Dodaj do ulubionych

............ cos sie dzieje na dworcu!!!!

06.07.05, 23:15
Qurcze jak tam brudno...................
Aż człowieka obrzydzenie bierze, pety, papiery, piach.............
a SEZON W PEŁNI......................
Czy nikt nic nie może, choćby pozamiatać i jełopem marmury przejechać?........
Ale wstyd , no i ta sławoja pod kolumnadą........
Ale ktoś pięknie i mądrze wydał decyzję o ogródku piwnym.........
Tylko gratulowac i gratulować...................
Własnie familia z Wrocławia zjechała i ...........mój Boże....... żenada...
Plac Rady Europy to chyba .........jeju ale skandal
Obserwuj wątek
    • lookas.prv.pl Re: ............ cos sie dzieje na dworcu!!!! 07.07.05, 00:31
      Ten ogródek piwny to faktycznie upiór :-/

I to tak na "dzień dobry".

Podczas Nocy Kulturalnej jak wracałem z miasta ok. 3-4 to niezłe "towarzystwo"
      tam zabawiło - klimat wprost z mordowni

---------------------------------
      www.lookas.prv.pl
      • Gość: Corka Re: ............ cos sie dzieje na dworcu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 00:52
        Iwoonnkaa a coz sie tak dziwisz?

Przeciez mamy jeden z najpiekniejszych dworcow Euripy Unijnej, a ze na nim jak
        w Europie za Bugiem.............toc to samo sie nie smieci.
        Jak ide ulica i widze ze gownożeria rzuca papierki po cukierkach to zaraz
        zwracam uwage.
        Czasmi pomaga, czasami NIE

Uczmy sie czystosci WSZYSCY.
        • Gość: Ruda Re: ............ cos sie dzieje na dworcu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 01:08
          No, aleć Damo moja piachu i kurzu tumanów ,to nikt nie nawrzucał............
          SMRÓD, BRUD, BEZNADZIEJA................
          Ale światowo mamy..................
          • Gość: Filip Re: ............ cos sie dzieje na dworcu!!!! IP: *.219-96-207.hull.mt.videotron.ca 07.07.05, 05:27
            Piekna reakcja mlodych ludzi...brawo !

Pamietam ze kilka tygodni wstecz omawialismy przyczyny tego brudu na DG PKP.
            ...i przypominam sobie ze doszlismy do takiej wspolnej konkluzji;

W tej sprawie nie da sie nic zrobic poniewaz dworzec nie nalezy do miasta tylko
            do PKP a ta firma zatrudnia 100.000 pracownikow przy czym 75% zatrudnionych w
            niej to nieroby z mocno rozbudowanej ADMINISTRACJI....To czesc pasozytnicza jak
            w kazdej polskiej instytucji....zatem brudny dworzec jest niejako symbolem
            polskiej panstwowosci bez wzgledu na to w jakim miescie on sie znajduje, i
            obrazem doslownym czystosci estetyki kraju.
            Na czystosc i estetyke w Polsce nie ma pieniedzy bo krajem rzadi nadal
            poperelowska swolocz.

...pozdrawiam was wszyskich goraco...bo u nas jest bardzo goraco...i zachecam
            was do wspolnych spotkan forumowiczow....kiedys wpadne na takie wasze spotkanie
            w przebraniu staruszki mocno wyszminkowanej w rudej peruczce i parasolka w
            prawej rece...nie!.. no moze w lewej....juz nie wiem sam w ktorej rece bedzie
            lepiej trzymac ta parasolke...
            • Gość: Darek Re: ............ cos sie dzieje na dworcu!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 07:52
              poglądy na politykę Filipie masz faszystowskie, ale akurat w tej kwestii muszę
              się z Tobą zgodzić - DWORZEC MUSI ZOSTAĆ PRZEJĘTY PRZEZ GMINĘ! ALBO JESZCZE
              LEPIEJ PRZEZ PRYWATNEGO INWESTORA! INACZEJ GROZI MU RUINA!!!!
        • Gość: Darek Re: ............ cos sie dzieje na dworcu!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 07:47
          Gość portalu: Corka napisał(a):

> Iwoonnkaa a coz sie tak dziwisz?
          >
          > Przeciez mamy jeden z najpiekniejszych dworcow Euripy Unijnej,
          chyba nie widziałaś dworców w Europie...

Ja niewiele widziałem, ale naszemu daleko do np. Duesseldorfu, Termini w
          Rzymie, czy Sudbanhof we Wiedniu.
          A osobiście najbardziej lubię dworzec główny w Mediolanie - ma klimat!

Dworzec nasz jest przecież cholernie niefunkcjonalny!
          • prrywatny Re: ............ cos sie dzieje na dworcu!!!! 07.07.05, 09:41
            I w takim miejscu ,wśród smrodu ,jawi nam się KAPLICA.Ciekawe czy na czas mszy
            trochę zamiatają i mopują.
    • Gość: niki Re: ............ cos sie dzieje na dworcu!!!! IP: 212.160.108.* 15.07.05, 17:51
      A z taką pompą oddawano dworzec do użytku.A teraz brud,smród i ubóstwo.
    • Gość: KL Re: ............ cos sie dzieje na dworcu!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 18:03
      W ten sposób dają do zrozumienia że w Cz-wie nie da się chodzić na trzeźwo :))
      Od razu z pociągu na browara ......... :)))
      • Gość: Kubiś Kwaśniewski na dworcu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 20:20
        Trzeba poprośić jakoś obecnego Prezydenta Kwaśniewskiego żeby odwiedził ten
        dworzec który kiedyś tak hucznie i uroczyście otwierał . Wtedy władze czy to kolei
        czy miasta wszystko wysprzątają i będzie lśnić jak drapacze za oceanem ..... Kubiś
        • lookas.prv.pl Re: Kwaśniewski na dworcu!!!! 15.07.05, 20:27
          Siedziałem sobie dzisiaj na ławce na Placu Europy i sączyłem napój i zauważyłem coś:

żule myją sobie butelki po piwach w tej fontannie.

To nic, że 2 tyg. temu widziałem jak starsza kobietka sobie twarz obmywała tą
          wodą... fuuuuj

A dzisiaj po jakimś czasie jak żul poszedł zapewne do jakiegoś pokomunistycznego
          społemowskiego sklepu sprzedać butelki, młoda kobieta po zjedzeniu czegoś obmyła
          sobie ręce - na jej szczęście zrobiła to z jednego z kilku źródeł czyli pod
          bieżącą wodą - ale znowu na nieszczęście tej staruszki...

www.lookas.prv.pl
    • Gość: niki Re: ............ cos sie dzieje na dworcu!!!! IP: 212.160.108.* 15.07.05, 20:52
      Kubiś ma rację.
    • Gość: Obywatel Re: ............ cos sie dzieje na dworcu!!!! IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 21:08
      Na dworcu jest tak niesamowity brud i smród , że ja kiedy ide tędy to prawie
      padaczki dostaje. Co do towarzystwa , które sie tam kręci no to ja nie wiem
      jacyś kryminaliści.
      • Gość: Pako Re: Gdzie te dworce z dawnych lat? IP: 82.160.8.* 15.07.05, 21:46
        Dworzec to kiedyś najciekawsza część miasta była. W dzień elita sie przewijała,
        w nocy też. Restauracje dworcowe należały z reguły do tych bardziej ambitnych i
        renomowanych. W końcu wizytówka, nie? Pamiętam dworców bez liku. Te sprzed lat
        zdecydowanie górują jakością tych wspomnień. Najcieplej wspominam Dworzec
        Główny w Krakowie gdzie mozna było chlapnąć piwko jasne (od Żywca przez Okocim
        po miejscowe, ktore pachniało jak końskie szczyny) lub ciemne. Można też było
        porterek wzmocnić pięćdziesiątką (wódeczkę podawano elegancko, jak u Hawełki,
        tylko do konsumpcji, i po 25 gram w kieliszku - lata 60-te i wcześniej). I komu
        to przeszkadzało? W nocy, na dworcu schodziła się studencka wiara i miejscowa
        cyganeria. Pełna kultura i bon ton. Jedyne miejsce w każdym mieście, gdzie
        mozna było spokojnie i godnie zakończyć imprezę, a potem, pierwszym porannym
        czerwonym autobusem udać się na stancję na krótką przekimkę i po kajeciki. Łza
        się w oku kręci. Gdzie te dworce, gdzie te czasy. Potem, w latach 70,
        inteligencja pracująca (Wiech ją "szpagatową" nazywał) wspólnie z inspekcją
        robotniczo-chlopską zlikwidowali najpierw wódeczkę, potem (niech im grób drutem
        kolczastym porośnie) piwo. Restauracje podupadły i z wolna zamieniły sie w
        obecne, pachnące rzygowinami i zeszłotygodniową fasolka po bretońsku, przybytki
        w których wszystko można robić, ale jeść - broń Boze!!! I tylko czasami na
        spotkaniach ze starymi żubrami sentymentalne wspominki przywołują na chwil parę
        tamte noce i dnie.
        Częstochowa też ładny, stylowy dworzec miała - warszawsko-wiedeński. Nie można
        było tego pięknie wyremontować i pokazywać przyjezdnym zamiast tej pseudo-
        nowoczesnej, brudem kapiącej stodoły? Szkoda gadać. Idę się napić. Naleję sobie
        dwa razy po 25 gram, zamiast zakąski skórke od chleba powącham. Tak jakoś
        duszieszczipatielno sie zrobiło.
        • storima Re: Gdzie te dworce z dawnych lat? 15.07.05, 22:01
          No Pako, ja tez jestem za takimi prywatnymi klimatami PRL-u.
          Swietny tekst.
          Az bym sie teraz ruszyl i wybral na "Koly" na Starym Rakowie, pogadal z zulami z
          'Pekinu' po czym, zasiadl gdzies na lakach patrzac na toczace sie mostem nad
          Warta czajniki z plynna stala w srodku, przezegnal sie i wskoczyl w nocny tramwaj,
          dotarl na Czestochowe Osobowa, tam zaciagnal kufel ciemnego, wskoczyl w pociag
          do Warszawy, aby jeszcze w Warsie podhaczyc sie na jakies ciekawe wiezione
          pociagiem osobistosci, chleptajace piwo jak wode i oferujace mi kolejna dolewke.

Warszawa Centralna:

Dzieki i zegnam Szanownych Panow!!!!

PS

co jest z tym lacinskim watkiem???

'kurna olek'
    • Gość: xkx Re: ............ cos sie dzieje na dworcu!!!! IP: *.org / *.org 15.07.05, 22:28
      Pisałem na ten temat – wracający zresztą jak bumerang kiedyś napisze raz
      jeszcze. Dworzec Częstochowski to typowy przykład bezmyślności poprzedniej
      epoki. Zaprojektowany na ruch pociągów tak z 3x większy niż kiedykolwiek
      funkcjonujący w naszym mieście. A dodatkowo bardzo niepraktycznie
      zaprojektowany. Jako koronny przykład można podać kasy biletowe na pierwszym
      piętrze czy tunel do którego niema zejścia z budynku dworca. Czy kończący się
      ślepo pasaż bez zejścia do drugiego pawilonu dworca itd. itp. Podsumowując z
      Częstochowy trudno się jest gdzieś dostać a na dworcu gdzie niema podróżnych
      pojawiają się żule i wszystkie z nimi związane kłopoty czyli bród i smród. O
      dworzec niema komu dbać bo dodatkowo ma milion niepotrzebnych zakamarków. Jak
      to rozwiązać? Trudno stwierdzić chyba tylko przekształcić w coś z sensem tylko
      jest drobny problem w co? Bo kolejne centrum handlowe chyba niema tam racji
      bytu.
      • lookas.prv.pl Re: ............ cos sie dzieje na dworcu!!!! 15.07.05, 23:55
        Nie no, we wakacje ruch jest o wiele większy.

Dzisiaj co chwila słyszałem jakiś obcy język - czasami nawet nie wiedziałem jaki.

ale żule też były, jak już wspomniałem wyżej - jeden z nich mył butelki po piwie
        we fontannie :-)

Mnie tylko dobija ten ogródek piwny - no jakie dziadostwo straszne.
        I ta niemiecka restaturacja - jak puszczali bawarskie pieśni narodowe czy coś w
        tym stylu to jeszcze OK, ale jak dzisiaj usłyszałem jakiś cover Modern Talking
        to się zdziwiłem nieco...

PS. ja bym napisał do Warszawiaków - niech się chamy podzielą i zamiast nagrywać
        Złotopolskich na Centralnym to by mogli u nas, mamy miejsca pod dostatkiem :-D

www.lookas.prv.pl
        • Gość: Corka Zlotopolskie Centalna Cz-wa Wita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 08:45
          ale u nas za duzo szkla i aluminium

i jeszcze kaplica........chyba dla biednych jadacych bez biletow.
          Tam skladaja modly zeby ich rewizory nie zlapali

Policja lubi dzialac w miejscach zaciemnionych coby ich nie widac.
          A tu wszedzie szklo.............
          No chyba ze w podziemiach...........ale podziemnej policji to chyba jescze NIE
          MA

Co????????

a poza tym nie stac nas na odszkodowania z tytulu wdychania oparow smrodu
          dworcowego?????

lata 70-te stary dworzec pociagi odjezdzajace w strone Lodzi Wa-wy
          Dluuugo przed odjazdem trzeba byo stac w kolejce po bilet.
          w piczekalni glownej scisk, tlok,
          Slychac smiech i placz witajacych i zegnajacych sie
          osob............zakochanych, narzeczonych..........
          na dworze mroz a wewnatrz cieplo podwojne.
          Hala ogrzewana
          a kazdy pasazer...........odprowadzajacy..........oczekujacy ma w sobie
          jeszcze 37 zeberek.......wiec dodatkowe cieplo.
          Stare lampy rzucaja pryztlumione swiatlo.
          w restauracji i barze nie ma gdzie usiasc. Przy kasach ogonki
          i co jakis czas z megafonu

Tu stacja Czestochowa glowna ..............pzyjechal.........odjedzie pociag

Fajowo bylo !!!!!!!!!!

oj ide sie zdrzemnac ............moze mi sie pzysni?????????

stara Centralna Czestochowa Glowna

• iwonnkaa Re: Zaorali.., poniszczyli..., roztrwonili...... 16.07.05, 12:31
            Budowniczowie i pomysłodawcy tego BUBLA wszechczasów powinni być pociągnięci do
            odpowiedzialności.................
            Stary dworzec miał urok i czar przeżytych lat i sytuacji............
            Ileż to dramatów i szczęścia chwil oglądał i był niemym świadkiem..........
            Szkoda..............................
            To co teraz to OBRZYDLISTWO................
            Rudzielec
            ,,
            • Gość: Corka Re: Zaorali.., poniszczyli..., roztrwonili...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 13:07
              Co prawda to prawda

wszyscy holubia zabytki a my

pod spychacz z nimi!!!!!!!!!!!!

echhhhh szkoda slow szkoda slow
              • Gość: Kubiś Re: Zaorali.., poniszczyli..., roztrwonili...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 13:24
                Jeżeli już żule muszą być na dworcu centralnym jako wizytówka to chociaż niech
                siedzą w tej właśnie kaplicy . Połapać wszystkich do jednego pomieszczenia i
                szczelnie zamknąć coby smród się dookoła nie rozchodził . ..... Kubiś
                • Gość: Corka Ziule do kaplicy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 15:49
                  Kubisiu
                  jestem ZA!!!!!!!

ale napeno bedzie przeciwko nasz KK.

a na dworcu .........przy dworcu jeszcze byly te Panie co teraz stoja na
                  autostradach
                  /te spod stacji/
                  hihihihiiii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka