Gość: kolyjoż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 20:57 Zaorać tory!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adwi Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 21:47 A co wy myślicie? Giertychy, Belki itp przedmioty tędy nie jeżdżą? Po co im to. A rozkłady układają "fachowcy" przy promilach. I tak to wygląda. AMEN. BO TO POLSKA, OJCZYZNA MOJA WŁAŚNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.icis.pcz.pl 10.12.04, 21:54 Ta masakra w duzym stopniu wynika z faktu, ze dla Katowic Lubliniec jest na dalekich peryferiach wojewodztwa. Gdyby Czestochowa i Lubliniec trzymaly sie razem, oba miasta by tylko zyskaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.12.04, 09:49 oderwijmy sie od pieprzonych hanysow, utworzmy wojewodztwo czestochowskie bo wszystkie decyzje jakie zapadaja w stalinogrodzie maja na celu oslabienie znaczenia naszego miasta i okolicznych miejscowosci. Czestochowa i okolice to NIE SLASK!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.icis.pcz.pl 11.12.04, 12:06 Lubliniec to tez Slazacy, tylko ze ich interesy nie bardzo sa zgodne z interesami tych z Katowic, bardziej jest po drodze Czestochowie i Lublincowi. Odpowiedz Link Zgłoś
scrooge16 Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec 11.12.04, 13:51 Przecież to katastrofa, jak można w jednej chwili zamknąć szlak Katowice - Poznań, którym pociągi pospieszne jeździły od zawsze. Żeby jeszcze ich frekwencja i szybkość były małe. Ale gdzie tam! Zarówno frekwencja jak i szybkość są wysokie, więc niech PKP tak nie uzasadnia sprawy, że zamyka. A co na to Urząd Marszałkowski, który finansuje przewozy, błagam, niech ktoś zwróci się do tego Urzędu i powie o sprawie. Ciekawy jestem, co na to powiedzą urzedasy, które zamiast wydawać dobrze pieniądze, wydawają jedynie decyzję o agonii miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.icis.pcz.pl 11.12.04, 13:58 Tutaj wlasnie Lubliniec i Czestochowa powinny wystapic razem. Dla Lublinca to naprawde duzy cios, a dla Czestochowian spore utrudnienie i wieksze koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 00:39 Mosz recht, co Czynstochowa, to niy Ślonsk! Jo tam wola piechty po glajzach do Katowitz iś, a niy do do Wos tom bankom na glajzach jeździć! A województwa i tak niy bydziecie mieć, bo sam, podug mie, nikt z Wami niy chce być do kupy! No, toć probować mogiecie, aże mogiecie... Z Ponbockiym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 11:52 Hans ty tak nie mów, bo niebawem wszyscy się zniechęcą do Katowic. W Lublińcu wszyscy coraz bardziej mają dosyć Katowic i ich polityki względem naszego miasta. Fakt, zakupili szynobus. I co z tego, jak szynobus nie wiadomo po co jeździ. A zresztą, nikomu się nie spieszy remontować linii Lubliniec - Czestochowa, gdzie pociągi wleką się 20 km/h! Mamy już dosyć Katowic, ale Częstochowy też. Powinno być jak dawniej, duże województwo katowickie (sprzed reformy Gierka), wtedy powiat lubliniecki był duży, był jednym z najważniejszych polskich węzłów kolejowych, a Lubliniec centrum gospodarczym regionu. A teraz? Wszystko rozwalili w Częstochowie, a teraz jedyną zmianą jest to, że rozwalają Lubliniec Katowice. Tak dalej, za niedługo staniemy się jedną wielką wioską w Lublińcu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.icis.pcz.pl 12.12.04, 13:18 Male sprostowanie - wojewodztwo katowickie sprzed reformy Gierka bylo prawie dokladnie takie same jak teraz. Jaki byl powiat lubliniecki wtedy - nie wiem. Dalej: Czestochowa jakos sobie da rade - ma swoj potencjal i nie zginie. A co do Lublinca i Czestochowy - obiektywnie interesy naszych miast sa bardzo bliskie. Tylko nie potrafimy sie dogadac zeby dzialac wspolnie dla obopolnej korzysci. Natomiast rzeczywiscie jest tak ze z perspektywy Katowic Lublinca nie widac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman_W Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.21.pl / 213.199.204.* 12.12.04, 22:16 Ja. Ty generalnie mosz racja. Ino ty mie powidz czy te glajzy to po naszymu podkłady? Jo Cie przepraszom że kalycza Waszo mowa. Jo wos lubia i szanuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANDREASEK Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 12:53 Glajzy to tory a podkłady to szwele . Ale dzięki ,że nas lubisz i szanujesz. Nigdy nie jest za późno na naukę. Jakbyś nie wiedział co to cug, banhof i byszung to odezwij się. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman_W Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.21.pl / 213.199.204.* 17.12.04, 20:14 Nie dziękuj. Sympatia i szacunek nie bierze się znikąd. Na to trzeba sobie zasłużyć. Niestety w śląskim nie jestem zbyt mocny. Pociąg z tego co wiem to sznylcug więc może cug to lokomotywa. Co do banhofu i byszunga to nie mam pojęcia. Natomiast wiem co to są fuzekle, szolka tiju, lokaty synek,hasiok,gruba, łożarty no i oczywiście halba piwa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowiak Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: 80.50.38.* 12.12.04, 14:12 Nie mas zracji xx, woj katowickie sprzed reformy gierka było większe bo dzisiejsze opolskie było w katowickim a powiat Lubliniecki był faktycznie większy: Olesno, Praszka, Tworóg, Kalety, Dobrodzień, Krupski Młyn, Gorzów Śl. to wszystko było Lublinieckie Najpierw odłączyło sie Olesno. A Lubliniec jest większym węzłem kolejowym niz Częstochowa, taka jest prawda, jest największy ośrodkiem przemysłu włókienniczego na śląsku i opolszczyżnie i ma magostrale węglową Lubliniec-Gliwice. Lubliniec był największym miastem (po Cz-wie) w byłym woj Częstochwskim i zarówno w Czewie jak i w Lublińcu zatrzymywały sie pociągi Ex i IC. I między Lublińcem a Częstochową zawsze były jakieś zgrzyty więc nie wiem czy sie dogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolejarz Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 18:14 jasna cholera, tylko wziąć kałasznikowa i strzelić gnojom z włądz PKP w ich makówki. To jest przecież wręcz skandal, człowiekowi ręce się załamują. Doprawdy ludzie nie wiecie, co wy robicie! Ja żądam powrotu tych połączeń, zróbmy coś z tym. Nie wiem, protest, groźba czy manifestacja. Obojętnie co! Mam już serdecznie dosyć korupcji we władzach PKP, w katowickiej PKP korupcja jest chyba największa. Panie marszałku, zamiast wydawać pieniądze w błoto, niech pan lepiej sprawdzi, na co wydaje je szefostwo PKP. Bo na pewno nie na pociągi, skoro kolejny plan układa tak, żeby zniszczyć kolej w Lublińcu. A na co wydaje? Na siebie, na samochody, rodziny i sam dobry pan prezes wie na co jeszcze! Hańba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.icis.pcz.pl 12.12.04, 18:24 Fakty sa takie: - przed reforma Gierka opolskie bylo samodzielnym wojewodztwem - urodzilem sie tam, wiec chyba wiem ? :)) - Olesno, Gorzow Sl. byly wtedy w Opolskim, reszta byc moze byla w Lublinieckim, chociaz co do np. Praszki to watpie - jedyne co ma Lubliniec z wlokiennictwa, to LENTEX (duzy zaklad), ktory zostal zbudowany za Gierka - czy Lubliniec byl wiekszym wezlem kolejowym, smiem watpic, chociaz rzeczywiscie byl duzym wezlem kolejowy, ale po osttanich zmianach niezbyt duzo z tego zostalo To tak dla porzadku. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanin Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 18:39 xx! Masz racje! Niestety... W Lublińcu mamy najlepsze władze, które niczym się nie interesują i nic nie robią. Już zamknęli nam klinikę Śląskiej Akademii Medycznej, zamykają powoli szpitale (zostanie tylko jeden), kolej, Lentex ledwo dyszy, w Energoserwisie nie ma pracy, tylko wyjżdżają na delegację, powiększa się bezrobocie, w ogóle wygląd miasta jest w coraz gorszym stanie. jedyne, co osiągnęli włodarze Lublińca, to: - w przypadku UM wybudowanie Kauflandu, za 3 miliony złotych zbycie działki pod hipermarket, w którym teraz wszyscy kupują i świra dostawają - w przypadku starostwa objęcie władzy przez debili z Samoobrony, którzy chcą zlikwidować ZOZ i wybudowac kolejną obwodnicę nie wiadomo po co, skoro po wybudowaniu pierwszej ruch się wcale nie zmniejszył Ja tylko wyczekuję, żeby w Lublińcu pojawiła się osoba która naprawdę chciałaby coś dla tego miasta zrobić. Mam gdzieś burmistrza i starostę, którzy potrafią zorganizować tylko festyn świętego Mikołaja i powiedzieć z balkonu PSM jacy to oni są dla dzieci. Precz z obłudą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.icis.pcz.pl 12.12.04, 20:47 Zycze wszystkiego najlepszego Lublincowi i dobrej wladzy. To bylo kiedys moje okno na swiat: wtedy kazda moja dalsza podroz prowadzila przez Lubliniec i dworzec w tym miescie - wciaz mam wielki sentyment do Lublinca. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman_W Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.21.pl / 213.199.204.* 12.12.04, 22:24 No,no. Ja też parę razy przesiadałem się w Lublińcu ale żeby od razu okno i w dodadku na świat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.lubliniec.pl Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 23:49 Co tam pociągi! Nikt nie chce docenić wysiłków włodarzy Lublińca! Gdzie się równać Częstochowie z Lublińcem np. w takiej konkurencji, jak ilość supermarketów przypadających na głowę mieszkańca. Lubliniec liczy 24 000 mieszkańców, a mamy już 7 supermarketów. Częstochowa jest 10 razy większa, a ma 70 supermarketów. Mamy 2 ronda, co także, w przeliczeniu na głowę mieszkańca, jest wynikiem całkiem, całkiem... Więc, nie jest źle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman_W Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.21.pl / 213.199.204.* 12.12.04, 22:38 A jeśli chodzi o pociągi przez Lubliniec to w nowym rozkładzie dodano nowy. Z Częstochowy około 16.15 Wrocław około 19.30. Bliska mi osoba własnie dziś pojechała.Twierdzi że w porównaniu z tym przez Kluczbork to prawdziwa Europa. Więc moż nie jest aż tak źle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forum www.lubliniec.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 23:58 Jest jednak coś, co łączy Lubliniec i Częstochowę! I nie są to tory kolejowe, ani pociagi. Są to długi PESC, które teraz Finowie z Fortumu ściągną także z lublińczan. 8o 000 000 zł - no, nieźle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: 80.50.38.* 13.12.04, 07:57 Lubliniec ma 30 tys. mieszk. (nie wierzysz kup soboe Encyklopedie lub przeczytaj w wyborczej a Cz-wa ma 18 marketów (licząc z Biedronkami i tymi innymi choć Kauflanda nie mamy najbliższy jest w Sosnowcu i Lublińcu) A gdy Opolskie było w Katowickim to faktycznie Olesno i te inne pierdoły były w pow. Lublinieckim. A Lubliniec jest większym ośrodkime przemmysłu włókienniczego niz Cz-wa, Lentex jest największym producentem wykładzin z PCV w Srodkowej Europie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 17:54 Na stronie UM w Lublińcu pojawiła sie informacja, że burmistrz będzie ze starostą interweniowali u złodziei w PKP. Ciekawe, co to da. Sam jestem ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mique Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 20:40 Ukazał się właśnie drugi artykuł Tomasza Haładyja o infaltywności władz PKP, które pozbawiają właśnie pociągów mieszkańców Koniecpola. Czyli już trzecią stację i trzecie miasto w naszym regionie PKP postanowiło dobić. Szkoda tylko, że inne mają się zupełnie dobrze (Myszków, Zawiercie, Częstochowa). W Kłobucku jest teraz tylko 6 pociągów na dobę! 6 pociągów! Niebawem wszędzie będzie tyle samo, zobaczycie, albo w ogóle znikną koleje w mniejszych miastach i na liniach nie aż tak bardzo pierwszorzędnych jak Warszawsko-Wiedeńska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czestochowiak Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: 80.51.222.* 18.12.04, 11:58 Prawda jest taka ze w regionie Częstochowsko-Lublinieckim dwa największe ośrodki przemysłowe i komunikacyjne oraz dwa największe miasta to Częstochowa i Lubliniec, one leża na skrzyzowaniu głównych tras. Mają największe powiaty i są najbardziej znane mają tez najwięcej marketów. A Myszków ma dość duzo pociągów ale tylko osobowych bo np. by6ł taki pociąg z Kołobrzegu do Rzszowa (pospieszny) który zatrzymywał sie w Lublińcu, Czę-wie Stradom a potem dopiero w Zawierciu więc tam sie nie zatrzymuja wsyztskie pospieszne.. Odpowiedz Link Zgłoś