Dodaj do ulubionych

Do urn gotowi? Start!

18.10.15, 20:58
Nie głosujmy na PiS, ale nie głosujmy też na PO oraz popaprańców znikąd. Nasi słynni wybrańcy narodu oraz kandydaci na wybrańców robią, co mogą, żeby śnić nam się po nocach oraz straszyć po otwarciu lodówki.
1/Pani poseł Rozpondek-rozsądek... zarzekała się jakiś czas temu, że już nie będzie kandydować, ale gdzież tam! "Nic nie robić, nie mieć zmartwień..." to klawe życie... Tylko jak trzeba zabrać głos w ważnej dla częstochowskiego sprawie, to pani poseł partyjny rozsadek nakazuje milczeć i obserwować zza węgła...
2/Pan poseł Sztolcman- zgadnijcie gdzie jestem...
3/Pan senator Szewiński- syn Wielce Szacownej i Niezmiernie Zasłużonej Matki, ale czy to wystarczy? Wszak zasługi dziedziczne chyba nie są... I ta jego :"inna twarz polityki"...
4/Pani poseł Leszczyna..."gdybym ci ja miała..."
5/Kandydat Jaskóła -"Hannibal ante portas!", zapewne Polacy zasłużyli na zlanie dooooopy pod Kannami? :-) Nie wszystko zaiste bogowie dali jednemu, Panie Psorze... Panu jakby mniej...

No to ogarnijcie się przed tymi urnami i zagłosujcie na lewicę w osobach Jacka Kasprzyka i Krzysztofa Zielińskiego. Pana Balta i jego prorodzinną polityjkę "RODZINA NA SWOIM" (rodzina Baltów oczywizda) może odstąpmy innym, razem z Millerem, politykiem inteligentnym, ale jakby skończonym...
Obserwuj wątek
    • menes2 Re: Do urn gotowi? Start! 18.10.15, 21:13
      A co sądzisz o o Pani Ujmie ?
    • koyod Re: Do urn gotowi? Start! 18.10.15, 21:55
      Balt to już pokazał nam w Częstochowie "Rodzina na swoim"
      Szkoda tylko, że tak dosłownie.
    • dyziek_o Re: Do urn gotowi? Start! 19.10.15, 08:56
      Ty " ramzes" byś sobie darował wycieczki osobiste.
      Masz coś w zamian?!
      To dawaj. Gość przynajmniej próbuje wymyślić jakąś alternatywę.
      A i pisze bez błędów co jak by gościa nobilituje......
      Dyzio.
    • koyod z hejterami typu ramzes1960 się nie dyskutuje 19.10.15, 17:03
      Kiedyś, takich osobników skutecznie usuwano ale obecnie moderatorzy-wolontariusze nie wywiązują się z powierzonych im obowiązków a właścicielowi portalu też nie zależy aby zachować jakikolwiek poziom wymiany zdań na jego forach.
      • obserwator1-2013 Re: z hejterami typu ramzes1960 się nie dyskutuje 19.10.15, 17:38
        @koyod,
        to tylko samo życie!

Niestety, rzeczywistość jest okrutna, odbiegająca od oczekiwań normalnych ludzi.

Częstochowskie forum zdominowane przez storimę i jego podwładnych: pluto37, dyzio_o.
        Do tego qq.44 chce zaskarbić ich łaski i dzielnie ich wspiera. A mateusz 572 idzie w ich ślady licząc na to, że dołączą go do swojego grona.
        Interesujący zestaw, nieprawdaż?...

A szacowny storima siedzi całymi dniami i nocami na tym forum i wyłapuje wszystkie wpisy, które według niego są niezgodne i niepoprawne z polityką jego ukochanej partii PO. Oczywiście natychmiast daje kontrę. A że chłop ma problemy z pamięcią (wynikłe z przepracowania) to pisze bzdet za bzdetem. I wiecie, co robi?... zamiast odpocząć, iść do lekarza, to on się jeszcze obraża! Cóż, przemęczenie robi swoje.

I tak się zastanawiam: storima robi za pluskwę na tym forum czy za dyrektora tego forum?

Jeżeli ma z tego jeszcze jakiś zysk finansowy to go zrozumiem. Bieda w Polsce, ima się biedaczysko wszelkich zajęć by zarobić. Jeżeli jednak z tego nie ma zysku finansowego to gorzej już nie może być. Chłop stracony, ciężki przypadek medyczny. Schorzenie nieuleczalne!
        • storima Re: z hejterami typu ramzes1960 się nie dyskutuje 19.10.15, 17:48
          obserwator1-2013 napisała:

Jak się do Ciebie zwracać?
          Zalogowana jest forma żeńska,
          wypowiadasz się jak chłopiec.

Chyba coś jest nie tak.

Podaj uprzejmie przykład na temat pojęcia "komuna" za którego użycie shejtowales mnie i QQ.44

Ośmieszając się jak zwykle.

W przypadku braku przykładu...

PS
          Sa jeszcze te egzemplarze KRP które tu sprzedawałeś dostępne?
        • taniarada Re: z hejterami typu ramzes1960 się nie dyskutuje 23.10.15, 16:48
          obserwator1-2013 napisała: A szacowny storima siedzi całymi dniami i nocami na tym forum i wyłapuje wszyst
          > kie wpisy, które według niego są niezgodne i niepoprawne z polityką jego ukocha
          > nej partii PO. Też to zauważyłaś .Szacowny ,czy smalcownik ?Najlepsze ,że udaje tu admina tych stron na forum częstochowskim.Ancymonek jeden.
    • edyrob Re: Do urn gotowi? Start! 19.10.15, 17:43
      Wiem na pewno na kogo nie będę głosował na BALTA który ma piękne hasła ZDROWIE I PRACA ale chyba tylko dla swojej rodziny.Przez całą kadencje w sejmie nic nie zrobił żeby zablokować ściąganie wlewków z Ukrainy na walcownię a tym samym uratować stalownię przed zatrzymaniem i prawdopodobnie zamknięciem. Dla miasta Częstochowy oprócz chęci wprowadzenia biletów dla pielgrzymów nic nie zrobił .Dlatego takich posłów jak Balt nam mieszkańcom nie potrzeba . Balt to WSTYD i ŻENADA .
    • pluto37 Re: Do urn gotowi? Start! 19.10.15, 19:10
      Balt jest na mojej liście kandydatem nieznanym.
      A jeszcze dalej jest Giżyński, choc gdybym musiał wybierać z tego duetu, a pewnie wybrałbym Balta, bo mimo wszystko ...mądrzejszy.

a co do samego wybierania, to na liście jest sąsiadka z okolicy, więc nie widzę powodu, żeby jej nie wesprzeć.
      Trza stawiać na wymianę i nowsze modele. w sejmie.

A co do tego czego Balt nie zrobił przy okazji produkcji huty, to ciekaw jestem co poseł może w tej kwestii zrobić w przypadku prywatnej firmy jaka jest huta?
      Równie dobrze można byłoby żądać od Giżyńskiego, żeby zablokował sprowadzania chińskiego badziewia do chińskiego market, albo na stragany na wałach. A w większej ferajnie działa niż Balt.
    • storima Re: Do urn gotowi? Start! 19.10.15, 23:07
      Balt to już nie dawne SLD, to Zjednoczona Lewica.
      Czyli próba odcięcia się od PRLowskich konotacji.
      Wanda Nowicka prezentuje się jako dojrzały godny zaufania polityk.
      Z perspektywy byłej kandydatki prezydenckiej SLD Magdaleny Ogórek,
      wszystko inne wygląda poważniej. Zobaczymy jak układają się szanse potencjalnych zwycięzców w jutrzejszej debacie.
      --
      Porada sztandarowego katolika:
      Kup sobie sznur na którym się powiesisz.
      Ostrzeżenie sztandarowego katolika:
      Nie doczekasz jesiennych wyborów.
    • dyziek_o Re: Do urn gotowi? Start! 20.10.15, 20:30
      Drogi "storimo"!
      Bądź uprzejmy zauważyć, że w zasadzie tylko nazwy ugrupowań się zmieniają.
      Gębulki nadal cięgiem te same.
      Również to samo parcie na korytko.
      I tylko głupota elektoratu wciąż taka sama.
      Wciąż wierzy - ten elektorat, - że tera to już kraj mlekiem i miodem spłynie.
      Tym czasem nadal będzie jak jest.
      Pamiętajcie, - że ostrzegałem............!
      Dyzio.
    • storima Re: Do urn gotowi? Start! 20.10.15, 22:31
      Drogi Dyziu,
      ja rozumiem Twój sceptycyzm.
      Ale w Zjednoczonej Lewicy widzę szanse zdynamizowania polskiej polityki poprzez wprowadzenie nacisku na wartości które również Tobie są bliskie.
      Widze szanse na formowanie i zaistnienie lewicy takiej jaka zna Europa Zachodnia.
      I w dzisiejszym wystąpieniu Barbara Nowackiej sprawiła ze zdrowa siła polityczna na lewo, ma dużą szanse w polskiej polityce zaistnieć.
      Nie widzę tego w Balcie, ale dostrzegam w Nowackiej.
    • dyziek_o Re: Do urn gotowi? Start! 21.10.15, 08:58
      A ja już nie wierzę nikomu.
      Czasem nawet sobie.
      Ale.........pożywiom, - uwidim.Ostatni raz dam kreskę lewicy
      Dyzio.
    • pluto37 Re: Do urn gotowi? Start! 21.10.15, 13:16
      Dyźku!
      Dasz komu zechcesz, ale może jakoś spróbuj określić co uważasz za lewicę, bo jakoś mnie wybitnie brak jasności w tem temacie:):):)
      W/g mnie z powszechnego oglądu wynika, że powinieneś dać kreskę Kaczyńskiemu, bo nikt takich danin o lewicowej prowieniencji jak on nie obiecuje.:):):)
      A że on bogobojne obrzędy odprawia to co? Bierut też biskupami uczestniczył w procesjach, za ojca chrzestnego dorabiał i różne takie jasełka odprawiał.
      :):):):)
    • dyziek_o Re: Do urn gotowi? Start! 21.10.15, 13:43
      A widzisz!
      Okazuje się, ze Kaczorowi nie muszę.
      Szukajcie a znajdziecie.........jak w piśmie stoi więc poszedłem tym tropem i
      .............znalazłem.
      Otóż znalazłem pewien komitet wyborczy o całkiem nowych twarzach co oczywiście
      podnieciło mnie ogromnie i spowodowało nieoczekiwaną chęć, by sprawdzić, co sobą reprezentują.
      Wlazłem więc na profil owej społeczności i............spasił mi ich program.
      Oczywiście aż tak naiwny nie jestem, by uwierzyć, że spełnią wszystko co obiecują -
      - jeśli się w ogóle do parlamentu załapią. Jednak biorąc pod uwagę, że dotychczas wszyscy mnie w hu....ja robili - postanowiłem im dać szanse.
      Proponuję więc, zainteresowanym / Tobie też / - wejść na stronkę K.W " Razem" i poczytać
      co i jak. Osobiście odniosłem pozytywne wrażenie.
      Chyba na nich zagłosuję.
      Dyzio.
    • storima Re: Do urn gotowi? Start! 21.10.15, 16:33
      Noto przecież o jego liderze, Razem, pisałem dziś na innym wątku.
    • pluto37 Re: Do urn gotowi? Start! 21.10.15, 17:55
      Dyźku!
      Swawolić to można kiedy kwitną łaki, zieleni się zieleń w koło i nie ma zbójców na drodze.
      Głosując zaś za tzw odruchem serca powodujesz ten drobny kłopot, że samodzielnie dajesz się zrobić w w h...a i to bez znieczulenia.
      Bo kiedy grozi nam zalanie zawartością PiSuaru nie czas lać łez nad mikroskopijej wielkości źródełkiem. Choćby krystalicznej czystości było.
      I wspomnij, że dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane.
      W końcu wielebni też głoszą, że chcą nam wszystkim dobrze zrobić:):):)

• dyziek_o Re: Do urn gotowi? Start! 21.10.15, 19:52
      Tyle, że "wielebni" już od jakiegoś czasu.........circa 2000lat chyba, - mówią co innego
      a robią coś zupełnie przeciwnego.
      Więc są ogólnie znani ze swojej działalności...........!
      "Razem" natomiast .............no cóż, gorzej już nie będzie.
      Najwyżej lepiej.
      Dyzio.
    • dyziek_o Re: Do urn gotowi? Start! 21.10.15, 23:32
      Może i zagłosował bym na PO ale.............

Polska po raz kolejny przedłużyła w Międzynarodowym Funduszu Walutowym zupełnie nam niepotrzebną umowę o dostęp do tzw. elastycznej linii kredytowej, która daje do dyspozycji Ministerstwa Finansów oraz NBP 15,5 mld jednostek rozliczeniowych MFW (ma to być równowartość ok. 23 mld USD).

Problem w tym, że od początku trwania tej umowy (tj. od 2009 roku) Polska ani razu z niej nie skorzystała. Mimo to na konta MFW ekipa Tuska, Belki, Rostowskiego i reszty rządzącej nami ferajny przelała równowartość ponad miliarda złotych na poczet kosztów możliwości skorzystania z linii kredytowej. By żyło się lepiej! Pytanie tylko ? komu??!

Co ciekawe ? umowy na ?Flexible Credit Line? w MFW, dające dostęp do tajemniczych jednostek rozliczeniowych SDR (które rzekomo mają być wymienialne na dolary) podpisały jedynie trzy państwa na świecie. Oprócz Polski jest to? Kolumbia i Meksyk. Polska o dostęp do elastycznej linii kredytowej po raz pierwszy wystąpiła do MFW w 2009 roku. Międzynarodowa finansjera się zgodziła, ale w zamian za roczny dostęp do linii wzięła równowartość ok. 182 mln zł.

Wczesną wiosną 2010 roku, ówczesny prezes NBP Sławomir Skrzypek uznał, że sytuacja polskiej gospodarki i systemu finansowego jest na tyle dobra, że nasz kraj nie potrzebuje już potencjalnego wsparcia MFW w postaci możliwości korzystania z elastycznej linii kredytowej. Oficjalne dane NBP mówiły, że na koniec lutego 2010 stan polskich aktywów rezerwowych liczonych wyniósł ponad 62,6 mld euro. Z kolei w komunikacie opublikowanym 5 marca NBP potwierdził, że ?Polska ma wysoki poziom rezerw walutowych. Rezerwy te są gwarantem bezpieczeństwa finansowego naszego kraju w relacjach zewnętrznych?.

Zupełnie odmiennego zdania byli premier Donald Tusk oraz minister finansów Jacek Rostowski, którzy bardzo mocno naciskali na to, aby Polska przedłużyła umowę z MFW dotyczącą linii kredytowej. Na początku kwietnia premier na jednej z konferencji powiedział:

?Podtrzymanie elastycznej linii kredytowej byłoby zabezpieczeniem dla Polski na wszelki wypadek. Rację mają ci, którzy mówią, że dziś nam już tego nie potrzeba, ale widząc, co się dzieje w niektórych państwach Unii Europejskiej, być może takie zabezpieczenie lepiej byłoby mieć.?

10 kwietnia 2010 Sławomir Skrzypek ginie w katastrofie rządowego Tu-154M pod Smoleńskiem. Pełniącym obowiązki prezesa NBP został jego dotychczasowy pierwszy wiceprezes ? Piotr Wesołek. Mimo śmierci Skrzypka, zarówno Wesołek jak i cały zarząd NBP podtrzymują stanowisko zgodnie, z którym elastyczna linia kredytowa z MFW jest nam niepotrzebna. W oficjalnym komunikacie NBP możemy przeczytać, iż ?nie jest zasadne ponowne ubieganie się przez Polskę o udostępnienie przez Międzynarodowy Fundusz Walutowy Elastycznej Linii Kredytowej?.

W miesiąc po katastrofie smoleńskiej, pełniący obowiązki prezydenta RP ? Bronisław Komorowski obwieszcza, iż chciałby aby nowy prezes NBP został wybrany jeszcze przed przyspieszonymi wyborami prezydenckimi zaplanowanymi na czerwiec (prezes NBP zgodnie z konstytucją jest powoływany bezwzględną większością głosów przez Sejm na wniosek prezydenta). Ówczesny marszałek Sejmu stwierdził, że ?przeprowadzi konsultacje, by wyłonić odpowiednią kandydaturę na nowego prezesa NBP?. Kilka dni później p.o. prezydenta RP ogłosił, że jego kandydatem jest Marek Belka. Głosowanie nad jego kandydaturą miało miejsce 10 czerwca 2010. Głosami PO oraz SLD Marek Belka został wybrany na prezesa NBP jako kandydat marszałka Sejmu, który wówczas pełnił obowiązki głowy państwa.

Wyraźny pośpiech w sprawie obsadzenia stanowiska prezesa NBP jeszcze przed wyborem nowego prezydenta RP wyjaśnił się kilka dni później. 15 czerwca 2010 roku (na 5 dni przed I turą wyborów prezydenckich) jedną z pierwszych decyzji Marka Belki było podpisanie wniosku o przedłużenie linii kredytowej w MFW. Już dzień później MFW oficjalnie przyjął wniosek Polski i jednocześnie zasygnalizował, że rozpatrzy go pozytywnie. Formalności stało się zadość 2 lipca 2010, kiedy to umowa o dostępie do elastycznej linii kredytowej została podpisana.

Tym samym Tusk z Rostowskim (a może ktoś jeszcze) ostatecznie osiągnęli swój cel. Kilka miesięcy później ? w styczniu 2011 r. ? Polska złożyła wniosek o wydłużenie o dwa lata okresu obowiązywania elastycznej linii kredytowej. MFW wyraził na to zgodę i wziął za to równowartość ok. 340 mln zł (107 mln USD). To samo miało miejsce w 2012, kiedy umowa została przedłużona o kolejne 2 lata (w zamian na konta MFW poleciało 110 mln USD, czy ok. 350 mln zł). Teraz dowiadujemy się, że rządzący naszym krajem po raz kolejny zawnioskowali o dostęp do linii kredytowej MFW. Koszt do końca 2015 roku ma wynieść ok. 69 mln USD (czyli po dzisiejszym kursie równowartość ok. 240 mln zł). Dotychczasowe łączne koszty funkcjonowania dostępu do ?Flexible Credit Line? za lata 2009 ? 2015 to równowartość ponad 1,1 mld zł!

Wszystko w tej sprawie byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że Polska z przyznanych linii kredytowych w MFW w ogóle nie korzystała, a za samą możliwość korzystania musiała płacić po kilkaset milionów złotych rocznie.

Powstaje pytanie o sens uporu Tuska i Rostowskiego w tej kwestii oraz kontynuację ich błędnych decyzji przez Ministerstwo Finansów w rządzie Ewy Kopacz? Dlaczego tak bardzo zależy im na wydawaniu w frajerski sposób grubych milionów, za które nic w zamian do tej pory nie otrzymali? A może nasi rządzący są tylko pacynkami, marionetkami w ręku kogoś, komu na prawdę zależy na tym, aby MFW obławiało się na pieniądzach transferowanych z Polski dużym strumieniem?

A to tylko jeden z wielu powodów.
      Dyzio.
    • hornblower-64 Re: Do urn gotowi? Start! 22.10.15, 22:37
      Brawo, Dyziu!
      • taniarada Re: Do urn gotowi? Start! 23.10.15, 07:58
        dyziek o napisał :Dodaj sobie Nowe nagrania rozmów „Johny” Kulczyka z Z prezesem NIK – K. Kwiatkowskim, z Wawrzynowiczem. Wynika z tych rozmów (dotyczących kupna przez Kulczyka wiodących udziałów w spółce Skarbu Państwa – CIECHU).niepoprawni.pl/blog/janusz-40/czy-mafia-rzadzi-polska.
    • taniarada Re: Do urn gotowi? Start! 23.10.15, 08:10
      Towarzysze się nigdy nie zmieniają .Te same gęby czerwone i opasłe, pełne frazesów i sloganów.W następnej kadencji znowu Balt będzie odgradzał Jasną od Częstochowy.Widzę ,że wszyscy dostają sraczki przedwyborczej .Pomału wychodzi "szydło z worka.Głosujcie dalej na Palikota ,Nowacką ,Petru ,Korwina-Mikke i czekajcie spokojnie na koniec świata.
      • dyziek_o Re: Do urn gotowi? Start! 23.10.15, 14:36
        Nie jestem już żaden smarkacz,
        Łeb mam pokryty siwizną.
        Nie zagłosuję na Dudę
        Bo zbyt cię kocham Ojczyzno!
        Skąd wiem, że wybór niedobry?
        Nie wierzę w zmianę oblicza
        Nie chcę powrotu Ziobry,
        I teczek Macierewicza.
        Na Dudę nie oddam głosu!
        Pamiętam, Jarka premierem,
        I kpiny z demokracji
        I koalicję z Lepperem.
        Nie chcę mieć znów premiera
        Co straszy Ruskiem i Żydem
        Co ciągle dzieli Polaków
        I może zaszczuć jak Blidę.
        Za kłamstwa i pomówienia,
        Prawdę, mgłą sztuczną okrytą
        Za skłócanie rodaków
        Za IV Rzeczpospolitą.
        Za "Tusk ma krew na rękach",
        A memu Bratu Chwała!
        Za wrzaski nad trumnami
        I nogę generała!
        Za propagandę, która nie łączy, ale dzieli.
        Za żądania pomników z kieszeni obywateli!
        Za marsze z pochodniami,
        Jazdę "po trupach do celu",
        Za negowanie wyborów
        I PROFANACJĘ WAWELU!!!!
        Dziś w duszy mej zakamarkach
        Odkrywam decyzji sedno:
        Nie chce powrotu PiS-u,
        Bo nie jest mi wszystko jedno!

Jak by co, to się z tym zgadzam.
        I głosuję na "Razem".
        Dyzio.

p.s
        Szkoda, że to nie moje tylko Młynarskiego.
        • taniarada Re: Do urn gotowi? Start! 23.10.15, 15:52
          A co takiego złego zrobił ci Ziobro ,że ścigał łapowników i złodziei .A co takiego zrobił ci lub naszemu krajowi Macierewicz.Że rynsztok to mało powiedziane powiedział o rządzących.Że jak PIS przyjmie władzę to o odwecie i zemście nie będzie mowy.A co w ogóle wiesz o teczkach Macierewicza .Człowiek mądry i wykształcony .Nikt nie musi kochać PIS .Ale ten takich afer nie robił i celebryci popierający PIS nie dawali twarzy .Olbrychski skazany przez sąd i to łagodnie na 10 tyś grzywny i na trzy lata zabrane prawo jazdy.Jak to się wszyscy rozpłakali po przegranej Komorowskiego .Materna to prawie ryczał.Gajos , Michalczewski ,Wojewódzki i pijaczyna Olbrychski, Korzeniowski .. Celebryci zakochani w PO i Komorowskim. To oni, i to im przysługiwało przez 7 lat wiele przywilejów. To oni byli motorem napędowym przemian, których nie doświadczyli zwykli Polacy. To oni byli tymi, którzy wygaszali Polskę, z roku na rok. I teraz, w chwili gdy zawalił im się jeden z filarów ich domu – drugi zawali się jesienią tego roku – poczuli się wystraszeni, opuszczeni.Młynarska Agata ostrzega przed alkoholem .Dobrze wie jak tatuś nadużywał tego trunku.Twój wybór ,wolno ci głosować na kogo chcesz.Głosuj nie żałuj .Nie bądź chorągiewką .Miej swoje poglądy .Szanuj innych.
    • obserwator1-2013 Re: Do urn gotowi? Start! 23.10.15, 15:41

Marzą mi się mądrzy i kompetentni Posłowie i Senatorowie w polskim Sejmie i Senacie.

Życzę forumowiczom rozsądnych decyzji w nadchodzących Wyborach.

Pozdrawiam wszystkich na częstochowskim forum.
      • taniarada Re: Do urn gotowi? Start! 23.10.15, 16:01
        obserwator1-2013 napisała:
        A gdzie takich znajdziesz ?Jak na tym forum umarłym ludzie podzieleni .A co dopiero w sejmie i senacie.Chcesz znaleźć niezmanierowanych to głosuj na kandydatów z dalszych miejsc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka