Gość: Nieznajomy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 22:16 Ciekawe, czy tramwaje beda dostepne dla osob niepelnosprawnych...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Szczęki Jak poprawić komunikację miejską? IP: *.inds.pl / *.inds.pl 31.01.05, 22:16 A może by tak wprowadzić trolejbusy?! Było by bardziej ekologicznie jakby wszystko jeździło na prąd, a osobówki były by wykorzystywane tylko na wypady za miasto. A i przekrętów z benzyną by nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Szklane domy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 23:36 Tiaaaa, jasne ;) ha ha ha Jak na razie to część ludzi dzieki wspanialej zasadzie przednich drzwi i traktowaniu ich jak intruzów przesiadła się do własnych 4 kółek. Zaś z 3 mln które miały być zarobione, ostało się tylko 700 tys. (i najprawdopodobniej zaczęła się tendencja spadkowa!) I bedę to powtarzał na okrągło, aż pewne NAJMĄDRZEJSZE ŁBY zrozumieją, że walcząc z 1% gapowiczów mogli stracić przez to 3% stałych pasażerów, którzy cenili sobie wygodę. Po drugie, żeby cokolwiek z głową planować, należy rozpoznać potrzeby Klientów. I tu mógłbym się założyć, że większość w badaniu marketingowym wskazałaby SZYBKOŚĆ na pierwszym miejscu. A wpychanie 20 ludzi przez 0,5 metrowe drzwi nie jest synonimem szybkości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łubudu chłopie, co ty bredzisz? IP: 62.29.160.* 04.02.05, 12:09 wspaniała zasada przednich drzwi funkcjonuje np. w Niemczech i w Anglii. Tylko w ten sposób można zapewnić że wszyscy będą płacić za przejazd. Jeździłem tam autobusami i tam jakoś wszyscy potrafią się dostosować. Każdy płaci za bilet, a co za tym idzie za komfort jazdy. U nas natomiast buraki nie potrafią się przystosować, nikt nie czeka aż najpierw wysiadający wysiądą, tylko ładują się do środka od razu. Gdyby kultura jazdy była inna, tzn. wszyscy wchodząc do autobusu mieli już przygotowany bilet do pokazania, a po wejściu przesuwali się dalej co by inni wsiadający miejsce mieli, byłoby wiele prościej. Spadek dochodów o których piszesz jest spowodowany tym, że kierowcy rezygnują z tej zasady bo nie chce im się kłócić z takimi debilami jak ty. Dlatego z powrotem ludzie jeżdżą na gapę i jest to z pewnością więcej niz 1% (każdy kitra bilet w kieszeni i w razie niemca szybko go kasuje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolo Re: chłopie, co ty bredzisz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.05, 12:13 Gość portalu: łubudu napisał(a): > wspaniała zasada przednich drzwi funkcjonuje np. w Niemczech i w Anglii. Tylko > w ten sposób można zapewnić że wszyscy będą płacić za przejazd. Boże, gdzie takie ograniczone debile jak "łubudu" się rodzą ? Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Jak poprawić komunikację miejską? 01.02.05, 01:13 Niestety trolejbus wymaga rozbudowanej infrastruktury, jest sporo droższy od autobusu i nie jest tak elastyczny w zmianach tras jak autobus. To raczej alternatywa dla tych którzy nie mogą sobie pozwolić na linię tramwajową, lub nie mają miejsca na położenie torowiska na ulicach w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: *.org / *.org 01.02.05, 07:49 Napewno jest droższy niz autobus ale sadze ze tanszy niz tramwaj który tez potrzebuje ifrastruktury ale tez dochodzi trowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Jak poprawić komunikację miejską? 01.02.05, 09:44 ...ale jak porównasz przepustowość tramwaju i autobusu to zobaczysz że bardzo się różnią. Znacznie bardziej warto zainwestować w tramwaj choć sporo droższy. Szczególnie dotyczy to tras będących szkieletem komunikacyjnym miasta, np. ewentualnych przyszłych połączeń na Błeszno czy Parkitkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Lamch Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: 194.29.151.* 02.02.05, 14:11 Czyli w sam raz dla Częstochowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Lamch Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: 194.29.151.* 02.02.05, 14:09 To jest dobry pomysł. Bo na przykład puścić tramwaju na Parkitkę nie ma którędy (chyba, że pod ziemią). Ale trolejbus owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Rozbudować linie tramwajową. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 22:24 Najważniejszym elementem rzeczywistej poprawy komunikacji miejskiej w Częstochowie byłoby poprowadzenie linii tramwajowych do dużych osiedli mieszkaniowych, tj: Parkitka, Błeszno, Wrzosowiak, Wyczerpy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goc Re: Rozbudować linie tramwajową. IP: *.21.pl / 213.199.204.* 01.02.05, 07:42 popieram w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troche to śmieszne Obiecanki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 22:46 Cóż życzę powodzenia, ale chyba nikogo nie zdziwi że nie wierzę ani w pół słowa które wyżej przeczytałem. Cholera jak po ulicach jeżdżą jeszcze te zardzewiałe jelcze, (takim gratem aż przykro jechać, bo a nóż widelec koło odpadnie po drodze) a tu mi ktoś pitoli o elektronicznych biletach, tablicach informujących na przystankach, nowych tramwajach. To chyba nie za 4 a za 40 lat. (Jak dobrze pójdzie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki mówisz jak radni- oczywiście z SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 22:53 po to sie zrobiło ten program zeby było lepiej i żeby zabrac szmal z unii. wy - towarzysz - nie chcecie tego, bo jakby sie udało zniknęlibyście z miasta na 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Obiecanki... IP: *.icis.pcz.pl 31.01.05, 22:55 Wlasnie o to chodzi zeby to sie zmienilo. W tej chwili pojawilo sie sporo mozliwosci pozyskania dodatkowych funduszy na rozwoj komunikacji miejskiej, szczegolnie z budzetu UE. Ale zeby do tej kasy siegnac, trzeba miec opracowany plan rozwoju komunikacji. I dobrze ze wreszcie cos takiego powstalo. Nie mozna czekac az manna spadnie nam z nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drogowiec Re: Obiecanki... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 23:14 Chwała za wizję komunikacji miejskie,ale zaprezentowany zarys tego planu nie uwzględnia całego kompleksu czynników,które bęą wpływać na realność tych zamierzeń.Po pierwsze czy uwzględnia budowę autostrady A1,po wtóre nie uwzględnia wolnego rynku w transporcie publicznym i dalej mógłbym robić kolejne wyliczanki,ale musiałbym twórców zamierzeń lekko skorygować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc uwzględnia, ale artykuł jest za krótki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 23:32 plan ma ponad 50 stron Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Obiecanki... IP: *.org / *.org 31.01.05, 23:00 I tu musze się zgodzić zresztą w rozbudowe liniitramwajowych trudno uwierzyć dzuś standart to linie wydzielone a na takie po prostu nie przewidzano miejsca predzej trolejbusy one nie wymagają torów ale przy mozliwościach finansowych naszego miasta to faktycznie potrwa i faktycznie tak kolo moze nie 40 ale 20 lat na 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Lamch Re: Obiecanki... IP: 194.29.151.* 02.02.05, 14:12 Ciesz się, że te jelcze jeżdżą, bo przynajmniej w nich sporo miejsca i klima działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norbert Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 23:16 gdyby była odpowiednia polityka transprtowa to czemu nie tramwajowa linie mozna by rozbudowac na wyczerpy na parkitke wrzosowiak błeszno i moze wzorem poznania gdzie tam jest taka linia na cmentarz komunalny, to u nas tez pociagnac na cmentarz komunalny,no i moze jeszcze na stradom i przywrocic linie na starym rakowie ach jaka to by była piekna wizja sieci tramwajowej w naszym miescie i jescze zamkniecie calej dla ruchu od ul.kosciuzki do al.sienkiewicza al.nmp i zamkniecie jej dla ruchu prywatnego ewentualnie autobusy i np po jednej stronie prawej badz lewej jezdni tychze alej tramwaj ipozniej petle gdzies wyprowdzic dalej tak aby tramwaj umozliwiał dojazd na jg.dla porownania w poznaniu ramwaje dojezdzaja prawie do granic miasta czy na wreczjak by to u nas okresclic na zadupia,albo jezdza po naprawde waskich ulicach akurat tego to ja bym odradzał,no ale reszta pomysłow jst do rozpatrzenia czemu nie????niewatpie ze kazdy mieszkaniec mogłby rozrysowac schemat linni tramwajowej a moze mpk pomyslałoby nad takim a la kokursem na rozna trasy tramwajowe moze ktorys pomysł bedzie atrakcyjny wdrozony i wykonany,roztaczam tu bardzo odległa ale możliwą wizje ktora chciałbym aby sie spełniła według mnie jesli by popatrzec na wielkosc naszego miasta to czestochowie przydałoby sie z 8-10 linii tramwajowych,wtedy byłoby całkiem ok,i wtedy na pewno byłaby to bardzo atrakcyjna forma komunikacji w miescie chetnie wykorzystywana przez mieszkancow,wiec do dzieła panowie panie bo tramwaj sam spod ziemi sie nam nie wydostanie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: *.org / *.org 01.02.05, 07:36 Wiesz to co piszesz jest owszem piekne ale mało realne - mam drobne pytanie jak sobie wyobrazasz w realy sposób budowe lini tramwajowej na cmentarz komunalny na Liśincu? Którędy? ul. Rocha? to przecierz jest nie mozliwe do realizacji z przyczyny bardzo prostej jaką jet brak miejsca na torowisko. W przypadku naszego miast duzo rozsadniej brzmi budowa lini trolejbusowych równiez ekologicznych a nie wymagających budowy kosztwnego torowiska. I jeszcze jedno w przypadku awarii Trolejbus mozna bez problemu scholowac jak normalny autobus natomiast tramwaj no cuz staje sie zawalidroga. Co do reaktywacji lini na stary raków to oczywiscie teoretycznie jest to moliwe do realizacji tyle tylko ze ja nie widze tam miesca na pentle a dzisejsze sklady sa jednostronne. A pamietjmy dodatkow ze tam czegos takiego jak pentla nigdy nie było. Zreszta lina jedno trowa to dzis przezytek i jest to rozwiazanie stsowane dośc rzadko i na dośc krótkich odcinkach. Tu w tym przypadku i czestotliwośc kursowania była by dosć niewielka własnie z uwagi na jeden tor. Cz w zwiazku z tym reaktywacja linie w pierwotnym ształcie ma sens? moin zdaniem raczej nie. Zreszta do tego wszystkiego dochodzi jeszcze sprawa kasy bo fundusze z UE owszem ale czesc kasy trzeba wyłożyc z własnej kiesy problem w tym jak sie niema tej własnej czesci. Wiec na razie to mozemy sobie jescze dugo długo pomazyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norbert Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 14:41 na rakowie to by mogła byc taka zabytkowa linia,sama przejazdzka była by sentymentalno historycznie no i komunikacujnie potrzebna,a jesli chodzi o lisiniec i linie na cmentarz to mozna by ja poprowadzic nowym łacznikiem a pozniej moze gora tak jak szybka trasa w poznaniu ..........pomysłow moze byc wiele dlatego o tym o czym pisałem wczesniej ze mpk mogłoby pomyslec o takim małym konkursie zeby ludzie nadsyłali propozycje np.lin tramwajowych ale nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Jak poprawić komunikację miejską? 01.02.05, 01:11 Przydałaby się też możliwość sprawdzania rozkładu jazdy dla danego przystanku i linii przez WAP w telefonie komórkowym. Kilka miast już uruchomiło tą usługę i jej użyteczność jest ogromna! Jeżeli już MPK udostępnia takie rozkłady w internecie, to minimalnym kosztem można również umożliwić sprawdzanie kiedy odjeżdża najbliższ autobus przez WAP w komórce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimmel Re: Wydłużyć liniętramwajową IP: *.u.mcnet.pl 01.02.05, 08:45 Moim skromnym zdaniem, miasto powinno dążyć do wydłużenia linii tramwajowej do Błeszna i na Grabówkę wzdłuż nowej trasy która ma powstać od M1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 10:22 podnieść ceny biletów.Normalny 10zł ulgowy 9zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIC Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 13:29 od czasów budowy kina, afery stacherczaka, "budowy" aquaparku, budowy wiaduktu od Makro do DK1, i od czasu innych obiecanek rajców - ja nie uwierzę w NIC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: *.icis.pcz.pl 02.02.05, 00:46 1. Kino jest 2. Budowa wiaduktu obok Makro rusza w tym roku, bo kasa zostala przyznana. 3. Aquparku jeszcze nie ma - to prawda. Wiec jednak stopniowo sprawy posuwaja sie do przodu. Plany sa wiec wrecz niezbedne zeby stopniowo je realizowac i zdobywac kase. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samochodziarz Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 13:34 Nawet jak zrobią ja i tak będe jeździł samochodem ponieważ mam go też wygodnego i nie musze sie cisnąć między ludźmi ani wsiadać pierwszymi drzwiami. I samochodem dojade tam gdzie chce i szybciej oraz nie musze sie przesiadać na środki transportu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Temur Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 13:51 "Poprawimy komunikację miejską" - krzyknęli radni. I rzekł Bóg: "Ale to już nie za mojej kadencji." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muras Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: *.. / *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 13:59 Ja i tak wole pojechac samochodem - po pierwsze czasami tanije i szybciej to wychodzi niz kupic 3 bilety zeby dojechac na miejsce , a po drugie to jest takie chamstwo wsrod kierowcow MPK. Nawet wole sie czasami przejsc pieszo jak mam blisko do danego celu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażerka(niestety Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 15:56 Póki co, to może autobusy chociaż zaczynałyby jazdę punktualnie. 12 i 32 na drugim przystanku od dworca PKP Raków już mają ok. 7 min spóźnienia! Chyba tylko częstochowscy kierowcy tak potrafią. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodarczyk Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 16:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodarczyk Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 16:17 Myślę, że plan nten jest ambitny i cieszę się że w końcu miasto i samo MPK w końcu się za to bierze. Tramwaje to priorytet w miastach europejskich, myślę że w końcu i u nas tak bżdzie. Mnie o wiele, wiele szybciej porusza się po mieście tramwajem. Co do autobusów to powinno ich być lepiej. Nowe karty elektroniczne oraz "elektroniczna informacja" na przystankach, bardzo by się przydały.Bardzo byłbym szczęśliwy gdyby to zostało dotrzymane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czestochovian wreszcie ! ! ! ! ! ! ! IP: *.bis / 212.244.80.* 01.02.05, 16:34 moze wreszcie sie cos ruszy w naszej pieknej cz-wie w katowicach czy lodzi po ulicach juz szaleja eleganckie bimbaje a u nas ciagle lipa starajcie sie chlopaki w magistracie o te unijna kase Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Lamch Re: wreszcie ! ! ! ! ! ! ! IP: 194.29.151.* 02.02.05, 14:15 Z Katowicami to się wypchaj. Nigdzie nie ma tak paskudnej komunikacji, jak tam. Nowoczesne bimbaje? Chodzi Ci o te kilka szarych ciasnych "Karlików"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Autem taniej niż miejskim. IP: cyberglina.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 00:15 Własnym autkiem na gaz dojadę do pracy o połowę taniej , dwa razy szybciej, dużo wygodniej i kiedy ja chcę anie mpk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Autem taniej niż miejskim. IP: *.icis.pcz.pl 02.02.05, 00:42 Tyle tylko ze jak wszyscy zaczna tak postepowac, to wkrotce wszystkie ulice sie zapchaja. I nikt nie jest w stanie tak poszerzyc i rozbudowac ulice, zeby wszyscy sie na nich zmiescili. Dlatego na Zachodzie rozwijaja komunikacje publiczna - bo juz zmadrzeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TmS Re: Autem taniej niż miejskim. IP: 150.254.95.* 02.02.05, 13:31 To bardzo piękny i ambitny plan tylko czy starczy konsekwencji w jego realizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Lamch Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: 194.29.151.* 02.02.05, 14:10 To chyba oczywiste. W tekście była mowa o nowoczesnych, a teraz teoretycznie się tylko niskopodłogowe produkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Lamch Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: 194.29.151.* 02.02.05, 14:17 Ręce opadają. Po raz kolejny przyjmują jakieś wyssane z palca świetlane projekty. Tymczasem wszelkie próby zachęcenia MPK do poprawy tego, co już istnieje spotykają się z odzewem w stylu "A po co?". Debilne rozkłady, niskie częstotliwości, nieczytelne tablice, autobusy niskopodłogowe wysyłane (a raczej niewysyłane) niezgodnie z oznaczeniami na przystankach. Po Częstochowie jeżdżę od niedawna wyłącznie samochodem, bo szanuję swoje nerwy i czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TmS Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: 150.254.95.* 03.02.05, 12:54 No to wracaj pan do swojej Warszawy...Nic tu po panu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... A nie dało by się IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 02.02.05, 15:16 A nie dało by się tak zrobić, żeby bilet był ważny przez jedną godzinę od jego skasowania. Choćby przez krótki czas, tak dla eksperymentu. Bo jeśli ja (jeżdżę rzadko, bo mogę jechać swoim) mam albo czekać po kilkanaście minut na przystankach, albo gdybym musiał korzystać z przesiadek za każdym razem kasować bilet, to stwierdzam, że samochodem jest wyraźnie szybciej, a przy tym taniej. I nic innego tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik gazety Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 11:27 Mam pytanie dlaczego w Częstochowie wzorem innych miast nie dać szansy popularnym małym Busom. Jedna linia na Zawodzie obsługiwana przez jeden Busik to mało. Był kiedyś ktoś chętny, ale do otrzymania zgody potrzebne były różne opinie, w tym od konkurencji czyli MPK. A konkurencja wiadomo wydała negatywną i po sprawie, nie ma Busika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Jak poprawić komunikację miejską? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 12:25 TYlko konkurencja.Ale faktyczna.Nie wspieranie jednych z środków miejskich a drudzy niech sobie sami radzą.Czasy pod kloszem minęły.KONKURENCJA W całym mieście Dowód Busik do Szczekocin.Szybciej taniej większy komfort.To zrobiła konkurencja Tylko ONA.Wymusza szacunek dla pasażerów Likwiduje zbędne etaty.Gaże nadzoru.Klijent nasz Pan a nie intruz z przed pierwszych drzwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troche to śmieszne Ludzie!!! Wy wierzycie w te zapowiedzi?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 09:16 Nasze MPK jest tak żałosne że mnie czasem ściska. Kilka przykładów: 1. Niedawno jechałem autobusem z moją babcią. Babcia ledwo się rusza. Byliśmy z przodu, autobus był totalnie zapchany. Kiedy przyszło do wyjścia podeszliśmy do przednich drzwi, autobus się zatrzymał a kierowca nie otworzył drzwi. Dopiero jak zwróciłem mu uwagę żeby otworzył bo chcemy wysiąść, ten z niesmakiem otworzył i mnie zbluzgał że przodem się nie wysiada. Brawo dla buraka!! Ja mam się z chorą babcią przeciskać przez pół zapchanego autobusu bo idiota nie może drzwi otworzyć. 2. Pare dni temu przyszedłem na przystanek 5 minut przed odjazdem autobusu. Zobaczyłem jednak tylko ogon, chociaż kierowca widział że biegnę, zamknął dzwi jak miałem jeszcze tylko 10 metrów i odjechał. Zero kultury. W Niemczech w ogóle coś takiego jak autobus przyjeżdżający za wcześnie nie istnieje. Jeśli kierowca przyjedzie na przystanek wcześniej to czeka na nim do godziny odjazdu (no chyba że jest już późny wieczór)... 3. Jakiś czas temu jechałem Solarisem. Chcąc skasować bilet włożyłem go do kasownika. Ale coś bylo nie tak bo ten nie chciał kasować. Gdy wyciągalem bilet nagle kasownik zadziałał ale nie walnął mi daty godziny itd, a jedynie zrobił 2 dziurki. Co miałem zrobić? Musiałem skasować następny ale myślałem że szlag mnie trafi!! Można by jeszcze długo wymieniać. W każdym razie to co przeczytałem w tym artykule nie jest realne, bo jak narazie ostatnim wydtkiem MPK były używane MANY z Aachen (chociaż wolę je niż te zgrzybiałe Jelcze będące reliktem epoki) a ktoś mi tu pier...li o nowych tramwajach niskopodłogowych, nowych autobusach, nowej linii tramwajowej a mnie śmiech ogarnia. A co do tych tablic elektronicznych to nawet jeśli się pojawią to skini je zaraz rozwalą pałami, tak jak te nowe przystanki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XKX Re: Ludzie!!! Wy wierzycie w te zapowiedzi?? IP: *.org / *.org 06.02.05, 15:05 Niestety przykro mi ale musze się z toba zgodzić. Po pierwsze plany sa moze i do realizacji - wszystko mozna teraz zrobic jesli tylko jest kasa a z ta jak wiadomo krucho. Jesli MPK niema na zakup nowych autobusów tylko kupuje 2 mocno przechodzone MAN - y w Niemczech nie majac nawet kasy na przeprogramowanie ich wyswietlaczy aby były do uzywania (efekt kuriozalny - mamy autobusy z czytelnymi wyswietlaczami a uzywamy tablic kierunkowych - zreszta wsadzanych tak ze absolutnie sa one nie czytelne - bo niemamy na przeprogramowanie wyswietlaczy), a zarazem czynine sa plany wymagajace zainwestowanie 1000x wiekszych srodków. To cos jakby opowiesci dziwne, ciekawe aczkolwiek a mozliwe. Planuje sie zakup np. nowoczesnych wozów tramwajowych tyle tylko ze na ich zakup malo które z bogatszych miast polskich moze sobie pozwolic. Siądzmy lepiej na ziemi i postarajmy sie aby to na co nas stac dzalalo sprawnie bo narazie to jest do zrobienie bardzo duzo rzevczy nie wymagajacych gigantycznych nakładów finansowych jak chocby doprowadzenie do tego aby autobus przybywał na przystaniek punktualnie a nie z odchyłka 10 minutowa w kazda ze stron tak na + jak i -. Piekne by było miec na przystankach szeroka informacje tyle tylko ze u nas w Polsce ma trudnosc z utzymaniem sie jako dzałajacy automat telefoniczny czy bankomat. Wiadomo co sia dzało z nowymi przystankami wiec naprawde ja tez sie obawiam ze jakakolwiek elektronika na przystankcha autobusowych mala by dosc krótki zywot. Zreszta to sa mazenia ktore sie ziscza za lat 30 wczesnie nie sadze aby cos sie na duzo lepsze zmienilo bo do kasy UE kolejka spora a limity niestety sa były i beda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivorybest@tlen.pl Zamaist nocnych tramwajów , aotobusy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 22:39 Bardzo czesto korzystam z komunikacji miejskiej po godzinie 23 ,mieszkam obecnie na Błesznie, a co zatym idzie moja podroz tramwajem nocnym konczy sie na al.Pokoju koło "estakady".Zreszta wiekszość mieszkanców Błeszna i zachodniej (nowej)części Rakowa ma ten sam problem. Zastanawia mnie jaki problem ma zarzad MPK w uruchomieniu lini autobusowej(nocnej) która zachaczyłaby i błeszno ,i Raków Zach. oraz Stary Raków i nawet Kucelin.Moim zdaniem , taki autobus zamiast skręcać w lewo zulicy Niepodległości, mógłby jechać prosto tj. w ulicę 11-go Listopada , nastęnie dojeżdzać do Jeiennej ,Rakowskiej, Limanowskiego, i w wiadomym miejscu(dla tych którzy nieznają topografii miasta napiszę koło "Skansenu")skręcić w Al.Pokoju i jechąc w kierunku Kucelina.Reszta trasy bez zmian , tj. wzdłuż lini tramwajowej , można także zachacyć o Parkitkę , przynajmniej jej okolice , dzięki nowym-starym ulicą tj. Szajnowicza i Westerplatte i nie konczyc kursu na pętli na Północy , tylko koło lasku tak jak 24 lub w bezpieczniejszym miejscu, zawsze jakas "fajna" lokalizacja sie znajdzie.A Pan prezes niech nie sciąga firm z poznania , które wiedzą o realiach zycia w naszym miescie tyle ile przeczytaja przy sniadaniu w gazecie , tylko niech posłucha głosów mieszkańców.A tak z innej beczki to 75% motorniczych to bardzo chamscy i niesypatyczni ludzie , zatrówno kobiety jak i mężczyźni.Dziękuję i pozdrawiam czytajacych.Kto ma ochote niech napisze . może stworzymy coś na wzór petycji, małego referendum na temat tego co napisałem.Bo moim zdaniem jest to bardzo dobre rozwiązanie.Kontakt do mnie już podałem. Odpowiedz Link Zgłoś