Dodaj do ulubionych

Bunkry w Lublińcu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 12:57
Niedawno wyczytałam na jednym z lublinieckich forów o pomyśle renowacji
lublinieckich bunkrów, które zostały wybudowane w okresie II wojny światowej.
Bunkry oraz dziury po bombach np. na Lipskiej Górze świadczą o działaniach
wojennych, jakie na tym terenie prowadzono.

Sam temat na forum lublinieckim to propozycja wyremontowania tych bunkrów,
aby mogły one służyć wszystkim ludziom, chcącym je zobaczyć. Niestety, tak
akcja może nie znaleźć odzewu wśród społeczności internetowej. Może Gazeta
Wyborcza pomogłaby nam w realizacji tego pomysłu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Redakcja Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.czestochowa.agora.pl 16.03.05, 14:49
      Chętnie się zainteresujemy, ale w redakcji na razie wiemy tylko o dwóch
      bunkrach w rejonie Lublińca - oba są polskie z końca lat 30. Pierwszy do
      dzisiaj stoi na górce między Kochcicami a Lubeckiem, a drugi był niegdyś na
      przedmieściach Lublińca, ale został stamtąd zabrany (nie było to trudne - to
      jednolita żelbetowa bryła) i złożony obok torów kolejowych, gdzie leżał jeszcze
      dwa lata temu. Jeżeli są jeszcze inne - prosimy o informacje. Pozdrawiamy.
      • scrooge16 Re: Bunkry w Lublińcu 16.03.05, 21:37
        Ukazała się niedawno monografia Lublińca autorstwa pana Jana Fikusa, w której
        chyba też poruszył ten problem.

Chodzi o to, że te lublinieckie umocnienia niszczeją, a jakby je tak
        wyremontować to przecież służyłyby zarówno Lublińcowi jak i na przykład tym,
        którzy chcieliby poznać nie tylko niemieckie budowle wojenne, ale i polskie!

Tylko że nasza społeczność jest na tyle rozbita, że żeby akcja zrzeszyła ludzi,
        którzy chcieliby uratować te cenne zabytki, to potrzebna jest pomoc, na
        przykład Gazety Wyborczej.

Mam nadzieję, że zdołamy odrestaurować system polskich zabezpieczeń z lat 30 w
        Lublińcu. Przydałoby się także odreataurować na przykłąd przejście graniczne,
        bo przeciez Lubliniec był dawniej miastem granicznym. Obyśmy dopięli swego.
        Jestem niezmiernie ucieszony, że redakcja wyraziła zainteresowanie! Pozdrawiam
        cieplutko! :-)
    • Gość: s Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 15:21
      Ja jestem zainteresowany ich obejrzeniem bardzo sie interesuje umocnieniami z II
      wojny światowej koło olsztyna tez są niezłe a w lublińcu to niewiedziałem ze są
      • Gość: szcz Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.czestochowa.agora.pl 16.03.05, 15:32
        Te umocnienia koło Olsztyna i Janowa to zupełnie inna bajka niż lublinieckie.
        Wraz z kompleksem bunkrów w rejonie Prusicka były zbudowane w 1944 roku przez
        Niemców i miały za zadanie powstrzymać natarcie radzieckie na Częstochowę od
        wschodu. W styczniu 1945 roku nie spełniły swojego zadania. Tymczasem dwa
        bunkry z okolic Lublińca, oraz cały szereg podobnych w Częstochowie (m.in. przy
        ul. Łudzkiej, w Kiedrzynie, na cmentarzu komunalnym) są polskie - wzniesione w
        latach 30. dla obrony miasta przed Nimecami, dlatego są wycelowane na zachód.
        • Gość: Menel Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 17:43
          A w lasku aniolowskim jest strzelnica czy bunkry tez?Bo wiem ze na Lisincu sa
          tez bunkry
          • Gość: Wlodek Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.vf.shawcable.net 16.03.05, 19:10
            Gość portalu: Menel napisał(a):

> A w lasku aniolowskim jest strzelnica czy bunkry tez?Bo wiem ze na Lisincu sa
            > tez bunkry

Strzelnica byla chyba od przedwojnia. W koncu z koszar nie bylo tam specjalnie
            daleko. Dawno temu "wycieczki" chlopakow wygrzebywaly tam z ziemi
            pociski. Ostatnia ofiara strzelaniny na tej aniolowskiej strzelnicy byla
            dziewczyna z lic. Sienkiewicza, ktora podczas strzelan z PW zarobila pociskiem
            od kbks=u.
            O okopach w tamtym miejscu nie slyszalem.
            Wlodek
        • Gość: Wlodek Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.vf.shawcable.net 16.03.05, 19:03
          Tymczasem dwa
          > bunkry z okolic Lublińca, oraz cały szereg podobnych w Częstochowie (m.in.
          przy ul. Łudzkiej, w Kiedrzynie, na cmentarzu komunalnym) są polskie

A ta ul. Ludzka to chyba jakas nowa ulica w Cz-wie...
          Mam nowy plan miasta i nie moge jej znalezc.. Gdzie to jest???
          Moze jakis redaktor pomoze???
          • Gość: szcz Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.czestochowa.agora.pl 16.03.05, 20:52
            Przepraszam, ale mi głupio. Oczywiście, chodziło o ul. Łódzką. Chyba chciałem
            już pisać o Lublińcu i stąd ta niewybaczalna pomyłka. Bardzo się wstydzę,
            zwłaszcza, że sam wzywałem do zwalczania ortograficznych imbecyli na forum.
            Dzięki Włodku, jeżeli chcesz to jestem gotów napisać teraz na forum sto
            razy „ul. Łódzka” - tak chyba postępowano z takimi jak ja w podstawówce?
            • Gość: s Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 21:00
              3 bunkry na lisińcu
              1 bunkier na ul.Rocha <koło ciepłowni >
              1 bunkier na Żabińcu
              1 bunkier na ul.Łudzka
              a na sabinowie ile ??
              • Gość: Wlodek Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.vf.shawcable.net 17.03.05, 04:32
                Gość portalu: s napisał(a):

> 3 bunkry na lisińcu
                > 1 bunkier na ul.Rocha <koło ciepłowni >
                > 1 bunkier na Żabińcu
                > 1 bunkier na ul.Łudzka
                > a na sabinowie ile ??

Na Ludzka to nie ma..:)
                A do listy mozesz dopisac jeden z czasow budowy walcowni.
                W Srocku jakis tambylec wylal z betonu cala chalupe.
                Ustawil szalunki i wszystkie sciany z zewnatrz i wewnatrz i stropy na dodatek
                zalal betonem. Pokryl toto eternitem.
                Ten bunkier MUSI stac tam do tej pory. Chyba, ze ow beton huciany" mial
                socjalistyczne proporcje. Woda i piasek, a cement w pamieci:)))
              • Gość: q12 Re: Bunkry w Lublińcu IP: 212.87.241.* 21.05.05, 21:02
                > 1 bunkier na ul.Łudzka

są tam 2 bunkry, jeden przy drodze, drugi około 100m. na zachód w polach
            • Gość: Wlodek Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.vf.shawcable.net 17.03.05, 04:24
              > Dzięki Włodku, jeżeli chcesz to jestem gotów napisać teraz na forum sto
              > razy „ul. Łódzka” -

- Cieszy mnie, ze jestes pierwszym ktory nie kaja sie mowiac, ze jest
              dyslektykiem:)))
              A co do pisania setki x Lodzka, to moze po godzinach pracy i w zaciszu domowym.
              I daj potomstwu do sprawdzenia:))) My na forum juz wiemy, ze wiesz:))

tak chyba postępowano z takimi jak ja w podstaw
              > ówce?
              Za mojej podstawowki tak i jeszcze po lapie mozna bylo oberwac...
              Ale teraz to "Inna prawda czasu i inny ekran" :)

Najlepszego!
              Wlodek
      • Gość: AA Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 08:44
        Mógłbyś wskazać gdzie są te bunkry w okolicach Olsztyna i Janowa??? Za cholerę
        nie ich nie kojarzę ...... a kiedyś bym chętnie na nie rzucił okiem
        • Gość: s Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 15:50
          Jadąc w strone janowa. między janowem a olsztyneza jest stacja i parking trzeba
          to przejechac i skręcić w lewo po skręcie w lewo po prawej będzie las a po
          drugiej będzie linia energetyczna i w lesie po prawej stronie sa bunkry i
          pozostałości okopów
          sory za błędy
          dyslektyk :)
          • Gość: AA Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 16:11
            Dzięki jak cholera :))) Kiedyś rzucę na to okiem ...... Pozdrawiam
            • Gość: s Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 16:46
              www.gazetacz.com.pl/artykul.php?idm=140&id=2555

tu jest mała historyjka
              • Gość: AA Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 09:45
                Dzięki za adres WWW !!!
    • Gość: Rita Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 20:42
      Do redakcji:

W Lublińcu istnieją 4 schrony. Ich zdjęcia (bunkry są w coraz gorszym stanie,
      niestety :-( ) są dostępne pod adresem internetowym:

www.schrony.website.pl/lubli.htm
      Mam nadzieję, że wkrótce ruszy opisywana inicjatywa i artykulik jakiś ;-)

Pozdrowienia dla redakcji!
      • Gość: AA Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 09:52
        Małe bunkry były też na dawnym Wełnopolu .... jak roboli remonty hal to je
        poprzestawiali ...... i w sumie nie wiem gdzie one były "oryginalnie".
        Jeden sfotografowałem .....
        • Gość: s Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 10:27
          Gdzie jest wełnopol ?
          • Gość: AA Re: Bunkry w Lublińcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 11:03
            Dawne Pelzery ...... wjazd od ulicy Filomatów (dawne osiedle fabryczne) obok
            salonów meblowych.

Wełnopol widać jak jedziesz aleją niepodległości w stronę Rakowa po prawej
            stronie za rondem ... duży zakład .... nawet na kominie jest napisane Wełnopol
            W czasie wojny Niemcy produkowali tam amunicję ... i to pewnie z tego okresu
            były ten bunkry
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka