Dodaj do ulubionych

Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem?

IP: *.21.pl / 213.199.204.* 11.05.05, 18:58
Chodzi oczywiście o wiadukt na Jagielońskiej.Uważam ze miasto zamiast się
pakować w budowę wiaduktu powinno od PKP kupić tory. Właściwie to nie tory a
teren po którym biegną.Tory kolej by sobie zabrała, a że były wymieniane
niedawno to można by je wykorzystać gdzie indziej.W końcu zdewastowanych
linii, gdzie jeździ się 20 km/h nie brakuje. Te nędzne 40 pociągów od strony
Kielc można całkiem łatwo puścić przez Częstochowę Towarową. Jest to
możliwe "od zaraz". Sądzę że 10 mln było by ceną uczciwą.Dla kolei może to
być szansa jedyna i niepowtarzalna bo gdy już stanie wiadukt to miasto aby
się nie ośmieszyć zrobi wszystko aby torów nie przejąc nawet za symboliczną
złotówkę nawet gdyby jechały po nich dwa pociągi na dobę.Pytanie co zrobić z
pozostałymi 40 mln? Uważam, że za tę sumę powinno się wybudować drogę
biegnącą w miejscu obecnych torów.Budowa łatwa i przyjemna. Teren dostępny
natychmiast, bez czasochłonnych wykupów ziemi czy wywłaszczeń.Prace ziemne
prawie żadne.Od obecnego przejazdu do zjazdu na DK1 mażna by przejechać w 3
minuty.Największy zysk jest jednak dalej.Otóż droga bezkolizyjnie pokonała by
DK1, przebiegła nad torami do Katowic, rzeką i łukiem połączyła się z drogą
do Kielc ( np w okolicy dawnego przejazdu kolejowego). Wszystko to po
istniejących wiaduktach i mostach. Przejazd koło Michaliny stracił by rację
bytu.
Obserwuj wątek
    • Gość: radny Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 19:08
      Dostaniesz zapewne Nobla drogi Romanie_W jeśli udowodnisz że przy obecnym
      prawie i obowiązujących procedurach można to przeprowadzić. Nie jesteś
      sam "pomysłowy Dobromirze" i od chcieć do mieć niekiedy nie ma droga nawet
      żelaznej.Pozdrawiam.
    • Gość: gg 40 pociagów dziennie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:06
      gratuluje pomysłu przepuszczania przez centrum mmiasta dodatkowych 40 pociagów
      towarowych. panu juz dziekujemy. a slimaczki i połacznia z innymi ulicami?
      • Gość: bingo Re: nie komplikujcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:25
        To naprawde dobry pomysł!!
        Moze go ktos rozpatrzy.
        Daj Panie Boże.
      • Gość: Roman_ Re: 40 pociagów dziennie IP: *.21.pl / 213.199.204.* 12.05.05, 18:53
        • Gość: Roman_W Re: 40 pociagów dziennie IP: *.21.pl / 213.199.204.* 12.05.05, 19:02
          Przepraszam, ale łapa mi się omsknęła.Widzisz gg, po pierwsze nie przez centrum
          a po drugie to nawet gdyby to co?Kiedyś przez to centrum przejeżdżało 380
          pociągów na dobę (był taki krótki czas przed zbudowaniem CMK że nawet 420).
          Teraz jedzie 100 kilkadziesiąt.To co zmienia te 40?
    • Gość: Roman_W Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.21.pl / 213.199.204.* 15.05.05, 19:15
      Wiesz radny, sądząc z Twojego nicka jesteś blisko Władzy więc w procedurach
      orientujesz się lepiej niż ja. Tylko odpowiedz mi proszę,jak to jest? Władza
      miasta chce zlikwidować pewien problem komunikacyjny, i Władza dostaje na to
      kasę.Ja stwierdzam, że za te pieniądze można zrobić dla miasta trzy razy więcej
      i informuję jak.Tyle że miasto musi działać wg. procedur których nie da się
      przejść. Procedury tworzą ludzie. Wybrańcy narodu.Pytanie, czy tworzą to z
      głupoty czy z jakiś innych powodów? Zastanawiam się, czy nie jest prawdziwe
      stwierdzenie Bismarcka,że "dajmy Polakom wolność a wykończą się sami".Ze swoim
      pomysłem zapoznałem wiele osób.Wszyscy byli zachwyceni. Na koniec zacytuję
      rozmowę z jednym z moich kolegów:
      On: A co?Nie wiesz że ta linia kolejowa jest strategiczna i nic ruszyć się nie
      da?
      Ja: A ki czort?
      On: A to ty nie wiesz, że linia ta jeszcze w latach 50-tych została wyznaczona
      dla transportów Armii Radzieckiej która ciągle przemieszczała się od "siebie"
      do Legnicy,i innych licznych jednostek, a głównie do byłej NRD aby stać na
      straży pokoju i socjalizmu.
      Ja: No tak, ale przecież od kilkunastu lat Ruskich u nas jak i w Niemczech nie
      ma, jesteśmy w NATO, tak że kolej i Władze miasta powinny o tym wiedzieć.
      On: A skąd wiesz? Może Ich nie poinformowali?:))))
      On uważa też, że miasto szybko podpisze umowę na budowę wiaduktu na
      Jagielońskiej, a będzie w niej punkt, że w przypadku jej zerwania, Miasto
      zapłaci duże odszkodowanie. Ciekawe czy tak będzie?
    • Gość: Majka Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.ds.ae.wroc.pl 16.05.05, 08:50
      GENIALNIE to wymysliles Roman. Jechalam w sobote od strony Olsztyna. Przejazd
      na Michalinie pokonywalismy na 2 razy. Najpierw stalismy w kolejce gdzies w
      okolicy ulicy Wilczej, pozniej wolno do mostu na Warcie i znow postoj. W sumie
      prawie 40 minut. Kolega zaczal wymyslac ze chca budowac na Jagielonskiej a tu
      przeciez wiadukt potrzebniejszy. Wtedy przypomnialam sobie Twoj post.
      Rzecz "rozgryzlismy" z planem miasta w rece. To jest naprawde FANTASTYCZNE
      rozwiazanie. Trzeba tylko zrobic kolo tego szum. Pozdrawiam serdecznie.
      • Gość: Roman_W Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.21.pl / 213.199.204.* 16.05.05, 21:00
        Widzę, że studiujesz na Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu.Znam tam kilka
        osób.Czy Rynek we Wrocku tak piękny jak rok temu? Byłem tam po wielu latach w
        czerwcu ubiegłego roku i prawie nie poznałem.Wracając jednak do tematu to
        cieszę się z twojej wypowiedzi.Niestety należymy do wyjątków.Jeśli śledzisz to
        forum to chyba zauważyłaś że więcej tu polityków niż ludzi ze zmysłem
        praktycznym. Dla jasności. Za polityków uważam tych którzy potrafią tygodniami
        bredzić np o tym jaka to Częstochowa będzie szczęśliwa gdy stanie się stolicą
        województwa. Każdy jednak jak ognia boi się konkretów jak to osiągnąć,czyli
        skąd wziąć środki na tę szczęśliwość.Był nawet pomysł forumowicza który sobie
        wykombinował że jak powstanie województwo to spadnie bezrobocie bo jak
        województwo to przecież i etaty. Ja człowiek o zmyśle praktycznym zastanawiam
        się jak środki wykorzystać najlepiej.Fajnie że Wasze pokolenie działa tak
        właśnie; wziąć plan miasta i sprawdzić gościa. Pozdrawiam
        • Gość: Roman_W Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.21.pl / 213.199.204.* 16.05.05, 22:14
          P.S.
          Zapomniałem, że ja tam też jechałem w sobotę około godz 17.00. Też stałem w
          korku ale tylko jakieś 20 minut. Może staliśmy razem;)). A czy zauważyliście
          jak by się uprościł wyjazd z huty w kierunku Katowic i Kielc?
    • Gość: Majka Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.ds.ae.wroc.pl 17.05.05, 14:28
      Hej Romek!!!! Rynek dalej piekny!!! Cudne miasto:) Musisz sie tu wybrac
      koniecznie!! Zapraszam:) My jechaliśmy przed południem. Luksusowy wyjazd z huty
      wyczaił kolega. Twierdzi że w kierunku Katowic to jakieś 3km
      bliżej.Pozdrawiam!!!
      • Gość: Roman_W Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.21.pl / 213.199.204.* 17.05.05, 22:41
        Chyba ciut mniej ale wyjazd można zrobić tanim kosztem.Wystarczy zwykły
        przejazd przez tory i tyle.Jakoś nikt nie zauważył że teraz wszystko pcha się
        przez Al.Pokoju i zdezolowany podpierany wiadukt na Rakowie.A jak go zamkną na
        pół roku to będzie się działo oj!
        • Gość: Obserwatore Romano Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 15:34
          Romanie_W a co to się stało że zmieniłeś NICKA ?
          Czyżbyś już się nie bał i nabrał trochę odwagi ? haha
          • Gość: Roman_W Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.21.pl / 213.199.204.* 21.05.05, 18:48
            Ha!Ha!Nie zmieniłem i nie zamierzam. Nigdzie i nigdy nie pisałem pod innym.
            Chyba że Ty wiesz lepiej co robię.Czy możesz przybliżyć czego, czy kogo się
            Twoim zdaniem boję? Bo nic nie kumam. Ha! Ha! Jeszcze raz.
            • Gość: Obsrewatore Romano Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 22:27
              Zakładam że mówisz prawdę więc jest OK ! Sorry :-))))
    • Gość: za Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 19:14
      O kurna!!!!!! Co jest? Facet ma pomysł któremu trudno coś zarzucić oprócz tego,
      że nie powstał w głowie prezydenta Wrony lub jego kumpli. Jeśli ten pomysł ma
      jakieś wady to może zabierze głos w tej sprawie Pan Rzecznik. Bo inaczej to
      pomyślę, że władza wcale nie taka kryształowa jak twierdzi. A gdzie jest prasa?
      A w szczególności Gazeta Wyborcza. Czy Wam tu w Częstochowie wbrew temu co
      macie w logo jest wszystko jedno? Może trzeba napisać o tym artykuł z rysunkami
      bo z tekstu to się trochę trudno zorientować. A ty Roman trzymaj się!!!!!!!!!
      Masz rację, oni na tym forum to potrafią pleść tylko o pubach lub Województwie.
      Zastanówcie się ile na tym pomyśle może zyskać miasto. Chyba, że jest Wam
      wszystko jedno.
      • Gość: zes Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 11:11
        Pszepraszam wszystkich dyskutantów, ale ten bądź równoległy pomysł znajduje się
        od 2000 r.w Studium zagospodarowania przestrzennego Częstohcowy. Myśle że
        możecie go obejżeć w UM, jest to dokument publiczny.
    • Gość: Picia Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 20:04
      Idea dobra ile by dziur i asfaltu za tą kase zrobili. Na przykład całą Krakowską. A sie pieprzą w jakieś wiadukty marnotrastwo naszych podatków.
    • Gość: Andrzej Dotacja z UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 20:11
      Witam serdecznie,
      Pomysl godny uwagi ale przypuszczam, iz w aktualej sytuacji niemozliwy do
      przeforsowania. Otoz pieniadze przyznane miastu z UE sa przeznaczone na wiadukt
      a nie na droge (a to nie to samo, szczegolnie dla Brukseli). Czyli prosty
      rachunek: na wiadukt mamy, na droge nie mamy. Ze wzgledu na to iz rzadzi
      ekonomia a nie rozsadek sparawa jest z gory przesadzona!!! To coz ze pozniej
      bedzie sie mowic ze to byla glupota !!! Miasto sie rozwija, inwestuje sie w
      Czestochowe, miejmy tylko nadzieje ze nie nikt nie zpyta w co!!!!!
      Pozdrawiam i zycze powodzenia.
      • Gość: Roman_W Re: Dotacja z UE IP: *.21.pl / 213.199.204.* 18.05.05, 21:22
        No,wiesz. Ja myślę że ekonomia musi iść w parze z rozsądkiem. Pomysł może być
        rozsądny lub nie.Ale o tym rozstrzyga właśnie ekonomia.I to że Unia nam daje
        chyba nas nie uprawnia żeby te pieniądze raztrwonić. W końcu są to pieniądze
        wytworzone przez Unijnego podatnika. Ten kiedyś, widząc że pieniądze są
        wydawane bez sensu może się wkórzyć i przy pomocy kartki wyborczej sprawić że
        strumień euro zmaleje lub całkiem wyschnie. Ja dla jasności przeciw niemądremu
        wydawaniu pieniędzy nie mam nic. Kiedyś ktoś wpadł na pomysł aby wybudować w
        dżungli operę. Robił to, robił aż wkońcu przyszła plajta. Przeszedł do
        historii. Nawet Hertzog zrobił o nim film.Tyle tylko że On wydawał SWOJE
        pieniądze. A jeśli chodzi o rozwój miasta to mnie on też leży na sercu.I
        dlatego właśnie proponuję żeby pieniądze wydać efektywniej.Bo zobacz co się
        stanie gdy kolej zamknie tory.Pieniądze zostaną zmarnowane, miasto będzie
        musiało spłacić swoją część kredytu.A nasze miasto znane z Jasnej Góry,
        częstochowskich rymów,przypinaniu medalików i handlu wodą z ogórków, otrzyma
        może inny symbol. Wiadukt nad nieistniejącymi torami. POzdrawiam.
        • Gość: Andrzej Re: Dotacja z UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 00:17
          No tak ale moze miasto mysli tak: Teraz wyciagniemy kase z UE a pozniej
          wykorzystamy pomysl Pana Romana W. i tym sposobem bedziemy miec i jedno i
          drugie. Przeciez i tak miasto mialo zainwestowac w to przedsiewziecie ok.
          50mln. Teraz dzieki dotacji z UE zainwestuja tylko 1/3 tj. okolo 20mln, droga
          kosztowalaby ok 10, jak Pan sam wyliczyl, czyli dzieki temu wiaduk i droge
          bedziemy mieli za 30 mln. wkladu wlasnego.

Pozdrawiam
    • Gość: Myślacy Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 11:07
      Moim zdaniem kluczowe w tej sprawie jest to czy rzeczywiście pociągi można
      puścić tak jak proponuje Roman. Bo jeśli jest to możliwe to mamy doczynienia z
      niegospodarnością jakiej to miasto nie widzialo i długo nie zobaczy.
    • Gość: Andrzej Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 15:04
      Drogi Panie Romanie, caly czas czekam na odpowiedz na moj ostatni tekst !!!!
      • Gość: Roman_W Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.21.pl / 213.199.204.* 21.05.05, 20:04
        Przeeeeepraszam Andrzeju ale ja ostatnio bardzo tyram i jak wracam to tylko
        spać.Myślę że nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Najlepiej wziąć plan miasta i
        prześledzić przebieg torów.Jeśli wiadukt powstanie a kolej zamknie tory to
        wiadukt stanie się pomnikiem głupoty i tylko tym.Oczwiście urzędnicy mając
        gdzieś ekonomię mogą się dogadać między sobą i lini nie likwidować nawet gdyby
        jechały tam dwa pociągi na dobę. Ale to nam życia nie poprawi a wręcz
        przeciwnie bo zapłacimy większe podatki na utrzymanie nieefektywnej kolei. I
        jeszcze jedno: Tu na forum wszyscy jesteśmy przez ty.Nawet xx który pracuje " w
        nauce" stosuje się do tej reguły.Wyjątkiem jest Rzecznik ale jest to wyjątek
        potwierdzający regułę.Pozdrawiam.
        • Gość: Andrzej Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 01:08
          Ale zmieniajac koncepcje stracimy 37 500 000 pln czyz nie tak??
          • Gość: Roman_W Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.21.pl / 213.199.204.* 01.06.05, 23:19
            Nie!Nie straci z kilku przyczyn:
            Po pierwsze:
            Lepsze jest zawsze wrogiem dobrego. Ile to razy rezygnowano z nawet rozpoczętej
            inwestycji gdy pojawił się lepszy pomysł? A to co proponuję jest wielokrotnie
            korzystniejsze nie tylko dla miasta ale i PKP.
            Po drugie:
            To nie jest tak że miasto dostanie wiadukt za darmo. Wiadomo że trzeba będzie
            dołożyć z budżetu, a z tym to nie jest tak różowo jak się to usiłuje
            przedstawić.
            Po trzecie:
            Zauważ proszę, że gdybyśmy żyli w normalnym kraju, gdzie rozum i prawa ekonomii
            są na pierwszym miejscu ponad układami i działaniami lobbystów, to miasto
            mogłoby zaproponować kolei układ następujący:
            My wam zapłacimy określoną sumę pieniędzy (wielokrotnie mniejszą niż koszt
            wiaduktu ale jednak sumę) a wy w zamian przestaniecie jeździć po torach przez
            Jagielońską.I w normalnym kraju ten bankrut którego nie stać nawet na
            pozamiatanie peronów, który za samą energię elektryczną zalega na kilkaset
            milionów (tak,tak), propozycję taką powinien przyjąć na kolanach i ze łzami w
            oczach. W naszym nienormalnym kraju bankrut wymusza pieniądze z kieszeni
            podatnika blokadami torów i groźbami strajków.
            Po czwarte:
            Wiadukt, co już podkreślałem kilkakrotnie, sprawi,że realizacja mojego projektu
            nie będzie się mogła odbyć bez całkowitej kompromitacji obecnie rządzących a w
            szczególności prezydenta Wrony.Chyba że właśnie o taką kompromitację komuś
            wpływowemu chodzi.Pozdrawiam.
    • malibu90 Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? 01.06.05, 13:17
      mogliby zrobić kanalizacje na Stradomiu ;/ bo smród nie z tej ziemii!!!
    • Gość: za Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 21:50
      I co Romanie-W. Czyżbyś sobie odpuścił? A może dałeś się się przekonać
      urzędnikom? A dlaczego redakcja nic na ten temat nie napisała>?
      • Gość: Andrzej Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 22:13
        A po co niby redakcja mialaby sie wlaczac w ten temat??
        Zadzierac z wladza gdyby o pomysle Romana napisali w gazecie to dopiero bylaby
        DRAKA !!! Ludzie by pomysleli i moze nawet oprotestowali wiadukt !! I co
        wtedy?? Redakcja nie moze zbyt zadzierac !!! Trzeba pisac ale trzeba widziec
        oczym i jak zeby komus nie podpasc!!!! Mam propozycje Romanie_W !! Trzeba sie
        zapisac do SAMOOBRONY i ich wpuscic na te tory, oni swoje zrobia a przeciez
        przed wyborami to moze byc chwytliwy temat - mozena sie rozsadkiem wykazac
        przed ludzmi. Pozdrawiam!!
    • Gość: Roman_W Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.21.pl / 213.199.204.* 28.06.05, 22:49
      Nie,za nie odpuściłem. Zmieniam strategię. Czy naprawdę liczyłeś że GW w
      częstochowie coś o tym napisze?We wcześniejszym poście nawiązałeś do logo
      Gazety "nam nie jest wszystko jedno".zauważ jednak że w logo GW w Czestochowie
      element ten nie występuje.A to o czymś świadczy.Jeśli się nie ma argumentów to
      lepiej milczeć.A że kilkadziesiąt milionów diabli wezmą?Że jadąc ze wschodu na
      zachód trzeba się przebijać przez środek miasta?A kogo to obchodzi. Ważne są
      stołki i tylko to.I jeszcze święty spokój(to do Andrzeja).Ostatnio często
      jeżdżę w kierunku Olsztyna.I prawie zawsze pod przejazdem stoję.Czasami raz ale
      bywa że i trzy.I zawsze gdy pokonam ten rozwalony przejazd, ostrożnie bo płyty
      podskakują, i jadę tą zrujnowaną Bugajska w kierunku DK1, przypominam sobie ten
      slogan:"miasto na skrzyżowaniu szlaków". Pytanie tylko: JAKICH?
    • Gość: Roman_W Re: Czy 50 000 000 zł można wydać z sensem? IP: *.21.pl / 213.199.204.* 03.07.05, 23:35
      POnieważ kilka osób prywatnie zapytało mnie co to za pomysł który tkwi w
      Urzędzie Miasta od 2000r, który jak twierdzi zes jest podobny lub "równoległy"
      do mojego,aby uniknąć podejrzeń że popełniam plagiat wyjaśniam: To co leży w UM
      do mojego pomysłu ma się w stopniu nijakim. Chodzi tam o opracowanie firmy z
      Poznania która robiła za ponad 200 000zł "reformę" komunikacji w mieście. Co z
      tego wyszło każdy mógł zobaczyć. Poprawek było ponad 30. Jednak sztandarowym
      fragmentem tego planu była budowa DK1 bis. Pomysł polegał na budowie drogi
      alternatywnej do DK1 zaczynającej się w okolicy skrzyżowania z Krakowską i
      łączącej się z nią w okolicy Kusocińskiego. POmysł niemądry gdyż oznaczał
      wywłaszczenia i przeoranie połowy miasta.Rada Miasta wycofała się z tego kilka
      miesięcy temu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka