Dodaj do ulubionych

W listopadzie Jezus zostanie królem

16.10.16, 20:44
wyborcza.pl/7,75398,20844974,oglosza-jezusa-krolem-ale-nie-polski-dzis-w-kosciolach-czytano.html#BoxGWImg
Z artykułu:
"W XX w. Chrystus królem Polski zostawał trzykrotnie. Najpierw w 1920 r. Aktu Intronizacji dokonał prymas Edmund Dalbor na Jasnej Górze. Rok później w Krakowie, z udziałem całego Episkopatu, akt został odnowiony. A w październiku 1951 r., w tajemnicy przed komunistami, Jezusa za Króla Polski uznał prymas Stefan Wyszyński."
:D
"W 2006 r. nieżyjący już poseł PiS Artur Górski złożył na ręce marszałka Sejmu projektu uchwały ogłaszającej Chrystusa królem Polski. Poparło go 46 posłów. Wielokrotnie krytykowany projekt trafił ostatecznie do kosza, ponieważ kadencja Sejmu została skrócona."
:D :D

"Ponadto trzeba pamiętać, że zbawczą wartość ma wyznawanie Jezusa Panem. Gdy wyznajemy, że Jezus jest Bogiem, dostępujemy zbawienia. Natomiast gdy ogłosimy, że Jezus jest królem Polski, to będzie to akt polityczny, bez zbawczego sensu. Uznanie Jezusa moim Królem zmienia moje życie i ma wpływ na życie innych. Uznanie Jezusa Królem Polski oznacza pomniejszenie Jego roli i znaczenia – wyjaśnia biskup w rozmowie z KAI."

Witki mi opadły. :D :D :D
Obserwuj wątek
    • pluto37 Re: W listopadzie Jezus zostanie królem 16.10.16, 21:35
      Kurde!!!!
      To co tera będzie?
      KACZYŃSKIEGO ZDETRONIZUJĄ?:):):)

A przed wojna mówili, że "jak bida to do Żyda". I wyglada na to, że znowu jest aktualne:):):)
      • asia-loi Re: W listopadzie Jezus zostanie królem 16.10.16, 21:40
        pluto37 napisał:

> Kurde!!!!
        > To co tera będzie?
        > KACZYŃSKIEGO ZDETRONIZUJĄ?:):):)

Wiesz pluto, ja się zastanawiam jak to będzie skoro:
        Maryja jest królową Polski, to królem powinien być mąż Maryi czyli Józef.
        Jezus jako syn Maryi, może zostać chyba tylko królewiczem? :P
    • taniarada Re: W listopadzie Jezus zostanie królem 16.10.16, 22:07
      Może warto poczytać o ruchu intronizacyjnym.Ale tego na GW nie nauczają.Ten kretyn Pluto do wszystkiego miesza Kaczyńskiego.Schizę ma.Dobry psycholog potrzebny od zaraz.
      • asia-loi Re: W listopadzie Jezus zostanie królem 16.10.16, 22:28
        taniarada napisał(a):

> Może warto poczytać o ruchu intronizacyjnym.

Absolutnie nie warto. Na takie bzdury szkoda czasu. :>
        Niewiarygodne, że w XXI wieku ludzie wierzą w takie zabobony. Ludzie wykształceni, oczytani, jeżdżący po świecie. :(
        • dyziek_o Re: W listopadzie Jezus zostanie królem 16.10.16, 22:54
          .........Ludzie wykształceni, oczytani, jeżdżący po świecie. :(.........pisze Aśka.

To o niczym nie świadczy. Co z tego, że będzie osobnik "oczytany" gdy ksiązki, - które czytał to biblia, książka do nabożeństwa albo katechizm..........?!
          Jeżdżenie po świecie też niewiele da. Vide, - taniocha !
          Niby gdzieś wyjeżdża, a efekta.............pożal się boże.
          Tylko wstyd przynosi.
          Wykształcenie też o niczym nie świadczy. Nauczyć się mozna mechanicznie.......np.
          wkuwając regułki czy inne takie co absolutnie o niczym nie świadczy.
          Liczy się intelekt a tego w szkole nie nauczą. To musisz mieć w genach zaprogramowane.
          Inaczej.........moherowy berecik masz jak w banku.
          Vide: - taniocha czy koyod oraz np. Maciarewicz, Brudziński czy inny Marek.........np. Jurek.
          O! - Pawłowicz czy Rysio od Czarneckich.
          I tak można bez końca.
          Dyzio.
          • asia-loi Re: W listopadzie Jezus zostanie królem 17.10.16, 16:57
            dyziek_o napisał:

> To o niczym nie świadczy. Co z tego, że będzie osobnik "oczytany" gdy ksiązki,
            > - które czytał to biblia ...

Gdyby praktykujący katolicy przeczytali Biblię, to by wiedzieli, że to co im ksiądz mówi na religii czy w kościele, kompletnie nie zgadza się z tym co jest w Biblii.
            99,9% praktykujących katolików, nie zna podstaw swojej wiary, ponieważ właśnie nie przeczytali Biblii. :(
            A żaden, ale to żaden katolik, nie postępuje po wyjściu z kościoła, choćby tylko w/g Dekalogu, o innych nakazach, zakazach, wytycznych Krk nie mówiąc.

-------------------------
            • dyziek_o Re: W listopadzie Jezus zostanie królem 17.10.16, 20:09
              No i zapędziliście mnie koleżanko w tzw. kozi róg.
              Albowiem - na logikę biorąc, - masz całkowitą rację.Z tym, że:
              Ponieważ faktycznie ta "literatura" może narobić wody z mózgu ...........to ja podejrzewam, że taki skrytoczytacz np. katechizmu który weźmie z kolei do reki np. biblię, ( próbowałem ........!
              jak pragnę podskoczyć....próbowałem ! ) - to po przeczytaniu pierwszego rozdziału ma taki mętlik we łbie, że zaczyna się zastanawiać, kto jest idiotą ?!
              Autor czy może on ?!
              Co w efekcie kończy się odstawieniem tego "dzieła" na półkę i to w najdalszy kąt biblioteki
              lub po prostu podkłada pod nogę od szafy by się nie kiwała...........i dalej postępuje jak uważa za stosowne. Znaczy, by mu było dobrze.
              Na wsiaki pożarnyj słuczaj idzie co jakiś czas na mszę by ewentualnie mieć podstawę do zwalenia swoich win na tego, co mu z ambony we łbie miesza.
              Bo to i wygodne i odpowiedzialność na kogoś innego zwalić można.
              Pewnie całkowicie dylematu nie rozwikłałem ale to obszerny temat więc i nie miejsce i czas by się tym parać. Poza tym, powinni się problemem zająć psychiatrzy a nie my.
              Dyzio.
    • taniarada Re: W listopadzie Jezus zostanie królem 17.10.16, 19:42
      Fajnie że na forum są bliskie osoby.Nic nie mam przeciw gejom .Ale w tę dwójkę wmieszała się Asia.Czyli powstał dziwny trójkąt.Chłop z chłopem.Baba z babą.Co za czasy.Czasy gender.Drogi pluto.Drogi dyzio .Ochyda.Lol.
    • pluto37 Re: W listopadzie Jezus zostanie królem 18.10.16, 20:02
      Asiu!
      ja mam pytanie w związku z tym królem.
      A mianowicie ciekaw jestem czy elect o tym wie?
      I czy moze wiesz czy przyjął wiadomość z APROBATĄ.
      Bo gdyby NIE, to chyba byłby niezły OBCIACH..... tak się mnie zdaje.
      • asia-loi Re: W listopadzie Jezus zostanie królem 18.10.16, 20:40
        pluto37 napisał:

A mianowicie ciekaw jestem czy elect o tym wie?

Chodzi Ci o to, czy wie, że w Polsce może być tylko królewiczem? Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. :P Ale za to będzie królem wszechświata, bo w innych krajach, jego matka chyba nie jest królową (ale pewności nie mam). :D
        W katolickiej wierze mówi się, że Bóg wie wszystko, jest wszechmogący, zna nasze myśli i czyny.
        Więc powinien wiedzieć :D :D

> I czy moze wiesz czy przyjął wiadomość z APROBATĄ.

> Bo gdyby NIE, to chyba byłby niezły OBCIACH..... tak się mnie zdaje.

Oni się przecież nie przejmują obciachem, będą próbować do skutku. Już kiedyś im się nie udało. :D :D :D
        • asia-loi Re: W listopadzie Jezus zostanie królem 18.10.16, 20:48
          asia-loi napisała:

> > I czy moze wiesz czy przyjął wiadomość z APROBATĄ.

Myślisz, że go pytali o zgodę. :P

P.S. Napisałam to wcześniej, ale coś mi się wykasowało. :(

========================
          Gdy jedna osoba cierpi na urojenia, nazywamy to szaleństwem.
          Gdy wielu ludzi cierpi na urojenia, nazywamy to religią.
    • taniarada Re: W listopadzie Jezus zostanie królem 19.10.16, 06:37
      Aśka czytam wszystko co jest napisane na zaawansowanym formularzu.Odpowiedzi małych nie czytam bo i po co.Najgorzej jak nie znający Trójcy Świętej ateiści i inni innowiercy biorą się za rozmowę o Bogu.
      • asia-loi Re: W listopadzie Jezus zostanie królem 19.10.16, 20:31
        taniarada napisał(a):

> Aśka czytam wszystko co jest napisane na zaawansowanym formularzu.

Co to jest zaawansowany formularz?

======================
    • taniarada @Mateo 19.10.16, 19:39
      Jak to się rozkręcił na tym forum.Jak tęsknie patrzył na wpisy.I teraz bez skrupółów się wpisuje.Jak to pouczał starą taniaradę.Katolik .Ja na tym forum nie pękam .Na wielu mam swoje zdanie.I nikt mi nie pomaga.Spieprzaj dziadu Mateuszu.Wybacz Asiu.
    • storima Re: W listopadzie Jezus zostanie królem 19.10.16, 21:25
      asia-loi napisała:

> taniarada napisał(a):
      >
      > > Może warto poczytać o ruchu intronizacyjnym.

>
      > Absolutnie nie warto. Na takie bzdury szkoda czasu. :>

A właśnie warto.
      Tyle ze nie z dominującego politycznie na dziś dzień Kościoła PiS Polski.
      Ale, jak w przeszłości, jednego z oficjalnie ukazujących się gazet, który i za PRLu
      doceniany pozostał jako antyreżymowe medium.
      Jako jedyny w czasach późnego PRLu drukował WYRAŹNIE interferencje sowieckiej cenzury w publikowanych wydarzeniach polityczno-społecznych tygodnia..

I do dziś jest opozycyjnym tygodnikiem.
      Wobec upolitycznienia Kosciola.
      Zdominowanego przez PiS.
      I wyznawców ks. Międlara.

Prawda. Katolickim.
      To nie znany powszechnie w Polsce.
      Człowieczy katolicyzm.

Biskupi postawili na dialog. Jeszcze w październiku 2012 r. w liście pasterskim „O królowaniu Jezusa Chrystusa” przekonywali, że Chrystus jest Królem i nie trzeba Go intronizować, a myślenie, iż wystarczy obwołać Chrystusa Królem Polski, a wszystko zmieni się na lepsze, jest iluzoryczne czy wręcz szkodliwe.
      www.tygodnikpowszechny.pl/kontrowersyjna-intronizacja-32217
      • asia-loi Re: W listopadzie Jezus zostanie królem 19.10.16, 21:57
        storima napisał:

>
        > Biskupi postawili na dialog. Jeszcze w październiku 2012 r. w liście pasterskim „O królowaniu Jezusa Chrystusa” przekonywali, że Chrystus jest Królem i nie trzeba Go intronizować, a myślenie, iż wystarczy obwołać Chrystusa Królem Polski, a wszystko zmieni się na lepsze, jest iluzoryczne czy wręcz szkodliwe.

:D :D :D
        storima, jak syn królowej, może być królem?
        Nawet jeżeli intronizują Jezusa królem sto razy, to w Polsce nic nie zmieni się na lepsze, ani nigdzie indziej na świecie. Nie ma znaczenia czy Jezus będzie królem Polski czy wszechświata. Są to bujdy na resorach. Intronizacja w praktyce, ma taką samą moc jak modły. :D

===================
    • storima Re: W listopadzie Jezus zostanie królem 19.10.16, 23:31
      Szanowna Asiu,
      przykro mi.
      Nie doczytałaś Tygodnika Powszechnego
      do zrozumienia;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka