Dodaj do ulubionych

Do MPK - "Wiaty przystankowe"

20.08.05, 00:12
Otóż ciągle MPK stara się unowocześniać swój tabor oraz swoja infrastrukturę... Chodzi mi tutaj o wiaty przystankowe... Uważam, że w tej chwili przydałoby się zamontować nowoczesną wiatę na ulicy 11. listopada - przystanek przy PZU... Obecna blaszana odbiega od jakichkolwiek standartów... Ten zardzewiały, dziurawy blaszak jest w rozsypce i w żaden sposób nie pasuje do otoczenia... Przypomnę też, że znajduje się w bardzo ruchliwym miejscu, a i sporo osób z niego korzysta... Obecnie bardzo odstrasza i zadomawiają się w nim pijaczki - ludzie stoją już koło słupa z rozkładem jazdy... Chyba najwyższy czas zamontowac cywilizowaną wiatę?? Druga sprawa - jakże podobna do tej wczesniejszej... Chodzi o wiatę tramwajowa przy skrzyżowaiu z ulicą Bór... To miejsce, które zaczyna się rozwijać i wracać do "cywlizacji"... Wielu studentów wraca po zajęciach z Boru, gdzie znajduje sie część AJD - przydałby się przystanek z prawdziwego zdarzenia w kierunku miasta... Także trwa remont okolicznych zabudowań - miejsce nabiera kolorytu... Jak powstanie wiadukt na Jagiellońskiej to ta ulica stanie się bardziej uczęszczana - nie tylko przez mieszkańców naszego miasta... Zatem czy mieszkańcy mogą liczyć w tej kwest na MPK?? Czy jest to problem nie do rozwiązania?? Może w końcu doczekamy się tam nowych wiat...
Obserwuj wątek
    • Gość: kruk Re: Do MPK - "Wiaty przystankowe" IP: *.com.pl 20.08.05, 00:26
      można czekać...
      tak samo jak na patrol straży miejskiej czy policji, gdy na przystanku
      tramwajowym przy estakadzie rozsiądą się dynksiarze...
      nie mówcie mi, że oni nie wiedzą o tych 'elementach'. a nawet jeśli to chyba
      motorniczy to widzą i mają możliwość zawiadomić dyspozytornię ruchu czy
      odpowiednie służby...
    • lookas.prv.pl Re: Do MPK - "Wiaty przystankowe" 20.08.05, 00:34
      Ja bym jeszcze dodał te kojarzące mi się z komuną wiaty na Focha, nie pomijając
      tej budki z biletami, gdzie pracują kulturalne panie rodem z PRL :-)

---------------------------------
      www.lookas.prv.pl
      • ulisses_czwa Re: Do MPK - "Wiaty przystankowe" 20.08.05, 00:42
        Otóz wysłałem maila do zarzadu MPK w tej sprawie... Proponuje póki co wywalczyc te wiaty - choc i na focha przydałyby się :( Przedstawie treśc poniżej - troche zmodyfikowana w stusunku do tej w poście... Proponuje wszystkim chetnym skopiowac ten text i wysłac na maila zarzadu MPK:

----------------------------------------------------------------------------

Szanowny Zarządzie

Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji w Częstochowie stara się unowocześniać swój tabor oraz swoja infrastrukturę. Mam na myśli w tej sytuacji nowe wiaty przystankowe. Uważam, że w tej chwili przydałoby się zamontować nowoczesną wiatę na ulicy 11. listopada - przystanek przy PZU. Obecna blaszana odbiega od jakichkolwiek standardów. Ten zardzewiały, dziurawy ?blaszak? jest w rozsypce i w żaden sposób nie pasuje do otoczenia. Przypomnę też, że znajduje się w bardzo ruchliwym miejscu, a i sporo osób z niego korzysta. Na chwilę obecną odstrasza pasażerów jak i ludzi przechodzących obok. Co gorsze zadomawiają się w nim pijani, a ludzie brzydząc się stoją często koło słupa z rozkładem jazdy i tarasują przejście. Chyba najwyższy czas zamontować cywilizowaną wiatę??
        Druga sprawa - jakże podobna do tej wcześniejszej. Chodzi o wiatę tramwajowa przy skrzyżowaniu z ulicą Bór. To miejsce, które zaczyna się powoli rozwijać i wracać do cywilizacji. Trwa remont okolicznych zabudowań - miejsce nabiera kolorytu. Jak powstanie wiadukt na Jagiellońskiej to ta ulica stanie się bardziej uczęszczana - nie tylko przez mieszkańców naszego miasta. Dodam jakże ważny fakt iż wielu studentów wraca po zajęciach z Boru, gdzie znajduje się część AJD do centrum miasta, akademików. Przydałby się przystanek z prawdziwego zdarzenia w kierunku miasta?
        Zatem czy mieszkańcy mogą liczyć w tej kwest na MPK?? Czy jest to problem nie do rozwiązania?? Może w końcu ten list uświadomi państwu jak zaniedbane są te przystanki i jak ważne dla mieszkańców. Mam nadzieje, że powyższa prośba zostanie rozpatrzona pozytywnie z korzyścią dla mieszkańców Częstochowy

z poważaniem
        (imie nazwisko)

--------------------------------------------------------------------------
        E-mail do zarzadu MPK:

zarzad.mpk@mpk.czest.pl
    • Gość: Obywatel Re: Do MPK - "Wiaty przystankowe" IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 09:04
      Co z tego , że postawione zostaną wiaty , jak i tak zaraz zostaną zdewastowane
      przez miejscowych huliganów.
      • ulisses_czwa Re: Do MPK - "Wiaty przystankowe" 20.08.05, 11:35
        Obywatelu! Jak to co z tego?? To oznacza, ze nalezy zrobic w całym mieście blaszane wiaty, a stare pozostawić?? Chyba powinnismy iśc do przodu... Takie wiaty to bardzo wazny element "małej" arechitektury miasta... Juz sam fakt postawienia takiej wiaty wpływa inaczej na psychikę pasazerów - czuja sie bardziej luksusowo czekając na autobus, niz stojąc z daleka od zardzewiałego, zagrzybiałego blaszaka... Sprawa kultury i wychowania to inny rozdział, ale jakże wazny... Mówisz "miejscowych" chuliganów (pisze sie przez "CH" - naucz się wreszcie jak o nich ciągle piszesz)... Zawsze i wszedzie znajdzie sie jakis idiota, któremu bedzie przeszkadzała taka wiata - i to nie zaleznie czy mieszka w Krakowie, Gdańsku czy Czestochowie... Czy mieszka u nas na Rakowie, Sobieskiego :), Północy czy Tysiącleciu!!
    • aha123 Nasze kochane MPK 20.08.05, 10:42
      Nasze kochane MPK potrafi tylko wyciągać pieniądze z naszych kieszeni ...
      Bilety ciągle drożeją, a co w zamian? - NIC!!!
      Bilet w Cz-wie kosztuje tyle samo, co w Krakowie, jest tylko o 20gr tańszy niż
      w Katowicach. Przez rok mieszkałam w Rudzie śl. Dojazd do pracy zajmował mi
      50min. za bilet płaciłam 2.20... W Częstochowie, zeby przejechać 3,4 przystanki
      (5 min - bo odległości u nas są nie porównywalne z tymi np. na Sląsku), płacę 2
      zł...
      O ile tylko czas mi na to pozwala - Chodzę na piechotę.
      Może ktoś z SZANOWNEGO ZARZĄDU wpadnie na pomysł (skoro i tak w środkach
      komunikacji miejskiej funkcjonują kasowniki z zegarami...)np.
      biletów "czasowych"? Wiem, że doskonale sprawdzają się w innych miastach.Wtedy
      wreszcie z Północy dojadę za 2 zł na Wyczerpy...(bo jakoś nikt nie pomyslał o
      bezpośrednim połączniu z tą dzielnicą...- myślę, że to nie jest wyjątek. Z
      pewnością znajdzie się więcej takich "PEREŁ").
      A wiaty...- cóż? Wydają się sprawą "drugorzędną"..., ale równie istotną...
    • ulisses_czwa Re: Do MPK - "Wiaty przystankowe" 25.08.05, 12:44
      Otrzymałem informację z MPK Czestochowa, która moge sie podzielic wraz z innymi forumowiczami - zwłaszcza z rejonu Bór oraz 11-listopda. Myslę, ze Pan Nabrdalik nie miałby o to pretensji, wszak działam w dobrym interesie, a MPK nie ma się czego wstydzić w tej odpowiedzi. Oto ona:

"W odpowiedzi na Pana e-mail Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne w Częstochowie Spółka z o. o. informuje, że uwagi Pana zostały przekazane do Wydziału Transportu i Ewidencji Gospodarczej Urzędu Miasta, który zajmuje się tymi sprawami. Z informacji otrzymanych od w/w wydziału wynika, że wiata na ulicy 11-go listopada będzie wymieniona w 2005 r. po rozstrzygnięciu przetargu. Wiata na skrzyżowaniu ulicy Bór jest umieszczona do wymiany w planie na 2006 r.
      Sprawę którą Pan porusza dotyczącą pijanych i bezdomnych była zgłaszana do Straży Miejskiej i Policji. Prasa pisała o bezdomnych mieszkających w wiacie przy komendzie policji. Podobno w takiej sytuacji brak jest podstaw do interwencji bo to nie zakłóca porządku.

Prezes Zarządu
      inż. Krzysztof Nabrdalik
      MPK w Częstochowie Sp. z o.o.
      e-mail zarzad.mpk@mpk.czest.pl"

Oczywiście dziekuje za reakcję oraz ustosunkowanie sie do prośby... Myślę, że pozostali mieszkańcy też sa wystarczająco usatysfakcjonowani...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka