chcuiała podjąc tematu -
          czy to się nazywa dziennikarstwoczy politykierwtwo?
          • Gość: dociekliwy Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.21.pl / 213.199.204.* 22.08.04, 23:44
            pytam Czytelnika czy ma dowody na to co pisze, bo wiem co pisało w tej gazecie
            i potrafię przeczytać co napisał Czytelnik
            swoją drogą to niezły lokal, skoro ujawnia nazwiska swoich klientów...
    • Gość: człowiek. Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 23:19
      Zajmijcie się baranie łby tym co naprawdę jest problemem tzn. powszechną biedą
      na skutek bezrobocia,w Częstochowie połowa ludzi w wieku produkcyjnym nie ma
      pracy a związki zawodowe zajmują się handlem, w Krakowie problemem od kilku dni
      jest gdzie pochować noblistę, a szarego człowieka gówno to wszystko obchodzi
      jak nie ma co do garka włożyć.Prawdziwym problemem w kwesti handlu jest nie to
      czy handlować w niedzielę tylko jak zapobiec przymuszaniu ludzi do pracy w
      wolne dni i to nie tylko w hipermarketach.Tym problemem powinny się zajmować
      związki a nie zakazami i nakazami bo mnie to przypomina komunę i centralizm .A
      czy handlować w wolne dni? oczywiście że tak!Bo dlaczego nie, jak mnie się
      spodoba iść po zakupy w niedzielę to jakiś palant nie ma prawa mi tego
      zabraniać!!
      • Gość: Czarny Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 00:06
        Witam.

Na początku chciałbym zaznaczyć iż nie jestem osobą związaną z klerem czy jakąś
        grupą handlowców której zależy na zamknięciu marketów. Większość moich
        znajomych i rodziny wyrażała opinię zgodną do większości osób pytanych w
        ankiecie przeprowadzonej na mieście.
        Czyli zgodnie byli za handlem w dni świąteczne.
        Problem polega na tym że tym ludziom nikt nie wytłumaczył co naprawdę taki
        zakaz daje.
        Czy rzeczywiście ludzie stracą pracę ,czy może większość zyska.

Piszecie o zwolnieniach w razie zakazu handlu czy to w marketach czy w ogóle.
        Przedstawiciele sieci handlowych nie będą inaczej mówili bo to nie w interesie
        firmy. A czy widział pan kiedyś w telewizji byłych kierowników marketów którzy
        opowiadali o pracy i przekrętach w tych sklepach?.

Czemu podczas budowy marketów gazeta wyborcza czy inne media nie pisały iż na
        jedną osobę zatrudnioną w markecie traci pracę od 8 do 16 osób.
        Dlaczego?. Czy nikt ludziom nie może wytłumaczyć iż ożywienie drobnego handlu
        zwiększy zatrudnienie.
        Aha zapomniałem jeszcze że tak głupi naród jak Niemcy i Szwajcarzy nie pracują
        w niedzielę i święta. I nie dlatego że są bogaci.
        Ostatnio do rządu niemieckiego wpłynęła skarga sieci marketów Metro na zakaz
        handlu w niedzielę i święta. I co? Niemcy skargę odrzucili tłumacząc iż
        konstytucja niemiecka gwarantuje Niemcowi dni świąteczne wolne od pracy. Drugi
        z powodów to ochrona kultury , turystyki , jak i agroturystyki.

Gazeta Wyborcza opisała iż Radom stał się mniej atrakcyjny dla inwestorów z
        powodu zakazu handlu.
        Proszę mi powiedzieć o jakich inwestorach mowa. O marketach?.
        A który z nich płaci podatki. A nawet jeśli płaci to w Częstochowie?.
        Który z nich jest zarejestrowany w urzędzie miasta Częstochowa?
        Który z nich płaci podatki od gruntów?.

No i najważniejsze : czy to co wypisywały częstochowskie gazety na temat
        inwestycji marketów zostało zrealizowane choć w 5%.
        Jedyny uczciwy to Auchan w Poczesnej.
        Jakoś nie widzę wiaduktu na Jagielońskiej, czy przy BP na trasie DK-1.
        Został jeszcze market który to inwestuje już 4 lata na Targowej.( po papierni)

Co do sklepów na pasażach w marketach. To obecność ich tam jest podyktowana
        własnie handlem w niedzielę i święta. Większość tych firm miała swoje miejsca
        na mieście do czasu kiedy nie powstał świąteczny handel w marketach i zabrał im
        klientów.
        Zakaz taki spowodował by obniżenie kosmicznych czynszów lub przeniesienie się w
        centra miast wzorem Berlina , Wiednia czy innych miast europejskich.

Gazeta Fakt opisuje cofnięcie zakazu handlu w Chorwacji z powodu zmniejszenia
        wpływów państwa z tytułu podatków. Tak się składa że jestem w Chorwacji
        najmniej dwa razy w roku i mam tam wielu przyjaciół i jakoś oni nie mogą się z
        tą opinią Polskiej gazety zgodzić.
        Chorwaci żyją z turystyki i zachodnich marketów starają się nie wpuszczać może
        poza miejscowościami mniej turystycznymi. A jeżeli taki market powstaje to
        jest u nich na obrzeżach miasta tyłem do trasy i zastawiony drzewami żeby
        większość turystów tam nie trafiła.( wyjazd z miejscowości Makarska w stronę
        Dubrownika.)
        Zniesienie zakazu dotyczyło handlu na powietrzu – czyli targów , festynów i.t.p.
        Ale jednym artykułem gazeta Fakt może ludziom ładnie namieszać w głowach.
        Przecież kto to będzie sprawdzał jakąś tam Chorwacje.
        Rozmawiając z większością właścicieli drobnych sklepów czynnych w niedzielę i
        święta ( szczególnie sklepów spożywczych) 95% z nich jest za całkowitym zakazem
        handlu w niedzielę i święta. Tłumaczy to tym że to właśnie markety wymuszają to
        iż otwierają w niedzielę.

Na koniec jeszcze jedna sprawa. Wiadomo że zakaz ten nie może dotyczyć
        gastronomi jak i sklepów i straganów na wolnym powietrzu, oraz stacji
        benzynowych.

Pozdrawiam Czarny.

.

• Gość: XKX Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.org / *.org 19.08.04, 07:54
          Jesli chodzi o inwestycje w wiadukt na agileońskiej to Macro dało kase
          dokładnie tyle ile było ugodnione miasto miło dołozyc swoją czesc tyle ze niema
          z czego bo ciagle sa wazniejsze inwestycje. Co do marketów to z tym róznie bywa
          jedni twierdza ze nie maja one wpływu na sytucje zatrudnieniowa inni ze rujnuja
          handel normlny. podobnie jest z fast fudami (zwłascza z zachodnimi sieciami
          gastronomicznymi a'la Mc Donald) W ielu panstwach ie wpuszczono ich praktycznie
          na rynek twierdzac ze rujnuja zdrowie ludzi oraz sa neuczciwa konkurencja dla
          loklnej gastronomi itd itp Wszystko zalezy od tego jak sie patrzy.
        • Gość: diwo Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.21.pl / 213.199.204.* 20.08.04, 00:52
          Czarny - lekko ściemniasz. Handel w niedzielę z grubsza biorąc jest mi obojętny
          ale dyskusja polega na tym, że używa się argumentów choć z pozoru słusznych. Ty
          używasz zaś takich, których nie można w ogóle uznać za choć warte
          zastanowienia.

Moge się zgodzić z Tobą tylko w paru zdaniach, tj. "...ludziom nikt nie
          wytłumaczył co naprawdę taki zakaz daje..". No i ewidentnie z tym,
          że "...piszecie o zwolnieniach w razie zakazu handlu czy to w marketach czy w
          ogóle. przedstawiciele sieci handlowych nie będą inaczej mówili bo to nie w
          interesie firmy..." - i z tym siuę całkowicie zgadzam. Cała reszta jednak....

Kwestia 8 do 16 osób, które tracą pracę w związku z powstaniem marketu.
          Problemem jest Czarny jednak to, że nikt tego nigdy nie "zmierzył". Ja już
          słyszałem, że to nawet 50 osób na jedno miejsce w markecie. Ale nawet jeśli 8 -
          policz. To oznacza, że w Częstochowie straciło pracę przez sklepy około 20
          TYSIĘCY ludzi. Stary - jak to się mówi - puknij się w zdrowe czoło.... :)

Podatki płacone w Częstochowie, czy w ogóle - już się na ten temat wypowiadałem
          niejednokrotnie i nie chce mi się po raz kolejny... Szkoda czasu na nauczanie
          orłów fiskusa... :)

Super czy hipermarkety z inwestycji się wywiązały - to nie Makro miało stawiać
          wiadukt - miało dać określone pieniądze. I dało. Leżą podobno na jakimś
          koncie... ?

Reasumując - do wszystkiego ze zdrowym rozsądkiem. Niestety mamy w RP tak, że
          kwestie handlu w dni świąteczne można skutecznie rozwiązać jednynie na szczeblu
          krajowym (czyli sejmowym i senatowym a potem prezydenckim) a nie lokalnym.
      • Gość: Kubiś Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 10:34
        Zrozum człowieku , że bezrobocia w Cz-wie nie ma , są tylko nieudaczniki
        życiowe albo kmioty ,którzy nie chcą pracować . Bazrobocie jest na terenach
        poniemieckich gdzie jest mało firm .
        • 5a4 Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni 31.08.04, 15:34
          Kubiś czy ty żyjesz na księżycu . U nas nie ma bezrobocia ? jak możesz obrażać
          całą rzesszę berobotnych i nazywać ich kmiotami. Chyba że jesteś ważną figurą
          to wiesz jak pracujesz i za ile. Wiesz co się dzieje w zakładach pracy. To
          istne niewolnictwo, ciągłe poniżanie pracownika bo to tylko ludek jak się o
          nim wyrażają zwierzchnicy, albo ciągle wisząca w powietrzu kolejna lista do
          zwolnień. I myślisz ,że co Ci wszyscy mają średnią pencję +_ 2300,- . NIe to
          jest pensja netto ok. 500-800 zł PLN. I to nazywasz brakiem chęci do pracy?
    • Gość: ekonomista Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.tvksmp.pl / 212.160.108.* 19.08.04, 00:51
      coza idiota wymyslił o zakazie handlu w niedziele.Jak się chce modlić to niech
      się modli .Nikt mu nie przeszkadza.A niech pomyśli ilu ludzi by straciło przez
      to pracę. Tego nie pomyślał.
    • Gość: Mick Zakaz handlu IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.08.04, 04:44
      To wszystko jest pokopane bo ten kraj jest wariacki, polityka socjalna to coś
      co u nas prawie nie istnieje.Aby zamknąć markety należy podnieść stopę życiowa
      wszystkich mieszkańców naszego miasta. Zamknięcie marketu dla człowieka który
      zapi...... po 10- 12 godzin dziennie 6 dni w tygodniu to ograniczenie jego
      swobód, bo kiedy i gdzie będzie robił zakupy jak cały czas pracuje. Samo
      zamknięcie marketów w niedziele nie rozwiazuje problemu. Problem polega na tym
      że instytucje które maja kontrolować pracodawców nie umieja tego zrobić. Jak
      ktoś pracuje 12 godzin a szef każe mu podpisać liste że pracował 8 to co może
      tego nie zrobi pytam kto? Bo ja i wielu moich kolegów pracujacych po 50-60
      godzin w tygodniu podpisze ten durny papier bo jak sie nie podoba to " nikt cie
      tu nie trzyma " a na twoje miejsce czeka kilku chętnych. A podczas kontroli
      inspektor PIP-u gapi się w te papiery i wszysko mu sie zgadza i wszystko jest
      ok. Czy to nie jest chore. Każdy prywaciarz kiwa swoich pracowników i głupio
      się tłumaczy że to wina państwa bo system jest taki durny i koszty pracy sa za
      wysokie. W jakim kraju my żyjemy jedno wielkie wariactwo. W marketach jest
      kiepsko pracownik jest traktowany jak polski biały "murzyn" najczęściej umowa
      na pół etatu a pracy na półtora. Wina leży w mentalności polaków bo sa
      nieuczciwi w naszej krwi płynie krętactwo co zakombinowć aby być do przodu.
      Niemcy nie pracują w niedziele bo złamanie zakazu powoduje karę potężną a u nas
      da sie łapówkę komu potrzeba i jest ok. Nie znam inspekcji w naszym mieście
      która nie " bierze" czy to Sanepid czu PIP, o Policji nie wspomnę, dlatego
      żyjemy w takim bagnie które nas coraz bardziej wciaga. Panowie z "S" nie kopcie
      pod soba dołków pomyślcie lepiej jak skutecznie walczyć z korupcją i jak wpajac
      ludziom uczciwość to może wtedy drobnymi kroczkami dojedziemy do tego co maja
      Niemcy czy Belgowie, bedzie nas stać na to aby nie pracować w niedzielę a może
      nawet w soboty. Na dzień dzisiejszy próba walczenia z handlem niedzielnym
      przypomina walkę z wiatrakami, bo nawet gdyby rozpisać referendum w tej kwestii
      to napewno przegra opcja zamknięcia marketów w niedziele i świeta.
    • skedok Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni 19.08.04, 07:42
      Brawo p. Wrona nareszcie pokazałeś że masz jaja i nie pękasz przed oszołomami.
      O Częstochowie mówi się: " oni rano do łazienki muszą chodzić na kolanach" jest
      jeszcze dużo do zrobienia. pozdr.
    • Gość: do ignoranta Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.08.04, 07:49
      no to sprawdź jak jest w krajach UE
      • Gość: pracownik marketu Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 10:23
        Ja sie ciesze że pan Wrona ma swoje zdanie i będe mógł dalej pracować w
        supermarkecie. Oczywiście jeśli będe chciał będe miał wolne bo mi dadzą urlop
        bo mnie jakoś nie wykorzystują.
    • Gość: prze Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.08.04, 08:19
      Widać linię podziału: arogancka nietolerancja zwolenników handlu, robigoroszów
      mogących wydać - czekając cały tydzień przed telewizorem - KASE tylko w ten
      jeden dzień, piana na gębach i przekleństwa. A z drugiej strony spokajna i
      merytoryczna argumentacja.
      Połączenie komuny z pseudoliberalizmem to gorzki kompot pełny postesbeckiej
      agresji.
    • Gość: Blues Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 08:21
      Durna solidarność zamiast pracy da ludziom dodatkowe msze swięte na jasnej
      górze. Barany!!!
    • Gość: Normal Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 09:08
      Tydzień ma siedem dni i z powodzeniem można zrobić zakupy w pozostałe sześć,
      (poza niedzielą). Poza tym w niedziele są otwarte małe sklepy osiedlowe. Tylko
      nie wciskajcie kitu że jesteście tak zapracowani że nie macie czasu zrobić
      zakupów od poniedziałku do soboty. Trzeba dać ludziom możliwość spędzenia
      niedzieli z rodziną a nie przy kasie. Zacznijmy się szanować. Magistrat jak
      jest taki mądry to niech sam zapieprza w niedzielę. Już to widzę he, he, 300%
      normy.
      • Gość: Iris Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 09:27
        Podpisujesz się Normal a jednak coś z Toba nie tak!Zakaz miał dotyczyć całego
        handlu a nie tylko marketów!Wiem,że trudno jest pracowac w niedzielę(też mi się
        to zdarza),pomysl tylko ile osób straciłoby pracę prze taki zakaz?Porównywanie
        nas z krajami UE jest jakimś nieporozumieniem.Jesteśmy w Uni ale co się
        zmieniło na lepsze?Nie zaczynajmy od końca!Najpierw musi się poprawić ogólna
        sytuacja ekonomiczna,musi zmaleć bezrobocie,musimy więcej zarabiać(mało kto ma
        zarobki europejskie)Wszystko musi się zmienić,począwszy od praw pracownika a
        skonczywszy na opiece społecznej dla bezrobotnych, oczywiście na poziomie
        europejskim a nie na takim jaki istnieje u nas!Dopiero wtedy możemy zacząć
        mysleć o wolnych dniach.Bo nam się naprawdę należą !!Wierzę,że kiedyś będziemy
        normalnym europejskim krajem tylko pewnie już tego niedoczekam :o)
        • Gość: prze Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.08.04, 09:57
          nigdy bo macie niewolniczą świdomość
          • Gość: iris prze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 10:01
            A własciwie to do kogo to napisałeś?I kim ty jesteś?prorokiem czy co?Kazdy
            sądzi według siebie,dlatego Ci współczuję!Ubogi duchem jesteś niestety:o)
            • Gość: prze Re: prze? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.08.04, 10:49
              Błogosławieni ubodzy duchem
              • Gość: Iris Re: prze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 11:18
                No i wszytko jasne!Prorok i to nawiedzony :o)
                • Gość: prze Re: prze? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.08.04, 12:17
                  czy można ci Iris gratulować takiego ograniczenia
                  • Gość: Iris Re: prze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 12:33
                    A czego gratulowac Tobie?Może i jestem ograniczona ale nie do ciebie należy sąd
                    nad moim ograniczeniem!
                    • Gość: Wlodek Re: prze? IP: *.vf.shawcable.net 20.08.04, 04:04
                      Gość portalu: Iris napisał(a):

> A czego gratulowac Tobie?Może i jestem ograniczona ale nie do ciebie należy
                      sąd nad moim ograniczeniem!

Iris... Czlowiek ma parcie i prze...Czego sie po pracym spodziewasz?
                      Ja czlek ma parcie, to mysli tylko o tym jak wyprzec.
                      I dlatego marudzi. On zapewne nie straci roboty w supermarkecie.
                      On prze "w imieniu"
                      Ja prawdziwy marksista .... Za idealy, ale na cudzych pleckach.
              • Gość: haha Re: prze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 00:18
                TEN FACET KTÓRY PISZE Z sdi JEST Z SOLIDARNOŚĆ
      • Gość: makar Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 00:16
        przecież żeby solidarność miała czego chce należałoby zamknąc wszystkie sklepy
        bo inaczej uchwała nie przejdzie. nie umiesz czytac czy skl;eroza?
    • Gość: roman Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 10:16
      Brawo prezydent!!!
    • Gość: Axl Nie jestem katolem i ma gdzieś święte niedziele IP: *.prenet.pl 19.08.04, 12:12
      Czy te głupie solidaruchy myślą, że w Częstochowie są same katole, do tego
      praktykujące? Nie jestem katolem i niech mi nie wmuszają świętych dni
      obowiązkowo! Wara ode mnie i innych mi podobnych!
      • Gość: Bxl Re: Nie jestem katolem i ma gdzieś święte niedzie IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.08.04, 12:20
        no to podzielmy niedzielę na dwie połowy, wy będziecie mieli większą
        • Gość: medalikarz Re: Nie jestem katolem i ma gdzieś święte niedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 13:22
          "Solidaruchy" tak trzmać,aleluja i do przodu pokażcie ze jeszcze nie
          zgineliscie i macie jaja?
          • Gość: Obserwator Solidaruchy i ich jaja IP: *.prenet.pl 19.08.04, 13:53
            Tak masz racje ....solidaruchom zostana tylko jaja.
            Wystarczajaco juz namieszali, wiec niech siada przy konfesjonale w niedziele.
            Potem pielgrzymka po walach jaznogorskich, obiadek i TV Trwam, Radio Ma-ryja
            paciorek siuisu i spać.

A od polityki to razem z klerem WON....

a teraz do KUBISIA, ktory pisze.....
            Zrozum człowieku , że bezrobocia w Cz-wie nie ma , są tylko nieudaczniki
            życiowe albo kmioty ,którzy nie chcą pracować.

Wyobraż sobie Kubisiu , ze znam wiele wartosciowych ludzi, ktorzy szukaja juz
            dlugo pracy i nie moga jej znaleść.
            Ba nawet niektorzy pokonczyli kursy oplacane przez PUP i tez pracy nie ma.
            No i co??
            Moze Ty masz wolne etaty u siebie?
            daj namiary. Napewno podesle Ci pare godnych zaufania ludzi.
            Tylko powaznie!!!
            • Gość: alo Re: Solidaruchy i ich jaja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 14:02
              Klapiecie dziobami i przekrzykujecie sie jak smarkacze, a co z tego macie?
              W Częstochowie są sami nieudacznicy? Jest duży rynek pracy? Ciekawe. Jak masz
              takie dane, to upublicznij je, mądralo. Skoro konstytucja gwarantuje nam
              wolnośc słowa i wyznania, to niech wolno będzie mi powiedziec i swoje zdanie.
              Jestem osobą wierzącą, czasami praktykującą, zakupy również czasmi robię w
              niedzielę, zwłaszcza, gdy wracam z podróży. Po co zamykać coś, do czego juz sie
              przyzwyczailiśmy? Jeśli ktos nie chce chodzić do sklepu w niedziele, nie
              chodzi, jeśli pracuje w markecie, to tez wie, że nie wszystkie niedziele i
              święta pracuje. Nie taki diabeł straszny jak go malują.
              • Gość: człowiek. Zakaz handlu IP: *.cn.com.pl 19.08.04, 17:37
                wszyscy którzy wypowiedzieli się na ty forum mają rację, swoje racje, wniosek
                nasuwa się mnie oczywisty niech władze miasta przy pomocy związków zawodowych i
                innych sił zajmą się tym do czego zostały powołane przez społeczeństwo. Niech
                się zajmą tym jak wyprowadzić miasto z zapąSci ekonomicznej w jakiej Cz-wa się
                znajduje a nie zajmują się takimi duperelami jak ten problem z handlem.To już
                dawno uregulowało życie- JEŻELI KTOŚ CHCE SOBIE HANDLOWAĆ W NIEDZIELĘ TO NIECH
                SOBIE HANDLUJE JEŻELI KTOŚ CHCE KUPOWAĆ W NIEDZIELĘ TONIECH KUPUJE A JAK CHCE
                JŚĆ DO KOŚCIOŁA NIECH SE IDZIE itd,itd.!
    • Gość: kris Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 17:34
      A może będziemy pracować siedem dni w tygodniu, 24 godziny na dobę, aż
      wszystkich nas szlag trafi, i tacy jak IRIS nie będą się rodzić!!!
      • Gość: zeno Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 18:46
        Kris nie ma w Polsce przymusu pracy jak nie chcesz pracować w niedziele to nie
        pracuj jak nie czcesz pracować wcale to też możesz co więc pieprzysz kolego czy
        koleżanko. A jesli chodzi o Solidarność to nie daleko odrodziła się od swojej
        starszej siostry nieboszczki PZPR. Tak samo jak tamta chce wszystkim i
        wszystkimi rządzić, tak samo głupio to robi, tak samo wie lepiej od ludzi czego
        ludzie chcą i tak samo niedługo zacznie krzyczeć: "Władzy raz zdobytej nie
        oddamy nigdy". Prawda chłopcy z Solidarności?
      • Gość: Iris Do krisa! IP: *.21.pl / 213.199.204.* 19.08.04, 21:48
        Na szczęscie to nie ty zadecydowałes czyt mam się urodzić!Moim rodzicom
        dziękuję za ten dar.Cieszę się życiem i nic na to nie poradzisz!Może to nie
        moje a własnie twoje życie jest nic niewarte????
    • Gość: kris Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 17:38
      Już teraz ilość pracowników w marketach jest ograniczona do minimum. Często
      jedna osoba na danej zmianie wykonuje pracę trzech osób (np Auchan). To kogo
      jeszcze zwolnią???
      • Gość: XKX Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.org / *.org 19.08.04, 22:33
        Jak bedzie sklep krócej pracował to moze sie okazac ze jednak znajdzie sie ktoś
        do zwolnienia. I co wtedy?
    • Gość: Romek Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 21:43
      "Solidarność" należy natychmiast zniszczyć. LUDZIE! Mieszkańcy CZęstochowy! NIe pozwólcie się tym cymbałom wodzić za nos. Są to osoby zdegenerowane. Nie wiedza co czynią. Niech się lepiej wyniosa z naszego kraju i przestaną wreszcie tu bruździć. Niech oddadzą to co ukradli i won. Wara od handlów i wszystkiego innego co Polskę stanowi.
      BYŁY ich członek czego będę się wstydził do śmierci. HAŃBA IM. NIE DAJMY SIĘ CZĘSTOCHOWIANIE! Ta jest gorsze niż SLD.
      • Gość: diwo Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.21.pl / 213.199.204.* 20.08.04, 00:58
        Tak! Tak! Tak! "Solidarność" to najgorsze co się zdarzyło Polsce od czasów
        Targowicy!!!

Stary- walnij się w czoło. A potem zacznij pisać do szuflady. Potomni to
        odkryją.
    • Gość: obywatel miasta Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 08:25
      Panowie zastanówcie się i dajcie mozliwość wyboru obywatelom którzy was wybral do piastowania tego mandatu.Kto jest wierzący i praktykujący to i tak w niedziele nie bedzie dokonywał zakupów i nie potrzebne są do tego nakazy czy zakazy.Ja daleko jestem od przewodniej roli kościoła ale i tak nie kupuję w niedziele czy świeta,można tak organizować życie rodzinne,że zakupy można robić w inne dni i wcale nie trzeba do tego zakazu.Zadbajcie panowie o inne sprawy takie jak zwiększyć ilość miejsc pracy,jak zmniejszyć przestępczość i wiele inych.

ludzie przecieZ
      • Gość: gość Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 23:12
        Ja myśle ze to proste-zrobić referendum i niech sie wypowie społeczeństwo myśle
        ze to by było najbardziej uczciwe bo w końcu solidarność jest dla nas a nie my
        dla niej i to my ich wybieramy więc wypada się liczyć z naszym zdaniem.Kto jest
        za?Wpisujcie się.
      • Gość: Kubiś Kto ma rację ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 21:39
        Drodzy forumowicze z lewa i z prawa. Teraz naszła mnie taka myśl . DLACZEGO W
        STANACH ZJEDNOCZONYCH SKLEPY SĄ CZYNNE NAWET W NOCY ???????? Przecież to istny
        wyzysk . Jak ci ludzie tam żyją np. W Nowym Yorku miasto które nigdy nie śpi. A
        odpocząć powinni i chociaż w Niedziele wszystko pozamykać . Jestem całkowicie
        za schłodzeniem gospodarki i za zamknięciem wszystkiego w soboty i w niedzielę.
        Wtedy będzie można na Ojca świętego patrzeć z podniesioną głową. Pamiętacie jak
        za komuny było wszysko pozamykane . Wtedy nie było problemu . Wszyscy wtedy
        odpoczniemy , a inni będą się rozwijać. Problem nie tkwi w pracowaniu w
        niedziele.Większość z nas cieszy się , że nie ma tamtego ustroju . Ja też i
        wiadomo było i będzie , że kapitalizm ciągnie za sobą różne skutki i dyskusje.
        Równości klasowej nie ma i nie będzie . Kto chce mieć dobrze niech kombinuje.
        Jesteśmy narodem Kombinatorów i wiadomo że każdy człowiek jest inny . Ja
        szczerze radzę osobą które może faktycznie chcą mieć lepiej niech się dowiedzą
        jaki fach na rynku jest poszukiwany i postarać się przekwalifikować. WIECIE
        JAKIE JEST BEZROBOCIE W NIEMCZECH a mimo to Polacy jak chcą i mają trochę
        szczęścia to pracę znajdą i zarabiają . Np. Kafelkarze , murarze, Spawacze-ci to
        mają kokosy, trzeba tylko coś od siebie dać i UWIERZYĆ W SIEBIE ( JA MUSZĘ
        ODNIEŚĆ SUKCES!!!!!!!! ) . A właśnie narzekaniem na ciężkie życie sprowadzamy na
        siebie negatywne myśli ( depresję) braki perspektyw mówimy o tym innym i krąg
        osób negatywnie myślących się powiększa . Spytajcie się kloszarda we Francji
        CAVA- czyli jak leci powie że dobrze! Spytajcie się Polskiego sklepikarza co ma
        w Alejach skep , co słychać -odpowie że stara bieda a stać go na czynsz ,
        zatrudnić sprzedawcę i kupić nowe auto . Z CAŁYM SZACUNKIEM PROSZĘ ZROZUMIEĆ
        DLACZEGO JA NIE WIERZĘ W BEZROBOCIE. JADNĄ Z PRZYCZYN BEZROBOCIA JEST BRAK WIARY
        W SAMEGO SIEBIE. A w Polsce mimo wszystko jeszcze jest łatwo odnieść
        sukces.Pozdrawiam myślących podobnie. Kubiś
    • Gość: JJWW Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 21:58
      SOLIDARUCHY biją pianę,nie pamiętają,że to przez nich powstał wPOLSCE Kapitalizm
      • Gość: Wlodek Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.vf.shawcable.net 04.09.04, 20:50
        Gość portalu: JJWW napisał(a):

> SOLIDARUCHY biją pianę,nie pamiętają,że to przez nich powstał wPOLSCE
        Kapitalizm

Albo celowo klamiesz, albo masz skleroze.
        To nie po czerwcu 89 wprowadzono zezwolenia na firmy polonijne i nie wtedy
        nastapilo uwlaszczenie komunistycznej nomenklatury.
        Czy nic ci nie mowia nazwiska Rakowski, WIlczek, czy Sekula?
        Czy to przypadkiem nie za ich dobroczynnym rzadzeniem padly wszelkie zaklady
        produkujace buble w momencie, kiedy Rakowski otworzyl granice i ludzie zaczeli
        zwozic miliony ton lepszego sprzetu z Zachodu?
        To byly podstawy polskiej wersji kapitalizmu.

Solidarnosc [wspolczesna] pracuje swoimi glupotami na wlasne konto, ale nie ma
        potrzeby i mieszac i zwalac komunistycznych glupot na cudze plecy.
    • Gość: tz4 Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 13:26
      A może by tak Solidarność zajęła się przestrzeganiem kodeksu pracy przez
      pracodawców? Wpewnej hurtowni owoców przy Poselskiej ludzie pracują po 12 a
      niekiedy i po 16 godzin łącznie z sobotami za 4.46 za godzinę. Co na to
      Solidarność?
      • Gość: aldi Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 15:53
        Wpewnej hurtowni owoców przy Poselskiej ludzie pracują po 12 a
        > niekiedy i po 16 godzin łącznie z sobotami za 4.46 za godzinę. Co na to
        > Solidarność?

A pracuja tam pewnie tak dlugo , poniewaz musza sprzedawac wiecej bo maja
        mniejsze marze przez markety ;)
        • Gość: Expres Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 18:07
          A może zapytać tak?

Czy chcesz pracować w niedziele i święta.

I jak.
          • Gość: Wlodek Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.vf.shawcable.net 05.09.04, 01:21
            Gość portalu: Expres napisał(a):

> A może zapytać tak?
            > Czy chcesz pracować w niedziele i święta.

Slusznie, tylko kogo? Piekarza czy policjanta? Rzeznika, czy hutnika?
            >
            > I jak.
            Powinni pracowac dobrze :)
            To oczywiscie lekka ironia, ale problem jest w czyms innym. Problemem jest to
            ze w wielu kawalkach swiata w roznych zawodach w tym i w handlu pracuje sie na
            okraglo. Sam tez pracuje jesli na mnie padnie.
            Problemem jest jednak to, ze za taka prace powinno byc ekstra wynagrodzenie i
            przestrzegany kodeks pracy.
            Od scigania lamaczy prawa pracy sa odpowiednie instytucje, ktore po informacji
            ze wlasciciel hurtowni zatrudnia ludzi lamiac ich prawa pracownicze powinny
            nie czekajac reagowac...
            I tu jest pies begraben...:)))
            A nie w tym, ze ludzie pracuja w dni wolne.
            • Gość: xkx Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.org / *.org 05.09.04, 01:28
              Ano własnie jesli by był przestrzegany kodeks pracy wtedy nikt nie miał by
              pretensji ale wtedy oczywiście tez własciciel takiego sklepu, marketu czy firmy
              musiałby przeanalizowac czy mu sie opłaca praca w dni swiateczne z uwagi na
              wyzsze koszta. Probem jest u nas w tym iz zwiazki zawodowe zmieniaja sie w
              partie polityczna i zajmuja sie wszystkom tylko nie obrona tych których powinni
              bronic. Ale to juz ponoc nasza polska specyfika zamieszanie pojec. to tak ja z
              naszymi partiami politycznymi - cos sie wab lewica robi program prawicowy i na
              odwrót jednym słowem galimatias. Moze jesli by wszysto wróciło na swoje miejsca
              nareszcie Polska zaczeła by funkcjonowac w miare normalnie.
              • Gość: Expres Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 03:30
                Stary jest ok z tym kodeksem.

Tylko problem w tym że markety olewają kary.

Dla nich kara 1500zł. czy może 3500. to śmieszne pieniądze i robią dalej to
                samo.

A drobny przedsiębiorca to odczuwa.

I jeszcze jedno jeżeli chodzi o poszanowanie polskiego prawa przez wasze
                markety.

Jakie to prawo by nie było dobre czy złe winno być przestrzegane.

I co się dzieje w Radomiu.

Kto ustala prawo. Mali pozamykali bo się boją kar , a wasze markety to mają w
                du…..

Pozdrawiam.

• lovempk Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni 07.09.04, 21:02
      Możliwość pójścia na zakupy w niedzielę jest dla wielu częstochowian bezcenna,
      bo kiedy indziej iść, skoro niektórzy pracują całymi dniami i tylko w niedziele
      mają trochę czasu. Poza tym warto się zastanowić, ile osób zostałoby
      zwolnionych z pracy. Zakaz handlu w niedziele z pewnością przyniósłby redukcję
      etatów w hipermarketach.
      • Gość: Kubiś Zakaz Zakaz Zakaz Zakaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 21:47
        **Drodzy forumowicze z lewa i z prawa. Teraz naszła mnie taka myśl . DLACZEGO W
        STANACH ZJEDNOCZONYCH SKLEPY SĄ CZYNNE NAWET W NOCY ???????? Przecież to istny
        wyzysk . Jak ci ludzie tam żyją np. W Nowym Yorku miasto które nigdy nie śpi. A
        odpocząć powinni i chociaż w Niedziele wszystko pozamykać . Jestem całkowicie
        za schłodzeniem gospodarki i za zamknięciem wszystkiego w soboty i w niedzielę.
        Wtedy będzie można na Ojca świętego patrzeć z podniesioną głową. Pamiętacie jak
        za komuny było wszysko pozamykane . Wtedy nie było problemu . Wszyscy wtedy
        odpoczniemy , a inni będą się rozwijać. Problem nie tkwi w pracowaniu w
        niedziele.Większość z nas cieszy się , że nie ma tamtego ustroju . Ja też i
        wiadomo było i będzie , że kapitalizm ciągnie za sobą różne skutki i dyskusje.
        Równości klasowej nie ma i nie będzie . Kto chce mieć dobrze niech kombinuje.
        Jesteśmy narodem Kombinatorów i wiadomo że każdy człowiek jest inny . Ja
        szczerze radzę osobą które może faktycznie chcą mieć lepiej niech się dowiedzą
        jaki fach na rynku jest poszukiwany i postarać się przekwalifikować. WIECIE
        JAKIE JEST BEZROBOCIE W NIEMCZECH a mimo to Polacy jak chcą i mają trochę
        szczęścia to pracę znajdą i zarabiają . Np. Kafelkarze , murarze, Spawacze-ci to
        mają kokosy, trzeba tylko coś od siebie dać i UWIERZYĆ W SIEBIE ( JA MUSZĘ
        ODNIEŚĆ SUKCES!!!!!!!! ) . A właśnie narzekaniem na ciężkie życie sprowadzamy na
        siebie negatywne myśli ( depresję) braki perspektyw mówimy o tym innym i krąg
        osób negatywnie myślących się powiększa . Spytajcie się kloszarda we Francji
        CAVA- czyli jak leci powie że dobrze! Spytajcie się Polskiego sklepikarza co ma
        w Alejach skep , co słychać -odpowie że stara bieda a stać go na czynsz ,
        zatrudnić sprzedawcę i kupić nowe auto . Z CAŁYM SZACUNKIEM PROSZĘ ZROZUMIEĆ
        DLACZEGO JA NIE WIERZĘ W BEZROBOCIE. JADNĄ Z PRZYCZYN BEZROBOCIA JEST BRAK WIARY
        W SAMEGO SIEBIE. A w Polsce mimo wszystko jeszcze jest łatwo odnieść
        sukces.Pozdrawiam myślących podobnie. Kubiś
    • Gość: solidarnosc Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.pcz.pl 10.09.04, 13:57
      co wy z tego macie czerwone barachlo
    • Gość: to ja Re: Zakaz handlu: Solidarność nie składa broni IP: *.pcz.pl 10.09.04, 13:57
      jakie barachlo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka