Dodaj do ulubionych

REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny

• tarja3 Z innej beczki :) 05.12.05, 23:58
      Panie Adamie, mam pytanie z innej beczki. Czy moglby mi Pan polecic jakies
      dobre laboratorium w Czestochowie gdzie moglabym wykonac badanie krwi na
      zawartosc hormonu HCG? zrobilam dwa testy ciazowe i obydwa wyszly pozytywne ale
      chcialabym sie upewnic. Z gory dziekuje za pomoc :)
      • Gość: adam+ Re: Z innej beczki :) IP: *.brama.prenet.pl 06.12.05, 20:53
        Witam
        Jeśli chodzi o HCG, to uważam że najlepiej zrobić je w laboratorium szpitala na Parkitce. Wynik jest zawsze bardzo wiarygodny, rozpisane są tygodnie ciąży w zalezności do stężenia HCG. Ponadto jeśli odda Pani krew do godziny 10 rano to wynik będzie tego samego dnia.
        Pozdrawiam
    • Gość: chłopczyk Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 22:05
      słyszalem ze czosnek jest dobry na anty koncepcje czy to prawda??
      • Gość: mmmmm Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: 213.199.196.* 07.12.05, 19:08
        To wręcz świetny sposób na antykoncepcję! Jak się go najesz to masz pełne
        zabezpieczenie przed ciążą bo na bank do niczego nie dojdzie :P
        • Gość: Gość Prosze o pomoc panie doktorze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 19:56
          Stosuje Yasmin od tygodnia, ale odkąd przeczytałam ulotkę o tej nieszczęsnej
          zakrzpeicy to strasznie zaczęłam się bać... zastanawiam się nawet czy nie
          przerwać zażywania tabeltek... sa jakieś konketne objawy tej zakrzepicy? można
          temu jakoś zapobiec, nie wiem, może powinnam iść się przebadać najpierw czy mi
          to nie grozi.. . Dziękuje z góry za odpowiedz Pozdrawiam
          • Gość: Monika21 Pytanie do Dr. Adama :-) IP: *.mmj.pl 09.12.05, 13:46
            Witam i pozdrawiam. Chciałabym wiedzieć jak zmienia się organizm kobiety w
            przypadku zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Wiadomo, ze u kobiety która ich
            nie zażywa poziom hormonów zmienia się w czasie cyklu, a co za tym idzie
            zmienia się ciało i nastrój np. ochota na seks itd. Jak to jest kiedy naturalny
            cykl zostaje zablokowany? Mam wiele pytań związanych ze stosowaniem
            antykoncepcji hormonalnej na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.
            Wszędzie pisze tylko co zrobić kiedy się zapomniało przyjąć tabletkę etc. A ja
            chciałabym wiedzieć coś więcej nić podstawowe informacje na temat jej
            stosowania. Może mógłby mi Pan polecić jakąś stronę internetową albo książkę.
            Pozdrawiam serdecznie Pana Doktora i forumowiczów :-)
            • Gość: adam+ Re: Pytanie do Dr. Adama :-) IP: *.brama.prenet.pl 09.12.05, 22:59
              Witam
              Faktycznie, trudno uzyskać w internecie czy z ulotek przylekowych jakieś
              konkretne informacje o stanie organizmu kobiety w trakcie pobierania tabletek.
              Zwłaszcza że nie ma tu jakiś absolutnych zasad, reakcja organizmu
              poszczególnych pacjentek może być różna. Proszę zapytać lekarza ginekologa lub
              położną w najbliższej przychodni o poradnik antykoncepcyjny wydany przez firmę
              schering, bardzo dobrze i przystępnie napisany. Ja mam ich w gabinecie bardzo
              dużo i cieszą się one uznaniem pacjentek. najważniejsze jest to że mimo wydania
              przez firmę farmaceutyczną nie ma tam nacisku na stosowanie jej preparatów jak
              ma to miejsce w poradnikach firmy cilag czy organon i innych. Jeśli byłyby
              problemy z dostaniem tej książeczki lub miałaby Pani więcej pytań, proszę pisać
              do mnie na adres femur1@o2.pl
              Pozdrawiam
              • Gość: AJ Pytanie do Dr. Adama - Yasmin a Augmentin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 09:07
                Witam.
                Panie doktorze. Jestem w tej chwili w polowie mojego drugiego opakowania Yasmin.
                Wczesniej przez rok bralam tabletki Jeanine. Jestem w tej chwili chora i musze
                lykac dwa razy dziennie Augmentin. Mam w zwiazku z tym pytanie: czy musimy z
                mezem stosowac dodatkowe zabezpieczenie np. w postaci prezerwatywy? Chodzi o
                okres pobierania augmentinu jak i po, przez kilka kolejnych dni?
                Pozdrawiam
                • Gość: adam+ Re: Pytanie do Dr. Adama - Yasmin a Augmentin IP: *.brama.prenet.pl 16.12.05, 23:03
                  Witam
                  Nie jest to konieczne, jeżeli zachowa Pani minimum 3 godzinną przerwę pomiędzy wzięciem tabletki a wzięciem antybiotyku. Augmentin jest dawkowany dwa razy na dobę więc nie powinno być problemu, jeśli coś by nie pasowało to żadnym problemem było by przesuniecie o 3-4 godziny terminu brania tabletek.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: A.J. Re: Pytanie do Dr. Adama - Yasmin a Augmentin IP: *.torun.mm.pl 28.12.05, 21:55
                    Witam.
                    Panie doktorze jeszcze jedno. Bralam Augmentin razem z Yasmin przez ostatni
                    tydzien z 21 dni przyjmowania Yasmin. Odbywalo sie to mniej wiecej w odstepie
                    godziny tzn. 20:30 Augmentin, 21:30 Yasmin. Ostatnie dwie tabletki Augmentinu
                    przypadly na pierwszy dzien przerwy 7-dniowej. Dzis czyli w srode biore
                    pierwsza tabletke z nowego opakowania. Prosze mi powiedziec jak postepowac w
                    tej chwili. Czy powinnam stosowac dodatkowe zabezpieczenie w postaci
                    prezerwatywy? Jesli tak to jak dlugo?
                    Pozdrawiam
                    A.J.
                    • Gość: adam+ Re: Pytanie do Dr. Adama - Yasmin a Augmentin IP: *.brama.prenet.pl 28.12.05, 23:33
                      witam
                      No, tu sprawa jest jasna, jesli ostatnie tabletki augmentinu przypadły na
                      pierwszy dzień 7 dniowej przerwy to przy stosowaniu następnego opakowania,
                      uzywanie dodatkowego zabezpieczenia jest całkowicie zbedne. Pierwsza tabletka
                      nowego opakowania rozpoczyna zupełnie nowy cykl hormonalny i to co się działo w
                      przerwie przed jej wzieciem nie wpływa na skuteczność następnego opakowania.
          • Gość: adam+ Re: Prosze o pomoc panie doktorze! IP: *.brama.prenet.pl 09.12.05, 22:50
            Witam
            Zakrzepicy nie ma co demonizować. Dochodzi do niej w skrajnych przypadkach.
            Podstawowym czynnikiem sprzyjającym jej powstaniu jest palenie papierosów,
            jeśli Pani nie pali to ryzyko jest absolutnie minimalne.
            Objawy stanówprowadzących do zakrzepicy to uczucie tzw. ciężkich nóg, uczucie
            ich obrzęku, odczuwanie drętwienia itp. Zwykle wtedy przy dłuzszym marszu
            szybko dochodzi do zmęczenia nóg, skóra moze być nieco zaczerwieniona i
            bardziej niż normalnie cieplejsza.
            Jako profilaktykę można stosować preparaty aspiryny kardiologicznej, ale tylko
            wtedy kiedy badania krzepliwości będą sugerowały jej wzrost. Najlepiej wykonać
            INR oraz morfologię z płytkami krwi, jeśli wyniki będą w normie, oczywiście w
            trakcie brania tabletek, to nie ma problemu.
            Pozdrawiam
            • Gość: wika Pytanie do dr Adama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 16:17
              Witam panie doktorze!
              Biorę od miesiąca tabletki, bolały mnie łydki i dlatego postanowiłam wykonać
              sobie badania... INR 1,1, PT 15,5 sek, wsk.protr. 93,8% Proszę o interpretacje
              wyników
              Pozdrawiam
              • Gość: adam+ Re: Pytanie do dr Adama IP: *.brama.prenet.pl 16.12.05, 22:37
                Witam
                Problem o którym Pani pisze nie musi dotyczyć od razu niebezpieczemstwa nadkrzepliwości. Wyniku badań są w porządku.Norma dla INR to 1.0 , +/- 0,2.
                A więc zakres normy zawiera się między 0,8 a 1,2. Przy czym wartości powyżej
                1,0 świadczą o "mniej krzepliwej" krwi zaś wartości poniżej 1,0 o nadkrzepliwości.
                Dolegliwości u Pani mogą być spowodowane niedoborem elektrolitów, głównie potasu i magnezu, które często wystepują przy pobieraniu tabletek anty. Prosze spróbować wziąć sobie aspargin, 2 razy po 2 tabletki na dzień. Dolegliwości powinny ustąpić.
                Pozdrawiam
                • Gość: lala Re: Pytanie do dr Adama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 17:12
                  Przepraszam, że zawracam głowę panu doktorowi w okresie przedświątecznym, ale
                  mam dość zasadniczy problem. Otóż, przez 6 miesięcy brałam Minulet, a później
                  od razu (bez przerwy) przestawiłam się na Yasmin, który przyjmowałam przez 3
                  miesiące. Wcześniej, przy Minulecie, wszystko przebiegało książkowo, przy
                  Yasmin miałam wyjątkowo nie-obfite krwawienia w czasie 7 dniowych przerw.
                  Natomiast po odstawieniu Yasmin (ok.miesiąc temu) krwawię praktycznie cały
                  czas. Czy to jakiś powód do niepokoju, czy po prostu Yasmin zakłócił mi
                  gospodarkę hormonalną i stąd te anomalie? Odstawiłam te nowoczesne tabletki, bo
                  źle je znosiłam - bóle brzucha, WROST masy ciała, ogólne poczucie ociężenia,
                  itd.
                  Bardzo proszę o poradę co robić - iść do lekarza, czy przeczekać, a jeśli to
                  drugie, to jak długo?
                  Z góry dziękuję za odpowiedźi pozdrawiam świątecznie.
                  • Gość: lala PROSZĘ O ODPOWIEDŹ!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 23:16
                    Być może nie zauważył Pan mojego zapytania - pozwolę je sobie wkleić jeszcze
                    raz, poniżej:

> Przepraszam, że zawracam głowę panu doktorowi w okresie przedświątecznym, ale
                    > mam dość zasadniczy problem. Otóż, przez 6 miesięcy brałam Minulet, a później
                    > od razu (bez przerwy) przestawiłam się na Yasmin, który przyjmowałam przez 3
                    > miesiące. Wcześniej, przy Minulecie, wszystko przebiegało książkowo, przy
                    > Yasmin miałam wyjątkowo nie-obfite krwawienia w czasie 7 dniowych przerw.
                    > Natomiast po odstawieniu Yasmin (ok.miesiąc temu) krwawię praktycznie cały
                    > czas. Czy to jakiś powód do niepokoju, czy po prostu Yasmin zakłócił mi
                    > gospodarkę hormonalną i stąd te anomalie? Odstawiłam te nowoczesne tabletki,
                    bo
                    >
                    > źle je znosiłam - bóle brzucha, WROST masy ciała, ogólne poczucie ociężenia,
                    > itd.
                    > Bardzo proszę o poradę co robić - iść do lekarza, czy przeczekać, a jeśli to
                    > drugie, to jak długo?
                    > Z góry dziękuję za odpowiedźi pozdrawiam świątecznie.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, to dla mnie ważne.
                    • Gość: adam+ Re: PROSZĘ O ODPOWIEDŹ!! IP: *.brama.prenet.pl 28.12.05, 22:30
                      witam po świętach :)
                      Postepowanie praktycznie zalezy od intensywnosci krwawienia. tego typu
                      krwawienia mają miejsce po odstawieniu tabletek dość często. Spowodowane jest
                      to małą ilością estrogenów, których jajniki produkuja troche mniej w trakcie
                      pobierania tabletek a po ich odstawieniu tabletek trzeba troche czasu aby
                      stęzenie estrogenów wróciło do normy.
                      jeśli krwawienie utrzymuje się juz od miesiąca, lepiej byłoby pójść do
                      ginekologa. Leczenie w takim wypadku jest dość proste.
                      Z listu wynika ze nie chce juz Pani brać tabletek, tym bardziej powinno się u
                      Pani zablokować krwawienie i zastosowac leczenie umiarawiające cykle.
                      pozdrawiam
                • Gość: mysza Re: Pytanie do dr Adama IP: *.eranet.pl 16.06.06, 15:22
                  Jestem w drugim m-cu ciąży i przy okazji mam torbiel na jajniku 2 cm czy
                  powinnam sie niepokoic. Czy powinnam podjać jakies kroki???
                  Bede wdzieczna za odpowiedz.
            • mazia4 ciąża a antykoncepcja 19.12.05, 23:38
              Witam,
              chciałabym się dowiedzieć jak to jest kiedy bierze się tabletki a jest się w
              ciąży? Jak rozpoznać że się jest w ciąży? Czy objawy są tylko takie że nie ma
              się krwawienia z odstawienia?
              Pozdrawiam i życze wesołych świąt
    • Gość: She YASMIN!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:40
      Mam pytanko, co do Yasmin. Biore od kilku dni, czuję sie dobrze..ale od wczoraj
      bolą mnie strasznie wszsytkie "kości", jestem obolała i mam ból
      głowy.Slyszalam, ze mogą byc takie uboczne skutki Yasmin, czy to prawda, czy
      moje dolegliwosci moga spowodowane byc czyms innym? Jakie są plusy i minusy
      brania tych pigułek, na co dobrze wpływają a na co źle i ważne pytanie: czy
      rosną po nich piersi??? :-) Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam! WESOŁYCH śWIĄT
      WSZYSTKIM ZYCZĘ :-D
      • Gość: adam+ Re: YASMIN!!!! IP: *.brama.prenet.pl 20.12.05, 22:56
        witam
        myśle że bóle kostno - mięśniowe, spowodowane są nie yasmin, lecz pewnie infekcją wirusową. W kazdym razie nic takiego nie występuje raczej przy stosowaniu tabletek.
        pani dugie pytanie łaczy się z trzecim. Jedynym nie do końca wyjaśnionym działanie pigułek jest potencjalnie niekorzystne działanie na piersi. Estrogen z tabletki stymuluje tkanke gruczołową. Po yasmin na pewno bardziej niż po logeści piersi mogą się powiększyć. Ale to nic pewnego :)
        Dodatnich działań jest sporo, zmniejszenie ryzyka ciąży pozamacicznej, nowotworów jajnika, macicy i jelta grubego. Regulują cykle, skracają krwawienia, no i w przypadku yasmin bardzo dobrze oddziaływują na cerę i ogólnie na skórę.
        Co do negatywów, to właściwie jedynym ryzykiem jest właśnie kwestia zmian w piersiach. Lecz jakiekolwiek ryzyko statystycznie rozpoczyna się dopiero po 5 latach regularnego stosowania tabletek.
        Pozdrawiam
        Wesołych Świąt :))
        • Gość: She Re: YASMIN!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 23:20
          Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz Doktorze! Pozdrawiam :-)
    • Gość: bondsgirl Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:08
      już dawno jest w aptekach i warto kupić
    • Gość: la UP! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 21:28
      • Gość: Julies wesołych świat! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.05, 13:36
        Panie Adamie chciałabym złozyc Panu swiateczne zyczenia....duzo milosci,
        spelnienia marzen i wielu radosnych chwil.Dziekuje Panu za pomoc i wszystkie
        rady ktorych nam Pan udzielil!Wesołych Świąt!
        • Gość: adam+ Re: wesołych świat! IP: *.brama.prenet.pl 28.12.05, 23:34
          Bardzo dziekuje i równiez życzę wszystkiego tego o czym Pani marzy :))
    • Gość: jeronimo Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 10:56
      Adam ! Dziękuję za Twoją obecność tutaj !
      Dużo miłości ! Przez cały następny rok i przez całe życie :-)
      Pozdrawiam Cię. ja
      • Gość: adam++ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 28.12.05, 23:49
        jeronimo, jesteś moim aniołem stróżem
        również duzo miłości i takiej małej... wiekszej no i wielkiej...na całe nasze
        zycie... ode mnie dla ciebie !!!
        • Gość: Julies yasmin-wyniki badan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 17:14
          Biore yasmin juz ponad pol roku ,dlatego zrobilam wszystkie badania. Bardzo
          prosze o ich interpretacje i odp. czy dalsze branie yasmin nie spowoduje
          wiekszych problemow.Najbardziej obawiam sie o INR. W nawiasie podam takze wyniki
          badan zanim zaczelam brac yasmin.
          Wskaznik protrombinowy: 115 (101)
          czas PT 12,4 (14,8)
          INR 0,87 (0,99)
          bilirubina całkowita 0,5 (wczesniej nie robilam)
          AspAT 22 (25)
          AIAT 16 (12)
          Hematokryt 40 (42)
          Hemoglobina 13,3 (14,2)
          krwinki czerwone 4,28 (4,49)
          krwinki biale 5,5 (6,4)
          plytki krwi 214,5 tys. w 1 ml3 krwi

z gory dziekuje za pomo
          • Gość: adam+ Re: yasmin-wyniki badan IP: *.brama.prenet.pl 03.01.06, 23:25
            witam
            Wyniki morfologi tzn. hematokryt , hemoglobina kr. czerwone i białe oraz płytki
            krwi, wszystko w normie.
            Enzymy walat i aspat też w normie, więc raczej nie ma co się obawiać o wątrobe,
            ponadto bilirubina jest też niska więc wątroba dobrze sobie radzi z toksynami
            ustrojowymi.
            Natomiast wskaźniki krzepliwości zmieniły się w niekorzystną stronę, są
            oczywiście nadal w normie, ale spadek INR-u jest nieco niepokojacy.. Czas PT i
            wskaźnik protrombinowy są pochodnymi INR.
            Jak u Pani z papierosami ?
            Czy dzienna "podaż " płynów jest w normie, czy też pije Pani sporadycznie
            jedną - dwie kawy i na tym koniec ?
            Nie ma tragedii , ale trzeba troche na tą krzepliwość zwrocic uwagę.
            Poza tym wszystko ok. :)
            Pozdrawiam.
            • Gość: Julies Re: yasmin-wyniki badan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 09:24
              papierosów nigdy nie palilam, plyny staram sie uzupelniac regularnie gdyz wiem
              ze yasmin wyplukuje wode z organizmu.Kawy nie pije w ogole.Wystraszylam sie tym
              INR a moj lekarz stwierdzil ze przeciez jest w normie.wlasnie jestem na etapie
              poszukiwan nowego.Co mozna zrobic z ta krzepliwoscia?
              • Gość: adam+ Re: yasmin-wyniki badan IP: *.brama.prenet.pl 04.01.06, 23:01
                Witam
                przede wszystkim bez paniki :)
                Jakby na to nie patrzeć, wynik mieści sie w normie i jeszcze sporo do
                przekroczenia dolnej granicy (0,8 - 1,2). Z tego co Pani pisze nie ma żadnych
                obciążeń z wywiadu. najgorsze są papierosy i jesli Pani ich nie pali to nie ma
                strachu.
                Jednakże kierunek zmian jest zdecydownie niekorzystny, proponowałbym jeszcze
                raz skontrolowac INR i jeśli wynik ponownie oscylowałby w granicach 0,8 dobrym
                rozwiązaniem byłoby branie przez 2-3 miesiące jakiegoś preparatu aspiryny
                kardiologicznej. Ale naprawdę w niskiej dawce np. acesan 30, dostanie go Pani w
                każdej aptece bez recepty, dawkowanie 1 raz dziennie jedna tabletka.
                Ewentualnie można podać 50 mg, ale 75 mg, dawka najczęściej stosowanych aspiryn
                kardiologicznych jest, wg mnie już za wysoka.
                Preparat ten z całą pewnościa spowoduje zmniejszenie krzepliwości i polepszenie
                tzw. reologicznych właściwości krwi.
                Pozdrawiam.
                • Gość: mloda pytanie do P. adama+ IP: *.icpnet.pl 17.01.06, 17:52
                  witam,
                  mam 18 lat i od roku przyjmuje LOgest. pierwsze pol roku bylo super, a pozniej zauwazylam ciagly spadek libido. byly dni kiedy wzrastalo, ale przynaje ze mozna by je policzyc na palcach jednej reki.. w ciagu ostatniego miesiaca spadlo ono juz calkowicie do zera.. przez pewnien czas (ok.tydzien-poltora) wystepowala tkliwosc piersi (a dokladniej brodawek) ale przeszlo. wlasnie koncza mi sie tabletki i musze wybrac sie do lekarza po nastepne. w zwiazku z tym chcialabym najpierw zapytac Pana o zdanie co do doboru tabletek. przyznam szczerze ze mysle o Yasmin-ale to chyba tylko dlatego ze widze tu wiele pozytywnych opinii.. :)
                  czy zmiana logestu na yasmin moze pomoc mojemu libido?? a moze sa jeszcze jakies inne wyjscia?
                  bardzo bede wdzieczna za odpowiedz.. :)

ps. jesli chodzi o moja budowe-177cm i 70kg. z natury brunetka, oczy piwne.
                  pozdrawiam
    • Gość: ferry Re: Antybiotyki i pigułka IP: *.domena.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 10:29
      W ciągu ostatnich dwóch miesięcy łykam już czwarty antybiotyk... :( Zabezpieczam
      się oczywiście dodatkowo prezerwatywą, ale zastanawia mnie, czy powinnam
      stosować podwójne zabezpieczenie (Marvelon+prezerwatywa)tylko do końca pigułek z
      tego opakowania, czy, dla pewności, jeszcze podczas następnego cyklu?
      • Gość: adam+ Re: Antybiotyki i pigułka IP: *.brama.prenet.pl 28.12.05, 23:28
        witam
        a co to za infekcja... cztery antybiotyki? Mysle ze w tym cyklu faktycznie
        powinna Pani stosowac dodatkowo zabezpieczenie prezerwatywą, ale jeśli
        antybiotyk zakończy się przed 7 dniową przerwą lub w jej pierwszych dniach to
        stosowanie prezerwatywy przy nastepnym opakowaniu jest zbedne.
        Pozdrawiam
    • Gość: Magda Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.pcz.czest.pl 28.12.05, 13:36
      Nie wiem, o co wam chodzi, ale ja go używam od pół roku i jest świetny
    • Gość: Dorota!!! Kiedy wystapiło u Was "krwawienie z odstawienia"? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.01.06, 08:09
      Napiszcie kiedy wystąpiło u was krwawienie z odstawienia,po ilu dniach?Ja
      odstawiłam tabletki 4 dni temu i ciągle nic:(Chciałabym wiedzieć jak to jest u
      Was dziewczyny.Proszę o pomoc.PS:Mimo tego iż tabletki brałam reguralnie i
      żadnej nie opuściłam (nie zabezpieczałam sie w żaden dodatkowy wsposób)to mam
      taki niesamowity stres, że ...!!!!
    • Gość: marta pytanie do adama + wazne!!! IP: *.range81-155.btcentralplus.com 04.01.06, 19:34
      mam do Pana pytanie- jaka jest mozliwosc zajscia w ciaze w kilka dni po
      odstawieniu pigulek??? skonczylam ostatnie opakowanie pigulek (harmonet) w
      srode i w czwartek za tydzien powinnam przyjac pierwsza pigulke z kolejnego
      opakowania. nie zrobilam tego gdyz chcialabym odstawic tabletki. moje pytanie
      konkretnie brzmi- jaka jest mozliwosc zajscia w ciaze w przypadku odbycia
      stosunku w trzy dni po tym jak powinnam zaczac nowe opakowanie??? slyszalam
      bowiem, iz prawdopodobienstwo jest bardzo malei ciezko zajsc w ciaze nawet do
      trzech miesiecy po odstawieniu. to dla mnie bardzo wazne, dlatego bardzo
      proszeo odpowiedz. pozdrawiam. marta
      • Gość: adam+ Re: pytanie do adama + wazne!!! IP: *.brama.prenet.pl 04.01.06, 23:14
        Witam
        Z zachodzeniem w ciąże po tabletkach sprawa wygląda nieco inaczej. Większość
        pacjentek (ocenia się na 75%), w trakcie stosowania tabletek ma normalna
        owulacje i po ich odstawieniu dostają miesiączkę normalnie, po około 28
        dniachod pierwszego dnia krwawienia. Oczywiście moznaby dyskutować o procentach
        ale fakt pozostaje faktem, tabletka antykoncepcyjna w więcej niz połowie
        przypadków nie hamuje jajeczkowania. Co za tym idzie mozliwość zajścia w ciąże
        jest juz w pierwszym cyklu po ich odstawieniu.
        Jednak w pani przypadku mozliwość zajścia w ciąże jest własciwie żadna.
        Krwawienie po ostatniej tabletce pojawiło się pewnie w 3 lub 4 dniu, jesli więc
        stosunek był po trzech dniach od dnia ewentualnego rozpoczęcia nowego
        opakowania, na pewno nie doszło jeszcze do owulacji. ( z wyliczenia daje to 7 -
        8 dzien cyklu)
        Wg mnie zajście w ciąże w tym przypadku, nawet przy wcześniejszym braku blokady
        owulacji przez tabletke, jest niemozliwe.
        Pozdrawiam
        • Gość: lola23 Re: pytanie do adama + wazne!!! IP: *.lama.net.pl 05.01.06, 20:11
          Mam duży problem z dobraniem antykoncepcji.Brałam Logest po którym byłam
          strasznie opuchnięta-kostki, oczy łydki i jeszcze monstrualny, bolący biust.Po
          roku zmieniłam je na Cilest, które brałam przez 2 miesiące.Trochę mniej
          spuchłam ale jednak...Przerwałam branie pigułek bo nie było już to
          konieczne.Teraz chciałabym znów sie zabezpieczać, ale totalnie nie wiem co
          wybrać.Ginekolodzy u których byłam nie chcą mi zlecić zrobienie żadnych
          badań,aby wybór był trafniejszy.Wspomnę jeszcze że jakiś czas temu chodziłam na
          siłownie ale przestałam bo na nogach zrobił mi sie żylak.NIe wiem co robić?Może
          nie powinnam brać tabletek?
          • Gość: evika Re: pytanie do pana dr Adama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 12:53
            witam
            mam pytanie, a konkretnie problem. Podczas drugiego tygodnia brania tabletek-
            Diane 35 wspolzylam- jednakze stosunek nie zakonczyl sie wytryskiem. Mialo to
            miejsce w czwartek. W trzecim tygodniu, tj w srode w godz po wzieciu tabletki
            dostalam biegunki (tzn sprawa jednorazowa, po prostu jeden bardzo luzny
            stolec). Wg zalecen ulotki po skonczeniu opakowania zaczelam nowe bez przerwy
            (ale po biegunce nie bralam jakiejs dodatkowej tabletki z innego opakowania)
            czy taka sytuacja moze zakonczyc sie ciaza?
            bardzo prosze o w miare szybka odpowiedz
            dziekuje i pozdrawiam serdecznie
            • Gość: gosiek Re: pytanie do pana dr Adama IP: *.ib.tcz.pl / *.tcz.pl 08.01.06, 18:35
              ja równiez mam pytanie do Pana Doktora!:)poprzednio brałam Hormonet i zaczęły
              puchnąc mi po nim nogi , konkretnie to łydki szczególnie w okolicach kolan i
              mialam uczucie cięzkości.czy mogl to byc wynik zatrzymywania wody w organizmie-
              tak jak powiedzial mi to moj lekarz.pytam bo chcialabym zaczac przyjmowac
              Yasmin a moj ginekolog powiedzal ze byly by one dla mnie odpowiedniejsze
              własnie ze względu na jego przeciwdzialajacy zatrzymywaniu wody w
              organizmie.jak juz pytam to chcialabym sie jeszcze dowiedziec czy fakt ze pare
              lat temu mialam male torbiele w piersiach(obecnie pod kontrola i wporzadku)
              przeszkadza w braniu pigulek?z gory dziekuje za odpowiedz i musze powiedziec ze
              jest tu Pan Doktor niezastapiony:)
              • jastrzabek1983 Re: pytanie do pana dr Adama 08.01.06, 22:10
                Witam ja również mam pytanie do Pana doktora! biore tabletki Yasmin od 3 tyg
                czuje sie dobrze nie moge narzekać ale od tyg zażywam antybiotyk bioparoks czy
                jest on niebezpieczny razem z tabletkami.powinnam nie robic tygodniowej przerwy
                i wziasc nastepne opakowanie od razu??

dziekuje serdecznie pozdrawiam
                • Gość: agi moze Pan cos wie na ten temat.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:14
                  Zastanawiam sie czy ma Pan jakies wiadomości na temat leczenia nadmiernego
                  owłosienia? Nie chodzi mi o tabletki które raczej nie pomagaja a nawet jesli
                  troche, to po odstawieniu wszystko wraca "do normy".
                  Wiem ze duzo dziewczyn ma ten problem... Moze ma Pan jakies informacje o nowych
                  lekach, które skutecznie to beda leczyc. pzdr
                • Gość: agi pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:16
                  Zastanawiam sie czy ma Pan jakies wiadomości na temat leczenia nadmiernego
                  owłosienia? Nie chodzi mi o tabletki które raczej nie pomagaja a nawet jesli
                  troche, to po odstawieniu wszystko wraca "do normy".
                  Wiem ze duzo dziewczyn ma ten problem... Moze ma Pan jakies informacje o nowych
                  lekach, które skutecznie to beda leczyc. pzdr
                  • Gość: kasia Re: pytanko IP: 213.134.186.* 11.01.06, 13:05
                    Ja również jeżeli mogę sie dołączę:)
                    Wczoraj byłam załamana, bo wróciłam od gina z receptą na yasmin, apotem
                    znalazłam tyle negatywów na jego temat. Teraz już mi lepiej bo odkryłam wasze forum.
                    Ale mam takie pytanko:chciałam zrobić badania określające poziom hormonów, żeby
                    dobrze dobrać tabletki, no a lekarka powiedziała ,że nie ma sensu u zdrowej
                    kobiety. A tyle razy czytałam, że jak sie zrobi te badania, to można tak dobrać
                    tabletki, aby nie powodowały różnych dolegliwości.Dodam jeszcze ,że jestem po 2
                    porodach i moje cykle ostatnio bardzo się skróciły - trwają21 dni. nie wiem czy
                    stało się to po miesięcznym używaniu evry? wcześniej miałam po karmieniu 2 cykle
                    ok 44 dni , potem przez miesiąc Evra( dłużej nie wytrzymałąm) potem jeden cykl
                    44 dni i chyba 4 nastepne 21 dni. A ona stwierdziła że w takim razie Yasmin
                    będzie najlepszy. CZy powinna mi zalecić jakieś badania na poziom hormonów?
                    Mam ostatnio trochę problemów z cerą również, może jeszcze to :
                    mam ciemnobląd włosy, piwne oczy, jestem bardzo szczupła.
                    Z góry dziękuję za cierpliwośc:)
                    Nie wiem czy mam zmienić lekarza, bo trochę byłam wczoraj rozczarowana, ale może
                    niesłusznie?
                    pozdrawiam . kasia
                    • Gość: Gosia Re: pytanko IP: *.such.nat.hnet.pl 12.01.06, 11:30
                      Mam pytanko. Nie znam się na środkach antykoncepcyjnych, a w czoraj Pani doktor
                      przepisałą mi Gravistat125. Wcale nie chciałam brać tabletek ale niestety usg
                      wykryło u mnie wczoraj torbielę na prawym jajniku o średnicy 40 mm. Pani doktor
                      stwierdziła że w tej sytuacji najlepszy bedzie wlasnie Gravistat. Co Pan na to?
                      Teraz biorę Luteine i czekam na pojawienie się okresu a potem mam zacząć brać
                      G, przez 4 miesiące. I na tym mam zamiar zakończyć przygodę z pigułkami pod
                      warunkiem oczywiście że 4 miesiące pomogą mojej torbielce. Pani doktor
                      stwierdziła ponadto że będą one dla mnie lepsze bo po nich występuje mniejsze
                      ryzyko zakrzepicy, a ja jestem w grupie ryzyka. Czy powinnam zmienić te
                      tabletki?Czekam na szybką odpowiedz.Z góry dziekuje
        • Gość: elvira pigulki nie hamuja jajeczkowania???!!!! IP: *.range86-134.btcentralplus.com 13.01.06, 10:50
          witam, czytalam Pana odpowiedz na pytanie marty i jestem troszke przerazona!1
          jak to mozliwe ze pigulki nie hamuja jajeczkowania??? Przeciez na ulotkach
          wszystkich pigulek jest napisane, iz hamuja jajeczkowanie nie dopuszczajac do
          tego aby jajeczko osiagnelo stan w ktorym moze zostac zaplodnione??? Bardzo
          prosze o odpowiedz
          • Gość: adam+ ADAM IP: *.brama.prenet.pl 21.02.06, 22:15
            witam
            przepraszam że od dłuzszego czasu nie odpowiadam na posty, ale doszedłem do
            wniosku ze forum czestochowa nie powinno byc miejscem do wymiany informacji o
            dość intymnych kwestiach.
            Jeśli Pani (Pan) chciałby zadać mi jakies pytanie, proszę pisać na adres
            femur1@o2.pl , zawsze odpowiem
            Pozdrawiam.
    • Gość: anna problem, prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 08:19
      Pani Doktorze. Proszę Pana o pomoc gdyż na temat o który chcę zapytać słyszałam
      już kilka różnych odpowiedzi i przyznam szczerze że jestem dośc mocno
      zaniepokojona. Otóż opółtora roku temu miałam robioną konizację. Stało się to
      po badaniu cytologicznym ( III) i po pobraniu wycinków. W chwili obecnej staram
      się o dziecko. Czy to bezpieczne? Jakie moga być powikłania? Kiedy zakłada się
      szew? Czy możliwy jest poród naturalny ? Proszę o odpowiedź
    • Gość: cienias Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 21:45
      Gdzie toto mozna kupić???
    • Gość: 9826 Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 09:27
      w aptece
      • Gość: mazia PYTANIE IP: *.ondraszek.ds.polsl.pl 21.02.06, 21:46
        pomocy, czy jak miałam stosunek z chłopakiem jakies 3 dni po miesiączce bez
        gumki i nie było wytrysku wewnatrz (w ogóle go nie było) to czy jest możliwość
        zajścia w ciąże? ODpiszcie proszę!!!!!!
        • Gość: fanka Re: PYTANIE IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 21:53
          "Dni od 5 do 14
          Krwawienie miesiączkowe zwykle ustaje po 5 dniach.
          Przez kilka następnych dni z pochwy może wydobywać
          się śluz wytwarzany w szyjce macicy. Między 9 a 13
          dniem poziom estrogenu osiąga maksimum i śluz staje
          się przeźroczysty i rzadki. Jest to początek dni płodnych.
          W 13 dniu cyklu poziom hormonów przysadkowych regulujących
          dojrzewanie i uwolnienie komórki jajowej także osiąga maksimum,
          temperatura ciała wzrasta o około 0,5 C i w 14 dniu następuje
          jajeczkowanie (owulacja). " zalezy ile trwalo u Ciebie krwawienie
          • Gość: mazia Re: PYTANIE IP: *.ondraszek.ds.polsl.pl 21.02.06, 21:59
            krwawienie trwalo 5 dni.
            dzieki za pomoc :)
            • Gość: fanka Re: PYTANIE IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 22:10
              nie ma za co:) pozdrawiam
        • Gość: Asia Pytanie IP: *.ondraszek.ds.polsl.pl 22.02.06, 17:25
          Czesc, czy przy tabletkach anty jest możliwość zajścia w ciążę jeśli wytrysk
          będzie w pochwie?? dzięki za odpowiedź!
          • Gość: fanka Re: Pytanie IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 17:33
            jezeli lykasz tabletki regularnie,
            nie bralas antybiotykow oslabiajacych
            dzialanie antykoncepcji,
            nie mialas wymiotow ani biegunki
            - to mozesz byc spokojna
            • Gość: Asia Re: Pytanie IP: *.ondraszek.ds.polsl.pl 22.02.06, 17:42
              supper :) bo troszke sie obawiam! nic takiego nie bralam. dzięki
              • Gość: fanka Re: Pytanie IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 17:45
                a co lykasz?
                • Gość: Asia Re: Pytanie IP: *.ondraszek.ds.polsl.pl 22.02.06, 18:03
                  Yasmin, od 3 m-cy
    • Gość: wera zapomnialam wziac pigulke!!!!!!!!!!! IP: *.server.ntli.net 27.02.06, 01:11
      bardzo prosze o odpowiedz-jezeli zapomnialam przyjac tabletke w drugim tygodniu
      opakowania i minelo ponad 12 godzin to co powinnam zrobic? ja po prostu
      ominelam ta tabletke i przyjelam nastepna nastepnego dnia o planowanej porze.
      czy dobrze zrobilam? moze powinnam wziac 2 na raz?
      • Gość: xy Re: zapomnialam wziac pigulke!!!!!!!!!!! IP: 80.50.85.* 01.03.06, 10:27
        Tak, powinnaś wziąć dwie naraz i do końca cyklu stosować dodatkowe
        zabezpieczenie. Poczytaj ulotkę
        • Gość: studentka Re: kilka pytan do Pana Adama:) IP: *.torun.mm.pl 15.06.06, 15:45
          Witam:) Ja rowniez, znow;), mam kilka pytania do pana Adama.
          1) czy skurcze miesni, w lydce, w palcach u nog, moga byc skutkiem brania
          yasmin?
          2) czy gesty, bialy sluz pojawiajacy sie czasem w duzych ilosciach rowniez jest
          zwiazany z braniem yasmin?
          3) od ok miesiaca odczuwam lekkie pieczenie/bol przy oddawaniu moczu; czy to
          mzoe byc zwiazane z dostaniem sie bakterii do cewki przy stosunku? jesli tak,
          to w jaki sposob sie to leczy? dotychczas bralam jedynie furagin (oprocz tego
          biore leki na kamice nerkowa).
          Z gory baaaaaaardzo dziekuje za odpowiedz!:)
          • Gość: Gość Re: kilka pytan do Pana Adama:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 14:53
            Witam!Duzo czytałam na temat pigułek Yasmin i rozważam antykoncepcje własnie
            przy pomocy tych tabletek.Mam jednak kamienie w woreczku żółciowym,czy w takim
            razie mogę zacząć zażywać Yasmin???Proszę o odpowiedź.
            • Gość: adam+ Re: kilka pytan do Pana Adama:) IP: *.prenet.pl 26.07.06, 22:43
              proszę o maila na femur1@o2.pl :)
    • Gość: Lex preparat antykoncepcyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 17:12
      Dużo już nasprzedawałeś tego badziewia?
      • Gość: adam+ Re: preparat antykoncepcyjny IP: *.prenet.pl 26.07.06, 22:46
        widzę że znasz się na rzeczy .....
        nie ma jak fachowa dyskusja :)
        • Gość: zainteresowana Re: preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 11:54
          Ja mam takie pytanko... Bo biorę Yasmin- pierwsze opakowanie mam już za sobą,
          teraz 7-dniowa przerwa. No ale miałam plamienia. Powiem więcej, wzięłam
          pierwszą tabletkę prawidlowo- w pierwszym dniu okresu i było tak jakby mi sie
          on nie skończył:/ Krwawilam i krwawiłam aż nadszedł obfitszy normalny okres.
          ale martwię się, czy to przejdzie przy drugim opakowaniu? Aha i jeszcze jedno.
          Mam 20 lat ( nie 35) i zdaża mi się palic papierosy. Czy to duże ryzyko???
          • madziulka_20 Czy Yasmin już działa? 07.09.06, 22:06
            Mam takie pytanko do pana Adama - jeśli brałam Dufaston przez 3 miesiące, a
            teraz zaczynam brac Yasmin, to czy jestemw pełni zabezpieczona? Bo Dufaston
            działal w drugą stronę... Czy moze potrzeba dodatkowych zabezpieczeń? I czy
            zaraz po pierwszym opakowaniu moge nie robić przerwy? Akurat dostalabym okres
            podczas zwiedzania zamków i klifów, nie bardzo mi to odpowiada:-/
            • Gość: Ja Re: do Dr Adama IP: 80.55.228.* 08.09.06, 13:51
              proszę o interpretacje wyniku badania
              "Materiał stysfakcjonujący do oceny. Zmiany komórkowe łagodne. cervicitis
              chronica non specyfica. Inne: dość liczne komórki gruczołowe endometrium
              Z góry dziekuje.
              • Gość: co Re: redakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 13:58
                z tym postem to jest przesadzaone...
                prosze żeby redakcja zareagowła
      • viva_il_canto do LEXA 08.09.06, 15:22
        wiadomo-wczasy zagraniczne, prezenty, odsetki z zyskow itp.Firmy farmaceutyczne
        sa az za chojne.
        Ginekolodzy wrecz wciskają taki syf pacjentkom, nie informujac, jakie to
        swiństwo i zagrożenie dla organizmu.
        Tylko ze kazda mloda dziewczyna sie na to nabierze:ulotki dolaczone do tych
        syfow tak pozytywnie i kolorowo opisuja efekty dzialania i brak skutkow
        ubocznych, ze az ma sie ochote przyjąć cale opakawanie na raz.
        Sama sie kiedys na to zlapalam i teraz wygladam jak baba w ciąży z
        celulitem,tak po tym utylam.
        Juz nie wspomne o pustych kieszeniach.
        Ale o tym zaden lekarz nie pisnie slówkiem.Wyleguje się na wczasach pod palmą
        za moją kasę, a ja załamuję rece nad wlasną glupotą.
      • viva_il_canto do LEXA 08.09.06, 15:22
        wiadomo-wczasy zagraniczne, prezenty, odsetki z zyskow itp.Firmy farmaceutyczne
        sa az za chojne.
        Ginekolodzy wrecz wciskają taki syf pacjentkom, nie informujac, jakie to
        swiństwo i zagrożenie dla organizmu.
        Tylko ze kazda mloda dziewczyna sie na to nabierze:ulotki dolaczone do tych
        syfow tak pozytywnie i kolorowo opisuja efekty dzialania i brak skutkow
        ubocznych, ze az ma sie ochote przyjąć cale opakawanie na raz.
        Sama sie kiedys na to zlapalam i teraz wygladam jak baba w ciąży z
        celulitem,tak po tym utylam.
        Juz nie wspomne o pustych kieszeniach.
        Ale o tym zaden lekarz nie pisnie slówkiem.Wyleguje się na wczasach pod palmą
        za moją kasę, a ja załamuję rece nad wlasną glupotą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka