Dodaj do ulubionych

Czy w Cz. młodzi też odchodzą od katolicyzmu?

20.05.05, 16:32
Oczywiście ten odwrót dotyczy tylko młodych ludzi. Bo tak jakoś ostatnio
mocno zdziwiłem się jak mój kolega najlepszy, którego zawsze uważałem za
wzorcowego katolika (mieszkaliśmy razem i zawsze widziałem ze dostawał listy
od różnych katolickich organizacji), poszedł na jakieś spotkanie buddystów.
Jak się go spytałem o co chodzi to powiedział że po prostu katolicyzmu już mu
nie odpowiada i szuka czegoś nowego.

No wiec zacząłem tak patrzeć po moich kumplach i około połowy moich bliższych
i dalszych znajomych to nie są katolicy. Na pewno moje obserwacje nie są
statystycznie poprawne, ponieważ mam do czynienia z dość młodymi osobami:
studentami, skejtami etc., niemniej moje obserwacje dowodzą rodzącego się
problemu. Według moich badań wczoraj przeprowadzonych wśród osób z mojej
paczki i znajomych wczoraj spotkanych których o to wypytywałem, wynika że
tylko około 50 % z nich to katolicy.

Zazwyczaj jak ktoś się nie interesuje swą religią, to pozostaje katolikiem.
Kumpel zauważył, że ci, co się interesują swą religią, to zazwyczaj swoje
wyznanie zmieniają. Według tego co wczoraj pobieżnie ustaliłem przepytując
młodych i wykształconych to jakieś 50 % to katolicy, jakieś 5 % to
prawosławni, 10 % to buddyści, 20 % to ateiści, kilka % to rasta, 10 %
szukający etc. Oczywiście moje obserwacje są niereprezentatywne, ale niemniej
wśród młodych katolicyzm raczej jest w odwrocie. Niewielu jest gorliwymi
katolikami, znam zaledwie kilku. I pomyśleć ze sam jeszcze w zeszłym roku
jeździłem na oazy, pielgrzymki, rekolekcje i ładnie grałem na bębnach do
mszy...

No niestety- ojciec rydzyk przepełnił czarę. Być może nie wszyscy postrzegają
kościół przez pryzmat radia maryja, ale ja tak, zwłaszcza że dopiero niedawno
miałem okazję poczytać z netu i z gazet i przekonać się co głoszą niektóre
media katolickie. Jak dla mnie mesydż kościoła katolickiego nie dawał się
pogodzić z mesydżem rasta, który również bardzo cenię, więc wybrałem moim
zdaniem lepsze, zwłaszcza że niektóre elementy k.katolickiego, jak na
przykład kult Maryji, bardzo mi nie odpowiadały. Może rasta do końca się nie
czuję, ale katolikiem też już jakoś nie- jak na razie szukam. I takich
szukających jest sporo.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kubiś Młodzi też odchodzą od katolicyzmu :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 18:41
      Jeżeli faktycznie ponad połowa polskiego społeczeństwa nie będzie katolikami i
      owa grupa wejdzie w dorosłe życie wtedy będzie jakaś szansa normalnośći
      polskiego społeczeństwa . Po prostu staruszki i dewotki muszą naturalnie zejść z
      tego świata
      a w dorosłe życie musi wejść wasze pokolenie Rapu hiphopu , internetu i komputerów
      Z kościołem Kat to trochę jak z adapterem na korbkę . Nawet jak go się
      zmodyfikuje i ulepszy to zawsze będzie czymś przestarzałym . I odejdzie do
      lamusa wraz z tymi
      którzy poświęcali mu swój czas . Tak ja to widzę :-) ..... Kubiś
      • Gość: tel kubiś tak mu było..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 18:47
        <wasze pokolenie rapu i hip hopu>śmieszny jesteś koleś nieżle masz w
        garach.....a tak na marginesie:::modyfikowane to niezdrowe::: jeszcze o tym nie
        wiesz??? śmieszny wywód ....hehehe
        • jahsoldier Re: kubiś tak mu było..... 20.05.05, 21:26
          > <wasze pokolenie rapu i hip hopu>śmieszny jesteś koleś

Koles sam smucisz. Włąśnie kolo ma rację. Raperzy i reszta ziomów jest bardziej
          pokojowa i wyluzowana niż krzykliwe staruszki spod byle koscioła. JAk byłem
          mały to taka dewota mnie uderzyła w kosciele bo się krzywo modliłem.
          • Gość: sia do jahnsoldiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 13:28
            to chyba pomyliłes kolo kościoły zamiast do rzymsko-katolickiego to moze
            wszedłeś do jehowych alboe harego kryszne........ nawiedziłes!!!!! oj biedaku
            biedny jestes ze cie staruszki biją .......a moze to był sterydziak przebrany
            za babcie???????????????......musisz zagladac na drugi raz pod spódniczki.....
      • Gość: xx Re: Młodzi też odchodzą od katolicyzmu :-) IP: *.icis.pcz.pl 21.05.05, 13:10
        Upraszczasz Kubis bardzo - swiat jest duzo bardziej skomplikowany.

Widac to na przykladzie USA - z jednej strony najbardziej nowoczesnego, a z
        drugiej - najbardziej religijnego spoleczenstwa na swiecie.

• yanoooosh Re: Młodzi też odchodzą od katolicyzmu :-) 21.05.05, 15:37
          nie mlodzi odchodza od katolicyzmu tylko od kosciola a czemu no to tak:
          1 jezus byl pierwszym nauczycielem religi jezdzil na osiolku albo chodzil z
          buta jeszcze na boso albo w rozwalonych sandalach odniesienie do
          terazniejszosci ojciec rydzyk jest nauczycielem jezdzi maybachem za milion euro
          2 jezus wyglszal nauki juz jako mlody za darmo aby poglebiac wiare odniesienie
          do terazniejszosci ksieza biora za pogrzeb slub komunie i normalne msze
          duuuuuuze pieniadze
          3jezus nie patrzyl na rase kolor wszystkich traktowal jako SYNOW BOZYCH
          odniesienie do terazniejszosci radio maryja najezdza na zydow i inne nacje i w
          ten sposob lami przykazanie szanuj blizniego swego jak siebie samego

i takich przykladow mozna pisac jeszcze duuuuuuzo wiecej i co nadal was dziwi
          ze mlodzi odchodza od katolicyzmu bo mnie nie
          wierze w boga ktory zawsze mnie wyslucha i modle sie wtedy kiedy mam taka
          potrzebe ciekawe czy bogu podoba sie ze ktos za to samo bierze pieniadze
          pozdrawiam a na was czarni(ksieza) sad ostateczny bedzie najsurowszy i mam
          nadzieje ze poniesiecie surowa kare za to co tu wyprawiacie
        • Gość: Kubiś Re: Młodzi też odchodzą od katolicyzmu :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 22:43
          > Widac to na przykladzie USA - z jednej strony najbardziej nowoczesnego, a z
          > drugiej - najbardziej religijnego spoleczenstwa na swiecie.
          Tylko tam gdzie miałeś okazję być , normalność polega na tym że to " Najbardziej
          religijne społeczeństwo na świecie " jest WIELOWYZNANIOWE . Czyli żadna religia
          nie ma monopolu . Zupełnie inaczej jest w Polsce . Większość starszych osób
          jedynie słusznej wiary wręcz nienawidzi Jechowy , Zielonoświątkowców itp.Dlatego
          tam za oceanem z religią jest normalniej :-) ..... Kubiś
          • Gość: xx Re: Młodzi też odchodzą od katolicyzmu :-) IP: *.icis.pcz.pl 22.05.05, 16:15
            Tam nie jest wcale tak prosto i wcale nie tak dobrze jak piszesz.

Wielowyznaniowosc wcale nie musi pomagac. Dlaczego ?

1. Wielowyznaniowosc jest w ramach calego kraju, a w konkretnym stanie moze
            rzadzic (i rzadzi) konkretna, jedna religia. Prawa ustanawiane sa przez wladze
            stanowe czy podobne i sa np. takie miejsca, gdzie zabronione jest nauczanie w
            szkole teorii Darwina. Tego jednak w Polsce w szkolach nie spotkasz.

2. Poza tym wiele religii ma te sama konserwatywne przekonania, jesli chodzi o
            zycie spoleczne. I czesto Amerykanie w oparciu o te wyznania (zreszta nie
            katolickie) wierza ze to Bog zobowiazal ich do szerzeenia ich przekonan na
            calym swiecie. Np. w Iraku.

Bylem swiatkiem demonstracji wlasnie ludzi o bardziej liberalnych pogladach
            przeciwko wprowdzania kryteriow religijnych (konserwatywnych, protestanckich)
            do sadownictwa w USA.

Za oceanem wcale nie jest tak dobrze ani normalnie pod tym wzgledem.
            Tylko z daleka wszytsko wydaje sie takie proste, bo wszedzie jest dobrze, gdzie
            nas nie ma.

Pozdrawiam,

• Gość: pitzeg Re: Młodzi też odchodzą od katolicyzmu :-) IP: *.czg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 21:04
          ojej - przykład USA mnie mdli. Najbardziej religijne społeczeństwo, cha, cha -
          super, to właśnie Ci którzy reagują zawsze przemocą w obronie własnej kasy a
          nie wartości jakiejkolwiek religii
          • Gość: xx Re: Młodzi też odchodzą od katolicyzmu :-) IP: *.icis.pcz.pl 02.06.05, 21:47
            To wlasnie tak jest - z przeslanek religijnych mozna probowac narzucac innym
            swoj punkt widzenia za wszelka cene - rowniez zbrojnie. Tak jak w czasie wypraw
            krzyzowych.
    • Gość: KOKLO ReGŁUPEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 19:06
      CO TO MA DO RZECZY
    • Gość: didi Re: Czy w Cz. młodzi też odchodzą od katolicyzmu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 19:06
      bo mu sie w pacynie poprzewracało
    • harry1983 Re: Czy w Cz. młodzi też odchodzą od katolicyzmu? 20.05.05, 22:03
      Dewoty odejdą, radio z ryjem przestanie byc finansowane, szlag je trafi i może się trochę poprawi - ale się rozmarzyłem.

Ale prawda jest taka, póki żyją ci wszyscy fanatycy, to będzie taki burdel jaki jest teraz, mam nadzieję, że młodzi ludzie, jak ja, nie dają już sobie robić tak wody z mózgu, jak te stare dewoty od rydzyka.

P.S. A kiedyś się dziwiłem, że mój chrzestny jest ateistą - teraz go rozumiem...
      • Gość: expertum credere p Nowa Huta w Częstochowie? IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 23:21
        "młodzi" "wykształceni" w czerwonych stalinowskich krawatach wciąż planują
        miasta bez Boga, kościoła i religii. Wymarcie religii przez wymarcie jej
        wyznawców to jedna z wielkich niezrealizowanych iluzji-mżonek dających nadzieję
        na lepsze jutro dla zamierzających objąć rządy nad światem i duszami w nowym,
        ateistycznym swiecie, gdzie jak u polpotowców będziemy walczyć o miskę ryżu i
        ewentualnie butelkę octu na kartki.

Takie opium dla szarlatanów.
        • Gość: bim Re: Nowa Huta w Częstochowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 00:50
          o ile już to mrzonek a nie mżonek.
          A w ogóle to co piszesz to brednie
          • Gość: expertum credere p Re: Nowa Huta w Częstochowie? IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 08:27
            mrzonek, mrzonek, mrzonek, mrzonek, mrzonek, mrzonek, mrzonek, mrzonek, mrzonek,

nie daj Bóg żebyśmy przez idiotów musieli za ileś lat w Częstochwie kombinować
            jak karbidem wysadzić pomnik Włodzimioerza Ilicza Jashsoldiera. Historia uczy
            życia - to nie brednie to fakty.
            • Gość: negri Re: Nowa Huta w Częstochowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 08:54
              masz racje expertum credere......w pełni popieram
          • Gość: cze bim?a moze naiwny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 09:01
            a może nie BIM tylko NAIWNY to coś podobne do orzecha w twojej głowie chyba juz
            przestało istnieć bo z myśleniem to u ciebie ciężko........dobrze dobrze
            takich obywateli potzrebuje władza<niemyślacych> ich dewiza my pomyślimy za
            ciebie TOWARZYSZU!!!!!tak bedzie lepiej......dla NAS- dla WŁADZY!!!!!!! zdrowe
            społeczeństwo -to mało myślącw społeczeństwo...hehehehe <spełniasz te warunki>
            oczywiście powiesz ze to tez brednie no ale cóż nie zdziwie sie ....
        • Gość: Romper Stomper eh :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 01:26
          Błagam podzielmy Polskę na pół, na wschód od Wisły "Wy" - lepsi ludzie -
          antysemici, faszyści, zakompleksieni naziści, "gorliwi" katolicy, komuniści i
          prawicowcy; na zachód - normalni ludzie, którzy mają swoje problemy, ale
          chętnie pomogą każdemu, wierzący, ale szanujący poglądy innych.
          • Gość: Kubiś Re: eh :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 11:40
            Niesprawiedliwie dzielisz Polskę . Do twojej prawej strony powinno się dodać
            gorliwych katolików wyznawców Radia Maryja . To przecież "Normalny prawicowy
            rodowód" . No i najlepiej jakby z tej lewej połowy poprzenośić na prawą
            wszystkie przybytki kultu religijnego . To byłoby zajefajnie :-) ..... Kubiś
          • Gość: pitzeg Re: eh :/ IP: *.czg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 21:12
            wiesz - pomysł fajny, tylko zabrali by mi dostęp do Mazur, a co gorsze na
            każdej kei postawili ołtarz
        • Gość: konrad Re: Nowa Huta w Częstochowie? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 21.05.05, 11:55
          Przepraszam za wulgaryzmy ale strasznie pie....
        • Gość: student Nowa Huta w Częstochowie? - bzdura! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 11:08
          Nie chodzi tu o jakieś ideologiczne niszczenie religii. Tu jest mowa o
          naturalnym spadku popularności Kościoła wśród młodych, którzy nie akceptują
          zakłamania, obłudy i konserwantyzmu reprezentowanego przez w/w instytucję...
          My widzimy, co się dzieje i nie wyrażamy woli uczestnictwa w tej histerii
          (można rzec: Jankowsko-Rydzykowej)
          • harry1983 Re: Nowa Huta w Częstochowie? - bzdura! 27.05.05, 13:33
            > Nie chodzi tu o jakieś ideologiczne niszczenie religii. Tu jest mowa o
            > naturalnym spadku popularności Kościoła wśród młodych, którzy nie akceptują
            > zakłamania, obłudy i konserwantyzmu reprezentowanego przez w/w instytucję...
            > My widzimy, co się dzieje i nie wyrażamy woli uczestnictwa w tej histerii
            > (można rzec: Jankowsko-Rydzykowej)

W sposóób kulturalny lepiej bym tego nie ujął, żeby się krzyk nie podnióśł - no to teraz ten co założyłl ten wątek juz powinien wiedzieć dlaczego, kilka osób mam nadzieję mu wytłumaczyło.

A ktoś pisał coś o tym, że admini zdjęli wątek bo niezgodny z prawem - to już nie stare metody, że była cenzura, teraz to juz nowe - jak się kościół chwali, to wątki wiszą tygodniami, jak się mówi o kościele prawdę, w taki czy inny sposób, to jest zaraz nagonka, że antychryści, masoni, żydzi, ymca, kosmici, motocykliści, indianie itp. itd

A swoją drogą to dziwne, bo w końcu szef wyborczej (nie żebym był rasistą, do żydów też nic nie mam) coś tam zdaje się z wyznaniem mojżeszowym ma wspólnego.

Tym jakże miłym akcentem proponuję zakończyć ten mecz wynikiem

Mówiący prawdę o kościele VS nawiedzeni "katolicy"
            1:0
          • Gość: menes Re: Nowa Huta w Częstochowie? - bzdura! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 13:35
            Bardzo trafne i rzeczowe stwierdzenie.
      • Gość: nat harry...........poter czy porter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 08:50
        no to masz pecha harry ja i moi znajomi zawsze bedziemy za radiem i z
        radiem....i nigdy nie przestanie ono istnieć czy tego chcesz czy nier a ty
        najwyzej w związku z tym mozesz kupke sobie zrobić.........hehehehe poprostu
        • harry1983 Do nat-a 21.05.05, 15:44
          Dla ciebie PAN Harry.

To ty masz pecha, człowieku, że dałeś się omamić człowiekowi, który opowiada że to naród biedny, radio też a sam jeździ autem za milion euro - gdyby zrobił tak, jak każe ewangelia, i za te pieniądze pomógł choć jednej potrzebującej osobie, to byłby może człowiekiem, a tak to dla mnie zwykły oszołom.

Co ja mogę w związku z tym zrobić to jest moja sprawa, ty jestes tylko małym, wrednym katolem, ktory jest mocny w gębie na forum.
          A poza tym nie wiem czy wiesz, ale waląc takie teksty tylko sam się ośmieszasz, bo pokazujesz prawdziwe "chcrześcijańsko - katolickie " oblicze.

Przestańcie się przekrzykiwać co to nie wy, że radio z wami itp - zróbcie coś konkretnego - a nie tylko numery kont w tej waszej telewizji, co to jest robiona metodą "my ze szwagrem w garażu po godzinach"

Wcale się nie dziwie, że ludzie zmieniają wyznania, bo w takim np. zborze zielonoświątkowym, do którego kiedyś należała moja siostra czasem zbiarło się w czasie tej ich mszy na jakiś konkretny cel, biedną rodzinę np, a nie na samochód za milion euro.

A poza tym - ja wierzę, że Bóg mnie będzie sądził za to, co zrobie dobrze, lub źle, a nie za to ile i kiedy dałem na tacę i jakiego radia słucham.

"a radio ma ryja - faszystowski głos w twoim domu" - to jakoś dla mnie mało przekonująca stacja.

Jeśli najeżdzaja na Owsiaka, człowieka, który coś naprawde zrobił dla innych - no to Boże, widzisz i nie grzmisz...

Co ojciec dyrektor zrobił dla innych ? - pieprzy głupoty, nawołuje do nienawiści, nietolerancji, jest oszołomem, żądnym władzy i jakoś się to nijak ma do wiary, którą się podpiera.

Żal mi cię, nat, bo masz już mocno zrobioną wodę z mózgu, ale jak napisano w Bibli - "wybacz im ojcze, bo nie wiedzą co czynią"

• Gość: negri harry ......kryszna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 16:54
            oj harry harry jeśli zyjesz w Polsce gdzie jest 80% bezrobocie a uwazasz wręcz
            przeciwnie - no to już świadczy jak twoja percepcja myślowa jest wykrzywwiona -
            kwachu i jego załoga wiedzą jak to robić <wkońcu uczyli sie od swoich
            czerwonych ojców>no wiesz ja słyszałam że Rydzyk lata jakimś takim specjalnym
            mega helikopterm < oczywiście słyszałam tę ciekawostke w TELEWIZORKU> a tak
            swoja drogą to powiedz mi drogi harry skąd masz taką pewnośc czete
            zieloneświątki rzeczywiście zbierały na <rodzine>mozesz mi to udowodnić?? nie
            możesz !!! słownych dowodów nie przyjmuje..... wiec jeszcze jak sfotografujesz
            ten rzekomy samochód za milion euro i oczywiście dowód jego zakupu - to ci
            uwierze chłopcze a tak to możesz mi mówic że masz słonia w karafce .....no
            chyba nie powiesz że wiesz bo widziałes w telewizji albo czytałeś w wyborczej
            bo byłbys śmieszny.......a co do ewangeli bibli to kiedyś czytałeś zajrzałeś
            wiesz o co chodzi....????nie sadze bo byś wiedział że ci zielonoświątkowcy to
            chłopcze nie wyznanie a <sekta>poprostu zarejesrowani są z nazwą KOŚCIÓł zeby
            lepiej przyciągac naiwnych .........zreszta nie wiem o co ci chodzi z tym
            konkretnym celem- co robi kościół katolicki?- bardzo wiele chłpczyku ale ty o
            tym sie nie dowiesz bo ogladasz telewizor i czytasz szmatławce a o tym sie tam
            nie mówi <tam sie mówi jakim to bogatym krajem jesteśmy>choc bezrobocie sięga
            apogeum... i nie cytuj mi powiedzonek z wiadomych żródeł tylko sam sie
            przekonaj .....zobacz< pomyśl > posłuchaj ....a co do OWSIAKA to człowiek który
            jest związany z sektą harry .....właśnie harry kryszna no i pieniążki musi
            zbierać na współbraci......a pózniej pani agata młynarska ci powie kolego że
            pieniążki trafiły tam gdzie tzreba.....łyk łyk.....łykasz to.....
            • yanoooosh Re: harry ......kryszna?? 21.05.05, 23:13
              > przekonaj .....zobacz< pomyśl > posłuchaj ....a co do OWSIAKA to człowi
              > ek który
              > jest związany z sektą harry .....właśnie harry kryszna no i pieniążki musi
              > zbierać na współbraci......a pózniej pani agata młynarska ci powie kolego że
              > pieniążki trafiły tam gdzie tzreba.....łyk łyk.....łykasz to.....

i ty mi powiesz ze komus robia wode z muzgu chlopie ty nie masz nic w tej
              swojej pustej glowce masz znaczek telewizji trwam i numer konta na ktore jak
              mowisz wplaca te 80 procent bezrobotnych i stare babcie wole dac na owsiaka bo
              pomaga i to widac i wlasnie on pokazuje rachunki co za ile gdzie i pomaga
              dziecia a nie tym czarnym co sie rozbijaja autkami za kupe kasy a moze ich
              opodatkowac nie na to nie pojda bo tylko nieliczni zostali by tymi ktorych ten
              swiat potrzebuje np ksiadz nowak ale wy go nie szanujecie bo pomaga narkomanow
              a wedlug religi kazdy czlowiek jest rowny a wy nie nawidzicie wszystkich ktorzy
              maja inne niz wy czarni poglady i zejdz z harrego a kryszna to masz na drugie
              • yanoooosh negri pola???? 21.05.05, 23:17
              • Gość: Sowa Musicie , czy chcecie płacić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 18:20
                Kościół Katolicki nikogo nie zmusza do jakichkolwiek datków ,jeśli nie chcesz
                nie zaglądasz do Kościoła i nie dajesz mu ani grosza , podobnie Owsiak , choć
                tu nagabują cię z puszką na ulicy (ale tylko raz w roku).
                Jedyną strukturą wyciskającą na siłę od nas pieniądze jest aparat państwowy ,
                tam zgłaszaj swoje problemy , jeśli uważasz ,że masz zbyt mało.
                Czuję , że ci co najwięcej narzekają na pazerność Kościoła i tak nie dają mu
                ani grosza .
                Głosicie wolność i demokrację ? Pozwólcie więc rozporządzać każdemu jego
                pieniędzmi ,wedle jego własnego wyboru. Chyba ci ludzie Was nie okradają .
                • Gość: Kubiś Wprowadzić podatek dla swojego wyznania :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 22:10
                  Fajnie by było jakby wprowadzono przymusowy podatek na " Swój kościół " .
                  Tak jak jest to w Niemczech . Jesteś np.katolikiem ? 20euro z dochodów na
                  kościółek :-) . I Skarbówka miałaby konkretne dane i przedstawiciele różnych
                  wyznań jasno określaliby swoje dochody . No i nie byłoby takich " Pralni " .
                  A i szarzy obywatele RP nareszcie dowiedzieliby się ile tak naprawde jest
                  wierzących i do jakiej wiary :-) . Swoją drogą takie posunięcie wywołałoby
                  bardzo głośne protesty głównie jednego wyznania :-) ..... Kubiś
                • Gość: m Re: Musicie , czy chcecie płacić? IP: *.prenet.pl / 82.160.21.* 23.05.05, 09:45
                  to idz zalatw sprawe slubu/pogrzebu w kosciele i zobacz czy chcesz czy musisz placic :) a mimo to ze oplacisz dosc grubo za godzinna posluge to i tak przejdzie z tacka po premie w czasie mszy - tu dopiero masz wybor czy dac czy nie.
            • harry1983 Re: harry ......kryszna?? 21.05.05, 23:27
              Pewnie w następnym poście napiszesz Brudny Harry, więc ja to uprzedzę - tak, noszę przy sobie Magnum .44, i robie porządek z takimi gnojami.

A tak na poważnie - co za róznica kto kradnie? Jedni "w imię Boże", drudzy w imię "czerwonej gwiazdy" - dla mnie jedni i drudzy zasługują na to, żeby ich postawic pod murem.

pozostałe twoje hasła to brednie, na które mi po prostu szkoda słów, bo i tak byś tego niezrozumiał - nienawiśc zaślepiła twoje oczy, i szczerze mówiąc - jesteś żałosny.

Jak piszesz że pan Owsiak, którego szanuję, zbiera na Harre Kryszna - no coż, oni nie jeżdżą mercedasmi, maybachami, nie nawołują do nienawiści - więc dla mnie są w porządku.

Do Zielonoświątkowców jestem neutralny - nie przeszkadzają mi, póki nie są nachalni.

A do ewangelii zajrzałem - ale to najwyrazniej Ty jej nie rozumiesz.
              A jak tak chcesz udowodnić, to mi udowodnij na co idą pieniądze z mszy - bo na pewno nie na to co potrzeba.

Wógóle duża część stanu kadry kościoła katolickiego (tzn księży, gdybyś miał problem ze zrozumieniem tego słowa) to zwykli krętacze i złodzieje, zaś msza nie jest już święta, a ambona zamieniła się w trybunę polityczną.

Właśnie dla tego nie chodze do kościoła, i faktycznie, trochę mi szkoda, że stare czasy odeszły - bo w nich trzymali księży za morde i nie było tego burdelu jaki jest teraz, a ludziom do kościoła nikt nie bronił chodzić, jak to się teraz usiłuje taki kit wciskać.

A księży porzadnych, jakich znam, to można by zliczyć na palcach jednej ręki - nasuwa mi się tylko w tym momencie ks. Arkadiusz Nowak - bo robi coś dla ludzi, zamiast pierdzieć w stołek.

Wytłumacz mi, czemu teraz księża wciskają taki kit i oczerniają kogo się da w tym Owsiaka?

Nie wiesz? Więc ja ci wytłumaczę.

Powód jest prosty - PIENIĄDZE - które zamiast na tace idą na potrzebujących - a jeśli twierdzisz, że na Harre Kryszna, to wytłumacz mi, skąd mamy tyle karetek, sprzętu do badań, respiratorów pomp i innego sprzętu medycznego - ojciec rydzyk by czegoś takiego nie kupił.

A wogóle to jak czytam twoje bzdury, to mi się rzygać chce, i pewnie nie tylko mnie - jesteś żałosny i tyle.

I tym jakże miłym akcentem zakończę ten post - ludzie napiszcie coś, bo mi ręce opadają, jak go czytam.

• yanoooosh Re: harry ......kryszna?? 21.05.05, 23:31
                apropo karetek zobacz na karetki jak maja takie serduszka z napisem wosp
                napisze ci co to znaczy bo pewnie nie wiesz wielka orkiestra swiatecznej pomocy
                wytlumacz mi skad sie wziely a nazwisko o rydzyka nie widnieje na zadnej z nich
                negri harry 0:1
            • harry1983 Re: harry ......kryszna?? 21.05.05, 23:36
              A tak mi się jeszcze przypomniało - oglądałem kiedyś na TV TRWAM bardzo fajną komedię, pt. WOODSTOCK - przystanek piekło czy jakoś tak.

Jak zobaczyłem w tv namiot, nad którym powiewała flaga z liściem marihuany i zobaczyłem podpis "tak oznacza się kolejne punkty sprzedaży narkotyków" - oplułem telewizor (ze śmiechu) - o czym oni mówią?

To jest właśnie "obiektywizm" i "prawda" - i że program jest na żywo, bez montażu - no, tylko jak potem leci powtórka, to wycinają to, co im nie pasuje - np. jak był jakiś program, co to był jakiś 11 latek z babcią, która bez problemu mogła by pracować jako czarownica w wesołym miasteczku i się podniecali jak to on wspaniale śpiewa, zadzwonił słuchacz, z pytaniem czy może zadać mu pytanie - brzmiało ono "czy wie,że xx jest strasznym leszczem" (xx to imię - nie pamiętam już jak brzmiało) - oczywiście jedyna słuszna i bez montażu telewizja ten akurat kawałek w powtórce wycięła - może faktycznie był nie na miejscu, ale to jest właśnie cała prawda o tej telewizji - no ale oni są cudotórcami - jako jedyni jak do tej pory pokazują NA ŻYWO sceny ukrzyżowania Chrystusa - widac rydzyk za pieniądze od dewot zbudował sobie wehikuł czasu :)
              • Gość: m woodstock w tv trwam IP: *.prenet.pl / 82.160.21.* 22.05.05, 09:56
                to byl bardzo madry program o woodstocku. z niego dowiedzialem sie wiele o symbolach szatana jak np: pacyfka uznana za znak pokoju juz od wielu lat okazuje sie byc znakiem satanistow gorszym od pentagramu.
                O bezczeszczeniu hymnu tez bylo bo go spiewali ludzie, a przygrywal gosc na gitarze (na pewno bardziej to przypominalo hymn niz wystep Edytki). No i ten wszechobecny sex drags and rock n' roll - hahahah

jedna z najlepszych komedii jakie ogladalem - polecam z calego serca. Chociaz czasem do mnie nie docieralo, ze mozna zrobic tak kretynski reportaz w ktorym jest tak wiele klamstw i bzdur. Wcale bym sie nie zdziwil jak by teraz NEGRI napisal(a) ze to ona go zrobila.
                • Gość: expertum credere p Wiktory 2005 IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 10:18
                  dzięki takim jak wy taki jak ja który nie ma czasu na oglądanie telwizji może
                  poznać wiernych widzów TV Trwam. Jesteście debeściaki, i jakbyscie jeszcze
                  raczyli napisać co leci na Polsat Sport i Canal Plus to zaoszczędzili byście nam
                  duuużo kasy.
                • harry1983 Re: woodstock w tv trwam 22.05.05, 10:57
                  Propunuję co niektórym "świętym" zrobienie podobnego reportażu nt. pielgrzymek na Jasną Górę - tak się składa że mieszkam może 500m od klasztoru, i jak się latem zwlecze cała ta chołota (choć spora część to NORMALNI ludzie) to proponuję się przejśc przez przyległe do Alei bramy i podwórka - jest to sam co na Woodstocku.

Dziwne jest też, że wg badań, w tym czasie w mieście przypada szczyt sprzedaży prezerwatyw i innych środków anty, alkoholu etc. he he.
                  Bardzo dziwne, nie?
                  Toż to same świętoszki przychodzą.

Tyle, że o pielgrzymkach nikt nie robi podobnych bzdurnych filmów, bo by go zaraz okrzyknięto "antychrystem".
                  A może trzeba by pokazać także i to?
                  • Gość: excpertum credere Re: woodstock w tv trwam IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 12:28
                    ty, a skąd ty wiesz co to jest prezerwatywa? używasz? A jak tam u ciebe te
                    sprawy, no wiesz chodzi mi o alkohol?

a kijem z podwórka nie goniłeś, psami nie szczułeś?

fe, to nie jest obrzydliwe, to jest współwinne.
                    • harry1983 Re: woodstock w tv trwam 22.05.05, 12:41
                      Wyobraź sobie, że wiem co to jest - nawet wiem do czego służy : do zabezpieczenia rodzaju ludzkiego przed ludźmi twojego pokroju.
                      Szkoda, że rodzice co niektórych ludzi, którzy tu piszą nie wiedzieli...
                      • Gość: expertum credere p Re: woodstock w tv trwam IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 12:49
                        pytanie nie było czy wiesz, ale skąd wiesz?

poza tym pora skierować w końcu dyskusję na właściwe tory:

TAK, w Częstochowie młodzi i wykształceni oprócz odchodzenia od katolicyzmu, są
                        zapijaczonymi studentami, mają garba w czasie zwodu, pieprze na powiece,
                        ubierają swe dziewczyny w różowe plasiki i chodzą z wiaderkiem na zakupy.

czy odpowiedź na durne pytanie wyczerpała temat?
                        • harry1983 Re: woodstock w tv trwam 22.05.05, 15:46
                          Skąd wiem? No niech sie zastanowię...
                          Pewnie się dowiedziałem z telewizji trwam, jak puszczali film o woodstocku - przecież tam była rozpusta, no więc i rzeczony przedmiot pewnie się gdzies pojawił :)

juz mi normalnie się niedobrze robi jak czytam takie hasła - poza tym - albo wracamy do tematu albo zamieniamy temat na flame war - (o ile wiesz o co chodzi).
                          Nie będe sie zniżał do poziomu co niektórych w odpowiedzi na ich usilne próby zaistnienia i pokazania że "my to jestesmy cool"

Temat jest o wiele bardziej skomplikowany, ale nie będe go teraz kontynuował, bo mam w tej chwili ważniejsze sprawy, niz czytanie czyichś wypocin...
            • Gość: menes Re: harry ......kryszna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 16:06

negri o jakim Ty mówisz bezrobociu ? Nie ma go ,nierobom nie chce się
              pracować .Jeśli nie wierzysz otwórz własną firmę i spróbuj zatrudnić solidnych
              i uczciwych ludzi.
              A po drugie to daj konkretny przykład co kościół katolicki robi dobrego ale
              BEZINTERESOWNIE-czekam na przykłady.
              • Gość: ja do menesa żyjącego w< niebezrobotnym> kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 18:12
                człowieku jesli ty uważasz ze w Polsce nie ma bezrobocia ........to nie mamy o
                czym gadać no chyba ze bierzesz codziennie prozak i masz
                schizofrenie......hehehehe
                • Gość: Obserwatore Romano Re: do menesa żyjącego w< niebezrobotnym> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 20:49
                  Osoby którzy mają dobrze poukładane to mają pracę lub są ją sobie znależć.
                  Ja znam takich co jeszcze zmieniają na lepszą.Pracy nie mają osobniki
                  "obuleworęczne" oraz takie których rodzina nie potrafiła nauczyć żyć w tym ustroju
                  Więc albo się nauczysz żyć albo ujadasz że ci żle.
                  • yanoooosh Re: do menesa żyjącego w< niebezrobotnym> 25.05.05, 22:30
                    znam przypadek gdzie znajoma szukala sprzedawcy do sklepu w ciagu miesiaca bylo z 10 takze to jest sprawa dyskusyjna czy jest bezrbocie czy mamy chec do bezrobocia
                    • Gość: lajla Re: do menesa żyjącego w< niebezrobotnym> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 23:21
                      oczywiście polemizowzć na ten temat można w nieskonczonośc........ale krajem w
                      rozkwicie gospodarczym i ekonomicznym nie nazwiemy sytuacji gdzie młodzi
                      zarabiają 2.50 na godzine i nie mówcie ze tak nie jest bo nie ma zarówno dający
                      <prace> jak i bioracy jąjeśli większosc ludzi zarabia 500 zł........bo można
                      mówić że jednak zarabia..........500 zł........
                • Gość: menes Re: do menesa żyjącego w< niebezrobotnym> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 11:26
                  ja- nie gorączkuj się tylko załóż swoją firmę i spróbuj znależć pracownika
                  który będzie cokolwiek potrafił zrobić i jeszcze będzie miał na to ochotę.
                  Od 17 lat szkolę młodzież i obserwuję jakie jest ich podejście do pracy .Za 5-
                  10 lat nie będzie miał kto pracować fizycznie ponieważ wszyscy chcą mieć lekką
                  biurową pracę.
      • Gość: no co ty Re: Czy w Cz. młodzi też odchodzą od katolicyzmu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 12:10
        zapomniales o młodziezy wszechpolskiej to bojówka jeszcze da nam popalic hehehhe
    • Gość: duch.4.pl parafianizm a obojętność religijna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 01:16
      Jaka to różnica w gruncie rzeczy? Jak jesteś katolikiem to nie wiesz nic o
      swojej religii ani o niczym nic nie wiesz, a często jak się coś dowiesz to
      zmieniasz wyznanie, ale poprostu na mniej wygadane, a Twoje zachowanie wobec
      innych i tak się nie zmienia.

tu jest na ten poruszony temat coś www.wprost.pl/ar/?O=11774&C=57

Nie sprowadzajcie niekatolicyzmu do niereligijności bo ja osobiście uważam, że
      jak ktoś chce wiedzieć czy Bóg wogóle istnieje to najpierw sprawdzi Biblię, a to
      już blisko do rozczarowania kościołem.
      Paradoks: szukasz Boga? - nie jesteś katolikiem :D
      • Gość: expertum credere p Re: parafianizm a obojętność religijna IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 08:33
        jedyna forma religii w której księga objawia się w postaci gotowca tak jak u
        ciebie to islam (objawienie ksiegi koranu Mahometowi). Normalny system jest
        taki że Biblię musi przepisać/wydrukować człowiek i pierwszą biblią jest
        człowiek którego czytasz. Zasłanianie się Biblią pojętą jako gotowiec, wyzutą z
        kościelnego kontekstu ludzi i epok, to czysty fundamentalizm, czasami gorszy od
        faszyzmu.

a co do równań katolik-nic nie wiedzący o swojej religii to ślepy widzi bez
        konieczności uzdrawiania że kupy się to nie trzyma.
    • Gość: Ateista To przecież oczywiste IP: 80.51.236.* 21.05.05, 14:03
      To oczywiste i nieuniknione, niezależnie w jakim mieście, że pomimo różnej
      propagandy, młodzi ludzie coraz częściej myślą samodzielnie, poprzez internet
      mają lepszy dostęp do różnych informacji(nie tylko tych poprawnych politycznie,
      ale także prawdziwych), więc często dostrzegają prawdę czyli, że Kościół
      Katolicki to bzdura i propaganda. Niestety często przenoszą się do innych
      kościołów i sekt (ci akurat nie myślą samodzielnie LOL ), no ale podobno na
      głupotę nie ma lekarstwa i ze strachu przed śmiercią ludzie zawsze dają sobie
      wmówić jakieś głupoty.
      • Gość: expertum credere p te ateusz... IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 15:22
        a co jak ktos myśli tak jak ty to już niesamodzielnie?

normalka że jak ktoś myśli to i się domyśli że Bóg jest.

wystarczy odważnie wyciągnąć wnioski. Nie lękaj się.
        • Gość: m Re: te ateusz... IP: *.prenet.pl / 82.160.21.* 21.05.05, 15:55
          normalka że jak ktoś myśli to i się domyśli że Bóg jest -

dobre, naprawde dobre - sam to wymysliles czy uslyszales w jedynym slusznym radiu o tej stronie Rio Grande ? ci co nie wierza w Boga to niemyslacy tak ? hehehe

PS panie expertum nie kazdy nie wierzacy to komunista, nie wszystko co mowi ksiadz to prawda, zycie nie jest czerwone albo czarne - otworz pan oczy i przelacz czasem na inny kanal niz TV TRWAM.
          • Gość: expertum credere p Re: te ateusz... IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 16:04
            wiem że dobre bo solidne. Kto powiedział niemyślący, gdyby wiara w Boga była
            taka łatwa nie byłoby zasługi. Zresztą to cud że ludzki, ograniczony umysł może
            otrzeć się o tajemnicę niezmierzonego w swej dobroci Boga...

-----------------------------------------------
            propozycje podziału Polski na dwa getta są głupią prowokacją. Normalne że
            ludzie niewierzący mają szansę poznać Ewangelię żyjąc wśród nas.

otwórz pan oczy to sobie możesz pan pisać do swojego ojca.
            • Gość: SIWY ARTYKUŁ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 13:35
              Dla Experta Incredible i innych katoli :kiosk.onet.pl/art.asp?
              DB=162&ITEM=1230271&KAT=240
              • Gość: SIWY Re: ARTYKUŁ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 13:51
                kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1230271&KAT=240

w ten sposób
                • Gość: expertum credere p siwulec IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 14:20
                  refleksji nad źródłami i rozprzestrzenianiem się ateizmu mam dosyć (=pod
                  dostatkiem) od czasu wykładów z Siudym o betonowym łbie. Osobiście uważam że są
                  ważniejsze rzeczy na świecie niż zastanawianie się nad cudzym ateizmem. W końcu
                  to w interesie człowieka jest dostać się do Królestwa Niebieskiego. Bo Pan Bóg
                  już tam jest, długo i szczęśliwie.

--------------------------------------------------------
                  ps. na warsztacie na tzw informatyka też mówiliśmy siwy. z elektryka awansował
                  na informatyka a potem wyleciał z fabryki za przekręty. Nie żebym miał coś
                  przeciwko siwym czy blondynom, w końcu sam mam takie śliczne włosy. Tyle tylko
                  że on mi nigdy nie wierzył, że nawet na kurxę i złodzieja trzeba mieć jakieś
                  kwalifikacje.
      • Gość: xx Re: To przecież oczywiste IP: *.icis.pcz.pl 21.05.05, 15:36
        Wojujacy ateizm jak i wojujacy katolicyzm - sa bardzo podobne.

Ateizm zreszta to tez jest rodzaj religii, prawde powiedziawszy.
    • Gość: ja Chodzisz po wszystkich forach i zadajesz to samo.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 16:00
      pytanie! Robisz ogólnopolską akcję na zbadaniu kto odchodzi od Koscioła!?!
    • Gość: peacemeaker Re: Czy w Cz. młodzi też odchodzą od katolicyzmu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 22:48
      ciekawe co to jest ten katolicyzm wg Ciebie
      Wydaje mi sie że katolicyzmem nazywasz chodzenie do kościoła czasem dla
      rozrywki . Nie wiem czy chodzi Ci o wiarę czy religię . Wiekszość ludzi nie ma
      zielonego pojęcia o religii którą wyznaje albo którą wymienia jako swoję
      religię . Czy wiesz że zasady tej religii zostały ustanowione przez człowieka
      któłrego ochrzczono dopiero na łozu śmierci ? Czy wiesz w jaki sposób do "
      Kościoła " trafiła Matka Boska ? no i kiedy

Czy wiesz że niektórzy święci w tym kononizowani przez Jana Pawła II byli
      pospolitymi zbrodniarzami

Czy wiesz kim był Święty Tomasz z Akwinu ? Hitler to przy nim malutki pajacyk w
      szortach .

Jacy święci tacy wyznawcy - chciałoby się napisać

• Gość: ale TROLL Tu się TROLLOWI udało,wszędzie adm.zdjął IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 09:39
        w całej Polsce administratorzy zdjęli ten wątek TROLLA łamiący prawo
        tu admistrator ŚPI
        a TROLL jaki fałszywy, twierdził na forach innych miast że zrozumiał
        że wycofuje temat,kłamca jak każdy w którym siedzi szatan, feeeeeeee
    • Gość: tak TAK !!! TAK !!! TAK !!! TAK !!! TAK !!! TAK !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:52
      TAK !!! TAK !!! TAK !!! TAK !!! TAK !!! TAK !!! TAK !!! TAK !!! TAK !!! TAK !!!
      • Gość: Ewa Re: TAK !!! TAK !!! TAK !!! TAK !!! TAK !!! TAK ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 14:30
        To chyba tylko twoim zdaniem dyskusja o przekonaniach jest niezgodna z prawem
        Większośc ludzi myśli
        • Gość: expertum credere p ewelyn IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 14:47
          jeśli celem jest dyskusja o przekonaniach to środki użyte do jej prowadzenia
          muszą być uczciwe. Po to właśnie jest regulamin forum żeby bronić niewinnych
          ludzi przed frajerami jaśżołdakami. Niestety firmy poważne nie mogą sobie
          pozwolić na robienie w konia bo tracą wiarygodność. Prosty i w miarę świeży
          przykład to ogłoszenie GW że padła ofiarą prowokacji. Długo pewnie nie wyopowie
          sie na określone tematy bo każdy i tak zleje jak się dali podejść.

jednym słowem cała ta dyskusja to pic na wodę fotomontaż, a jakby ci było mało
          to przeciętny wróbel nie da się złapać na końskie góxno.
          • Gość: Ewa Re: ewelyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 17:04
            Zawsze masz wybór Możesz się wyłączyć A ten kto chce rozmaiać ma do tego
            prawo.Tobie zaś chodzi o to aby nie rozmawiał ten kto ma inne przekonania.A to
            już zupełnie inaczej się nazywa
            • Gość: Obserwatore Romano Re: ewelyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 22:36
              Lepiej Ewo z nim nie dyskutuj
              On jest za madry zeby z nim polemizowac na takie tematy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka