Gość: =R= IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 14:03 Z przyjemnością zawiadamiam, że www.czestochowa.ws wznawia działalność. Jest sporo nowych fotek. Zapraszamy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mrzezyno252 Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.prenet.pl / 213.199.243.* 07.07.05, 17:29 Bardzo dobra stronka, chętnie ją odwiedzam. Jak będe miał zdjęcia to ci podeśle coś ze swoich archiwów,pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszy Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy 07.07.05, 20:45 no i dobrze, ale jak pobieracie coś z książek np. z książki pana Juliusza Brauna "CZĘSTOCHOWA urbanistyka i architektura" wydanej przez Arkady w 1977 to wypada podać źródło zdjęcia czy mapy. W przeciwnym razie to zwykła kradzież, tym bardziej, że zdjęcie/mapa jest opatrzona logo waszej strony kultura się kłania pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =R= Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 22:42 Jak na razie zdjęcia na www są nadesłane przez internautów albo wyszperane w sieci, tak samo mapa. Nie miałem żadnej informacji z jakiego wydania pochodzi, mam zgadywać? Jeśli jest tak jak mówisz, to dodam informację o autorze mapy. A logo na zdjęciach jest właśnie po to, żeby nie rozchodziły się dalej. Być może wkrótce uda mi się dostać zgodę pana Biernackiego na umieszczenie skanów pocztówek z jego kolekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.vf.shawcable.net 08.07.05, 05:13 To co jest podpisane "ULICA" to poczatek Krakowskiej. Wschodnia strona ulicy tuz za Zygmuntem. Te parterowki i kamienica istnieja chyba do dzisiaj. Prawie w niezmienionej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 12:44 dokładnie. i jeszcze nie gmach "Lutal", tylko budynek, w którym była siedziba Towarzystwa Śpiewaczego "Lutnia" ufundowany przez częstochowskiego przemysłowca żydowskiego pochodzenia Adolfa Markusfelda. A uporczywe skanowanie książki Brauna i naiwne podpisy pod ilustracjami sugerują mi dziecięcą pasję i amatorszczyznę. Nie wystarczy zbierać pamiątki. Trzeba się jeszcze na nich znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =R= Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 07:45 > A uporczywe skanowanie książki Brauna i naiwne podpisy pod ilustracjami > sugerują mi dziecięcą pasję i amatorszczyznę. Chłopcze, nie skanuję książek, bo gdybym to robił to bym zdjęcia podpisywał. > Nie wystarczy zbierać pamiątki. Trzeba się jeszcze na nich znać. Potrafisz coś jeszcze oprócz krytykowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 17:27 bardzo fajna ta strona z fotkami, ja tez teraz jeźdze po czestochowie i cykam zdjęcia,moze za jakies 100 lat ktos je opublikuje tez w internecie na stronie forum:))) Odpowiedz Link Zgłoś
tomqpl Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy 08.07.05, 23:30 Podpis "II aleja, okolice ulicy Teatralnej (obecnie Wolności)" nie zawsze jest zgodny z prawdą, bo dawna ulica Teatralna to obecne Wolności i Kościuszki. Zwrot "lata 1920" (i jemu podobne) to jakaś paskudna kalka z angielskiego "1920s". Po polsku jest "lata 20. XX w.". O kościele św. Rodziny w 1917 r. nie możemy mówić "katedra", bo diecezja jest dopiero od 1925 r. Tyle uwag. Widzę, że zdjęć cały czas przybywa. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 11:42 kiedyś na forum wzmiankowałem ,iż zniszczyłem duuuży katalog fotek - widokówek , ostała się marna częsć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =R= Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 07:46 > [...] udostepnie je pd warunkiem zwrotu i > nieupubliczniania zapisków na odwrocie? prywatnych!. Oczywiście. > Moj skaner siadł . może podasz e-maila i się skontaktujemy? kontakt jest na www. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 12:48 I jeszcze trzeba być wyjątkowym ignorantem, aby całe Stare Miasto nazywać 'Rynkiem' trzecie i chyba czwarte zdjęcie 'wojenne' to raczej Rynek Warszawski. Ciekawe nieuku czy wiesz gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 12:50 a od kiedy Nowy Rynek to I Aleja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 12:54 a jeszcze bardziej oburza mnie chłodny, cyniczny podpis 'ulica Katedralna' przy zdjęciu rozstrzelanych w pierszych dniach Września na placu katedralnym. I zimne podpisy przy zdjęciach ze Strażackiej - znasz cwaniaczku historię tych zdjęć? kto je zrobił? To jest bardzo ważne. Tak samo jak to, skąd je skopiowałeś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 14:13 Reasumując, nie wystarczy wrzucić 'częstochowa' w google a następnie popisać się wirtuozerią w wykonywaniu operacji 'kopiuj' i 'wklej', aby stworzyć dobrą stronę. Obojętnie - kolekcjoner, czy autor takiej strony interneowej powinien wykazać się pasją, zainteresowaniem w temacie, umiejętnością poszukiwania informacji. A tak mamy zwykłego złodzieja, który puszy się jak paw. A ja takiego pawia pawiem! Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszy Do Darka 09.07.05, 19:17 przywracasz mi wiarę w człowieka i w coś co nazywa się "zaangażowaniem"... serdecznie pozdrawiam i dzięki za nazywanie złodziejstwa złodziejstwem pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =R= Do Darka i do pierwszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 07:49 Skoro wam tak nie odpowiada poziom tej strony to jej nie oglądajcie. Nie robię tego zarobkowo tylko hobbystycznie, a to jak to robię to moja sprawa. I niczego nie kradnę. Krytykować każdy potrafi, ale pomóc to nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HJ Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 08:27 Robson może zaproś tego speca od Częstochowy do współpracy to pokaże co potrafi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =R= Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 11:36 Widać z tego co tu wypisuje co potrafi najlepiej, raczej podziękuję za taką współpracę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 09:09 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =R= Re: DRŻYJ GNOJU! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 11:32 Pozwij mnie, bohaterze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: DRŻYJ GNOJU! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 11:37 Zostawię to zainteresowanemu. Skontaktuję się z nim przez struktury Partii Demokratycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =R= Re: DRŻYJ GNOJU! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 15:57 Miłej zabawy zatem. Odpowiedz Link Zgłoś
tomqpl Ach! 10.07.05, 14:24 Po coście usuwali tę wiadomość? Widziałem ją i żadnego naruszenia regulaminu nie było. Darek jest nie bez racji, ale niepotrzebnie puszczają mu nerwy. Strona taka, jak Częstochowa Wczoraj i Dziś, jest potrzebna, choć oczywiście pewne rzeczy trzeba poprawić i uregulować. Jeśli chodzi o budynek banku przy al. NMP 34, początkowo był to rosyjski Bank Państwa, w okresie międzywojennym - Bank Polski, w PRL - Narodowy Bank Polski, a w III RP - Bank Śląski (obecnie ING Bank Śląski). Na tej stronie podpisy pod zdjęciami są więc trochę mylące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 10:59 i ciekawe co powie syn Pana Juliusza Brauna - Juliusz Braun junior, były szef KRRiTV, gdy dowie się w jaki sposób gó..arz wykorzystuje dorobek jego ojca - człowieka wielce zasłużonego dla Naszego Miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrzezyno252 Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.prenet.pl / 213.199.243.* 10.07.05, 15:02 Panowie zamiast się kłucić to zabierzcie sie do wspólnej pracy, Darek zamiast wydziwiać trzebabyło zaproponować kilka zmian a nie wyzywać, Osobiście nie lubie takich gości ale jestem człowiekiem spokojnym i nic ne powiem na ten temat. Stronka zawiera wiele ciekawych zdjęć i zamiast rozbudowywać ją to wy się tniecie. Czy tak trudno jest sie porozumieć? Robson czy przyjąłbyś współprace ze strony Darka gdyby ten najpierw zaproponował zmiany i swoje pomysły?? a nie nazywał kogos złodziejem odrazu, wstyd, po trzykroć wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 15:08 komunistyczna moralność? nie wstyd kraść, ale wstyd złodzieja nazwać złodziejem, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
mrzezyno252 Re: Do Darka i do pierwszego 10.07.05, 15:34 Darek kręcisz się wkółko, nie komunistyczna moralność, zresztąciekawe ile ty masz lat żeby urzywać tego typu sformułowań, żyłeś w tych czasach kiedy komunizm był na topie?? pozdrawiam i Darek zmien płyte. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszy Re: Do Darka i do pierwszego 10.07.05, 18:42 czuję się trochę wywołany do tablicy, bowiem poruszyłem sprawę kradzieży czyjeś własności (czytaj: własności intelektualnej). Po pierwsze to szerząca się obecnie plaga. Wiele osób nie robi sobie po prostu nic z tego, że fotografie, wypowiedzi, fragmenty pisane należy po prostu cytować, albo co najmniej przytaczać źródło skąd się owo pobrało. Co to za idiotyczne tłumaczenie =R=, że on nie wie skąd to jest, bo mu ktoś podesłał. Totalny brak profesjonalizmu. Darek sprawę nazwał po imieniu. Myślę, że nikt z Was nie byłby zadowolony, gdyby po prostu po kawałkach rozkradano jego dorobek. A sprawa praw autorskich wbrew pozorom również obowiązuje tu, w sieci. Po drugie. Mówisz mrzeżyno o współpracy. Kiedyś zaproponowałem =R= pomyślenie o rozwinięciu jego portalu na wzór szczecińskiego portalu www.sedina.pl, które jest skarbnicą wiedzy wszelkaiej o mieście Szczecinie. Gdzie nikt nie chce być ważniejszy od drugiego, a liczy się efekt. Efekt zdobywania coraz szerszej wiedzy o mieście. Zauważyłem niestety, że =R= jest zainteresowany jedynie eksponowaniem 'fotek'. A to z prostego względu, znów się powtórzę, bo sugerowałem to z miesiąc temu w swoich postach, gdy =R= poszukiwał nowych nabytków. Częstochowa jest jeszcze uboga "ikonograficznie". Ale oglądanie zdjęć, tudzież obrazków to zabawa, która kiedyś się znudzi. Powiem trywialnie. Wygra (w stronach o Częstochowie) ten, który będzie krok do przodu, kto zaproponuje np. jakieś nieznane lub mało znane wątki z życia miasta, jakieś historie, ja wiem choćby historie poszczególnych wsi, obecnie składowych dzielnic Częstochowy. I =R= mówi post lub dwa niżej o współpracy. Tere fere, jak zauważył Darek, wychodzi bowiem z tego oto "kolesia' totalne ignoranctwo... Ot jedynie tak mogę nazwać podejście do tematu. Bo co kosztowało np. to co również mówiłem: jest w sieci fajna i dobrze zrobiona strona o częstochowskim gettcie. Co szkodzi, skoro się nie posiada dostarczającej wiedzyna ten temat, po prostu rzucić linka do tej strony. Aaaa... to kosztuje, że czytelnik będzie musiał rzucić okiem na stronę inną i profesjonalniej zrobioną To pewnie boli owego =R=. Ma umiejętności np. w programowaniu, ale znikomą wiedzę o miejscu w którym przebywa... dość pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =R= Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 19:21 > Wiele osób nie robi sobie po prostu nic z tego, że fotografie, > wypowiedzi, fragmenty pisane należy po prostu cytować, albo co najmniej > przytaczać źródło skąd się owo pobrało. Co to za idiotyczne tłumaczenie =R=, > że on nie wie skąd to jest, bo mu ktoś podesłał. Mam dawać podpisy 'allegro' albo 'google'? Chyba nieco przesadzasz. Jeśli ktoś sobie by zażyczył, aby zdjęcie było podpisane nie widzę żadnego problemu. > Totalny brak profesjonalizmu. Zrób swoją, 'profesjonalną' wersję, skoro uważasz że tak łatwo znaleźć autora zdjęcia/pocztówki. > Darek sprawę nazwał po imieniu. Myślę, że nikt z Was nie byłby zadowolony, > gdyby po prostu po kawałkach rozkradano jego dorobek. A sprawa praw autorskich > wbrew pozorom również obowiązuje tu, w sieci. Trochę jednak inaczej, bo ja nie czerpię z tego żadnych korzytści. Jak do tej pory nikt mi nie robił problemów oprócz pieniaczy na tym forum, którzy występują niestety w niczyim imieniu. > Po drugie. Mówisz mrzeżyno o współpracy. Kiedyś zaproponowałem =R= pomyślenie > o rozwinięciu jego portalu na wzór szczecińskiego portalu www.sedina.pl, które > jest skarbnicą wiedzy wszelkaiej o mieście Szczecinie. Gdzie nikt nie chce być > ważniejszy od drugiego, a liczy się efekt. Efekt zdobywania coraz szerszej > wiedzy o mieście. Zauważyłem niestety, że =R= jest zainteresowany jedynie > eksponowaniem 'fotek'. A to z prostego względu, znów się powtórzę, bo > sugerowałem to z miesiąc temu w swoich postach, gdy =R= poszukiwał nowych > nabytków. Niestety, nie śledzę forum tak dokładnie, mogłeś napisać na priv. Kontakt jest na www. Zresztą sam nie podołam rozwinięciu stronki na taki portal. > Wygra (w stronach o Częstochowie) ten, który będzie krok do przodu, kto > zaproponuje np. jakieś nieznane lub mało znane wątki z życia miasta, jakieś > historie, ja wiem choćby historie poszczególnych wsi, obecnie składowych > dzielnic Częstochowy. Bardzo piękna myśl, najlepiej żebym to ja siedział po bibliotekach i antykwariatach, a Ty potem na mnie będziesz naskakiwał o prawa autorskie. Typowe. > I =R= mówi post lub dwa niżej o współpracy. Tere fere, jak zauważył Darek, > wychodzi bowiem z tego oto "kolesia' totalne ignoranctwo... Kolesi to masz na dzielnicy, nie jestem Twoim znajomym. > Aaaa... to kosztuje, że czytelnik będzie musiał rzucić okiem na > stronę inną i profesjonalniej zrobioną To pewnie boli owego =R=. Nie, nic mnie nie boli. Wystarczyło by napisać taką sugestię, a nie pisać o mnie jako o złodzieju itp. Jak masz problemy egzystencjalne to idź do psychologa a nie odreagowuj je na forum. > Ma umiejętności np. w programowaniu, ale znikomą wiedzę o miejscu w którym > przebywa... Subiektywna ocena o kimś o kim się nie ma zielonego pojęcia. Wybacz, ale stronka jest mojego pomysłu i będzie taka jak uważam, a nie jak uważasz Ty. Jestem otwarty na współpracę merytoryczną, ale jak do tej pory chętnych nie było. Za to są chętni do krytyki. Przykre, człowiek się stara zrobić coś ciekawego, przyciągającego uwagę a dostaje za to inwektywy i groźby. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 12:14 szanowni forumowicze - nie wiem ?czego ta kłotnia fobbistów? .Chcecie utworzyć stronkę z fotkami starej? dawnej? Częstochowy - jak była dawniej i teraz . Udostępnić to co mam!Wam ? - lecz Wy kłócicie sie na forum,na temat -c0 do "praw autorskich!" -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =R= do raka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 14:53 Jeśli tylko chcesz udostępnić to co masz to śmiało. Bardzo chętnie wrzucę to czego nie ma na stronkę. A co potem? Pewnie pieniacze będą starali się aby strona zniknęła, ale jak na razie jej to nie grozi. Pozdrawiam wszystkich normalnych. :) Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszy Re: Do Darka i do pierwszego 11.07.05, 21:03 szanowny raku... na stronie zerżnięte są zdjęcia z książki Brauna, na pewno zdjęcia nr: 94. "Gmach Sądów przy ul.Dąbrowskiego" (foto: J. Siudowski), 93. "Urząd Miejski" (foto: J. Siudowski), 98. "Pawilon oddziału Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego zlokalizowany w społdzielczym osiedlu przy ul. Kilińskiego" (foto: J. Siudowski), 59. "Dawny zajazd przy alei NMP nr 16. Stan obecny" (foto: J. Siudowski), 56. "Ratusz z 1828 r. Obecnie Muzeum w Częstochowie przy placu W. Biegańskiego" (foto: J. Siudowski), kontrtytuł [ob. ulica Armii Krajowej] (foto: J. Siudowski), 22. (rys.) "Rozplanowanie miast - Starej i Nowej Częstochowy" (wg. W. Zaleskiego) [UWAGA: obecnie opisane], 100. "Stadion przy ul. Olsztyńskiej" (foto: J. Siudowski), 88. "Osiedle hutników w dzielnicy Ostatni Grosz" (foto: J. Siudowski)... i co, czy to jest normalne? autora książki stać na podanie źródeł zdjęć a =R= trudno pofatygować się opisać choćby źródło? ta dyskusja nie jest o niczym. Chodzi o przyzwoitość pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
tomqpl Re: Do Darka i do pierwszego 12.07.05, 14:04 Gość portalu: =R= napisał(a): > Bardzo piękna myśl, najlepiej żebym to ja siedział po bibliotekach i > antykwariatach, a Ty potem na mnie będziesz naskakiwał o prawa autorskie. > Typowe. Nie ma się czego bać. Biblioteki i antykwariaty nie są takie straszne, nie trzeba tam przesiadywać godzinami, wystarczy się przejść :-) W antykwariacie na Kopernika jest cała półka czenstochovianów, w bibliotece też można co nieco znaleźć (np. różne wydania nieszczęsnej książki Brauna: www.biblioteka.czest.pl/query.asp?query=T%28cz%u0119stochowa%29%5EA%28braun%29%5E&COND=999T10&base=bibl&ref=formul ), a czasem na Allegro się coś trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 18:52 i kto tu puszy sie jak paw? Chyba Darku przesadziles, rzadko mozna druga tak zarozumiala osobe spotkac. O ile jeszcze w zakresie copyrightu masz czesciowo! racje to twoje naigrywanie sie w stylu "Ciekawe czy wiesz nieuku!" swiadczy o slomie wystajacej z butow. Stawiam na to, ze jestes niezrealizowanym studentem historii i nikim wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =R= Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 16:00 Jasne, że bym przyjął, ale widać Darek nie jest zainteresowany czymś takim jak współpraca. Woli wydać obrzucać mnie inwektywami w swej anonimowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Do Darka i do pierwszego IP: *.vf.shawcable.net 18.07.05, 19:36 Gość portalu: Darek napisał(a): > i ciekawe co powie syn Pana Juliusza Brauna - Juliusz Braun junior, były szef > KRRiTV, gdy dowie się w jaki sposób gó..arz wykorzystuje dorobek jego ojca - > człowieka wielce zasłużonego dla Naszego Miasta! Pewnie sie ucieszy, ze ktos prace jego ojca docenia. I na 100 % nie nazwie nikogo gowniarzem. On jest dobrze wychowanym i kulturalnym czlowiekiem. Ja ci nie podobaja sie zdjecia czy strona to zrob wlasna i lepsza. Otrzymales juz kilka razy odpowiedz autora, ze czesc zdjec dostaje bez podania zrodel.. To pozyteczna i potrzebna strona... Czasem i z niej korzystam jak chce pokazac nieczestochowianom - i nie tylko - jak wyglada i wygladalo moje miasto. Twoimi wpisami raczej sie nie chwale.. Odpowiedz Link Zgłoś
tomqpl Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy 10.07.05, 19:05 Część fotografii getta pochodzi, jak widzę, ze stron waszyngtońskiego Muzeum Holokaustu: www.ushmm.org/uia-cgi/uia_query/photos?hr=null&query=kw111347 Większość z nich jest public domain, czyli są "dostępne do dowolnych zastosowań bez ograniczeń wynikających z przepisów prawa autorskiego". Można więc je spokojnie robić z nimi co się chce, choć zabiezpieczanie ich znakiem wodnym jest trochę bezzasadne. Zdjęcia są opisane, więc nie wiem dlaczego Rynek Warszawski, czyli obecny pl. Bohaterów Getta (na stronie Muzeum) przekształcił się nagle w Stary Rynek (na stronie Częstochowa Wczoraj i Dziś - trzy pierwsze fotogranie na podstronie poświęconej wojnie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =R= Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 19:10 Dzięki za sugestie, poprawię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 13:33 post 11.07.05 g 12.14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 13:35 raków tu wielu " nick" rak itp . pozdrawiam wszystkie nawet te na tym ser. Odpowiedz Link Zgłoś
marrgollcia Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy 12.07.05, 14:28 Bardzo fajna strona. Niezależnie od tego czy formalnie jest zgodna z literą prawa. Cieszy mnie fakt, że ktoś pofatygował się, żeby zrobić nam przyjemność. Bardzo dobre fotki. Najważniejsze, że strona nie jest skupiona na jednym obiekcie (Jasna Góra), ale tkże przypomina jak kiedyś wyglądały te nieco bardziej zapomniane dzielnice. Do wszystkich krytykujących autora strony: Sądzę, że uzyskanie zgody autorów, bądź ich spadkobierców na publikację, a także dotarcie do wszystkich źródeł kosztowałoby tyle czasu i wysiłku, że nikt nie zabrałby się do robienia takiej strony, a Wy nie mielibyście kogo bezczynnie krytykować. Autorowi strony gratuluję i dziękuję. Może banda "oświeconych" krytykantów pomoże Ci dotrzeć do źródeł fotografii i z czasem dodasz "dla świętego spokoju" listę autorów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tomqpl Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy 18.07.05, 18:29 To nie jest zachowanie bandy oświeconych krytykantów, to jest prawidłowa postawa obywatelska. No ale widzę, że dużo ludzi żyje moralnymi standardami z minionego ustroju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 09:38 dużo jeszcze ludzi żyje ze sznitami na ciele i kodami cyfrowymi/ nie kreskowymi!/ na rekach! Zyją standartami minione(?) epoki! . Ty nie widzisz ,gdyż ślepy jesteś i lat pewnie 15. Są rzeczy którymi podzielić by się chcieli(fotki) dla takiej jak ty młodzieży-dla Waszej świadomości o minionej epoce. Ty i niektórzy - "tego ","to" -odrzucaja. Ku czemu ta dysputa? Odpowiedz Link Zgłoś
tomqpl chyba nie do końca się zrozumieliśmy... 19.07.05, 14:00 Pisząc o minionej epoce, odpowiadałem jedynie na wycinek wiadomości Margolci. Chodziło mi o przyzwolenie społeczne na kradzież tego, co wspólne, czyli "niczyje" w PRL-u, ustawowe zróżnicowanie ochrony własności prywatnej i państwowej, socjologiczną próżnię (czyli "nie wychylaj się") itp. Kilka osób zauważa złamanie prawa i jest wyzwana od "bandy oświeconych krytykantów". Ludzie tyle narzekają na nieprawość innych, a gdy ktoś spostrzeże ją blisko nas w małej skali, od razu jest tępiony. To jest jakiś chory relatywizm. Chcąc zmieniać świat, zacznij od siebie. Świadomość o minionych epokach mam, myślę, niemałą, choć w tym względzie mój głód całkowicie zaspokojony nie został. Chętnie się czegoś jeszcze dowiem, a takie inicjatywy, jak podzielenie się starszych ludzi pamiątkami i opowieściami z młodszymi, uważam za trafione. A kody cyfrowe były nie w minionej epoce, a dwie epoki temu. Odpowiedz Link Zgłoś
marrgollcia Re: chyba nie do końca się zrozumieliśmy... 19.07.05, 17:16 do tomqpl. Niezwyczajne jest dla mnie dostrzeganie nieprawości w czymś co wynika z dobrej woli autora. A sądzę, że nie chęcią zysku kierował się autor omawianej tu strony internetowej. Zastanawia mnie to ilu z "prawych krytykantów" korzysta z nielegalnego oprogramowania, myśląc, że wszystko jest O.K. bo "kumpel mi dał". Ile nagrań mp3 ściągnęli sądząc, że skoro można ściągnąć, to wszystko O.K. Ile oglądali filmów w Divx lub dvd kopiowanych od znajomych. Idąc tak dalej nasuwa mi się myśl: czy "pokrzywdzeni" autorzy tych fotografii rozliczyli się z architektami fotografowanych budynków, lub potomkami ludzi uwiecznionych na fotkach. Czy na publikacje w książce wyrazili zgodę mieszkańcy fotografowanych posesji. Przecież w przeciwieństwie do autora strony internetowej , tamci robili to dla pieniędzy. Nie mniej jednak zgadzam się z faktem, że przyzwoitość nakazuje, iż w miarę możliwości, fotografie powinny być opisane (nazwiskiem autora). Ale za brak podpisu linczować? Szukacie przestępców nie tam gdzie oni są, a ja obawiam się, że taka postawa zniechęci ambitnych do robienia wartościowych rzeczy, bo po co? żeby to krytykowano i potępiano? Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszy Re: chyba nie do końca się zrozumieliśmy... 19.07.05, 18:17 cóż, trudno podążać za twoją logiką bo jest droga donikąd... nie rozumiem twojego poglądu, iż niezwyczajne jest dla ciebie dostrzeganie nieprawości w czymś co wynika z dobrej woli autora. zupełnie nie rozumiem. idąc tym tropem, mógłbym pomyśleć, że jesteś w stanie usprawiedliwić np. "przysposobienie" sobie czyjegoś dzieła (dowolnego, np. naukowego), dopisanie doń 2 wersów tekstu i umieszczenia na Internecie, celem wykorzystania przez "tłum"... dalej, nie uważam się za krytykanta, chyba, że ta uwaga mnie nie dotyczy. pierwszy zwrociłem uwagę, na nieeleganckie zachowanie Obywatela =R=, polegajace na wykorzystaniu czyjeś wlasności tu np. "intelektualnej" bez podania źródła i tyle. zmienił jeden podpis. w innym poście podałem mu ile zdjęć i o jakich numerach jest opublikowanych na stronie i nic. czyli brak dobrej woli. dalej uważam, że kto pierwszy ruszy w kierunku portalu częstochowskiego w typie www.sedina.pl ten wygra... to nie był lincz, to było zwrócenie uwagi. pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
marrgollcia Re: chyba nie do końca się zrozumieliśmy... 19.07.05, 19:03 Do Pierwszego. Ależ oczywiście, że słowa te nie były kierowane do Ciebie za zwrócenie uwagi. Protestuję wyłącznie przeciwko nazywania tego złodziejstwem, bo też złodziejstwem to nie jest. Zwróciłeś uwagę - słusznie, ale na zwróceniu uwagi nie skończyłeś. Jeśli będziemy piętnować nawet nie dokońca sprawne idee, to nie będzimy mieli nic. Moje słowa dotyczące nieprawości z dobrymi intencjami dotyczyły wyłącznie omawianego tematu. I sądziłam, że to oczywiste. Nie jestem zwolenniczką usprawiedliwiania "nieświadomych występków". W dalszym ciągu pochwalam stronę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 19:34 Polecam stronę ze zdjęciami Północy z przed kiku, kilkunastu lat www.czestochowskie.pl/foto/index.php?url=galeria/index&gal=gal/stare%20osiedle&galname=stare%20osiedle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak50 Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 10:22 do -R- podaj swój e-mail przecież gg nie przełknie tylu bajtów ze skanera ,albo tydzień beda szły.dot.widokówek kilku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrzezyno252 Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.prenet.pl 20.07.05, 10:47 Ja też uważam że jeżeli R nie robi tego dla zysku a jedynie jest pasjonatem starej Częstochowy to strona ma jak najbardziej prawo bytu, ale nalezy uzupełniać ją o wpisy i podpisy, ludzi którzy uważają tę działalność złodziejską, uważam za ignorantów. Uczepili sie swoich racjii i nie mają żadnych innych argumentów. Zresztą czepainie sie poprzedniej epoki, nie ma sensu, zaglądamy jak wyglądało nasze miasto kilka badź kilkanasie lat temu. Nie trzeba nic płacić żeby wejść do "teatru starej Częstochowy" gdzie "przedstawienie wciąż trwa". Robson nie poddawaj sie, jestesmy z tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesio Re: Zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.org / *.org 20.07.05, 11:30 do raka r0bson@bocznica.org 0 zamien na o < to takie zabezpieczenie antyspamowe Odpowiedz Link Zgłoś
tomqpl Wystarczy! 20.07.05, 13:43 No przecież mnie nie zależy na tym, żeby tę stronę likwidować. Gdyby tak było, nie postulowałbym o poprawki i uściślenia. Jeszcze nie zostały wprowadzone w życie, ale to zrozumiałe, bo są wakacje i wszystko się opóźnia. Uważam jednak, że pod zdjęciami wziętymi z książki Brauna jakieś notki powinny się pojawić. Ustawa o prawach autorskich nie jest żadnym argumentem? Wolne żarty! Ci, którzy tego nie dostrzegają, też są ignorantami. Ale dość tych połajanek. Strona niech będzie, niech się rozwija. Ci, którzy mają jakieś zdjęcia lub coś o nich wiedzą, mogą pomagać, uzupełniać. A autorzy strony w miarę możliwości niech baczą na to, skąd się obrazki - te nowsze, bo do staroci wygrasły prawa autorskie - biorą, i zaznaczają to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak50 Re: Wystarczy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 11:39 do -R- . przeszły te widokówki i są w stanie dobrym do wykorzystania?, czy już masz takie? mam jeszcze inne.proszę o jakąś wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =R= Re: Wystarczy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 00:16 Przyszły, ale słabiutka rozdzielczość... gdybyś miał w większej to poproszę, bo takich to nie ma za bardzo sensu umieszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak50 zdjęcia dawnej Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 08:30 do -R- jeżeli wykonałeś tą fotkę z mojego poprzedniego słabiutkiego/rozdzielczość/przekazu . to ,to jest dobra robota!Jak teraz rozdzielczość? Odpowiedz Link Zgłoś