tarja3 Z innej beczki :) 05.12.05, 23:58 Panie Adamie, mam pytanie z innej beczki. Czy moglby mi Pan polecic jakies dobre laboratorium w Czestochowie gdzie moglabym wykonac badanie krwi na zawartosc hormonu HCG? zrobilam dwa testy ciazowe i obydwa wyszly pozytywne ale chcialabym sie upewnic. Z gory dziekuje za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Z innej beczki :) IP: *.brama.prenet.pl 06.12.05, 20:53 Witam Jeśli chodzi o HCG, to uważam że najlepiej zrobić je w laboratorium szpitala na Parkitce. Wynik jest zawsze bardzo wiarygodny, rozpisane są tygodnie ciąży w zalezności do stężenia HCG. Ponadto jeśli odda Pani krew do godziny 10 rano to wynik będzie tego samego dnia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłopczyk Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 22:05 słyszalem ze czosnek jest dobry na anty koncepcje czy to prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmmm Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: 213.199.196.* 07.12.05, 19:08 To wręcz świetny sposób na antykoncepcję! Jak się go najesz to masz pełne zabezpieczenie przed ciążą bo na bank do niczego nie dojdzie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Prosze o pomoc panie doktorze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 19:56 Stosuje Yasmin od tygodnia, ale odkąd przeczytałam ulotkę o tej nieszczęsnej zakrzpeicy to strasznie zaczęłam się bać... zastanawiam się nawet czy nie przerwać zażywania tabeltek... sa jakieś konketne objawy tej zakrzepicy? można temu jakoś zapobiec, nie wiem, może powinnam iść się przebadać najpierw czy mi to nie grozi.. . Dziękuje z góry za odpowiedz Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika21 Pytanie do Dr. Adama :-) IP: *.mmj.pl 09.12.05, 13:46 Witam i pozdrawiam. Chciałabym wiedzieć jak zmienia się organizm kobiety w przypadku zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Wiadomo, ze u kobiety która ich nie zażywa poziom hormonów zmienia się w czasie cyklu, a co za tym idzie zmienia się ciało i nastrój np. ochota na seks itd. Jak to jest kiedy naturalny cykl zostaje zablokowany? Mam wiele pytań związanych ze stosowaniem antykoncepcji hormonalnej na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Wszędzie pisze tylko co zrobić kiedy się zapomniało przyjąć tabletkę etc. A ja chciałabym wiedzieć coś więcej nić podstawowe informacje na temat jej stosowania. Może mógłby mi Pan polecić jakąś stronę internetową albo książkę. Pozdrawiam serdecznie Pana Doktora i forumowiczów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Pytanie do Dr. Adama :-) IP: *.brama.prenet.pl 09.12.05, 22:59 Witam Faktycznie, trudno uzyskać w internecie czy z ulotek przylekowych jakieś konkretne informacje o stanie organizmu kobiety w trakcie pobierania tabletek. Zwłaszcza że nie ma tu jakiś absolutnych zasad, reakcja organizmu poszczególnych pacjentek może być różna. Proszę zapytać lekarza ginekologa lub położną w najbliższej przychodni o poradnik antykoncepcyjny wydany przez firmę schering, bardzo dobrze i przystępnie napisany. Ja mam ich w gabinecie bardzo dużo i cieszą się one uznaniem pacjentek. najważniejsze jest to że mimo wydania przez firmę farmaceutyczną nie ma tam nacisku na stosowanie jej preparatów jak ma to miejsce w poradnikach firmy cilag czy organon i innych. Jeśli byłyby problemy z dostaniem tej książeczki lub miałaby Pani więcej pytań, proszę pisać do mnie na adres femur1@o2.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AJ Pytanie do Dr. Adama - Yasmin a Augmentin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 09:07 Witam. Panie doktorze. Jestem w tej chwili w polowie mojego drugiego opakowania Yasmin. Wczesniej przez rok bralam tabletki Jeanine. Jestem w tej chwili chora i musze lykac dwa razy dziennie Augmentin. Mam w zwiazku z tym pytanie: czy musimy z mezem stosowac dodatkowe zabezpieczenie np. w postaci prezerwatywy? Chodzi o okres pobierania augmentinu jak i po, przez kilka kolejnych dni? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Pytanie do Dr. Adama - Yasmin a Augmentin IP: *.brama.prenet.pl 16.12.05, 23:03 Witam Nie jest to konieczne, jeżeli zachowa Pani minimum 3 godzinną przerwę pomiędzy wzięciem tabletki a wzięciem antybiotyku. Augmentin jest dawkowany dwa razy na dobę więc nie powinno być problemu, jeśli coś by nie pasowało to żadnym problemem było by przesuniecie o 3-4 godziny terminu brania tabletek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.J. Re: Pytanie do Dr. Adama - Yasmin a Augmentin IP: *.torun.mm.pl 28.12.05, 21:55 Witam. Panie doktorze jeszcze jedno. Bralam Augmentin razem z Yasmin przez ostatni tydzien z 21 dni przyjmowania Yasmin. Odbywalo sie to mniej wiecej w odstepie godziny tzn. 20:30 Augmentin, 21:30 Yasmin. Ostatnie dwie tabletki Augmentinu przypadly na pierwszy dzien przerwy 7-dniowej. Dzis czyli w srode biore pierwsza tabletke z nowego opakowania. Prosze mi powiedziec jak postepowac w tej chwili. Czy powinnam stosowac dodatkowe zabezpieczenie w postaci prezerwatywy? Jesli tak to jak dlugo? Pozdrawiam A.J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Pytanie do Dr. Adama - Yasmin a Augmentin IP: *.brama.prenet.pl 28.12.05, 23:33 witam No, tu sprawa jest jasna, jesli ostatnie tabletki augmentinu przypadły na pierwszy dzień 7 dniowej przerwy to przy stosowaniu następnego opakowania, uzywanie dodatkowego zabezpieczenia jest całkowicie zbedne. Pierwsza tabletka nowego opakowania rozpoczyna zupełnie nowy cykl hormonalny i to co się działo w przerwie przed jej wzieciem nie wpływa na skuteczność następnego opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Prosze o pomoc panie doktorze! IP: *.brama.prenet.pl 09.12.05, 22:50 Witam Zakrzepicy nie ma co demonizować. Dochodzi do niej w skrajnych przypadkach. Podstawowym czynnikiem sprzyjającym jej powstaniu jest palenie papierosów, jeśli Pani nie pali to ryzyko jest absolutnie minimalne. Objawy stanówprowadzących do zakrzepicy to uczucie tzw. ciężkich nóg, uczucie ich obrzęku, odczuwanie drętwienia itp. Zwykle wtedy przy dłuzszym marszu szybko dochodzi do zmęczenia nóg, skóra moze być nieco zaczerwieniona i bardziej niż normalnie cieplejsza. Jako profilaktykę można stosować preparaty aspiryny kardiologicznej, ale tylko wtedy kiedy badania krzepliwości będą sugerowały jej wzrost. Najlepiej wykonać INR oraz morfologię z płytkami krwi, jeśli wyniki będą w normie, oczywiście w trakcie brania tabletek, to nie ma problemu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wika Pytanie do dr Adama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 16:17 Witam panie doktorze! Biorę od miesiąca tabletki, bolały mnie łydki i dlatego postanowiłam wykonać sobie badania... INR 1,1, PT 15,5 sek, wsk.protr. 93,8% Proszę o interpretacje wyników Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Pytanie do dr Adama IP: *.brama.prenet.pl 16.12.05, 22:37 Witam Problem o którym Pani pisze nie musi dotyczyć od razu niebezpieczemstwa nadkrzepliwości. Wyniku badań są w porządku.Norma dla INR to 1.0 , +/- 0,2. A więc zakres normy zawiera się między 0,8 a 1,2. Przy czym wartości powyżej 1,0 świadczą o "mniej krzepliwej" krwi zaś wartości poniżej 1,0 o nadkrzepliwości. Dolegliwości u Pani mogą być spowodowane niedoborem elektrolitów, głównie potasu i magnezu, które często wystepują przy pobieraniu tabletek anty. Prosze spróbować wziąć sobie aspargin, 2 razy po 2 tabletki na dzień. Dolegliwości powinny ustąpić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: Pytanie do dr Adama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 17:12 Przepraszam, że zawracam głowę panu doktorowi w okresie przedświątecznym, ale mam dość zasadniczy problem. Otóż, przez 6 miesięcy brałam Minulet, a później od razu (bez przerwy) przestawiłam się na Yasmin, który przyjmowałam przez 3 miesiące. Wcześniej, przy Minulecie, wszystko przebiegało książkowo, przy Yasmin miałam wyjątkowo nie-obfite krwawienia w czasie 7 dniowych przerw. Natomiast po odstawieniu Yasmin (ok.miesiąc temu) krwawię praktycznie cały czas. Czy to jakiś powód do niepokoju, czy po prostu Yasmin zakłócił mi gospodarkę hormonalną i stąd te anomalie? Odstawiłam te nowoczesne tabletki, bo źle je znosiłam - bóle brzucha, WROST masy ciała, ogólne poczucie ociężenia, itd. Bardzo proszę o poradę co robić - iść do lekarza, czy przeczekać, a jeśli to drugie, to jak długo? Z góry dziękuję za odpowiedźi pozdrawiam świątecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala PROSZĘ O ODPOWIEDŹ!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 23:16 Być może nie zauważył Pan mojego zapytania - pozwolę je sobie wkleić jeszcze raz, poniżej: > Przepraszam, że zawracam głowę panu doktorowi w okresie przedświątecznym, ale > mam dość zasadniczy problem. Otóż, przez 6 miesięcy brałam Minulet, a później > od razu (bez przerwy) przestawiłam się na Yasmin, który przyjmowałam przez 3 > miesiące. Wcześniej, przy Minulecie, wszystko przebiegało książkowo, przy > Yasmin miałam wyjątkowo nie-obfite krwawienia w czasie 7 dniowych przerw. > Natomiast po odstawieniu Yasmin (ok.miesiąc temu) krwawię praktycznie cały > czas. Czy to jakiś powód do niepokoju, czy po prostu Yasmin zakłócił mi > gospodarkę hormonalną i stąd te anomalie? Odstawiłam te nowoczesne tabletki, bo > > źle je znosiłam - bóle brzucha, WROST masy ciała, ogólne poczucie ociężenia, > itd. > Bardzo proszę o poradę co robić - iść do lekarza, czy przeczekać, a jeśli to > drugie, to jak długo? > Z góry dziękuję za odpowiedźi pozdrawiam świątecznie. Bardzo dziękuję za odpowiedź, to dla mnie ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: PROSZĘ O ODPOWIEDŹ!! IP: *.brama.prenet.pl 28.12.05, 22:30 witam po świętach :) Postepowanie praktycznie zalezy od intensywnosci krwawienia. tego typu krwawienia mają miejsce po odstawieniu tabletek dość często. Spowodowane jest to małą ilością estrogenów, których jajniki produkuja troche mniej w trakcie pobierania tabletek a po ich odstawieniu tabletek trzeba troche czasu aby stęzenie estrogenów wróciło do normy. jeśli krwawienie utrzymuje się juz od miesiąca, lepiej byłoby pójść do ginekologa. Leczenie w takim wypadku jest dość proste. Z listu wynika ze nie chce juz Pani brać tabletek, tym bardziej powinno się u Pani zablokować krwawienie i zastosowac leczenie umiarawiające cykle. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Pytanie do dr Adama IP: *.eranet.pl 16.06.06, 15:22 Jestem w drugim m-cu ciąży i przy okazji mam torbiel na jajniku 2 cm czy powinnam sie niepokoic. Czy powinnam podjać jakies kroki??? Bede wdzieczna za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
mazia4 ciąża a antykoncepcja 19.12.05, 23:38 Witam, chciałabym się dowiedzieć jak to jest kiedy bierze się tabletki a jest się w ciąży? Jak rozpoznać że się jest w ciąży? Czy objawy są tylko takie że nie ma się krwawienia z odstawienia? Pozdrawiam i życze wesołych świąt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: She YASMIN!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:40 Mam pytanko, co do Yasmin. Biore od kilku dni, czuję sie dobrze..ale od wczoraj bolą mnie strasznie wszsytkie "kości", jestem obolała i mam ból głowy.Slyszalam, ze mogą byc takie uboczne skutki Yasmin, czy to prawda, czy moje dolegliwosci moga spowodowane byc czyms innym? Jakie są plusy i minusy brania tych pigułek, na co dobrze wpływają a na co źle i ważne pytanie: czy rosną po nich piersi??? :-) Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam! WESOŁYCH śWIĄT WSZYSTKIM ZYCZĘ :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: YASMIN!!!! IP: *.brama.prenet.pl 20.12.05, 22:56 witam myśle że bóle kostno - mięśniowe, spowodowane są nie yasmin, lecz pewnie infekcją wirusową. W kazdym razie nic takiego nie występuje raczej przy stosowaniu tabletek. pani dugie pytanie łaczy się z trzecim. Jedynym nie do końca wyjaśnionym działanie pigułek jest potencjalnie niekorzystne działanie na piersi. Estrogen z tabletki stymuluje tkanke gruczołową. Po yasmin na pewno bardziej niż po logeści piersi mogą się powiększyć. Ale to nic pewnego :) Dodatnich działań jest sporo, zmniejszenie ryzyka ciąży pozamacicznej, nowotworów jajnika, macicy i jelta grubego. Regulują cykle, skracają krwawienia, no i w przypadku yasmin bardzo dobrze oddziaływują na cerę i ogólnie na skórę. Co do negatywów, to właściwie jedynym ryzykiem jest właśnie kwestia zmian w piersiach. Lecz jakiekolwiek ryzyko statystycznie rozpoczyna się dopiero po 5 latach regularnego stosowania tabletek. Pozdrawiam Wesołych Świąt :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: She Re: YASMIN!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 23:20 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz Doktorze! Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bondsgirl Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:08 już dawno jest w aptekach i warto kupić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julies wesołych świat! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.05, 13:36 Panie Adamie chciałabym złozyc Panu swiateczne zyczenia....duzo milosci, spelnienia marzen i wielu radosnych chwil.Dziekuje Panu za pomoc i wszystkie rady ktorych nam Pan udzielil!Wesołych Świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: wesołych świat! IP: *.brama.prenet.pl 28.12.05, 23:34 Bardzo dziekuje i równiez życzę wszystkiego tego o czym Pani marzy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeronimo Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 10:56 Adam ! Dziękuję za Twoją obecność tutaj ! Dużo miłości ! Przez cały następny rok i przez całe życie :-) Pozdrawiam Cię. ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam++ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 28.12.05, 23:49 jeronimo, jesteś moim aniołem stróżem również duzo miłości i takiej małej... wiekszej no i wielkiej...na całe nasze zycie... ode mnie dla ciebie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julies yasmin-wyniki badan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 17:14 Biore yasmin juz ponad pol roku ,dlatego zrobilam wszystkie badania. Bardzo prosze o ich interpretacje i odp. czy dalsze branie yasmin nie spowoduje wiekszych problemow.Najbardziej obawiam sie o INR. W nawiasie podam takze wyniki badan zanim zaczelam brac yasmin. Wskaznik protrombinowy: 115 (101) czas PT 12,4 (14,8) INR 0,87 (0,99) bilirubina całkowita 0,5 (wczesniej nie robilam) AspAT 22 (25) AIAT 16 (12) Hematokryt 40 (42) Hemoglobina 13,3 (14,2) krwinki czerwone 4,28 (4,49) krwinki biale 5,5 (6,4) plytki krwi 214,5 tys. w 1 ml3 krwi z gory dziekuje za pomo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: yasmin-wyniki badan IP: *.brama.prenet.pl 03.01.06, 23:25 witam Wyniki morfologi tzn. hematokryt , hemoglobina kr. czerwone i białe oraz płytki krwi, wszystko w normie. Enzymy walat i aspat też w normie, więc raczej nie ma co się obawiać o wątrobe, ponadto bilirubina jest też niska więc wątroba dobrze sobie radzi z toksynami ustrojowymi. Natomiast wskaźniki krzepliwości zmieniły się w niekorzystną stronę, są oczywiście nadal w normie, ale spadek INR-u jest nieco niepokojacy.. Czas PT i wskaźnik protrombinowy są pochodnymi INR. Jak u Pani z papierosami ? Czy dzienna "podaż " płynów jest w normie, czy też pije Pani sporadycznie jedną - dwie kawy i na tym koniec ? Nie ma tragedii , ale trzeba troche na tą krzepliwość zwrocic uwagę. Poza tym wszystko ok. :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julies Re: yasmin-wyniki badan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 09:24 papierosów nigdy nie palilam, plyny staram sie uzupelniac regularnie gdyz wiem ze yasmin wyplukuje wode z organizmu.Kawy nie pije w ogole.Wystraszylam sie tym INR a moj lekarz stwierdzil ze przeciez jest w normie.wlasnie jestem na etapie poszukiwan nowego.Co mozna zrobic z ta krzepliwoscia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: yasmin-wyniki badan IP: *.brama.prenet.pl 04.01.06, 23:01 Witam przede wszystkim bez paniki :) Jakby na to nie patrzeć, wynik mieści sie w normie i jeszcze sporo do przekroczenia dolnej granicy (0,8 - 1,2). Z tego co Pani pisze nie ma żadnych obciążeń z wywiadu. najgorsze są papierosy i jesli Pani ich nie pali to nie ma strachu. Jednakże kierunek zmian jest zdecydownie niekorzystny, proponowałbym jeszcze raz skontrolowac INR i jeśli wynik ponownie oscylowałby w granicach 0,8 dobrym rozwiązaniem byłoby branie przez 2-3 miesiące jakiegoś preparatu aspiryny kardiologicznej. Ale naprawdę w niskiej dawce np. acesan 30, dostanie go Pani w każdej aptece bez recepty, dawkowanie 1 raz dziennie jedna tabletka. Ewentualnie można podać 50 mg, ale 75 mg, dawka najczęściej stosowanych aspiryn kardiologicznych jest, wg mnie już za wysoka. Preparat ten z całą pewnościa spowoduje zmniejszenie krzepliwości i polepszenie tzw. reologicznych właściwości krwi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda pytanie do P. adama+ IP: *.icpnet.pl 17.01.06, 17:52 witam, mam 18 lat i od roku przyjmuje LOgest. pierwsze pol roku bylo super, a pozniej zauwazylam ciagly spadek libido. byly dni kiedy wzrastalo, ale przynaje ze mozna by je policzyc na palcach jednej reki.. w ciagu ostatniego miesiaca spadlo ono juz calkowicie do zera.. przez pewnien czas (ok.tydzien-poltora) wystepowala tkliwosc piersi (a dokladniej brodawek) ale przeszlo. wlasnie koncza mi sie tabletki i musze wybrac sie do lekarza po nastepne. w zwiazku z tym chcialabym najpierw zapytac Pana o zdanie co do doboru tabletek. przyznam szczerze ze mysle o Yasmin-ale to chyba tylko dlatego ze widze tu wiele pozytywnych opinii.. :) czy zmiana logestu na yasmin moze pomoc mojemu libido?? a moze sa jeszcze jakies inne wyjscia? bardzo bede wdzieczna za odpowiedz.. :) ps. jesli chodzi o moja budowe-177cm i 70kg. z natury brunetka, oczy piwne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferry Re: Antybiotyki i pigułka IP: *.domena.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 10:29 W ciągu ostatnich dwóch miesięcy łykam już czwarty antybiotyk... :( Zabezpieczam się oczywiście dodatkowo prezerwatywą, ale zastanawia mnie, czy powinnam stosować podwójne zabezpieczenie (Marvelon+prezerwatywa)tylko do końca pigułek z tego opakowania, czy, dla pewności, jeszcze podczas następnego cyklu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Antybiotyki i pigułka IP: *.brama.prenet.pl 28.12.05, 23:28 witam a co to za infekcja... cztery antybiotyki? Mysle ze w tym cyklu faktycznie powinna Pani stosowac dodatkowo zabezpieczenie prezerwatywą, ale jeśli antybiotyk zakończy się przed 7 dniową przerwą lub w jej pierwszych dniach to stosowanie prezerwatywy przy nastepnym opakowaniu jest zbedne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.pcz.czest.pl 28.12.05, 13:36 Nie wiem, o co wam chodzi, ale ja go używam od pół roku i jest świetny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota!!! Kiedy wystapiło u Was "krwawienie z odstawienia"? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.01.06, 08:09 Napiszcie kiedy wystąpiło u was krwawienie z odstawienia,po ilu dniach?Ja odstawiłam tabletki 4 dni temu i ciągle nic:(Chciałabym wiedzieć jak to jest u Was dziewczyny.Proszę o pomoc.PS:Mimo tego iż tabletki brałam reguralnie i żadnej nie opuściłam (nie zabezpieczałam sie w żaden dodatkowy wsposób)to mam taki niesamowity stres, że ...!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta pytanie do adama + wazne!!! IP: *.range81-155.btcentralplus.com 04.01.06, 19:34 mam do Pana pytanie- jaka jest mozliwosc zajscia w ciaze w kilka dni po odstawieniu pigulek??? skonczylam ostatnie opakowanie pigulek (harmonet) w srode i w czwartek za tydzien powinnam przyjac pierwsza pigulke z kolejnego opakowania. nie zrobilam tego gdyz chcialabym odstawic tabletki. moje pytanie konkretnie brzmi- jaka jest mozliwosc zajscia w ciaze w przypadku odbycia stosunku w trzy dni po tym jak powinnam zaczac nowe opakowanie??? slyszalam bowiem, iz prawdopodobienstwo jest bardzo malei ciezko zajsc w ciaze nawet do trzech miesiecy po odstawieniu. to dla mnie bardzo wazne, dlatego bardzo proszeo odpowiedz. pozdrawiam. marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: pytanie do adama + wazne!!! IP: *.brama.prenet.pl 04.01.06, 23:14 Witam Z zachodzeniem w ciąże po tabletkach sprawa wygląda nieco inaczej. Większość pacjentek (ocenia się na 75%), w trakcie stosowania tabletek ma normalna owulacje i po ich odstawieniu dostają miesiączkę normalnie, po około 28 dniachod pierwszego dnia krwawienia. Oczywiście moznaby dyskutować o procentach ale fakt pozostaje faktem, tabletka antykoncepcyjna w więcej niz połowie przypadków nie hamuje jajeczkowania. Co za tym idzie mozliwość zajścia w ciąże jest juz w pierwszym cyklu po ich odstawieniu. Jednak w pani przypadku mozliwość zajścia w ciąże jest własciwie żadna. Krwawienie po ostatniej tabletce pojawiło się pewnie w 3 lub 4 dniu, jesli więc stosunek był po trzech dniach od dnia ewentualnego rozpoczęcia nowego opakowania, na pewno nie doszło jeszcze do owulacji. ( z wyliczenia daje to 7 - 8 dzien cyklu) Wg mnie zajście w ciąże w tym przypadku, nawet przy wcześniejszym braku blokady owulacji przez tabletke, jest niemozliwe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola23 Re: pytanie do adama + wazne!!! IP: *.lama.net.pl 05.01.06, 20:11 Mam duży problem z dobraniem antykoncepcji.Brałam Logest po którym byłam strasznie opuchnięta-kostki, oczy łydki i jeszcze monstrualny, bolący biust.Po roku zmieniłam je na Cilest, które brałam przez 2 miesiące.Trochę mniej spuchłam ale jednak...Przerwałam branie pigułek bo nie było już to konieczne.Teraz chciałabym znów sie zabezpieczać, ale totalnie nie wiem co wybrać.Ginekolodzy u których byłam nie chcą mi zlecić zrobienie żadnych badań,aby wybór był trafniejszy.Wspomnę jeszcze że jakiś czas temu chodziłam na siłownie ale przestałam bo na nogach zrobił mi sie żylak.NIe wiem co robić?Może nie powinnam brać tabletek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evika Re: pytanie do pana dr Adama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 12:53 witam mam pytanie, a konkretnie problem. Podczas drugiego tygodnia brania tabletek- Diane 35 wspolzylam- jednakze stosunek nie zakonczyl sie wytryskiem. Mialo to miejsce w czwartek. W trzecim tygodniu, tj w srode w godz po wzieciu tabletki dostalam biegunki (tzn sprawa jednorazowa, po prostu jeden bardzo luzny stolec). Wg zalecen ulotki po skonczeniu opakowania zaczelam nowe bez przerwy (ale po biegunce nie bralam jakiejs dodatkowej tabletki z innego opakowania) czy taka sytuacja moze zakonczyc sie ciaza? bardzo prosze o w miare szybka odpowiedz dziekuje i pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiek Re: pytanie do pana dr Adama IP: *.ib.tcz.pl / *.tcz.pl 08.01.06, 18:35 ja równiez mam pytanie do Pana Doktora!:)poprzednio brałam Hormonet i zaczęły puchnąc mi po nim nogi , konkretnie to łydki szczególnie w okolicach kolan i mialam uczucie cięzkości.czy mogl to byc wynik zatrzymywania wody w organizmie- tak jak powiedzial mi to moj lekarz.pytam bo chcialabym zaczac przyjmowac Yasmin a moj ginekolog powiedzal ze byly by one dla mnie odpowiedniejsze własnie ze względu na jego przeciwdzialajacy zatrzymywaniu wody w organizmie.jak juz pytam to chcialabym sie jeszcze dowiedziec czy fakt ze pare lat temu mialam male torbiele w piersiach(obecnie pod kontrola i wporzadku) przeszkadza w braniu pigulek?z gory dziekuje za odpowiedz i musze powiedziec ze jest tu Pan Doktor niezastapiony:) Odpowiedz Link Zgłoś
jastrzabek1983 Re: pytanie do pana dr Adama 08.01.06, 22:10 Witam ja również mam pytanie do Pana doktora! biore tabletki Yasmin od 3 tyg czuje sie dobrze nie moge narzekać ale od tyg zażywam antybiotyk bioparoks czy jest on niebezpieczny razem z tabletkami.powinnam nie robic tygodniowej przerwy i wziasc nastepne opakowanie od razu?? dziekuje serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi moze Pan cos wie na ten temat.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:14 Zastanawiam sie czy ma Pan jakies wiadomości na temat leczenia nadmiernego owłosienia? Nie chodzi mi o tabletki które raczej nie pomagaja a nawet jesli troche, to po odstawieniu wszystko wraca "do normy". Wiem ze duzo dziewczyn ma ten problem... Moze ma Pan jakies informacje o nowych lekach, które skutecznie to beda leczyc. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:16 Zastanawiam sie czy ma Pan jakies wiadomości na temat leczenia nadmiernego owłosienia? Nie chodzi mi o tabletki które raczej nie pomagaja a nawet jesli troche, to po odstawieniu wszystko wraca "do normy". Wiem ze duzo dziewczyn ma ten problem... Moze ma Pan jakies informacje o nowych lekach, które skutecznie to beda leczyc. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: pytanko IP: 213.134.186.* 11.01.06, 13:05 Ja również jeżeli mogę sie dołączę:) Wczoraj byłam załamana, bo wróciłam od gina z receptą na yasmin, apotem znalazłam tyle negatywów na jego temat. Teraz już mi lepiej bo odkryłam wasze forum. Ale mam takie pytanko:chciałam zrobić badania określające poziom hormonów, żeby dobrze dobrać tabletki, no a lekarka powiedziała ,że nie ma sensu u zdrowej kobiety. A tyle razy czytałam, że jak sie zrobi te badania, to można tak dobrać tabletki, aby nie powodowały różnych dolegliwości.Dodam jeszcze ,że jestem po 2 porodach i moje cykle ostatnio bardzo się skróciły - trwają21 dni. nie wiem czy stało się to po miesięcznym używaniu evry? wcześniej miałam po karmieniu 2 cykle ok 44 dni , potem przez miesiąc Evra( dłużej nie wytrzymałąm) potem jeden cykl 44 dni i chyba 4 nastepne 21 dni. A ona stwierdziła że w takim razie Yasmin będzie najlepszy. CZy powinna mi zalecić jakieś badania na poziom hormonów? Mam ostatnio trochę problemów z cerą również, może jeszcze to : mam ciemnobląd włosy, piwne oczy, jestem bardzo szczupła. Z góry dziękuję za cierpliwośc:) Nie wiem czy mam zmienić lekarza, bo trochę byłam wczoraj rozczarowana, ale może niesłusznie? pozdrawiam . kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: pytanko IP: *.such.nat.hnet.pl 12.01.06, 11:30 Mam pytanko. Nie znam się na środkach antykoncepcyjnych, a w czoraj Pani doktor przepisałą mi Gravistat125. Wcale nie chciałam brać tabletek ale niestety usg wykryło u mnie wczoraj torbielę na prawym jajniku o średnicy 40 mm. Pani doktor stwierdziła że w tej sytuacji najlepszy bedzie wlasnie Gravistat. Co Pan na to? Teraz biorę Luteine i czekam na pojawienie się okresu a potem mam zacząć brać G, przez 4 miesiące. I na tym mam zamiar zakończyć przygodę z pigułkami pod warunkiem oczywiście że 4 miesiące pomogą mojej torbielce. Pani doktor stwierdziła ponadto że będą one dla mnie lepsze bo po nich występuje mniejsze ryzyko zakrzepicy, a ja jestem w grupie ryzyka. Czy powinnam zmienić te tabletki?Czekam na szybką odpowiedz.Z góry dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elvira pigulki nie hamuja jajeczkowania???!!!! IP: *.range86-134.btcentralplus.com 13.01.06, 10:50 witam, czytalam Pana odpowiedz na pytanie marty i jestem troszke przerazona!1 jak to mozliwe ze pigulki nie hamuja jajeczkowania??? Przeciez na ulotkach wszystkich pigulek jest napisane, iz hamuja jajeczkowanie nie dopuszczajac do tego aby jajeczko osiagnelo stan w ktorym moze zostac zaplodnione??? Bardzo prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ ADAM IP: *.brama.prenet.pl 21.02.06, 22:15 witam przepraszam że od dłuzszego czasu nie odpowiadam na posty, ale doszedłem do wniosku ze forum czestochowa nie powinno byc miejscem do wymiany informacji o dość intymnych kwestiach. Jeśli Pani (Pan) chciałby zadać mi jakies pytanie, proszę pisać na adres femur1@o2.pl , zawsze odpowiem Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna problem, prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 08:19 Pani Doktorze. Proszę Pana o pomoc gdyż na temat o który chcę zapytać słyszałam już kilka różnych odpowiedzi i przyznam szczerze że jestem dośc mocno zaniepokojona. Otóż opółtora roku temu miałam robioną konizację. Stało się to po badaniu cytologicznym ( III) i po pobraniu wycinków. W chwili obecnej staram się o dziecko. Czy to bezpieczne? Jakie moga być powikłania? Kiedy zakłada się szew? Czy możliwy jest poród naturalny ? Proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cienias Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 21:45 Gdzie toto mozna kupić??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 9826 Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 09:27 w aptece Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazia PYTANIE IP: *.ondraszek.ds.polsl.pl 21.02.06, 21:46 pomocy, czy jak miałam stosunek z chłopakiem jakies 3 dni po miesiączce bez gumki i nie było wytrysku wewnatrz (w ogóle go nie było) to czy jest możliwość zajścia w ciąże? ODpiszcie proszę!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: PYTANIE IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 21:53 "Dni od 5 do 14 Krwawienie miesiączkowe zwykle ustaje po 5 dniach. Przez kilka następnych dni z pochwy może wydobywać się śluz wytwarzany w szyjce macicy. Między 9 a 13 dniem poziom estrogenu osiąga maksimum i śluz staje się przeźroczysty i rzadki. Jest to początek dni płodnych. W 13 dniu cyklu poziom hormonów przysadkowych regulujących dojrzewanie i uwolnienie komórki jajowej także osiąga maksimum, temperatura ciała wzrasta o około 0,5 C i w 14 dniu następuje jajeczkowanie (owulacja). " zalezy ile trwalo u Ciebie krwawienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazia Re: PYTANIE IP: *.ondraszek.ds.polsl.pl 21.02.06, 21:59 krwawienie trwalo 5 dni. dzieki za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: PYTANIE IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 22:10 nie ma za co:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Pytanie IP: *.ondraszek.ds.polsl.pl 22.02.06, 17:25 Czesc, czy przy tabletkach anty jest możliwość zajścia w ciążę jeśli wytrysk będzie w pochwie?? dzięki za odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Pytanie IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 17:33 jezeli lykasz tabletki regularnie, nie bralas antybiotykow oslabiajacych dzialanie antykoncepcji, nie mialas wymiotow ani biegunki - to mozesz byc spokojna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Pytanie IP: *.ondraszek.ds.polsl.pl 22.02.06, 17:42 supper :) bo troszke sie obawiam! nic takiego nie bralam. dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Pytanie IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 17:45 a co lykasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Pytanie IP: *.ondraszek.ds.polsl.pl 22.02.06, 18:03 Yasmin, od 3 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera zapomnialam wziac pigulke!!!!!!!!!!! IP: *.server.ntli.net 27.02.06, 01:11 bardzo prosze o odpowiedz-jezeli zapomnialam przyjac tabletke w drugim tygodniu opakowania i minelo ponad 12 godzin to co powinnam zrobic? ja po prostu ominelam ta tabletke i przyjelam nastepna nastepnego dnia o planowanej porze. czy dobrze zrobilam? moze powinnam wziac 2 na raz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: zapomnialam wziac pigulke!!!!!!!!!!! IP: 80.50.85.* 01.03.06, 10:27 Tak, powinnaś wziąć dwie naraz i do końca cyklu stosować dodatkowe zabezpieczenie. Poczytaj ulotkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: kilka pytan do Pana Adama:) IP: *.torun.mm.pl 15.06.06, 15:45 Witam:) Ja rowniez, znow;), mam kilka pytania do pana Adama. 1) czy skurcze miesni, w lydce, w palcach u nog, moga byc skutkiem brania yasmin? 2) czy gesty, bialy sluz pojawiajacy sie czasem w duzych ilosciach rowniez jest zwiazany z braniem yasmin? 3) od ok miesiaca odczuwam lekkie pieczenie/bol przy oddawaniu moczu; czy to mzoe byc zwiazane z dostaniem sie bakterii do cewki przy stosunku? jesli tak, to w jaki sposob sie to leczy? dotychczas bralam jedynie furagin (oprocz tego biore leki na kamice nerkowa). Z gory baaaaaaardzo dziekuje za odpowiedz!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: kilka pytan do Pana Adama:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 14:53 Witam!Duzo czytałam na temat pigułek Yasmin i rozważam antykoncepcje własnie przy pomocy tych tabletek.Mam jednak kamienie w woreczku żółciowym,czy w takim razie mogę zacząć zażywać Yasmin???Proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: kilka pytan do Pana Adama:) IP: *.prenet.pl 26.07.06, 22:43 proszę o maila na femur1@o2.pl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex preparat antykoncepcyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 17:12 Dużo już nasprzedawałeś tego badziewia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: preparat antykoncepcyjny IP: *.prenet.pl 26.07.06, 22:46 widzę że znasz się na rzeczy ..... nie ma jak fachowa dyskusja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 11:54 Ja mam takie pytanko... Bo biorę Yasmin- pierwsze opakowanie mam już za sobą, teraz 7-dniowa przerwa. No ale miałam plamienia. Powiem więcej, wzięłam pierwszą tabletkę prawidlowo- w pierwszym dniu okresu i było tak jakby mi sie on nie skończył:/ Krwawilam i krwawiłam aż nadszedł obfitszy normalny okres. ale martwię się, czy to przejdzie przy drugim opakowaniu? Aha i jeszcze jedno. Mam 20 lat ( nie 35) i zdaża mi się palic papierosy. Czy to duże ryzyko??? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulka_20 Czy Yasmin już działa? 07.09.06, 22:06 Mam takie pytanko do pana Adama - jeśli brałam Dufaston przez 3 miesiące, a teraz zaczynam brac Yasmin, to czy jestemw pełni zabezpieczona? Bo Dufaston działal w drugą stronę... Czy moze potrzeba dodatkowych zabezpieczeń? I czy zaraz po pierwszym opakowaniu moge nie robić przerwy? Akurat dostalabym okres podczas zwiedzania zamków i klifów, nie bardzo mi to odpowiada:-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: do Dr Adama IP: 80.55.228.* 08.09.06, 13:51 proszę o interpretacje wyniku badania "Materiał stysfakcjonujący do oceny. Zmiany komórkowe łagodne. cervicitis chronica non specyfica. Inne: dość liczne komórki gruczołowe endometrium Z góry dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co Re: redakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 13:58 z tym postem to jest przesadzaone... prosze żeby redakcja zareagowła Odpowiedz Link Zgłoś
viva_il_canto do LEXA 08.09.06, 15:22 wiadomo-wczasy zagraniczne, prezenty, odsetki z zyskow itp.Firmy farmaceutyczne sa az za chojne. Ginekolodzy wrecz wciskają taki syf pacjentkom, nie informujac, jakie to swiństwo i zagrożenie dla organizmu. Tylko ze kazda mloda dziewczyna sie na to nabierze:ulotki dolaczone do tych syfow tak pozytywnie i kolorowo opisuja efekty dzialania i brak skutkow ubocznych, ze az ma sie ochote przyjąć cale opakawanie na raz. Sama sie kiedys na to zlapalam i teraz wygladam jak baba w ciąży z celulitem,tak po tym utylam. Juz nie wspomne o pustych kieszeniach. Ale o tym zaden lekarz nie pisnie slówkiem.Wyleguje się na wczasach pod palmą za moją kasę, a ja załamuję rece nad wlasną glupotą. Odpowiedz Link Zgłoś
viva_il_canto do LEXA 08.09.06, 15:22 wiadomo-wczasy zagraniczne, prezenty, odsetki z zyskow itp.Firmy farmaceutyczne sa az za chojne. Ginekolodzy wrecz wciskają taki syf pacjentkom, nie informujac, jakie to swiństwo i zagrożenie dla organizmu. Tylko ze kazda mloda dziewczyna sie na to nabierze:ulotki dolaczone do tych syfow tak pozytywnie i kolorowo opisuja efekty dzialania i brak skutkow ubocznych, ze az ma sie ochote przyjąć cale opakawanie na raz. Sama sie kiedys na to zlapalam i teraz wygladam jak baba w ciąży z celulitem,tak po tym utylam. Juz nie wspomne o pustych kieszeniach. Ale o tym zaden lekarz nie pisnie slówkiem.Wyleguje się na wczasach pod palmą za moją kasę, a ja załamuję rece nad wlasną glupotą. Odpowiedz Link Zgłoś