Dodaj do ulubionych

czy nie wkurza was branie częstochowy za śląsk

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.04, 17:33
..przez resztę Polski?nie mam nic do śląska ale jak mi się wydaje to my nie
mówimy tą gwarą itp.Od czasów piastów śląsk leżał poza granićą polski a przy
tej granicy leżała czestochowa ale po stronie polskiej.A mogliśmy z kielcami
stworzyć woj.Jurajsko-Świętokrzyskie-ładnie brzmi i lepiej byśmy poza tym na
tym wyszli.Dawno temu już tak było.Impulsem do tej wypowiedzi był wczorajszy
teleexpres-w mediach nagminnie włącza się ziemię częstochowską do śląska
Obserwuj wątek
    • Gość: xx Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: *.icis.pcz.pl 13.11.04, 17:35
      Wkurza strasznie - my tak naprawde nic wspolnego ze Slaskiem nie mamy.
      • Gość: qwerty Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.04, 17:40
        ciesze sie ze nie tylko ja tak myslę
      • Gość: rafal Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: *.u.mcnet.pl 22.11.04, 09:48
        WKURZA i to strasznie. Cz-wa to nie Sląsk!!!!
    • Gość: norbert Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 17:40
      oczywiście że wkurza niesamowicie ale ci co znaja Polske jej historie i
      geografie to wiedza gdzie jest ziemia czestochowska
      p.s.co było w tym wczorajszym telexpresie czy ktos mogłby mi powiedziec z gory
      dziekuje
      • Gość: qwerty Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.04, 17:46
        niby nic takiego ale u mnie przepełniło czarę goryczy:jakaś chinka z
        częstochowy wygrała jakis turniej w ping-ponga(haha)i lektor chćąc porazić swą
        błyskotliwoścą powiedział:."...coś tam coś tam zajeła częstochowianka o typowo
        śląskim nazwisku xjingxjgq "czy jakoś tam,przepraszam tą chinkę za to nazwisko
        którego nie znam i pozdrawiam
        • Gość: xx Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: *.icis.pcz.pl 13.11.04, 21:22
          Chinki mamy super i jedna z nich niezle mowi po polsku - do tego ma polskie
          obywatelstwo.

• Gość: Ball in play Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 17:48
        Chyba wszystkich przedmowcow nie wkorza , bo nalezymy do slaska i nikt z was nie
        protestowal i nie walczyl o pozostawienie wojewodztwa Czestochowskiego .
        Podziekujcie panu buzkowi jak przyjedzie do Czestochowy do Akademii polonijnej
        na wyklady .
        • Gość: xx Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: *.icis.pcz.pl 13.11.04, 21:24
          Nalezymy nie do Slaska tylko wojewodztwa slaskiego a to zasadnicza roznica
          zechciej przyjac do wiadomosci.
    • Gość: luk Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: 212.130.22.* 13.11.04, 17:59
      a ja sie ciesze
      moze sobie nawet w ogrodku szyb postawie tylko zkad tu wiac wegiel
      no i trzeba jurajskie skalki na czarono pomalowac bo bialy to taki nie slaski
      kolor
      jeszcze mala chldka pod JG i jestem w raju:)))))

• Gość: qwerty Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.04, 18:03
        ja chopy i baby,kaj tylko to pomalować
    • Gość: Ecik Re: Pieróńsko nas wkurzo IP: 82.160.8.* 13.11.04, 18:40
      My sam na Ślunsku nijak ni mogymy dóńść co my kómu złego zrobiyli, że nóm taki
      pukel wciśli. Gańby łod gróma a pożytku żodnego. Przeca to nie naszo wina, że
      was do Kielc nie chcieli ani do Radomia. Musieli was dobrze znoć, że sie nie
      dali wos wcisnonć. My by tez radzi byli jakbyście kajś poszli, ale nikaj wos
      nie chcom. Takoż nie troćcie pary na jęki ino sie do roboty bierta, to może za
      pora lot bydzie u Was porzóndek jak u nos.
      No to pyrsk, chopy.
      • Gość: norbert Re: Pieróńsko nas wkurzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 19:16
        faktycznie wam wciśneli bo śląsk nijak sie ima małopolski,ale zdecydowanie mamy
        lepiej niz na zakopconym i zasmrodzonym slasku generalnie slask przyłaczono do
        polski po plebiscytach a czestochowa była w polsce od zawsze.Porządek u nas
        wiekszy niz na śląsku a to że ktoś by nas chciał czy nie chcił to paranoja
        generalnie paranoja najwieksze miasto w polsce bez wojewodztwa wieksze od wielu
        wojewodzkich
      • Gość: Iris Re: Pieróńsko nas wkurzo IP: *.21.pl / 213.199.204.* 13.11.04, 20:45
        Ech Ecik marny z Ciebie prowokator albo nie bardzo coś z główką masz.To Wy się
        bierzcie do pracy.Takiej biedy jak w śląskich familokach u nas na szczęscie nie
        ma i jesli nie będziecie nas tak doić to nigdy nie będzie!
        • Gość: norbert Re: Pieróńsko nas wkurzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.04, 21:52
          Iris masz racje ale co to znaczy tak własciwie familok
          • Gość: luk Re: Pieróńsko nas wkurzo IP: 212.130.22.* 14.11.04, 22:58
            >Gość portalu: norbert napisał(a):

> Iris masz racje ale co to znaczy tak własciwie familok

jak sie domyslam to od familien lokum lub cos podobnego. czyli po prostu
            robotnicze bloczki z okresu rewolucji przemyslowej zazwyczaj w osiedlach. po
            dokladna definicje najlepiej pewnie zajrzec do jakiegos podrecznika architektury

jak sie nie myle to stary rakow (ceglane budynki) to wlasnie takie XIXwieczne
            osiedle robotnicze
            generalnie familoki to calkiem faine budownictwo ale potrzebuje porzadnej
            rewitalizacji
            • Gość: qwerty Re: Pieróńsko nas wkurzo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.04, 21:46
              apropos familoków ceglanych na rakowie,miałem okazję być wewnątrz kilku
              mieszkan (w związku z pracą)w bloczkach blizej łukasińskiego-nie żartuję ale
              kilka to prawdziwe apartamenty,do tego ten klimat:stare budynki,park(i w moim
              przypadku sentymenty),no i pomyślałem sobie że fajne to w sumie miejsce do
              mieszkania,jeszcze parę lat i może stanie się modnym miejscem mieszkania dla
              artystów częstochowskich-w innych miastach europy takie są
              tendencje.Zaznaczam,ze tam nie mieszkam i nie pisze tego by podbijać ceny
              mieszkań,a mieszkam też na rakowie ale tym betonowym
      • Gość: black Re: Pieróńsko nas wkurzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 01:22
        My, Drogi Eciku, nie jesteśmy żadnym kłopotem. Powiedz, co masz na myśli pisząc
        o hańbie? O jakiej hańbie mówisz? Chodzi Ci w tej kwestii o Częstochowian jako
        takich, czy może o jakieś polityczne zagrania? Nie pitol, że nikt NAS nie
        chciał, bo kasa "zbierana przez klasztor" jest mnoga. Tyle, że pospolity czy to
        Częstochowianin, czy to "zwykły" obywatel naszego państwa, nie zdaje sobie z
        tego sprawy. My też Was nie chcemy, tak samo jak Wy nas. My chcemy mieć nasze
        Województwo, swoje JA. "Chcemy być sobą". Ja się oburzam, ponieważ nie czuję
        się Ślązaczką, tak jak wielu Częstochowian. Dla mnie Wy jesteście Polakami i
        NIE jesteście. Po prostu. Trzymaliście się (mimo powstania) Niemców. Miałam
        kilkakrotnie do czynienia z ludźmi z Waszego Regionu - Ich zdaniem, Ślązaków-
        Polaków, którzy za oferowaną "lepszą" przyszłość w Niemczech, wybierali...
        Niemcy. Przykro mi, ale nie jesteście dla mnie i wielu moich bliskich,
        Polakami.Wybacz, ale takie jest moje zdanie. Mnie Śląsk kojarzy się ze
        Szkopami. Moi DWAJ Dziadkowie podczas wojny, pracowali przymusowo w Niemczech -
        III, czy cholera wie, której Rzeszy. Jestem pokoleniem parę dobrych lat
        powojennym, i nienawidzę Niemców. I tyle...
      • Gość: Kibic Cz-wa NIE JESTEM HANYSEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 23:50
        Odpowiedź jest prosta:
        1 nie mówicie po Polsku ( mamy przykład )
        2 władze województwa olewają Cz-wę na każdym kroku (np dotwcje na sport)
        3 utudniacie nam życie na każdym kroku (przeniesienie wilu urzędów do Katowic)
        itd, itd...........
        • Gość: Ecik Re: Jakeście som takie móndre jak sam piszecie, IP: 82.160.8.* 28.11.04, 00:26
          to po jakiymu wom to województwo zabrali? Trza sie było zebrać i murym stanonć.
          Opoloki poradzili, a kaj wyście wtedy byli? Przeca to nie my, Ślónzoki, sie o
          was dopóminali ino wasze kuzyny w Warszawie wos do Ślunska wciepli, jak dzbuk
          do kołocza. To co sie terazki na nos ciepiecie. Sie ciepcie tam wyży na północ
          i ździebko ku wschodowi. Roboty z wami żodnyj ni ma, ino ostuda.
        • Gość: Masztalski Re: NIE JESTEM HANYSEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 82.160.8.* 28.11.04, 00:29
          No to widać i czuć. Żodyn porzóndny Hanys by sie z tobóm nie zakolegowoł.
          • Gość: Kibic Cz-wa Re: NIE JESTEM HANYSEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 11:40
            I bardzo dobrze- bo ja takich kolegów to mam gdzieś, jak i całe to naciągane
            województwo
    • Gość: Roman_W Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: *.21.pl / 213.199.204.* 14.11.04, 23:00
      Familok to taki stary Śląski blok zbudowany z czerwonej cegły. Dużo ich można
      zobaczyć w okolicach stacji Katowice Szopienice. Charakteryzują się tym, że
      mają zawsze czyste okna.To taka Śląska tradycja, podobnie jak i pracowitość. A
      Częstochowę trzeba było faktycznie przyłączyć do Kielc.Jak powiedział były
      poseł połączyć dziadów z dziadami.Wtedy nikt by nikomu nie zazdrościł.
      • Gość: Iris Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 08:50
        Masz rację co do familoków i czystości Ślązaczek.Ale takiej biedy jak widziałm
        właśnie na Śląsku w dawnych górniczych dzielnicach nie widziałam nigdzie.A tak
        na marginesie to nie czuję się Ślązaczką a okna i firaneczki mam zawsze
        czyściutkie!I dziadem też się nie czuję jak zapewne większość Częstochowian.I
        to nie zazdrość przemawia przeze mnie,biedy mam dość własnej żeby innym
        zazdrościć nędzy!
      • Gość: Wlodek Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: *.vc.shawcable.net 16.11.04, 03:32
        Jak powiedział były
        > poseł połączyć dziadów z dziadami.Wtedy nikt by nikomu nie zazdrościł.

Jak narazie to dziady pielgrzymkami do Cz-wy sie schodza, a nie odwrotnie.
        Niektore to nawet sie zjezdzaja.
        A co do utraconego wojewodztwa, to temat co raz wraca.
        Rownie dobrze mozna plakac za utraconym wojewodztwem Stanislawowskim, Lwowskim,
        czy Wilenskim.
        Czy mnie wkurza branie nas za Slask, gorzej by mnie wkurzalo branie za
        Szkieletczyzne, choc Kielce w porownaniu z Czestochowa wygladaja o wiele
        korzystniej. Co z zalem musze przyznac...
        problem jednak nie jakie wojewodztwo, a ile pieniedzy na miejscu zostaje.
        Tylko, ze ten problem ginie we lzach po stracie ilustam etatow urzedniczych.
    • Gość: Przemek Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 08:59
      Mam duże kontakty z ludźmi z całej Polski, i kiedy mówię, że jestem z
      Częstochowy, to słyszę _"jak to jest żyć między kopalniami?". Krew mnie zalewa
      jak to słyszę. Absolutnie NIE CZUJĘ SIĘ ŚLĄZAKIEM !!!!!!!!!!
      • Gość: Ecik Re: Już tak, przeca, nie płaczcie... IP: 82.160.8.* 15.11.04, 22:58
        Bo mie tyż z tego w oczach płaczki stojom. Zbiercie sie do kupy i zróbcie se to
        województwo. Od skuczynio (kwękania) jeszcze żodnymu nie przybyło. I bydźcie
        razi, że nie musicie miyszkać miyndzy kopalniami (my to grubą abo hawierniom
        nazywomy). My tymu zwyczajni, bo wóngel sie u nas kopie łod zawsze. Żodnyj
        gańby z tego ni ma ino trocha kurzu i dziur w ziymi. No to, luchnijcie se po
        jednym i do roboty, czynstochowioki.
        • Gość: czynstochowianka Re: Już tak, przeca, nie płaczcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:34
          Oj Ecik, Ecik! Mnie też się ckni za Częstochową jako wojewódzkim miastem. I
          również bardzo bym chciała, by odzyskała to miano, ale niestesty przy obecnych
          miłościwie nam panujących, nie jest to możliwe. Bo to Wrona był posłem kiedy
          nam odebrano ten status. To pani Rozpondek pełniła wtedy funkcję prezydenta
          miasta. W/w zamienili trochę na tę chwilę swoje stanowiska i Wrona jest
          prezydentem Częstochowy, a Rozpondek Jego zastępcą. Tak więc nie ma co myśleć,
          że w niedługim czasie coś się zmieni. A z tego co pamiętam z "wojenki" pani
          Rozpondek o zachowanie województwa, to była Jej jakaś wizyta w Warszawie i w
          Urzędzie Miasta zbierano podpisy mieszkańców, którzy nie zgadzali się z zaborem
          statusu. Ja też się podpisałam i wielu wielu innych. I QPA!
    • Gość: luk co do cz-wy i kielc IP: 212.130.22.* 15.11.04, 16:22
      tak sie sklada, ze byles sobie na takiej pogadance z kandydatami na prezydenta
      w drugiej turze.
      jak robili ta antyczestochowska reforme to wrona byl poslem.
      podobno przygotowal jaka poprawke polegajaca na stwozeniu z Cz-wy i Kielc woj.
      Staropolskiego. calkiem fajna nazwa, szkoda, ze tylko byl z niego taki marny
      polityk ze o tym pomysle nawet nikt chyba nie slyszal, Opola ciagle bylo pelno
      w tv i kto ma wojewodztwo
      • Gość: xx Re: co do cz-wy i kielc IP: *.icis.pcz.pl 15.11.04, 18:41
        Bo Opolanie walczyli o wojewodztwo a Czestochowianie nie.

No i jedna rzecz - naprawde nie za bardzo bylo z kim robic to wojewodztwo.

Natomiast wojewodztwo z Kielcami zablokowaly Katowice ktore wtedy mialy potezna
        sile w rzadzie - Premier, wicepremier, Krzaklewski.
        • Gość: Wlodek Re: co do cz-wy i kielc IP: *.vc.shawcable.net 16.11.04, 03:37
          Wytlumacz mi z laski swojej xx-ie co Ty jako obywatel zyskalbyc na istnieniu
          wojewodztwa. Co osobiscie zalatwiales w UW, i co firma w ktorej pracujesz.
          Z jakimi obywatelskimi sprawami jezdzisz do Katowic.
          Jesli sa takie, to nie licz, ze zalatwilbys je lepiej w Kielcach.
          Z tymi Katowicami, to chociaz ta korzysc, ze ....blizej.
          • Gość: luk Re: co do cz-wy i kielc IP: 212.130.22.* 16.11.04, 10:22
            tak sie sklada, ze do kielc xx jezdzic by nie musial bo to Czwa byla by
            stolica, w kielcach pewnie sejmik lub na odwrot
            a wojewodztwo to nam potrzebne bo unia stawia na regiony
            tymczasem straregia wojewodztwa slaskiego zaklada rozwoj na osi wsh.-zach.
            czyli wroclaw-katowice-krakow
            tak sie sklada ze kotowice maja byc osrodliem europejskim, a Cz-wa lokalnym
            zajmujacym sie obsluga okolicznych terenow rolniczych i pielgrzymow
            i to z powodu takiej prszyszlosci chce sie od slaska uwolnic
            • Gość: xx Re: co do cz-wy i kielc IP: *.icis.pcz.pl 16.11.04, 11:04
              Dokladnie luk - o to mi najbardziej chodzi.

Dla Unii licza sie regiony i gdy czytam ze dla budynku koncertowego Akademii
              Muzycznej w Katowicach pzryznano 29 mln zl (oczywiscie przyznano to w
              Katowicach), to noz sie w kieszeni otwiera i wszystko staje sie jasne.

Coraz bardziej mam wrazenie ze coraz bardziej bedziemy wyzyskiwani w tym
              wojewodztwie - tak normalnie bezwstydnie wyzyskiwani.

• Gość: Wlodek Re: co do cz-wy i kielc IP: *.vc.shawcable.net 16.11.04, 19:37
                Gość portalu: xx napisał(a):

> Dokladnie luk - o to mi najbardziej chodzi.
                >
                Juz widze jak tabuny kielczan przyjezdzaja do Cz-wy robic sprawunki... Moze nie
                robmy smiechu z powaznych rzeczy.

> Dla Unii licza sie regiony i gdy czytam ze dla budynku koncertowego Akademii
                > Muzycznej w Katowicach pzryznano 29 mln zl (oczywiscie przyznano to w
                > Katowicach), to noz sie w kieszeni otwiera i wszystko staje sie jasne.

- A czy ktos wystepowal z Cz-wy o podobne dotacje? Nie zauwazylem, zeby kol
                Lesnikowski sie czyms podobnym chwalil na forum.
                Moze wiec ten noz ma wadliwie zamocowane sprezyny.
                A tak w ogole to naukowiec z majchrem w kieszeni, to ciekawostka:)))

>
                > Coraz bardziej mam wrazenie ze coraz bardziej bedziemy wyzyskiwani w tym
                > wojewodztwie - tak normalnie bezwstydnie wyzyskiwani.
                >
                Wiesz. Rozmawialem niedawno z pewnym warszawiakiem ktory przepytywal
                urzedniczke z sejmiku mazowieckiego pracujaca w jakiejs biurze od projektow
                unijnych. Na pytanie co w tym jej urzedzie normalny czlowiek z jakims pomyslem
                moze zalatwic uslyszal, ze nic, bo jej urzad nie jest od zalatwiania tylko od
                KOORDYNACJI. Od zalatwiania to jest prezydent miasta itp...
                Czyli wiecej biur, wiecej urzednikow od niczego, ale za to bedzie mniejsze
                bezrobocie... Ale to juz zdaje sie bylo.
                Ja wiem, ze wojewodztwo to LADNIE BRZMI w trzcinie, ale tylko NASZE i tylko u
                NAS :))

Najlepszego
                Wlodek
                • Gość: xx Re: co do cz-wy i kielc IP: *.icis.pcz.pl 16.11.04, 19:46
                  Wlodku o pewnych sprawach po prostu nie masz pojecia - nie zyjesz tutaj.

Politechnika i AD tez zglosily projekty i oczywiscie nie dostaly - dostala
                  Akademia Muzyczna 29 mln zl na sale koncertowa - projekt, ktory nawet nie
                  wiadomo czy moze byc finansowany zgodnie z zasadami Unii. Pisal o tym GW
                  dzisiaj.

Lizcy sie glownie sila przebicia itd. Takie sa realia i nie dyskutuj prosze z
                  realiami. My zyjemy w tych realiach - decyzje o pzrydziale srodkow podejmuje
                  sie w KATOWICACH !!!!!, nie w Czestochowie. My te realia czujemy na wlasnym
                  grzbiecie - na codzien.

Tak samo inwestycje - firmy glownie inwestuja w stolicach wojewodztw.

itd. itp.

Pozdrawiam,
                  • Gość: Wlodek Re: co do cz-wy i kielc IP: *.vc.shawcable.net 17.11.04, 08:17
                    > Wlodku o pewnych sprawach po prostu nie masz pojecia - nie zyjesz tutaj.
                    >
                    No toz wlasnie dlatego pytam, zeby wiedziec... I miec pojecie.

> Politechnika i AD tez zglosily projekty i oczywiscie nie dostaly - dostala
                    > Akademia Muzyczna 29 mln zl na sale koncertowa - projekt, ktory nawet nie
                    > wiadomo czy moze byc finansowany zgodnie z zasadami Unii.

Skoro nie wiadomo czy moze byc, to czemu dostal? Legalnie, czy znowu przekret?
                    A moze z innej puli niz Pl i AD.
                    Zasady przydzialu sa jawne, czy nie, bo tu nawet glosowanie w radzie miejskiej
                    w sprawie rozszerzenia licencji na sprzedaz alkoholu jest sprawa jawna i
                    podawana w gazetach z wyszczegolnieniem kto z radnych jak glosowal.
                    Nie interesuje mnie gdzie podejmowano decyzje, tylko na jakich zasadach.
                    jesli zasady nie sa jawne i czytelne, to czemu jest cisza w tem temacie.
                    przeciez sa w sejmiku przedstawiciele miasta czy ktos ich przepytal z tego jak
                    pilnuja interesu miasta?
                    I jakie to projekty odrzucono i z jakich powodow. Jakies chyba podano.
                    Ja pytam bom ciekawy, a Ty powinienes pytac o to samo jako zainteresowany, a
                    jak nie Ty to ktos w Twoim imieniu.
                    • Gość: xx Re: co do cz-wy i kielc IP: *.icis.pcz.pl 17.11.04, 10:46
                      Po prostu pierwszenstwo ma Slask i Katowice. One maja priorytet.

Resztki sa dla innych.

To nie jest moze nawet przekret ale w sytuacji gdy brakuje srodkow ludzie
                      kieruja sie zasada "blizsza koszula cialu".

W takich przypadkach to sa po prostu decyzje polityczne i tak jest na calym
                      swiecie - licza sie priorytety. Priorytety to rozwoj stolicy wojewodztwa.

itd. itp.

• Gość: Hans Re: co do cz-wy i kielc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.04, 14:21
          No, własnie! Z kim chcecie zrobić to województwo częstochowskie?
          Brak chętnych? Oczywiście. Dlaczego - spróbujcie sobie odpowiedzieć na to
          pytanie...
          Zapewniam Was, że Częstochowa nie jest Śląskiem! Mnie także bardzo to wkurza,
          gdy słyszę takie teksty w TV...

Mógłby mi ktoś z Was, częstochowian, wytłumaczyć, co to jest, ta ZIEMIA
          CZĘSTOCHOWSKA?! ;-)))
          I nie narzekajcie na Śląsk! Bo to śląski książę ufundował Wam klasztor
          janogórski, przywiózł do tego klasztoru cudowny obraz i podarował go Wam....

Czy wiecie, że kiedyś mieliście w herbie złotego orła śląskiego w miejsce
          dzisiejszej czarnej wrony?

Gdzie kończy się Śląsk, a zaczyna "ziemia częstochowska" doskonale widać po
          stanie dróg. Szczególnie jest to widoczne, jak jedzie się z Lublińca do
          Częstochowy...

Życzę Wam województwa, ale raczej patrzcie w stronę Kielc...
          • Gość: xx Re: co do cz-wy i kielc IP: *.icis.pcz.pl 21.11.04, 15:19
            Zgadzam sie ze podstawowy problem to brak dostatecznej liczby partnerow.

A dlaczego ? Odpowiedz jest nieslychanie prosta i nie trzeba tutaj zadnych
            podtekstow.

Czestochowa to tak naprawde bardzo mlode miasto - jej faktyczny rozwoj zaczal
            sie dopiero w 1825. Wczesniej to byla nieduza miejscowosc.

Drugi czynnik to polozenie na pograniczu kilku regionow. Stworzyc swoj region
            to zadanie na lata a nie na te 20 lat gdy bylismy wojewodztwem, w czasie
            ktorych popelnilismy pewnie troche bledow w traktowaniu innych.

Ale rzeczywiscie naprawde mamy malo wspolnego ze Slaskiem, natomiast duzo z
            Zaglebiem.

Pozdrawiam,

• Gość: black Re: co do cz-wy i kielc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 00:29
            Co do herbiarzy, powiadasz "czarna WRONA"??? Jasna cholera, ale czarno, ale
            wron... Na cholerę nam Kielce? Częstochowa była Swoja i Nasza! Ale, niestety
            płonne nadzieje...
      • drrad Re: co do cz-wy i kielc 29.01.05, 11:16
        Witam,

temat stworzenia tego województwa powraca. Dodam, że miało ono składać się z
        Częstochowy, Kielc i Radomia. Zapraszam na forum:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25582
    • Gość: Roman_W Re: Do Iris. IP: *.21.pl / 213.199.204.* 15.11.04, 19:57
      Nie widziałaś biedy jak w familokach? Enklawy biedy są wszędzie. Także w
      Częstochowie.Były też w okresie minionym tyle że wtedy nie wolno było o tym
      mówić.Teraz wypada. Szkoda że nie widziałaś osiedli po byłych PGR-ach, tam
      dopiero jest bieda.Jeśli chodzi o dziadów to akurat nie moje określenie ale się
      z nim zgadzam.Region częstochowski w porównaniu z resztą woj. śląskiego do
      kwitnących nie należał i nie należy.A i kielecczyzna pomimo że samodzielna to
      raczej nie kwitnie. Wprost przeciwnie, w statystykach należy do biedniejszych.
      A tak na marginesie to ja ludzi dzielę na mądrych i głupich, oraz złych i
      dobrych. I nie ma znaczenia czy ktoś pochodzi z Częstochowy czy jest Ślązakiem.
      Papa.
      • Gość: Iris Re: Do Iris. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.04, 08:03
        Widziałam biedę w różnych miejscach ale jeśli się nie mylę ten wątek dotyczy
        Śląska a nie całego kraju.Masz prawo do własnego zdania i jeśli chcesz być
        dziadem bądź ale ja się dziadem nie czuję.Nie wiem też skąd taki osąd ,że
        dzielę ludzi?Nigdy tego nie robiłam!Poprostu nie czuję się Ślązaczką bo nią nie
        jestem.Pozdrawiam.
    • Gość: Dziadek Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 12:20
      Częstochowa nigdy nie była i nie będzie śląskiem.
      Stosunek Katowic do Naszego Miasta najlepiej było widać po wprowadzeniu
      ostatniej reformy administracyjnej: wszystko co tylko się dało wyszabrowali na
      śląsk. Obecnie jesteśmy traktowani jak ubogi krewny, albo jak żebrak (naści
      nieboże, bo mnie już się zmieścić nie może).
    • Gość: NIEŚLĄZACZKA Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: 195.150.224.* 16.11.04, 13:32
      wkurza, tym bardziej, że ze Śląskiem poza wspólną nazwą województwa niewiele
      nas łączy. Najbardziej podobało mi się jak rok temu na wakacjach, ktoś zapytał
      mnie skąd jestem. odpowiedziałam, że z Częstochowy, no to powiedz coś po
      Śląsku... powodzenia!!!
      • Gość: Wlodek Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: *.vc.shawcable.net 16.11.04, 19:39
        odpowiedziałam, że z Częstochowy, no to powiedz coś po
        > Śląsku... powodzenia

i powiedzialas???
        • Gość: marek Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: *.wroclaw.mm.pl 20.11.04, 01:17
          ...Częstochowa śląsk a ciekawe co nasz pan prezydent na to i co z jego obietnicą przedwyborczą daną w szkole 1 L.O Słowackiego że zrobi wszystko co się da żeby to wojewódzztwo które kiedyś no właśnie miał chyba gdzieś łagodnie mówiąc
    • Gość: norbert Re:To zróbmy w końcu coś z tym problemem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.04, 15:52
      Czy nieznajdzie sie ktos obrotny albo kilka takich osób którzy by się tego
      podjeli i znający sie na rzeczy jesli chodzi o zbieranie podpisów to mało osób
      o tym wie a najwiecej podpisów znalazłoby sie w niedziele po kościele czyż nie
      weżmy się w garśc ja chętnie pomoge moge pojśc załatwiać coś zbierać podpisy
      itp.itd.tylko trzeba zebrac silny sztab ze tak powiem dowodzacy
      • Gość: Angela Re:To zróbmy w końcu coś z tym problemem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.04, 15:50
        Będąc na zakupach w "Sezamie" przy Jagiellońskiej widziałam dośc dużą kolorową
        kartkę z informacją, że tutaj są zbierane podpisy w sprawie woj.
        częstochowskiego. Kto jest chętny może tam się podpisać. Pozdrawiam.
        • Gość: Wlodek Re:To zróbmy w końcu coś z tym problemem IP: *.vc.shawcable.net 22.11.04, 02:14

Gość portalu: Angela napisał(a):

> Będąc na zakupach w "Sezamie" przy Jagiellońskiej widziałam dośc dużą
          kolorową
          > kartkę z informacją, że tutaj są zbierane podpisy w sprawie woj.
          > częstochowskiego. Kto jest chętny może tam się podpisać. Pozdrawiam.

I co? podpisalas?:) Mysle, ze nie bo sadze, ze byloby kilka innych pol na
          ktorych bardziej efektywnie daloby sie wykorzystac spoleczny zapal.
          Widac to juz tak musi byc, ze bez wojewodztwa nie ma tematu i nie ma igrzysk.
          I ilu chetnych do biurek mogloby startowac do biegu.

I pytanie do kol. Lesnikowskiego.
          Czy gdyby Czestochowa dalej byla wojewodzkim miastem, to dostawalaby wiecej
          pieniedzy z centrali czy tyle samo.
          Unia dalaby wiecej dotacji czy tyle samo na czestochowskie projekty?
          Pytam, bo same checi bycia wojewodztwem w dzisiejszych czasach to takie
          zawracanie kijem Warty i Stradomki na dodatek.

Zauwazylem ze zniknelo sporo firm z szyldem "wojewodzki", ale to prorokowalem
          jeszcze moim kolegom. I bez nich swiat sie nie zawalil. Moze pare tysiecy perel
          biurowych musialo wziac sie za reczna prace i popracowac dluzej niz 15 min na
          dzien.
          Jak jeszcze ktos pomyslaby o redukcji radnych?
          W sasiednim miescie o wiekszej o 100tys ilosci mieszkancow jest ich 11 -tu
          lacznie z osobno wybieranym prezydentem [mayorem] i spelniaja te same funkcje
          co prez. Wrona i RM.

Najlepszego
          Wlodek
    • Gość: Roman_W Do Iris IP: *.21.pl / 213.199.204.* 16.11.04, 22:06
      Wiesz Iris, odnoszę wrażenie, że nie zrozumiałaś tego co napisałem.Nigdzie nie
      napisałem że chcę być dziadem (kto by chciał. Wypowiedź dotyczyła regionu a nie
      konkretnych ludzi.Ja też nie jestem Ślązakiem tylko z tego powodu nie czuję się
      ani lepszym, ani gorszym od innych.A tak właściwie to cała dyskusja w tym wątku
      kręci się wokół tego: My mówimy, Uni godajom.I dla wielu z Częstochowy stan ten
      jest nie do zniesienia.Chciałem też zauważyć że mieszkańcy Zagłębia Ślązakami
      też się nie czują. Może zechcą się do nas przyłączyć? ;)
      • Gość: luk Re: Do Iris IP: 212.130.22.* 16.11.04, 22:32
        ja tez z powodu tego ze akurat jestem czestochowianinem nie czuje sie ani
        lepszy ani gorszy od kogokolwiek innego
        ale czestochowianinem a nie slazakiem, a przez to nieszczesne wojewodztwo mam
        wrazenie ze sie o tym zapomina i wokol tego chyba toczy sie te dyskusja
      • Gość: Iris Do Romana_W IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 08:42
        Wiesz Romanie, odnoszę wrażenie ,że to Ty mnie nie zrozumiałeś.Przeczytałam
        dokładnie to co napisałeś.Owszem nie piszesz,ze chcesz byc dziadem ale i nie
        bronisz się przed tym.Najbardziej jednak nie rozumiem czemu to własnie do mnie
        skierowałeś swoje słowa??Większość ludzi wypowiadających się na forum nie czuje
        się Ślazakami.I większość tez uważa,że KATOWICE NAS POPROSTU DOJĄ Z NASZYCH
        PIENIĘDZY.Pozdrawiam.
    • Gość: Roman_W Do Iris IP: *.21.pl / 213.199.204.* 17.11.04, 23:21
      Dlaczego do Ciebie? Nie wiem. Może diabeł mnie podkusił.A może dlatego że
      bliższe są mi poglądy Ecika bo On argumentuje (w dodatku piękną sląszczyzną) a
      TY wygłaszasz slogany niczym nie poparte oprócz obiegowych opini i w dodatku Go
      obrażasz.Nie tak znów dawno każdy w Polsce był przekonany że gdyby nie grabiący
      nas ZSRR to tutaj byłby kraj mlekiem i miodem płynący.Rosjanie z kolei uważali
      że gdyby nie my i pozostałe kraje na których trzymali łapę to u nich byłby
      raj.A wszystkiemu winny był system, i tylko on. A tak wogóle to nie mamy do
      siebie szczęscia. Latem tylko z tego powodu że mieliśmy identyczne IP słońce
      przestało Ci świecić jak trzeba.A był to drobiazg w porównaniu z obecną wymianą
      poglądów.Boję się że tym razem w pobliżu Układu Słonecznego może wybuchnąć
      supernowa i spowodować zagładę ludzkości. A tego bym nie przeżył.
      • Gość: Iris Romanie_W ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.04, 08:40
        Nie czuję żebym obraziła Ecika.Odpłaciłam mu tylko pięknym za nadobne.Też miły
        nie był dla nas.Dobrze,że przypomniałeś sparwę IP przynajmniej wiem dlaczego
        atak akurat na mnie.Jakoś większość osób posługuje sie tu sloganami a Tobie
        akurat mój przeszkadza.Nie martw się świat sie nie skończy wymianą naszych
        poglądów.Słońce też z całą pewnością będzie świecić dalej choć go ostatnio
        niestety mało:o(
        Ps.Wracając do naszego IP,to przeprosiłam Cię publicznie ale nie raczyłeś nawet
        odpisać tylko czekałeś jak widzę na odpowiedni moment ,żeby mi łatkę przypiąć!
        Dzięki i pozdrawiam.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=14597020
        • Gość: rafal Re: Wojewodztwo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.04, 17:42
          Nie dajmy się tym hanysom, ktorzy nas od lat ograbiaja. Czestochowa musi
          walczyc!!!!
          • Gość: Citizen Re: Wojewodztwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 00:35
            Popieram Rafal!!!! Przez Katowickich urzędasków u nas dzieje się coraz gorzej.
            Częstochowa to drugie co do wielkości miasto w woj. Śląskim, a z dnia na dzień
            zaczynam się czuć jak bym mieszkał na wielkiej wsi. Ze ślaskiem nic nas nie
            łączy to inni ludzie i nigdy między nami nie było miłości. Ale żeby zacząć
            walczyć o województwo dla Częstochowy, musi się w tym mieście skończyć prywata
            i kumoterstwo. Własne gierki i interesiki muszą zejści na dalszy plan.
        • Gość: Roman_W Re: Iris IP: *.21.pl / 213.199.204.* 24.11.04, 18:27
        • Gość: Roman_W Re: Iris IP: *.21.pl / 213.199.204.* 24.11.04, 21:10
          Wiesz, mój brat który mieszka w Australii często używa takiego jak sądzę
          miejscowego powiedzenia: Proszę nie myśl o innych źle,bo to i tak nic nie da.I
          zapewniam Cię że ani przez moment, polemizując z Tobą nie myślałem o rewanżu za
          to co było w sierpniu. Bo tak prawdę mówiąc poradziłem sobie z Waszym atakiem
          już wtedy.A jeśli chodzi o Twój sierpniowy post to ja po prostu go nie
          widziałem. A było to tak że w sierpniu wywalili mnie na urlop. Korzystając z
          tego pracowałem sobie na budowie.A po takim dniu to tylko prysznic, piwko i
          spać . Tak że na forum nie zaglądałem.Niemniej posypuję głowę popiołem (grubo)
          i obiecuję że więcej Cię nie zaczepię. Papa.
          • Gość: Iris Re: Iris IP: *.21.pl / 213.199.204.* 24.11.04, 21:55
            To nie Popielec więc popiół zostaw w spokoju, nie ma powodu do takich
            poświęceń:o)Widzę,że mnie nie zrozumiałeś.Jestem już w takim wieku ,że nie boję
            się ataków ani zaczepek bo potrafię się bronić.Pozdrawiam :o)
    • Gość: storima PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.d2.club-internet.fr 22.11.04, 03:09
      (watek archiwalny)

PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO !
      Autor: Gość: Częstoch IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl
      Data: 06.09.2001 22:39

zarchiwizowany
      Czy nie można byłoby przywrócić województwo częstochowskie w następującym
      kształcie : Cz-wa i powiaty częstochowski , kłobucki ,
      myszkowski ,lubliniecki , zawierciański , pajęczański , radomszczański + gminy
      Praszka i Rudniki . Ogólem 73 gminy , 7373 km kw. , 965 tys. mieszkańców .

--------------------------------

Częstochowa

Re: TYLKO SLASKIE
      Autor: kobyla
      Data: 01.10.2002 10:29

zarchiwizowany
      Myślę, że kandydaci na prezydenta powinni się w tej kwestii wypowiedzieć. Myślę
      że dziennikarze ich do tego zmuszą. Ale tak naprawdę najważniejsza sprawa to
      powstanie ponadpartyjnego forum do walki o województwo. Piszę
      świadomie „ponadpartyjnego” a nie „bezpartyjnego”

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=229629&a=3132522

to sprawa centralnych wladz panstwowych.

i tutaj , ten problem:
      da sobie rade Czestochowa w postkomunistycznym polskim swiecie,
      badz rady sobie nie da?
      mamy to co mamy
      wiec trzeba nam
      z tego co mamy, uzupelnic jak najlepiej i w miare szybko i poprawnie
      to
      co PRL niby na zawsze
      dal,
      lecz obietnicy
      n i e
      d o t r z y m a l

wiec stad ten rzad
      kolejnych
      natretnie bluzgami
      ustawiajacych sie
      wpisami

a r o g a n t o w
      • Gość: Wernyhora A może by tak wspólnie coś zrobić? IP: 82.160.8.* 22.11.04, 23:10
        A wy jak zwykle, cała para w gwizdek i obelgi pod adresem Śląska i Ślązaków.
        Nikomu na tym Forum nie przychodzi do głowy że można by się dogadać i wspólnie
        zrobić coś dla całego regionu. Pachnie Polską.

Tak, Częstochowa jest Częstochową, a Śląsk – Śląskiem; dzieli je nigdy nie
        przebyta droga
        Aż do dnia , w którym Ziemia z Niebem staną razem na Sądzie przed obliczem Boga.
        Lecz nie ma Częstochowy i nie ma Śląska, ni granic, rasy, różnic urodzenia,
        Gdy staną twarzą w twarz dwaj silni ludzie, choćby nadeszli z różnych krańców
        Ziemi.

(parafraza „Ballady o Wschodzie i Zachodzie” Rudyarda Kiplinga)
        • Gość: citizen Re: A może by tak wspólnie coś zrobić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 08:31
          Droga Wernyhoro!
          Może i masz racje że my Polacy nie potrafimy się zawsze dogadać ale czy nie
          lepiej było by Ci we własnym domku, a nie w gościnie u ludzi, których czasem i
          nie można zrozumieć i patrzą na Ciebie z bliżej niezrozumiałą wyższością. Sam
          chciałbym by zapanowała między nami pełna zgoda i zrozumienie. Zresztą tu nie
          chodzi o waśnie tylko o zwykły lokalny patriotyzm którym i Ty jako
          Częstochowianka powinnaś być obdarzona. Jeszcze jedno, jeżeli maż jakiś
          pozytywny dla nas przykład tego że zostaliśmy przyłączeni do woj. Śląskiego do
          podaj nam go, bo może nie mam racji.
          • Gość: citizen I jeszcze droga Wernyhoro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 08:54
            Myślę że Częstochowa przydała by się Polsce jako silny gospodarczo region, a
            nie biedna mieścina, w której trzeba łożyć na rosnące rzesze bezrobotnych.
            • Gość: xx Re: I jeszcze droga Wernyhoro IP: *.icis.pcz.pl 24.11.04, 17:50
              Czestochowa nie jest biedna miescina. Jesli tak bedziemy mowic o sobie, to do
              niczego w przyszlosci nie dojdziemy. Czestochowa zasluguje na szacunek -
              chociazby ze wzgledu na przedsiebiorczosc Czestochowian.

• Gość: Pako Wybacz, drogi Wernyhoro, IP: 82.160.8.* 26.11.04, 21:41
            Częstochowianom, że babę z ciebie robią, i Kozaka, lirnika za siusiumajtę mają
            i pisza do ciebie jak do blondynki, na Berdyczów. Lud to o dobrym sercu i obcym
            przyjazny, gościnny i o chudobę swoję dbały wielce, choć niezbyt wokół celu
            wspólnego potrafiący się skrzyknąć i przez to na ambicji i samoukontentowaniu
            pokrzywdzon. Może nie tak bywały jak twoi krakowscy wielbiciele, ale
            artystycznie uzdolniony, choć czytać nieszczególnie lubiący. Obrazów z Twoim
            wizerunkiem tu nie uświadczysz, ale innych, nie mniej zacnych, sporo - i to nie
            tylko wisi, ale i maluje się po domach i pracowniach. Gród tez zacny, choć
            trochę od lat kilku, z racji utraty przywilejów wojewódzkich, podpupadły. Za to
            w okolicy przecudnej urody położon wyżyny nasze grody łączącej.
            Nie wspominaj Staszkowi, że jego "Wesele" młódź tutejsza juz tylko w brykach
            czyta, albo w wyobrażeniu filmowym Jędrka W. na 'wydeło' ogląda na PLAY x 2
            włączonym. Jeszcze mu się bardziej humor pogorszy, a przecz i tak lata
            wściekły, Jaśka od 'chamów' wyzywa i wszytkich by wspólnie z Czepcem
            tylko "szast, prast, walić po pysku" chcieli.
            Bywaj, Wernyhoro, sokole stepowy. Myśl o nas ciepło, mimo wszystko.
        • Gość: Wlodek Re: A może by tak wspólnie coś zrobić? IP: *.vc.shawcable.net 24.11.04, 05:20
          Gość portalu: Wernyhora napisał(a):

> A wy jak zwykle, cała para w gwizdek i obelgi pod adresem Śląska i Ślązaków.

Masz u mnie plus.
          Ja tam lubie Hanysow i jakos dobrze mi sie z nimi wspopracowalo. I z tymi z
          Lublinca i z Olesna. Porzadny i pracowity ludek.
          Natomiast nie mam najlepszego zdania o "Hanysach" naturalizowanych.
          Ale nie denerwuj sie ...jeszcze troche pary w gwizdek musi pojsc.
          A potem wszyscy sie przywyczaja i beda patrzec za "swoim" interesem.
          Tak juz bywalo.
          A moze warto tez przypomniec, ze takze czestochowianie brali udzial w
          powstaniach slaskich.
          Moze chocby i z tego powodu rzucac obelg nie wypada.
          Najlepszego
          Wlodek
          • Gość: xx Re: A może by tak wspólnie coś zrobić? IP: *.icis.pcz.pl 24.11.04, 17:48
            Slazacy spod Lulinca i Olesna to calkiem inni Slazacy niz ci z Katowic,
            niestety.
            • Gość: Wlodek Re: A może by tak wspólnie coś zrobić? IP: *.vc.shawcable.net 24.11.04, 19:06
              Gość portalu: xx napisał(a):

> Slazacy spod Lulinca i Olesna to calkiem inni Slazacy niz ci z Katowic,
              > niestety.

To tacy Slazacy jak czestochowianie ze Srocka, Przyrowa i innej Lubojenki.
              Albo centusie z Nowej Huty.
              Nie wiem jak Ty, ale ja pamietam kto i skad urzedy w U.Wojewodzkim na
              Sobieskiego 7 obsadzal i skad dowozono sluzbowymi samochodami owych urzednikow.
              I dobrze tez pamietam jaki poziom urzedniczy reprezentowalo to towarzystwo.
              Jak narazie nikt z Was nie udowodnil, ze wojewodztwo sprawiloby ze specjalna
              manna z nieba nawiedzilaby grod nad Warta.
              Jedyne co nastapiloby bez zadnych watpliwosci to zwiekszenie urzedasow od
              niczego. I znow pani Krysia mialaby 15 min. roboty na 8 godz. platnej pracy...
              • Gość: xx Re: A może by tak wspólnie coś zrobić? IP: *.icis.pcz.pl 24.11.04, 21:01
                Wlodku pisalem Ci juz nieraz co znaczy miec wojewodztwo w sensie doplywu
                funduszy z roznych zrodel - i panstwowych i prywatnych.
              • Gość: citizen Re: I znow pani Krysia mialaby 15 min. roboty na 8 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 22:43
                A ja tam wole by to była Pani Krysia z Częstochowy a nie z Katowic, bo
                pieniądze za te 8 godzin pracy wyda w najprawdopodobniej Czestochowie i może
                nawet komuś z nas dała by zarobić.
                • Gość: black Re: I znow pani Krysia mialaby 15 min. roboty na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 01:17
                  Ja powiem tak. Pracuję w służbie samorządowej od 1997r. Dużo widzialem i
                  słyszałem. Jestem przeciwny związkowi Częstochowy ze Śląskiem i Katowicami,
                  ponieważ m.in. nie identyfikuję się z tym regionem?, województwem? I nie
                  dlatego, że nienawidzę Ślązaków. Staram się oceniać Człowieka, nie grupę, czy
                  ilość. Ale jestem przeciwny podległości Mojego Miasta do tej częsci Kraju. Po
                  prostu. To pomyłka. Katowice zabierają nie tylko władzę i np: samochody z
                  Sanepidu, ale również naszą osobowość. Zdajcie sobie sprawę z tego, że to po
                  prostu naszego "Państwa" polityka. To nasi Prominenci decydują o pewnych
                  posunięciach. I zaręczam, że na wiele wcześniej, niż zapadną krajowe decyzje.
    • Gość: luk Re: czy nie wkurza was branie częstochowy za śląs IP: 212.130.22.* 24.11.04, 20:08
      w ostatecznosci mozna przenies wojewode do Cz-wy, a sejmik do Bielska Bialej i
      wymyslec jaka lepsza nazwe
      moze to nie ideal, ale przynajmniej wszyscy zadowoleni, moze z wyjatkiem
      katowic, no cuz chciwosc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka