asia-loi
16.10.16, 20:44
wyborcza.pl/7,75398,20844974,oglosza-jezusa-krolem-ale-nie-polski-dzis-w-kosciolach-czytano.html#BoxGWImg
Z artykułu:
"W XX w. Chrystus królem Polski zostawał trzykrotnie. Najpierw w 1920 r. Aktu Intronizacji dokonał prymas Edmund Dalbor na Jasnej Górze. Rok później w Krakowie, z udziałem całego Episkopatu, akt został odnowiony. A w październiku 1951 r., w tajemnicy przed komunistami, Jezusa za Króla Polski uznał prymas Stefan Wyszyński."
:D
"W 2006 r. nieżyjący już poseł PiS Artur Górski złożył na ręce marszałka Sejmu projektu uchwały ogłaszającej Chrystusa królem Polski. Poparło go 46 posłów. Wielokrotnie krytykowany projekt trafił ostatecznie do kosza, ponieważ kadencja Sejmu została skrócona."
:D :D
"Ponadto trzeba pamiętać, że zbawczą wartość ma wyznawanie Jezusa Panem. Gdy wyznajemy, że Jezus jest Bogiem, dostępujemy zbawienia. Natomiast gdy ogłosimy, że Jezus jest królem Polski, to będzie to akt polityczny, bez zbawczego sensu. Uznanie Jezusa moim Królem zmienia moje życie i ma wpływ na życie innych. Uznanie Jezusa Królem Polski oznacza pomniejszenie Jego roli i znaczenia – wyjaśnia biskup w rozmowie z KAI."
Witki mi opadły. :D :D :D