Dodaj do ulubionych

Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 20:57
Zaorać tory!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: adwi Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 21:47
      A co wy myślicie? Giertychy, Belki itp przedmioty tędy nie jeżdżą? Po co im to. A rozkłady układają "fachowcy" przy promilach. I tak to wygląda. AMEN. BO TO POLSKA, OJCZYZNA MOJA WŁAŚNIE.
      • Gość: xx Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.icis.pcz.pl 10.12.04, 21:54
        Ta masakra w duzym stopniu wynika z faktu, ze dla Katowic Lubliniec jest na
        dalekich peryferiach wojewodztwa. Gdyby Czestochowa i Lubliniec trzymaly sie
        razem, oba miasta by tylko zyskaly.
        • Gość: ja Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.12.04, 09:49
          oderwijmy sie od pieprzonych hanysow, utworzmy wojewodztwo czestochowskie bo
          wszystkie decyzje jakie zapadaja w stalinogrodzie maja na celu oslabienie
          znaczenia naszego miasta i okolicznych miejscowosci. Czestochowa i okolice to
          NIE SLASK!!!!!!!!!!
          • Gość: xx Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.icis.pcz.pl 11.12.04, 12:06
            Lubliniec to tez Slazacy, tylko ze ich interesy nie bardzo sa zgodne z
            interesami tych z Katowic, bardziej jest po drodze Czestochowie i Lublincowi.
            • scrooge16 Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec 11.12.04, 13:51
              Przecież to katastrofa, jak można w jednej chwili zamknąć szlak Katowice -
              Poznań, którym pociągi pospieszne jeździły od zawsze. Żeby jeszcze ich
              frekwencja i szybkość były małe. Ale gdzie tam! Zarówno frekwencja jak i
              szybkość są wysokie, więc niech PKP tak nie uzasadnia sprawy, że zamyka.

A co na to Urząd Marszałkowski, który finansuje przewozy, błagam, niech ktoś
              zwróci się do tego Urzędu i powie o sprawie. Ciekawy jestem, co na to powiedzą
              urzedasy, które zamiast wydawać dobrze pieniądze, wydawają jedynie decyzję o
              agonii miasta!
              • Gość: xx Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.icis.pcz.pl 11.12.04, 13:58
                Tutaj wlasnie Lubliniec i Czestochowa powinny wystapic razem.

Dla Lublinca to naprawde duzy cios, a dla Czestochowian spore utrudnienie i
                wieksze koszty.
          • Gość: Hans Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 00:39
            Mosz recht, co Czynstochowa, to niy Ślonsk!
            Jo tam wola piechty po glajzach do Katowitz iś, a niy do do Wos tom bankom na
            glajzach jeździć!
            A województwa i tak niy bydziecie mieć, bo sam, podug mie, nikt z Wami niy chce
            być do kupy!
            No, toć probować mogiecie, aże mogiecie...
            Z Ponbockiym!

• Gość: Piotrek Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 11:52
              Hans ty tak nie mów, bo niebawem wszyscy się zniechęcą do Katowic. W Lublińcu
              wszyscy coraz bardziej mają dosyć Katowic i ich polityki względem naszego
              miasta. Fakt, zakupili szynobus. I co z tego, jak szynobus nie wiadomo po co
              jeździ. A zresztą, nikomu się nie spieszy remontować linii Lubliniec -
              Czestochowa, gdzie pociągi wleką się 20 km/h! Mamy już dosyć Katowic, ale
              Częstochowy też.

Powinno być jak dawniej, duże województwo katowickie (sprzed reformy Gierka),
              wtedy powiat lubliniecki był duży, był jednym z najważniejszych polskich węzłów
              kolejowych, a Lubliniec centrum gospodarczym regionu. A teraz? Wszystko
              rozwalili w Częstochowie, a teraz jedyną zmianą jest to, że rozwalają Lubliniec
              Katowice. Tak dalej, za niedługo staniemy się jedną wielką wioską w Lublińcu!
              • Gość: xx Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.icis.pcz.pl 12.12.04, 13:18
                Male sprostowanie - wojewodztwo katowickie sprzed reformy Gierka bylo prawie
                dokladnie takie same jak teraz. Jaki byl powiat lubliniecki wtedy - nie wiem.

Dalej: Czestochowa jakos sobie da rade - ma swoj potencjal i nie zginie.

A co do Lublinca i Czestochowy - obiektywnie interesy naszych miast sa bardzo
                bliskie. Tylko nie potrafimy sie dogadac zeby dzialac wspolnie dla obopolnej
                korzysci.

Natomiast rzeczywiscie jest tak ze z perspektywy Katowic Lublinca nie widac.
            • Gość: Roman_W Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.21.pl / 213.199.204.* 12.12.04, 22:16
              Ja. Ty generalnie mosz racja. Ino ty mie powidz czy te glajzy to po naszymu
              podkłady? Jo Cie przepraszom że kalycza Waszo mowa. Jo wos lubia i szanuje.
              • Gość: ANDREASEK Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 12:53
                Glajzy to tory a podkłady to szwele . Ale dzięki ,że nas lubisz i szanujesz.
                Nigdy nie jest za późno na naukę. Jakbyś nie wiedział co to cug, banhof i
                byszung to odezwij się. Pozdrawiam
                • Gość: Roman_W Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.21.pl / 213.199.204.* 17.12.04, 20:14
                  Nie dziękuj. Sympatia i szacunek nie bierze się znikąd. Na to trzeba sobie
                  zasłużyć. Niestety w śląskim nie jestem zbyt mocny. Pociąg z tego co wiem to
                  sznylcug więc może cug to lokomotywa. Co do banhofu i byszunga to nie mam
                  pojęcia. Natomiast wiem co to są fuzekle, szolka tiju, lokaty
                  synek,hasiok,gruba, łożarty no i oczywiście halba piwa. Pozdrawiam.
    • Gość: Częstochowiak Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: 80.50.38.* 12.12.04, 14:12
      Nie mas zracji xx, woj katowickie sprzed reformy gierka było większe bo
      dzisiejsze opolskie było w katowickim a powiat Lubliniecki był faktycznie
      większy: Olesno, Praszka, Tworóg, Kalety, Dobrodzień, Krupski Młyn, Gorzów Śl.
      to wszystko było Lublinieckie Najpierw odłączyło sie Olesno. A Lubliniec jest
      większym węzłem kolejowym niz Częstochowa, taka jest prawda, jest największy
      ośrodkiem przemysłu włókienniczego na śląsku i opolszczyżnie i ma magostrale
      węglową Lubliniec-Gliwice. Lubliniec był największym miastem (po Cz-wie) w
      byłym woj Częstochwskim i zarówno w Czewie jak i w Lublińcu zatrzymywały sie
      pociągi Ex i IC. I między Lublińcem a Częstochową zawsze były jakieś zgrzyty
      więc nie wiem czy sie dogadamy.
      • Gość: Kolejarz Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 18:14
        jasna cholera, tylko wziąć kałasznikowa i strzelić gnojom z włądz PKP w ich
        makówki. To jest przecież wręcz skandal, człowiekowi ręce się załamują.
        Doprawdy ludzie nie wiecie, co wy robicie! Ja żądam powrotu tych połączeń,
        zróbmy coś z tym. Nie wiem, protest, groźba czy manifestacja. Obojętnie co!

Mam już serdecznie dosyć korupcji we władzach PKP, w katowickiej PKP korupcja
        jest chyba największa. Panie marszałku, zamiast wydawać pieniądze w błoto,
        niech pan lepiej sprawdzi, na co wydaje je szefostwo PKP. Bo na pewno nie na
        pociągi, skoro kolejny plan układa tak, żeby zniszczyć kolej w Lublińcu. A na
        co wydaje? Na siebie, na samochody, rodziny i sam dobry pan prezes wie na co
        jeszcze!

Hańba!
      • Gość: xx Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.icis.pcz.pl 12.12.04, 18:24
        Fakty sa takie:

- przed reforma Gierka opolskie bylo samodzielnym wojewodztwem - urodzilem sie
        tam, wiec chyba wiem ? :))

- Olesno, Gorzow Sl. byly wtedy w Opolskim, reszta byc moze byla w
        Lublinieckim, chociaz co do np. Praszki to watpie

- jedyne co ma Lubliniec z wlokiennictwa, to LENTEX (duzy zaklad), ktory zostal
        zbudowany za Gierka

- czy Lubliniec byl wiekszym wezlem kolejowym, smiem watpic, chociaz
        rzeczywiscie byl duzym wezlem kolejowy, ale po osttanich zmianach niezbyt duzo
        z tego zostalo

To tak dla porzadku.

Pozdrawiam,

• Gość: Lublińczanin Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 18:39
          xx!

Masz racje! Niestety...

W Lublińcu mamy najlepsze władze, które niczym się nie interesują i nic nie
          robią. Już zamknęli nam klinikę Śląskiej Akademii Medycznej, zamykają powoli
          szpitale (zostanie tylko jeden), kolej, Lentex ledwo dyszy, w Energoserwisie
          nie ma pracy, tylko wyjżdżają na delegację, powiększa się bezrobocie, w ogóle
          wygląd miasta jest w coraz gorszym stanie.

jedyne, co osiągnęli włodarze Lublińca, to:
          - w przypadku UM wybudowanie Kauflandu, za 3 miliony złotych zbycie działki pod
          hipermarket, w którym teraz wszyscy kupują i świra dostawają
          - w przypadku starostwa objęcie władzy przez debili z Samoobrony, którzy chcą
          zlikwidować ZOZ i wybudowac kolejną obwodnicę nie wiadomo po co, skoro po
          wybudowaniu pierwszej ruch się wcale nie zmniejszył

Ja tylko wyczekuję, żeby w Lublińcu pojawiła się osoba która naprawdę chciałaby
          coś dla tego miasta zrobić. Mam gdzieś burmistrza i starostę, którzy potrafią
          zorganizować tylko festyn świętego Mikołaja i powiedzieć z balkonu PSM jacy to
          oni są dla dzieci. Precz z obłudą.
          • Gość: xx Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.icis.pcz.pl 12.12.04, 20:47
            Zycze wszystkiego najlepszego Lublincowi i dobrej wladzy.

To bylo kiedys moje okno na swiat:

wtedy kazda moja dalsza podroz prowadzila przez Lubliniec i dworzec w tym
            miescie - wciaz mam wielki sentyment do Lublinca.

Pozdrawiam,
            • Gość: Roman_W Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.21.pl / 213.199.204.* 12.12.04, 22:24
              No,no. Ja też parę razy przesiadałem się w Lublińcu ale żeby od razu okno i w
              dodadku na świat.
          • Gość: www.lubliniec.pl Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 23:49
            Co tam pociągi!
            Nikt nie chce docenić wysiłków włodarzy Lublińca!
            Gdzie się równać Częstochowie z Lublińcem np. w takiej konkurencji, jak ilość
            supermarketów przypadających na głowę mieszkańca.
            Lubliniec liczy 24 000 mieszkańców, a mamy już 7 supermarketów.
            Częstochowa jest 10 razy większa, a ma 70 supermarketów.
            Mamy 2 ronda, co także, w przeliczeniu na głowę mieszkańca, jest wynikiem
            całkiem, całkiem...
            Więc, nie jest źle!
    • Gość: Roman_W Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.21.pl / 213.199.204.* 12.12.04, 22:38
      A jeśli chodzi o pociągi przez Lubliniec to w nowym rozkładzie dodano nowy. Z
      Częstochowy około 16.15 Wrocław około 19.30. Bliska mi osoba własnie dziś
      pojechała.Twierdzi że w porównaniu z tym przez Kluczbork to prawdziwa Europa.
      Więc moż nie jest aż tak źle?
    • Gość: forum www.lubliniec.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 23:58
      Jest jednak coś, co łączy Lubliniec i Częstochowę!
      I nie są to tory kolejowe, ani pociagi.
      Są to długi PESC, które teraz Finowie z Fortumu ściągną także z lublińczan.
      8o 000 000 zł - no, nieźle!
    • Gość: geograf Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: 80.50.38.* 13.12.04, 07:57
      Lubliniec ma 30 tys. mieszk. (nie wierzysz kup soboe Encyklopedie lub
      przeczytaj w wyborczej a Cz-wa ma 18 marketów (licząc z Biedronkami i tymi
      innymi choć Kauflanda nie mamy najbliższy jest w Sosnowcu i Lublińcu) A gdy
      Opolskie było w Katowickim to faktycznie Olesno i te inne pierdoły były w pow.
      Lublinieckim. A Lubliniec jest większym ośrodkime przemmysłu włókienniczego niz
      Cz-wa, Lentex jest największym producentem wykładzin z PCV w Srodkowej Europie
    • Gość: Piotrek Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 17:54
      Na stronie UM w Lublińcu pojawiła sie informacja, że burmistrz będzie ze
      starostą interweniowali u złodziei w PKP. Ciekawe, co to da. Sam jestem
      ciekawy.
    • Gość: Mique Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 20:40
      Ukazał się właśnie drugi artykuł Tomasza Haładyja o infaltywności władz PKP,
      które pozbawiają właśnie pociągów mieszkańców Koniecpola. Czyli już trzecią
      stację i trzecie miasto w naszym regionie PKP postanowiło dobić. Szkoda tylko,
      że inne mają się zupełnie dobrze (Myszków, Zawiercie, Częstochowa).

W Kłobucku jest teraz tylko 6 pociągów na dobę! 6 pociągów! Niebawem wszędzie
      będzie tyle samo, zobaczycie, albo w ogóle znikną koleje w mniejszych miastach
      i na liniach nie aż tak bardzo pierwszorzędnych jak Warszawsko-Wiedeńska.
    • Gość: Czestochowiak Re: Mniej pociągów pojedzie przez Lubliniec IP: 80.51.222.* 18.12.04, 11:58
      Prawda jest taka ze w regionie Częstochowsko-Lublinieckim dwa największe
      ośrodki przemysłowe i komunikacyjne oraz dwa największe miasta to Częstochowa i
      Lubliniec, one leża na skrzyzowaniu głównych tras. Mają największe powiaty i są
      najbardziej znane mają tez najwięcej marketów. A Myszków ma dość duzo pociągów
      ale tylko osobowych bo np. by6ł taki pociąg z Kołobrzegu do Rzszowa
      (pospieszny) który zatrzymywał sie w Lublińcu, Czę-wie Stradom a potem dopiero
      w Zawierciu więc tam sie nie zatrzymuja wsyztskie pospieszne..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka