Dodaj do ulubionych

Zdjęcia dawnej Częstochowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 14:03
Z przyjemnością zawiadamiam, że www.czestochowa.ws wznawia działalność.
Jest sporo nowych fotek. Zapraszamy.
Obserwuj wątek
    • Gość: mrzezyno252 Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.prenet.pl / 213.199.243.* 07.07.05, 17:29
      Bardzo dobra stronka, chętnie ją odwiedzam. Jak będe miał zdjęcia to ci podeśle
      coś ze swoich archiwów,pozdrawiam.
    • pierwszy Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy 07.07.05, 20:45
      no i dobrze, ale jak pobieracie coś z książek np. z książki pana Juliusza
      Brauna "CZĘSTOCHOWA urbanistyka i architektura" wydanej przez Arkady w 1977 to
      wypada podać źródło zdjęcia czy mapy. W przeciwnym razie to zwykła kradzież,
      tym bardziej, że zdjęcie/mapa jest opatrzona logo waszej strony

kultura się kłania

pierwszy
      • Gość: =R= Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 22:42
        Jak na razie zdjęcia na www są nadesłane przez internautów albo wyszperane w
        sieci, tak samo mapa. Nie miałem żadnej informacji z jakiego wydania pochodzi,
        mam zgadywać? Jeśli jest tak jak mówisz, to dodam informację o autorze mapy. A
        logo na zdjęciach jest właśnie po to, żeby nie rozchodziły się dalej. Być może
        wkrótce uda mi się dostać zgodę pana Biernackiego na umieszczenie skanów
        pocztówek z jego kolekcji.
    • Gość: Wlodek Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.vf.shawcable.net 08.07.05, 05:13
      To co jest podpisane "ULICA" to poczatek Krakowskiej. Wschodnia strona ulicy
      tuz za Zygmuntem.
      Te parterowki i kamienica istnieja chyba do dzisiaj.
      Prawie w niezmienionej formie.
      • Gość: Darek Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 12:44
        dokładnie.

i jeszcze nie gmach "Lutal", tylko budynek, w którym była siedziba Towarzystwa
        Śpiewaczego "Lutnia" ufundowany przez częstochowskiego przemysłowca żydowskiego
        pochodzenia Adolfa Markusfelda.

A uporczywe skanowanie książki Brauna i naiwne podpisy pod ilustracjami
        sugerują mi dziecięcą pasję i amatorszczyznę.
        Nie wystarczy zbierać pamiątki. Trzeba się jeszcze na nich znać.
        • Gość: =R= Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 07:45
          > A uporczywe skanowanie książki Brauna i naiwne podpisy pod ilustracjami
          > sugerują mi dziecięcą pasję i amatorszczyznę.

Chłopcze, nie skanuję książek, bo gdybym to robił to bym zdjęcia podpisywał.

> Nie wystarczy zbierać pamiątki. Trzeba się jeszcze na nich znać.

Potrafisz coś jeszcze oprócz krytykowania?
        • Gość: aa Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 17:27
          bardzo fajna ta strona z fotkami, ja tez teraz jeźdze po czestochowie i cykam
          zdjęcia,moze za jakies 100 lat ktos je opublikuje tez w internecie na stronie
          forum:)))
    • tomqpl Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy 08.07.05, 23:30
      Podpis "II aleja, okolice ulicy Teatralnej (obecnie Wolności)" nie zawsze jest
      zgodny z prawdą, bo dawna ulica Teatralna to obecne Wolności i Kościuszki.
      Zwrot "lata 1920" (i jemu podobne) to jakaś paskudna kalka z angielskiego
      "1920s". Po polsku jest "lata 20. XX w.".
      O kościele św. Rodziny w 1917 r. nie możemy mówić "katedra", bo diecezja jest
      dopiero od 1925 r.

Tyle uwag. Widzę, że zdjęć cały czas przybywa. Powodzenia!
    • Gość: rak Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 11:42
      kiedyś na forum wzmiankowałem ,iż zniszczyłem duuuży katalog fotek -
      widokówek , ostała się marna częsć
      • Gość: =R= Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 07:46
        > [...] udostepnie je pd warunkiem zwrotu i
        > nieupubliczniania zapisków na odwrocie? prywatnych!.

Oczywiście.

> Moj skaner siadł . może podasz e-maila i się skontaktujemy?

kontakt jest na www.
    • Gość: Darek Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 12:48
      I jeszcze trzeba być wyjątkowym ignorantem, aby całe Stare Miasto
      nazywać 'Rynkiem'

trzecie i chyba czwarte zdjęcie 'wojenne' to raczej Rynek Warszawski. Ciekawe
      nieuku czy wiesz gdzie?
    • Gość: Darek Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 12:50
      a od kiedy Nowy Rynek to I Aleja?
    • Gość: Darek Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 12:54
      a jeszcze bardziej oburza mnie chłodny, cyniczny podpis 'ulica Katedralna' przy
      zdjęciu rozstrzelanych w pierszych dniach Września na placu katedralnym. I
      zimne podpisy przy zdjęciach ze Strażackiej - znasz cwaniaczku historię tych
      zdjęć? kto je zrobił? To jest bardzo ważne. Tak samo jak to, skąd je
      skopiowałeś!
      • Gość: Darek Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 14:13
        Reasumując, nie wystarczy wrzucić 'częstochowa' w google a następnie popisać
        się wirtuozerią w wykonywaniu operacji 'kopiuj' i 'wklej', aby stworzyć dobrą
        stronę. Obojętnie - kolekcjoner, czy autor takiej strony interneowej powinien
        wykazać się pasją, zainteresowaniem w temacie, umiejętnością poszukiwania
        informacji.
        A tak mamy zwykłego złodzieja, który puszy się jak paw.

A ja takiego pawia pawiem!
        • pierwszy Do Darka 09.07.05, 19:17
          przywracasz mi wiarę w człowieka i w coś co nazywa się "zaangażowaniem"...

serdecznie pozdrawiam i dzięki za nazywanie złodziejstwa złodziejstwem

pierwszy
          • Gość: =R= Do Darka i do pierwszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 07:49
            Skoro wam tak nie odpowiada poziom tej strony to jej nie oglądajcie. Nie robię
            tego zarobkowo tylko hobbystycznie, a to jak to robię to moja sprawa. I niczego
            nie kradnę. Krytykować każdy potrafi, ale pomóc to nikt.
            • Gość: HJ Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 08:27
              Robson może zaproś tego speca od Częstochowy do współpracy to pokaże co
              potrafi :)))
              • Gość: =R= Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 11:36
                Widać z tego co tu wypisuje co potrafi najlepiej, raczej podziękuję za taką
                współpracę. :)
            • Gość: Darek [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 09:09
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • Gość: =R= Re: DRŻYJ GNOJU! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 11:32
                Pozwij mnie, bohaterze.
                • Gość: Darek Re: DRŻYJ GNOJU! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 11:37
                  Zostawię to zainteresowanemu. Skontaktuję się z nim przez struktury Partii
                  Demokratycznej.
                  • Gość: =R= Re: DRŻYJ GNOJU! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 15:57
                    Miłej zabawy zatem.
              • tomqpl Ach! 10.07.05, 14:24
                Po coście usuwali tę wiadomość? Widziałem ją i żadnego naruszenia regulaminu nie
                było.

Darek jest nie bez racji, ale niepotrzebnie puszczają mu nerwy.
                Strona taka, jak Częstochowa Wczoraj i Dziś, jest potrzebna, choć oczywiście
                pewne rzeczy trzeba poprawić i uregulować.

Jeśli chodzi o budynek banku przy al. NMP 34, początkowo był to rosyjski Bank
                Państwa, w okresie międzywojennym - Bank Polski, w PRL - Narodowy Bank Polski, a
                w III RP - Bank Śląski (obecnie ING Bank Śląski). Na tej stronie podpisy pod
                zdjęciami są więc trochę mylące.
            • Gość: Darek Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 10:59
              i ciekawe co powie syn Pana Juliusza Brauna - Juliusz Braun junior, były szef
              KRRiTV, gdy dowie się w jaki sposób gó..arz wykorzystuje dorobek jego ojca -
              człowieka wielce zasłużonego dla Naszego Miasta!
              • Gość: mrzezyno252 Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.prenet.pl / 213.199.243.* 10.07.05, 15:02
                Panowie zamiast się kłucić to zabierzcie sie do wspólnej pracy, Darek zamiast
                wydziwiać trzebabyło zaproponować kilka zmian a nie wyzywać, Osobiście nie lubie
                takich gości ale jestem człowiekiem spokojnym i nic ne powiem na ten temat.
                Stronka zawiera wiele ciekawych zdjęć i zamiast rozbudowywać ją to wy się
                tniecie. Czy tak trudno jest sie porozumieć? Robson czy przyjąłbyś
                współprace ze strony Darka gdyby ten najpierw zaproponował zmiany i swoje
                pomysły?? a nie nazywał kogos złodziejem odrazu, wstyd, po trzykroć wstyd.
                • Gość: Darek Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 15:08
                  komunistyczna moralność?
                  nie wstyd kraść, ale wstyd złodzieja nazwać złodziejem, tak?
                  • mrzezyno252 Re: Do Darka i do pierwszego 10.07.05, 15:34
                    Darek kręcisz się wkółko, nie komunistyczna moralność, zresztąciekawe ile ty
                    masz lat żeby urzywać tego typu sformułowań, żyłeś w tych czasach kiedy komunizm
                    był na topie?? pozdrawiam i Darek zmien płyte.
                    • pierwszy Re: Do Darka i do pierwszego 10.07.05, 18:42
                      czuję się trochę wywołany do tablicy, bowiem poruszyłem sprawę kradzieży czyjeś
                      własności (czytaj: własności intelektualnej). Po pierwsze to szerząca się
                      obecnie plaga. Wiele osób nie robi sobie po prostu nic z tego, że fotografie,
                      wypowiedzi, fragmenty pisane należy po prostu cytować, albo co najmniej
                      przytaczać źródło skąd się owo pobrało. Co to za idiotyczne tłumaczenie =R=, że
                      on nie wie skąd to jest, bo mu ktoś podesłał. Totalny brak profesjonalizmu.
                      Darek sprawę nazwał po imieniu. Myślę, że nikt z Was nie byłby zadowolony,
                      gdyby po prostu po kawałkach rozkradano jego dorobek. A sprawa praw autorskich
                      wbrew pozorom również obowiązuje tu, w sieci.
                      Po drugie. Mówisz mrzeżyno o współpracy. Kiedyś zaproponowałem =R= pomyślenie o
                      rozwinięciu jego portalu na wzór szczecińskiego portalu www.sedina.pl, które
                      jest skarbnicą wiedzy wszelkaiej o mieście Szczecinie. Gdzie nikt nie chce być
                      ważniejszy od drugiego, a liczy się efekt. Efekt zdobywania coraz szerszej
                      wiedzy o mieście. Zauważyłem niestety, że =R= jest zainteresowany jedynie
                      eksponowaniem 'fotek'. A to z prostego względu, znów się powtórzę, bo
                      sugerowałem to z miesiąc temu w swoich postach, gdy =R= poszukiwał nowych
                      nabytków. Częstochowa jest jeszcze uboga "ikonograficznie". Ale oglądanie
                      zdjęć, tudzież obrazków to zabawa, która kiedyś się znudzi. Powiem trywialnie.
                      Wygra (w stronach o Częstochowie) ten, który będzie krok do przodu, kto
                      zaproponuje np. jakieś nieznane lub mało znane wątki z życia miasta, jakieś
                      historie, ja wiem choćby historie poszczególnych wsi, obecnie składowych
                      dzielnic Częstochowy.
                      I =R= mówi post lub dwa niżej o współpracy. Tere fere, jak zauważył Darek,
                      wychodzi bowiem z tego oto "kolesia' totalne ignoranctwo... Ot jedynie tak mogę
                      nazwać podejście do tematu. Bo co kosztowało np. to co również mówiłem: jest w
                      sieci fajna i dobrze zrobiona strona o częstochowskim gettcie. Co szkodzi,
                      skoro się nie posiada dostarczającej wiedzyna ten temat, po prostu rzucić linka
                      do tej strony. Aaaa... to kosztuje, że czytelnik będzie musiał rzucić okiem na
                      stronę inną i profesjonalniej zrobioną To pewnie boli owego =R=. Ma
                      umiejętności np. w programowaniu, ale znikomą wiedzę o miejscu w którym
                      przebywa...
                      dość

pierwszy
                      • Gość: =R= Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 19:21
                        > Wiele osób nie robi sobie po prostu nic z tego, że fotografie,
                        > wypowiedzi, fragmenty pisane należy po prostu cytować, albo co najmniej
                        > przytaczać źródło skąd się owo pobrało. Co to za idiotyczne tłumaczenie =R=,
                        > że on nie wie skąd to jest, bo mu ktoś podesłał.

Mam dawać podpisy 'allegro' albo 'google'? Chyba nieco przesadzasz. Jeśli ktoś
                        sobie by zażyczył, aby zdjęcie było podpisane nie widzę żadnego problemu.

> Totalny brak profesjonalizmu.

Zrób swoją, 'profesjonalną' wersję, skoro uważasz że tak łatwo znaleźć autora
                        zdjęcia/pocztówki.

> Darek sprawę nazwał po imieniu. Myślę, że nikt z Was nie byłby zadowolony,
                        > gdyby po prostu po kawałkach rozkradano jego dorobek. A sprawa praw autorskich
                        > wbrew pozorom również obowiązuje tu, w sieci.

Trochę jednak inaczej, bo ja nie czerpię z tego żadnych korzytści. Jak do tej
                        pory nikt mi nie robił problemów oprócz pieniaczy na tym forum, którzy występują
                        niestety w niczyim imieniu.

> Po drugie. Mówisz mrzeżyno o współpracy. Kiedyś zaproponowałem =R= pomyślenie
                        > o rozwinięciu jego portalu na wzór szczecińskiego portalu www.sedina.pl, które
                        > jest skarbnicą wiedzy wszelkaiej o mieście Szczecinie. Gdzie nikt nie chce być
                        > ważniejszy od drugiego, a liczy się efekt. Efekt zdobywania coraz szerszej
                        > wiedzy o mieście. Zauważyłem niestety, że =R= jest zainteresowany jedynie
                        > eksponowaniem 'fotek'. A to z prostego względu, znów się powtórzę, bo
                        > sugerowałem to z miesiąc temu w swoich postach, gdy =R= poszukiwał nowych
                        > nabytków.

Niestety, nie śledzę forum tak dokładnie, mogłeś napisać na priv. Kontakt jest
                        na www. Zresztą sam nie podołam rozwinięciu stronki na taki portal.

> Wygra (w stronach o Częstochowie) ten, który będzie krok do przodu, kto
                        > zaproponuje np. jakieś nieznane lub mało znane wątki z życia miasta, jakieś
                        > historie, ja wiem choćby historie poszczególnych wsi, obecnie składowych
                        > dzielnic Częstochowy.

Bardzo piękna myśl, najlepiej żebym to ja siedział po bibliotekach i
                        antykwariatach, a Ty potem na mnie będziesz naskakiwał o prawa autorskie. Typowe.

> I =R= mówi post lub dwa niżej o współpracy. Tere fere, jak zauważył Darek,
                        > wychodzi bowiem z tego oto "kolesia' totalne ignoranctwo...

Kolesi to masz na dzielnicy, nie jestem Twoim znajomym.

> Aaaa... to kosztuje, że czytelnik będzie musiał rzucić okiem na
                        > stronę inną i profesjonalniej zrobioną To pewnie boli owego =R=.

Nie, nic mnie nie boli. Wystarczyło by napisać taką sugestię, a nie pisać o mnie
                        jako o złodzieju itp. Jak masz problemy egzystencjalne to idź do psychologa a
                        nie odreagowuj je na forum.

> Ma umiejętności np. w programowaniu, ale znikomą wiedzę o miejscu w którym
                        > przebywa...

Subiektywna ocena o kimś o kim się nie ma zielonego pojęcia.

Wybacz, ale stronka jest mojego pomysłu i będzie taka jak uważam, a nie jak
                        uważasz Ty. Jestem otwarty na współpracę merytoryczną, ale jak do tej pory
                        chętnych nie było. Za to są chętni do krytyki. Przykre, człowiek się stara
                        zrobić coś ciekawego, przyciągającego uwagę a dostaje za to inwektywy i groźby.
                        Szkoda.
                        • Gość: rak Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 12:14
                          szanowni forumowicze - nie wiem ?czego ta kłotnia fobbistów? .Chcecie utworzyć
                          stronkę z fotkami starej? dawnej? Częstochowy - jak była dawniej i teraz .
                          Udostępnić to co mam!Wam ? - lecz Wy kłócicie sie na forum,na temat -c0
                          do "praw autorskich!" --
                          • Gość: =R= do raka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 14:53
                            Jeśli tylko chcesz udostępnić to co masz to śmiało. Bardzo chętnie wrzucę to
                            czego nie ma na stronkę.

A co potem? Pewnie pieniacze będą starali się aby strona zniknęła, ale jak na
                            razie jej to nie grozi. Pozdrawiam wszystkich normalnych. :)
                          • pierwszy Re: Do Darka i do pierwszego 11.07.05, 21:03
                            szanowny raku...
                            na stronie zerżnięte są zdjęcia z książki Brauna, na pewno zdjęcia nr:
                            94. "Gmach Sądów przy ul.Dąbrowskiego" (foto: J. Siudowski), 93. "Urząd
                            Miejski" (foto: J. Siudowski), 98. "Pawilon oddziału Polskiego Towarzystwa
                            Ekonomicznego zlokalizowany w społdzielczym osiedlu przy ul. Kilińskiego"
                            (foto: J. Siudowski), 59. "Dawny zajazd przy alei NMP nr 16. Stan obecny"
                            (foto: J. Siudowski), 56. "Ratusz z 1828 r. Obecnie Muzeum w Częstochowie przy
                            placu W. Biegańskiego" (foto: J. Siudowski), kontrtytuł [ob. ulica Armii
                            Krajowej] (foto: J. Siudowski), 22. (rys.) "Rozplanowanie miast - Starej i
                            Nowej Częstochowy" (wg. W. Zaleskiego) [UWAGA: obecnie opisane], 100. "Stadion
                            przy ul. Olsztyńskiej" (foto: J. Siudowski), 88. "Osiedle hutników w dzielnicy
                            Ostatni Grosz" (foto: J. Siudowski)...

i co, czy to jest normalne?
                            autora książki stać na podanie źródeł zdjęć a =R= trudno pofatygować się opisać
                            choćby źródło?
                            ta dyskusja nie jest o niczym. Chodzi o przyzwoitość

pierwszy
                        • tomqpl Re: Do Darka i do pierwszego 12.07.05, 14:04
                          Gość portalu: =R= napisał(a):

> Bardzo piękna myśl, najlepiej żebym to ja siedział po bibliotekach i
                          > antykwariatach, a Ty potem na mnie będziesz naskakiwał o prawa autorskie.
                          > Typowe.

Nie ma się czego bać. Biblioteki i antykwariaty nie są takie straszne, nie
                          trzeba tam przesiadywać godzinami, wystarczy się przejść :-)
                          W antykwariacie na Kopernika jest cała półka czenstochovianów, w bibliotece też
                          można co nieco znaleźć (np. różne wydania nieszczęsnej książki Brauna:
                          www.biblioteka.czest.pl/query.asp?query=T%28cz%u0119stochowa%29%5EA%28braun%29%5E&COND=999T10&base=bibl&ref=formul
                          ), a czasem na Allegro się coś trafi.
                  • Gość: . Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 18:52
                    i kto tu puszy sie jak paw? Chyba Darku przesadziles, rzadko mozna druga tak
                    zarozumiala osobe spotkac. O ile jeszcze w zakresie copyrightu masz czesciowo!
                    racje to twoje naigrywanie sie w stylu "Ciekawe czy wiesz nieuku!" swiadczy o
                    slomie wystajacej z butow. Stawiam na to, ze jestes niezrealizowanym studentem
                    historii i nikim wiecej.
                • Gość: =R= Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 16:00
                  Jasne, że bym przyjął, ale widać Darek nie jest zainteresowany czymś takim jak
                  współpraca. Woli wydać obrzucać mnie inwektywami w swej anonimowości.
              • Gość: Wlodek Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.vf.shawcable.net 18.07.05, 19:36
                Gość portalu: Darek napisał(a):

> i ciekawe co powie syn Pana Juliusza Brauna - Juliusz Braun junior, były szef
                > KRRiTV, gdy dowie się w jaki sposób gó..arz wykorzystuje dorobek jego ojca -
                > człowieka wielce zasłużonego dla Naszego Miasta!

Pewnie sie ucieszy, ze ktos prace jego ojca docenia.
                I na 100 % nie nazwie nikogo gowniarzem. On jest dobrze wychowanym i
                kulturalnym czlowiekiem.
                Ja ci nie podobaja sie zdjecia czy strona to zrob wlasna i lepsza.
                Otrzymales juz kilka razy odpowiedz autora, ze czesc zdjec dostaje bez podania
                zrodel..
                To pozyteczna i potrzebna strona...
                Czasem i z niej korzystam jak chce pokazac nieczestochowianom - i nie tylko -
                jak wyglada i wygladalo moje miasto.
                Twoimi wpisami raczej sie nie chwale..

• tomqpl Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy 10.07.05, 19:05
      Część fotografii getta pochodzi, jak widzę, ze stron waszyngtońskiego Muzeum
      Holokaustu: www.ushmm.org/uia-cgi/uia_query/photos?hr=null&query=kw111347
      Większość z nich jest public domain, czyli są "dostępne do dowolnych zastosowań
      bez ograniczeń wynikających z przepisów prawa autorskiego". Można więc je
      spokojnie robić z nimi co się chce, choć zabiezpieczanie ich znakiem wodnym jest
      trochę bezzasadne.
      Zdjęcia są opisane, więc nie wiem dlaczego Rynek Warszawski, czyli obecny pl.
      Bohaterów Getta (na stronie Muzeum) przekształcił się nagle w Stary Rynek (na
      stronie Częstochowa Wczoraj i Dziś - trzy pierwsze fotogranie na podstronie
      poświęconej wojnie).
      • Gość: =R= Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 19:10
        Dzięki za sugestie, poprawię.
        • Gość: rak Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 13:33
          post 11.07.05 g 12.14
          • Gość: rak Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 13:35
            raków tu wielu " nick" rak itp . pozdrawiam wszystkie nawet te na tym ser.
    • marrgollcia Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy 12.07.05, 14:28
      Bardzo fajna strona. Niezależnie od tego czy formalnie jest zgodna z literą
      prawa. Cieszy mnie fakt, że ktoś pofatygował się, żeby zrobić nam przyjemność.
      Bardzo dobre fotki. Najważniejsze, że strona nie jest skupiona na jednym
      obiekcie (Jasna Góra), ale tkże przypomina jak kiedyś wyglądały te nieco
      bardziej zapomniane dzielnice. Do wszystkich krytykujących autora strony:
      Sądzę, że uzyskanie zgody autorów, bądź ich spadkobierców na publikację, a
      także dotarcie do wszystkich źródeł kosztowałoby tyle czasu i wysiłku, że nikt
      nie zabrałby się do robienia takiej strony, a Wy nie mielibyście kogo
      bezczynnie krytykować. Autorowi strony gratuluję i dziękuję. Może
      banda "oświeconych" krytykantów pomoże Ci dotrzeć do źródeł fotografii i z
      czasem dodasz "dla świętego spokoju" listę autorów. Pozdrawiam
      • tomqpl Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy 18.07.05, 18:29
        To nie jest zachowanie bandy oświeconych krytykantów, to jest prawidłowa postawa
        obywatelska. No ale widzę, że dużo ludzi żyje moralnymi standardami z minionego
        ustroju.
        • Gość: rak Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 09:38
          dużo jeszcze ludzi żyje ze sznitami na ciele i kodami cyfrowymi/ nie
          kreskowymi!/ na rekach! Zyją standartami minione(?) epoki! . Ty nie
          widzisz ,gdyż ślepy jesteś i lat pewnie 15. Są rzeczy którymi podzielić by się
          chcieli(fotki) dla takiej jak ty młodzieży-dla Waszej świadomości o minionej
          epoce. Ty i niektórzy - "tego ","to" -odrzucaja. Ku czemu ta dysputa?
          • tomqpl chyba nie do końca się zrozumieliśmy... 19.07.05, 14:00
            Pisząc o minionej epoce, odpowiadałem jedynie na wycinek wiadomości Margolci.
            Chodziło mi o przyzwolenie społeczne na kradzież tego, co wspólne, czyli
            "niczyje" w PRL-u, ustawowe zróżnicowanie ochrony własności prywatnej i
            państwowej, socjologiczną próżnię (czyli "nie wychylaj się") itp.
            Kilka osób zauważa złamanie prawa i jest wyzwana od "bandy oświeconych
            krytykantów". Ludzie tyle narzekają na nieprawość innych, a gdy ktoś spostrzeże
            ją blisko nas w małej skali, od razu jest tępiony. To jest jakiś chory
            relatywizm. Chcąc zmieniać świat, zacznij od siebie.

Świadomość o minionych epokach mam, myślę, niemałą, choć w tym względzie mój
            głód całkowicie zaspokojony nie został. Chętnie się czegoś jeszcze dowiem, a
            takie inicjatywy, jak podzielenie się starszych ludzi pamiątkami i opowieściami
            z młodszymi, uważam za trafione.

A kody cyfrowe były nie w minionej epoce, a dwie epoki temu.
            • marrgollcia Re: chyba nie do końca się zrozumieliśmy... 19.07.05, 17:16
              do tomqpl. Niezwyczajne jest dla mnie dostrzeganie nieprawości w czymś co
              wynika z dobrej woli autora. A sądzę, że nie chęcią zysku kierował się autor
              omawianej tu strony internetowej. Zastanawia mnie to ilu z "prawych
              krytykantów" korzysta z nielegalnego oprogramowania, myśląc, że wszystko jest
              O.K. bo "kumpel mi dał". Ile nagrań mp3 ściągnęli sądząc, że skoro można
              ściągnąć, to wszystko O.K. Ile oglądali filmów w Divx lub dvd kopiowanych od
              znajomych. Idąc tak dalej nasuwa mi się myśl: czy "pokrzywdzeni" autorzy tych
              fotografii rozliczyli się z architektami fotografowanych budynków, lub
              potomkami ludzi uwiecznionych na fotkach. Czy na publikacje w książce wyrazili
              zgodę mieszkańcy fotografowanych posesji. Przecież w przeciwieństwie do autora
              strony internetowej , tamci robili to dla pieniędzy. Nie mniej jednak zgadzam
              się z faktem, że przyzwoitość nakazuje, iż w miarę możliwości, fotografie
              powinny być opisane (nazwiskiem autora). Ale za brak podpisu linczować?
              Szukacie przestępców nie tam gdzie oni są, a ja obawiam się, że taka postawa
              zniechęci ambitnych do robienia wartościowych rzeczy, bo po co? żeby to
              krytykowano i potępiano?
              • pierwszy Re: chyba nie do końca się zrozumieliśmy... 19.07.05, 18:17
                cóż,
                trudno podążać za twoją logiką bo jest droga donikąd... nie rozumiem twojego
                poglądu, iż niezwyczajne jest dla ciebie dostrzeganie nieprawości w czymś co
                wynika z dobrej woli autora. zupełnie nie rozumiem. idąc tym tropem, mógłbym
                pomyśleć, że jesteś w stanie usprawiedliwić np. "przysposobienie" sobie
                czyjegoś dzieła (dowolnego, np. naukowego), dopisanie doń 2 wersów tekstu i
                umieszczenia na Internecie, celem wykorzystania przez "tłum"...

dalej,
                nie uważam się za krytykanta, chyba, że ta uwaga mnie nie dotyczy. pierwszy
                zwrociłem uwagę, na nieeleganckie zachowanie Obywatela =R=, polegajace na
                wykorzystaniu czyjeś wlasności tu np. "intelektualnej" bez podania źródła i
                tyle. zmienił jeden podpis. w innym poście podałem mu ile zdjęć i o jakich
                numerach jest opublikowanych na stronie i nic. czyli brak dobrej woli.

dalej uważam, że kto pierwszy ruszy w kierunku portalu częstochowskiego w typie
                www.sedina.pl ten wygra...

to nie był lincz, to było zwrócenie uwagi.

pierwszy
                • marrgollcia Re: chyba nie do końca się zrozumieliśmy... 19.07.05, 19:03
                  Do Pierwszego. Ależ oczywiście, że słowa te nie były kierowane do Ciebie za
                  zwrócenie uwagi. Protestuję wyłącznie przeciwko nazywania tego złodziejstwem,
                  bo też złodziejstwem to nie jest. Zwróciłeś uwagę - słusznie, ale na zwróceniu
                  uwagi nie skończyłeś. Jeśli będziemy piętnować nawet nie dokońca sprawne idee,
                  to nie będzimy mieli nic. Moje słowa dotyczące nieprawości z dobrymi intencjami
                  dotyczyły wyłącznie omawianego tematu. I sądziłam, że to oczywiste. Nie jestem
                  zwolenniczką usprawiedliwiania "nieświadomych występków". W dalszym ciągu
                  pochwalam stronę. Pozdrawiam
    • Gość: Zenek Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 19:34
      Polecam stronę ze zdjęciami Północy z przed kiku, kilkunastu lat
      www.czestochowskie.pl/foto/index.php?url=galeria/index&gal=gal/stare%20osiedle&galname=stare%20osiedle
      • Gość: rak50 Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 10:22
        do -R- podaj swój e-mail przecież gg nie przełknie tylu bajtów ze
        skanera ,albo tydzień beda szły.dot.widokówek kilku.
        • Gość: mrzezyno252 Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.prenet.pl 20.07.05, 10:47
          Ja też uważam że jeżeli R nie robi tego dla zysku a jedynie jest pasjonatem
          starej Częstochowy to strona ma jak najbardziej prawo bytu, ale nalezy
          uzupełniać ją o wpisy i podpisy, ludzi którzy uważają tę działalność
          złodziejską, uważam za ignorantów. Uczepili sie swoich racjii i nie mają żadnych
          innych argumentów. Zresztą czepainie sie poprzedniej epoki, nie ma sensu,
          zaglądamy jak wyglądało nasze miasto kilka badź kilkanasie lat temu. Nie trzeba
          nic płacić żeby wejść do "teatru starej Częstochowy" gdzie "przedstawienie wciąż
          trwa". Robson nie poddawaj sie, jestesmy z tobą.
          • Gość: Lesio Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.org / *.org 20.07.05, 11:30
            do raka r0bson@bocznica.org 0 zamien na o < to takie zabezpieczenie antyspamowe
          • tomqpl Wystarczy! 20.07.05, 13:43
            No przecież mnie nie zależy na tym, żeby tę stronę likwidować. Gdyby tak było,
            nie postulowałbym o poprawki i uściślenia. Jeszcze nie zostały wprowadzone w
            życie, ale to zrozumiałe, bo są wakacje i wszystko się opóźnia.

Uważam jednak, że pod zdjęciami wziętymi z książki Brauna jakieś notki powinny
            się pojawić. Ustawa o prawach autorskich nie jest żadnym argumentem? Wolne
            żarty! Ci, którzy tego nie dostrzegają, też są ignorantami.

Ale dość tych połajanek. Strona niech będzie, niech się rozwija. Ci, którzy mają
            jakieś zdjęcia lub coś o nich wiedzą, mogą pomagać, uzupełniać. A autorzy strony
            w miarę możliwości niech baczą na to, skąd się obrazki - te nowsze, bo do
            staroci wygrasły prawa autorskie - biorą, i zaznaczają to.
            • Gość: rak50 Re: Wystarczy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 11:39
              do -R- . przeszły te widokówki i są w stanie dobrym do wykorzystania?, czy już
              masz takie? mam jeszcze inne.proszę o jakąś wiadomość.
              • Gość: =R= Re: Wystarczy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 00:16
                Przyszły, ale słabiutka rozdzielczość... gdybyś miał w większej to poproszę, bo
                takich to nie ma za bardzo sensu umieszczać.
                • Gość: rak50 zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 08:30
                  do -R- jeżeli wykonałeś tą fotkę z mojego poprzedniego
                  słabiutkiego/rozdzielczość/przekazu . to ,to jest dobra robota!Jak teraz
                  rozdzielczość?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka