Dodaj do ulubionych

Programy wyborcze

20.08.05, 17:58
No to mamy teraz jedyną i niepowtarzalną okazję by poznać zamiary polityczne
i gospodarcze naszych kandydatów na polityków.Co zamierzacie robić w Sejmie i
Senacie ? o co walczyć? co macie do zaoferowania
emerytom,rencistom,pielęgniarkom,lekarzom,nauczycielom? Jak chcecie walczyć z
biedą i bezrobociem ? jak będziecie wspierać tworzenie nowych miejsc pracy?
Co macie do zaoferowania matkom samotnie wychowujacym dzieci ? co macie do
zaoferowania Polsce.Jak będzie Waszym zdaniem wygląć polityka zagraniczna
wobec Rosji i Białorusi,Stanów Zjednoczonych ? Co z Wojną w Iraku ? Co
chcecie robić dla dobra naszego Miasta i Regionu.Piszcie konkretnie i
wyrażnie tak by można było wydrukować i przypominać o tych zamiarach i
planach stale.Śmiało.Czekamy !!! Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: joop Re: Programy wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 22:02
      zajrzyj na www.lpr.pl na tam jest streszczony program w którym mozesz zanleźć
      odpowiedzi na twoje pytania, juz tyle razy sie wypowdiałaem ze mi sie juz nie
      chce pisac.tylko LPR i samoobrona ma program reszta niema i pewnie nie zamierze
      czegos tagiego zrobic(bo po co), przeciesz dla tego ich programu sie glosuje nia
      nich a o ni nic... poprostu ludzie bezpoglądów politycznh chca glosowac na
      po,sld,uw,pd itp.
      • Gość: xx Re: Programy wyborcze IP: *.icis.pcz.pl 20.08.05, 22:21
        Mam mieszane uczucia - wydaje mi sie ze jednak nasze forum nie jest najlepszym
        miejscem na takie polityczne dyskusje - jesli juz ma byc pytanie o program, to
        widzialbym tutaj program dla Czestochowy.

Nie o USA i Irak, nie o Rosje i Bialorus, a co zrobic zeby w naszym miescie i
        anszym regionie bylo lepiej. Wiec jesli chodzi o miejsca pracy czy kwestia
        odplatnosci za nauke to OK, ale na pewno nie polityka zagraniczna.

To moje zdanie. A na marginesie gdy slysze program Samoobrony i Leppera to
        tylko modle sie, zebysmy nie musieli byc swiadkami prob jego realizacji.
        Nie zasluzylismy na taka masakre.
        • Gość: xx Re: Programy wyborcze IP: *.icis.pcz.pl 20.08.05, 22:28
          P.S.

Mam po prostu wrazenie ze za duzo polityki zaczyna byc na forum.

Pozdrawiam,
        • tomasz_jaskola Re: Programy wyborcze 24.08.05, 00:16
          Rozmowy o Częstochowie a nie wielkiej polityce. Niestety na niej nie każdy się
          zna, ale za każdy chciałby coś dorzucić od siebie. Zatem Więcej Panie
          Grabałowski o Czestochowie w programach a nie o stosunkach z ościennymi państwami.
      • Gość: lw Re: Programy wyborcze IP: *.aosk.czest.pl / 195.117.123.* 20.08.05, 22:28
        ostatnia wypowiedz troche mi rozjasnila w glowie. Wlasciwie nie - to sa fakty
        ktore byly mi znane. Po prostu utwierdzilem sie w przekonaniu. wielkie dzieki joop.

Na skretynialych przedstawicieli LPR głosowac nie bede. Parti ktorej szeregi
        najchetniej byly opuszczane przez poslów w trakcie konczacej sie kadencji.

Ty mnie nazywasz czlowiekiem bez pogladów politycznych. Takie chwyty ma LPR ??

Czlowieku jesli faktycznie masz jakikolwiek zwiazek z polityka a co wiecej z
        wizja polityki LPR to ja Ci mowie. Zajmij sie klejeniem modeli albo zbieraniem
        znaczkow. Bo agitator z Ciebie taki jak z koziej dupy trąbka.

Wyplewmy zwolennikow "kamiennego ryja".
        • Gość: joop Re: Programy wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 22:36
          xx - które rzeczy z programu samoobrony ci sie podobaja
          lw - rozumiem ze skretynałymi przedstawicielami lpr nazwałes tych ktorzy
          odzeszli lpr to rozumiem a jak nie to powiedz czemu obrazasz kogos
          bezpodstwanie, ok.
          o tym ze ci ludzie nie maja pogladów nie jest chwyt lpr, tylko to sa ludzie
          którzy kieruja sie wygladem i charakterem ludzi którzy wystepuja w partich które
          wymieniłem. nie zmieniaj tematu na koniec
          • Gość: xx Re: Programy wyborcze IP: *.icis.pcz.pl 20.08.05, 22:48
            Wystarczy mi jak slucham bzdury wypowiadane przez szefa partii.

Poza tym ja jestem na forum CZESTOCHOWA i nie mam zamiaru dyskutowac tutaj na
            tematy polityczne - to nie to miejsce.
            • Gość: joop Re: Programy wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 23:02
              a to jest temat "programy wyborcze" i sie pytam, rzucasz słowa na wiatr a teraz
              nie umiesz ich mi uzasadnic.
          • Gość: lw Re: Programy wyborcze IP: *.aosk.czest.pl / 195.117.123.* 20.08.05, 22:56
            z calym szacunkiem joop ale wole nie wdawac sie z Toba w dyspute bo boje sie, ze
            jeszcze mnie przekonasz - ze wmowisz mi ze głosuje na Tuska bo ma lepsza
            aparycje od kaczynskiego.

podtrzymuje swoje zdanie o modelarstwie. nie w zlej wierze. serio.
            • Gość: lw Re: Programy wyborcze IP: *.aosk.czest.pl / 195.117.123.* 20.08.05, 22:59
              xx masz racje. sory. nie moglem sie powstrzymac.
              olewamy temat.
            • Gość: joop Re: Programy wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 23:09
              noi sie powinienes bac bo nie masz zadnych argumantów dleczego głosujesz na
              tuska. ja głosuje na Macieja Giertych, i mozemy sie zmierzyc w konfdrątacje
              argumetów i mowiec ci ze własnie ze nia masz szans.
    • Gość: Wlodek Re: Programy wyborcze IP: *.vf.shawcable.net 21.08.05, 05:39
      grabalowski napisał:

> No to mamy teraz jedyną i niepowtarzalną okazję by poznać zamiary polityczne
      > i gospodarcze naszych kandydatów na polityków.Co zamierzacie robić w Sejmie i
      > Senacie ? o co walczyć? co macie do zaoferowania
      > emerytom,rencistom,pielęgniarkom,lekarzom,nauczycielom?

Odwrocilbym troche pytanie na JAK chcecie zrobic, to co proponujecie???
      Walczacych o cos jest zawsze sporo. Gorzej jest z mozliwosciami i realna ocena
      tego czym i kim.
      W czasie kampanii wszyscy chca wszystkim zrobic dobrze.... I na wszystkim sie
      znaja. Potem okazuje sie, ze najmniej na tworzeniu prawa...
      Xx pyta o Czestochowe. Moze warto zapytac o rozszerzenie uprawnien samorzadow i
      o zwiekszenie ich dochodow z podatkow lokalnych.
      Wiecej pieniedzy w kasie miasta, czy powiatu, to wieksza niezaleznosc od
      wojewodztwa. Szczegolnie tego, ktorego nie lubimy.
      • Gość: W.Grabałowski Re: Programy wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 10:30
        Nie rezygnujmy z żadnego pytania.Czy mieszkaniec Czestochowy nie ma prawa
        wiedzieć co o polityce zagranicznej myśli poseł z tego terenu ? Najwyższy czas
        by nauczyć się rozliczać ludzi którzy w naszym imieniu idą stanowić
        prawo.Zarówno w Sejmie jak i w Radzie Miasta.
        Ale zwróćcie uwagę, bo to jest bardzo charakterystyczne.Jak dotąd wypowiadają
        się sympatycy.Kandydaci milczą.I tak pewnie będzie do końca tej
        kampanii.Generalnie sprawdza się powiedzenie - "żeby powiedzieć,trzeba coś
        wiedzieć" To stry Konfucjusz mawiał "jeżeli coś wiesz - powiedz że wiesz,jeżeli
        nie wiesz,powiedz,że nie wiesz - oto prawdziwa mądrość.Poczekamy zobaczymy czy
        się sprawdzi.Pozdrawiam.
        • Gość: xx Re: Programy wyborcze IP: *.icis.pcz.pl 21.08.05, 13:59
          Rzeczywiscie moze troche nie zrozumialem intencji tego postu - rzeczywiscie
          mieszkaniec miasta ma prawo wiedziec co mysli kandydat na kazdy temat, rowniez
          polityke zagraniczna.

Nie chcialbym jednak zeby o takich ogolnych sprawach zbyt duzo dyskutowano na
          tym forum - mimo wszystko to nie jest dobre miejsce, a do tego wprowadza nowe
          podzialy.

Pozdrawiam,
          • Gość: Wlodek Re: Programy wyborcze IP: *.vf.shawcable.net 21.08.05, 14:23
            Gość portalu: xx napisał(a):
            > Nie chcialbym jednak zeby o takich ogolnych sprawach zbyt duzo dyskutowano na
            > tym forum - mimo wszystko to nie jest dobre miejsce, a do tego wprowadza nowe
            > podzialy.
            >
            > Pozdrawiam,

- Xx-ie! Podzialy sa byly i ...beda.
            To jest dobre miejsce do wymiany pogladow i na przepytanie kandydata
            na "cus=tam".... Nawet lepsze niz sterowane spotkania wyborcze..
            • Gość: propozycja Re: Programy wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 16:14
              proponuję zamianę hasła 15% podatku PO na 15% bezrobocie za 4 lata. Wielu
              aktualnych tuzów tej partii ma niepodważalny wkład w 20% bezrobocie i dziurę
              budżetową przed czterema laty.
    • Gość: W.Grabałowski Re: Programy wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 21:26
      Z pełną świadomością zadałem takie właśnie pytania.Pracowałem bowiem w Sejmie i
      wiem dobrze na czym polega tam praca.Wiem również jakie Poseł ma możliwości i
      na jakie bariery, natychmiast po pierwszym posiedzeniu Klubu, napotka.Mnie
      chodzi o to, by dążyć do kampanii cywilizowanej,czyli przed wyborami,
      odpowiedzialnie, nie opowiadać ludziom bzdur z których potem nikt nie
      rozlicza.Uwarunkowania powinien rozumieć i Poseł i wyborca.W naszej pseudo
      demokracji jest zaś tak,że kandydaci plotą ludziom androny bo każdy boi się
      narazić mówieniem prawdy bez owijania w bawełnę.Ale to w nadal tylko nasza
      dyskusja.Kandydaci ??? Ciiiiiszaaa.I powiedzcie że nie mam racji.Pozdrawiam.
      • Gość: W.Grabałowski Re: Programy wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 20:16
        Wygląda na to,że Kandydaci programów nie mają albo mają partyjne które i tak
        wygrają, więc nie warto się ich uczyć by o nich dyskutować.Popatrzcie jak
        trudno jest wystawić swoje poglądy pod swoim nazwiskiem przed
        wyborami.Zobaczycie jacy będą rozmowni po wyborach.Rozmawiałem z
        kilkoma.Twierdzą,że internet nie jest miejscem na takie dyskusje, bo na Forum
        jest zbyt dużo chamstwa,agresji,niekompetencji.A ja się pytam - to kto ma na
        Forum internetowym wprowadzić kulturę polityczną,kompetencję,powagę i
        rozwagę,wiedzę i umiejętność prowadzenia sporu jak nie ten "Kwiat Narodu" który
        zasiądzie w ławach poselskich i senatorskich,by się potem kulturalnie spierać o
        nasze sprawy ??? A potem będziemy mieli występy Pana Janowskiego.Z przytupem i
        podskokami. A Kandydaci ciiiiszszszaaaa!!!!! Pozdrawiamy kandydatów.
    • Gość: tyl tomasz demokraci.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 22:29
      Proponuje wstąpić na nasza stronke i spojrzeć na nasz program
      (www.demokraci.pl) pozdrawiam
      • Gość: joop Re: demokraci.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 22:45
        dajcie sobie swiety spokój.. jestescie sld wszystkie odpatki lewicy i szukacei
        frajerów i tyle.najlepsze to 3 x 19% które weszło mi pierwsze w oko i odrazu
        wyszłem z tego czegos...
        • Gość: W.Grabałowski Re: demokraci.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 01:48
          A nie mówiłem? teraz każdy będzie nas zapraszał na swoją partyjną stronę
          internetową.Partia wie lepiej.Joop ! tak naprawdę to z twoimi poglądami to
          dobrze że opuściłeś tą stronę.Głosuj po swojemu.Uczenie się na błędach to nasza
          cecha narodowa.Pozdrawiam
          • Gość: Wlodek Re: demokraci.pl IP: *.vf.shawcable.net 23.08.05, 06:12
            Gość portalu: W.Grabałowski napisał(a):

> A nie mówiłem? teraz każdy będzie nas zapraszał na swoją partyjną stronę
            > internetową.

No to moze niedajmy sie zapraszac. Kto w koncu jest dla kogo???
            My ich? Czy oni nas maja wybierac ?
            Ja mam duzy sentyment do unitow, ale to w koncu oni chca kupic moj/nasz glos
            . Juz gdzies pisalem, ze to ja jestem konsumentem i to mnie trzeba zachecic do
            tego, zebym wybral oferowany towar. Inaczej moze mi sie nie chciec jechac 40 km
            do konsulatu zeby glosowac. I dla wybrzydzaczy: w ostatnich wyborach bodajze
            Maciarewicz wszedl do sejmu glosami oddanymi poza Polska....

Uczenie się na błędach to nasza cecha narodowa.
            - Powiem wiecej:
            NIEUCZENIE sie na bledach to nasza cecha narodowa.

Popatrz na politykow
            Im dalej od pierwowzoru tym wieksza parodia oryginalu.
            Po Pilsudskim, Dmowskim, Korfantym, czy Witosie...
            Ilu dzis po nich poplukancow i niewydarzonych parodystow?
            A wyborcy? Nie nauczyli sie niczego po parodii z Tyminskim i znalezli nowa
            pokrake tyminskopodobna w postaci Leppera. Nie dosc im bylo wyczynow Cukrowego,
            to mu do pary dobrali Wrzodaka, nie dosc bylo sb-ka senatora zlodzieja, to
            wybrali kolejnych.... do kompletu, zeby tym pojedynczym bylo razniej w kupie:))
            Najwieksza parodia jaka ostatnio wyczytalem, to o Lepperze paradujacym
            z ...szabla:)))
            Tego to nawet Gombrowicz nie bylby w stanie wymyslic.
            Najlepszego
            Wlodek
            I niech ktos powie, ze o naszej polityce mozna powaznie:))
            Najlepszego!

• Gość: Marta Re: demokraci.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 08:43
              Zgadzam się, że politycy są dla ludzi, ale z drugiej strony nie przesadzaj, że
              wielkim problemem jest kliknięcie na stronę internetową. Sama to ostatnio
              zrobiłam i korona mi z głowy nie spadła, a dowiedziałam się wielu istotnych
              rzeczy. Poznałam na przykład wchodząc na stronę ogólnopolską demokratów
              szczegółowy program. Zachęcam. Przez interenet możemy przecież uzyskać cenne
              przed wyborami informacje i to najszybciej.
        • Gość: Monika Re: demokraci.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 08:51
          dzięki takim ludziom jak Frasyniuk czy Mazowiecki możesz teraz wypisywać
          podobne bzdury. Jeżeli ci ludzie i tysiące innych to odpadki lewicy to ja
          jestem Bogiem i modlę się o rozum dla Ciebie. Jestem demokratką i jestem dumna
          z tego, że jestem w tej Partii. Jestem dumna, że Władysław Frasyniuk miał
          odwagę powołać do życia taką Partię. A co do proponowanego przez demokratów
          podatku liniowego 3x19 to proponuję dokładnie zapoznać się z programem
          demokratów i innych Partii, a dopiero później wygłaszać opinie. Władysław
          Frasyniuk ma jeszcze jedną zasługę potrafił ściągnąć do Partii rzesze młodych
          ludzi, którzy się przyjaźnią, razem bawią i pracują. My nie siedzimy tylko
          przed komputerem i nie wypisujemy bzdur, ale działamy, pomagamy ludziom. Ciebie
          też do tego zachęcam. Powodzenia.
          • Gość: Wlodek Re: demokraci.pl IP: *.vf.shawcable.net 23.08.05, 14:27
            My nie siedzimy tylko
            przed komputerem i nie wypisujemy bzdur, ale działamy, pomagamy ludziom. Ciebie
            też do tego zachęcam. Powodzenia.

No toscie sie ladnie przedstawily .... Elitarnie wrecz.
            Problem w tym, ze to Wy macie mnie kupic, a nie ja was i to forum
            jest wlasnie takim miejscem gdzie oprocz bzdur tocza rozmowy o paru waznych
            sprawach i wasz glos jakos w tych sprawach bylby potrzebny.
            A was nie ma. Program to papier ktory przyjmie wszystko.
            Wazne jest co maja do powiedzenia ludzie za nim stojacy i to na zywo.
            Jak nie w tym, to w innym watku.
            Proponuje brac dobry przyklad z W.Grabalowskiego.
            Nie boi sie dyskutowac i nie boi sie oponentow, a przedstawia wlasne poglady
            pod osad. Nie musimy sie zgadzac, ale przynajmniej wiemy dlaczego.
            Najlepszego
            Wlodek
          • Gość: joop Re: demokraci.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 15:57
            kochana a co oni chca zrobic z aferami które o których co rusz słyszę cos nowego
            o politykach którzy sa wnie zamieszani?? nic nie zrobią bo sami sa w to wplatani
            i guwno zaproszeniem zmieniom, a raczej beda maskowac to co sie narobiło. jak o
            tego sie nie chca wziąć to oczym my mozemy gadac.
        • gatmar Re: demokraci.pl 24.08.05, 15:03
          Szkoda, bo proponowany system jest ciekawy, kiedy zapoznać się z nim w całości.
          A tak pobieżnie to rzeczywiście 3*15 wygląda lepiej:)
    • Gość: znam cie Re: Programy wyborcze IP: *.block.alestra.net.mx 23.08.05, 09:29
      zastanawiam sie jak czlowiek tak ograniczony i spaczony kosciolem moze piastowac
      stanowisk aurzednicze... ?
    • Gość: Piastek Re: Programy wyborcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 14:19
      Moze mi ktos wyjasni po co wogole mam glosowac?
      Co mi to za roznica kto mnie okrada?
      Na kogo mam glosowac:
      Jana Marie Władyslawa Piotra Rokite ? firmującego PO przeciez ten koles i cala
      ta partia to zbor odpadkow AWS-owych nieudacznikow, co ci ludzie bedac przy
      korycie dla mnie obywatela zrobili, to samo sie tyczy Frasynika ta jego cala PD
      to przeciez reaktywacjia Mumi Wolnosci tez zdajsie zasiadajaca juz przy sterach.
      Kaczynski i jego PIS to ma byc lekarstwo: "IV kaczypospolita" ? zakazy nakazy
      kara smierci Wasserman
      LPR - Wielki Roman zwany kłamca jasnogorskim i co?: stosy dla czarownic,
      mlodziez wszechpolska, karanie za homoseksualizm, przymusowe prace dla ateistow
      SLD/PSL/SDPL - afery, sitwa, kolesiostwo, Miller, Jakubowska, stolki, Orlen,
      Starachowice, Rywin i co tam jeszcze chcecie
      Moze Lepper, Hojarska, Begger (jako minister finansow) - byloby chociaz
      smiesznie

Przeciez ci wszyscy ludzie wlaczajac autora tego postu juz cos roblili dla tego
      kraju i co narobili nie trzeba chyba wymieniac.

I niech mi ktos wyjasni na kogo?????????????????????
      I po co ????????????????????????????????????????????
      I co to da ?????????????????????????????????????????
      I co to zmieni ?????????????????????????????????????

Pora chyba brac przyklad z mlodziezy i opuscic ten popaprany kraik.
      Z wyrazami wscieklosci pozdrawiam Piastek
      • Gość: joop Re: Programy wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 15:50
        wogle co macie do tego spotaknia "jasnogóskiego"?? Giertych chciał od kulczyka
        zeby wspypał naszego prezydenta pasozyta i zamotanego w wiele afer chesz zeby
        tak dalej było?? te wydazenie popwinno poprawic wizerónek Giertycha u
        przeciwników kwacha.
        • Gość: mimi Re: Programy wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 23:36
          Panie Grabałowski!
          Jesteś Pan wielki cwaniak wyzywając kandydatow do pokazywania programów
          wyborczych. Jako b. poseł powinien Pan wiedzieć, że posłowie realizuja tylko i
          wyłącznie program partii- sam Pan byleś maszynką do głosowania. A co zrobią dla
          miasta - to zależy, ktory wejdzie - jak rządzącej partii i mądry - to zrobi,
          jak opozycyjnej - to przesiedzi w ławach cztery lata i nic...
          • Gość: mimi Re: Programy wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 23:55
            A jeszcze spytam, a co Pan zrobił dla miasta????
    • Gość: W.Grabałowski Re: Programy wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 00:37
      A toś Pan,panie "mimi" strzelił jak kulą w płot.Nigdy nie byłem maszynka do
      głosowania,(może dlatego właśnie byłem w Sejmie i w Radzie Miasta tylko jedną
      kadencję)To,że świadomie zadałem te pytania doskonale wiedząc czym Poseł jest
      skrępowany pisałem otwarcie w swoim "poście" z 21.08.05.
      Nie wiem czy wiesz, ale moi koledzy z Klubu SLD ( z którego mnie potem zresztą
      wyrzucili) wymyślili taki sposób sprawdzania kto jak głosował,że po wyjściu z
      kabiny każdy radny,członek tego klubu, musiał pokazać swój głos Komisji (a w
      niej zawsze była jakaś osoba z Klubu) i dopiero potem mógł swój głos wrzucić do
      urny.W klubie SLD były dwie osoby które tego nigdy nie zrobiły.Nieżyjący już
      Marek Boral i Ja.
      Praktyka ta zresztą była stosowana również i na "Prawicy".Nie taka bowiem ona
      święta na jaką wygląda.(oczywiście "Prawica" a nie praktyka).
      Zawsze głosowałem zgodnie z moim sumieniem i jest tego dowodów wiele a także
      anegdotycznych historyjek.Ale może o tym innym razem.Reasumując,pytanie wstępne
      wątku zadałem świadomie,celowo, dokładnie wiedząc jakie poseł ma ograniczenia i
      trudności.Mnie ciekawi, jak na publicznym forum potrafią Oni bronić racji
      programowych swych ugrupowań.Otóż wynika z tej pustki,że nie potrafią.
      Kandydaci bowiem nadal ciiiiichoooo.A szkoda.Pozdrawiam.
      • Gość: Piastek Re: Programy wyborcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 10:12
        A to sie autor tego postu napracowal w sejmie przez 4 lata :
        4 interpelacje
        1 zapytanie
        orka.sejm.gov.pl/ArchAll2.nsf/2RP/103?OpenDocument&ExpandSection=1,2#_Section1

i co za odwaga nie pokazal swojego glosu komisji no no
        gratuluje pracowitosci i odwagi
        Piastek
        • Gość: W.Grabałowski Re: Programy wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 21:39
          W odpowiedzi "Piastkowi". Jeżeli pracę posła mierzysz ilością interpelacji i
          zapytań poselskich to oznacza,że nie wiesz o czym piszesz.Równie dobrze mogłeś
          mnie ocenić po krawacie.Ja się swojej pracy w Sejmie wstydzić nie muszę a okres
          tej pracy pozostanie w moim życiu jako bardzo ciekawy,pouczający i bardzo
          pracowity choć to może brzmi nieskromnie.Dlatego wyliczanki nie będzie.Na
          temat tego co robiłam dla Częstochowy również.Ten sam materiał zródłowy podaje
          ilość i charakter Komisji w których pracowałem.Pozdrawiam.
    • Gość: joop Re: Programy wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:02
      "Będziemy dążyć do wolności w gospodarce, wolności dla wszystkich uczestników
      życia gospodarczego, a nie tylko tych wybranych, jak np. pan Kulczyk" - mówi
      Maciej Eckardt radny Sejmiku województwa kujawsko-pomorskiego, członek Zarządu
      Głównego LPR

powiększ obrazek

Dobiega końca kadencja Sejmu zdominowana przez lewicową większość. Jego prace i
      działania rządu są wyjątkowo źle oceniane przez Polaków. Afery, posłowie w
      kryminale, fałszywe oświadczenia majątkowe, buta i arogancja. Czy można się
      dziwić, że ludzie odwracają się od polityków?

Wcale się nie dziwię, że ludzie klną na widok większości polityków. Parlament,
      który niedawno dokończył swojego żywota nie zapisał się chlubnie w historii
      Polski. Pokazał, że do polityki może wejść każdy, bez względu na predyspozycje,
      wiedzę, a raczej jej brak, czy wykształcenie. A parlament to bardzo czuły
      instrument, który wpływa na los Polaków. Od jakości stanowionego tam prawa
      zależy to, czy np. Pan i Czytelnicy będą mieli w kieszeni więcej pieniędzy, będą
      czuć się bezpiecznie i czy będą prawdziwie wolnymi obywatelami. Od razu
      zaznaczę, że wolność to szeroki aspekt ludzkiej egzystencji i obejmuje nie tylko
      wolność słowa, wolność wyznania, czy prawo do prywatności, ale i prawo do
      wolności w gospodarce, z czego niewielu naszych rodaków zdaje sobie sprawę.
      Mógłbym wyliczać dalej, ale rozumiem, że ten wywiad ma swoją ograniczoną pojemność.

Dokładny wynik wyborów i kształt nowego rządu jest wróżeniem z fusów. Na pewno
      dojdzie do zmian. Przewidywany jest jednak rząd koalicyjny PO i PiS. Czy jest to
      jedyna alternatywa dla SLD? Zapytam też kolokwialnie: „będzie lepiej”?

Prawdziwą alternatywą byłyby układ polityczny nie wywodzący się z „okrągłego
      stołu”, a tego koalicja PO i PiS niestety nie gwarantuje. Całe nieszczęście
      minionych 16 lat polega na tym, że zmieniały się polityczne fasady i tynki, ale
      fundamenty i mury pozostały nietknięte. To należałoby zmienić w trybie
      natychmiastowym. Polska polityka została zainfekowana przy „okrągłym stole” i
      ślady tego widać praktycznie wszędzie. Mamy do czynienia z organizmem chorym, co
      widać doskonale dzięki komisjom śledczym i mediom, które odsłoniły wiele afer.
      Nie wydaje mi się, aby koalicja POPIS-u miała w sobie tyle determinacji, by
      zrezygnować z części własnego życiorysu i „okrągłostołowych” zależności, które
      przy różnych okazjach wychodzą. Nie przywiązuję większego znaczenia do słownych
      zapewnień liderów tych ugrupowań, kiedy mówią o naprawie Rzeczypospolitej. Mieli
      na to szansę w swoim czasie i kompletnie jej nie wykorzystali. Dzisiaj raczej
      odreagowują dawne urazy i waśnie, a to dobrze nie wróży. Poza tym zasadnicze
      rozbieżności programowe wydają się zbyt fundamentalne, by można było przejść nad
      nimi do porządku dziennego. O różnicach i cechach charakterologicznych
      przywódców PO i PiS nawet nie warto wspominać, bo jest to mieszanka wybuchowa.
      Tak więc trudno mówić, że będzie lepiej, chociaż z pewnością nadszedł już czas,
      by Polska złapała oddech i mogła zacząć się normalnie rozwijać.

Upraszczając, mamy do czynienia w Polsce z trzema rodzajami prawicy: liberalnej
      – PO, chadeckiej – PiS i narodowej – LPR. Wedle obiegowej opinii ta pierwsza
      wspiera wolny rynek, a dwie pozostałe partie są wręcz socjalistyczne. Jest pan
      członkiem zarządu głównego LPR, jak więc zdefiniuje pan prawicowość?

Dla mnie prawica to prąd ideowy, który odznacza się prostotą, użytecznością i
      dobrze rozumianą mieszanką ideowości i życiowego pragmatyzmu. W tym wszystkim
      mieści się szacunek dla wartości wywodzących się z prawa naturalnego, których
      przykład stanowi dekalog. To tak pokrótce. Do tego dochodzi oczywiście stosunek
      do gospodarki, który w polskich warunkach jest często przyczyną zasadniczych
      różnic między partiami uchodzącymi za prawicowe. Ja mogę wypowiadać się tylko za
      Ligę Polskich Rodzin i zgadzam się z Panem, że sytuuje się ona na tzw. prawicy
      narodowej, ponieważ jest kontynuatorką przedwojennej Narodowej Demokracji,
      której początki sięgają końca XIX wieku. Jesteśmy jedyną formacją polityczną w
      Polsce, obok ludowców, która ma tak długą tradycję. Narodowa Demokracja zawsze
      uchodziła za formację prawicową i od tego się nie odżegnujemy. W sferze
      gospodarki jesteśmy chyba najbardziej dyskutującym stronnictwem, spieramy się o
      zakres wolności w gospodarce i roli państwa w tym obszarze, dyskutujemy o
      polityce społecznej i prawach socjalnych. Często są to spory namiętne, ale o to
      chodzi, by się kłócić we własnym gronie, tak by urodziło się z tego coś
      pożytecznego dla Polski.

Założył pan Instytut Wolności Gospodarczej, więc idea swobody gospodarczej i
      wolnego rynku jest chyba bliska LPR. Jak zatem pańskie stronnictwo chce
      konkretnie wprowadzać rozwiązania wolnorynkowe w Polsce? Wolny rynek mamy
      przecież od 1989 roku, dzięki reformie Balcerowicza. Coś trzeba poprawić?

Wolny rynek w ujęciu „balcerowiczowskim” jest jakimś nieporozumieniem. W
      przypadku jego rządu mieliśmy do czynienia z fiskalizmem, wielością
      opodatkowania i represyjnością aparatu skarbowego. Zamiast tworzyć wolny rynek,
      Balcerowicz razem z Unią Wolności tworzyli jego protezę, nadmiernie
      przeregulowaną i skomplikowaną. Dzisiaj nie wystarczy mówić, że się chce taniego
      państwa, niskich podatków i skromnej biurokracji. Był czas, kiedy należało to
      zrobić. Balcerowicz i liberałowie z tej szansy nie skorzystali. Dzisiaj chcą być
      animatorami zmian i naprawy tego, co sami zepsuli. LPR wyraźnie zapowiedziała
      podczas ostatniego kongresu, że będziemy dążyć do wolności w gospodarce,
      wolności dla wszystkich uczestników życia gospodarczego, a nie tylko tych
      wybranych, jak np. pan Kulczyk. Chcemy zlikwidować podatek CIT i w jego miejsce
      wprowadzić prosty i tani podatek obrotowy. Skutecznie utrudni on życie tym,
      którzy manipulując kosztami wykazują zerowy lub ujemny dochód. Dotyczy to
      zwłaszcza wielkich sieci handlowych, które dzięki ułomnemu systemowi podatkowemu
      żyją jak pączki w maśle, transferując zyski za granicę. Od tego zaczniemy, potem
      przyjdzie czas na kroki następne, które na pewno spodobają się ludziom
      prowadzącym działalność gospodarczą. Damy im zaczerpnąć powietrza, nie będziemy
      ich tłamsić, wręcz przeciwnie, niskimi podatkami, uproszczoną księgowością i
      stabilnym prawem będziemy zachęcać do prowadzenia biznesu. To można zrobić,
      wystarczy chcieć.

Dyżurne pytanie. Co z bezrobociem? Ma pan jakąś receptę? Może warto już pomyśleć
      nad ofertą dla tych kilkuset tysięcy Polaków, którzy musieli wyemigrować za
      chlebem do Wielkiej Brytanii, Irlandii albo Hiszpanii. Paradoksalnie mogą oni
      okazać się bardzo cennym kapitałem dla Polski. Nie tylko ze względu na funty,
      które przywiozą kiedyś nad Wisłę, ale także ze względu na ich doświadczenie
      życia w warunkach normalnego państwa.

Dokładnie tak. Niemniej musimy spojrzeć na przyczynę ich wyjazdów. To sytuacja
      na rynku pracy zmusiła ich do wyjazdu. Bezrobocie w polskich warunkach jest
      hodowane przez państwo. Truizmem jest mówienie, że to przedsiębiorcy tworzą
      miejsca pracy, ale taka jest prawda. Muszą mieć oni warunki, by te miejsca pracy
      tworzyć. Przy dzisiejszych kosztach pracy, wysokich podatkach, niestabilnym
      prawie, arogancji urzędników i małej sile nabywczej społeczeństwa, trudno
      oczekiwać, by chcieli oni dokładać do interesu zatrudniając pracowników. Proszę
      zauważyć, że coraz mniej ludzi porywa się na prowadzenie działalności
      gospodarczej. Przyczyną tego jest brak zachęt do prowadzenia biznesu, a wręcz
      utrudnianie jego prowadzenia. Kompletnie nie zdają egzaminu tzw. subsydiowane
      miejsca pracy, które są krótkotrwałe i tak naprawdę szkodzą gospodarce. Trzeba
      zmienić filozofię walki z bezrobociem. Rząd tak naprawdę jedynie głaszcze
      bezrobocie, zamiast dać szansę ludziom na tworzenie miejsc pracy. Polacy
      doskonale sami sobie poradzą z bezrobociem, by
      • Gość: Wlodek Re: Programy wyborcze IP: *.vf.shawcable.net 25.08.05, 06:32
        Przy dzisiejszych kosztach pracy, wysokich podatkach, niestabilnym
        prawie, arogancji urzędników i małej sile nabywczej społeczeństwa, trudno
        oczekiwać, by chcieli oni dokładać do interesu zatrudniając pracowników

Pienknie.... pienknie!
        Nawet mnie sie to podoba, tylko ja chcialbym konkretnie wiedziec jaki podatek
        zaplace, w jakiej wysokosci i od czego? Ile oblupi mnie ZUS i US....
        Jesli ja zaplace niski podatek, to skad miasto, powiat panstwo bedzie brac na
        te wydatki, ktorych obciac sie nie da. Na dlugi, na rozbudowe infrastruktury,
        na szkolnictwo i sluzbe zdrowia.
        Na bajki o okraglym stole juz mnie nikt nie nabierze, a juz napewno nie LPR z
        Giertychem i Wrzodakiem...
        Moz e jakies osiagniecia na niwie polityki i gospodarki LPR-u???
        Jakis smrod z jakiegos banku w Wielkopolsce sie za wodzami ciagnie, a w Ursusie
        po Wrzodaku miliony strat jakie panstwo wpompowalo w trupa traktorowego.
        I bardzo mi sie podobalo jak to stary Giertych radzil ubekom, zeby materialy na
        Michnika i KOR-owcow wrzucili jeszcze starszemu Giertychowi do publikacji na
        Zachodzie do skrzynki pocztowej, bo on sam sie brzydzi ich dotknac. Taki byl
        brzydliwy:))) To jak z kurczakami na JG...:)))
        I zeby skonczyc z zartami, to serio.
        Jakas deklaracje prosimy w jaki sposob zniknie bezrobocie. Co zniesiemy? Co
        obnizymy? I o ile? Jakie konkretne przepisy o obrocie gospodarczym sie zniesie?
        Jakie licencje? Co sie uprosci i rozjasni tak, zeby nie bylo dowolnosci
        urzedniczej przy interpretacji przepisow..
        Jakie urzedy sie zniesie? I ilu biurokratow zwolni??? Kim sie obsadzi te co
        pozostana? Wszechpolakami i Wrzodakami i Strakami???
        Co z immunitetem poselskim??? Co z kandydatem skazanym za przestepstwa???
        Tylko konkrety prosze. Bez wody, bo i tak jej sporo spadlo ostatnio.
    • Gość: Artur Re: Programy wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 15:15
      A ja zapraszam na naszą stronę:
      www.demokraci.czest.pl
      Fajne zdjęcia i nie tylko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka