Dodaj do ulubionych

In Corpore

12.06.14, 23:06
czy ktoś korzystał z pomocy w CENTRUM DIAGNOSTYKI I TERAPII In Corpore ?
Obserwuj wątek
    • arion78 Re: In Corpore 13.06.14, 17:29
      A o jaką pomoc chodzi? W Mozaice mają rewelacyjnych terapeutów. Mój synek uczęszcza do nich na terapię. Z In Corpore nie korzystamy bo są tam terapeuci ze Spadzistej ( między innymi) a z nimi jakoś nam nie po drodze....
      • dyziek_o Re: In Corpore 13.06.14, 19:31
        Dobrze ponadto sprawdzić, czy któryś nie podpisał "list sumienia".
        Dyzio.
      • ach68 Re: In Corpore 13.06.14, 19:47
        Pytam bo po badaniu w poradni powiatowej zaproponowano mi korzystanie z pomocy terapeutycznej u nich , a słyszałam że naciągają klientów niby dofinansowaniem, a później w połowie terapii musisz płacić, i podobno stosują zmianę terapeutów w czasie rozpoczętej już terapii
        • arion78 Re: In Corpore 13.06.14, 22:05
          Moja kuzynka z synem do nich chodziła i faktycznie po kilku godzinach bezpłatnej terapii okazało się, że dalsze zajęcia są płatne. Musiała z większości zrezygnować :(
          • anitat Re: In Corpore 15.06.14, 20:25
            Chodzę tam z synkiem od roku i nigdy nic nie zapłaciłam. Słyszałam tylko że zabrano um dofinansowanie na jeden rodzaj zajęć, więc może w tym przypadku zaproponowano opłaty, a to może się zdarzyć w każdym ośrodku. My chodzimy na wczesną rehabilitację niemowlaka i muzykoterapię i są to zajęcia bezpłatne.
            • ach68 Re: In Corpore 19.06.14, 12:17
              Rozmawiałam wczoraj z osobą która kiedyś tam pracowała i dowiedziałam się jeszcze że wciskają terapeutów (chodzi o zmianę w czasie terapii), którzy nie mają godzin, wtedy takich wrzuca się rodzicom i udowadnia jaki to cud specjalista i jak pomoże dziecku....
              • kasiu33 Re: In Corpore 19.06.14, 14:13
                Polecam Ośrodek Pinokio www.terapiapinokio.pl/index.php?modul=oferta
    • malina-80 Re: In Corpore 14.06.15, 21:29
      czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z In corpore?
      • basilka1 Re: In Corpore 16.06.15, 19:39
        Pracują tam dobrzy specjaliści, ale w moje ocenie polityka ośrodka wygląda tak, jak opisano powyżej. Syn miał bezpłatne zajęcia od września 2014r. Kiedy rodzice innych dzieci zaczęli pytać o możliwość dokupienia większej ilości zajęć, nagle okazało się, że zajęcia bezpłatne zmniejszono nam o połowę. Na początku czerwca poinformowano nas, że zajęć bezpłatnych już nie ma. Pisze o ośrodku w Dąbrowie Górniczej, ale wiem, że tak samo jest w Katowicach.
    • teepot Re: In Corpore 04.09.17, 23:01
      Korzystałem z dzieckiem ze spektrum autyzmu. Ośrodek jako całości nie spełnił moich oczekiwań. Nie jest to opinia o poszczególnych lekarzach. Przeciwnie, mogę się wypowiedzieć bardzo pozytywnie o specjalistach tam pracujących a miałem kontak z psychologiem, neurologiem, specjalistą od biofeedbacku i od Tomatisa. Wszyscy wykonali swoją pracę bardzo dobrze i atmosfera współpracy była bardzo miła.
      Niestety nie uzyskałem pomocy jakiej oczekiwałem dla dziecka. Wybierałem specjalistów według swojego rozeznania problemu i każdemu opowiadałem o autyzmie dziecka. Każdy wykonywał swoje badanie i na tym kończyła się jego rola. Wtedy szedłem do kolejnego specjalisty. Wydałem w tym ośrodku 1500 zł. Czego w nim brakuje to całościowe podejście do problemu. Lekarz pierwszego kontaktu, którym zapewne będzie psycholog, powinien zaproponować zakres badań pod kątem problemu z jakim przychodzi rodzic z dzieckiem. W przypadku autyzmu może to oznaczać kilka badań przez kilku specjalistów. Zachęcające byłoby gdyby ten zakres badań wychodził taniej niż suma pojedynczych.
      Każdy ze specjalistów, u których byliśmy sprawdzał czy dziecko mieści się w normie. Lecz norma to pewne widełki. Jeśli dziecko się w nich mieści, choćby blisko dolnej granicy ale w widełkach, to dostaje OK. Jednak całościowo nie jest OK. Wydaje się, że ośrodek jest zbiorem specjalistów zebranych w jednym miejscu lecz nie stanowi całości. Pomimo wydanych pieniędzy nic nie dowiedziałem się o autyzmie dziecka.
      Opinię piszę informacyjnie. Polecam specjalistów od Tomatisa i Biofeedbacku; widać, że mają doświadczenie i korzystają z dobrego sprzętu. Jeśli jednak Twoje dziecko ma spektrum problemów, nie kwalifikujące jednoznacznie do jednej z tych terapii to staraj się o podejście kompleksowe zamiast próbować według swojego rozeznania, który specjalista może pomóc. Nie jest to optymalne podejście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka