5andrzejm
21.07.14, 02:33
Dziś w niedzielę przebywałem w Katowicach.W tamtą stronę pojechałem autobusem PKS a wracałem pociągiem Kolei Śląskich (bezpośredni kurs Katowice-Częstochowa odjazd z Katowic 17.33).
Ponieważ już dość dawno nie kursowałem pociągiem na tej trasie, byłem mile zaskoczony żeby nie powiedzieć oczarowany.Koleje Śląskie posiadają nowoczesne pociągi wyprodukowane przez firmę Pesa z Bydgoszczy (tę samą,od której mamy nowe tramwaje w Częstochowie.)Wewnątrz pociągu czysto,przyjemnie,pociąg cichobieżny,nieterkoczący jak te tradycyjne pociągi,wygodne siedzenia,jeden długi ciąg pociągu a nie połączone wagony,wyraźnie i głośno podawane w pociągu nazwy bieżących stacji i tych następnych a na koniec podziękowanie za wspólną podróż i zaproszenie do korzystania z usług Kolei Śląskich.
I kolejny duży plus-klimatyzacja co przy wczorajszych upałach było kojące.
Jak sobie przypomnę te syfiaste i śmierdzące pociągi PKP to tutaj niebo a ziemia.
Czyli że można tym bardziej,że z tego co wiem Koleje Śląskie są firmą niezależną od PKP (nie wchodzą w skład Grupy PKP) korzystając tylko z ich torów jako infrastruktury.
Gdybym jeszcze był na Śląsku to pewnie zawsze będę na rozkladzie wybierał Śląskie Linie a nie np.TLK.