Dodaj do ulubionych

Jasna Góra podpadła

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.05, 15:40
Załamali mnie nasi księża z Jasnej Góry. Na niedzielną mszę o godz. 12
zjechali się ludzie z całej Polski, tłum stał pod szczytem, na wałach,
oczekując mszy, oddającej hołd zmarłemu Papieżowi. Ołtarz na wałach nie był
wogóle przygotowany, tymczasem msza była transmitowana przez głośniki z
kaplicy, podzcas mszy(!) robotnicy mozolnie zaczęli instalować obraz Papieża,
format obrazu niewiele różnił sie od tego, który ludzie wystawiają w oknach.
Głównym punktem mszy był tymczasem jakiś ślub.
Nie po to ludzie się tu zjechali żeby wysłuchiwać formułek ślubnych, bo co to
kogo obchodzi. W kazaniu o Janie Pawle II nie powiedziano praktycznie nic,
oprócz niezbędnego minimum. Co z tego, że o 18 będzie specjalna msza jak
wszyscy się porozjeżdżają do południa ponieważ jutro rozpoczyna się dla nich
następny pracowity tydzień i muszą wrócić do domów nierzadko kilkaset
kilometrów.
Wg mnie Jasna Góra po raz kolejny nie zachowała się należycie wobec ludzi i
sukcesywnie trwoni olbrzymi kapitał zaufania i miłości jaką darzą ją ludzie
Obserwuj wątek
    • Gość: media Re: Jasna Góra podpadła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 15:57
      Widziałem w tv przekaz z JG - dotyczył śmierci naszego Papieża... i widać było parę młodych... "trochę" to niesmacznie wyglądało. Dlatego myślę że paulini dali dupy w tym temacie !!!!
      • Gość: ninka Re: Jasna Góra podpadła IP: *.d4.club-internet.fr 03.04.05, 16:20
        No, nie chcialabym byc w skorze tych mlodych...
        Chyba zdecydowalabym sie odwolac slub dniu takiej zaloby narodowej!
        Ale coz, weselnicy czekaja...
        • Gość: Lutek Re: Jasna Góra podpadła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.05, 16:21
          Ci mlodzi musza byc bardzo "trendy" ,slub w niedziele na JG hohoho...
          • Gość: ya Re: Jasna Góra podpadła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 17:08
            Pomysl z odwolanie slubu jest glupi. Papiez nie zyje, ale to nie znaczy, ze Tych
            dwoje ludzi ma z tego powodu przezywac jeszcze wiekszy stres i ponosic pewnie
            spore straty. W koncu na sluby goscie zjezdzaja sie nie tylko z najblizszej
            okolicy. Za cale to zamieszanie natomiast nalezy winic paulinow, ktorzy tego
            slubu udzielic mogli chocby w Wieczerniku lub ktorejs z mniejszych kaplic czy
            tez w Bazylice. Zreszta chyba naprawde trzeba byc super krotkowzrocznym i
            bezmyslnym by nie przewidziec tlumow przed szczytem w poludnie w takiej
            sytuacji! Cala Polska sie modli wiec sanktuarium Jasno Gorskie musialo byc celem
            pielgrzymki mieszkancow miasta oraz okolic. Miano duchowej stolicy Polski
            zobowiazuje ojcow Paulinow do odrobiny wysilku, zarowno umyslowego (bo
            Nostradamusem nie trzeba byc zeby przewidziec to co dzis nastapilo), jak i
            fizycznego by przez ranek i noc zorganizowac msze pod szczytem z uroczysta
            oprawa ... lub nawet bez niej! Zreszta badzmy szczerzy od kilku dni sytuacja
            zblizala sie do takiego rozwiazania i naprawde ojcowie zakonni powinni byli byc
            gotowi w kazdej chwili do rozpoczecia uroczystosci zalobnych, a nie dopiero dzis
            o 18!
            • Gość: Rafał Lamch Re: Jasna Góra podpadła IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.04.05, 11:24
              Oburzenie jest oczywiste, ale we wszystkich takich rozterkach przychodzi mi do
              głowy: czego chciałby w tej sytuacji Papież? Myślę, że sam chciałby udzielić
              tego ślubu...
              I jeszcze jedno: czym dla człowieka jest ślub. Okazją do wypicia czy
              sakramentem?
    • Gość: neo Re: Jasna Góra podpadła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 16:38
      miejscowy czy przyjezdny?
    • wiewiorka_ania Re: Jasna Góra podpadła 03.04.05, 16:41
      zgadzam sie iz slob w niedziel byl niesmaczny i to w dniu zaloby narodowej....
      ale przeciez sami paulini powinni sie temu slubowi w dniu dzisiejszym sprzeciwic...

ale to tylko moje skromne zdanie....
      • Gość: ll Re: Jasna Góra podpadła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 17:39
        Byłam na Jasnej Górze na mszy św. o godz. 10, słowem nie wspomnieli o mszy w
        intencji zmarłego Jana Pawla II o 18.30.
        W wieczór piątkowy jak również sobotni też się nie wykazali. Gdyby nie młodzież
        maturalna nikt by nie zainicjował żadnych modlitw.
        Jasna Góra zawsze żyła własnym życiem, a potem sie dziwią, że
        częstochowanie "czerwoni".
    • Gość: kasia Re: Jasna Góra podpadła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 18:04
      to naprawde skandal! byłam na JG o 12- na łańcuch serc, ludzie zbierali sie na
      błoniach, ale nie włączono głośników, nikt do nas nie wyszedł. ludzie zaczeli
      sie niesmialo łapać za ręce, dopiero po jakimś czasie włączono głośniki z
      transmisją ślubu!!!! chyba Paulini musieli dostać niezłą kaskę, że nie
      doprawili tego ślubu ( jak już) w mniejszej kaplicy. no, ale : klient nasz Pan!
      mało tego, nawet jak mówili abysmy modlili sie za zmarłych, to wymieniali
      jakies nazwiska a ani słowa o Papieżu!!!! WSTYD i HAŃBA!!! Paulini po raz
      kolejny poakazali kim są, a to jacy są to każdy może sobie pomyśleć. Ja
      osobiście jak chodzę na JG czasami to już od czasów afery z finansowaniem
      przestepców nie daje nigdy kasy tym ludziom..
      • Gość: Brawo Kasiu Re: Jasna Góra do robienia kasy IP: *.246.123.8.tisdip.tiscali.de 03.04.05, 20:07
        Nareszcie ktos nazwal to co oni robia po imieniu.
        To fabryka nastawiona tylko na kase, a ze sa durni co daja to potem oni sami
        sobie wydaja jak chca.
        Glupi daje madry wydaje.
        Kasiu zaplacono za ten slub i to dobrze.
        Z drugiej strony ja tez bym nie odwolal slubu z powodu smierci papieża.
        Na;lezaloby wstrzymac wszystko...........zgony porody,
        Ej no bez przesady. Slub, wesele szykuje sie z duzym wyprzedzeniem i
        niejednokrotnie nawet śmierc kogos bardzo bliskiego parze mlodych nie odwoluje
        uroczystości.
        Wiec nie widze powodow odwolywania takich uroczystości.
        Msze poswiecona śmierci papieża moznabylo rozpoczac godzine pozniej
        powiadamiajac o tym zgromadzonych wiernych.
        Wilk syty.........owca cala i opinia w porzadku.
        ale im to WISI bo owieczki i baranki i tak przyleza
        • Gość: Kubiś Re: Jasna Góra do robienia kasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 20:21
          A wyobrażcie sobie jakie oni cyrki odstawiali ze 200 lat temu .
          Swoich parafian zawsze będą uważać za ciemnote .
          Mimo afery paliwowej i wszystkich ciemnych spraw i tak będzie pełno wiernych tam
          przychodzić nawet jeśli tam otworzą oficjalnie B....L to nic to nie zmieni .
          Oni wcale nie boją się krytyki .
          I jeszcze jedno . Jasna Góra zawsze popierała władzę której sie bała . Cara
          Maikołaja , Hansa Franka i jeszcze innych o których nie wiem bo jestem slaby z
          historii . Dlatego też nie poszedłem pod szczyt jasnogórski żeby nie dodać im tego
          małego punkcika na horyzncie . A czcić zmarłego wcale nie trzeba w świątyni ,
          gdyż bóg jest wszędzie i liczą się intencje a nie masa społeczna .....Kubiś
          • Gość: ??? Re: Jasna Góra do robienia kasy IP: *.zim.pcz.czest.pl 04.04.05, 14:52
            to ciekawe ale mnie uczono innej historii Jasna Gora zawsze byla ostoja i
            zrodlem walki o ojczyzne....no tak nazwisko Kordecki grupce mlodych osob
            wypaczonych materialnymi paradygmatami wspolczesnego swiata, swiata bez zadnych
            wartosci, nic juz nie mowi.
            Nie rozumiem rowniez tej jalowej, (zenujacej polemiki na temat Jasnej Gory,
            Paulinow...) czy to jest zgodne z tym czego nas nauczal Papiez ? brak
            autorytetow ?! w obliczy takich chwil uczcijmy je cisza i skupieniem a nie
            nachalna nagonka pelna nienawisci .....ale my Polacy to narod wiecznie
            niezdowolony pelny pieniactwa i zawisci....
    • Gość: kasia Re: Jasna Góra podpadła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 20:41
      tak sobie pomyślałam, ze może oni nie wspominali o Papieżu w czasie mszy, bo po
      prostu nikt nie dał na mszę za Papieża???
      • Gość: xx Re: Jasna Góra podpadła IP: *.icis.pcz.pl 03.04.05, 20:46
        Nie wyczuwasz ze zaczynasz zapominac co to za chwila ?
    • Gość: michał Re: Jasna Góra podpadła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.05, 22:21
      To, że ojcowie paulini nie popisali się o godzinie 12 już wiemy, ale nie popisali się również o 18:30. Spodziewałem się uroczystej mszy z piękna oprawą – taką jak telewizja pokazywała z innych miast. Niestety, zwykła msza tyle, że za duszę papieża. Nie dostrzegłem też najwyższych władz Częstochowy. Ani prezydenta miasta Tadeusza Wrony (rzekomo gorliwego katolika), Ani arcybiskupa Stanisława Nowaka. Czyżby mieli coś lepszego do roboty? Po tym, co zobaczyłem na Jasnej Górze, mogę śmiał powiedzieć, że Ojciec Święty Jan Paweł II został potraktowany przez ojców paulinów po macoszemu.

Ojcowie paulini!!! Wstydźcie się!!! - Nie liczcie na miłosierdzie ze strony wiernych.
      • Gość: mimi Re: Jasna Góra podpadła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 22:41
        W dużej części zgadzam sie z Toba, msza byla taka bez duszy. Ale wladze miasta
        na czele z Prezydentem były - siedzieli wysoko, tylko generał o nich nic nie
        wspomnial, a nie każdy mógł widziec
        • Gość: michał Re: Jasna Góra podpadła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.05, 22:54
          no to sorki, ale to dziwne że nic nie wspomniano o władzach, zawsze gorąco witano wszystkich oficjeli na początku mszy.
        • Gość: Rafał Lamch Re: Jasna Góra podpadła IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.04.05, 11:33
          W radio wczoraj mówili, że widać po nas, jak bardzo nas ta śmierć zmieniła. Że
          naprawdę jesteśmy lepsi. Szkoda, że tak to się szybko skończyło. Znów każdy
          szuka dziury w całym i bliźnich do oczernienia. A czy sam jest godzien rzucić
          tym kamieniem? Czy słuchał nauk Ojca Świętego, czy też jego miłość do niego
          ograniczała się do wiwatowania pod krakowskim oknem? Czy Papież chciał bić
          rekordy popularności i chciałby wielkiej oprawy takich Mszy Św.? Jeśli tak, to
          ja znałem innego Papieża...
      • Gość: fafik Re: Jasna Góra podpadła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 23:20
        kup sobie okulary albo zdejmij te swoje czerwone - Wrona był na mszy honorowym
        i zapowiadanym gościem. To ty nie byłes na mszy judaszu.
      • Gość: Maciek Re: Jasna Góra podpadła IP: 81.15.192.* 05.04.05, 09:47
        No smutne to jest co wypisujecie. Nagle ktoś dostrzegł mszę o 18.30 "i o dziwo"
        była za Papieża, no ale bez wodotrysków, bez prezydenta bez arcybiskupa ......
        po prostu brak słów. Jak to mogło tak być że Pan Michał przyszedł na JG a tu
        nic "zwykła" (jak codzień od wielu lat) msza za Papieża, no i nie wzruszył się
        biedny. Paulini mieli tak wielką szansę go wzruszyć i nic....... zaprzepaścili,
        nie wiadomo czy Michał jeszcze odwiedzi JG. A była taka szansa go wzruszyć ....
        Nic tylko modlić się trzeba za takich "pustych" ludzi.
    • Gość: Proczestochowa Re: Jasna Góra podpadła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 22:25
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=22352711
      • Gość: J.Owczarek Re: Jasna Góra podpadła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 23:22
        towarzyszu, spadaj wszyscy cie juz maja dosyc
        • Gość: michał Re: Jasna Góra podpadła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.05, 23:33
          A Wy to potreficie tylko wyciągać rękę (tacę) po ieniądze i wyzywać ludzi od komunistów ,to się już przejadło i chyba to już odczuwacie.
          • Gość: m Re: Jasna Góra podpadła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 08:54
            Jasna Góra - zmieńcie się
            • Gość: Angela Re: Jasna Góra podpadła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 09:31
              Co zostało w Waszych sercach z nauki Jana Pawła II? Nawet w takiej chwili
              potraficie skakać sobie do oczu? Uszanujcie pamięć Ojca Świętego przynajmniej
              teraz, proszę.
              • Gość: edi własnie. Nie osądzajcie! Czy Jan Paweł II tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 09:38
                nas nauczał?
                • Gość: k4szkiet Re: własnie. Nie osądzajcie! Czy Jan Paweł II teg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 00:10
                  dont give shit ._.
    • Gość: storima Re: Jasna Góra podpadła IP: *.d4.club-internet.fr 04.04.05, 12:10
      Kubisiu, z tym Frankiem i carem to nie tak jak myslisz.

www.ipn.gov.pl/biuletyn7_18.pdf
      • Gość: KONKLUZJA Re: Jasna Góra podpadła IP: *.zim.pcz.czest.pl 04.04.05, 14:55
        to ciekawe ale mnie uczono innej historii Jasna Gora zawsze byla ostoja i
        zrodlem walki o ojczyzne....no tak nazwisko Kordecki grupce mlodych osob
        wypaczonych materialnymi paradygmatami wspolczesnego swiata, swiata bez zadnych
        wartosci, nic juz nie mowi.
        Nie rozumiem rowniez tej jalowej, (zenujacej polemiki na temat Jasnej Gory,
        Paulinow...) czy to jest zgodne z tym czego nas nauczal Papiez ? brak
        autorytetow ?! w obliczy takich chwil uczcijmy je cisza i skupieniem a nie
        nachalna nagonka pelna nienawisci .....ale my Polacy to narod wiecznie
        niezdowolony pelny pieniactwa i zawisci....
        • Gość: ma Re: Jasna Góra podpadła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 21:40
          Wszyscy są omylni (Paulni też). Wszyscy powinniśmy na przyszłe lata korzystać z
          nauki Jana Pawła II, ciagle się doskonalając.
          W kościele brakuje dialogu z wiernymi, którzy są obserwatorami życia.
          Na wyróżnienie z braci Paulinów zasługuje Ojciec Rudziński, który dzisiaj
          prowadził Apel Jasnogórski. Był taki naturalny, przejety swą rolą. Często
          odprawia mszę św. w niedzielę o godzinie 13 w Bazylice Jasnogórskiej. Umie
          sobie zjednać wiernych kazaniem, które dobrze ma przygotowane.
          • Gość: Krzychu Re: Jasna Góra podpadła IP: *.bis / 212.244.80.* 04.04.05, 22:35
            Paulin,jak ta Cyganka... zawsze prawdę Ci powie;)

free.ngo.pl/stowarzyszenie_wolnomyslicieli/strony/czest.htm
            • Gość: michal bardzo "miarodajne" Dodaj sobie jeszcze coś więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 00:37
              napiszcie, że "Chrystusa wykradli z grobu uczniowie, a nie Zmartwychwstał".
              Ludzie małej wiary. Módlcie się, póki jeszcze czas macie.
      • Gość: Kubiś Re: Jasna Góra podpadła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 19:08
        > Kubisiu, z tym Frankiem i carem to nie tak jak myslisz.
        > www.ipn.gov.pl/biuletyn7_18.pdf
        ---Masz racje Storimo :-)
        Ale coś w tym jest że Jasna Góra przetrwała setki lat prawie nietknięta i ja w
        tym nie upatruje cudu . Pozdrawiam ..... Kubiś
    • Gość: ..... Re: Jasna Góra podpadła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 23:35
      Msza o 18.30 była odprawiana każdego dnia za Ojca św. chyba od początku jego
      pontyfikatu i stąd ta godzina.Msza bez obstawy liturgicznej? A kto jest dla
      Ciebie ważnejszy na mszy? Bracia podający mszał i mikrofon czy Chrystus
      uobecniający się nawet podczas mszy w lesie? Smutne ...A co do wspominania Ojca
      św na Mszach ...Trzeba było iść na hale...Tam tez odprawiał paulin a atmosfera
      była cudowna !!! Jak sie nie ma do czego doczepić to szuka sie dziury w całym i
      tyle ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka